#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/06/2012 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο μυστικός πόλεμος ΗΠΑ-Γερμανίας στην Ελλάδα και ο ΣΥΡΙΖΑΈντονη φημολογία κατά την προεκλογική περίοδο έφερε τις ΗΠΑ να τίθενται -εμμέσως- υπέρ της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Το σενάριο αυτό αναπαράχθηκε με το σκεπτικό ότι η νίκη αυτού του πολιτικού χώρου, σε συνδυασμό με κινήσεις που γίνονται σε άλλες χώρες της ΕΕ, είτε από Αριστερά είτε από Δεξιά κόμματα, θα έχουν ως αποτέλεσμα να «στριμωχτεί» η Μέρκελ και η έως τώρα ακολουθούμενη γερμανική πολιτική, που δεν λειτουργεί ούτε καν ως «πυροσβέστης» στην ευρωπαϊκή οικονομική κρίση. Πόσο μάλλον, αφού η Καγκελάριος φέρεται να στήνει περαιτέρω γέφυρες με τη Μόσχα.

Τέτοιου είδους σενάρια περί παρασκηνιακού στησίματος γεφυρών ανάμεσα στην υπερατλαντική δύναμη και στον ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδονται από την Κουμουνδούρου. Το ίδιο και από την πρεσβεία που μέσω «διαρροών» επαναλαμβάνει ότι θέλει στην Ελλάδα «έναν αξιόπιστο εταίρο που να τηρεί όσα έχει συμφωνήσει η χώρα».

Ενδιαφέρον έχουν ωστόσο πληροφορίες, ότι εδώ και εβδομάδες έγιναν άτυπες επαφές του ΣΥΡΙΖΑ με κύκλους της αμερικανικής πρεσβείας. Από αυτές προέκυψε η διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αναμειχθούν στις οποιεσδήποτε εξελίξεις και ότι θα «ανεχθούν» το οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Μια τέτοια «ανοχή» απέναντι σε έναν πολιτικό χώρο που, ατύπως, πολλές φορές στο παρελθόν έχει συγκεντρώσει τα πυρά κύκλων που βρίσκονται κοντά στην αμερικανική πρεσβεία, κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι κάτι «περίεργο» υπάρχει στην αμερικανική θέση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνουν με έμφαση μάλιστα, τα θετικά σχόλια που το τελευταίο διάστημα έχουν παρουσιαστεί σε σημαντική μερίδα των αμερικανικών και βρετανικών ΜΜΕ για τον κ.Τσίπρα.

Ερωτήματα από το ΚΚΕ

Αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ άφησε εξάλλου με πρόσφατη δήλωσή της και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, κ.Α.Παπαρήγα. «Η αμερικάνικη αποστολή –είπε- έχει ήδη εγκατασταθεί σε όλα τα ελληνικά υπουργεία και παρακολουθεί τα πάντα. Τον κ.Τσίπρα, όμως, δεν τον ενόχλησε η αμερικάνικη αποστολή, τον ενόχλησε μόνο η Τρόικα που στην πραγματικότητα είναι η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ. Φαίνεται ότι την αμερικάνικη αποστολή την αγνοεί». Λίγες ημέρες πριν, ο Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στις ΗΠΑ, είχε πεί ότι «θα πρέπει να σεβαστούμε τον ελληνικό λαό όταν θα πάρει την απόφασή του».

Το μεγάλο αμερικανικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ελλάδα είναι αναμφισβήτητο. Είναι ενδεικτικό ότι προ εβδομάδων ήρθε στη χώρα μας  αμερικανικό κλιμάκιο, αποτελούμενο από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, Λάελ Μπρέιναρντ, και τον υφυπουργό Οικονομικών, Κρίστοφερ Σμαρτ, που έκανε επαφές με Έλληνες πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες.

Αντίστοιχες επισκέψεις είχαν επανειλημμένως πραγματοποιηθεί και πριν από τις εκλογές του 2009. Μεταξύ των άλλων που έχουν γίνει γνωστές, είναι αυτή το Φεβρουάριο εκείνου του έτους, οπότε ο αμερικανός γερουσιαστής, Ντέρμπιν (Durbin) και ο τότε πολιτευτής των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, Αλέξης Γιαννούλιας, είχαν συναντηθεί με σχεδόν όλη την ελληνική πολιτική ηγεσία. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας που είχε αποκαλύψει το Wikileaks, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους με τον κ.Γιώργο Παπανδρέου, ο τελευταίος είχε από τότε κιόλας ταχθεί υπέρ της αναβάθμισης του ρόλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) σε διεθνές επίπεδο.

Πρός μια νέα 'Γιάλτα"; Όταν στην αρχή της ελληνικής κρίσης γράψαμε το «Η «Νέα Γιάλτα» και ο δρόμος προς το ΔΝΤ» λίγοι μας πίστεψαν. Όπως και τότε που επιμέναμε ότι ο ρόλος του Γιώργου είναι να εκμεταλλευτεί (ουν) την κρίση για να περάσει(ουν) για την Ελλάδα και τα Εθνικά Θέματα όλα εκείνα που είπε κάποτε μόνα σαν σενάρια επιστημονικής φαντασίας (του Κίσσινκερ) θεωρούσαμε.

Μας θεωρούσαν επίσης υπερβολικούς όταν γράφαμε: Είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ θέλουν να αξιοποιήσουν προς όφελος τους την αδυναμία της Ε.Ε.Το ΔΝΤ παραδοσιακά και ανεξαρτήτως του ποιος προεδρεύει ελέγχεται από τις ΗΠΑ. Έτσι ο έλεγχος της Ελλάδας από το ΔΝΤ ουσιαστικά ακυρώνει στην πράξη την Ε.Ε. Καταργεί κάθε έννοια κοινοτικής αλληλεγγύης. Δεν υπάρχει πια Ευρωζώνη. Ανοίγει η «Κερκόπορτα».Αποδεχόμενοι το ΔΝΤ για την Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι πριόνισαν το  κλαδί πάνω στο οποίο κάθονται. Η Ελλάδα αποτελεί πλέον τον «Δούρειο Ίππο».

