27/06/2010 21:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο μόνος τρόπος για να σωθεί η Ελλάδα, είναι να δηλώσει «αφερέγγυα»

Η οικονομική ανάκαμψη των χωρών που γονάτισαν από τη κρίση θα ξεκινήσει μόλις οι πιστωτές τους τις θεωρήσουν αφερέγγυες και αποφασίσουν να παραγράψουν τα χρέη τους.

Πριν από κάθε πτώχευση, υπάρχει η λανθασμένη άποψη πως η χώρα που χρωστάει, αντιμετωπίζει κάποιες βραχυπρόθεσμες δυσκολίες τις οποίες θα ξεπεράσει με αρκετή πειθαρχία και καλή θέληση. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου συζητιούνται διάφορες επιλογές αναδιάρθρωσης χρεών κλπ. που όμως όλες αφορούν στην αύξηση του αρχικού χρέους, συνήθως με επαχθείς όρους που συντελούν στην οικονομική  τους αποσταθεροποίηση, και που στο τέλος δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την αντιμετώπιση της κρίσης, ανεβάζοντας το κόστος διάσωσης. Το πιο πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν αυτό της  ανταλλαγής του χρέους (debt swap) της Αργεντινής το 2001, όταν αυξήθηκε δραματικά το χρέος της χώρας, την ίδια ώρα που αυτή πάλευε να βρει τρόπους να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε.

Η Ελλάδα, και πιθανόν δυο τρεις ακόμη χώρες, πολύ απλά δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Στο τέλος θα κηρύξουν παύση πληρωμών, και στη διάρκεια της αναδιάρθρωσης θα «συγχωρεθούν» σε κάποιο βαθμό, με αποτέλεσμα να μπορέσουν αργότερα να επανακάμψουν. Όσο όμως διατηρούν τη μάταιη στάση ότι θέλουν και μπορούν να αποπληρώσουν τα απαιτητά χρέη τους, παλεύοντας με το άχθος τους, τόσο τα παραμορφωτικά αποτελέσματα στην οικονομία τους θα σημαίνουν ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις θα αποχωρούν, επενδύσεις δεν θα γίνονται, και η οικονομία τους δεν θα αναπτύσσεται. Αυτό τουλάχιστον μας δείχνουν τα ιστορικά παραδείγματα. Όπως πάντα γίνεται, οι πιστωτές και οι οφειλέτες θα πρέπει να αναγνωρίσουν τη πραγματικότητα, να συνεργαστούν, και να επιτρέψουν στην οικονομία να αναπτυχθεί. Αν δεν γίνει αυτό, τότε δεν υπάρχει ανάπτυξη, υπάρχει ανεργία, και το κυριότερο υπάρχουν συνεχείς (μάταιοι) αγώνες για κάλυψη του χρέους.

Μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες όμως δεν έχουν αρκετά κεφάλαια ώστε να μπορέσουν να απορροφήσουν τη χασούρα του. Πολύ δε περισσότερο αν η Ελλάδα ακολουθηθεί από τη Πορτογαλία, την Ισπανία ή και άλλους. Για αυτό και είμαστε καταδικασμένοι να περάσουμε την επόμενη δεκαετία αναβάλλοντας την επίλυση της κρίσης καθώς οι τράπεζες προσπαθούν να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους. Μέχρι όμως να το πετύχουν, θα πρέπει όλοι να υποκρινόμαστε πως η Ελλάδα δεν είναι αφερέγγυα, και πως καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν θα την ακολουθήσει στη κρίση. Εν τω μεταξύ, οι χώρες αυτές θα σημειώνουν μηδενική ανάπτυξη.

Business Insider

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 27/06/2010 21:55:10

  Ακριβώς

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 27/06/2010 21:59:07

  ο Business Insider διαβάζει antinews

  • undercover gpr avatar
   undercover gpr @ archaeopteryx 28/06/2010 11:29:08

   Κι ο Galbraith antinews διαβάζει χαχαχαχα :

   "Μια επιθετική ρύθμιση θα μπορούσε να συνίσταται στην απαγόρευση σε κάθε ευρωπαϊκή χρηματοοικονομική οντότητα να κερδοσκοπεί πάνω στο κρατικό χρέος των χωρών μελών της Ενωσης χρησιμοποιώντας τα CDS"

   αρχαίε εσύ που τους ξέρεις καλά εκεί στο Αμέρικα , τι μέρος του λόγου είναι ο κύριος ? (τους τίτλους του τους διάβασα από πολιτική σκοπιά εννοώ)

   • tiramola avatar
    tiramola @ undercover gpr 28/06/2010 11:34:11

    Έχω ανεβάσει όλο το άρθρο του υιού του Galbraith στην Le Monde όπως δημοσιεύτηκε στην κυριακάτική "Ε".
    Ποστ:Ευρω: Η επόμενη μέρα…
    Αξίζει τον κόπο να το διαβάσεις.

