#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/09/2012 12:58
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο "μήνας του μέλιτος" τέλειωσε για την κυβέρνηση - πιέσεις από παντούΈχουμε γράψει κατά καιρούς για την απόλυτη παράνοια που επικρατεί σχετικά με το ελληνικό πρόβλημα. Για μια σειρά από θέματα που ξαφνικά «σκάνε» εκεί που όλοι πιστεύαμε ότι πάνε καλά τα πράγματα ή αντίθετα για καλές ειδήσεις εκεί που όλα φαίνονται μαύρα. Κι έχουμε γράψει επίσης και για τη σχέση που μπορεί να έχει η λύση για την Ελλάδα με τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Όμως, τα τελευταία 24ωρα βλέπουμε ξανά να μπαίνει η χώρα σε νέο κύκλο επιθέσεων, πιέσεων, εκβιασμών και αλληλοσυγκρουόμενων απόψεων που προκαλούν πραγματική ταραχή στην κυβέρνηση.

Και δε μιλάμε για τα σκάνδαλα, πραγματικά ή υπαρκτά και το αν υπάρχει σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας.

Μιλάμε για το νέο κύκλο αρνητικών δημοσιευμάτων που ξεκίνησαν ουσιαστικά από τη στιγμή που υπήρξε ρήξη της κυβέρνησης με την τρόικα επειδή η τελευταία απαιτούσε απίστευτα πράγματα από τον Στουρνάρα και μάλιστα εντελώς ξαφνικά.

Παρά το γεγονός ότι τα επίσημα στοιχεία για την ελληνική οικονομία υπάρχουν, οι ξένοι γνωρίζουν που βαδίζει η χώρα, εντούτοις επιμένουν να εκβιάζουν αλλά και να ανεβάζουν καθημερινά τη σκάλα της έντασης του εκβιασμού.

Την Παρασκευή προκλήθηκε σάλος από το δημοσίευμα του Reuters που έλεγε ότι η έκθεση της τρόικας πάει για Νοέμβριο, οπότε τινάζεται στον αέρα το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας. Το δημοσίευμα διαψεύστηκε κατηγορηματικά, αλλά η ουσία έμεινε.

Το Σαββατοκύριακο η εφημερίδα The Wall Street Journal έκανε λόγο για αντιπαράθεση μεταξύ των δανειστών της Ελλάδας για το ποιος θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό. Η εφημερίδα ανέβαζε το νούμερο για τα απαιτούμενα μέτρα ως το 2014 στα 30 δισ.ευρώ προκειμένου να πάρει η χώρα τη δόση και να μη ξεμείνει από ρευστό.

Την Κυριακή το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, επικαλούμενο στοιχεία της τρόικας, έλεγε ότι το έλλειμμα της Ελλάδας είναι 20 δις και θα απαιτηθούν περισσότερα μέτρα από τα 13,5 που είναι υπό διαπραγμάτευση με την τρόικα. Και έλεγε ότι αν δεν καλυφθεί αυτή η μαύρη τρύπα δε μπορεί να υπάρξει δόση. Η είδηση διαψεύστηκε Κυριακάτικα από το υπουργείο Οικονομικών αλλά η αναστάτωση έμεινε.

Σήμερα ένα ακόμη δημοσίευμα προκαλεί σάλο και αποδεικνύει ότι τίποτε δεν είναι τυχαίο κι ότι ο «μήνας του μέλιτος» για την Ελλάδα μάλλον έχει τελειώσει. Η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung επικαλούμενη υψηλόβαθμους διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες λέει ότι η χρηματοδοτική «τρύπα» της χώρας, εκτιμάται στα περίπου 30 δισ. ευρώ κι ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να χρηματοδοτεί τον προϋπολογισμό της από το 2015, όπως σχεδιαζόταν, χωρίς περισσότερη βοήθεια. Και ο στόχος της πλήρους χρηματοδότησης του χρέους της από τις αγορές, από το 2020 και ύστερα, φαίνεται απίθανος, αναφέρει η εφημερίδα.