 Λίγοι έδωσαν σημασία σε όσα έγραφαν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς για τον ρόλο των ΗΠΑ στην επιβολή του “σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας» που αποδεικνύεται τώρα σχέδιο καταστροφής

Πέρασε στο ντούκου η δημόσια ομολογία του κ.Σαχινίδη οτι “η επιλογή μας ήταν από την αρχή το ΔΝΤ!”

Σήμερα όλοι γνωρίζουν ότι μαίνεται ένας υπόγειος πόλεμος Ομπάμα με Μέρκελ ή καλύτερα ΗΠΑ και Ευρώπης για την παγκόσμια κυριαρχία σε οικονομικό επίπεδο. Και ότι στο επίκεντρο του πολέμου αυτού βρίσκεται φυσικά η Ελλάδα.

Φτάσαμε επίσης στο σημείο να μιλούν όλοι για ανοικτές αμερικανικές ή γερμανικές παρεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας και να δημοσιεύονται άρθρα όπως εκείνο στο «Επίκαιρα»:  «Η Γερμανία και οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν ενεργά στο προεκλογικό σκηνικό» με τις ΗΠΑ να «φαίνεται ότι ευνοούν μια μεταβολή στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του κόμματος που έχει επιλέξει την ανοιχτή σύγκρουση με τους Γερμανούς. Δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ»!

Που καταλήγουμε; Ποιό είναι το συμπέρασμα; Είναι νωρίς ακόμα για συμπεράσματα. Ωστόσο στον προβληματισμό σας μπορεί να συμβάλλει ένα άρθρο που δημοσιεύσαμε πρόσφατα στο antinews

Η Γερμανία θα φύγει από το ευρώ πριν από την ΕλλάδαΗ ευρωζώνη τελείωσε οριστικά. Και επειδή αν τελειώσει η ευρωζώνη, τελειώνει και η ΕΕ, η 70χρονη σχεδόν συνεργασία Γαλλίας-Γερμανίας φτάνει στο τέλος της. Μπορεί να μην συμβεί αμέσως, μπορεί να χρειαστούν κάποιοι μήνες, αλλά το τέλος είναι αναπόφευκτο.

Το Der Spiegel έχει εδώ και κάποιο διάστημα υιοθετήσει μια ελληνοφοβική στάση, μαζί με την Bild Zeitung, και κάποια άλλα έντυπα. Ο μεγάλος φόβος των Γερμανών είναι μη τυχόν και παρασυρθούν σε καταστάσεις πληθωρισμού. Και οι φόβοι αυτοί θα αυξάνονται όσο η ΕΕ δεν παίρνει μέτρα. Η μόνη λογική επιλογή που έχει τώρα το Βερολίνο, είναι να φύγει η χώρα από το ευρώ.

Σίγουρα, οι Γερμανοί, ως μεθοδικοί που είναι, το έχουν ήδη μελετήσει, και σίγουρα, επειδή ακριβώς είναι Γερμανοί, αν το κάνουν, θα το κάνουν οργανωμένα.

Το Blitzausgang μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή.

Μόλις ο Ολάντ άρχισε να μιλάει για ευρωομόλογα, που οι Γάλλοι τα θεωρούν ως το πρώτο βήμα, η Μέρκελ αντέδρασε λέγοντας πως «δεν θεωρεί ότι θα συνεισφέρουν στην τόνωση της ανάπτυξης της ευρωζώνης». Τελεία και παύλα.

Στην πραγματικότητα, το Βερολίνο ανησυχεί πως τα ευρωομόλογα απλά θα ρίξουν όλο το βάρος της χρηματοδότησης των προβληματικών οικονομιών της ευρωζώνης, στους ώμους των Γερμανών φορολογουμένων.

Μπορεί να προέχει το γενικό και συλλογικό καλό, αλλά αυτό δεν αρέσει στους ψηφοφόρους. Θα δεχτεί λοιπόν η Μέρκελ, τον θάνατο του ευρώ;

Οι οικονομικές επιλογές της Γερμανίας μοιάζουν απλές, αλλά δεν είναι. Η χώρα απόλαυσε αρκετά χρόνια εξαγωγικής ανάπτυξης, χάρη σε ένα φτηνό νόμισμα, αλλά τώρα, το κόστος μπορεί να ξεπεράσει τα οφέλη.

Η πολιτική απόφαση που καλείται να πάρει η Μέρκελ είναι σύνθετη, και δεν πρόκειται να γίνει πιο εύκολη στο μέλλον.

Η φυγή από την ευρωζώνη θα θεωρηθεί από τους πολιτικούς της αντιπάλους ως ήττα.

Παράλληλα όμως, αν συνδυαστεί με την κατάλληλη ρητορική, και με κατηγορίες εναντίον των τεμπέληδων Λατίνων κ.ά. ίσως να θεωρηθεί ως μια αποφασιστική μορφή εθνικής ηγεσίας.

Όλα κρέμονται από μια κλωστή, και στο τέλος η γεωπολιτική θα δείξει προς την έξοδο της Γερμανίας από το ευρώ.

Όταν το Βερολίνο απέρριψε το σχέδιο ακρωτηριασμού της Ελλάδας που έθεσε ο Γκάιτνερ, η άποψη ήταν ότι οι Γερμανοί πολιτικοί βάζουν πρώτη την χώρα τους, και όχι την Ευρώπη.

Ως η κορυφαία ευρωπαϊκή δύναμη, συμφέρει στην Γερμανία να κρατήσει τον όποιο πλούτο της Ελλάδας μακριά από τα χέρια της Ουάσιγκτον.

Ο Σόιμπλε, πιο πολύ απ όλους, είναι σχεδόν παρανοϊκός με την αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Η δε Μέρκελ θεωρεί την αμερικανική άποψη περί δανεισμού, και ποσοτικής χαλάρωσης, ως τρέλα.