   • undercover gpr avatar
    undercover gpr @ undercover gpr 28/06/2010 11:41:08

    Το διάβασα από την εφημερίδα το σ/κ που ήμουν αποκλεισμένος τεχνολογικά.

    Την έχω πετάξει κι εγώ αυτήν την ιδέα πριν μέρες και την έχω συμπεριλάβει και στο τελευταίο μου άρθρο από την παρασκευή.

    Χάρηκα πάρα πολύ όταν το διάβασα γιατί είχα αρχίσει να το σκέφτομαι διπλά και τριπλά μετά το γείωμα από τον αρχαίο (χαχαχα).

 3. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 27/06/2010 22:03:23

  Τότε όμως θα υποχρεωθούμε να ζούμε χωρίς τα απαραίτητα δανεικά.

  Μπορείς να υπολογίσεις πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι θα απολυθούν ή που θα

  φθάσει ο μισθός του δημοσίου υπαλλήλου και οι κοινωνικές παροχές π.χ οι

  υψηλού κόστους υπηρεσίες υγείας?

  Η εκδοχή κατασχετηρίων στη δημόσια περιουσία δεν παίζει άραγε?

  Αν θυμάμαι καλά στην πτώχευση επί Τρικούπη απέκλεισαν Στόλοι τον

  Πειραια.

 4. zackii avatar
  zackii 27/06/2010 22:05:18

  Αυτό είναι το πιστόλι στο τραπέζι, -και μάλιστα χωρίς να το διαλαλάς σαν μ@@@@ς - δηλ. αν δεν είσαι μιλημένος να πουλήσεις τη χώρα σου-η τους πολίτες της που μισείς γιατί θεοποίησαν τον προδότη μπαμπά που πούλησε τη μαμά- όταν σου πούνε γιά χρέη (που δεν θα σου πουν φυσιολογικά), τους λες πόσα δις σε χαρτί υγειας θα έχουν με το που θα πατήσει το αεροπλάνο σου Ελλάδα..αυτά.

 5. neotera avatar
  neotera 27/06/2010 22:28:41

  Aυτή είναι μιά σωστή, πλην αποκλειστικά οικονομική θεώρηση ενός κατά πρώτον πολιτικού ζητήματος. Προϋποθέτει πως οι δημόσιοι πόροι θα παραμείνουν στη διάθεση των "αγορών". Οτι ανά πάσα στιγμή θα μπορεί η Αλήτ των Μπανκ να εξαερώνει φερειπείν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, ατιμώρητα σε συνεργασία με τους όποιους "οίκους" παράγουν χρηματιστηριακά "προϊόντα" . Τα δε υποζύγια θα εργάζονται μια ζωή συνεισφέροντας και θα πετάγωνται στο δρόμο να ψοφήσουν. Οτι δηλαδή θα επιτύχει η επιχείρηση κοινωνικού ευνουχισμού των ελλήνων, ο αφελληνισμός, η πλήρης αποδόμηση του πολιτισμού γενικώς των λαών και όλα τα ...καλά που προωθεί η νέα Νέα Τάξη καθαρμάτων. Χλωμό δεν είναι ? Δε λέω, μπορεί και να λυγίσουμε να αποδεχτούμε τη μοίρα μας και όσοι μπορούν να πάρουν το δρόμο της αυτοεξορίας. Πάντως η ελπίδα και για το καλό και για το κακό πεθαίνει τελευταία.

 6. Κ.Τ. avatar
  Κ.Τ. 27/06/2010 22:35:13

  Αρα επαναδιαπραγματευσι του χρεους με ενα ψαλιδισμα 30% του χρεους, επαναχρηματοδοτησι για αποπληρωμη του σε βαθος χρονου και προστατευτισμος για αναπτυξι της γεωκτηνοτροφιας και του τουρισμου
  του Νοτου και οχι της... Τουρκιας, Τυνησιας η του Μαροκου. Να δουμε στις 7/7/10 τι θα πη η ΝΔ για την οικονομια και την απεμπλοκη απο το ΔΝΤ

  • Γιάννης Σ. avatar
   Γιάννης Σ. @ Κ.Τ. 27/06/2010 22:50:05

   Επειδή οι Ντορικοί ψάχνονται για πατήματα, στις 7/7 είχε γίνει η τρομοκρατική επίθεση στο μετρό του Λονδίνου. Βέβαια, στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό.