Η χώρα θα χρειαστεί «τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια» επιπλέον χρόνου για να σταθεί ξανά στα πόδια της, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, επικαλούμενο ανώνυμες απόψεις από τις πηγές της στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες.

Είναι πράγματι άξιο απορίας για το τι συμβαίνει με την Ελλάδα και τι συμβαίνει με τους ξένους. Έχουμε τρύπα 10, 20 ή 30 δις; Θα χρειαστούμε επιπλέον μέτρα όταν δε μπορούμε να μαζέψουμε ούτε 10 δις συνολικά; Θα πρέπει να κόψουμε κι άλλο μισθούς και συντάξεις; Μήπως θα πρέπει να πάρουμε μια καραμπίνα και να σκοτώσουμε μερικές χιλιάδες Έλληνες για να ελαφρυνθούμε από τα έξοδα; Μήπως να αποφασίσουν οι ξένοι να ρίξουν μια πυρηνική βόμβα να εξαφανίσουν την Ελλάδα να τελειώνουμε; Ας αποφασίσουν πλέον τι θέλουν διότι για το σημερινό χάλι της ελληνικής οικονομίας έχουν κι αυτοί μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Όταν πέρυσι το Μάρτιο αποφάσιζαν ένα Μνημόνιο για περικοπές 11,7 δις ευρώ το έκαναν έχοντας ως δεδομένα ότι η ύφεση θα ήταν τουλάχιστον 3 μονάδες μικρότερη, ότι η ανεργία θα ήταν τουλάχιστον 5 μονάδες χαμηλότερη, κι ότι θα υπήρχε αναπτυξιακή πολιτική. Λίγους μήνες μετά οι εκτιμήσεις τους διαψεύστηκαν και παρ΄ότι θα έπρεπε να ζητούν λιγότερα μέτρα, τώρα ανεβάζουν τις παρεμβάσεις σε 30 δις ευρώ. Που θα πάει αυτό κανείς δεν ξέρει.

Εκτός κι αν πάει ακριβώς σε ότι έχουμε υποστηρίξει. Ότι μετά τις αμερικανικές εκλογές θα μας αφήσουν στην τύχη μας, θα υπογράψουν τη χρεοκοπία της Ελλάδας και θα τελειώνει η υπόθεση.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tarzan avatar
  tarzan 25/09/2012 13:34:29

  πολυ ενθαρυντικο αρθρο ........

  • kitsos avatar
   kitsos @ tarzan 25/09/2012 21:22:43

   Ευρω και τα μυαλα στα καγκελα!

 2. Γεωργία avatar
  Γεωργία 25/09/2012 13:36:01

  Τα γεγονότα δείχνουν ότι επιδιώκουν να μας μετατρέψουν σε χώρα φθηνών ευκαιριών για το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, σχεδιάζοντας μία τριτοκοσμικού τύπου ανάπτυξη.
  Αυτό θα γίνει είτε με την αποδοχή των μέτρων ή είτε με την πτώχευσή μας και την έξοδο από το ευρώ.
  Η εμμονή της τρόικας σ’ έναν συνδυασμό αφενός πρόσθετης φορολογίας κι αφετέρου πρόσθετων περικοπών μισθών, ημερομισθίων συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων επιβεβαιώνει τις πραγματικές προσθέσεις της. Για τέτοιου είδους μέτρα βάζει το μαχαίρι στον λαιμό της εύθραστης ελληνικής κυβέρνησης και όχι, π. χ. για την υιοθέτηση ενός αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος.
  Είναι η ώρα για ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ αποφάσεις και όχι για στρουθηκαμηλισμό.