Τώρα, η Αμερική θα πρέπει να βρει έναν νέο σύμμαχο στην Ευρώπη, παρά τα όσα έχει επενδύσει τόσες δεκαετίες στην Γερμανία.

Και οι Γερμανοί αποκλείεται να επιτρέψουν στους Έλληνες να είναι ο νέος σύμμαχος των ΗΠΑ.

Για αυτό θεωρείται πιο λογικό, η Γερμανία να βγει από το ευρώ, πολύ πριν από την Ελλάδα.

Διαβάστε κι αυτό: Αμερικανικά think tanks, σπρώχνουν την Ελλάδα εκτός ευρώ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 21/06/2012 10:37:48

  Να θυμηθούμε , τελείως τυχαία, την απεγνωσμένη (και ακατανόητη εκ' πρώτης όψεως) προσπάθεια του Αλαφόυζου να βγάλει πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ.....

 2. TK avatar
  TK 21/06/2012 10:53:38

  Μα θα βγει. Την Παρασκευή το βράδυ!

 3. Anedaxtos avatar
  Anedaxtos 21/06/2012 11:21:14

  Την δραστηριοποίηση τηα Αμερικανικής πρεσβείας της είχε (διακριτικά) επισημάνει και ο Αλαβάνος στο περίεργο άρθρο του "15 Σημειώσεις στο Πρόχειρο για τις Εκλογές, για το Μνημόνιο και κυρίως για το Ευρώ" http://bquot.com/d2y

 4. Theoprovlitos avatar
  Theoprovlitos 21/06/2012 11:26:45

  Συμφωνοι, ετσι ειναι τα πραγματα. Μην ξεχναμε, ο ΓΑΠ ειχε βραβευθει υπερατλαντικα και ως... ο καλυτερος φίλος του ανθρωπου.

  Το διαπιστωνω κι εγω από συγεκριμενους ομογενειακους υπερατλαντικους κυκλους φιλικα προσκειμενους στο χριστιανικο στοιχειο της εγγυς Ανατολής και οι οποίοι ξιφουλκουν υπερ της διαλυσης του ευρω γενικότερα αλλα και της γείτονος.

  Αλλα από αυτο μεχρι του να κανουμε κωλοτουμπες και μετανοιες στα καταστοφικά και αυτοκαταστροφικα σχεδια της ηλίθιας, της Μερκελ, δηλωνοντας τυφλη υποταγη δεν νομιζετε οτι παει πολύ;

  • Nikitas avatar
   Nikitas @ Theoprovlitos 21/06/2012 11:56:12

   Μην ξεχνάς όμως ότι τον ΓΑΠ τον βράβευσαν και οι Γερμανοί για την “κοινωνική του προσφορά και αποφασιστικότητα να προχωρήσει σε δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παρά τις κοινωνικές αντιδράσεις”.

   Τα πράγματα μεταξύ Γερμανίας-ΗΠΑ-Ελλάδας και λοιπής ευρωζώνης δεν είναι τόσο άσπρο-μαύρο όπως περιγράφονται στο άρθρο.

   • tsapari avatar
    tsapari @ Nikitas 21/06/2012 12:37:38

    Αγαπητέ μου ήδη υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι η τοποθέτηση του αρθρογράφου είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Ούτε άσπρο είναι ούτε μαύρο αλλά τείνει να προσεγγίσει την λογική ακολουθία.

   • Theoprovlitos avatar
    Theoprovlitos @ Nikitas 21/06/2012 15:00:23

    Δυστυχως δεν ειναι διακριτά τα όρια ουτε της διεθνους διαπλοκης ουτε το ποιες ειναι λυκοφιλίες και ποιες όχι. Αλλα η κεντρικη ιδεα του αρθρου ειναι σωστη.

 5. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 21/06/2012 11:43:50

  Η μεγαλόψυχη αντιμετώπιση του ηττημένου συνήθως είναι ολέθριο λάθος.
  Η περίπτωση της Γερμανίας, νομίζω, το αποδεικνύει.

  • ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ avatar
   ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ @ Γιώργος Αχαιός 21/06/2012 12:23:11

   Η μικρόψυχη αντιμετώπιση του ηττημένου συνήθως είναι ολέθριο λάθος.
   Η συνθήκη των Βερσαλλιών, νομίζω, το αποδεικνύει.

   http://gf1957.wordpress.com/2012/03/16/%CE%B7-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B2%CE%B5%CF%81%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%8E%CE%BD/

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ 21/06/2012 17:37:53

    Και η συνθήκη των βερσαλλιών μεγαλόψυχη ήταν.
    Μία μόνιμη στρατιωτική κατοχή, δραστική μείωση του πληθυσμού μέσω ελέγχου των γεννήσεων, έλεγχος όλων των βιομηχανιών, θα είχαν αποτρέψει τον ΒΠΠ πιο καλά.

    Ας μην ξεχνάμε πως η ρητορική για την μικρόψυχη αντιμετώπιση της γερμανίας μετά τον Α' πόλεμο, ανήκε σε ενδοτικούς πολιτικούς που εξέθρεψαν ακόμη περισσότερο την γερμανική επιθετικότητα και οδήγησαν πιο γήγορα στον ΒΠΠ.

    Αν θαυμάζω για κάτι τους ρωμαίους (για όλα τα άλλα θαυμάζω τους έλληνες) είναι γιατί είχαν πολιτικούς σαν κι αυτόν που σε κάθε λόγο του, έστω κι αν το θέμα ήταν άσχετο, τέλειωνε με την φράση: "η καρχηδόνα πρέπει να καταστραφεί".

    • ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ avatar
     ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ @ Γιώργος Αχαιός 21/06/2012 19:55:21

     '''δραστική μείωση του πληθυσμού μέσω ελέγχου των γεννήσεων'''

     αυτό δεν ήθελαν να κάνουν οι ναζί στους υποανάπτυκτους;

     '''η ρητορική για την μικρόψυχη αντιμετώπιση της γερμανίας μετά τον Α’ πόλεμο, ανήκε σε ενδοτικούς πολιτικούς '''

     ενδοτικοί ο Κέϋνς και ο Λένιν;

     '''...είχαν πολιτικούς σαν κι αυτόν που σε κάθε λόγο του, έστω κι αν το θέμα ήταν άσχετο, τέλειωνε με την φράση: “η καρχηδόνα πρέπει να καταστραφεί”.'''

     αν τελείωνε την φράση με το ΄΄η αθήνα πρέπει να καταστραφεί΄΄ θα είχες την ίδια άποψη;

     • Πατωματζής avatar
      Πατωματζής @ ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ 22/06/2012 11:31:49

      Το όνομα του φιλόσοφου που δανείστηκες διόλου τον ένοιαζε για του τότε υποανάπτυκτους (τους αποκαλούσαν βαρβάρους).
      Για να το πω κι ωμά: Στα φρύδια μας τι κάνουν οι άλλοι, επιτέλους ας κοιτάξουμε τον ελληνικό πισινό. Λαμπρό παράδειγμα μικρής ηγεμονικής χώρας: Ισραήλ.
      Χιλιάδες χρόνια ένα σωρό βάνδαλοι ασέλγησαν πάνω στο κορμί της Ελλάδας. Κι ακόμα δεν έχουμε διδαχθεί από την ιστορία κι ασχολιόμαστε αν πέφτουν μπόμπες στους ΟΡΚ, τις Υπατίες και @@ρια μέντολες.
      Εκείνοι πότε νοιαστήκαμε για εμάς?

     • Γιώργος Αχαιός avatar
      Γιώργος Αχαιός @ Πατωματζής 22/06/2012 12:48:27

      Πατωματζή,

      Μάλλον με υποστηρίζεις σε αυτήν την φιλική κόντρα.

      Πράγματι, δν ξέρω με ποιον θα συμφωνούσε ο κανονικός αριστοτέλης.

      Συμφωνώ με το ισραήλ που θέτεις σαν παράδειγμα.

      Το νόημα αυτών που θέλω να πω είναι ότι δεν πρέπει να διστάζουμε σαν έθνος να γίνουμε σκληροί με τους εχθρούς μας. Αυτοί εξάλλου είναι ήδη σκληροί με μας. Δεν λέω ότι εχθροί μας είναι γερμανοί. Ξεκίνησε όλο αυτό από μία σκέψη που έχω ότι αν ήμουν αμερικάνος πρόεδρος μετά τον ΒΠΠ, δεν άφηνα τον άγριο αυτό λαό να ξανασηκώσει κεφάλι ποτέ. Ούτε σ΄χεδιο μάρσαλ θα είχαν ούτε τίποτα....

     • Γιώργος Αχαιός avatar
      Γιώργος Αχαιός @ ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ 22/06/2012 12:39:31

      Οι ενδοτικοί ήταν ο νταλαντιέ και ο τσάμπερλεν. Δεν ζούσε τότε ο Λένιν

      Ναι αυτό ήθελαν να κ'ανουν οι ναζί. Μείωση πληθυσμού. Το βρίσκω καλή ιδέα για την γερμανία. Έχουν υποστεί πολλές καταστροφές ως έθνος οι γερμανοί, έχουν χάσει εδάφη αλλά δεν είναι αρκετό. Είναι επικίνδυνη και πολυπληθής ρατσα. Δεν πρέπει να είναι ανεξέλεγκτοι. Ευτυχώς έχουν τρομερή γήρανση πληθυσμού. Επίσης Αργά ή γρήγορα οι αγγλοαμερικάνοι θα ξαναασχοληθούν σοβαρά μαζί της.

      Η ρώμη κατέκτησε και την αθήνα. Δεν βρέθηκε να πει κάποιος το αντίστοιχο "η αθήνα πρέπει να καταστραφεί". Προφανώς αθήνα και καρχηδόνα δεν ήταν το ίδιο πράγμα στο μυαλό των ρωμαίων όπως πιθανόν στο δικό σου.

 6. Ο Ηλίθιος avatar
  Ο Ηλίθιος 21/06/2012 11:51:25

  @ Theop(y)rovlitos: Εσύ θεωρείς τον εαυτό σου έξυπνο, χαρακτηρίζοντας ηλίθια την εντολοδόχο των μεγαλύτερων ευρωπαίων κεφαλαιοκρατών;
  Ή μήπως το να πιστεύεις στο θεό σου το θεωρείς και αυτό λογικό και εξηγήσιμο;
  Να υποθέσω ψήφισες κιόλας, ε;

  Όσο για το άρθρο, πρωτόγνωρα μεγαλεία περνάμε τώρα που ασχολούνται -επί τέλους- όλοι μαζί μας. Έτσι μπορούν οι ελληνόψυχοι να χαίρονται το ψώνιο τους όχι μόνο όταν τσεπώνουν εκατομμυριάκια οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές στις διεθνείς διοργανώσεις.

  Ας φάμε μια εξάρα αύριο, να γλιτώσουμε τις φασιστικές συμμορίες και τα μαζικά πογκρόμ που ψάχνουν αφορμή να ξεσπάσουν και θα πάρουμε εκδίκηση στον τρίτο παγκόσμιο απ' τους γερμαναράδες.

  Τόσο ο εθνικισμός όσο και η ανάλυση της πραγματικότητας δίχως ταξικά εργαλεία είναι επικίνδυνα.

  • knight rider avatar
   knight rider @ Ο Ηλίθιος 21/06/2012 12:13:38

   Είσαι μάλλον όνομα και πράμα. Από πότε άρχισαν και τα Ρεπουσάκια να μπαίνουν στο ANTInews?

