Ο λαϊκισμός είναι «φθηνός» γιατί είναι τζάμπα
12/09/2014 08:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο λαϊκισμός είναι «φθηνός» γιατί είναι τζάμπα

Δεν κοστίζει σε κανέναν να δίνει υποσχέσεις, αντιθέτως μάλιστα βγαίνει κερδισμένος διότι απευθύνεται στο κομματικό του ακροατήριο, στα ψηφαλάκια που δε δίνουν δεκάρα για το μέλλον της χώρας

Ποιος δεν θα ήθελε μια κυβέρνηση η οποία έπειτα από ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα δε θα προχωρούσε σε πλειοδοσία υποσχέσεων; Ποιος δεν θα ήθελε να υπάρξει αποκατάσταση των αδικιών αύριο αν είναι δυνατόν;

Ποιος δεν θα ήθελε να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, να μειωθούν οι λογαριασμοί, να λιγοστέψουν οι φόροι; Είναι θεμιτό και βεβαίως για την Ελλάδα είναι και απολύτως αναγκαίο να υπάρξει άρση των σφοδρών επιπτώσεων σε μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας. Το θέμα όμως είναι αν η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να το κάνει αυτό. Αν είναι έτοιμη να βουλιάξει στη δεξαμενή της παροχολογίας. Με απλά λόγια: Υπάρχουν τα… μπικικίνια για να πληρωθούν όλες αυτές οι υποσχέσεις που κάνουν από εδώ κι από εκεί διάφοροι όψιμοι κοινωνιστές; Και ρώτησε κανείς τους δανειστές αν δέχονται να συνεχίσουν να μας πληρώνουν για να κάνουν κάποιοι πολιτικοί το «κομμάτι» τους;

Ο λαϊκισμός είναι «φθηνός» γιατί όλες τις φορές είναι… τζάμπα. Δεν κοστίζει σε κανέναν να δίνει υποσχέσεις, αντιθέτως μάλιστα βγαίνει κερδισμένος διότι απευθύνεται στο κομματικό και προσωπικό του ακροατήριο, στα ψηφαλάκια που δίνουν τα πάντα για το εφήμερο και δε δίνουν δεκάρα για το μέλλον της χώρας. Και μπορεί ο λαϊκισμός να είναι τζάμπα, το κόστος του ωστόσο είναι τεράστιο για την ελληνική οικονομία.

Από το 2010 η χώρα, δηλαδή οι πολίτες, κάνουν απίστευτες θυσίες. Η Ελλάδα έχει μπει σε ένα δρόμο, νοικοκυρεύει τα οικονομικά της. Βάζει 10 στα ταμεία και ξοδεύει τα 8, της μένουν και 2 δηλαδή. Δεν δανείζεται για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Δεν πηγαίνει ικετεύοντας πλέον και γονατιστή να της δώσουν χρήματα για να μην χρεοκοπήσει. Και τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα όταν θα μπορεί να βγει άνετα στις αγορές, με χαμηλό κόστος ώστε να μην αναγκάζεται να δανείζεται από τους μηχανισμούς στήριξης και τις χώρες.

Ποιοι είναι αυτοί λοιπόν που θα τολμήσουν να βάλουν μπουρλότο στην εθνική προσπάθεια; Ποιοι είναι αυτοί οι λαϊκιστές που θα θέσουν σε κίνδυνο τις θυσίες του ελληνικού λαού στο όνομα μιας πρόσκαιρης ικανοποίησης του ενδεχομένως δίκαιου αιτήματος της κοινωνίας για ελαφρύνσεις;

Το συμπέρασμα είναι λοιπόν πως αν κάποιοι υπουργοί θέλουν να εξαργυρώσουν με ψηφαλάκια τη δήθεν φιλολαϊκή πολιτική τους καλύτερα να πάνε σπίτια τους από τώρα. Καλύτερα η χώρα να βρεθεί στον ενάρετο δρόμο αργά αλλά με σταθερά βήματα παρά να καταστραφεί. Διότι οι δανειστές εύκολα θα μας εγκαταλείψουν οι δε περιβόητες αγορές ακόμη πιο εύκολα θα μας καταστρέψουν.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Φίλτατος Αγαπητός avatar
  Φίλτατος Αγαπητός 12/09/2014 09:43:23

  Ο περισσότερος κόσμος αρνείται να αποδεχθεί πως η άρση των αδικιών υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι πολυτέλεια που η υλοποίησή της συνιστά μορφή παροχής. Έχουν έρθει έτσι τα πράγματα που οι δανειστές, μας αντιλαμβάνονται όπως κι εμείς αντιλαμβανόμασταν μέχρι πρότινος (και ακόμα το κάνουμε) χώρες της λατινικής Αμερικής και νοτιοανατολικής Ασίας: το οτι υποφέρουν προς το συμφέρον του ανεπτυγμένου κόσμου είναι κάτι λυπηρό από φιλοσοφική άποψη αλλά δεν τραντάζει και τον εσωτερικό μας κόσμο σε βαθμό να χάνουμε τον ύπνο μας ή να μη μπορούμε να φάμε. Τα αγαθά που απορρέουν από τον πόνο αυτών των χωρών, τα καρπωνόμαστε κανονικά κι εμείς ο καθένας στο δικό του προσωπικό επίπεδο. Το ίδιο συμβαίνει και με την στάση των υπολοίπων δυτικοευρωπαϊκών λαών απέναντί μας. Όσα πλάνα ή αριθμούς δυστυχίας και να τους δείξουμε, θέλουν τα λεφτά που έδωσαν ως φορολογούμενοι να τα πάρουν πίσω. Από το 2010 λοιπόν διολισθήσαμε ελαφρώς κι εμείς στην κατηγορία εκείνη των χωρών ο πόνος των οποίων τροφοδοτεί την άνεση άλλων πιο προηγμένων οικονομικά κοινωνιών. Από συν-εκμεταλλευτές (όπως νομίζαμε), γίναμε κι εμείς εκμεταλλευόμενοι. Συνεπώς αν με αδικία μπορούν να διασφαλίσουν οι δανειστές πως θα εισπράξουν τα χρήματά τους, δεν διστάζουν να το απαιτήσουν και να εκβιάσουν αισχρά όπως δεν διστάζουν να φερθούν έτσι (τηρουμένων των αναλογιών) στην Νικαράγουα, το Λάος, το Ιράκ ή το Σουδάν. Μια διαδικασία από την οποία κι εμείς εισπράττουμε σε σημαντικό, ως χώρα που ανήκει στο κλάμπ του δυτικού κόσμου. Μην κλαψουρίζουμε δηλαδή υποκριτικά για την άδικη κοινωνία, άδικοι είμαστε κι εμείς. Όπως όλη η πλάση. Έτσι έχει η κατάσταση λοιπόν και αν είναι σοκαριστική για εμάς μια φορά, βάλε πόσο δύσκολη είναι για εκείνους που από θέσεις ευθύνης καλούνται να διαπραγματευτούν λύσεις υπό τέτοιες συνθήκες και να τις υλοποιήσουν. Οπότε αν η “άρση των αδικιών” έχει κόστος που οι δανειστές αρνούνται να υποστούν και εκβιάζουν με έξοδο από την Ευρωζώνη ή ποιος ξέρει υπογείως τι άλλο, τα χέρια της κυβέρνησης είναι εκ των πραγμάτων δεμένα.

  • GregA avatar
   GregA @ Φίλτατος Αγαπητός 12/09/2014 10:46:15

   Τα χέρια καμιάς κυβέρνησης δεν είναι δεμένα εάν απευθύνεται με παρρησία στο έθνος και πετυχαίνει την συστράτευση. Η μοιρολατρεία δεν είναι ιδεολογία. Εάν ήταν έτσι έπρεπε π.χ. το Ισραήλ να είχε διαλυθεί πριν από μισό αιώνα, ενώ οι Κούρδοι, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν να μην είχαν επιβάλλει την ανάγκη δημιουργίας κράτους. Δεν σε πάω στο '21 ή τους Περσικούς πολέμους. Υπάρχουν έθνη στην ιστορική διαδρομή της ανθρωπότητας που είναι ταγμένα να μεγαλουργούν μόνον όταν αντιμετωπίζουν με αγώνα την πραγματικότητα και όχι όταν μεμψιμοιρούν, αποδέχονται τα τετελεσμένα και συμβιβάζονται. Στη πολιτική υπάρχει πάντοτε η εναλλακτική λύση η οποία όμως θέλει αγώνα και ταγούς για να τους εμπνεύσουν. Αποδεικνύεται ότι η ατυχία της πατρίδας μας είναι η έλλειψη ταγών σε αυτή τη συγκηρία.

  • Αιρετικός avatar
   Αιρετικός @ Φίλτατος Αγαπητός 12/09/2014 11:36:10

   Τα χέρια της Κυβέρνησης δεν είναι δεμένα, είναι μπλεγμένα και δυστυχώς με συμπτώματα παράλυσης...

  • Seagull avatar
   Seagull @ Φίλτατος Αγαπητός 12/09/2014 12:56:48

   ΄Ακρως παιδαγωγικό το κείμενο αλλά επί της ουσίας? Δεν έχετε αντιληφθεί Φίλτατε και Αγαπητέ ότι η αγανάκτηση του κόσμου δεν εστιάζεται στο ότι δεν αίρονται οι αδικίες αλλά στο ότι η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει απτά δείγματα επίλυσης των προβλημάτων? Η ανησυχία λοιπόν και η αγανάκτηση οφείλονται στο γεγονός ότι όλοι πλέον πιστεύουν ότι η βαλίτσα θα πάει πολύ μακρυά για να δούμε άσπρη μέρα όταν για παράδειγμα ακόμη μία στις δύο επιχειρήσεις φοροδιαφεύγουν, η λαθρεμπορία στα καύσιμα παραμένει ανεξέλεγκτη, το λαθρεμπόριο τσιγάρων, το λαθρεμπόριο αγαθών, όταν εκτιμάται ότι περί τα 70000 ακίνητα εκμισθώνονται για τουριστικούς σκοπούς και δεν δηλώνονται τα δε δημόσια ταμεία χάνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, όταν η λίστα Λαγκάρντ και οι άλλες ακόμη παραμένουν ανεξερεύνητες, όταν ο περιορισμός του δημοσίου δεν προχωρά και συνεχώς μένει στις εξαγγελίες, όταν το ΤΑΙΠΕΔ έχει αποτύχει παταγωδώς και τόσα άλλα. Το σπουδαίο έργο όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι να κάνεις περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις ούτε να επιβάλλεις νέους υπέρογκους φόρους, είναι να φτιάξεις τους σωστούς μηχανισμούς είσπραξης των φόρων και πάταξης του κάθε είδους παράνομου εμπορίου χωρίς φόβο και πάθος και αν πραγματικά τα κουκιά δεν είναι αρκετά τότε προχωράς στις αυξήσεις των φόρων. Εδώ όμως η πρακτική ήταν και είναι πάντοτε ανάποδα, οι πριν την κρίση κυβερνήσεις αποφάσιζαν να δώσουν αυξήσεις ή να μειώνουν φόρους χωρίς να κοιτάνε το ταμείο, είχαν τους δανειστές στο μαξιλάρι τους, τώρα που πρέπει να κάνουν τα αδύνατα δυνατά να αναδιοργανώσουν το κράτος, πάλι καταφεύγουν στην εύκολη λύση αυτή του χαρατσώματος, χωρίς σταγόνα ευαισθησίας.