 3. GreekinEurope avatar
  GreekinEurope 25/09/2012 14:13:58

  Για σκεφθείτε και κάτι άλλο:
  Αυτές οι διαβουλεύσεις για περικοπές 11,5 δις μπορεί να αποτελεούν σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα κάτω από τις εξής προϋποθεσεις:
  Εάν μετά την αποδοχή περικοπών όχι πάνω από 11,5 ή 13,5 δις το ΔΝΤ (κυρίως) συντάξει αρνητική έκθεση τότε τι γίνεται?
  1) Η Ελλάδα μπορεί μονομερώς να εφαρμόσει αυτές τις περικοπές και να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα! Αυτό είναι σημαντικό επίτευγμα γιατί ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΜΕ ΕΝΤΟΣ ΕΥΡΩ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ!
  2) Η Ελλάδα κυρήσσει πάγωμα πληρωμών τοκοχρεωλσίων προς όλους τους δανειστές έχοντας και τη δυνατοτητα να επικαλεστεί καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης κλπ. Οι δανειστές αν αρνηθούν την δόση των 31,5 δις ουσιαστικά μπορεί να μην πάρουν ποτέ πίσω τα λεφτά τους! Αυτό είναι κάτι που δεν το θέλουν καθόλου βέβαια....
  3) Ποιό θα είναι το πρόβλημα για την Ελλάδα εάν συμβεί το (2)? Το πρόβλημα θα είναι¨Τα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες (6 δις που πρέπει να καλυφθούν για προφανείς λόγους αξιοπιστίας) και επίσης η Ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και των Ταμείων.
  4) Η Ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών γιατί είναι απαραίτητη ή χρήσιμη? Πολύ απλά ΄ρέπει η Κυβέρνηση να βρεί φόρμουλα για ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ! Τι σημαίνει αυτό? Στην πιο απλοική περίπτωση ακόμα και με μαζική πτώχευση όλων των Τραπεζών λόγω έλλειψης κεφαλαίων θα πρέπει το κράτος να αναλάει όλα τα πακέτα Καταθέσεων & Χορηγήσεων και να εγγυηθεί και δεν ξέρω ειλικρινά πόσα λεφτά απαιτούνται (σαν ρευτότητα) για αυτό, φτιάχνοντας ουσιαστικά μία μνεγάλη "καλή" τράπεζα εξ'αρχής.
  5) Επίσης για τα Ταμεία πρέπει να βρεθεί άμεσα λυση. Φρονώ όμως ότι Τράπεζες και Ταμεία (και εν μέρει χρέη προς ιδιώτες) θα μπορούσαν να σωθούν από Ιδιωτικοποιήσεις και πώληση δημόσιας περιουσίας)
  6) Το μεγαλο πρόβλημα ίσως θα προκύψει για την Ελλάδα όσον αφορά τη διαχείριση της σχέσης της με την ΕΕ και εκαί ίσως υπάρξει ένταση που θα απαιλήσει την παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ (και όχι στην Ευρωζώνη αυτή καθ'εαυτή). Και εξηγούμαι γιατί: Η Ελλάδα μπορεί να είναι επιλέξιμη για κοινοτικές απιδοτήσεις αλλά οι δανειστές της (και ιδίως η Τρόικα) μπορεί να μπλοκάρουν τις επιδοτήσεις και να τις κατασχέσουν υπερ αυτών επικλούμενοι και το Αγγλικό δίκαιο. Τλέτοια φαινόμενα μπορούν να δημιουργήσουν απροβλεπτες συνέπειες στη σχέση μας με την ΕΕ.

  • λαλακης avatar
   λαλακης @ GreekinEurope 25/09/2012 15:12:01

   Aυτα που γραφεις ειναι εκτος πραγματικοτητας.
   Εαν η χωρα παει σε σταση πληρωμων ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ
   ΑΜΕΣΑ!!!!!!!!!!
   Θα εξαφανιστει συντομα το ευρω στη χωρα και θα διαλυθει εντελως η ιδ οικονομια και θα καταστραφουν οι τραπεζες τελειως.
   Τα δε μετρα που εχει αποφασισει η κυβερνηση δεν επαρκουν ετσι κι αλλιως ειναι κυριως εισπρακτικα και θα χρειαστουν σιγουρα κι αλλα
   Αλλα το βασικοτερο ειναι πως απο τη στιγμη που δεν πληρωθουν οι πιστωτες η ΕΚΤ θα αποσυρει τη βοηθεια προς τις τραπεζες και αυτες
   θα καταρρευσουν. Το τονιζω αν η χωρα κυρηξει σταση πληρωμων
   προς πιστωτες.
   Ας ειμαστε προστεκτικοι στο τι γραφουμε!!