   • Ο Ηλίθιος avatar
    Ο Ηλίθιος @ knight rider 21/06/2012 14:20:38

    Εγώ δεν είπα κάτι άλλο. Μάλλον είμαι ηλίθιος. Είτε αυτό, είτε όλοι γύρω μου είναι φοβεροί διανοητές. Να, ας πούμε το ρητορικό ερώτημα που θέτεις δεν το καταλαβαίνω καθόλου.
    Εσύ, που ξέρεις απ' ότι φαίνεται περισσότερα, μπορείς να με διαφωτίσεις γιατί χαίρεσαι όταν κερδίζει στο ποδόσφαιρο ο Καραγκούνης; Μπορείς να μου περιγράψεις τα συναισθήματα και τις σκέψεις σου; Τι διαφορετικό πιστεύεις ότι έχουν από αυτά που νιώθει ένας Γερμανός ή ένας Τούρκος όταν νικάει η ομάδα του; Και πώς βοηθάει την εξέλιξη της παγκόσμιας κοινωνίας και του ανθρώπινου είδους προς μια πιο δίκαιη και ισορροπημένη κατάσταση το να παρακολουθούν εκατομμύρια καταναλωτές αθλητικά γεγονότα; Τέλος, θεωρείς πως άμα τους γ...σουμε όλους τους ανθέλληνες, θα καταφέρουμε να επιβιώσουμε στον πλανήτη;

   • Theoprovlitos avatar
    Theoprovlitos @ knight rider 21/06/2012 15:02:06

    Από τότε που παλαίμαχοι κειμενογραφοι του Στεφανου Μανου στηριζουν Ψαριανό, Ρεπούση και ολιγον από ΣΥΡΙΖΑ.

  • Theoprovlitos avatar
   Theoprovlitos @ Ο Ηλίθιος 21/06/2012 15:05:57

   Σε ενοχλησε απο οτι βλεπω που αποκαλεσα την Μερκελ ηλιθια και μετα το παιζεις και ως δηθεν αντικαθεστωτικος με επιχειρηματολογια κλισέ;

   Τα άλλα περι ποδοσφαίρου, τι κανεις Γιαννη - κουκιά σπέρνω...

   • Ο Ηλίθιος avatar
    Ο Ηλίθιος @ Theoprovlitos 21/06/2012 15:53:38

    Δε είναι θέμα όχλησης. Η απαράμιλλη οξυδέρκειά σου μου καταστρέφει καθημερινά τη ζωή. Τουλάχιστον η Μέρκελ που κάνει το ίδιο, πληρώνεται γι' αυτό. Εσύ φαντάζομαι όχι.

 7. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 21/06/2012 12:29:38

  Τα (χρόνια) προβλήματα της Ελλάδας οφείλονται, κατα την απόψή μου, στους εξής παράγοντες:

  1) (Κυρίως) στην έλλειψη μιας εθνικά δρώσης ελίτ που θα εκμεταλλευόταν την πορονομιακή, όσο και "επικίνδυνη" γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, και όχι για τα ιδιοτελή της συμφέροντα (ακραίες περιπτώσεις οι Τσοχατζόπουλοι και ΓΚΑΠ αυτού του τόπου).

  2) Το ότι "πατάει" σε 2 βαρκες: η μία είναι τα Γερμανο-Γαλλικά συμφέροντα και η δεύτερη τα Αμερικανο-Αγγλικά που είναι, εξ' ορισμού αντίθετα. Η συμμετοχή και στην Εε και στο ΝΑΤΟ για μια χώρα όπου συγκρούονται αενάως αυτά τα συμφέροντα (για τον έλεγχο της Μεσογείου) θα δημιουργεί ευκαιρίες, όπως τώρα με το Ισραήλ, αλλά και κινδύνους όταν η ερμηνεία του εθνικού συμφέροντος γίνεται με στενούς εθνικιστικούς όρους (Δικτατορία-Ιωννίδης) ή με διεθνοφασιστικούς.

  3) Το ότι δεν ανέπτυξε ποτέ σοβαρή και ακομμάτιστη δημόσια διοίκηση (αυτο φυσικά συνδέεται με το 1 πιο πάνω). Ο κομματικός καρκίνος που "αλλώνει" το κράτος και το υποτάσσει σε κομματικές σκοπιμότητες πρέπει να ξερριζωθεί ΟΡΙΣΤΙΚΑ αν θέλουμε να έχουμε σοβαρό κρατος.

  4) Ως συνεπεια των 1 και 3 αποτελεί φυσικά και η μη ορθολογική οικονομική ανάπτυξη. Ο υδροκεφαλισμός της Αθήνας αποτελεί απλά επιφαινόμενο αυτού.

  Ο Α. Σαμαράς, αν και θα πολεμηθεί από τους ιδεολογικά τυφλούς αριστερούς και δεξιούς σχηματισμούς (κρατισμός κλπ), οφείλει, κατά την γνώμη μου να βαλει στρατηγικούς στόχους την ανατροπή αυτών των προβλημάτων. Μαζ'ι και την ανατροπή του δημογραφικού.

  • anonymous avatar
   anonymous @ Νίκος Αργεάδης 21/06/2012 13:51:02

   στην έλλειψη μιας εθνικά δρώσης ελίτ

   Αυτό είναι κάτι που εμποδίστηκε συστηματικά να δημιουργηθεί και από τους ξένους και από τους ίδιους τους κρατικούς μηχανισμούς, οι οποίοι ήταν και είναι υπηρέτες των ξένων.
   Σου υπενθυμίζω ότι από το 1821 και μετά η ο Ελληνισμός ακρωτηριάστηκε πολλαπλά. Από την απώλεια της αν. Ρωμυλίας με αποκλεισμό στον Πειραιά μέχρι την απώλεια της Μ. Ασίας.

  • Theoprovlitos avatar
   Theoprovlitos @ Νίκος Αργεάδης 21/06/2012 15:10:39

   Αντεθνικά, υστεροβουλα και ωφελιμιστικά δρωσα ελιτ ΥΠΗΡΞΕ ομως. Αυτη που διατηρησε το σαπιο πολιτικο συστημα και μας φεσωσε με δανεια για να αναλαβει εργολαβίες με ξενα κολυβα. Η Ελλαδικη ελίτ δεν εχει ιχνος πατριωτισμού, γι αυτο φτασαμε εδω που φτασαμε.

