#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/01/2012 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο μετά την καταστροφή προφήτης, κ. ΠροβόπουλοςΟ διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος μας είπε χθες ότι θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει τη σημερινή κατάσταση, ίσως και την ένταξή μας στο Μηχανισμό Στήριξης, αν κάναμε τις απαραίτητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Σε ομιλία του στην εκδήλωση του ΙΟΒΕ είπε επίσης ότι η πορεία της χώρας προς την κρίση στην οποία έχει περιέλθει δεν ήταν αναπόφευκτη και θα μπορούσε να είχε ανακοπεί αν τα προβλήματα είχαν αντιμετωπιστεί εγκαίρως πριν αυτά αφεθούν να λάβουν εκρηκτικές διαστάσεις. Όπως ανέφερε προειδοποιήσεις υπήρξαν και ήταν πολλές και επαναλαμβανόμενες. Ωστόσο οι αντιλήψεις αυτές αντιμετωπίστηκαν για πολλά χρόνια από επιφυλακτικά έως και πολύ αρνητικά, με αντιδράσεις που κλιμακώνονταν από σκεπτικισμό έως ανοικτή εχθρότητα και οξύ καταγγελτικό λόγο.

Και γιατί ο κ. Προβόπουλος δεν τα έλεγε όλα αυτά το 2008 και το 2009;  Ή μήπως τα είπε αλλά... κατ’ ιδίαν κι έτσι ο κόσμος κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου;

Από μετά Χριστόν προφήτες έχουμε χορτάσει στη χώρα αυτή. Και ο κ. Προβόπουλος πλειστάκις φορές είπε πράγματα που θα μπορούσε να είχε πει πολύ νωρίτερα ώστε να γλιτώσει και η χώρα τα χειρότερα.

Όμως, αυτή τη φορά φαίνεται ότι έκανε κάτι άλλο, χειρότερο. "Κάρφωσε" τον μέχρι πρότινος φίλο του, τον κ. Παπανδρέου, αλλά και τον προκάτοχό του τον κ. Καραμανλή που τον διόρισε στην θέση του. Αλλά, όπως τα ποντίκια που φεύγουν από το καράβι όταν βουλιάζει έτσι και ο επικεφαλής της ΤτΕ δεν είπε τίποτε για τις δικές του ευθύνες και τα έριξε όλα στους άλλους.

Εκ της θέσεώς του όμως ο εκάστοτε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ο πρώτος από όλους που πρέπει να χτυπάει τα καμπανάκια για την οικονομία. Κι αν κανείς δεν ακούει να παραιτείται ενίοτε ώστε να δημιουργούν σοκ και να ξυπνάνε οι κοιμισμένοι.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, ο κ. Προβόπουλος μας έχει φλομώσει στις προφητείες αλλά κατόπιν εορτής.

Κατά τα άλλα, είναι πλέον προφανές ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι, στον ένα ή α΄λλο βαθμό,  στο έγκλημα της οικονομίας παίρνουν τα ...μέτρα τους ενόψει... Ειδικών Δικαστηρίων.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. manos avatar
  manos 20/01/2012 10:45:28

  ..."έπειτα απ'το μεγάλο μπουμ, χίλιοι φακοί να κάνουν ζουμ"...

  Μεγάλε Προβόπουλε, εσύ και ο Νοστράδαμος μόνο. Με μία μικρή διαφορά. Ο Νοστράδαμος δεν χρειαζόταν 400.000 ευρώ το χρόνο.

 2. madprof avatar
  madprof 20/01/2012 11:36:36

  Μόνη λύση-κάθαρσης, εδώ που μας κατάντησαν σαν χώρα και πολίτες, μια εαρινή εκστρατεία με στόχο την μετατροπή του κυνόβιου και του περιβάλοντος κήπου σε ευαγές ίδρυμα αρουραίων, ερπετών, αρπακτικών, αιλουροειδών και χαμαιλεόντων της ΑλητοΝεποτισμοΝομενκλατούρας του προτεκτοράτου με δικαίωμα εκ μέρους των πολιτών να τους επισκέπτονται έναντι εισιτηρίου ισόποσου ζωολογικού πάρκου, τα έσοδα των οποίων θα διατεθούν υπέρ του ταμείου διαχείρησης δημόσιου χρέους!

 3. TARAMAS avatar
  TARAMAS 20/01/2012 11:52:03

  Κι όμως αν διαβάσεις τις εκθέσεις της ΤτΕ για το 2007 και 2008 θα δεις ότι φαινόταν το που βαδίζουμε. Μπορεί να μην τα έλεγε τόσο τραγικά, αλλά ένα τεχνοκρατικό κείμενο δεν είναι δημοσιογραφικός καταγγελτικός λόγος. Και φαινόταν η συνεχής αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, η πτώση της ανταγωνιστικότητας και η ολοένα αυξημένη ανάγκη δανεισμού. Μεγαλύτερες ήταν οι ευθύνες αυτών που έβγαζαν το συμπέρασμα ότι "λεφτά υπάρχουν" και όσων, ενώ είχαν την ευθύνη της οικονομικής πολιτικής, συνέχιζαν ακάθεκτοι την καταστροφική πορεία.

