#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/05/2010 07:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται…

O σοφός λαός λέει ότι στην αναμπουμπούλα ο λύκος είναι αυτός που χαίρεται. Σε περιόδους μεγάλης οικονομικής κρίσης και πρωτίστως πολιτικο-κοινωνικής απαξίας ο φόβος όλων είναι μήπως κάποιοι εκμεταλλευτούν την ευκαιρία μιας διαλυμένης χώρας και εμφανιστούν ως σωτήρες της πατρίδας.

Έχουν πολλά πρόσωπα οι… λύκοι και πολλές φορές ντύνονται γιαγιάδες για να ξεγελάσουν την κοκκινοσκουφίτσα, όπως σοφά λέει το γνωστό παραμύθι.

Άλλωστε, την ταραγμένη δεκαετία του ’60 η κοινωνική και πολιτική αναταραχή έφερε τους δικτάτορες. Και μάλιστα, μέχρι την 21η Απριλίου του 1967 το πρωί, η συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου αγρόν ηγόραζε και δεν είχε πάρει χαμπάρι ότι επίκειται πραξικόπημα.

Δε λέμε ότι η περίοδος που ζούμε ευνοεί πραξικοπήματα και Χούντες. Οι καιροί είναι διαφορετικοί, ο κόσμος αλλιώς μαθημένος, το ευρωπαϊκό στερέωμα που και η Ελλάδα είναι μέλος της, δε θα άφηνε να συμβεί κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, τη μορφή των σωτήρων κανείς δε μπορεί να την γνωρίζει. Σε μια περίοδο που διαλύεται το σύμπαν, που επιχειρηματίες και πολιτικοί επιδίδονται σε λεκτικό πόλεμο και που το πολιτικό σύστημα γνωρίζει πρωτόγνωρη απαξίωση, υπάρχουν διάφορες μορφές κινδύνων για τον τόπο.

Υπάρχει κατ’ αρχάς ο κίνδυνος της Τουρκίας η οποία εμφανίζεται πανίσχυρη πολιτικά και οικονομικά και έρχεται μάλιστα στην Αθήνα για να το διατυμπανίσει. Ο εξωτερικός εχθρός που επιβουλεύεται την πατρίδα είναι ασφαλώς και ο πιο επικίνδυνος για μια χώρα που δυστυχώς πνέει τα λοίσθια.

Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος ιταλοποίησης της πολιτικής ζωής με επιχειρηματίες πρόθυμους να γίνουν εθνοσωτήρες, προς χάριν της τσέπη τους φυσικά.

Τέλος, υπάρχει ο διαρκής φόβος της κοινωνικής αναταραχής, της έκρηξης τύπου Αργεντινής.

Όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα δεν είναι καλά, μάλλον τραγικά είναι. Είναι όμως, «παιδιά» της βαθιάς πολιτισμικής και κοινωνικής κρίσης που περνά αυτός ο τόπος εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια. Και δυστυχώς, η πνευματική ηγεσία αυτής της χώρας (αν έχει απομείνει τίποτε) σιωπά. Η δε πολιτική ηγεσία δε δίνει λύσεις αλλά δημιουργεί αδιέξοδα.

Γι’ αυτό, λοιπόν, όσοι δεν είναι φυγόμυαλοι καλό είναι να γρηγορούν. Γιατί είπαμε: Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται…

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Dimi avatar
  Dimi 13/05/2010 08:12:57

  ΝΑ ΕΝΑΧΘΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΕΡΠΤΗΣΕΙΣ

  Το ζήτημα με τις πτήσεις, τις υπερπτήσεις και τις εικονικές επιθέσεις των τουρκικών αεροπλάνων στο Αιγαίο και στα νησιά μας είναι μια τακτική που εφαρμόζεται από τους Τούρκους εδώ και πολλούς μήνες αλλά μέχρι σήμερα κύλησε ικανός χρόνος, χωρίς η Ελλάδα να δίνει απάντηση, ένα ουσιαστικό ράπισμα στην Τουρκική προκλητικότητα που θα προστατεύει τους κατοίκους των νησιών και την εθνική της κυριαρχία.

  Σκεφτείτε τώρα πως είσαστε κάτοικος ενός από αυτά τα νησιά, όπου τα τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα περνούν σε χαμηλό ύψος, έμφορτα όπλων και κάνοντας εικονικές προσβολές, βομβαρδισμούς και επιθέσεις.

