#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/02/2012 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο λαός θέλει εκλογές!Παρακολούθησα αυτόν τον ορυμαγδό των δημοσκοπήσεων των τελευταίων ημερών. Δεν ξέρω καμιά άλλη χώρα που να διεξάγονται τόσες πολλές δημοσκοπήσεις, από τόσες πολλές εταιρείες και τόσο συχνά.

Μερικές  ακόμα παρατηρήσεις:

Ανήκω σ’ εκείνους που ούτε αποθεώνουν τις δημοσκοπήσεις, όταν τα ευρήματα είναι θετικά, αλλά ούτε τις απορρίπτουν όταν είναι αρνητικά. Οι δημοσκοπήσεις, ακόμα και οι λεγόμενες κακές, δεν παύουν να είναι χρήσιμες!

Δεύτερον, θεωρώ ότι οι πολιτικοί δεν πρέπει να καθορίζουν την πολιτική τους με βάση τις δημοσκοπήσεις. Έτσι αυτοακυρώνονται. Αντίθετα, πρέπει να εφαρμόζουν  το πρόγραμμά τους, ακόμα και όταν η κοινή γνώμη εναντιώνεται προσωρινά.

Τρίτον, σ’ ένα τόσο έντονα φορτισμένο περιβάλλον κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη.  Οι πολίτες λειτουργούν  περισσότερο με βάση το συναίσθημα της στιγμής, παρά  τη λογική.

Οι δημοσκοπήσεις που θα μας δώσουν μια πρώτη απεικόνιση του εκλογικού αποτελέσματος  θα είναι αυτές που θα γίνουν αφού προκηρυχθούν οι εκλογές.

Η δημοσκόπηση της GPO

Παρακολούθησα χθές βράδυ τη δημοσκόπηση της GPO  που παρουσίασε ο κ.  Πρετεντέρης στο MEGA. Συνοπτικά τα  «νούμερα»

Πρώτον, το 77,2% των πολιτών θέλει πάση θυσία να παραμείνουμε στο ευρώ.

Δεύτερον, το 48% των πολιτών θεωρεί αναγκαία τα μέτρα που ελήφθησαν πρόσφατα, αν και τα θεωρεί άδικα.

Τρίτον, το 52,4 των πολιτών κρίνει αρνητικά τον κ. Παπαδήμο

Τέταρτον, το 66,9%  κρίνει αρνητικά το έργο της Κυβέρνησης Παπαδήμου

Πέμπτον, το 62.2% θέλει εκλογές  τον Απρίλιο.

Έκτο, στην ανοιχτή ερώτηση ποιόν θέλει  για πρωθυπουργό μετά τις εκλογές, το 20% επιλέγει  τον κ. Σαμαρά, το 16.5% τον κ. Βενιζέλο και μόλις το 6.3% τον κ. Παπαδήμο!

Έβδομο, στην πρόθεση ψήφου:ΝΔ: 19.4% ( -2)

ΠΑΣΟΚ: 13.1%  (-2)

ΔΗΜΑΡ 12%

ΚΚΕ 9.5%

ΣΥΡΙΖΑ 8.5%

ΛΑΟΣ  5.1%  (-2)

Όγδοο, στο ερώτημα τι κυβερνήσεις θέλει μετά τις εκλογές, το 63% θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας, ενώ το 30%   αυτοδυναμία

Πολιτικά συμπεράσματα:

Κατ΄ αρχήν μια εισαγωγική παρατήρηση. Θεωρώ οτι ήταν τουλάχιστον άκομψο εκ μέρους του παρουσιαστή, να   μην καλέσει εκπροσώπους από τα άλλα κόμματα που αναγνωρίζονται από τον Κανονισμό της Βουλής (δηλαδή ΚΚΕ, Συνασπιμό και ΛΑΟΣ) και να δώσει βήμα και άφθονο χρόνο σ’ ένα ...κόμμα που δεν μπαίνει στη Βουλή (ΔΗΣΥ) και σ΄ ένα άλλο ΔΗΜΑΡ, που προς το παρόν είναι απλώς δημοσκοπικό φαινόμενο. Αν αυτό δεν είναι αβάντα, τότε τι είναι; Επιπλέον, μου ακούγονταν μάλλον υποκριτικό οι κύριοι Μαργαρίτης και Ζαφειριάδης να παριστάνουν τους νεόκοπους του πολιτικού μας συστήματος, όταν αμφότεροι έχουν θητεύσει (και μάλιστα επί μακρόν) σε άλλα κόμματα και να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους υπέρ της συνεργασίας, όταν δεν μπόρεσαν να συνεργαστούν στα κόμματα που ανήκαν προηγουμένως.

Επί της δημοσκόπησης τώρα:Πρώτον, το εκλογικό σώμα, στη συντριπτική του πλειοψηφία, θέλει εκλογές τον Απρίλιο. Aυτό σημαίνει ότι παρά την καταστροφολογία και την συστηματική πίεση που ασκείται για την παράταση του βίου της Κυβέρνησης Παπαδήμου (ο κ. Χρυσοχοϊδης ακόμα και χθές το βράδυ υπερασπιζόταν την άποψη αυτή) οι πολίτες δεν φοβούνται τις εκλογές, αλλά τις θεωρούν διέξοδο.