  • Αντιγόνη avatar
   Αντιγόνη @ Φίλτατος Αγαπητός 12/09/2014 19:15:45

   ''Έτσι έχει η κατάσταση λοιπόν και αν είναι σοκαριστική για εμάς μια φορά, βάλε πόσο δύσκολη είναι για εκείνους που από θέσεις ευθύνης καλούνται να διαπραγματευτούν λύσεις υπό τέτοιες συνθήκες και να τις υλοποιήσουν.'' Εντάξει. Φύσηξε τώρα τη μύτη σου στο Softex χαρτομάντηλο και σκούπισε τα δάκρυά σου στο μανίκι του μεταξωτού σου πουκάμισου. Αβάσταχτη η κακία κι η δυστυχία του κόσμου, αλλά τι πειράζει αν εσύ καλοπερνάς. Πες ξανά στους πληβείους πόσο επώδυνα εφιαλτικές είναι οι νύχτες αυτών των ...ηρώων ''που τα χέρια τους είναι ..δεμένα'' (ή γεμάτα;) και που με άλγος δυσβάσταχτο κι αισχρά εκβιαζόμενοι, .....αναγκάζονται να καταστρέψουν τη ζωή εκατομμυρίων !! Θέλουμε πολύ να κλάψουμε, (από τα γέλια).

   • Φίλτατος Αγαπητός avatar
    Φίλτατος Αγαπητός @ Αντιγόνη 12/09/2014 23:01:13

    Φαντάζομαι όταν εσύ αναλογίζεσαι πως κάποια δισεκατομμύρια άνθρωποι πεινάνε, στερούνται ίσων ευκαιριών, εξουθενώνονται σε ιδρωμάγαζα μέχρι αυτοκτονίας ή/και ανατινάζονται στον αέρα προκειμένου να έχεις εσύ βενζίνη, σύνδεση στο ίντερνετ, μανό για τα νύχια και καθαρό πόσιμο νερό στο καζανάκι, δεν μπορείς να κοιμηθείς το βράδυ και κάθε γουλιά κρασί σου βγαίνει ξινή. Ειδικά πριν σε αγγίξει η οικονομική κρίση, δεν έκανες τίποτα άλλο από το να σκέφτεσαι εξοργισμένη την αδικία του κόσμου και τα καημένα τουμπανιασμένα παιδάκια που υποφέρουν, έτοιμη να κάνεις απεργία πείνας για συμπαράσταση ή ακόμα και επανάσταση για λόγους ηθικής τάξης.

   • Φίλτατος Αγαπητός avatar
    Φίλτατος Αγαπητός @ Αντιγόνη 13/09/2014 00:23:57

    ΥΓ) Υποκριτές ολκής είστε. Σε πτώματα απάνω πατάτε, όπως όλοι μας, αλλά ανεβασμένοι πάνω στο καλάμι σας δηλώνετε πως «πάντως ΕΣΕΙΣ διαφωνείτε με αυτή την κατάσταση» και οτι σε αντίθεση με τους άλλους, εσείς θα ευχόσασταν όλοι οι άνθρωποι του κόσμου να ήταν πιασμένοι χέρι-χέρι τραγουδώντας με χαρά και αρμονία και να συνεργάζονται για το κοινό καλό.

    • Αντιγόνη avatar
     Αντιγόνη @ Φίλτατος Αγαπητός 13/09/2014 08:14:17

     Απορώ πως με τόση υπερβάλλουσα ευαισθησία που σε διακρίνει καθώς και με τόσες σαρκοβόρες τύψεις να σε βασανίζουν ολημερίς κι ολονυχτίς για τον πόνο του συνανθρώπου στα πέρατα της γής, καταφέρνεις να στέκεσαι αμέτοχος, να εκφράζεσαι ως...ρεαλιστής και (βολεμένος) κυνικός, παρατηρώντας ψυχρά την πείνα, την ανεργία, τη δυστυχία, την κατάθλιψη που κυκλοφορεί στο κέντρο της πόλης σου! Σαν εσένα ... τζάμπα ανθρωπιστές της σφαλιάρας και με το αζημίωτο υπερσυγκίνητοι φιλάνθρωποι, είναι και όλοι αυτοί που κόπτονται για τα πεινασμένα παιδάκια του ...Νίγηρα και διαδηλώνουν, την ώρα που το παιδί του γείτονα λιποθυμάει στο σχολείο γιατί είναι νηστικό. Άντε καλέ μου υποκριτή να πουλήσεις την μαϊμουδένια ''ψυχική σου ανωτερότητα'' σε τίποτε πιό αφελείς. Εδώ να ξέρεις, δεν συχνάζουν. Άντε καλημέρα. Δες λίγο πρώτα πέρα από τη μύτη σου, κι ύστερα πάρε και τις ...διόπτρες να κοιτάξεις στην έρημο.

     • Φίλτατος Αγαπητός avatar
      Φίλτατος Αγαπητός @ Αντιγόνη 13/09/2014 09:06:20

      Εγώ πούλησα ανθρωπισμό και "ψυχική ανωτερότητα" σε εσένα; Είπαμε, ασυνεννοησία αλλά όχι κι έτσι.

     • Φίλτατος Αγαπητός avatar
      Φίλτατος Αγαπητός @ Αντιγόνη 13/09/2014 09:41:32

      Αυτό που προσπάθησα να σου πω αλλά συνεννόηση δεν βγάλαμε είναι πως ΦΥΣΙΚΑ και είμαι κυνικός και ρεαλιστής και βολεμένος. Και αν κάποιοι πρέπει να χάσουν τα σπίτια τους, να καταστραφούν ή και να χαθεί η ζωή τους προκειμένου να μείνει η χώρα στην Ε.Ε., το δέχομαι ως παράπλευρη απώλεια μέχρι κάποιες δεκάδες χιλιάδες ατόμων. Σε περίπτωση επανάστασης και εξόδου από τον Ε.Ε., οι νεκροί θα είναι απείρως περισσότεροι και το αίμα θα ρέει στους δρόμους με την κυριολεκτική έννοια, όχι την μεταφορική τη σημερινή. Αν το δέχομαι εγώ μια φορά λοιπόν, άλλες χίλιες το δέχονται και οι δανειστές στους οποίους χρωστάμε και τα λεφτά τους θα τα πάρουν πίσω όσα νούμερα δυστυχίας ή φωτογραφίες αστέγων και αυτοκτονημένων κι αν τους δείξουμε. Κι αν με ψέγεις για τον κυνισμό μου, στα προηγούμενα σχόλια προσπάθησα να σου εξηγήσω πως κι εσύ μια χαρά κυνική είσαι κατά βάθος στην καθημερινότητά σου και ο μόνος λόγος που μου πετάς στη μούρη τον κυνισμό τον δικό μου, είναι επειδή μάλλον είσαι πιο αβόλευτη από εμένα και στην συγκεκριμένη περίπτωση έχεις βρεθεί σε δυσκολότερη θέση. Σε νιώθω, στον βαθμό που κι εσύ νιώθεις τα παραδείγματα που σου έγραψα στα προηγούμενα σχόλια: ηθικά σου συμπαραστέκομαι, τσάι, συμπάθεια όσο θέλεις. Κατανοητό ως τακτική επιβίωσης να προσπαθείς να μου δημιουργήσεις ενοχές, αλλά μη μου πουλάς εμένα ιδεολογία και ηθική καθαρότητα και η δική σου καθημερινότητα, όλα τα αγαθά και οι υπηρεσίες που απολαμβάνεις καθημερινά προέρχονται από αίμα και πόνο άλλων χωρών και τις απολαμβάνουμε μαζί: το tablet, το κινητό, τα φάρμακά μας, η τεχνολογική πρόοδος, τα υφάσματά μας, τα καύσιμά μας και χιλιάδες άλλα τα προμηθευόμαστε άνετα και σε σχετικά λογικές τιμές γιατί οι ανεπτυγμένες χώρες εκμεταλλεύονται τις τρίτες χώρες κι εμείς κουτσά κι ασθμένοντας ανήκουμε στις ανεπτυγμένες. Η διαφορά του κυνισμού μας αλλάζει λοιπόν απλά ως προς την ένταση και την έκτασή της: εγώ είμαι πιο κυνικός από εσένα στην περίπτωση του μνημονίου για λόγους καθαρά συγκυριακούς. Με ενδιαφέρει η χώρα να μπει ξανά στο κλαμπ των συν-εκμεταλλευτών του τρίτου κόσμου και να μην την πάρει ο οριστικός κατήφορος και γίνει ΕΝΑ με τις τρίτες χώρες, χωρίς ελπίδα επιστροφής, όπως αν φύγουμε από το ευρώ. Αν αποφασίσεις να απαντήσεις, τουλάχιστον να έχεις διασφαλίσει πρώτα πως κατάλαβες στοιχειωδώς τι ακριβώς έγραψα και τι σου είπα.

     • Crevettes à la provençale avatar
      Crevettes à la provençale @ Φίλτατος Αγαπητός 13/09/2014 10:15:30

      "Και αν κάποιοι πρέπει να χάσουν τα σπίτια τους, να καταστραφούν ή και να χαθεί η ζωή τους προκειμένου να μείνει η χώρα στην Ε.Ε., το δέχομαι ως παράπλευρη απώλεια μέχρι κάποιες δεκάδες χιλιάδες ατόμων". Αυτό έχει ξεφύγει από την κυνικότητα, είναι μισανθρωπισμός.

     • Φίλτατος Αγαπητός avatar
      Φίλτατος Αγαπητός @ Crevettes à la provençale 13/09/2014 10:30:47

      Πες το όπως θέλεις, η ανωνυμία του διαδικτύου μου προσφέρει την δυνατότητα να γράψω αυτό πιστεύω στα ίσα. Αν έπρεπε να τα πω επώνυμα θα τα μάσαγα κι εγώ και θα έπαιζα τις κουμπάρες. Άλλοι λοιπόν, είτε εδώ, είτε στα καφενεία, είτε στα τηλεπαράθυρα πιστεύουν ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό που λέω κι εγώ, αλλά το φέρνουν γύρω-γύρω με αποτέλεσμα η συζήτηση αυτή να μη γίνεται ποτέ με απόλυτη ειλικρίνεια. Όσοι θέλετε να ρισκάρετε πράγματικά έξοδο από την Ε.Ε. και βία στους δρόμους έξω από τα σπίτια σας και μέσα σε αυτά, εμφυλιοπολεμικές συγκρούσεις και θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και απόλυτη, ΑΠΟΛΥΤΗ εξαθλίωση επειδή είσαστε πιο ευαίσθητοι από εμάς και τα ελεγχόμενα επίπεδα της σημερινής δυστυχίας είναι κάτι που δεν μπορείτε να καταπιείτε επειδή είσαστε ηθικά ανώτεροι από εμάς τους παλιανθρώπους που τα αποδεχόμαστε ως διαχειρίσιμα και αναγκαίο κακό, να το πείτε στα ίσα επιλέγοντας όμως και τον πολιτικό σχηματισμό που να σας εκπροσωπεί. Αυτά έχουν οι αστικές δημοκρατίες όταν αποτυγχάνουν οικονομικά, αυτοί είναι οι όροι του παιχνιδιού και με αυτούς γίνεται το παιχνίδι. Γι αυτό και κάθε σοβαρή δυτική χώρα κοιτάει να μη γίνει σαν εμάς, αφού αν καταντήσεις έτσι δεν υπάρχει εύκολη έξοδος και απλώς καλείσαι να διαλέξεις την λιγότερο επώδυνη. Πράγμα που συμβαίνει αυτή τη στιγμή και η κυβέρνηση αυτό προσπαθεί να κάνει.