  Νοιώστε το: αυτό είναι καθαρή βία, γνήσια και μη δυνάμενη να αμφισβητηθεί τρομοκρατία και η Ελλάδα της κυβέρνησης των ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΧΡΗΣΤΩΝ, όχι μόνο δεν το εκμεταλλεύεται, αλλά και δεν αντιδρά ουσιαστικά στο ελάχιστο.

  Πέρα από τις λύσεις που υπαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο (προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στην Ε.Ε. κλπ), τα αμυντικά πολεμικά σενάρια που έχουν να κάνουν με στρατιωτικά μέσα:

  (π.χ. κλείδωμα των τουρκικών αεροπλάνων ως στόχων σε ραντάρ φορητών πυραύλων ή μεταστάθμευση ελληνικών αεροπλάνων σε νησιά του Αιγαίου με την αιτιολογία της προστασίας των κατοίκων και του εθνικού εναέριου χώρου κ.α.) και την διαμόρφωση συμμαχιών στην περιοχή μας και ευρύτερα, υπάρχει και κάποια άλλη πρόταση που μπορεί να προσφέρει λύσεις.

  Η πρόταση στηρίζεται στο διεθνώς θεσπισμένο και αναγνωρισμένο δικαίωμα κάθε πολίτη να βιώνει σε καθεστώς ασφάλειας, να μην τρομοκρατείται στο ελάχιστο από την χρήση πολεμικών μέσων, ούτε να κινδυνεύει από αυτά (ακόμα και από την πιθανότητα να καταπέσει κάποιο αεροπλάνο).

  Δεν θα ήταν άτοπο λοιπόν αλλά, αντίθετα θα είχε βέβαιη επιτυχή κατάληξη η εναγωγή της Τουρκίας ενώπιον των ημεδαπών και των διεθνών δικαστηρίων (όπως το ΕΔΑΔ), με την οποία θα αξιωνόταν από αυτή η παύση κάθε παραβίασης, κάθε υπέρπτησης και κάθε πράξης που προκαλεί τρόμο και ταραχή στους κατοίκους, από τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς (μπορούν να εναχθούν ως νομικά πρόσωπα) η προστασία των κατοίκων (το τελευταίο θα μπορούσε να αφορά και το Eλληνικό Kράτος) και η επιδίκαση μεγάλων αποζημιώσεων εις βάρος της Τουρκίας.

  Η μη τήρηση από την Τουρκία των αποφάσεων που θα εκδίδονταν, θα παρείχε τεράστιες δυνατότητες στην Ελλάδα, θα κατοχύρωνε το νομικό καθεστώς, θα έδιδε την δυνατότητα να φρουρηθούν τα νησιά, θα εμφάνιζε την Τουρκία στην διεθνή κοινή γνώμη ως κράτος – τρομοκράτη, θα επέσυρε κυρώσεις εναντίον της σε διεθνές επίπεδο και πολλά άλλα, που θα μετέτρεπαν την επιθετικότητά της σε όπλο εναντίον της.

  Η συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης, που δεν έχει συλλάβει τα ανωτέρω, κινείται μεταξύ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ και ΑΝΟΗΣΙΑΣ – ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ. Προς το παρόν επιλέγω εκ των ανωτέρω το 2ο (καθώς δεν θα μπορούσα να αποδείξω το 1ο).

  Οπως και να έχει το πράγμα οι άνθρωποι που κυβερνούν και ορίζουν την πορεία αυτού του λαού είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΕΠΚΙΝΔΥΝΟΙ για την χώρα μας και πρέπει άμεσα να αντικατασταθούν από ανθρώπους με επίπεδο που θα τιμούν τα αξιώματά τους και τον λαό που τους τα χορηγεί.

  Προτείνω λοιπόν άμεσα στους κατοίκους του Αγαθονησίου, του Φαρμακονησίου και των άλλων ελληνικών νησιών, που τρομοκρατούνται από τις ενέργειες των Τούρκων να ασκήσουν αγωγές στα Ελληνικά και στα Διεθνή Δικαστήρια και να αξιώσουν την τήρηση της νομιμότητας.

  Είναι μια λύση που μπορούν να την δώσουν οι Πολίτες, είναι μια λύση με βέβαιη κατάληξη, καθώς οι άνθρωποι αυτοί βιώνουν υπό μόνιμο καθεστώς απαράδεκτης τουρκικής τρομοκρατίας.