Δεύτερον, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ, βλέπουν τα ποσοστά τους να συρρικνώνονται κατά 2%.  Η Ν.Δ. , αν και διατηρεί μια στέρεη διαφορά από το δεύτερο κόμμα, εξέρχεται από μια δύσκολη μάχη,  ελαφρώς τραυματισμένη, αν αναλογιστεί κανείς ότι φέρεται να έχει περίπου τις ίδιες απώλειες  με το ΠΑΣΟΚ (που ψήφισε και το Μνημόνιο Ι) και το ΛΑΟΣ (των γνωστών κυβιστήσεων). Τολμώ, μάλιστα να εκτιμήσω, ότι αν δεν υπήρχε η διαφοροποίηση των «21»,  πιθανότατα οι απώλειες να ήταν μικρότερες.

Τρίτον, θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό  το 48% των πολιτών που θεωρεί αναγκαία τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο πλαίσιο του Μνημονίου ΙΙ. Αυτό ενδεχομένως θα αποτελέσει και μια πρόκληση για τα κόμματα να πουν την αλήθεια καθώς θα οδεύουμε προς τις εκλογές.

Τέταρτον, η Δημοκρατική Αριστερά του κ. Κουβέλη κινείται δημοσκοπικά σε διψήφια ποσοστά και ξεπερνά  τα άλλα κόμματα της Αριστεράς, η οποία  συνολικά υπερβαίνει το 30%.  Ο κ. Κουβέλης φαίνεται να λειτουργεί ως «υποδοχέας» των δυσαρεστημένων του ΠΑΣΟΚ. Θα είναι κρίσιμο να δούμε τα ποσοστά του, όταν αλλάξει η ηγεσία του Κινήματος. Και δεύτερον, όταν ο κ. Κουβέλης αρχίσει να κρίνεται όχι με βάση αυτά που απορρίπτει, αλλά μ’ εκείνα που θα προτείνει.

Τέταρτον,  το συντριπτικό ποσοστό με το οποίο το εκλογικό σώμα τοποθετείται υπέρ της παραμονής της χώρας μας στην ευρωζώνη, φανερώνει  μια μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων στους οποίους  πρέπει να απευθυνθεί ο Αντώνης Σαμαράς με μια βιώσιμη πρόταση εξόδου από την κρίση. Και μπορεί να αναδειχθεί προνομιακός συνομιλητής αυτού του χώρου δεδομένου οτι αφ΄ενός είχε εγκαίρως προβλέψει την αποτυχία του Μνημονίου Ι και αφ΄ετέρου δεν δίστασε να στηρίξει επώδυνα μέτρα όταν το διακύβευμα ήταν η παραμονή μας στην ευρωζώνηΠέμπτον, ο Αντώνης Σαμαράς, για πρώτη φορά και μάλιστα σε ανοιχτή ερώτηση, έρχεται πρώτος στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός. Αποτελεί μάλιστα έκπληξη το χαμηλό ποσοστό που συγκεντρώνει ο σημερινός Πρωθυπουργός, όταν από πολλές πλευρές καταβάλλεται προσπάθεια να παρουσιαστεί ότι χαίρει μεγάλης εκτιμήσεως. Μάλιστα, σε κάποια δημοσκόπηση «μετρήθηκε» ακόμα και το «κόμμα Παπαδήμου».

Συμπέρασμα: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα εκλογικό σώμα που λειτουργεί και δικαίως υπό το βάρος μιάς σκληρής λιτότητας. Δεν είναι εύκολο να αποφασίσει με καθαρό μυαλό.  Όμως, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, ο κόσμος δείχνει πρωτόγνωρη ωριμότητα. Η πρόκληση για τα κόμματα θα είναι να αρθούν και αυτά στο ύψος των περιστάσεων και να τοποθετηθούν υπεύθυνα. Ίσως θα είναι η πρώτη φορά που δεν θα έχουν πέραση τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα». Ίσως για πρώτη φορά, το κόμμα που θα κερδίσει τις εκλογές θα πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ...ξεχάσουν πολλές από τις ...παλιές συνήθειες!

Κώστας Ροδινός

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιαδικιάρογλου avatar
  Γιαδικιάρογλου 21/02/2012 10:10:16

  Δεύτερο κόμμα το πασοκ.
  Το άλλο με τον Τοτό το ξέρουν;

 2. tak avatar
  tak 21/02/2012 10:14:52

  Προσυπογράφω. Εξαιρετική προσέγγιση του θέματος. Απλά θέλω να παρατηρήσω πως οι δημοσκόποι συστηματικά υποβαθμίζουν τον παράγοντα "Αντώνης Σαμαράς", παρά το ότι ο παράγοντας αυτός είναι τελικά ο μεγάλος στυλοβάτης της προσπάθειας σωτηρίας της χώρας. Αν όμως, όπως λένε οι δημοσκόποι και δικαιωθούν εκ των πραγμάτων, ο λαός θέλει Κουβέλη και αριστερά, τότε είμεθα άξιοι της τύχης μας!

 3. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 21/02/2012 10:18:56

  Τι σημαίνει όταν λέμε τέλος της μεταπολίτευσης;
  Σημαίνει τέλος στον ναρκισσισμό και την αλαζονεία των κομμάτων και των πολιτικών.
  Οι πολίτες το συνειδητοποιούν, το διαισθάνονται και εκ των πραγμάτων το απαιτούν.
  Οι πολιτικοί έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι πλέον παρά μόνο μισθωτοί υπάλληλοι;

  • Kατερίνα avatar
   Kατερίνα @ Μανιάτης 21/02/2012 10:50:30

   Μισθωτοί υπάλληλοι;
   Ποιανών άραγε;

   Μια ΑΔΕΙΑ εξέδρα φρουρούσε μερόνυχτα ολόκληρα η αστυνομία των Ιωαννίνων.
   Μια εξέδρα στην οποία δε θα καθίσει για πρώτη φορά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.
   Ολοι αναρωτιούνται ποιός βουλευτής θα τολμήσει να καθίσει για να τιμήσει τα 99 χρόνια της απελευθέρωσης της πόλης.