   • anonymous avatar
    anonymous @ Theoprovlitos 21/06/2012 15:22:24

    Συνεργάτες-αντιπρόσωποι των ξένων ήταν. Δεν υπήρξε αυτόφωτη Ελίτ διότι δεν της επέτρεψαν να υπάρξει. Και αυτοί που λέω συνεργάτες είχαν μια επιλογή. Ή να μην υπάρχουν ή να συνεργαστούν.

 8. tsapari avatar
  tsapari 21/06/2012 12:34:18

  Συγχαρητήρια για το άρθρο σας εάν το εμπλουτίσετε και με κάποια αδιάσειστα στοιχεία θα μπορούσα να πω ότι είναι το πιο σημαντικό άρθρο από δημοσιογράφο που διάβασα τα τελευταία δέκα χρόνια. Αλλά δυστυχώς δεν βλέπε τον συντάκτη!

 9. alex23 avatar
  alex23 21/06/2012 12:35:26

  η σταση των αμερικανων ειχε δυο στοχους
  α. να πιεστει η μερκελ για να να προωθηθει πιο γρηγορα η ενοποιηση της ευρωπης σε ενα ομοσπονδιακο κρατος στα προτυπα των ηπα, κατι που για πολλους λογους σχεδιαζει η αμερικη (κυριως για να αποτελεσει ενα buffer αναμεσα σε ηπα και ρωσια-αραβες-κινα) και σημερα ενα μερος της ευρωπης (κυριως η γαλλια αλλα και διαφοροι πολιτικοι με σχεσεις σε λεσχες εξουσιας για ευνοητους λογους).

  β. να μην ανοιξει ρουθουνι, να μην κατηγορηθει για τιποτα η αμερικανικη πολιτικη μεχρι το τελος των εκλογων τους. να ειμαστε σιγουροι οτι αν δεν ηταν στο προσκηνιο αυτες οι εκλογες, και ενεργο ρολο στα ελληνικα ζητηματα θα ειχαμε, και στην συρια θα ειχαμε και με διακριτικα στρατιωτες του νατο, και στο ιραν θα κανανε πτησεις ισραηλινα αεροπλανα..

  οσο για τις σχεσεις τους με το συριζα
  οι αμερικανοι χησιμοποιησαν ή δημιουργησαν το 'κινημα' του δεκεμβριου του 2008 που 'εριξε" τον κ.καραμανλη και διαλυσε την χωρα και που πρωτοστατησε η συνιστωσα της κουκουλας
  λογικο ειναι να εχουν υπογειες σχεσεις και να τους εχουν standby για μελλοντικη χρηση

  • Theoprovlitos avatar
   Theoprovlitos @ alex23 21/06/2012 15:19:02

   Σωστο κι αυτο. Αλλα δεν περιοριζεται μονο στις ταραχες του 2008. Οι πυρκαγιες του 2007 και 2009, διαφορα DVD, το Βατοπαιδι, οι παρακολουθησεις κλπ, εντασσονται στο ιδιο στρατηγειο που ηθελε με καθε τρόπο να πεσει ο Καραμανλης. Μην ξεχναμε και ποια ξενη πρεσβεια σπονσοραρισε τελευταιως και τα "ανθρωπινα δικαιωματα" ιδιαιτερων γουστων.

   Η αναλυση θα ηταν πιο πληρης παντως αν γινοταν αναφορα και στις θεσεις της Ρωσιας απεναντι στη Μερκελ και τους Αμερικανους.

 10. tsapari avatar
  tsapari 21/06/2012 12:40:52

  sorry factorx τώρα είδα το όνομά σου και πάλι συγχαρητήρια

 11. Nik avatar
  Nik 21/06/2012 12:53:05

  Οι Γερμανοί είναι θύματα του δογματισμού τους. Είναι τόσο σίγουροι ότι τα δόγματα τους είναι σωστά που ξεχνούν να δουν την πραγματικότητα γύρω τους.

  Δύο φορές, με άψογη οργάνωση και άρτια υλική υποδομή, άφησαν το δόγμα τους να τους στείλει κατά διαόλου. Μάλλον ετοιμάζονται να το κάνουν και τρίτη φορά.

  Οση οικονομική δύναμη και να αποκτήσουν πάντα θα είναι μια χώρα στην βόρεια Ευρώπη, σε σχετικά ασήμαντο στρατηγικό χώρο, με ελάχιστους φυσικούς πόρους. Οι Ιάπωνες, που έχουν τα ίδια ελαττώματα, κατάλαβαν τα όρια τους και συμπεριφέρονται ανάλογα. Οι Γερμανοί όμως όχι, και για αυτό πρέπει να νουθετηθούν.

  Οσο για τον ρόλο των ΗΠΑ. Ως η μέγιστη ναυτική δύναμη του κόσμου δεν θα αφήσουν μια χώρα με τεράστια ακτογραμμή, όπως την Ελλάδα, να πέσει σε σφαίρα επιρροής μιας εν δυνάμει εχθρικής δύναμης. Αυτό συμπεραίνεται από το βιβλίο του πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Αν είναι έτσι τότε στο χέρι μας είναι να εκμεταλλευτούμε αυτή την κατάσταση, ωμά, κυνικά, Θουκυδιδικά.

  Βέβαια, ισχύει ότι λέει ο Νίκος Αργεάδης παραπάνω, με ιδιαίτερη έμφαση στην κρατική μηχανή. Καμία πολιτική και κανένας στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς άψογη διοίκηση.

  • anonymous avatar
   anonymous @ Nik 21/06/2012 15:34:24

   Ποιανού πρώην πρεσβευτή είναι το βιβλίο;

  • ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ avatar
   ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ @ Nik 21/06/2012 20:01:30

   ΄΄Οι Γερμανοί όμως όχι, και για αυτό πρέπει να νουθετηθούν.΄΄

   Προφανώς και πρέπει να νουθετηθούν.
   Είναι δυνατόν να μην θέλουν να πληρώσουν τις συντάξεις στις άγαμες θυγατέρες μας, τα 3000€ στις δεκο και την νιότη του Αλέξη;

   Αίσχος!!! Οι γερμανοί υποχρεούνται να μας δώσουν όλα τα λεφτά τους και μετά να εξαφανιστούν απο προσώπου γής!