  Διάλογος γιά την Κοινωνία

  • I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ avatar
   I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ @ Dimi 13/05/2010 14:04:38

   Το σενάριο αυτό παραείναι καλό για να είναι αληθινό. Προϋποθέτει την ακριβοδίκαιη (και πολιτικά ανεπηρέαστη από τα αφεντικά του πλανήτη) λειτουργία των διαφόρων "Διεθνών Δικαστηρίων". Είδαμε άλλωστε και το ΕΔΑΔ πως παρέκαμψε τις προσφυγές των Ελληνοκυπρίων για το περιουσιακό ζήτημα. Κακά τα ψέμματα, άμα δεν μπορούμε ως κράτος (δεν θέλουμε για την ακρίβεια) να αντιτάξουμε ισχύ στην ισχύ, δεν το σώζουμε με νομικισμούς.

 2. DARK-BLUE avatar
  DARK-BLUE 13/05/2010 08:57:11

  ......"Κείνο το βράδυ σώπαιναν οι λύκοι γιατί ουρλιάζανε οι άνθρωποι"...

 3. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 13/05/2010 10:07:01

  Η λεγόμενη "πνευματική ηγεσία" δεν μπορεί να μιλήσει, γιατί είναι ακόμα μπουκωμένη από τα τρελά κονδύλια που της σέρβιρε στο πιάτο ο αχαμνός λογιστάκος στην οκταετία του. Όταν τα μασήσει καλά και ξαναπεινάσει, τότε τα ξαναλέμε. Μόνο που θα είναι αργά.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Αυριανιστής 13/05/2010 10:07:35

   (Ε, ρε Κούβελα, πόσο δίκιο είχες που κάποτε τους είχες αποκαλέσει "λαπάδες"...)

 4. otiprepei avatar
  otiprepei 13/05/2010 11:06:50

  Τέσσερις νεκροί στα σύνορα Σκοπίων Κοσσόβου από ανταλλαγή πυρών

  Νέο αιματηρό επεισόδιο μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας των Σκοπίων και αναρτών που προσπαθούν να εισέλθουν στα Σκόπια από το Κόσσοβο είχαμε σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες. Πιο συγκεκριμένα τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν από την ανταλλαγή πυρών μεταξύ ομάδας οπλισμένων ατόμων και αστυνομικών στην περιοχή του χωριού Radusa μόλις 19 χλμ από την πρωτεύουσα της χώρας.

  Τρία από τα άτομα που σκοτώθηκαν έχουν ήδη αναγνωριστεί και προέρχονται από τα χωριά Grcec, Merovo και την πόλη της Pristina από το Κόσσοβο. Ο τέταρτος νεκρός δεν έχει ακόμα αναγνωριστεί. Και οι τέσσερεις εισβολείς εντοπίστηκαν από την αστυνομία των Σκοπίων να μεταφέρουν παρανόμως όπλα από το Κόσσοβο στα Σκόπια. Τα οπλισμένα άτομα ταξίδευαν με φορτηγό μέσα στο οποίο οι αρχές βρήκαν μεγάλη ποσότητα όπλων και εκρηκτικών.

  Είναι το δεύτερο ανάλογο περαστικό μέσα σε μερικές μέρες στα Σκόπια και προφανώς σχετίζεται με την ανακοίνωση του Αλβανικός Εθνικός Στρατός πριν από ένα μήνα σύμφωνα με την οποία επρόκειτο να ξεκινήσει επιχειρήσεις αυτή την Άνοιξη για την απελευθέρωση των Αλβανών στα Σκόπια και στο Πρέσεβο.