   Οποιος αισθάνεται μισθωτός υπάλληλος του λαού μάλλον θα πρέπει να το αποτολμήσει.
   Αλλιώς μπορούμε να υποθέσουμε ότι φοβάται.
   Ποιόν άραγε;

 4. cummulus avatar
  cummulus 21/02/2012 10:28:51

  Εντάξει, νά γίνουν ἐκλογές ὄχι ὅμως ὅτι θ΄ ἀναδείξουν κυβέρνηση. Ἀπλῶς θ΄ἀναδείξουν διεκπεραιωτές πλέον.

 5. GO avatar
  GO 21/02/2012 10:41:02

  Η δημοσκόπηση αυτή, όπως και όλες οι τρέχουσες άλλες, είναι κακή για τη Ν.Δ και τον Α.Σ, αφού αμφότεροι κινούνται καθοδικά.
  Τις αμέσως επόμενες ημέρες, η τσέπη του έλληνα πολίτη θα αισθανθεί τα αποτελέσματα της νέας δανειακής σύμβασης.
  Τι θα συμβεί τότε δημοσκοπικά και τι, εν τέλει, εκλογικά;
  Θεωρώ βέβαιη την κυριαρχία της έκφρασης ψήφου διαμαρτυρίας και μεγάλη άνοδο της δύναμης των αριστερών κομμάτων.

  • avanti avatar
   avanti @ GO 21/02/2012 11:52:41

   Ποιά τσέπη, ποιανού Ελληνα πολίτη, μήπως ξέρεις πόσες επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο μέσα στους επόμενους μήνες? Μερικές χιλιάδες μόνο, και αυτό για αρχή.

   • GO avatar
    GO @ avanti 21/02/2012 12:24:42

    Λέω κάτι διαφορετικό;

 6. kostis avatar
  kostis 21/02/2012 10:58:55

  αυτες οι δημοσκοπισεις δεν εχουν καμμια αξια. Την ωρα του πολεμου δεν κανεις δημοσκοπιση για το ποσοι θελουν τον πολεμο γιατι το αποτελεσμα θα ειναι 99% κατα.. Ποιος τυφλος δεν θελει το φως του? Παραδειγμα, οταν στο ξεκινημα της μικρασιατικης εκστρατειας ο Βενιζελος με το οραμα της Ελλαδας εκανε εκλογες, καταποντιστηκε απο τα κομματα που ηταν κατα του πολεμου.. (ασχετο αν αναγκασθηκαν να τον συνεχισουν). Και παλι καλα για την Ν.Δ. Νομιζω πως στις εκλογες θα αποκατασταθει η ταξη και η Νεα δημοκρατια θα αγγιξει την αυτοδυναμια, αν δεν την κατακτησει, εστω οριακα.. Και το Πασοκ (αν δεν διασπαστει ακομη περισσοτερο) θα εχει ενα ποσοστο αξισεβαστο αν και θα ειναι κατω του 20%.. Το αισθημα της αυτοσυντηρησης θα λειτουργησει αλλη μια φορα.. Οσον αφορα τους διαγραφεντες απο την Νεα Δημοκρατια, καλο ειναι να μην ξαναμπουν στα ψηφοδελτια αφου την κρισιμη στιγμη λακισαν.. Ισως μπορει να γινει 1-2 εξαιρεσεις γιατι δεν προκειται να επιρεασουν το εκλογικο αποτελεσμα. Ο κοσμος ψηφιζει Αρχηγο και Κομμα και οχι βουλευτη.. Η προικα του καθενος ειναι οικογενειακοι ψηφοι και τιποτε παραπανω, και στο τελος θα ψηφισουν κι αυτοι γιατι δεν μπορουν να κανουν και αλλιως.. Θα ειναι ομως μια καλη ευκαιρια στα ψηφοδελτια να γινει ανανεωση.. Μερικοι εχουν μετατραπει σε μητροπολιτες με γραβατα και νομιζουν πως ειναι ισοβιοι και αναντικαταστατοι.. Κουνια που τους κουναγε..

 7. silence.t avatar
  silence.t 21/02/2012 11:03:03

  Οι πολίτες θέλουν κυβερνήσεις συνεργασίας !!!!!!! Δηλαδή ΠΑΛΙ να μην υπάρχει αντιπολίτευση , με τα ''θαυμάσια'' αποτελέσματα που βιώσαμε το τελευταίο 6μηνο !!!

  Το 48 % των ερωτηθέντων θεωρεί αναγκαία !!!!!!!! τα μέτρα αλλά άδικα !!!

  Και παράλληλα θεωρούνε (οι ίδιοι ερωτηθέντες) ότι δεν του αρέσει ο Παπαδήμος κατά 52,4% !! και η κυβέρνηση του κατά 66,9% (οι οποίοι Παπαδήμος και κυβέρνηση πήραν τα απαραίτητα αλλά άδικα μέτρα) !!!!!