     • Crevettes à la provençale avatar
      Crevettes à la provençale @ Φίλτατος Αγαπητός 13/09/2014 10:52:41

      Τον πολιτικό σχηματισμό, τον έχουμε επιλέξει από μακροτάτου χρόνου και είμαστε περήφανοι γιατί η μεγάλη κεντροδεξιά Παράταξή μας άσκησε πάντοτε ανθρωποκεντρική πολιτική. Μέσα στις τάξεις της βέβαια, υπήρξαν και υπάρχουν μισάνθρωποι, οι οποίοι δεν κατέστησαν αποσυνάγωγοι, μόνο και μόνο γιατί η ψήφος τους δεν είχε οσμή.

     • Φίλτατος Αγαπητός avatar
      Φίλτατος Αγαπητός @ Crevettes à la provençale 13/09/2014 14:54:21

      Ναι, εντάξει. Η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη ανέκαθεν, από την εποχή του Καραμανλή του ‘Α, μέχρι τον Μητσοτάκη, έπαιρνε από τους πλούσιους τους φόρους που τους αναλογούσαν και τους μοίραζε δίκαια τους φτωχούς. Ειδικά επί σχεδίου Μάρσαλ δεν έφαγε κανένας με χρυσά κουτάλια, η ηγεσία της κεντροδεξιάς όταν άκουγε για άνθρωπο που πείναγε ή αυτοκτονούσε λόγω ανέχειας την έπαιρναν λυγμοί στις συνεδριάσεις της Βουλής, ενώ τα κατώτερα λαϊκά στρώματα λέγανε «κεντροδεξιά» και κόλλαγε το στόμα τους. Κυνική η κεντροδεξια; Ποτέ. Μόνο η σχολή του Σικάγου είναι κυνική, οι υπόλοιποι δεξιοί είμαστε κοινωνιστές κάργα. Απλά δεν μας βγαίνει όσο θα θέλαμε γιατί δεν βοηθάνε οι ρημάδες οι συγκυρίες κάθε φορά, ένα μυστήριο πράγμα.

     • Crevettes à la provençale avatar
      Crevettes à la provençale @ Φίλτατος Αγαπητός 13/09/2014 18:55:01

      Δηλαδή, όταν η Παράταξη έπαιρνε τα μεγάλα εκλογικά ποσοστά της, από πού λες να της προέκυπταν, αν όχι από όλα τα λαϊκά στρώματα; Άντε γιατί η μπουρδολογία έχει και όρια.

     • Φίλτατος Αγαπητός avatar
      Φίλτατος Αγαπητός @ Crevettes à la provençale 13/09/2014 19:12:16

      Από τους φτωχούς και τους κατατρεγμένους τα έπαιρνε. Από τους μη-έχοντες, τους “έσχατους της αγέλης”, τους ρηγμένους και τουςεκμεταλλευόμενους. Σταθερά και μαζικά, κεντροδεξιά ψήφιζαν όλοι αυτοί αφού η κεντροδεξιά είχε την φτωχολογιά πάντοτε σε υψηλή προτεραιότητα. Έκοβε από τους βιομήχανους μέρες για να δίνει ώρες στους πεινασμένους η κεντροδεξιά, γιατί στον κυνισμό είχε ανέκαθεν αλλεργία. Μόνο μια μικρή μειοψηφία είμαστε εντός της κεντροδεξιάς που είμαστε κυνικοί και της χαλάμε τη γενικότερη μόστρα. Τελικά όχι μόνο η μπουρδολογία, αλλά όρια έχει και η ασυνεννοησία.

     • Crevettes à la provençale avatar
      Crevettes à la provençale @ Φίλτατος Αγαπητός 13/09/2014 20:13:42

      Εντάξει, άλλοι είμαστε μη συνεννοήσιμοι και άλλοι μπούρδες. Τι να κάνουμε;

     • Αντιγόνη avatar
      Αντιγόνη @ Φίλτατος Αγαπητός 13/09/2014 16:23:12

      Μπάρμπα ''Φίλτατε ...αγαπητέ'', δε με θυμώνουν πια οι σαχλαμάρες των ψωνισμένων μπουρτζόβλαχων που πιάσαν την καλή και ξιπάζονται εις υγείαν των κορόϊδων που τους ανέχονται, ούτε κι η αγυρτία των ''καθώς πρέπει'' κλεφτοκοτάδων που αυτοσυστήνονται ως ...άρχοντες. Σιγά τώρα. Ένας ακόμη από το σωρό κι εσύ. Βρώμησε ο τόπος! Ένα μονάχα θα σου πω, για να μη χάνω και τα λόγια μου. Την ξέρουμε πολύ καλά τη ληστοσυμμορία στην οποία ανήκεις, είτε τα ...μασάει και καμουφλάρει τον κυνισμό και την ξεχειλίζουσα χυδαιότητά της, είτε τη φτύνει με θράσος στα μούτρα των ανήμπορων που αδυνατούν ν' απαντήσουν. Επειδή τυχαίνει όμως να μην ανήκω σε αυτούς που σε φοβούνται ή σε χρειάζονται, να σε πληροφορήσω οτι έρχονται τα ράμματα, για όλων σας τις γούνες. Απλή απόδοση Δικαιοσύνης θα είναι. Μη σκιάζεσαι. Δε θα μπορέσεις να το αποφύγεις.......Μπορεί να αισθανθείς και κάποιου είδους εξιλέωση. Πού ξέρεις; Γι αυτό μην ξιπάζεσαι άλλο. Νομίζεις πως ''σε παίρνει''. Καλή τύχη :)

     • Φίλτατος Αγαπητός avatar
      Φίλτατος Αγαπητός @ Αντιγόνη 13/09/2014 17:05:47

      Ε αφού το κάναμε εδω μέσα indymedia, απείλησε όσο θέλεις στα σχόλια-προκηρύξεις σου. Αν ήθελα να πιάσω τέτοιο διάλογο θα έμπαινα σε άλλες σελίδες. Πάντως πριν αποφασίσεις να πάρεις κεφάλια και να τα περάσεις πάνω σε δίκρανα, σε ενημερώνω πως τα συγκεκριμένα που στοχεύεις είναι λερναία. Φρόντισε λοιπόν πριν πάρεις φόρα, να έχεις φάει μια γερή φασολάδα πρώτα. Μέσα στο ευρώ ή έξω από αυτό, με καπιταλισμό ή κομουνισμό, η ιστορία έχει δείξει πως η φασολάδα αυτή θα σου χρειαστεί ξανά, άκουμε που σου λέω.

     • Αντιγόνη avatar
      Αντιγόνη @ Φίλτατος Αγαπητός 13/09/2014 20:17:01

      Χαχαχαχα! Μα πόσο θρασύδειλος λουκουμάς - τζάμπα μάγκας άλλο πια! Ελεος άνθρωπέ μου!

     • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
      ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Φίλτατος Αγαπητός 13/09/2014 20:57:33

      Η σίγουρη ατιμωρησία που απολαμβάνουν όσοι ασχολούνται με την πολιτική,και η λήθη των ατοπημάτων τους εκ μέρους του λαού που τους ψηφίζει και που σε αυτό ποντάρουν,έχει φέρει δυστυχώς τη δύσμοιρη Πατρίδα μας στην ανυπόληπτη και τραγική θέση που βρίσκεται σήμερα. Ακριβώς όπως την''ανωνυμία του διαδικτύου που δεν τα μασάει''...

     • Crevettes à la provençale avatar
      Crevettes à la provençale @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 13/09/2014 21:05:17

      Ο συγκεκριμένος πάντως, τα μασάει και τα φτύνει.

     • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
      ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Crevettes à la provençale 13/09/2014 21:13:32

      Γι' αυτό και τα εισαγωγικά...

     • ΑΧΙΛΛΕΥΣ avatar
      ΑΧΙΛΛΕΥΣ @ Φίλτατος Αγαπητός 13/09/2014 11:26:07

      Θεωρείς δεδομένο οτι εσύ δεν θα είσαι ανάμεσα σε αυτούς που πρέπει να χάσουν τα σπίτια τους, να καταστραφούν ή και να χαθεί η ζωή τους προκειμένου να μείνει η χώρα στην Ε.Ε.? Ποός στο εγγυάται? Ή μήπως θα δώσεις εθελοντικά πρώτος το παράδειγμα?

     • Φίλτατος Αγαπητός avatar
      Φίλτατος Αγαπητός @ ΑΧΙΛΛΕΥΣ 13/09/2014 11:37:50

      Όχι δεν το θεωρώ καθόλου δεδομένο και στο αναπτύσσω στην απάντηση του επόμενου σχολίου σου.

  • ΑΧΙΛΛΕΥΣ avatar
   ΑΧΙΛΛΕΥΣ @ Φίλτατος Αγαπητός 13/09/2014 11:21:44

   Χωρίς να το καταλάβεις ίσως, Φίλτατε και Αγαπητέ με το κείμενό σου αυτό δικαιώνεις απόλυτα τους πολιτικούς σου αντιπάλους και συγκεκριμένα τον ΣΥΡΙΖΑ που ακριβώς την ίδια ανάλυση κάνει, όπως και ο Μάρξ άλλωστε, με τη διαφορά οτι το βλέπει απο την πλευρά του αδυνάτου στην οποία ανήκει πλέον ο λαός μας και όχι απο την πλευρά ττου ισχυρού στον οποίο ανήκει η μεγαλοαστική τάξη των νταβατζήδων που μας κυβερνά καθώς και εκείνη των δανειστών μας...Αν αύριο μείνεις και 'σύ άνεργος και χωρίς κανένα εισόδημα, θα διαπιστώσεις οτι είμαστε πλέον πάρα πολλοί εμείς που η αλλαγή στάσης των ανέντιμων δανειστών-ψευδοεταίρων μας που μας εντάσσουν πλέον (την μήτρα του Δυτικού πολιτισμού!!!) στην κατηγορία των χωρών της λατινικής Αμερικής και νοτιοανατολικής Ασίας και του Νίγηρα, μας τραντάζει και τον εσωτερικό μας κόσμο σε βαθμό να χάνουμε τον ύπνο μας ή να μη μπορούμε να φάμε, που συχνά δεν έχουμε...Και θα διαπιστώσεις εξ ιδίων οτι δεν πρόκειται απλά πλέον για φιλοσοφική άποψη. Τότε δεν θα κλαψουρίζεις πια υποκριτικά για την άδικη κοινωνία, αλλά όπως και οι αδικημένοι λαοί που αναφέρεις, θα αγωνίζεσαι να ξαναπάς στην κατηγορία των συν-εκμεταλλευτών (όπως μας δέχτηκαν με τη θέλησή τους γιατί το αξίζαμε), και θα θεωρείς νίκη αν πέσουν στην κατηγορία των εκμεταλευόμενων οι δανειστές που έτσι τους αξίζει άλλωστε. Η πάλη των τάξεων, η πάλη πλουσίων εναντίον φτωχών, ποτέ δεν έληξε όπως κάποιοι πονηροί εκμεταλλευτές θέλουν να μας εξαπατήσουν, αλλά συνεχίζεται με όλο και πιό μεγάλη ένταση καθώς η συγκέντρωση του πλούτου σε ελάχιστους, αυξάνεται ιλιγγιωδώς και όλο και περισσότεροι περνούν στη θέση των εκμεταλλευομένων, ενώ οι εκμεταλλευτές, γίνονται όλο και λιγώτεροι. Το 1% των ανθρώπων σήμερα εκμεταλλέυεται το 70% περίπου τοπυ πλούτου που παράγουν οι εκμεταλλευόμενοι. Και φυσικά η τάξη των εκμεταλλευτών θεωρεί το ότι οι αδύναμοι λαοί υποφέρουν προς το συμφέρον του ανεπτυγμένου κόσμου είναι κάτι λυπηρό από φιλοσοφική άποψη, αλλά δεν χάνει και τον ύπνο της γι αυτό. Το θεωρεί νόμιμο και ηθικό. Αν όμως βρεθείς στην τάξη των εκμεταλλευομένων φίλτατε Αγαπητέ θα διαπιστώσεις οτι αυτή χάνει τον ύπνο της αναζητώντας την ανατροπή αυτης της μεγάλης και ασυγχώρητης αδικίας, αλλά κυρίως της στέρησης του δικαιώματος στη ζωή πολύτιμων αξιόλογων νέων ανθρώπων χάριν διεφθαρμένων σαπιοκοιλιάδων που τό μόνο που ξέρουν είναι να αποθηκεύουν και να αδρανοποιούν τεράστιες ποσότητες χρήματος που ποτέ δεν θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν, εμποδίζοντας αυτούς που ξέρουν και μπορούν να Δημιουργούν και να προοδεύουν στη ζωή, εξωθώντας τους στην ανεργία.