  Οι πρόσφατε διαδηλώσεις των αλβανοφώνων στα Σκόπια είναι μία ακόμα διάσταση του διεθνοτικού εσωτερικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα. Και όλα αυτά όταν η αμερικανική εξωτερική πολιτική πιέζει την κυβέρνηση της χώρας για συμβιβασμό με την Ελλάδα όσον αφορά το όνομα με την προτεινόμενη ονομασία Βόρεια Μακεδονία.  Να μου το θυμηθείτε οτι σε ανύποπτο χρόνο (ποιά χρονική στιγμή είναι άνευ υποψίας εκεί που φτάσαμε) και εν μέσω αποπροσανατολισμού αν γίνουν τα ίδια που γίνονται στα Σκοπια με τους Αλβανούς,μπορεί εδω να μπούν και να παραμείνουν σε Ελληνική περιοχή οπλισμένοι και το Κράτος απλά να απαγορεύει τις περιπολίες αστυνομίας στρατού στη περιοχή για αν αποφευχθεί τα επεισόδια να πάρουν δημοσιότητα.
  Εύχομαι να μη δούμε κάτι τέτοιο, αλλά στη περίπτωση που θα μπορoύσε να συμβεί πρέπει όλοι μας να αναρωτηθούμε απο τώρα τι μέτρα παίρνουμε. Είναι σαφές οτι η κυβέρνηση είναι λίγη αλλά και η αντιπολίτευση ακόμη λιγότερη. Ίσως πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί ο Σαμαράς δεν κάνει σαφείς κινήσεις ανασυγκρότησης του κόμματος ώστε να είναι σε θέση μάχης κα το κόσμo έτοιμο να κατέβει στο δρόμο;
  Να ρωτήσω ποιό απλά, ΤΙ ΣΤHN EYXH ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ;

 5. Σωτ. Μητραλ. avatar
  Σωτ. Μητραλ. 13/05/2010 11:17:44

  "Και δυστυχώς, η πνευματική ηγεσία αυτής της χώρας (αν έχει απομείνει τίποτε) σιωπά."

  Τί ἐννοεῖς "ἡ πνευματικὴ ἡγεσία";;; ΑΝ ἀναφέρεσαι στοὺς δημιουργημένους καθεστωτικοὺς/ὀργανικοὺς ποὺ δημιουργήθηκαν κατὰ τὴν 29ετία 81-10 (...καὶ ἡ Ρεπούση, διανοούμενη δὲν εἶναι;), στοὺς ὁποίους ἀναφέρεται ὁ Αὐριανιστής, καλὰ κάνουν καὶ σιωποῦν, ἂν καὶ δυστυχῶς ΔΕΝ σιωποῦν. Νὰ μᾶς λείπουν. Ἂν ἀναφέρεσαι στοὺς ΣΟΒΑΡΟΥΣ καὶ ΑΞΙΟΥΣ διανοητὲς αὐτῆς τῆς χώρας (ὄχι διανοούμενους, ποὺ ἁπλῶς... πάσχουν τὴν διανόηση, ἀλλὰ διανοητές, ποὺ τὴν παράγουν) π.χ. Γιανναρᾶς, Θεοδωράκης, Ζουράρις (ναὶ Ζουράρις καλὰ ἀκούσατε), αὐτοὶ φωνάζουν ὅλη μέρα γιὰ τὴν κατάσταση (ποιὸς τοὺς ἀκούει), ἔχουν ἀνεβεῖ στὰ κάγκελα καὶ καλῶς πράττουν. Ὁ ἔχων ὧτα ἀκούειν ἀκουέτω. Ἄρα γιὰ ποιὰ σιωπῶσα πνευματικὴ ἡγεσία μιλᾶς, ὦ Φάκτωρ;

 6. Μisha avatar
  Μisha 13/05/2010 11:32:29

  Aδέρφια,μόνο χαζοί δεν αντιλαμβάνονται πως στο Κόσσοβο ούτε κακά τους δεν κάνουν, με το συμπάθιο, αν δεν πάρουν την έγκριση των ΗΠΑ.
  Έτσι η μεταφορά όπλων από το Κόσσοβο προς τα Σκόπια, αλλά και η αποκάλυψη της μεταφοράς έγιναν όλα κάτω από την υψηλή επίβλεψη της γιγάντιας αμερικάνικης βάσης στο Κοσσυφοπέδιο.
  Και με τους τουρκαλβανούς ως όχημα έρχεται κι η σειρά μας στους σχεδιασμούς των φίλων μας γιάνκηδων:

  Επικίνδυνοι εθνικισμοί

  Tου Σταυρου Τζιμα-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

  Οσοι στη Δύση είχαν πιστέψει ότι με την ανεξαρτησία του Κοσόβου το αλβανικό ζήτημα στα Βαλκάνια έκλεισε οριστικά ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτούν. Μεταδίδονται τον τελευταίο καιρό ειδήσεις για κινητικότητα και δραστηριότητες εθνικιστικών κύκλων στο αλβανικό τόξο, που δεν μπορεί να αγνοηθούν. Στην ΠΓΔΜ, όπου οι σχέσεις Αλβανών και Σλαβομακεδόνων σε επίπεδο κοινωνίας ισορροπούν σε τεντωμένο σχοινί, έκανε προσφάτως την επανεμφάνισή του ο αποκαλούμενος Αλβανικός Εθνικός Στρατός (ASK) σε ένοπλη συμπλοκή με τη σλαβομακεδονική αστυνομία. Η οποία σε μια άλλη περίπτωση, πριν από λίγες ημέρες στα σύνορα της χώρας με το Κόσοβο, ανακάλυψε κρύπτες με μεγάλες ποσότητες οπλισμού φρουρούμενες από μασκοφόρους, οι οποίοι διέφυγαν στο Κόσοβο. Στην Πρίστινα ένα από τα σενάρια που η ηγεσία του νεόκοπου κράτους ρίχνει στο τραπέζι σε κάθε συζήτηση, ως απάντηση στο ενδεχόμενο απόσχισης του σερβοκρατούμενου βορείου Κοσόβου, είναι η απόσχιση της αλβανοκατοικούμενης κοιλάδας του Πρέσεβο-Μπουγιάνοβατς ή ανατολικού Κοσόβου, όπως το θεωρούν οι Αλβανοί.

  Στην Αλβανία έχει αρχίσει στους υπολογίσιμους εθνικιστικούς κύκλους να ευδοκιμεί το φρούτο της «Φυσικής Αλβανίας». Το λάνσαρε ένας πρώην σύμβουλος του σημερινού ΥΠΕΞ Ιλιρ Μέτα, ο Κότσο Ντάναϊ, και αρέσει σε μερίδα της διανόησης, των ΜΜΕ αλλά και της πολιτικής, που τρέφεται με τον αλυτρωτισμό. Στην παρουσίαση του βιβλίου του στα Τίρανα έσπευσαν γνωστοί Αλβανοί εθνικιστές από την ΠΓΔΜ και το Κόσοβο, με πρώτον τον στρατιωτικό ηγέτη του UCK και μετέπειτα πρωθυπουργό Αγκιμ Τσέκου. Η «πλατφόρμα Ντάναϊ» τοποθετεί -προφανώς γιατί ο μικρομεγαλισμός των Βαλκάνιων προκαλεί ανατριχίλα σε όσους γνωρίζουν λίγη Ιστορία- τη «Φυσική Αλβανία», που κατά τα άλλα ταυτίζεται με τη «Μεγάλη», να εκτείνεται από το Μαυροβούνιο μέχρι την Πρέβεζα, το Τέτοβο και την κοιλάδα του Πρέσεβο. Ταυτόχρονα καταγράφονται, σε ένα ραγδαία εντεινόμενο ανθελληνικό κλίμα, κινήσεις και πρωτοβουλίες υπέρ της έγερσης επισήμως θέματος Τσαμουριάς, το οποίο αναδεικνύεται σε εθνικό ζήτημα.

  Στη Χειμάρρα, όπου κυριαρχεί το ελληνικό στοιχείο, συνήλθε την περασμένη εβδομάδα μυστικά το «Μέτωπο για την Εθνική Ενωση», που εξέδωσε διακήρυξη υπέρ της ένωσης των Αλβανών της Βαλκανικής σε ένα κράτος. Παράλληλα, τούτες τις μέρες δεν υπάρχει βράχος και τοίχος στον αλβανικό Νότο που να μη φέρει συνθήματα όπως «Σ’ αγαπώ, Τσαμουριά» κ.ά., ενώ αποτέλεσμα της ατμόσφαιρας εθνικισμού θεωρείται και στα Τίρανα η ακύρωση από το Συνταγματικό Δικαστήριο η ελληνοαλβανική συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών. Περιθωριακές καταστάσεις, συμπτωματικές μιας αναχρονιστικής βαλκανικής πραγματικότητας, θα πει κανείς. Λάθος. Ο αλβανικός αλυτρωτισμός δεν έχει πάψει να θεωρεί ότι τα ιστορικά του δίκαια δεν έχουν εκπληρωθεί. Αν θυμηθούμε τι προηγήθηκε της εξέγερσης στο Κόσοβο και την ΠΓΔΜ, μάλλον πρέπει να ανησυχούμε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.