  Έχω δύο ερωτήσεις :

  1. Σε πιό μπάρ έγινε η Δημοσκόπηση

  2. Τι είχαν πιεί η ερωτηθέντες

  • Δικερως avatar
   Δικερως @ silence.t 21/02/2012 16:25:49

   Χαχαχα,respect για το μπαρ

  • ano-kato avatar
   ano-kato @ silence.t 21/02/2012 21:20:09

   silence.t
   Δεν κατάλαβες τι μήνυμα θέλουν να περάσουν;

 8. εγω avatar
  εγω 21/02/2012 11:07:55

  ο Σαμαράς θέλει εκλογές;

 9. avanti avatar
  avanti 21/02/2012 11:09:43

  Το 48% των πολιτών θεωρεί αναγκαία τα μέτρα που ελήφθησαν πρόσφατα, αν και τα θεωρεί άδικα, επίσης
  Το 52,4 των πολιτών κρίνει αρνητικά τον κ. Παπαδήμο αλλά και το 66,9% κρίνει αρνητικά το έργο της Κυβέρνησης Παπαδήμου
  Βγάζει κάποιος ένα λογικό συμπέρασμα? Πως είναι δυνατόν το 66,9% να κρίνει αρνητική την Κυβέρνηση Παπαδήμου αλλά μόνο το 52,4 των πολιτών κρίνει αρνητικά τον Παπαδήμο, δηλαδή άλλο η κυβέρνηση και άλλο ο Παπαδήμ(ι)ος. Και αφού το 66,9% έχει αρνητική εικόνα της κυβέρνησης γιατί όλο αυτό ποσοστό δεν ζητά εκλογές και ζητά μόνο 62,2%? Ο θαυμαστός κόσμος των δημοσκοπήσεων ή μήπως ο θαυμαστός - ανόητος Ελλην.

 10. pirandello avatar
  pirandello 21/02/2012 11:18:02

  Καταρχήν η δημοσκόπηση έγινε για λογαριασμό του MEGA, οπότε ας διατηρούμε ορισμένες επιφυλάξεις για τα τελικά της αποτελέσματα. Το μαγείρεμα των αριθμών είναι προσφίλής τακτική των δημοσκόπων. Κατά τ` άλλα προκύπτουν τα εξής:
  1) Αυτοδυναμία για τη ΝΔ πάπαλα και με την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου και των νομοσχεδίων που θα ακολουθήσουν θα υπάρχει περαιτέρω μείωση της εκλογικής της επιρροής. Άρα δεν αποκλείεται μια μετεκλογική συνεργασία με πολιτική δύναμη που διαθέτει ευρωπαικό προσανατολισμό!!!
  2) Ο Σαμαράς θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Η 1η θέση του στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία θα χαρίσει στη ΝΔ και ένα εκλογικό bonus κάποιων μονάδων.
  3) Υπάρχουν δυο ευρήματα που είναι πολύ σημαντικά: α) στην πρόθεση ψήφου υπάρχει ένα 27% περίπου που είναι αναποφάσιστο-αδιάφορο και απέχει και β) και οτι στον καταλληλότερο για πρωθυπουργό υπάρχει ένα 34% που απορρίπτει το παρόν πολιτικό προσωπικό και δεν εκφράζεται.
  4) Ότι στο χώρο της κεντροδεξιάς δεν υπάρχει άλλη πολιτική δύναμη (από τις υπάρχουσες) που να διαθέτει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση πέρα από τη ΝΔ και
  5) Οτι οι εκλογές είναι πλέον απαραίτητες για να εκφραστεί και να εκτονωθεί ο λαός και να ξεπεραστεί η αναντιστοιχία μεταξύ λαικής βούλησης και πολιτικής εκπροσώπησης.

  • Agriemenos avatar
   Agriemenos @ pirandello 21/02/2012 16:32:10

   εγώ πάντως βλέπω ότι πρώτος σε δημοτικότητα πολιτικός αρχηγός είναι ο "κανένας" με 32,5% και όχι ο ΑΣ. Επόσης ποιά δημοσκόπιση? θέλω να δω τα εκλογικά αποτελέσματα της Κυριακής 19/2!!!!!!

 11. S.P. avatar
  S.P. 21/02/2012 11:23:21

  Αν δεν απατώμαι (διορθώστε με παρακαλώ) η GPO σχετίζεται με τον Θεοδωρικάκο δηλαδή με τον Λαλιώτη;

  • GO avatar
   GO @ S.P. 21/02/2012 12:10:24

   Η MRB σχετίζεται με τον τάδε, η ALCO με τον δείνα και η PUBLIC ISSUE, η VPRC και η RASS με τους άλλους και τους παράλλους.
   Γιατί εθελοτυφλούμε;
   Ο Σαμαράς έπλεε πλησίστιος να κυβερνήσει μέχρι τη μοιραία στιγμή που αποφάσισε να αλλάξει ρότα.

   • Δικερως avatar
    Δικερως @ GO 21/02/2012 16:27:37

    Και να δειξει Εθνικη ευθυνη.

   • ano-kato avatar
    ano-kato @ GO 21/02/2012 21:21:19

    Ας πρόσεχε

 12. Λεω avatar
  Λεω 21/02/2012 11:33:51

  Εξαιρετικά παρήγορο το χαμηλό ποσοστό των δύο κομμάτων !!
  ελπίζω ο Λαός να έβαλε μυαλό !