 4. Kastoras avatar
  Kastoras 20/01/2012 14:41:38

  Σαν τον Δασκαλόπουλο και αυτός ... Η ίδια φάρα ... : http://nodekastorias.blogspot.com/2012/01/blog-post_17.html

 5. Xenios avatar
  Xenios 20/01/2012 15:38:18

  Μεγαλύτερος οπαδός του κινήματος ΟΦΑ, δεν υπάρχει απ' αυτόν.
  Με τον Καραμανλή Καραμανλικός, με τον Παπανδρέου Παπανδρεϊκός, με τον Παπαδήμο Παπαδημικός και αύριο με τον Σαμαρά Σαμαρικό.

  Αντε να χαθείς σκουληκάκι.

  • ΕΥΑ avatar
   ΕΥΑ @ Xenios 20/01/2012 16:54:42

   Έτσι..αλλά δε φταίει ο ίδιος που είναι τόσο...ικανός...κι αναντικατάστατος...

 6. astir avatar
  astir 20/01/2012 19:18:34

  ΓΙΑ ΤΟ Τ+3 ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ Τ+10 ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΕ Ο ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΞΕΧΑΣΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ

  • Ribdriver avatar
   Ribdriver @ astir 21/01/2012 00:13:36

   +1

 7. abyssus avatar
  abyssus 20/01/2012 21:18:43

  Ακριβώς! Την Κερκόπορτα αυτός την άνοιξε. Όσο κι αν το ιστορικό πλαίσιο περιλαμβάνει φουσάτα τεράστια, το άνοιγμα της Κερκόπορτας είναι πράξη εσχάτης προδοσίας.

 8. antilogos avatar
  antilogos 22/01/2012 10:54:38

  μήπως τα είχε πει???

  παραθέτω το παρακάτω από σπασμα από την έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ του 2009 (σελ 19)

  "Η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει μια βαθιά
  κρίση, με κύρια χαρακτηριστικά το πολύ
  μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, το τεράστιο
  χρέος και τη συνεχή διάβρωση της ανταγωνι-
  στικής της θέσης. Τα προβλήματα αυτά προϋ-
  πήρχαν της διεθνούς κρίσης του 2008 και ήταν
  αναπόφευκτο, χωρίς τολμηρές και αποφασι-
  στικές παρεμβάσεις, να οδηγήσουν, αργά ή
  γρήγορα, σε αδιέξοδο. Καθώς οι παρεμβάσεις
  αυτές δεν έγιναν, η κατάσταση επιδεινώθηκε,
  με αποκορύφωμα το δημοσιονομικό εκτρο-
  χιασμό το 2008 και το 2009...
  ...Παράλληλα, η διεθνής κρίση μεγέ-
  θυνε τις συσσωρευμένες αρνητικές επιπτώσεις
  αυτών των χρόνιων αδυναμιών και επιτάχυνε
  την πτωτική πορεία της οικονομίας"

 9. Γ. ΣΠΥΡΟΥ avatar
  Γ. ΣΠΥΡΟΥ 30/01/2012 15:00:20

  Ο διοκητής της ΤτΕ ας αφήσει τις νουθεσίες και ας απαντήσει με επάρκεια για τα επισφαλή δάνεια που επέτρεψε να δώσουν οι τράπεζες. Δουλειά του είναι ο έλεγχος της καλής λειτουργίας του τρπεζικού συστήματος. Στα καθήκοντα του είναι να προλαμβάνει φαινομενα (proton Bank, Aspis bank κλπ) να ελέγχει τις τράπεζες που δάνεισαν τα λεφτά των καταθετών σε αναξιόπιστους επιχειρηματίες με ανύπαρκτες εγγυήσεις κλπ. Τι έκανε για ολα αυτά; Τίποτα; Το ερώτημα είναι γιατί δεν έχει απολυθεί απο την διοίκηση της ΤτΕ και δεν απολογείται σε κάποιο δικαστήριο για τα πεπραγμένα του; ο κύριος μέτοχος το κράτος τι κάνει;
  Γιατί ο έλληνας φορολογούμενος να πληρώσει επιπλέον την ελεγκτική εταιρεία blackrock για δουλεια που έπρπεπε να κάνει η ΤτΕ με τους χιλιάδες (ναι χιλιάδες) Υπαλληλους της.
  Η αξιοπιστία και σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος επηρεάζει άμεσα την λειτουργία της οικονομίας και δουλεια του διοικητή είναι να την εξασφαλίσει.
  Είναι αυθάδεια του διοικητή κάθε άλλη στάση πέραν της σιωπής.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Γ. ΣΠΥΡΟΥ 30/01/2012 15:03:54

   Μα, τι λέτε αγαπητέ; Απολύονται ποτέ οι αποτυχημένοι διοικητές κεντρικών τραπεζών; Ίσα-ίσα, που μετά από μερικά χρόνια επιβάλλονται και ως... μεσσίες πρωθυπουργοί!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.