   • GreekinEurope avatar
    GreekinEurope @ λαλακης 25/09/2012 15:25:46

    Το πώς θα λειτουργεί η ΕΚΤ, η ΤτΕ, ο ELA και το πώς θα αντιμετώπιχζαν μία νέα "καλή" Τράπεζα στην Ελλάδα που θα έπαιρνε τα χαρτοφυλάκια όλων των άλλων Τραπεζών, δεν το ξέρουμε σήμερα. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι ακόμα και από τις συνθήκες της ΕΕ, για ένα μεταβατικό διάστημα και για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να επιβάλλει περιορισμούς σε κινήσεις κεφαλαίων και να αντιμετωπίσει ενα ενδεχόμενο προσωρινό "bank run".
    Y.Γ. Εάν αυτά που λές είναι έτσι ακριβώς και δεν υπάρχουν περιθώρια ελιγμών, τότε εννοείς ότι η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια διαπραγμάτευσης με τους δανειστές αν θέλει να μείνει στο Ευρώ. Εάν της πούν ότι πρέπει να επιβάλλει μέτρα 20 δις για να είναι βιώσιμο το χρέος τότε ή θα τα επιβάλλει ή θα κάνουν αρνητική έκθεση και σύμφωνα με το σκεπτικό σου θα πρέπει να φ΄θυγουμε από το Ευρώ.

    • λαλακης avatar
     λαλακης @ GreekinEurope 25/09/2012 18:21:36

     '' Εάν αυτά που λές είναι έτσι ακριβώς και δεν υπάρχουν περιθώρια ελιγμών, τότε εννοείς ότι η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια διαπραγμάτευσης με τους δανειστές αν θέλει να μείνει στο Ευρώ''

     Aυτο ακριβως εννοω φιλε μου , δεν υπαρχουν
     περιθωρια ελιγμων αν η χωρα κυρηξει σταση πληρωμων προς πιστωτες.
     Τα λεφτα τα δινει η ΕΚΤ υπο τον ορο οτι
     η χωρα βρισκεται σε προγραμμα εξυγιανσης
     οπως αυτοι θεωρουν.
     Σε περιπτωση που εμεις μονομερως ενα πρωι
     πουμε ''δεν πληρωνω τους πιστωτες''
     το ΔΝΤ θα αποσυρει την οποια χρηματοδοτηση
     και αυτοματα η ΕΚΤ θα θεωρησει οτι δεν ειναι υποχρεωμενη να καλυπτει τις ελληνικες τραπεζες αφου δεν βρισκεται η Ελλας πλεον
     στα πλαισια που εχουν επιβαλλει.
     Εννοειται πως η χωρα ηδη επρεπε να ειχε ενα
     πλαν Β σε περιπτωση που παμε δραχμη
     για την ολη διαδικασια.
     Επισης ειναι παραλογο η δραχμη να ειναι ταμπου
     οταν στην Κυπρο μιλουν πολλοι ανοικτα
     για επιστροφη στη Λιρα.

     • Κώστας ΜΠ avatar
      Κώστας ΜΠ @ λαλακης 25/09/2012 18:31:13

      Οι "πολλοί " είναι ένας(1).
      Ο κομματάνθρωπος- μη κυβερνητικό στέλεχος- γγ του ΑΚΕΛ.
      Αμέσως η κυβέρνηση της Κύπρου τον αποδοκίμασε δηλώνοντας σαφέστατα πως η θέση της Κύπρου είναι μέσα στο ευρώ.

   • Αείμνηστος avatar
    Αείμνηστος @ λαλακης 25/09/2012 22:06:42

    που τα ξέρεις όλα αυτά λαλάκη?Και εσύ μέγας οικονομολόγος σαν τον Παπακωνσταντίνου, βενιζέλο,στουρνάρα?η μέγας παπατζής σαν αυτούς?

