30/11/2008 17:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο μεγάλος εσωτερικός πόλεμος για την Ενέργεια

Με τα ενεργειακά θέματα ελάχιστοι ασχολούνται στη σημερινή εποχή σοβαρά, παρότι είναι σοβαρά και θα παραμείνουν κυρίαρχα των εσωτερικών και εξωτερικών εξελίξεων. Στην Ελλάδα το τεράστιο ζήτημα των ενεργειακών πόρων και της ενεργειακής πολιτικής δεν απασχολεί όσο πρέπει ούτε τους πανεπιστημιακούς αλλά ούτε και τους επιστημονικούς θεσμικούς φορείς (ΤΕΕ, επαγγελματικούς συλλόγους). Αυτή η αδυναμία έχει μεταφερθεί και στα κόμματα.

Ο μεγάλος εσωτερικός πόλεμος που ξέσπασε εδώ και πολλά χρόνια, ήδη από την εποχή κυβέρνησης της ΝΔ, το 1990-93, είναι γνωστός με την ονομασία «πόλεμος ΓΕΝΟΠ-Μητσοτάκη» για τα  επενδυτικά μοντέλα παραγωγής ενέργειας (ΒΟΟ μερική αυτοχρηματοδότηση με επιστροφή της μονάδος παραγωγής στη ΔΕΗ σε προσυμφωνημένη τιμή, και ΒΟΟΤ, αυτοχρηματοδότηση με ιδιωτικοποίηση της μονάδος παραγωγής και διαπραγμάτευση της τιμής πώλησής της με τη ΔΕΗ). Είχε σχέση με την «Απελευθέρωση της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας» που ξεκίνησε το 1992 με την έκδοση της οδηγίας 96/92 από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Στην χώρα μας, κάποιοι «έξυπνοι» την είδαν ως μια ακόμα ευκαιρία «αρπαχτής» του «εθνικού» μας πλούτου. Όπως π.χ. και στις τηλεπικοινωνίες, αερομεταφορές, λιμάνια, κ.λ.π. Η διαδικασία αυτή κορυφώθηκε με την συζήτηση και ψήφιση στην Βουλή (επί Σημίτη), στις 22 Νοεμβρίου 1999, του σχετικού νόμου.

Πρόσφατα, με αφορμή τον τραγικό οικονομικό απολογισμό του 9μηνου του 2008 της ΔΕΗ, πληροφορηθήκαμε την πολύ κακή κατάσταση που υπάρχει στον τομέα της Ηλεκτρικής Ενέργειας. Βέβαια, και τα προηγούμενα χρόνια (επί ΠΑΣΟΚ) τα ίδια συνέβαιναν, αλλά χάρις στις αλχημείες τύπου «Νέζη-Καβουρίδη και Σια» κρύβονταν από το λαό τα διογκούμενα συνεχώς ελλείμματα. Ο πόλεμος αυτός λοιπόν, δεν ήταν ευρέως γνωστός. Αντιθέτως, γνώσιν είχαν μόνο πολύ εξειδικευμένοι «παίκτες».

Τώρα, το υπουργείο Ανάπτυξης κατέθεσε ένα αμφιβόλου ποιότητας σχέδιο νόμου, δήθεν για την έξοδο από αυτή την κατάσταση («Υδροηλεκτρικό Σχέδιο Μεσοχώρας», συζητείται την Τρίτη στη Βουλή). Εμείς να ρωτήσουμε το εξής: Αυτοί που έφεραν το Ηλεκτρικό Σύστημα σε μια χώρα της Ε.Ε. στα πρόθυρα της Καλιφόρνιας (θυμάστε τα μπλακ άουτ;), όπως το παραδέχεται επισήμως και η ΔΕΗ, είναι σήμερα σε θέση να σταματήσουν  την διεθνή ξεφτίλα και την κατάρρευση αυτού του στρατηγικού τομέα της χώρας μας;

Όλα δείχνουν το αντίθετο. Οι οποιεσδήποτε κινήσεις θα είναι σε βάρος του λαού, των καταναλωτών και της οικονομίας, αλλά πάντα προς όφελος προσωπικών και μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Εμείς να προσθέσουμε ακόμα ότι συμφώνα με απάντηση αρμόδιου Επίτροπου της ΕΕ σε σχετική ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή, Δ. Παπαδημούλη (E-2452/08) «τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την επάρκεια παραγωγής και δικτύου, ενώ δεν προβλέπεται μηχανισμός ενισχύσεων σε κοινοτικό επίπεδο».

Άτακτος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 30/11/2008 17:28:32

  από όλες τις νεοελληνικές αρπαχτές, και έχουν υπάρξει πολλές από το 1989 που παρακολουθώ τα πραγματα από κοντα, δύο θα καταδικάσουν τα παιδιά μας να βρούν μια Ελλάδα χειρότερη από αυτήν που μας άφησαν οι γονείς μας.

  Η μία αρπαχτή είναι η καταστροφή του ελληνικού τοπίου για χάρη μερικών κατασκευαστών. Η δεύτερη η απαξίωση της ΔΕΗ για χάρη μερικών από τους ίδιους κατασκευαστές, εναν αποτυχημένο βουλευτή, έναν ή δύο λαθρέμπορους του κοινού ποινικού, και έναν έμπορο.

  Το πρόβλημα της Καλιφόρνιας είναι χειρότερο εδώ. Ούτε επαρκές δίκτυο, ούτε επαρκής παραγωγή. Μόνο αυτό που ονομάζω εγώ, πορδές αγελάδων. Και το χειρότερο, δύσκολα διορθώνεται... και λόγω οικονομικής κατάστασης και λόγω ...Βήματος.