  • Δικερως avatar
   Δικερως @ Λεω 21/02/2012 16:29:39

   Παρηγορο για τους αριστερακηδες και τους ευθυνοφοβους.
   Ο ΛΑ.Ο.Σ δεν προκειται να βαλει μυαλο.

   • ano-kato avatar
    ano-kato @ Δικερως 21/02/2012 21:28:36

    Παρήγορο για αυτούς που πληρώνουν την νύφη και επιτέλους θα πουν την άποψη τους στην κάλπη.Δηλαδή άνεργοι,φτωχοί, νεόπτωχοι,μικρομαγαζάτορες ,μισθωτοί συνταξιούχοι,στρατιωτικοί,άνθρωποι που τους ρήμαξαν εδώ και δύο χρόνια στα χαράτσια για τα σπίτια τους τα αυτοκίνητα τους,που φέτος δεν μπόρεσαν να ζεταθούν γιατί δεν έφτανε για πετρέλαιο,άστεγοι,αυτοί που τρώνε στα συσίτια και παρα πολλοί άλλοι.Όλοι αυτοί ρε μεγαλε Δίκερε είναι αριστεράκηδες;

 13. Θοδωρής avatar
  Θοδωρής 21/02/2012 12:08:10

  Αφού σας θυμίσω ότι ο Θεοδωρικάκος ήταν παλιά διευθυντής γραφείου τύπου του Πασοκ, θα πω ότι μάλλον η ΝΔ θα καταφέρει να τις
  κάνει ντέρμπυ τις εκλογές.

  • kostis avatar
   kostis @ Θοδωρής 21/02/2012 12:15:54

   Η Ν.Δ. καν4ει το καλυτερο δυνατο στην συγκεκριμεενη χρονικη συγκυρια.. Αυτο που επρεπε να κανει ενα σοβαρο αστικο κομμα. Τωρα, εαν ο κοσμος αποφασισει διαφορετικα, τοτε θα εχει αναλαβει και το κοστος των αποφασεων του.. Δεν θα τους φταιει κανενας Σαμαρας τοτε.. Και, ελεος, με αυτη την κλαψα, γιατι εχασε η Ν.Δ. 2 μοναδες σε μια δημσκοπηση.. Στις εκλογες θα φανει η ζημια και το κερδος..

  • Bohemian avatar
   Bohemian @ Θοδωρής 21/02/2012 12:53:31

   Οι διαρροές του πασοκ είναι προς τον Κουβέλη και τους...αναποφάσιστους, αυτό φαίνεται στις δημοσκοπήσεις. Δεν κατευθύνονται προς συμπαγή κόμματα, π.χ ΝΔ, όπως γινόταν πάντα επί κυριαρχίας του δικομματισμού, ή κκε. Η Δημ.αρ θυμίζει δημοσκοπικά συριζα και οικολόγους το 2008 και το 2009 αντίστοιχα κι ας βρισκόμαστε ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο. Δεν έχει καθόλου οργάνωση, ειδικά στην περιφέρεια και στελεχιακό δυναμικό. Η ευκαιρία για να καθάριζε το πασοκ ήταν τον Νοέμβριο, από εδώ και εμπρός το παιχίδι μπορεί εύκολα να γίνει ντέρμπι με εκλογή Βενιζέλου και την γνωστή αβάντα των μεγάλλων μμε.

 14. tak avatar
  tak 21/02/2012 12:23:05

  Πες τα kostis! Ο Σαμαράς τους φταίει, λες και οι δημοσκοπήσεις του έδιναν ... 60% για να τα πάρει όλα και να τα γυρίσει ανάποδα... Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε το καλλίτερο δυνατό... Γι αυτό υπάρχει ακόμα η χώρα, για να μπορούν κάποιοι να κάνουν εκ του ασφαλούς κριτική... Αν είχε κάνει ακριβώς τα αντίθετα, μόνο τον ... τσαμπουκά ορισμένων θα είχε σώσει... Και τίποτα άλλο!

  • GO avatar
   GO @ tak 21/02/2012 12:28:36

   Δεν υπήρχε λόγος να συνταυτισθεί με τους Παπανδρέου και Καραταφέρη.

   • tak avatar
    tak @ GO 21/02/2012 12:35:35

    Επί της ουσίας όμως;

   • kostis avatar
    kostis @ GO 21/02/2012 12:36:36

    Ο Σαμαρας δεν ταυτιστηκε με κανενα ρε παιδια.. Το δακρυ του στο τελος δευτερομιλιας του στην Κ.Ο. και η εκκληση "εμπιστευθητε με", τα ελεγε.. Στα δυσκολα εμπιστευεσαι ΑΝΘΡΩΠΟ αφου τον κοιταξεις στα ματια πριν, μετα κανεις τον σταυρο σου και ευχεσαι ολα να πανε καλα.. Πεστε μου ποιον αλλο να εμπιστευθουμε απο το πολιτικο προσωπικο, σημερα..

    • tak avatar
     tak @ kostis 21/02/2012 12:39:44

     Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου... Εγώ τον εμπιστεύομαι...

  • Agriemenos avatar
   Agriemenos @ tak 21/02/2012 16:36:43

   μην ήταν η επαναδιαπραγμάτευση που δεν θα ακουμπούσε επικουρικές και κύριες συντάξεις? μην ήταν που δεν θα δεχόταν μειώσεις μισθών και κυρίως των συντάξεων των απομάχων? γιατί εμένα μου φάνηκε ότι τα 325 εκατ που έλειπαν τα βρήκαν μετά από 7 ημέρες από εκεί!