 7. Προφήτης avatar
  Προφήτης 27/06/2010 23:04:53

  Δύο κατηγορίες προωθούν ασταμάτητα την κατάρρευση του Ευρώ και την χρεωκοπία της Ελλάδας :
  α) νεοφιλελεύθεροι, συστημικοί ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι, Αγγλοσάξωνες
  β) αντισυστημικοί αριστερίζοντες Ευρωπαίοι.

  Υποτίθεται ιδεολογικοί εχθροί.

  Κάτι δεν πάει καλά, αγαπητοί.

  Οι μεν πρώτοι έχουν κάθε συμφέρον, χρησιμοποιούν το "κύρος" του σε προπαγάνδα πληρωμένη από τους τραπεζίτες της Wall Street.
  Οι δεύτεροι; Τα παίρνουν κρυφά;

  Είναι αυτό που δεν θα κουραστώ να φωνάζω :
  Πρώτον, πάντα, ψάξτε ποιος ωφελείται.
  Δεύτερον, μην ακούτε τι ΛΕΕΙ κάποιος, κοιτάξτε τι ΚΑΝΕΙ.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Προφήτης 27/06/2010 23:24:46

   Λογικό ακούγεται: Ιστορικά, όσοι είναι δυτικά από την Γερμανία, και όσοι είναι ανατολικά από την Γερμανία (και επί Ρωμαϊκής Αυτοκτατορίας όσοι ήταν νότια από την Γερμανία), όλοι είχαν κάποιο πρόβλημα... Το ερώτημα είναι τι λες τους Ρωμαίους; παλαιο-ιμπεριαλιστές;

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ archaeopteryx 27/06/2010 23:40:31

    O ορος ιμπεριαλισμος προερχεται απο τα λατινικα.Imperium Romanum η Ρωμαικη Αυτοκρατορια και Imperator ο αυτοκρατορας.
    Αρα αν δεν ηταν αυτοι ιμπεριαλιστες δεν ηταν κανενας.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ archaeopteryx 27/06/2010 23:46:37

    αφήνω λίγο ιμπεριαλιστικό χώρο και για τους Πέρσες, την Αθήνα και τον Αλέξανδρο. Αααα.. και τους Αιγύπτιους και τους Χετταίους.

    Για τα σημερινά άγχη φταίνε οι ...Ισπανοί.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Προφήτης 27/06/2010 23:38:46

   Οχι αλλα οσο ειμαστε στην ΟΝΕ δεν υπαρχει δυνατοτητα αριστερης πολιτικης.Αρα αυτοι που πιστευουν σε αυτη τι θα επρεπε να κανουν;

   • Orestios avatar
    Orestios @ ψυχραιμια 28/06/2010 00:04:05

    Κομμουνιστικής δεν υπάρχει ψυχραιμία. Μην λές ότι θέλεις.
    Υπάρχει χώρος για Σοσιαλιστική όμως. Do it like Hitler

  • Γιάννης Σ. avatar
   Γιάννης Σ. @ Προφήτης 27/06/2010 23:46:55

   Έχουν κοινό σημείο επαφής. Οι δεύτεροι είναι συνδεδεμένοι με το κεφάλαιο που κάνει μεγάλες δουλειές στο Λονδίνο. Γι' αυτό και η αντίδραση των Βρετανών όταν μίλαγαν οι Γάλλοι για κερδοσκοπία.

  • Orestios avatar
   Orestios @ Προφήτης 27/06/2010 23:59:14

   Είναι το ίδιο πράγμα αυτοί οι 2. Σαν τις όψεις του ίδιου νομίσματος. Ποιού νομίσματος? Μα του δολαρίου ασφαλώς.

 8. Προφήτης avatar
  Προφήτης 27/06/2010 23:31:22

  Ποιους Ρωμαίους απ' όλους;
  Αυτούς τής Ρώμης;
  Αυτούς του Διατάγματος του Καρακάλλα;
  Αυτούς τής Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους;
  Αυτούς της "Νέας Ρώμης";
  Τους Ρωμιούς τού Ρωμέϊκου;

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Προφήτης 27/06/2010 23:44:57

   της ορίτζιναλ, αυτής που έπεσε στον Αλάριχο το 400κάτι μΧ... και που πήρε για λίγο ο Ιουστινιανός μέσω Βελισάριου.