 4. makis avatar
  makis 25/09/2012 14:32:40

  Το ΙΚΑ μήνυσε τον Τσίπρα για οφειλές της εταιρία του προς το ίδρυμα. http://shar.es/uM1yQ

 5. EL CID avatar
  EL CID 25/09/2012 14:42:50

  Ουαί τοις ηττημένοις! που για τη δική μας περίπτωση μεταφράζεται... ουαί τοις χρεωκοπημένοις! Νομίζω ότι πάσχουμε, σαν έθνος, από ένα αδικαιολόγητο φοβικό σύνδρομο έναντι των Ευρωπαίων. Οι εντεινόμενες πιέσεις προς την κυβέρνηση για συνεχώς περισσότερα και πιο επώδυνα μέτρα και η φανερή αδυναμία της δεύτερης να λάβει τολμηρές πιλιτικές αποφάσεις, μου θυμίζουν τα γνωστά ιστορικά γεγονότα του 1922. Μην μπορώντας να κρατήσει άλλο ο ελληνικός στρατός τις προκεχωρημένες θέσεις του στο μικρασιατικό Μέτωπο και ευρισκόμενος σε άτακτη υποχώρηση, οδήγησε την τότε κυβέρνηση να υποκύψει ακόμη και στις πιο παράλογες απαιτήσεις των Αγγλογάλων, εγκαταλείποντας ουσιαστικά κάθε κεκτημένο χωρίς δεύτερη σκέψη. Έτσι, η Ελλάδα απώλεσε ολόκληρη την ανατολική Θράκη, χωρίς να υπάρχουν εμφανείς στρατιωτικοί λόγοι (διέθετε μια ολόκληρη μεραρχία άθικτη και ετοιμοπόλεμη), για να μην δυσαρεστήσει τους Άγγλους που φοβούνταν επίθεση των νεοτούρκων στη φρουρά που είχαν εγκαταστήσει στην Κωνσταντινούπολη. Εγκατέλειψε επίσης και τη ζώνη γύρω από τη Σμύρνη, παρόλο που συμπτυσσόμενος ο ελληνικός στρατός θα μπορούσε να αμυνθεί με επιτυχία, ή τουλάχιστον να καθυστερήσει τους Τούρκους εωσότου προλάβει να εκκενωθεί η πόλη από τους πρόσφυγες. Τα παραδείγματα αυτά είναι γνωστά. Εκείνο που θέλω να τονίσω, αναφερόμενος στα ιστορικά γεγονότα, είναι πως κανείς δεν σε σέβεται σαν έθνος εάν δεν ορθώσεις το ανάστημα. Καλή η Ευρώπη, αλλά όταν πρόκειται για τα ζωτικά μας συμφέροντα πρέπει να δείχνουμε τα... δόντια μας. Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ!

 6. μαρικα avatar
  μαρικα 25/09/2012 15:20:20

  Η κυβερνηση πρεπει να κατασχεσει εδω και τωρα ολες τις παρανομες περιουσιες και με αυτα τα κλεμενα απο το κρατος χρηματα να πληρωσει το χρεος και να καλεσει τους Ελληνες του εξωτερικου να βοηθησουν και να πεταξει εξω απο την πατριδα μας τους διεθνεις πατρονους .ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ

  • GreekinEurope avatar
   GreekinEurope @ μαρικα 25/09/2012 15:55:21

   Μαρίκα,
   ΟΚ για τις παράνομες περιουσίες, αλλά μήπως εννοείς ότι θα έπρεπε να κατασχέσει και τις νόμιμες περιουσίες των πλουτοκρατών και των μονπωλίων??
   Γιατί εάν εννοείς αυτό μάλλον έχεις γράψει λαθος όνομα και αντί "Μαρίκα" το σωστό όνομα θα έπρεπε να ήταν "Αλέκα"!....

   • μαρικα avatar
    μαρικα @ GreekinEurope 26/09/2012 13:29:59

    GreekinEurope
    Για τις παρανομες εννοω.Εμενα με λεναι Μαρικα πραγματικα,εσενα?Μηπως εχεις παρανομη περιουσια και πηραχτηκες?