 15. GO avatar
  GO 21/02/2012 12:40:50

  Μην το δραματοποιείς.
  Η ανάρτηση έχει να κάνει με τη δημοσκόπηση της GPO, εγώ λέω και των υπόλοιπων που έσκασαν την Κυριακή και σχολιάζοντας, προσπαθούμε να εξηγήσουμε την καθοδική πορεία της Ν.Δ, που φαντάζομαι ότι κανένας μας δεν επιθυμεί.

  • tak avatar
   tak @ GO 21/02/2012 12:43:25

   Δεν δραματοποιώ τίποτα. Μετά λόγου γνώσεως μιλάω... Και μη παίρνετε και πολύ σοβαρά την εικόνα των δημοσκοπήσεων. Απλά ψάξτε σ' αυτές να βρείτε στοιχεία που είναι πιο κοντά στην αλήθεια.

   • GO avatar
    GO @ tak 21/02/2012 12:47:39

    Την καθοδική πορεία την δείχνουν όλες.
    Πιστεύω ότι η κριτική και μάλιστα η καλοπροαίρετη είναι απαραίτητη για το κόμμα και τον Πρόεδρο.
    Ποιό το νόημα, να λέμε ότι συμφωνούμε πάντα και σε όλα και να βλέπουμε άπρακτοι τα ποσοσοστά μας να πέφτουν;

   • tak avatar
    tak @ tak 21/02/2012 12:59:20

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ - ΚΥΠΡΟΣ
    «Σημαντική» και «θετική», χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, από την Κύπρο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, την απόφαση του Eurogroup.

    Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι η απόφαση απομακρύνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας, διασφαλίζει την ευρωπαϊκή της παρουσία και ανοίγει τον δρόμο για εκλογές.
    Σε αυτή την απόφαση, η στάση της ΝΔ υπήρξε καθοριστική, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

 16. Kώστας Θ. avatar
  Kώστας Θ. 21/02/2012 12:42:58

  Λεφτά δεν έχουμε, δημοσκοπήσεις κάνουμε. Δεν τα μοιράζουν καλύτερα στους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν έχουν να φάνε;

 17. βασίλης avatar
  βασίλης 21/02/2012 12:50:18

  Ο Λαός οχι μόνον θέλει άμεσα εκλογές αλλά εάν ηταν δυνατόν και την επομένη
  κυριακή. Βέβαια ολο το σύστημα καθυστερεί για να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του
  ΠΑΣΟΚ. Βέβαια θα βγεί ο νέος πρόεδρος και θα μας πεί οτι μας έσωσε (ας γελάσουμε). Το παλαιό πολιτικό σύστημα με όλους τους σωτήρες του έχει
  πεθάνει άσχετά μα τα νούμερα των διμοσκοπήσεων οι οποίες σε ποσοστό
  95% είναι κατεθυνόμενες διότι όλοι τους θα τρίβουν τα μάτια τους οταν θα
  βγούν τα αποτελέσματα απο την κάλπη, διότι φτάνει πιά η κοροιδία με τους
  σωτήρες και με τους τάχα νέους προσανατολισμούς απο τους παλαιούς.
  Θα βγεί ο Βενιζέλος , ο Λοβέρδος θα αρχίσει η προπαγάνδα απο τα ΜΜΕ
  και οχι μόνον θα το παίξουν σωτήρες αλλά θα μας πούν οτι μόλις εχθές
  ήρθαν στην πολιτική και δεν ξέρου τίποτε για το παρελθόν.
  Ο λαός λεει την εξης παροιμία "ΤΟ ΠΟΛΥ ΤΟ ΚΥΡΙΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΤΟ ΒΑΡΙΕΤΑΙ
  ΚΑΙ Ο ΠΑΠΠΑΣ".

 18. φριξος avatar
  φριξος 21/02/2012 13:24:39

  Αναρωτιέμαι εάν οι εκλογές έχουν πια νόημα.... έχουν? Από τη στιγμή που η πολιτική που θα ακολουθηθεί έχει αποφασιστεί και κλειδώσει πριν τις εκλογές τι νόημα θα έχουν οι εκλογές? Απλά για να εκτονωθεί ο λαός? Είτε έχουμε κυβέρνηση ΝΔ είτε ΠΑΣΟΚ (αδύνατον ελπίζω) είτε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την ίδια πολιτική δεν θα ακολουθήσουν όπως αυτή περιγράφετε στο Μνημόνιο 2, αυτή που συμφώνησαν κάτω από την σκέπη του Παπαδήμου? Όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση εχθές υπάρχουν περιθώρια αλλαγών? Την υπογραφή τους έβαλαν, εάν εκλεγούν πως θα τα αλλάξουν?

  • Δικερως avatar
   Δικερως @ φριξος 21/02/2012 16:31:00

   Μηδενα προ του τελους μακαριζε

 19. SM avatar
  SM 21/02/2012 13:52:04

  Το Σεπτέμβριο, να τ'αφήσω;

 20. Μπαχαλοκυραίος avatar
  Μπαχαλοκυραίος 21/02/2012 13:54:29

  Θα συγκυβερνήσει με τον Βενιζέλο, με την ΠΑΣΟΚΑΡΑ, και μάλιστα θα τον κάνει Υπουργό Οικονομικών !!! Τον Άδωνη Υπουργό Παιδείας και τον Βορίδη Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Τώρα δε ξέρω αντί για Ζάππειο 3, μήπως κάνει Ζάλογγο 2 με αυτούς που μαζεύει στη Συγγρού...