   • Φίλτατος Αγαπητός avatar
    Φίλτατος Αγαπητός @ ΑΧΙΛΛΕΥΣ 13/09/2014 11:37:05

    Αν βρεθώ στην τάξη των εκμεταλλευόμενων θα λέω άλλα, όπως και οι εκμεταλλευόμενοι όταν βρίσκονται στην δική μου σκέφτονται όπως εγώ. Διαπιστωμένο από τότε που γράφτηκε η ανθρώπινη ιστορία. Ο καθένας τον ρόλο του. Αν όμως βρεθώ σε θέση όπως λες να πρέπει να αυτοκτονήσω ή να βρεθώ στο δρόμο, θέλω να πιστεύω πως θα έχω την ειλικρίνεια και την εντιμότητα να αποζητώ το αίμα και τις πειραματικές δοκιμές με την παραμονή στο Ευρώ ή το πολίτευμα της χώρας, χωρίς να ηθικολογώ και να ιδεολογικοποιώ δήθεν τη θέση μου πως τάχα είναι και θέση που οφείλει να εμπνέει όλη την ανθρωπότητα και κάθε κοινωνική τάξη. Η ανθρωπότητα και η γη ολόκληρη δουλεύει με συγκεκριμένο τρόπο και δεν θα γυρίσω ποτέ να απαιτήσω από την ελίτ ή απλά τους βολεμένους να γίνουν πιο «ηθικοί» για την ψυχή της μάνας τους και να μου χαρίσουν το ένα ή να μου δώσουν το άλλο. Όσα θέλω τα απαιτώ και τα διεκδικώ αφού πρώτα έχω φροντίσει να είμαι ισχυρός. Αν δεν είμαι ισχυρός, το να το γυρίζω στην κλάψα για τον ψεύτη κι άδικο ντουνιά όποτε με συμφέρει και ανάλογα τα κόζια είναι κάτι που δεν με εκφράζει. Αν πρέπει να διαλέξω ανάμεσα στον κυνισμό και την υποκρισία, προτιμώ τον κυνισμό. Άλλοι ας επιλέγουν την υποκρισία, ίσως χρειάζεται κι αυτή.

    • ΑΧΙΛΛΕΥΣ avatar
     ΑΧΙΛΛΕΥΣ @ Φίλτατος Αγαπητός 13/09/2014 12:54:31

     . Μόνος σου αυθαιρέτως ορίζεις τις επιλογές, λες και οι μοναδικές που υπάρχουν είναι ο κυνισμός και η υποκρισία, κι έτσι αυτοικανοποιείσαι και αυτοαπενοχοποιείσαι επιλέγοντας τον κυνισμό ως το "μή χείρον"...Αν διάβαζες λίγο Μάρξ θα ήξερες οτι οι εμείς οι ανήκοντες στους εκμεταλλευόμενους ποσώς ενδιαφερόμαστε να ηθικολογούμε και να ιδεολογικοποιούμε δήθεν τη θέση μας πως τάχα είναι και θέση που οφείλει να εμπνέει όλη την ανθρωπότητα και κάθε κοινωνική τάξη. Στον πόλεμο μόνο οι βλάκες ηθικολογούν. Οι εκμεταλλευόμενοι θέλουμε απλά να πάρουμε κάποτε και εμείς το μαχαίρι και το πεπόνι και να φάμε, για να μην πεθαίνουμε της πείνας άδικα, προκειμένου οι εκμεταλλευτές να έχουν αποκλειστικά την πρόσβαση στην τροφή, ακόμα και να πετάνε απείρως περισσότερη απο όση μπορούν να καταναλώσουν, πιστεύοντας οτι η πείνα και η εξαθλίωση των εκμεταλευόμενων τους διασφαλίζει για πάντα. Και δυστυχώς εκτός του ότι είναι άπληστοι, πιστεύουν οτι αυτοί θα είναι υγιείς και θα ζουν για πάντα, οπότε οι άλλοι μπορούν άνετα να θυσιαστούν για χάρη τους. Δεν υποψιάζονται ποτέ οτι η αυριανή θα είναι η τελευταία τους μέρα, γι αυτό αποθηκεύουν τεράστιες ποσότητες χρήματος που θα τους είναι ά-χρηστο. Το ότι δεν είμασταν ισχυροί πριν την κρίση δεν μας έκανε καθόλου να το γυρίζουμε στην κλάψα για τον ψεύτη κι άδικο ντουνιά όποτε μας συμφέρει και ανάλογα τα κόζια. Απλά περιμένουμε το πλήρωμα του χρόνου, ώστε η τύφλα και η βλακεία των εκμεταλλευτών να μας κάνει ισχυρότέρους τους (ήδη κοντεύουμε τα 2.000.000 ανέργους), οπότε θα έρθει η σειρά τους να το γυρίσουνε στην κλάψα για τον ψεύτη κι άδικο ντουνιά... Η Ιστορία επαναλαμβάνεται κυκλικά. Οι Τροίες και οι Ρώμες πάντα πέφτουν στο τέλος, Φίλτατε και Αγαπητέ και βεβαίως όχι για ηθικούς λόγους μόνον...

     • Αντιγόνη avatar
      Αντιγόνη @ ΑΧΙΛΛΕΥΣ 13/09/2014 16:47:00

      ....Μην του απαντάς άλλο στα σοβαρά Αχιλλέα. Το πιο πιθανό, είναι να πρόκειται για κάποιον φουκαρά που τον καταπιέζει το αφεντικό και τον ξυλοφορτώνει η πεθερά μαζί με τη γυναίκα του. Έτσι, ντύθηκε το ρολάκο ''φιλτ αγαπ'' - ελίτ και βολεμένος και κυνικός, σκληρός και ταχαδήθεν τσαμπουκάς, για να πουλήσει ανωνύμως και διαδικτυακά, τη μαγκιά που δεν διαθέτει στην πραγματικότητα. Ένα τρομαγμένο ανθρωπάκι είναι ο άμοιρος, που ζει στη φαντασία του όσα η φύση του αρνήθηκε. Οι ορίτζιναλ κτηνάνθρωποι, δε χάνουνε την ώρα τους ποζάροντας σε ιστοσελίδες. Ρουφάνε αίμα αληθινό, στην τρέχουσα ζωή. Ετούτος, παίζει να΄ναι και άνεργος, πρώην οπαδός-ψηφοφόρος του ΓΑΠ που του σάλεψε.... Κατανόηση και επιείκια.

     • Φίλτατος Αγαπητός avatar
      Φίλτατος Αγαπητός @ Αντιγόνη 13/09/2014 18:37:27

      Πότε είπα εγώ οτι είμαι μεγάλο ψάρι που τρώει σάρκες και ρουφάει αίμα; Ένας τυπικός μέσος Έλληνας είμαι που ενώ η κρίση με ταρακούνήσε για τα καλά, δεν έχω φτάσει κιόλας στο σημείο να ξεβολευτώ τόσο ώστε να θεωρώ οτι πρέπει να ρισκάρουμε έξοδο από το ευρώ ή πειράματα με το πολίτευμα, όταν αυτό είναι το ουσιαστικό διακύβευμα. Αφού πραγματική διαπραγμάτευση με τον τρόπο που την φαντασιώνεται ο κόσμος, δεν γίνεται αποδεκτή σε κανένα επίπεδο από τους δανειστές, ειδικά στην παρούσα γεωπολιτική και οικονομική συγκυρία. Αυτή μου η θέση δεν έχει κλονιστεί ακόμα παρά τα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησης κι ενώ είμαι ενήμερος για τους άστεγους και τους αυτοκτονημένους. Γιατί απλά θεωρώ οτι με οποιαδήποτε άλλη επιλογή απλά θα έχουμε περισσότερους και μάλιστα για το τίποτα. Και απορώ δηλαδή αν είμαι τελικά ο πρώτος που γνωρίζεις εδώ με ακριβώς αυτή τη θέση όπως την περιγράφω, γιατί έχω την ελαφρά αίσθηση πως αποτελώ την συντριπτική πλειοψηφία. Αν όμως έλεγα ακριβώς τα ίδια πράγματα με παραλλαγμένη επιλογή λέξεων, δήθεν συγκαταβατικό ύφος, πολιτικάντικο χειρισμό λόγου και στρογγυλεμένες εκφράσεις ποιος ξέρει; Μάλλον τώρα μπορεί και να είχες πιάσει ψιλή κουβέντα μαζί μου εντελώς ψύχραιμα και στα απολύτως σοβαρά, κάνοντας περισπούδαστες αναλύσεις για την πολιτική επικαιρότητα νιώθοντας οτι «μίλησες με έναν άνθρωπο που σε γενικές γραμμές διαφωνείτε, αλλά πάντως κάνατε εποικοδομητική συζήτηση». Αν θέλεις πάντως τέτοιο δούλεμα και από μένα πες μου, μπορώ πολύ άνετα, το ‘χω.

     • Αντιγόνη avatar
      Αντιγόνη @ Φίλτατος Αγαπητός 13/09/2014 21:12:38

      Έλα καημένε τώρα! 2-3 ημέρες πούλησες τρελίτσα, τώρα πάει. Σε καταλάβαμε. Είσαι μονάχα για να σπάμε πλάκα. Αυτά που λες είναι σαλταρισμένου ανθρώπου ...περισπούδαστες αρλούμπες. Έλα, πες κι άλλα αιμοβόρικα να γελάσουμε... Ωωωωωπ! Κάνε λίγο πιο δεξία, γιατί θα σε πετύχει το τσόκαρο της πεθεράς. Είσαι πεθερόπληκτος έτσι; Από μίλια φαίνεται η ...ζημιά. Περαστικά. Τι να πω;

     • Φίλτατος Αγαπητός avatar
      Φίλτατος Αγαπητός @ Αντιγόνη 13/09/2014 21:58:38

      Mη με περιγελάς τόσο απροκάλυπτα, έχω τρυφερή ψυχούλα σαν την καρδιά ενός μαρουλιού και τραυματίζομαι εύκολα.

     • Αντιγόνη avatar
      Αντιγόνη @ Φίλτατος Αγαπητός 14/09/2014 08:29:46

      Σε έχω καταλάβει εγώ πως είσαι ένας μπαγιάτικος και ακριβώς γι αυτό, ένας πολύ σκληρός ….λουκουμάς :). Το ζήτημα είναι να σε καταλάβουν και όλοι οι άλλοι, για να σου απαντάνε όπως ταιριάζει και να περνάμε ευχάριστα.