 2. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 30/11/2008 23:23:16

  Σημαντικό ποστ. Κάποια πιο αναλυτική παρουσίαση των στοιχείων που αναφέρονται, θα ήταν ευχής έργον, για την ενημέρωση όσων δεν είμαστε επαρκώς γνώστες. Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα ίσως για τον "Κόσμο των ιδεών". Μπράβο Άτακτε.

 3. ΑΤΑΚΤΟΣ avatar
  ΑΤΑΚΤΟΣ 01/12/2008 10:55:55

  επιδει το Αγ.Ορος δεν ηταν παντα Εφρεμ και τετοια σας ενημερονω οτι το παρον εχει γραφει στην Τσιουκα πρωιν βακουφιο του Αγ.Ορους στη μνημη του Μπαρμπα Αθανασιου Ι. και τον παπαουδων μου που δεν ετηχε ποτε να γνωρισω .

 4. silegav avatar
  silegav 01/12/2008 11:39:53

  Η τελευταία μονάδα που έφτιαξε η ΔΕΗ ήταν η 5η του Λαυρίου και για την οποία ο Παλαιοκρασσάς έστειλε στο δικαστήριο Νέζη-Παπούλια και όλο το τότε ΔΣ με κύριο μάρτυρα κατηγορίας τον εκπρόσωπο της εταιρείας που έχασε τον διαγωνισμό.

  Δεν ντράπηκαν όμως να πάνε στα εγκαίνια με επικεφαλής τον Σιούφα και να καμαρώνουν και να κάνουν και δηλώσεις για το ενεργειακό μέλλον της χώρας. http://www.dei.gr/Default.aspx?id=2871&nt=18&lang=1

  Θα μπορούσε να μας εξηγήσει ο αρθογράφος τις αλχημείες Νέζη-Καβουρίδη?

  Εδώ τα 500 εκ κέρδη έγιναν 300+ εκ ζημιές και μιλάμε για αλχημείες?

 5. ataktos avatar
  ataktos 01/12/2008 18:28:52

  η γνωριμία και η χρησιμοποίηση από ειδικούς του Ε.Σ.Ε.Σ., ΡΑΕ ,ΥΠΑΝ ,ΔΕΗ ,Ακαδημαϊκούς του αλγόριθμου Lerchs-Grossmann, των οικονομικών αναλύσεων μονοπωλιακών καθέτων παραγωγικών μονάδων ,στην περίπτωση μας ΑΗΣ, θα ήταν ένα καλό αρχικό εργαλείο για ξεκίνημα οποίας σοβαρής μελλοντικής μελέτης και αποφάσεις , συνοδευόμενες βέβαια με σωστές και έγκυρες αναγνωρισμένων οίκων γεωλογικές(πρώτη ύλη) και σε συνέχεια μεταλλευτικές μελέτες που σήμερα παντελώς μας λείπουν και είναι άγνωστο είδος στην καθημερινή λειτουργία της ΔΕΗ αλλά και του «αρμόδιου»ΥΠΑΝ .
  Κι επειδή ξεκινήσαμε με το να μιλάμε για αστυνομικές και εισαγγελικές ιστορίες απαξίωσης της ΔΕΗ για χάρη μερικών από τους ίδιους κατασκευαστές και του ΒΗΜΑΤΟΣ , έναν ,δυο… αποτυχημένους βουλευτές, έναν ή δύο λαθρέμπορους του κοινού ποινικού, και έναν έμπορο , δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει έγκλημα (όχι αυτό των καταναλωτών), για το οποίο ευθύνεται και ο "καλός" Γιώργος και ο "κακός" Τάκης , καθώς και οι προκάτοχοί τους. Το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα όχι μόνο δεν διαθέτει τις εφεδρείες που είχε τις προηγούμενες δεκαετίες (20% πάνω από την αναγκαία ισχύ), αλλά είναι ελλειμματικό και εξαρτάται από τις εισαγωγές. Το εννιάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2008 οι εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος ανήλθαν σε 5.812.711 MWh, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2007 ήταν 5.026.521 MWh. Από τα ορυχεία βγαίνει κυρίως μόνο σκόνη, αντί για λιγνίτης και στα φράγματα η στάθμη του νερού ολοένα και κατεβαίνει. Γι΄αυτό, λοιπόν, η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει άμεσα ποια ΔΕΗ και ποια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θέλει.

 6. Απορων avatar
  Απορων 01/12/2008 18:56:16

  ατακτος :...αλλά χάρις στις αλχημείες τύπου «Νέζη-Καβουρίδη και Σια» κρύβονταν από το λαό τα διογκούμενα συνεχώς ελλείμματα....
  Να σου πω και γω σαν συνάδελφος
  (πιστεύω ότι είσαι) ή δεν τα γνωρίζεις καλά τα πράγματα ή ενσυνειδήτως πιθανότατα ψεύδεσαι και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί, για κάτι που κανείς από την παρούσα διοίκηση αμφισβήτησε...
  Όσο για τον τόπο συγγραφής του κειμένου προς τί? Επιφοίτηση?

 7. ΑΤΑΚΤΟΣ avatar
  ΑΤΑΚΤΟΣ 02/12/2008 11:14:12

  απορών - παντως σε ευχαρηστω απο καρδιας και παντα samahos(ημουν συνάδελφος σοβαρα ???)!!!Η Επιφοίτηση ΕΙΝΑΙ κανει ΚΑΛΟ!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.