#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/09/2012 11:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο κ. Ψυχάρης ανακάλυψε τον ... "έντιμο καπιταλισμό"«Εκτός από τον υπαρκτό υπάρχει και ο έντιμος καπιταλισμός».

Αυτή τη μεγάλη σοφιστεία δεν τη λέω εγώ ο προλετάριος που ζει με όσα του άφησαν να ζήσει οι εργοδότες του. Την παραπάνω μεγαλειώδη φράση, που αντικατοπτρίζει και ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής, την είπε ο άγιος αυτός εργοδότης Σταύρος Ψυχάρης. Ή μάλλον την έγραψε στο Βήμα της Κυριακής θέλοντας με αυτό τον τρόπο να «κινητοποιήσει» και άλλους συναδέλφους τους, εκδότες, επιχειρηματίες, εφοπλιστές και τραπεζίτες να… μοιράσουν τα κέρδη των επιχειρήσεων στους εργαζόμενους.

Η ουσία του άρθρου του είναι η εξής: Θα κάνουμε αιματηρές περικοπές στους εργαζόμενους, αυτοί θα βγάλουν το σκασμό και όταν θα επιστρέψει η επιχείρηση στην ανάπτυξη και στα κέρδη θα αποκαταστήσουμε την αδικία. Θα τους αυξήσουμε ξανά δηλαδή τους μισθούς όταν και όποτε η επιχείρηση βρει το δρόμο της.

Μπράβο, θα πει κανείς που δεν τους ξέρει. Να βάλουν πλάτη οι εργαζόμενοι, να ξεπεράσει τον κάβο η εταιρεία και μετά έχει ο θεός… Ψυχάρης.

Είναι ακριβώς το ίδιο επιχείρημα που χρησιμοποιούν και οι φωστήρες της τρόικας σε συνεργασία με τους Έλληνες κυβερνώντες. «Θα ματώσετε, θα πεινάσετε, θα αυτοκτονήσετε μερικές εκατοντάδες, θα μεταναστεύσετε μερικές χιλιάδες, θα χάσετε την αξιοπρέπειά σας ψάχνοντας στα σκουπίδια ή δείχνοντας την ελληνική ταυτότητα για να πάρετε χρυσαυγίτικα τρόφιμα, αλλά μόλις ανακάμψει η οικονομία θα σας δώσουμε πίσω ένα μέρος της αδικίας».

Έτσι, λοιπόν, και κάτω από αυτή την ιδέα του "έντιμου καπιταλισμού", ο κ. Ψυχάρης και οι όμοιοί του μπαίνουν μπροστά στο κίνημα αυτό που θα πατήσει τους εργαζόμενους με την ελπίδα μετά από χρόνια να τους δώσει ένα κομμάτι ψωμί.

«Και γιατί να μη γίνει αυτό», θα έλεγε κάποιος υποστηρικτής της άποψης; Δηλαδή να μη βάλουμε όλοι πλάτη να σωθεί η κατάσταση και μετά να κάνουμε αναδιανομή; Έτσι είναι αν έτσι πιστεύετε. Διότι ο "έντιμος καπιταλισμός" (υπάρχει και τέτοιος;) είναι μια παραλλαγή του "λαϊκού καπιταλισμού" που είχε γίνει μόδα εκεί γύρω στην αρχή της δεκαετίας του 2000.

Τότε οι επιχειρήσεις, και δη οι εκδοτικές, έμπαιναν στο Χρηματιστήριο, έδιναν στους εργαζόμενους τη δυνατότητα να αγοράσουν μετοχές σε δόσεις, παραμυθιάζοντάς τους έτσι ότι είναι μέτοχοι στην επιχείρηση κι άρα έχουν συμφέρον να πάει καλά. Το είχε κάνει ο ΔΟΛ, ο Μπόμπολας στον Πήγασο, ο Αλαφούζος στην Καθημερινή και πολλοί άλλοι επιχειρηματίες. Έβαλαν τους εργαζόμενους στο τρυπάκι των εύκολων κερδών, απορρόφησαν αυτοί τεράστια κέρδη και μετά άφησαν τους μικρομέτοχους να κλαίνε τα λεφτά τους αλλά να… ομνύουν στο λαϊκό καπιταλισμό. Έτσι στήθηκε το κόλπο τότε.