     • Crevettes à la provençale avatar
      Crevettes à la provençale @ Αντιγόνη 14/09/2014 09:18:22

      Γιατί; Ποιος δεν τον κατάλαβε;

     • Φίλτατος Αγαπητός avatar
      Φίλτατος Αγαπητός @ Αντιγόνη 14/09/2014 09:45:04

      Σαν πολύ ενέργεια ξοδεύεις για να «περάσεις ευχάριστα» με ένα πεθερόπληκτο, σαλταρισμένο ανθρωπάκι που λέει αρλούμπες. Μήπως το ανθρωπάκι αυτό σου χτύπησε κάποιο νεύρο και τελικά δεν σπας τόσο πλάκα μαζί του όσο υποκριτικά θέλεις να δείξεις; Να το κοιτάξεις πάντως, το να σε τσαντίζει έτσι ο κάθε αστείος τύπος που λέει παράλογα πράγματα και να χάνεις την ψυχραιμία σου με σπιθαμιαίου πνευματικού αναστήματος ανισόρροπους συνομιλητές, είναι συνταγή καταστροφής για το νευρικό σύστημα. Θέλει προσοχή.

     • ΑΧΙΛΛΕΑΣ avatar
      ΑΧΙΛΛΕΑΣ @ Αντιγόνη 13/09/2014 20:42:24

      Aγαπητή Αντιγόνη υποκλίνομαι στην γυναικεία διαίσθησή σου, καθώς και στην κοφτερή σου κάθε φορά σκέψη. Μην ανησυχείς, δεν κουράζομαι και δεν απαντώ σ' αυτόν συγκεκριμμένα. Τα σχόλια όλων των συμπαθών σχολιαστών σ΄αυτό το site μου δίνουν την ευκαιρία να εκφραστώ συγκροτημένα και ελεύθερα και όχι αποσπασματικά όπως αναπόφευκτα γίνεται στο καφενείο. Αλλωστε έχω χρόνο αφού είμαι καταδικασθείς στην μοναδική επιλογή που μου έδωσε η συγκυβέρνηση και δεν μπορούσα να αρνηθώ,ήτοι να βγώ στη σύνταξη απο τα 61 μου ενώ σκόπευα να μην βγώ όσο θα ζώ...

     • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
      ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Αντιγόνη 13/09/2014 21:35:03

      Και μόνο -αν- τον ξυλοφορτώνει η πεθερά (η κακούργα),με κάνει να τον συμπονώ στοργικά.. Συμπαράσταση στους καταπιεσμένους πεθερόπληκτους...

     • Αντιγόνη avatar
      Αντιγόνη @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 14/09/2014 08:34:06

      Συμπαράσταση δε λέω, ένα δράμα ζει ο άνθρωπος, αλλά δεν είναι λόγος αυτός να τον αφήσουμε στην πλάνη του κι ενώ τον ξυλοφορτώνουν επιμελώς να μπαίνει εδώ και να αυτοκοροϊδεέται πως είναι άγριο λιοντάρι! :) Έτσι, του κάνουμε κακό. Καλύτερα να τον επαναφέρουμε στην πραγματικότητά του, όσο σκληρή κι αν είναι. Πρέπει να επαναστατήσει πραγματικά. Όχι μονάχα στη φαντασία του μέσω λάβρων χαζοσχολίων σε ιστοσελίδες.

     • ΑΧΙΛΛΕΥΣ. avatar
      ΑΧΙΛΛΕΥΣ. @ Αντιγόνη 14/09/2014 10:41:04

      Αγαπητή Αντιγόνη, δεν τον αφήνουμε στην πλάνη του. Δυστυχώς έτσι και χειρότερα σκέφτονται οι "Αρχοντες" για να αυτοαποενοχοποιούνται για την απληστία και την απανθρωπιά τους. Κάποτε μίλησα ανοιχτά με έναν απ' αυτούς, πολυεκατομμυριούχο, και προφανώς διαφωνήσαμε. Μου είπε λοιπόν το εξής "αποστομωτικό" ρεαλιστικό-κυνικό (όπως είναι οι άνθρωποι εκ φύσεως, όταν το ένστικτο τους κυβερνά) "επιχείρημα": Aν σου πούνε οτι, πατώντας ενα κουμπί στο πληκτρολόγιό σου, θα πεθάνουν κάπου στο Νίγηρα π.χ. 1000 παιδιά που ούτως ή άλλως δεν θα ξεπεράσουν την εφηβεία απ' τις αρρώστιες, και αυτό σε κάνει να κερδίσεις 10.000.000 ευρώ δεν θα το κάνεις?. Ετσι σκέφτονται, και είναι καλό να αποκαλύπτονται, αντί να κρύβονται συστηματικά πίσω απο περίτεχνες "αθώες" απάτες της εγκληματικής "τέχνης της επικοινωνίας" της εποχής μας... Απ' αυτή την άποψη είναι χρήσιμο να διβάζουμε τον Φίλτατο και Αγαπητό και τη σκέψη του αντιπάλου...

     • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
      ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ ΑΧΙΛΛΕΥΣ. 14/09/2014 11:38:13

      Εντύπωση μου έκανε φίλε ΑΧΙΛΛΕΑ, το παράδειγμά σου,βέβαια κι εγώ την ίδια απάντηση θα περίμενα από τέτοιους ανθρώπους. Αναρωτιέμαι όμως,αν βρισκόταν ένας άνθρωπος της δικής μας τάξης στη θέση του,μήπως θα έπραττε το ίδιο; Ίσως με κάποιες αναστολές,αλλά τελικά θα το έκανε ή όχι;...

     • Φίλτατος Αγαπητός avatar
      Φίλτατος Αγαπητός @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 14/09/2014 15:35:31

      Μα και εγώ με αναστολές γράφω ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η θητεία της τωρινής κυβέρνησης πάση θυσία, δίνοντάς της όλοι μας για χιλιοστή εκατοστή πεντηκοστή πέμπτη φορά «τελευταία ευκαιρία να σοβαρευτεί» και κρούω το καμπανάκι στους άχρηστούς συμβούλους του πρωθυπουργού και τους παρατρεχάμενους του Μαξίμου. Αναγνωρίζω βέβαια πως οι αυτοκτονίες, οι άστεγοι και οι δυστυχισμένοι δεν θα εξαφανιστούν από τη μια στιγμή στην άλλη με μαγικό ραβδί, γιατί είμαι ρεαλιστής και σοβαρός άνθρωπος, όχι κανένας αριστερός, πασόκος ή χρυσαύγουλο. Όμως με κάθε άλλη επιλογή τα πράγματα θα είναι χειρότερα και μέσα από τις φλόγες του εμφύλιου ολέθρου θα ουρλιάζαμε απεγνωσμένοι με μια φωνή «καλά να πάθουμε που αφήσαμε τη σταθερότητα για να πειραματιστούμε με συριζαίους, νεοναζί, ντορικούς, ψεκασμένους και όλα τα αστεία τσίρκο της οικουμένης». Μα τότε θα είναι αργά. Νομίζεις λοιπόν δεν νιώθω κι εγώ αναστολές; Αλλά πάνω από όλα ο πραγματισμός και η νηφαλιότητα. Γαμώτο, που είναι ένας akenaton όταν τον χρειάζεσαι, εγώ τα γράφω κάπως αποκρουστικά και ο κόσμος αγριεύεται, τέτοιες κουβέντες θέλουν μαεστρία στην διατύπωση που δυστυχώς από ότι φαίνεται δεν κατέχω.

     • Crevettes à la provençale avatar
      Crevettes à la provençale @ Φίλτατος Αγαπητός 14/09/2014 16:58:13

      Λοιπόν; Πες μας ευθέως και το δια ταύτα.

     • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
      ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Φίλτατος Αγαπητός 14/09/2014 20:33:03

      Καταρχήν φίλε Φ.Α.,εγώ αναφέρθηκα στο παράδειγμα του Αχιλλέα,και η απάντησή μου ήταν κάπως πιό συγκεκριμένη. Δέ βρίσκω λόγους να διαφωνήσω με τη θέση σου ότι πρέπει να δώσουμε για ακόμη μία φορά-πολλοστή- την ευκαιρία στον Α.Σαμαρά παρά τα λάθη της κυβέρνησής του,να συνεχίσει την προσπάθειά του.Και ότι αν έρθουν στα πράγματα κάποιοι άλλοι τότε-απλά-χαθήκαμε. Συμφωνώ μάλιστα απολύτως μ'αυτό. Όμως,θέλω φιλικά και χωρίς διάθεση για υποδείξεις,να σου επισημάνω ότι,δέχομαι τις σκέψεις σου ως ρεαλιστικές,αλλά δε συμφωνώ με το συνολικό περιτύλιγμα των επιχειρημάτων που χρησιμοποίησες συγκεκριμένα στο χθεσινό σου σχόλιο (13/9/2014, 10:41). Δε μπορώ να δεχτώ δηλαδή την κυνικότητα του συμπεράσματος ότι η οικονομική καταστροφή κάποιων,ή οι απώλειες ζωών μέχρι κάποιο όριο είναι θεμιτό ως παράπλευρη απώλεια! Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές όχι για νούμερα! Ούτε η ανωνυμία του διαδικτύου που μας καλύπτει μας δίνει το δικαίωμα νομίζω,να εκφέρουμε τέτοιο κυνισμό έστω και στην ρεαλιστική παραδοχή της όποιας άσχημης κατάστασης που επικρατεί. Εκεί εστιάζεται η διαφωνία μου μαζί σου και ίσως και οι αντιδράσεις πολλών φίλων συσχολιαστών.

     • Crevettes à la provençale avatar
      Crevettes à la provençale @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 14/09/2014 21:45:59

      Κυθήριε, μη τσιμπάς άλλο. Αν παρακολουθήσεις τα τέσσερα-πέντε τελευταία σχόλιά του, θα καταλάβεις ότι ο Φ.Α ειρωνεύεται και μάλιστα χονδροειδώς.

  • George N avatar
   George N @ Φίλτατος Αγαπητός 13/09/2014 21:04:15

   Αγαπητέ Φίλτατε η Ευρώπη ίσως θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι στα μέσα του 20ου αιώνα και στον απόηχό του μπορούσε να εκμεταλλευθεί άλλες ηπείρους. Διαφωνώ αλλάς ας το δεχθούμε. Την δεύτερη δεκαετία του 21 αιώνα όμως όχι μόνο δεν μπορεί να εκμεταλλευθεί κάτι αλλά αντίθετα ζητά επενδύσεις από Κίνα & Ινδία. Σε μια δεκαετία θα παρακαλάει για επενδύσεις από την υποσαχάρια Αφρική, το νέο αστέρι της υφηλίου. Το πρόβλημα της ότι είναι τόσο αντιπαραγωγική που κανείς δεν μπορεί να την "εκμεταλλευθεί". Πρέπει να βγάλουμε τα ροζ γυαλιά και να δούμε την πραγματικότητα. Το ΑΕΠ της συγκριτικά με τον υπόλοιπο κόσμο πέφτει σαν πέτρα και μια πιο σωστή οπτική γωνία είναι ότι αποτελεί την χερσόνησο της Ασίας με τα μεγαλύτερα προβλήματα. Άλλο ο υπόλοιπος Δυτικός κόσμος που δεν εκμεταλλεύεται αλλά παράγει κι άλλο η Ευρώπη που πια αποτελεί τον καινούργιο δεύτερο κόσμο με πορεία για να γίνει ο τρίτος. Ήδη η νότια μεριά της αρχίζει και μοιάζει με τον προορισμό της όλο και περισσότερο.