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ archaeopteryx 27/06/2010 23:50:29

    Της Ορίτζιναλ; Η 21; Αυτοί δεν πάνε με τίποτα τους Δυτικά του Έβρου (και τον Μπάγεβιτς).

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ Προφήτης 28/06/2010 11:33:51

   Καρακάλλας. Αλλος ένας απίστευτος τύπος.

   Πέθανε και άδοξα εντελώς το παλληκάρι. Τον καθάρισε ο κολλητός του την ώρα που άδειαζε την ουροδόχο κύστη του. Πράγμα απαράδεκτο φυσικά. Δεν ενοχλείς τον συνάνθρωπό σου όταν κάνει την ανάγκη του. Ρωμαϊκά ήθη, τι να πείς; Συνεχίστηκαν βέβαια και στους κατοπινούς αιώνες. Εχουμε μέχρι σφαγές ιερωμένων (αντιπάλων παρατάξεων) μέσα σε "τουαλέτες". Η ιστορία της Ρώμης είναι σαν αμερικάνικη ταινία με βαμπίρ.

   Ο Καρακάλλας με το διάταγμα "ρωμαιοποίησε" όλους τους ελεύθερους ώστε να τους φορολογεί. Η σημερινή κυβέρνηση "ελληνοποιεί" τους μετανάστες για άλλους λόγους. Είναι υπεράνω χρημάτων. Εξάλλου "λεφτά υπάρχουν".

   Θραξ Αναρμόδιος

 9. Aggelos avatar
  Aggelos 27/06/2010 23:50:33

  ακουσα οτι λενε να κανουναναδιαρθρωση χεους το2012..προδοσια..να ξεζουμισουν πρωτα το λαο..για να παρουν μερικα λεφτακια οιτραπεζες καιμετα θα χρεωκοπησουμε κιολας..

  θελουν κρεμασμα..

  αν προκειταινα κυρηξουμε σταση πληρωμωνπρεπει να το κανουμε τωρα..

 10. neotera avatar
  neotera 28/06/2010 00:01:18

  K.T. Και κάτι άλλο πολύ βασικό. Δρακόντιοι νόμοι και ακλόνητες ποινικές διατάξεις, ναι και συνταγματικές να μην διανοηθούν να επαναλάβουν κάτι τέτοιο, ιδιοποίηση δημόσιων πόρων με ποινή εσχάτη προδοσία και ...παλούκωμα. Ευρεία αυτοδιοίκηση και διευρυμένα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, πραγματικά δωρεάν παιδεία και πολιτισμός θα βοηθούσαν την κατάσταση... Γενικώς όσο μακρύτερα από το αγγλοαμερικάνικα πρότυπα και όσο αποκλείεται να καθίστανται κράτη μέσα στο κράτος τα μεγαθήρια της ιδιωτικής (λεγόμενης) πρωτοβουλίας και να επεκτείνονται σε μη οικονομικές σφαίρες δραστηριοτήτων τόσο καλύτερα για την ευρώπη ενωμένη και μη.

 11. man8os avatar
  man8os 28/06/2010 04:11:14

  Δε θα αντεξει ο λαος την επιδεινουμενη οικονομικη κατασταση. Εξωθουν την μεσσαια ταξη να γινει φτωχη! Δεν μπορει να περασει αυτο, και δεν θα περασει. Ισως το ανεχτουμε για 1 η 2 χρονια αλλα παραπανω θα γινει μπαμ.

 12. hotdog avatar
  hotdog 28/06/2010 10:20:49

  Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Όσοι κρατούν τις οικονομίες του κόσμου στα χέρια τους μας έφεραν εκεί που ήθελαν. Όσον αφορά το δικό μας πρόβλημα αυτό που αναρωτιέμαι είναι: αν δηλώσουμε αφερέγγυοι θα μπορέσουμε να ξεφορτωθούμε το μνημό(συ)νιο; Πρόκειται να "πέσουν" σκοτεινές υπογραφές και να "περάσουν" νομοσχέδια με ισχύ μισού αιώνα!!! Με μια γενιά που όσο πλησιάζει στη σύνταξη τόσο αυτή θα απομακρύνεται και τουλάχιστο άλλες δυο να μην έχουν μέλλον.Οι κυβερνήσεις αλλάζουν αλλά οι υπογραφές μένουν. Το θέμα ήταν να μην υπογραφεί αυτή η συμφωνία από την αρχή.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.