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ 21/06/2012 20:22:24

    Για ποιό λόγο θα ήταν άσχημο να εξαφανιστούν;

 12. Εύα avatar
  Εύα 21/06/2012 19:38:20

  Εκπληκτική η πρώτη φωτό..η Αμερική σιγοντάρει τραβεστί καταστάσεις..

 13. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 22/06/2012 12:46:52

  Άν στη θέση της λέξης "Γερμανοί" βάλετε τους ομόσταυλούς σας "CDU/FDP", η ανάλυση είναι ΟΚ.
  Θα πρέπει όμως και στη θεση της λέξης "ΗΠΑ" να βάλετε το όνομα της (μισητής!) Δημοκρατικής διοίκησης Ομπάμα.
  Είναι αρκετά φανερό ότι οι κομματικές διαφορές "χωρίζουν μέσα και ενώνουν έξω". Η σημερινή Γερμανική κυβερνητική συμμαχία CDU/FDP, στα οικονομικά - Ευρωπαικά (αλλά όχι μόνον) ταυτίζεται πολιτικά με την Ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση των ΗΠΑ. Αντίστροφα, η Δημοκρατική διοίκηση Ομπάμα έχει πολλά κοινά με την σημερινή Γερμανική αντιπολίτευση SPD και Grünen.
  Η εθνοκεντρική λογική της "λαικο"-δεξιάς (και γενικά οι Βαλκάνιοι και Μεσανατολίτες εθνικολαικιστές, δεξιοί και αριστεροί) δεν καταλαβαίνει (ή δεν θέλει να καταλάβει) το ρόλο των πολιτικών και κοινωνικών διαιρέσεων μέσα στα έθνη. Το αποτέλεσμα είναι αυτό: Μια Ελληνική δεξιά εκτός πραγματικότητας και χωρις καμμιά επίδραση στους φυσικούς συμμάχους της (ΕΛΚ).
  Και μια Ελληνική αριστερά τύπου ΣΥΡΙΖΑ που αδυνατεί να έχει στοιχειώδη πολιτική συμμαχιών στον Ευρωπαικό χώρο.
  Ο εθνικολαικισμός είναι η χειρότερη κατάρα για την Ελληνική εθνική πολιτική: Έλκει την χώρα μας στον Μεσανατολικό βάλτο, εκεί ακριβώς όπου την θέλουν τόσο οι ανεγκέφαλοι και αυτοκαταστροφικοί μονεταριστές δεξιοί της Γερμανίας, όσο και οι ακραίοι ευρώφοβοι Ρεπουμπλικανοί των ΗΠΑ, κοπής Κϊσσιγκερ και Ράμσφελντ.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 22/06/2012 13:03:59

   Μια μετριοπαθής οπτική:
   Δεν υπάρχει κανένας πόλεμος ΗΠΑ και Ευρώπης για παγκόσμια κυριαρχία.
   Το μεγάλο παιχνίδι των ΗΠΑ έχει εδώ και καιρό μετατοπισθεί γύρω από την "λίμνη" του Ειρηνικού. Η Γερμανία μόνη της είναι πολύ μικρή, οικονομικά και πολιτικά, για να ανταγωνισθεί τις ΗΠΑ, την Κίνα, Ιαπωνία ή Ινδία. Και η Ευρώπη μόνον ως όλον και σε "ανταγωνιστική συνεργασία" με τις ΗΠΑ, έχει κάποιες πιθανότητες να παίξει στην παγκόσμια σκακιέρα.
   Όμως ο χρόνος τελειώνει. Από την κρίση η Ευρώπη θα βγεί ούτως ή άλλως εξασθενημένη. Η οικονομική πολιτική των ΗΠΑ μετά το 2008 ήταν ευφυής. Η Αμερικανική ηγεμονία στη Δύση αποκαθίσταται, για τα επόμενα 20 - 30 χρόνια.
   Το τίμημα για τις ΗΠΑ, θα είναι βέβαια η απόσυρση από το χώρο της Μέσης Ανατολής και Πρόσω Ασίας (Ιράκ - Αφγανιστάν). Ο χώρος αυτός είτε θα κατακερματισθεί από τους ανταγωνισμούς τοπικών δυνάμεων (Τουρκία, Σαουδαραβία, Ισραήλ), είτε θα κονιορτοποιηθεί σε ακυβέρνητο χάος. Όσο πιό μακριά από αυτόν τον διαλυόμενο χώρο, τόσο καλύτερα.
   Οι ΗΠΑ θα στραφούν στην λεκάνη του Ειρηνικού. Η ΕΕ, ως τοπικός σύμμαχoς μεσαίου βεληνεκούς των Αμερικανών, και από την άλλη οι λοιποί ανερχόμενοι των BRICS (δηλαδή Ρωσία και Βραζιλία), μπορούν να είναι πιά μόνον δευτερεύοντες παράγοντες για την παγκόσμια σταθερότητα. Χρήσιμοι, αλλά όχι αναντικατάστατοι.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 22/06/2012 13:12:01

   Η (παλαιά) Αμερικανοφοβία ηταν ο "αντικαπιταλισμός" του κουτού επαρχιώτη νεοέλληνα.
   Η Γερμανοφοβία είναι ο "αντικαπιταλισμός" του "πονηρού" επαρχιώτη νεοέλληνα.
   Κουτοπόνηρα πράγματα.