 2. George N avatar
  George N 13/09/2014 05:42:18

  Οι αγορές δεν καταστρέφουν όποιον δεν διακατέχεται από αυτοκτονικό ιδεασμό. Όχι από αισθήματα λύπης και συμπόνοιας αλλά επειδή δεν συμφέρει. Ούτε βγάζουμε 10 και χαλάμε 8. Βγάζουμε 180 και χαλάμε σε δημόσιες δαπάνες 100. Με τα υπόλοιπα πρέπει να ζήσει η εκτός δημοσίου τομέα κοινωνία. Κάποιοι πιστεύουν ότι με αυτή την κατανομή συμφέρει οποιονδήποτε να έρθει στην Ελλάδα για να επενδύσει. Είναι αυτοί που περιμένουν την ανάπτυξη.....είναι αυτοί που ένα άδειο ποτήρι το βλέπουν γεμάτο. Ούτε δίνουμε κάτι για επιστροφή δανεικών (και φυσικά ποτέ δεν θα δώσουμε όπως και κανείς άλλος δεν δίνει). Φέτος για πρώτη φορά θα δώσουμε κάτι για τους τόκους. Ούτε μας απειλήσανε οι Ευρωπαίοι με έξοδο από την ΕΖ για να πάρουν τα δανεικά. Αυτά αν τα πάρουν και όσα πάρουν θα τα πάρουν από τις αγορές, αν αυτές αγοράσουν ποτέ το Ελληνικό χρέος σε βάθος χρόνου. Που αυτοί αγοράσανε από τις αγορές τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Όχι επειδή μας αγαπάνε φυσικά. Αλλά γιατί ήταν προς το συμφέρον τους. Υπήρχε κόστος για αυτούς αλλά ήταν μικρότερο από την εναλλακτική της Ελληνικής πτώχευσης. Ούτε έχουν πειστεί ότι η Ελλάδα είναι βιώσιμη. Όχι το χρέος...η Ελλάδα. Έχουν ηρεμήσει γιατί η Ελλάδα με τις θυσίες που έκανε ο Ελληνικός λαός δεν χρειάζεται νέα χρήματα για να συντηρήσει το δημόσιο της. Με το να αντικαταστήσει η Ελλάδα τα δανεικά με φόρους αυτοί δεν χάνουν άλλο. Αυτό τους ενδιέφερε και γιαυτό θέλανε πρωτογενές πλεόνασμα. Γι αυτό γκαρίζανε όσο δεν το είχαμε. Φυσικά χάνει ο μέσος Ελληνας πολίτης που τώρα πρέπει να πληρώσει αυτός το κοστοβόρο Δημόσιο αλλά αυτό δεν τους αφορά. Ούτε η κοινωνία πιστεύει σε υποσχέσεις παροχών. Βλέπει ότι δεν υπάρχει ελπίδα και στρέφεται αλλού. Μήπως και... Ούτε μας εκμεταλλεύονται οι ξένοι. Όπως τα έχουμε κάνει δεν υπάρχει τίποτα για εκμετάλλευση. Γιαυτό και κανείς δεν επενδύει. Οι αποκρατικοποιήσεις είναι μια ισχυρή ένδειξη για αυτό. Κανείς ξένος δεν ήρθε για να κάνει κάποια σημαντική επένδυση. Να αγοράσει κάποιο "φιλέτο" Ο λαϊκισμός μπορεί να είναι φτηνός γιατί είναι τζάμπα αλλά οι ιδεοληψίες κοστίζουν πανάκριβα. Είναι αυτές που τώρα πληρώνει η Ελληνική κοινωνία. Και δυστυχώς θα τις πληρώνει όσο τις έχει.

  • ΑΧΙΛΛΕΥΣ avatar
   ΑΧΙΛΛΕΥΣ @ George N 13/09/2014 13:24:10

   Μιλάς σαν Αυστραλός ή Καναδός φίλε George N. Απόμακρος παρατηρητής των τεκταινομένων εν Ελλάδι, σε ασφαλή απόσταση απο αυτήν. "Ο λαϊκισμός μπορεί να είναι φτηνός γιατί είναι τζάμπα αλλά οι ιδεοληψίες κοστίζουν πανάκριβα. Είναι αυτές που τώρα πληρώνει η Ελληνική κοινωνία. Και δυστυχώς θα τις πληρώνει όσο τις έχει". Προφανώς αυτό το αποδέχεσαι αδιαμαρτύρητα διότι εσύ δεν θα πληρώνεις, όπως η Ελληνική κοινωνία. Θα είσαι "αλλού"...Η Ελληνική κοινωνία πληρώνει τα κλεψιμέικα απο τα δάνεια των νταβατζήδων επειδή δήθεν "έχει ιδεοληψίες" και όχι επειδή αυτοί έχουν το μαχαίρι και το πεπόνι και παίρνουν δάνεια απο τις Bundesbank και τα βγάζουν στις Ελβετίες. Πολύ βολική η νέα "αθώα" απάτη του "λαικισμού" που εντελώς τυχαία και άκακα εκπορεύεται μόνο απο την πλευρά των αντιμνημονιακών-αντικαπιταλιστών και ποτέ απο εκείνη των Καπιταλιστών που στην εποχή μας λέγονται πάλι εντελώς αθώα, Τραπεζίτες ή Διευθύνοντες Σύμβουλοι (CEO) ή golden boys... Πάντως δικαιώνεις και εσύ τον Τσίπρα αν κάνει στάση πληρωμών, αφού οι δανειστές τό 'χουν πάρει απόφαση οτι δεν θα πάρουν πίσω ούτε ένα Ευρώ απο εμάς, αφού όπως λες: "Ούτε δίνουμε κάτι για επιστροφή δανεικών (και φυσικά ποτέ δεν θα δώσουμε όπως και κανείς άλλος δεν δίνει)..... Ούτε μας απειλήσανε οι Ευρωπαίοι με έξοδο από την ΕΖ για να πάρουν τα δανεικά. Με το να αντικαταστήσει η Ελλάδα τα δανεικά με φόρους αυτοί δεν χάνουν άλλο". Επομένως κλεινόμαστε στη εσωτερική μας οικονομία και διαγράφουμε κάθε χρέος, χωρίς να μας ενοχλήσει πλέον κανένας δανειστής ή εταίρος. Δεν είναι άσχημη λύση θα έλεγα, αρκεί να πετύχουμε (μετά την διαγραφή του χρέους μας και οπωσδήποτε ρήτρα ανάπτυξης που θεωρεί τη σημαντικώτερη οικονομική μας απαίτηση σήμερα ο Τσίπρας), ισοσκελισμό εισαγωγών-εξαγωγών...

   • George N avatar
    George N @ ΑΧΙΛΛΕΥΣ 13/09/2014 20:00:42

    Αγγλος για την ακρίβεια. Έχεις δίκιο για το απόμακρος παρατηρητής αλλά από την αρχή -πριν δυο χρόνια- είχα δηλώσει ότι το μόνο που μπορώ να φέρω σε αυτό το forum είναι μια διαφορετική ματιά. Ελπίζω να μην εκνευρίζει συχνά και μερικές φορές να είναι χρήσιμο για προβληματισμό ως μια άλλη οπτική γωνία. Πάντως ζω και στην Ελλάδα και φυσικά πληρώνω ότι φόρο μου ζητηθεί. Γιατί να κάνει ο Τσίπρας στάση πληρωμών για το χρέος? Κανείς δεν ζήτησε να πληρωθεί. Και αν το διαγράψει τι θα την κάνει αυτή την ρήτρα ανάπτυξης? Οι δανειστές απλά θα περιμένουν μέχρι η χώρα να γονατίσει τελείως και να ζητήσει νέα συμφωνία η οποία φυσικά θα είναι με χειρότερους όρους. Μήπως εννοείς μονομερή στάση πληρωμών για τους τόκους? Για 4-6 δις θα χάσει ισόποσα από τα κονδύλια της ΕΖ και θα έχει χρεοκοπήσει τη χώρα. Δεν βγάζει νόημα. Να πληρώνουμε τόκους με ρήτρα ανάπτυξης? ΟΚ αυτό μπορεί να συζητηθεί αλλά απλά οι δανειστές θα αντιπροτείνουν να πληρώνει η Ελλάδα για τόκους ως ποσοστό του ΑΕΠ ότι πληρώνουν κι αυτοί για το δικό τους χρέος. Δύσκολο να πεις ότι αυτό δεν είναι δίκαιο. Ισοσκελισμένο εμπορικό ισοζύγιο δεν μπορεί να έχει η Ελλάδα παρά μόνο σε καθεστώς πλήρους αποσύνθεσης ή μεγάλης ανάπτυξης και μόνο μετά από χρόνια. Εδώ μόλις τώρα κατάφερε να έχει ισοσκελισμένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Και μια ερώτηση: Που είναι το πρόβλημα, στα 100 δις που δίνει η Ελλάδα για το Δημόσιο από τα 180 που βγάζει κάθε χρόνο ή στα 4-6 δις που ΘΑ δίνει για τόκους που έτσι κι αλλιώς καλύπτονται από αντίστοιχες εισροές από ΕΕ? Και τέλος πάντων μέχρι τώρα δεν έδωσε μία, γιατί είχε λοιπόν πρόβλημα?

    • ΑΧΙΛΛΕΥΣ avatar
     ΑΧΙΛΛΕΥΣ @ George N 13/09/2014 22:51:19

     Tελικά φίλε George Ν, απ' τα λεγόμενά σου όχι μόνο "δεν ζητάει κανείς να πληρωθεί το χρέος", αλλ΄όπως λες, ούτε δεκάρα δεν θα μας αφήσουν οι δανειστές στην τσέπη πλην ενός πινακίου φακής για να μην τα τινάξουμε και εξευτελιστουν τελείως. Όπως λες, είναι τόσο καθίκια που : "Οι δανειστές απλά θα περιμένουν μέχρι η χώρα να γονατίσει τελείως και να ζητήσει νέα συμφωνία η οποία φυσικά θα είναι με χειρότερους όρους.(Σαν τα όρνεα) Μήπως εννοείς μονομερή στάση πληρωμών για τους τόκους? Για 4-6 δις θα χάσει ισόποσα από τα κονδύλια της ΕΖ και θα έχει χρεοκοπήσει τη χώρα." Μ' άλλα λόγια ποτέ δεν θα μας ζητήσουν να πληρώσουμε το χρέος, αρκεί να μας τα παίρνουν αυτοί είτε απο τα κοινά κονδύλια της ΕΕ, είτε αναγκάζοντάς μας να γονατίσουμε εντελώς και να τους τα δώσουμε μόνοι μας" . Μήπως κάπου χάνεις τον ειρμό σου? Η ρήτρα ανάπτυξης αν δεν το κατάλαβες, είναι απαραίτητη για το τμήμα του χρέους που οι εταίροι δεν θα δεχτούν να διαγράψουν ούτε αν εκλεγεί ο Τσίπρας και προυποθέτει έντιμη και όχι μπαμπέσικη αποδοχή της απο τους "εταίρους". Διότι ρήτρα ανάπτυξης για τον κατεστραμμένο χάριν των Γερμανικών και Γαλλικών τραπεζων Ελληνικό λαό ίση με της Ολλανδίας, είναι προσβλητική κοροιδία εκ μέρους τους. Θα μπορούσαμε σ΄αυτή την περίπτωση να τους απαντήσουμε και μείς όπως οι Ισλανδοί: "Bάλτε τα eurofighter των Γερμανών να μας βομβαρδίσουν όπως πριν μερικά χρόνια τα "στούκας"".