Τώρα, οι ίδιοι ζάμπλουτοι επιχειρηματίες, ζητούν από τους εργαζόμενους να ζήσουν με άθλιους μισθούς, χωρίς ασφάλιση, με μπλοκάκια και μαύρη εργασία, με πολλές δουλειές μαζί αλλά έναν πετσοκομμένο μισθό, και όταν περάσει η κρίση τους… δίνουν την υπόσχεση ότι θα αποκαταστήσουν την αδικία διότι αυτοί είναι έντιμοι καπιταλιστές. Μήπως το ίδιο δεν κάνει και το κράτος και η εκάστοτε κυβέρνηση;

Όμως, ο περί ου ο λόγος κ. Ψυχάρης και οι όμοιοί του, ποτέ δεν έβαλαν το χέρι στην τσέπη για να σώσουν τα μαγαζιά τους. Ποτέ δεν απαίτησαν να περικοπούν οι μισθοί από τα golden boy τους και ποτέ δε ζήτησαν να πάρουν πίσω τα εταιρικά αυτοκίνητα, τα μπόνους και τις πιστωτικές κάρτες από τα στελέχη – φίλους τους.

Το μόνο που ξέρουν είναι πώς θα κόψουν το μισθό των 800 ευρώ, πώς θα απαιτήσουν από την τρόικα να κοπούν οι αποζημιώσεις και πώς θα κάνουν όσο το δυνατόν πιο ευέλικτη την εργασία ώστε να μην υπάρχουν ωράρια και κανόνες.

Αριστερός Ψάλτης

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δρυς avatar
  Δρυς 17/09/2012 13:11:26

  Πες τα χρυσόστομε

  • Kραντωρ avatar
   Kραντωρ @ Δρυς 17/09/2012 17:46:46

   Bεβαίως να τα πη ο « χρυσόστομος» ομοϊδεάτης του Στ. Ψυχάρη. Ο εντιμάτος Ψυχάρης σαφώς κλίνει υπερ του «εντἰμου καπιταλισμού», γι΄ αυτό διόρισε τον δευτερότοκο υιό Ανδρέα Ψυχάρη ( το Ανδρέας από το νονὀ του Ανδρέα Παπανδρέου) βουλευτή της ΝΔ. Ο Ψυχάρης διάδοχος στο Λαμπρακιστάν, επικροτεί την έντιμη Οικογειονιοκρατία, την έντιμη Πλουτοκρατία και την έντιμη Ξενοκρατία!

 2. drider avatar
  drider 17/09/2012 14:38:17

  Ποίος νοιάζεται για τις εκδοτικές επιχειρήσεις; Πάντα μια φούσκα ήταν...
  Το πραγματικό νέο είναι ότι χάθηκαν 200000 θέσεις εργασίας στη βιομηχανία από το 2007:

  h**p://news.in.gr/economy/article/?aid=1231213360

  Άρα αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι βιομήχανοι στη χώρα μας αποεπένδυσαν με ταχύτερους ρυθμούς από ότι οι επιχειρηματίες σε άλλους κλάδους - κάτι που είχαν εγκαίρως εντοπίσει και οι Γερμανοί:

  "Σημειώνεται ότι ανάλογες δηλώσεις έκανε σήμερα, λίγες ώρες πριν την άφιξή του στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, λέγοντας ότι είναι περίεργο να προσπαθούμε από το εξωτερικό να βρούμε επενδυτές για την Ελλάδα και την ίδια στιγμή να φεύγουν οι Έλληνες επενδυτές από την ίδια τους τη χώρα. "

  h**p://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/660957/Article.aspx

 3. franc avatar
  franc 17/09/2012 14:51:02

  Αγαπητέ Αριστερέ Ψάλτη, ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!