 7. αρέλεγος avatar
  αρέλεγος 25/09/2012 16:01:32

  Ζητείται επειγόντως εκείνο που :
  - θα ενώνει την κοινωνία
  - θα συνεγείρει τις συνειδήσεις των πολιτών
  - θα λαχταρά ένα κοινό στόχο
  - θα εμπνέει τη διάθεση για αγωνιστική προσπάθεια
  - θα διαλύει την αδράνεια και την απογοήτευση
  - θα προτάσει αξίες
  - θα ανυψώνει την αξιοπρέπεια
  Ζητήται ΕΛΠΙΔΑ για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

 8. Χμμμμ avatar
  Χμμμμ 25/09/2012 17:09:14

  Καθώς εφευγα απο το σπίτι ελιδα φευγαλέα στην τηλεόραση την Λαγκαρντ να κάνει λόγο για επιπλεον μέτρα και διαρθρωτικές αλλαγές περαν των 11.5.
  Σατυρική εκπομπή ήταν ή πραγματικότητα;

 9. blue nile avatar
  blue nile 25/09/2012 18:33:39

  Δυστυχώς η κατάσταση είναι τραγική.

  Ο Σαμαράς ανέλαβε ένα τιτάνιο έργο.

  Να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας που είχε βάναυσα πληγωθεί από τις ακροβασίες του ΓΑΠ και Μπένυ, και μετά να προσπαθήσει με πολιτική διαπραγμάτευση να αλλάξει όρους του μνημονίου που το καθιστούν αδύνατο να εφαρμοστεί.

  Αφενός πόνταρε ότι υπάρχει καιρός.
  Δυστυχώς τα μέτρα του μνημονίου ΙΙ είναι τόσο βαριά και η κατάσταση τόσο τραγική που δεν υπάρχει χρόνος.
  Ένας ήδη εξαντλημένος λαός δεν μπορεί να αντέξει και άλλες θυσίες από τη στιγμή που είναι πλέον κατανοητό ότι η υποβίβαση της ποιότητας ζωής του δεν συνεισφέρει στη καλυτέρευση της κατάστασης.

  Αφετέρου ήλπιζε στην αλλαγή της στάσης των Ευρωπαίων με τα που καταλάβουν ότι αυτή η κυβέρνηση είναι πιο άξια.
  Όμως ενώ κέρδισε επαίνους και φάνηκε ότι το κλίμα αλλάζει επί της ουσίας δηλαδή επί της συμπεριφοράς της τρόικας τίποτα δεν άλλαξε.

  Το Μνημόνιο ΙΙ με τον τρόπο που πάει να εφαρμοστεί είναι εξασφαλισμένο διαβατήριο στην κόλαση.
  Το πιο δυσάρεστο είναι ότι οι Γερμανοί δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν τίποτα από αυτά που πρέπει να γίνουν για να σωθεί η ευρωζώνη. Κι εμείς μαζί, γιατί χωρίς την δική μας σωτηρία με μια αποπομπή μας θα βουλιάξουν όλοι.

  Το απεύχομαι αλλά αν συνεχίσουν έτσι τα πράγματα η κυβέρνηση θα πνιγεί στις αντιφάσεις της προσπαθώντας να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που δεν εφαρμόζεται με τίποτα.

  Ο Σαμαράς κατάλαβε εγκαίρως ότι χωρίς την βοήθεια των εταίρων η Ελλάδα θα καταποντιστεί.
  Όμως με την ταχτική της υποχωργτικότητας που ακολούθησε το μόνο που φαίνεται να καταφέρνει είναι να είμαστε έρμαιο στις θελήσεις άλλων.