 21. IOANNIS avatar
  IOANNIS 21/02/2012 14:15:03

  ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΣΑΜΑΡΑ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΟΥ ΦΑΕΙΝΟΤΕΡΟΝ.ΤΟΥ ΕΘΕΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ,ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΔΕΣΑΝ ΧΕΙΡΟΠΟΔΑΡΑ.ΤΩΡΑ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΘΑ ΔΙΝΟΥΝ ΑΝΟΔΟ ΤΩΝ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΥΠΟ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΑΡΧΗΓΟΣ.ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ.ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΔΙΑΨΕΥΣΤΩ ΑΛΛΑ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΧΑΘΗΚΕ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ

 22. ΜΠ avatar
  ΜΠ 21/02/2012 15:43:50

  Πριν από μέρες είχα γράψει εδώ μέσα ότι θα θεωρούσα μεγάλη επιτυχία να πάρει και κανέναν - δύο από την αριστερά στο κόμμα ο Α.Σ και αυτοσαρκάστηκα ότι αυτό ανήκει στη σφαίρα της στρατόσφαιρας! Μήπως τελικά ένα τέτοιο σενάριο είναι πλέον ζητούμενο;
  Το άνοιγμα προς τα δεξιά (ΛΑ.Ο.Σ) έγινε. Να γυρίσουμε να δούμε και προς τα αριστερά;
  Δεν πιστεύω ότι δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε, απλά μέχρι τώρα το "μιλούσαμε" μέσα μας και είμαι αισιόδοξη ότι θα μπορούσε και να πετύχει!

 23. Δεν έχει σημασία avatar
  Δεν έχει σημασία 21/02/2012 16:12:06

  Είναι πλέον προφανές ότι εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν παρά μόνο αν η χρεωκοπία είναι προ των πυλών και μόνο για να περάσουν την "καυτή πατάτα" στο κορόιδο που θα γίνει πρωθυπουργός. Όπως έγραψα και σε παλιότερο μήνυμα, το πιθανότερο είναι οι εκλογές να γίνουν το 2013, αν δεν υπάρξει λόγος αναβολής τους γιατί ποιος αφήνει την κουτάλα χωρίς λόγο. Αλλιώς θα σημαίνουν ότι το κανόνι είναι στο άμεσο μέλλον (με ό,τι αυτό συνεπάγεται υπό το Μνημόνιο ΙΙ). Και ο Σαμαράς δεν είναι βλάκας για να του χρεώσουν την χρεωκοπία.

  Περαστικά

 24. ΠΟΛΙΤΗΣ avatar
  ΠΟΛΙΤΗΣ 21/02/2012 19:19:00

  O Βορίδης και ο Αδωνις θα φέρουν από μόνοι τους ένα 3% στη ΝΔ

  • GO avatar
   GO @ ΠΟΛΙΤΗΣ 21/02/2012 20:38:18

   Θα φέρουν 3% και θα διώξουν 13%.

  • ano-kato avatar
   ano-kato @ ΠΟΛΙΤΗΣ 21/02/2012 21:32:18

   Και θα διώξουν 10%

 25. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 21/02/2012 20:55:17

  Το 62% θέλει άμεσα εκλογές...το 63% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας...Δεν μου φαίνεται λογικό..Δηλαδή οι Νδημοκράτες επιθυμούν συγκυβέρνηση;

  • airman avatar
   airman @ ΕΥΑ 21/02/2012 22:17:22

   Ας μην κρίνουμε εξ ιδίων, είναι και κάποιοι - αρκετοί - γιαλαντζί! Καλώς ή κακώς όμως όλες οι ψήφοι μετράνε το ίδιο. Το κακό είναι όμως ότι αυτοί οι γιαλαντζί τελικά κρίνονται απαραίτητοι, για να μην πω ότι τυγχάνουν και ιδιαίτερης αναγνώρισης! Μπερδεμένη και πονεμένη ιστορία!

   • ΕΥΑ avatar
    ΕΥΑ @ airman 21/02/2012 22:32:50

    Είχα μια ελπίδα ότι η δημοσκόπηση, τουλάχιστον σε αυτό το ζήτημα, προσπαθούσε να καθοδηγήσει, να επηρεάσει, να διαμορφώσει κλπ κλπ ένα κλίμα μη αυτοδυναμίας...δεν έχω όμως και λόγο να αμφισβητώ τους ''γιαλαντζί'' που γράφεις...

 26. ano-kato avatar
  ano-kato 21/02/2012 21:17:28

  Κατερίνα μου στον στρατό όταν υπηρετούσα έλεγαν για κάποιον που είχε φοβηθεί πολύ από κάτι πως "έκλασε μαλί από λύκο".Σήμερα στην Ελλάδα ξέρουμε πολύ καλά πιοί το έχουν κάνει αυτό και από ποιόν φοβούνται.Όποιος λέει πως δεν ξέρει λέει ψέματα.