 4. kitsos avatar
  kitsos 17/09/2012 16:12:19

  Μετα απο τα βασανιστηρια που τραβηξαν στον Μπαιρακταρη οι νταβατζηδες επεσαν πανω στα Ζαππεια που τους γονατισαν.
  lol

 5. nikos avatar
  nikos 17/09/2012 16:17:18

  ΣΩΣΤΟΤΑΤΑ ! Ένα βήμα παραπέρα: Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την αξιωματική αντιπολίτευση να απαιτήσει ΤΏΡΑ απο τους εκδότες τα λεφτά των συχνοτήτων.

 6. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 17/09/2012 17:03:33

  Ευγε Αριστερε Ψαλτη.

 7. Δεξιός Ψάλτης avatar
  Δεξιός Ψάλτης 17/09/2012 17:24:16

  Εύγε συνάδελφε!!!!

 8. δημης avatar
  δημης 17/09/2012 20:09:51

  -ΚΑΤΩ ΤΑ ..ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΝΤΙΜΟΥΣ ΕΚΔΟΤΕΣ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ -ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΟΥΣ-ΥΠΟΔΙΚΟΥΣ ..ΚΛΠ ΚΛΠ.....
  ΔΙΝΟΥΝ ΜΕ ΤΙΜΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ (ΣΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ,ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ) ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ -ΤΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ...
  -ΑΞΙΟΣ Ο..ΜΙΣΘΟΣ ΤΟΥΣ... ΑΦΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ -ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ-ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΤΟΥ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ -ΤΙΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ -ΤΟΥΑ ΑΠΟΔΙΟΠΟΜΠΑΙΟΥΣ ΤΡΑΓΟΥΣ ΤΟΥ ΚΛΠ ΚΛΠ..
  -ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΕΣ ΤΟ..ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ ;;;
  -ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΜΕ ΤΑ..300 ΟΝΟΜΑΤΑ ...
  -ΣΚΕΦΤΗΚΑΤΕ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΩΝ...

 9. roadrunner avatar
  roadrunner 17/09/2012 20:46:00

  Μπράβο κ. Αριστερέ Ψάλτη ! Ειδικά το γραφικό είναι τέλειο ! Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, κι ούτε καν να ψάξει να το βρει δεν χρειάζεται, υπάρχει πάντα ακριβώς μπροστά του ! Βέβαια το μικρότερο από όλα, δεν νομίζω πια να χαμογελά ανυποψίαστο.. νομοτελειακά βέβαια ξέρει ότι κι αυτό θα φαγωθεί, εκτός αν..

 10. BLACKQUEEN avatar
  BLACKQUEEN 18/09/2012 00:18:16

  Μπράβο σας Αριστερέ Ψάλτη. Το μήνυμα των αισχροκερδών μεγαλολαμόγιων είναι : Υπάρχει η μετά θάνατον ζωή κι εκεί θα αμειφθείτε πλουσιοπάροχα αφελείς, κακόμοιροι κωλήγοι...Δεχτείτε σήμερα τη σταύρωση και προσδοκάτε τη μελλούμενη ανάσταση!!!! Δε φταίνε όμως όλοι αυτοί οι άθλιοι απατεώνες, εφ΄όσον τα εύπιστα κορόϊδα περισσεύουν... Πάντα κάποιος με ..γλίτσα θα βρεθεί να σαλαγήσει το άβουλο ....κοπάδι.

 11. sam530 avatar
  sam530 18/09/2012 22:09:08

  BLACKQUEEN μάλλον θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε, στην μετεμψύχωση.
  Καλά μας κάνουν αφού επιτρέψαμε σ'αυτούς που εσκεμμένα μας οδήγησαν στα σκλαβοπάζαρα, να μας δώσουν τη δυνατότητα στην επόμενη ζωή μας να εξαγοράσουμε την ελευθερία μας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.