     • George N avatar
      George N @ ΑΧΙΛΛΕΥΣ 13/09/2014 23:42:23

      Αχιλλέα τρέχεις στην μάχη όπως ο συνονόματος σου! Αλλά καμιά φορά καλό είναι να υπάρχει και ένα πλάνο. Στο κάτω κάτω ο Οδυσσέας νίκησε τελικά όχι ο Αχιλλέας :-) Λοιπόν ΔΕΝ πληρώνουν τα κράτη τα χρέη τους. Τα ανακυκλώνουν. Τόκους πληρώνουν. Πόσα μπορεί να πληρώσει η Ελλάδα για τόκους? Το πολύ 6. Κάπου τόσα θα πληρώσει. Τώρα με τι περιτύλιγμα θα γίνει αυτό μικρή σημασία έχει. Θες ρήτρα ανάπτυξης? Θες ρήτρα υπανάπτυξης? Θες ανθρωπιστική ρήτρα? Θες ρήτρα καλού παιδιού? Θες ρήτρα υπευθυνότητας? Θες ρήτρα βλακείας? Ότι θέλουμε για εσωτερική πολιτική κατανάλωση θα το πάρουμε. ΔΕΝ τους ενδιαφέρει πως θα το πούμε. Τι άλλο μπορεί να πει ο Τσίπρας? Δεν θέλω να πληρώνω τόκους και με αυτά τα λεφτά θέλω να το παίξω Αντρέας. Εντάξει θα πούνε και αυτοί και εμείς δεν θέλουμε να πληρώνουμε κονδύλια στην Ελλάδα μέσω ΕΕ και κατά διαβολική σύμπτωση ακριβώς τόσα όσα θα έδινε η Ελλάδα για τόκους. Τι κατάφερες? ΤΙΠΟΤΑ. 6-6=0 (ΜΗΔΕΝ) Τι ήθελε η Ευρώπη? Να μην αυξάνει την χασούρα. Να πληρώσει μόνο τα δάνεια και τους τόκους της Ελλάδας αλλά όχι νέα ελλείμματα. Με το πρωτογενές το πέτυχε. Δεν αυξάνει πια η χασούρα. Stop loss. Τι θέλει τώρα η Ευρώπη? Σε τριάντα (30!) χρόνια που θα πρέπει να πληρωθεί το χρέος της Ελλάδας να βρεθεί ένας καλός ιδιώτης να αγοράσει από αυτούς το Ελληνικό χρέος. Αυτοί παίρνουν τα λεφτά που δώσανε και ο ιδιώτης το χρέος. Αν η Ελλάδα (ο Τσίπρας) πει σήμερα ότι εμείς σε 30 χρόνια που λήγει το χρέος δεν θα το πληρώσουμε χαλάει η δουλειά. Παράλληλα χρεοκοπείς άμεσα. Θα σε αφήσουν λοιπόν στη καταστροφή σου μέχρι να πεις ότι το αναγνωρίζεις. ΟΧΙ να το πληρώσεις. Το ξέρουν ότι δεν μπορείς. Ούτε αυτοί μπορούν να πληρώσουν τα δικά τους. Κανείς δεν μπορεί. Υπήρχε ένας τύπος που δεν ήξερε ότι έτσι πάει. Τον λέγανε Τσαουσέσκο και ξεπλήρωνε ο αφελής χρέος. Το αποτέλεσμα? Τα Χριστούγεννα του 89 έκανε την γαλοπούλα. Από τότε όλοι μάθανε. ΥΓ. Σε καμιά ερώτηση δεν σε βλέπω να απαντάς.....

     • ΑΧΙΛΛΕΥΣ avatar
      ΑΧΙΛΛΕΥΣ @ George N 14/09/2014 10:27:25

      .Δεν χρειάζεται ν' απαντήσω σε καμμιά ερώτησή σου φίλε George N. Δεν ξέρω αν το κατάλαβες, αλλά μόνος θέτεις τις ερωτήσεις όπως σε βολεύουν και μόνος σου τις απαντάς πάλι όπως σε βολεύει. Σοβαρά τώρα πιστεύεις π.χ. οτι ο Τσίπρας θα πεί στους εταίρους "Δεν θέλω να πληρώνω τόκους και με αυτά τα λεφτά θέλω να το παίξω Αντρέας. Εντάξει θα πούνε και αυτοί (απαντάς εσύ για λογαριασμό τους!)και εμείς δεν θέλουμε να πληρώνουμε κονδύλια στην Ελλάδα μέσω ΕΕ και κατά διαβολική σύμπτωση ακριβώς τόσα όσα θα έδινε η Ελλάδα για τόκους." ? Kι αν δεν τους πει αυτό ο Τσίπρας αλλά πχ. δώστε μας 500 εκατομμυριάκια ως ανθρωπιστική βοήθεια για τα συσσίτια και προσθέστε τα στο χρέος, που όπως λέει κι ο φίλος μου ο George N., "ΔΕΝ πληρώνουν τα κράτη τα χρέη τους. Τα ανακυκλώνουν".? Πάντως μου αρέσει η αισιοδοξία σου: "Να πληρώσει μόνο τα δάνεια και τους τόκους της Ελλάδας αλλά όχι νέα ελλείμματα. Με το πρωτογενές το πέτυχε. Δεν αυξάνει πια η χασούρα. Stop loss." Πρωτογενές με 6-9 δίς κρατικό μπαταχτσίδικο χρέος σε ιδιώτες και άλλα 5-6 δίς απο δήθεν προσωρινούς αντισυνταγματικούς φορομπηχτικούς νόμους και άλλα 50-60 δίς που δεν θα πληρωθούν ποτέ απο "κόκκινα" χρέη στις τράπεζες και πετύχαμε stop loss? Kαι αφού "Λοιπόν ΔΕΝ πληρώνουν τα κράτη τα χρέη τους" γιατί μας λες παρακάτω οτι: Σε τριάντα (30!) χρόνια που θα πρέπει να πληρωθεί το χρέος της Ελλάδας να βρεθεί ένας καλός ιδιώτης να αγοράσει από αυτούς το Ελληνικό χρέος.(προσφέρομαι εγώ απο τώρα, αφού η τοποθέτηση είναι σίγουρα επικερδής, για να μη με προλάβει πάλι ο Λάτσης!!...) *Ο Τσίπρας ζητάει κούρεμα του 50% του χρέους και ρήτρα ανάπτυξης για το υπόλοιπο, που σημαίνει οτι έχει ήδη αναγνωρίσει το χρέος, αρκεί να μην πληρώνουμε τόκους τις χρονιές που δεν θα έχουμε ανάπτυξη. Πράγμα λογικό στην κατάσταση που μας έφερε το μνημόνιο που ήταν "η λάθος συνταγή που σκοτώνει την Ελλάδα"( Α.Σαμαράς). Αν ζητήσουν κι άλλοι εταίροι ρήτρα ανάπτυξης πρέπει να τους δοθεί, αλλά μόνο υπο τον όρο πτι θα εφαρμόσουν και αυτοί στη χώρα τους για 5-6 χρόνια το Ελληνικό μνημόνιο.("Κανείς δεν θα το κάνει" Α. Μέρκελ). Οσον αφορά το παράνομο χρέος (Τσοχαντζαραίων,Χριστοφοράκων, Τσουκάτων, κλπ.) ο Σταθάκης είπε οτι αυτό δεν είναι πάνω απο 10% και θα το ξεκαθαρίσει κάποτε η δικαιοσύνη... Mάλλον ο Τσίπρας ξεπέρασε το Σαμαρά σε ρεαλισμό.

     • George N avatar
      George N @ ΑΧΙΛΛΕΥΣ 14/09/2014 14:36:47

      Α. Θα έχει ενδιαφέρον να ζητήσει η Ελλάδα ανθρωπιστική βοήθεια και από χώρες μέλη της ΕΕ με πολύ μικρότερο κατά κεφαλή ΑΕΠ. Β. Πως φτιάχτηκε το πρωτογενές το έχω στηλιτεύσει πολύ περισσότερο από ότι εσύ εδώ και με πολύ πιο βάσιμα επιχειρήματα. Χωρίς να μπερδεύω έλλειμμα και χρέος ή δημόσια οικονομικά με ιδιωτικά. Πάντως στην κεντρική ιδέα συμφωνούμε. Γ. Stop loss δεν πετύχαμε εμείς, αλλά αυτοί. Ο λογαριασμός τους πήγε 230 δις και από πέρσι δανειζόμαστε για να ξεπληρώσουμε δάνεια από αυτούς. Νέος καθαρός δανεισμός δλδ 0 Δ. Πως ο Τσίπρας ζητάει 50% απομείωση χρέους και ταυτόχρονα το αναγνωρίζει είναι ένα μυστήριο, τυλιγμένο σε αίνιγμα κτλ. Ε. Ξαναλέω ότι κανείς δεν περιμένει η Ελλάδα να αποπληρώσει το χρέος της σε 30 χρόνια. Όλοι περιμένουν να πληρωθεί το ESM με το αγορασθεί το χρέος από κάποιον άλλο (τις αγορές). Ζ. θα σου στηθεί άγαλμα στο Βερολίνο αν το αγοράσεις εσύ. Άρχισε να μαζεύεις όμως γιατί είναι 230 δις. Η. Παράνομο χρέος το διακρατικό? Το χρέος προς την ΕΕ? Το χρέος προς τους ιδιώτες που κουρεύτηκε? Όλα?? Θ. Πρώτη φορά βλέπω τις λέξεις "Τσίπρας" και "ρεαλισμό" σε μια φράση. Δεν είναι και μικρό κατόρθωμα. Ι. Μια πρόβλεψη Αχιλλέα και την κρατάς για να μου την τρίψεις στα μούτρα αν διαψευσθεί: Θα απογοητευθείς.

     • ΑΧΙΛΛΕΥΣ avatar
      ΑΧΙΛΛΕΥΣ @ George N 14/09/2014 20:19:27

      Α. Πάντα έτσι γίνεται στην ΕΕ. και παρ' όλ' αυτά οι φτωχότεροι στριμώχνονται και σφάζονται (π.χ. Ουκρανία, Γεωργία) για να μπούν κι ας πληρώνουν για τους πλουσιώτερους. Β+Γ Σύμφωνοι. Δ. Μην μπερδεύεσαι. Αν μου χρωστάς 100 αναγνωρισμένα και με γραμμάτιο μάλιστα και μου εξηγήσεις οτι έμεινες άνεργος στα 55 σου, χωρίς σύνταξη ή επίδομα και ή θα σε πάω στα δικαστήρια για να αποφασίσει ο πρόερδος, με μεγάλο ρίσκο να σου χαρίσει εκείνος το 50% ή να στο χαρίσω μόνος μου για να σιγουρέψω τουλάχιστο το άλλο 50%, προφανώς θα δεχτώ . Τί δεν καταλαβαίνεις? Αν δεν αναγνωρίσει το χρέος δεν θα ζητήσει και κανένα κούρεμα. Θα το διαγράψει όλο μονομερώς και θα πάμε στη δραχμή όπως έλεγε ο Αλαβάνος. Αλλά ο Τσίπρας δεν συμφωνεί με τον Αλαβάνο... Ε+Ζ. Και γώ απ' την αρχή έλεγα οτι ούτε σε 60 χρόνια κανείς δεν περιμένει η Ελλάδα να αποπληρώσει το χρέος της αν δεν κουρευτεί και δεν πάρει ρήτρα ανάπτυξης για το υπόλοιπο. Αν ό,τι βγάζουμε το δίνουμε για τόκους, ποτέ δεν θα πληρώσουμε ποτέ το χρέος. Ζ. Εσύ είπες επι λέξει: "Τι θέλει τώρα η Ευρώπη? Σε τριάντα (30!) χρόνια που θα πρέπει να πληρωθεί το χρέος της Ελλάδας να βρεθεί ένας καλός ιδιώτης να αγοράσει από αυτούς το Ελληνικό χρέος. Αυτοί παίρνουν τα λεφτά που δώσανε και ο ιδιώτης το χρέος." Άλλο ιδιώτης και άλλο "οι αγορές"...Αν το αγοράσουν οι αγορές όντως θα χάσω το άγαλμα στο Βερολίνο. Η. Τό χρέος που μας φόρτωσαν οι μιζαδόροι, διαφθορείς και διαφθερέντες όταν αποδειχτεί και καταγραφεί απο τη Δικαιοσύνη ως προιόν εγκλήματος, ασχέτως αν εκ των υστέρων έγινε διακρατικό, είναι παράνομο και ακυρώνεται έστω κι αν είναι μόνο το 5-10 % του συνολικού χρέους. 30 δις δεν είναι και λίγα τέτοιες εποχές...Αν δεν το ξέρεις, η Νορβηγία έχει συστήσει ειδική κρατική υπηρεσία ελέγχου των δανείων των τραπεζών της με ξένα κράτη ή εταιρείες και όταν βρεί παρόμοιες παρανομίες, ακυρώνει το χρέος και χρεώνει τη ζημιά στην τράπεζα. Δεν είπαμε όλα. Οι αφελείς το λένε αυτό. Θ. Κι εγώ εντυπωσιάζομαι ευχάριστα απο τον Ρεαλισμό του Τσίπρα που τον αναγνωρίζει πλέον και ο Ντράγκι και ο Γιουνκέρ που τον καλούν στο Κόμο. Αλλά όπως σου προανέφερα δεν τρελαίνομαι κιόλας. Ι. Δεν υπάρχει περίπτωση να απογοητευτώ απο τον Τσίπρα, διότι εγώ θα τον ψηφίσω μόνο για μία (1) ημέρα, ίσα-ισα για να πάρει την κουτάλα απο τους πλιατσικολόγους που την έχουν 40 χρόνια τώρα όλο οι ίδιοι, και να απολύσει τον Παπουτσή και την Τίνα που παίρνουν απο 25.000 ευ/μήνα έκαστος, ήτοι όσο 25 μεσαίες Ελληνικές οικογένειες για να μην κάνουν τίποτε!!! Την μεθεπόμενη θα είμαι με τον ισχυρότερο αντίπαλό του. Θα τον ξαναψηφίσω μόνο άν καταργήσει τις Πανελλαδικές και ΟΛΗ την παραπαιδεία και φτιάξει εκπαιδευτικό σύστημα σαν το Φινλανδικό. *Και μη μου πείς για την ποιότητα των συνεργατών του, διότι αν τους συγκρίνω με τους τωρινούς του Σαμαρά, θα σκεφτώ μάλλον να τον ψηφίσω για περισσότερες μέρες. Ο,τι και να κάνουν οι Συριζαίοι, χειρότερα απο τον Γιακουμάτο τον Ταμήλο και να μην λέω άλλους, δεν θα μπορέσουν να μας κάνουν...