 27. nikos17 avatar
  nikos17 21/02/2012 23:32:09

  δεν μας παρατάτε όλοι σας με τις εκλογες σας καις συγκυβερνησεις σας και τα κοματα σας........Βγείτε λίγο εξω από την οθόνη. Τη ζωή μου πίσω θέλω. Μας μπερδεψατε όλοι σας. Ναι μεν, αλλά οχι, ίσως, μπορεί , σίγουρα κλπ κλπ κλπ. ποιες εκλογες?? ποιος τολμά να αφήσει 40 αριστερούς και 15 χρυσαυγίτες μαζι μεσα στη βουλή?? Πείτε καποιος επιτελους κατι και γι αυτό!!!! Γιατι δεν γραφει κανεις σχολιαστης γι αυτό??? Είναι ανύπαρκτο τελικά??? Ενταξει στις τηλεορασεις δεν τολμουν εχουν γραμμη.

  • !@#$%^&*() avatar
   !@#$%^&*() @ nikos17 22/02/2012 00:42:00

   Ο κόσμος, ο οποίος έτσι ελαφριά απαντά π.χ. υπέρ του ευρώ στις δημοσκοπήσεις, χωρίς να ξέρει γιατί, έτσι και θα ψηφίσει, δηλαδή ενστικτωδώς. Αν το αγγούρι έχει πιάσει ....λαιμό τότε η ψήφος ενστικτωδώς θα είναι ....ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΗ! Αυτό σημαίνει ότι τον Απρίλιο, όταν θα αρχίσει να αντιλαμβάνεται τι σημαίνουν τα νέα μέτρα, να δω τι ποσοστά θα πετύχουν τα κόμματα, βάσει των τότε δημοσκοπήσεων!!! Και βέβαια οι δημοσκοπήσεις αυτές (οι κατά παραγγελία δηλαδή), δεν περιλαμβάνουν κόμματα τα οποία μπορεί να υπάρχουν τότε π.χ. το κόμμα των αποστράτων ήτοι "Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας". Ποτέ κανείς δεν ξέρει πόσο ριζοσπαστική και ανατρεπτική μπορεί να είναι η τιμωρητική ψήφος του αναστενάζοντος κόσμου, προς ένα νέο κόμμα το οποίο δεν έχει αναλάβει οιαδήποτε δέσμευση προς οιονδήποτε και αναφορικά με οτιδήποτε........και δεν έχει προλάβει να φθαρεί με κωλοτούμπες και αντίστοιχα τερτίπια......

 28. tzager avatar
  tzager 22/02/2012 00:30:22

  Αγαπητέ Ροδινέ τι να λέμε τώρα..??

  Μπαγιάτική δημοσκόπηση!
  Ραγδαίες εξελίξεις θα διαφοροποιήσουν αισθητά το σκηνικό.

  Αυτό που φαίνεται προς το παρών να μη διακυβεύεται είναι ότι τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα θα σχηματίσουν- έστω οριακά- αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά από τις εκλογές του Απριλίου.

 29. Προφήτης avatar
  Προφήτης 22/02/2012 01:47:48

  Ξανά εκλογές;;;
  Έγιναν, 19 Φεβρουαρίου.

 30. Προφήτης avatar
  Προφήτης 22/02/2012 02:30:54

  Ο λαός θέλει εκλογές;
  Και ποιος τον ρωτάει;
  Μήπως τον ρώτησαν για τα Μνημόνια;
  Ή μήπως δεν γνωρίζουν, ακριβώς επειδή δεν τον ρώτησαν για τα Μνημόνια, τι θα συμβεί σε εκλογές που θα διεξαχθούν σύντομα;

  Βουλευτές και κόμματα, πλην Τσίπρα, ΔΕΝ θέλουν εκλογές.
  Οι βουλευτές, ατομικά, γιατί οι περισσότεροι θα σαρωθούν.

  Το ΠΑΣΟΚ, για να ανασυνταχθεί, να ελιχθεί, να ψευδολογήσει, να συκοφαντήσει και εν τέλει να τα "φορτώσει" όλα στους χρήσιμους ηλίθιους του πολιτικού συστήματος, αυτούς που 31 χρόνια έχει κάνει πολιτικό γιο-γιο = ΝΔ.

  Η ΝΔ, μήπως το εκλογικό σώμα ξεχάσει κυβιστήσεις και ακροδεξιούς...

  Ο Κουβέλης ξέρει ότι 18% δεν έχει, και ότι με αλλαγή ηγεσίας οι πασόκοι που φουσκώνουν πρόσκαιρα μόνο τα δημοσκοπικά πανιά του θα επανακάμψουν στο πολιτικό χαμαιτυπείο που αποτελεί το σπίτι τους.

  Ο Ελλαδέμπορας, και το 2032 να γίνουν εκλογές δεν τον πειράζει. 14 βουλευτές δεν ξαναβγάζει ούτε στον ύπνο του.

  Το ΚΚΕ ούτε κρύο ούτε ζέστη. 7,5 εκατ. € επιδότηση παίρνει για να είναι η "επανάσταση που δεν θα γίνει ποτέ".

  Άρματα, ανταρσίες και χρυσές αυγές, ποιος τους ρωτάει..

  Μένει η αγάπη μου η Ντόρα.
  Παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες και τις αλλαγές δημοσκοπικών συμβούλων δεν πιάνει το 3% ούτε σε γκάλοπ της "Φωνής Άνω Κολοπετεινίτσας".
  Ο Μητσοτακισμός έχει απήχηση 1% στην Ελλάδα. Τα γράφουμε χρόνια.
  Αλλά, σας έχω μια είδηση.
  Η Ντόρα, μου είπε ένα πουλάκι, ξενοικιάζει τα γραφεία της τέλος Μαρτίου.
  Λέτε να επιστρέφει στη ΝΔ;...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.