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Ο Θείος 22/06/2012 13:24:56

    Η παλαιά Δεξιά ως γνωστόν ποτέ δε διάβαζε. Η Αριστερά διάβαζε μεν αλλά δεν μελετούσε.
    Κατά τα άλλα εν γένει έχει δίκιο. Απλώς οι Αμερικανοί δε θα ήθελαν να σπρώξουν τη Ρωσία στην αγκαλιά της Κίνας, άρα πρέπει να την "έλξουν"ελαφρώς προς Δυσμάς (βλέπε Γερμανία) αλλά ποτέ προς Νότον.
    Το τρίγωνο Ισραήλ, Ελλάδος, Τουρκίας πρέπει να ισορροπήσει έτσι ώστε να μην υπάρξουν ευρύτερες αναταραχές στους δρόμους μεταφοράς ενέργειας. Η Τουρκία έχει ισχυροποιηθεί αρκετά και έχει σημαντικό δημογραφικό πλεονέκτημα. Οι Εβραίοι έχουν επιρροή και λεφτά. Οι Έλληνες έχουν...χμμμ

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Γιάννης Φαίλτωρ 22/06/2012 13:47:17

     Φοβάμαι πολύ να είμαι η μία γωνία σ' αυτό το "τρίγωνο", ιδίως όταν ο "γεωμέτρης" που ξέρει παίρνει τις αποστάσεις του.
     Σαν Τρίγωνο των Βερμούδων μου φαίνεται, και όχι "τρίγωνο Πανοράματος".
     Φοβάμαι την απότομη οικονομική άνοδο της Τουρκίας. Υπάρχει πίσω της κατασκευαστική φούσκα, με τεράστια μετακίνηση πληθυσμών προς τα αστικά κέντρα. Όλες οι κρίσεις πυροδοτούνται από φούσκες ακινήτων.
     Θα επαναλάβω πάντως την εκτίμηση ότι η διοίκηση CDU/FDP έχει οδηγήσει την εξαγωγική-βιομηχανική Γερμανία σε απόλυτο στρατηγικό αδιέξοδο. Καταστρέφει το συγκριτικό της πλεονέκτημα.
     Είναι πιά αδύνατο να "ρυμουλκηθεί" η Ευρασιατική Ρωσία προς τα Δυτικά μέσω Γερμανίας. Η Γερμανία είναι ένας απλός μεγαλο-πελάτης για τους Ρωσικούς υδρογονάνθρακες.
     Το κέντρο βάρους της Ρωσικής γεωπολιτικής στρέφεται και αυτό προς την πλούσια σε πρώτες ύλες και ενέργεια Κεντρική Ασία - Σιβηρία.
     Η σημασία της Ευρώπης μειώνεται. Η Μέση Ανατολή θα γίνει ένα ενεργειακό πεδίο ανάμεσα σε πολλά άλλα. Οι ΗΠΑ και οι ανερχόμενες Ασιατικές δυνάμεις (μαζί και η Ευρασιατική Ρωσία) μεταθέτουν τη ζώνη ισχύος προς την Ανατολική Ασία και Ειρηνικό.
     Η Ευρώπη δεν είναι πιά "ομφαλός της Γής".

     • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
      Γιάννης Φαίλτωρ @ Ο Θείος 22/06/2012 14:01:48

      Αυτό δεν τόχουν κατάλάβει πολλοί ευρωπαίοι (για έλληνες πολιτικούς δε συζητάμε). Η απάντηση στο διεθνές παίγνιο θα ήταν μια ενωμένη ομόσπονδη Ευρώπη με ενιαία κυβέρνηση. Αυτό μοιραία σημαίνει απώλεια εθνικής κυριαρχίας. Τι θέλουν οι Γερμανοί και οι Γάλλοι; Να παραμείνουν κυρίαρχες μικρομεσαίες δυνάμεις; Και για πόσο;
      Και κάτι άλλο. Οι πρόσφατοι δείκτες PMI Γερμανίας και Κίνας ήταν ενδεικτικοί της παγκόσμιας ύφεσης. κτά συνέπεια το πετρέλαιο έχει πάρει την κάτω βόλτα. Εμείς πως μιλάμε για "ανάπτυξη". Έτσι στο αέρα;

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Γιάννης Φαίλτωρ 22/06/2012 14:11:38

      Τραγικά στρατηγικά λάθη των σημερινών Ευρω-ιθυνόντων, το ένα μετά το άλλο.
      Η Κίνα έχει ήδη φρενάρει την εσωτερική πιστωτική της επέκταση. Είναι αναγκασμένη να το κάνει, δημιουργούσε ήδη φούσκες. Οι Γερμανικές εξαγωγές στην Ευρωζώνη έπεσαν απότομα, σε ποσοστό 15 - 20 %.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Γιάννης Φαίλτωρ 22/06/2012 14:16:10

      Δεν είδαμε ακόμη την πολιτική Ολλάντ για την παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας.
      Μέχρι τώρα, από τον Μιτεράν μέχρι Σαρκοζύ, η Γαλλία ήταν πολύ επιφυλακτική στο θέμα αυτό.
      Οι Γεμανικές κυβερνήσεις παραδοσιακά το θέλουν. Αλλά το αντίδωρο προς τον Ολλάντ θα ήταν τώρα η "ποσοτική διευκόλυνση" αλά Ομπάμα. Αυτό με την σημερινή κυβέρνηση CDU/FDP είναι μάλλον αδύνατο.

     • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
      Γιάννης Φαίλτωρ @ Ο Θείος 22/06/2012 14:37:43

      Η Γερμανία σίγουρα θα ήθελε τώρα να γίνει κάτι τέτοιο γιατί μπορεί να επιβάλλει τους όρους της. Η Γαλλία θα το ήθελε αλλά ως πατρίδα του Ταλλεϋράνδου θα ήθελε αυτή τον πρώτο λόγο. Μόνο ο Μιττεράν θα μπορούσε να το επιβάλλει τότε, αλλά μάλλον δεν ήταν έτοιμος. Όταν, όμως, υπάρχουν κρίσεις σαν τη σημερινή, κανείς δεν είναι σίγουρος αν επικρατήσουν οι κεντρομόλες ή οι κεντρόφυγες τάσεις.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.