     • George N avatar
      George N @ ΑΧΙΛΛΕΥΣ 14/09/2014 22:22:21

      "Αν ό,τι βγάζουμε το δίνουμε για τόκους, ποτέ δεν θα πληρώσουμε ποτέ το χρέος" Ακριβώς αυτό. Ποτέ δεν εξοφλείται. Απλά εξυπηρετείται. Ιδιώτης=αγορές, εννοούσα...το σχηματοποίησα λιγάκι :-) Να ξέρεις ότι καταλαβαίνω την οργή και τον θυμό σου Αχιλλέα. Αν και τέρας ψυχραιμίας μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι όταν σε εστιατόρια στο Λονδίνο συναντώ γκαρσόνια Ελληνες επιστήμονες που μου εξηγούν ότι ζουν την οικογένειά τους με τα λεφτά που βγάζουν (ελάχιστα), έχουν να πάνε στην Ελλάδα από το 10 ή το 11 και ελπίζουν ότι θα μάθουν καλά Αγγλικά μέσα από την δουλειά για να μπορέσουν στην συνέχεια να εξασκήσουν την επιστήμη τους. Και με ρωτάνε για νέα από την πατρίδα τους μόλις τους εξηγώ ότι μένω Ελλάδα και μόλις τους περάσει η έκπληξη. Είναι η μόνη φορά στη ζωή μου που έχω σκεφτεί να χειροδικήσω. Που παρακαλάω εκείνη την στιγμή να βρω μπροστά μου μεγαλόσχημους "υπεύθυνους" εκλεγμένους ή μη για αυτή την αδικία σε ανθρώπους που τα έκαναν όλα σωστά. Από την άλλη Αχιλλέα δεν θα φτιάξει ο Τσίπρας εκπαιδευτικό σύστημα σαν το Φιλανδικό. Το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο χρειάζεται τους μισούς καθηγητές από αυτούς που έχει η Ελλάδα. Και έτσι ξαναγυρνάμε Αχιλλέα στα 100 δις που δαπανά η Ελλάδα (από τα 180 δις που παράγει) σε δημόσιες δαπάνες. Που για μένα είναι το πραγματικό πρόβλημα. Αλλά προφανώς εκεί έχουμε διαφορετικές αναγνώσεις...

     • ΑΧΙΛΛΕΥΣ avatar
      ΑΧΙΛΛΕΥΣ @ George N 15/09/2014 14:31:10

      .Τελικά συμφωνήσαμε φίλε George N. Aν πρόσεξες, εγω δεν είπα οτο ο Τσίπρας ΘΑ φτιάξει εκπαιδευτικό σύστημα σαν το Φιλανδικό. Δεν το πολυπιστεύω, αν και ως νέος έχει μεγαλύτερη υποχρέωση απο τους προηγούμενους να το κάνει. Είπα λοιπόν ένα μεγάλο ΑΝ το κάνει, θα τον ψηφίσω για περισσότερες απο μία ημέρες. Την μία του την την χρωστάμε, μέσα απο οποιαδήποτε λογική κι αν το πάρεις. *Για να φτιάξουμε σωστό κράτος τώρα πιά, η μόνη περίπτωση είναι, οι μεγάλοι που μας έρριξαν στο σπιράλ της ύφεσης, απο το οποίο η επιστήμη λέει οτι δεν βγαίνουμε χωρίς εξωτερική βοήθεια ακόμα κι αν μείνουμε ΟΛΟΙ άνεργοι, να βάλουν σε εφαρμογή το σχέδιο Πρόντι βάσει του οποίου σε 5 λεπτά η Ελλάδα μπορεί να βγεί απο την κρίση. Αφού όπως πολύ σωστά λες, ΚΑΝΕΝΑ κράτος ΔΕΝ θα εξοφλήσει ποτέ το χρέος του. Και το 120% του ΑΕΠ που μας έβαλαν ως δήθεν "κόκκινη γραμμή" το 2009 δεν ισχύει. (Μόνοι τους έβαλλαν την κόκκινη γρμμή πιο πάνω στο 125+ για το 2020 μάλιστα!!!, αντί να την κατεβάσουν...Αλλα κράτη έχουν 200 και 300% χρέος και ποτέ οι αγορές και οι "οίκοι" δεν τα πέταξααν στα σκουπίδια. Φυσικά όταν μας βγάλουν απο την κρίση, θα κάνουμε κι εμείς το κράτος μας Ιρλανδία, αλλά χωρίς τη δική τους φούσκα των τραπεζών...Αν μας το επιτρέψει βέβαια η Αυτοκρατορία του χρήματος ,διότι το ΠΑΣΟΚ τώρα πιά δεν θα μας εμποδίσει...

 3. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 13/09/2014 12:35:00

  Φίλτατε Αγαπητέ, Σου εύχομαι να βρεθείς σύντομα στην κατηγορία των εκμεταλλευόμενων, των αναξιοπαθούντων, των φτωχών, των πεινασμένων, των έτοιμων για αυτοκτονία. Όχι από κακία. Αλλά αν μη τι άλλο, μας απέδειξες ότι αν βρισκόσουν σε μία τέτοια κατάσταση, θα είχες την απαιτούμενη ωριμότητα να κατανοήσεις ότι βρίσκεσαι εκεί .... για το καλό των υπολοίπων!

  • Φίλτατος Αγαπητός avatar
   Φίλτατος Αγαπητός @ Άπαντα Επιστάμενος 13/09/2014 15:58:58

   Όσα είπα στην Αντιγόνη λοιπόν, ισχύουν και για εσένα. Ο οποίος φαντάζομαι δεν πατάς επί πτωμάτων για να απολαύσεις τα αγαθά που σου προσφέρει ο δυτικός κόσμος, έχεις καταφέρει να ίπτασαι και αυτή τη στιγμή μου γράφεις από κάποια έρημο όπου τη βγάζεις με ακρίδες. Είσαι άνθρωπος της προσφοράς στον συνάνθρωπο και όπου μπορείς δίνεις. Μέχρι και τη σύνδεσή σου στο ίντερνετ (από την έρημο όπου βρίσκεσαι) είσαι έτοιμος να κόψεις προκειμένου να προσφέρεις ένα πιάτο φαί σε συνανθρώπους σου, απλά δεν ξέρεις που ακριβώς να τα δώσεις γι’ αυτό το αναβάλεις μέχρι να σε πλησιάσει κάποιος μη-έχοντας από μόνος του να σου ζητήσει προσωπικά. Δεν υπάρχουν κατηγορίες ανθρώπων δηλαδή οι οποίες υποφέρουν χωρίς να είσαι εσύ διατεθειμένος να χαλάσεις τη ζαχαρένια σου για αυτούς, μόνο εγώ είμαι τέτοιος. Εσύ είσαι από Γκάντι και πάνω. Γουστάρω να με περιβάλλουν άνθρωποι ευαίσθητοι και ποιοτικά ανώτεροι από εμένα, νιώθω γαλήνη και αγαλλίαση να βρίσκομαι ανάμεσά σας. Και σας ευχαριστώ που μου κουνάτε το δάκτυλο προσπαθώντας από κυνικό κάθαρμα να με κάνετε σαν εσάς τους καλούς ανθρωπιστές που σε θέματα συνανθρώπου δε σηκώσατε ποτέ μύγα στο σπαθί σας. Ειδικά πριν τη κρίση.

   • Αντιγόνη avatar
    Αντιγόνη @ Φίλτατος Αγαπητός 13/09/2014 16:53:16

    Σε καταλάβαμε κι εσένα καημένε. Του ψυχογιατρού κουμπάρος, στανταράκι!! Ξέρεις τώρα με την κρίση πόσους πελάτες έχουν αυτοί συγκεκριμένα οι ''ειδικοί''; Εσένα όμως, πρέπει να σου αλλάξει επειγόντως την ...αγωγή. Σου γύρισε σε οξύ μανιοκαταθληπτικό ναρκισσισμό η σύγχυση! Και που'σαι ακόμα με αυτά που σου έρχονται....

  • Φίλτατος Αγαπητός avatar
   Φίλτατος Αγαπητός @ Άπαντα Επιστάμενος 13/09/2014 16:15:48

   Και στην τελική, για να έχουμε καλό ερώτημα, στο λαθρομεταναστευτικό ποια είναι η θέση σου; Ότι μέχρι να δεήσει να λυθεί σε ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο θα πρέπει η Ελλάδα να δεχθεί όσα εκατομμύρια μπούν παράνομα ή ζητάνε άσυλο; Ή μήπως λες –και είναι λογικό κι ανθρώπινο- πως μέχρι ένα συγκεκριμένο αριθμό μπορείς να το συζητήσεις αλλά από εκεί και πάνω δεν δέχεσαι να διαρραγεί η δική σου κοινωνική και εθνική συνοχή όσο δακρύβρεχτες ιστορίες κι αν εξελίσσονται στο Αιγαίο ή τα στρατόπεδα υποδοχής; Βρε για δες κάτι ωραίοι τύποι που τον κυνισμό μια χαρά ξέρουν να τον αποδεχθούν και να τον δείξουν όταν τους συμφέρει ενώ αν δεν τους συμφέρει ξαφνικά ως δια μαγίας μετατρέπονται σε Ξανθόπουλο που εξαπολύει μύδρους και κατηγορώ κατά παντός υπευθύνου. Πόσα μέτρα και σταθμά όμως πια, πόσα;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.