  Στις 20 Αυγούστου δανειστήκαμε για να πληρώσουμε 3,5 δις στην ΕΚΤ ενώ θα μπορούσαμε να στυλώσουμε πόδια και να μην δώσουμε φράγκο.
  Από το να παίρνουμε μέτρα 13,5 δις ήταν καλύτερο να παίρναμε για 5 δις και να εκμηδενίζαμε τα πρωτογενή ελλείμματα.
  Και το κυριότερο να ακουστεί μια κουβέντα της μορφής ότι αυτό που εφαρμόζεται στην Ελλάδα είναι μια παράνοια.
  Να κόβουμε μισθούς και συντάξεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, να αυξάνουμε την φορολογία και μετά να περιμένουμε να επανακάμψει η
  οικονομία ή να έχουμε ανάπτυξη.
  Η ύφεση πήγε στο 6%. Δεν έπρεπε να λέμε τίποτα άλλο.
  Επαναλαμβάνω 6% και όποιος κάτι σκαμπάζει από οικονομικά ανατριχιάζει με αυτό το νούμερο.
  Πως να μην υπάρχει μετά φοροδιαφυγή, παλιότερα κάποιος έκλεβε την εφορία για να πλουτίσει, τώρα την κλέβει για να επιβιώσει .
  Με τις τρέχουσες τιμές οι αποκρατικοποιήσεις που κοστολογήθηκαν 50 δις δεν πιάνουν ούτε 10 ενώ όσες απελευθερώσεις επαγγελμάτων και να γίνουν δεν θα μας δώσουν αυτές το φιλί της ζωής με τέτοια πτώση ζήτησης.

  Το κύριο μας πρόβλημα (τόσο δικό μας όσο και των άλλων προβληματικών εταίρων) είναι η συνεχιζόμενη εφαρμογή περιοριστικών πολιτικών.

  Αν όπως έγραψε η Monde δεν σταματήσουν οι λιτότητες στις αρχές Οκτωβρίου
  (κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται) η εξέλιξη για όλη την Ευρώπη θα είναι πολύ δυσάρεστη.

 10. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 25/09/2012 18:56:41

  "Εκτός κι αν πάει ακριβώς σε ότι έχουμε υποστηρίξει. Ότι μετά τις αμερικανικές εκλογές θα μας αφήσουν στην τύχη μας, θα υπογράψουν τη χρεοκοπία της Ελλάδας και θα τελειώνει η υπόθεση."

  Επιτέλους! Καθαρή γραφή χρειάζεται. Η απόφαση είναι ειλημμένη. Για αυτό γράφω αυτό το πράγμα ένα χρόνο τώρα. Πρέπει ο πρωθυπουργός να ετοιμάζει το λαό και τις αρμόδιες υπηρεσίες για την εφαρμογή του σχεδίου δράσης όταν υλοποιήσουν οι "φίλοι και εταίροι μας" το σχέδιό τους για διάλυση της χώρας. Πλέον με αυτό που έγινε με Τόμσεν και Στουρνάρα, μόνο τυφλοί δε βλέπουν που οδηγούμαστε από τα λαμόγια του ΔΝΤ...

  • Γεωργία avatar
   Γεωργία @ Γεώργιος Τ. 25/09/2012 20:16:10

   Πρόσθεσε και την σημερινή δημόσια στήριξη της Λαγκάρντ στον Τόμσεν, που αποδεικνύει ότι την αποτυχία του ΔΝΤ θέλει για το μεν δημοσιονομικό σκέλος να το επωμιστεί η Ελλάδα και για το δε χρέος, οι Ευρωπαίοι.

 11. Ιεροφάντης avatar
  Ιεροφάντης 25/09/2012 19:42:06

  Σε λίγο καιρό τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν.

  Το μέλλον είτε θα μας βρει ως ανθυπο - προτεκτοράτο της Ευρώπης, καταδικασμένο να φυτοζωεί με τεχνητή αναπνοή, ή πτωχευμένους big time και εκτός ευρωζώνης.

  Για την πρώτη περίπτωση δεν έχω κάτι να πω, πέραν τις ανείπωτης απογοήτευσης και ενδεχομένως της ανεξέλεγκτης οργής που μπορεί να προκαλέσει.

  Για τη δεύτερη, Δικαιοσύνη, Εθνικό Σχέδιο Δράσης και Μονάδα Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού παρά τω Πρωθυπουργό, είναι εργαλεία που μπορεί να απαλλύνουν τις συνέπειες του σοκ. Ίσως δε, να λειτουργήσουν και ως δημιουργικό ξέσπασμα.

  • blue nile avatar
   blue nile @ Ιεροφάντης 26/09/2012 00:57:55

   Μάλλον στο μέλλον δεν θα υπάρχει Ευρώπη,,,έτσι ακριβώς όπως τη ξέρουμε...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.