#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/07/2012 12:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο κ.Στουρνάρας ... ξέχασε την επαναδιαπραγμάτευση!Μεγάλες αλήθειες για το πώς έφτασε η οικονομία στη σημερινή της κατάσταση, αλλά και ένα… μεγάλο φάουλ από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, κατά την ομιλία του στη Βουλή. Ο υπουργός παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης για την οικονομία με σαρωτικές αποκρατικοποιήσεις, γερό ψαλίδι στις κρατικές δαπάνες, άνοιγμα των επαγγελμάτων, συνεργασία δημοσίου και ιδιωτών, μαζική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, χρησιμοποίηση από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων των ελληνικών ομολόγων ως μέσο προσέλκυσης επενδυτών.

Ωστόσο, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Στουρνάρας, έριξε πολύ χαμηλά τον πήχυ των προσδοκιών για επαναδιαπραγμάτευση των σκληρών όρων του Μνημονίου. Πολύ καλά όλα όσα είπε αλλά τι θα γίνει με τους δυσβάσταχτους φόρους, με τα χαράτσια, με τη μετενέργεια και τους μισθούς πείνας και με όλα όσα προεκλογικά είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα ζητήσει από την τρόικα να αλλάξουν;

Μπορεί με λίγα λόγια να αντέξει η ελληνική κοινωνία ένα ακόμη διετές πρόγραμμα ανόρθωσης της οικονομίας; Θα αντέξουν χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονται σε απόγνωση πότε θα γίνει πραγματικότητα το όραμα του κ. Στουρνάρα; Διότι άγια και καλά όσα είπε. Όμως, εδώ κάθε μέρα αυτοκτονούν άνθρωποι, λιμοκτονούν και στρέφονται στα συσσίτια, έχουμε 1,5 εκατ. άνεργους που δεν ξέρουν τι να κάνουν.

Με το να περιμένεις πότε θα επανεκκινηθεί η οικονομία το στομάχι δε γεμίζει κι εδώ έχουμε να κάνουμε με κοινωνικό κραχ.

Με ποιο τρόπο λοιπόν θα αντιμετωπιστεί όλη αυτή η κατάσταση αν δεν πειστεί η τρόικα να αλλάξει βασικούς όρους του Μνημονίου; Εκτός κι αν ο κ. Στουρνάρας πιστεύει ότι με τις ανακοινώσεις που έκανε σήμερα θα πείσει τους δανειστές μας και θα μας αφήσουν λίγο χαλαρούς.

Σε κάθε περίπτωση, ο πήχης των προσδοκιών για αλλαγές έπεσε πολύ μετά την ομιλία του υπουργού. Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι χωρίς τη δανειακή σύμβαση η οικονομία της χώρας θα είχε καταβαραθρωθεί και πρόσθεσε ότι θα μπορούσαμε να είχαμε ένα καλύτερο μνημόνιο αν η Ελλάδα προχωρούσε σε διαρθρωτικές αλλαγές. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε την άμεση ανάγκη η Ελλάδα να πάρει μέτρα σημειώνοντας παράλληλα ότι η επιμήκυνση είναι αναγκαία λόγω της μεγάλης ύφεσης ώστε να γίνει με ηπιότερο τρόπο η προσαρμογή. «Η επιμήκυνση σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να μας δώσει περισσότερα χρήματα. Και αυτό σημαίνει διαπραγμάτευση» υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας. «Για να διαπραγματευτούμε πρέπει και το έτερο μέλος να θέλει να διαπραγματευτεί, θυμίζω την δήλωση της κ. Λαγκάρντ. Αν δεν θέλει, θα πρέπει να περιμένεις».

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δώσουμε εμείς γη και ύδωρ για να πειστούν οι ξένοι να μας αλλάξουν το μνημόνιο; Ο κόσμος μπορεί να περιμένει;

Κατά τα λοιπά, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στο πως φτάσαμε ως εδώ: «Επί 35 συναπτά έτη το κράτος δαπανά ετησίως 5% έως 10% περισσότερα από ό,τι παράγει. Στο παράδοξο της κοινωνικής πολιτικής: Υψηλές κοινωνικές δαπάνες ως % του ΑΕΠ, κοντά στο 25%, όσο περίπου και στην υπόλοιπη ευρωζώνη, συνυπάρχουν με ένα υψηλό ποσοστό φτώχειας, περίπου 20%. Στην υψηλή παράνομη φοροδιαφυγή, αλλά και τη νόμιμη φοροαπαφυγή. Στις υψηλές αμυντικές δαπάνες. Στη δημιουργία και αναποτελεσματική διαχείριση πληθώρας Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ). Στην απώλεια διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας, κυρίως λόγω των περιορισμών που επιβάλλει το δημόσιο στην επιχειρηματική δραστηριότητα και τις επενδύσεις. Ο υπουργός τόνισε ότι η διαπραγμάτευση θα είναι μακρά και επίπονη και στο σημείο αυτό απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη επίμαχη δήλωσή του στους Financial Times, λέγοντας ότι χρησιμοποιήθηκε αποσπασματικά.

Όπως επισήμανε, η δημοσιονομική προσαρμογή είναι επίπονη αλλά αναγκαία για την ευημερία σε μόνιμη βάση και την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας. Σημείωσε, επίσης, ότι η χρονική επιμήκυνση είναι αναγκαία λόγω της μεγάλης ύφεσης. Και τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει τα μέτρα του Μαρτίου προκειμένου να προσεγγίσει τους στόχους για τους οποίους έχει δεσμευθεί, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η επόμενη δόση του δανείου, να μην κινδυνεύσουν μισθοί και συντάξεις.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012 ούτως ώστε να προσεγγίσει τους στόχους για τους οποίους έχει ήδη δεσμευθεί, «προκειμένου να μην τρωθεί περισσότερο η αξιοπιστία της και κινδυνεύσει η επόμενη δόση του δανείου».

Με λίγα λόγια, δε γλιτώνουμε τα 11,6 δις και όσα άλλα χρειάζονται εξαιτίας της απόκλισης του προϋπολογισμού. Από πού θα βρεθούν όλα αυτά όμως; Ρωτάει ο κ. Στουρνάρας αν έχουν λεφτά οι Έλληνες να πληρώσουν;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Λιογκος avatar
  Λιογκος 08/07/2012 12:45:49

  Μα από που και ως που ένας τεχνοκράτης με πόστα όλα αυτά τα χρόνια θα σκεφθεί εάν οι Έλληνες μπορούν? Η επιλογή του αυτό το σκοπό είχε, να σκέφτεται μονάχα τους αριθμούς και όχι τους Έλληνες.

 2. dirty harry avatar
  dirty harry 08/07/2012 12:45:58

  Γιατι, περιμενε κανενας λογικος οτι θα τα γλυτωναμε τα 11,6 δις ?
  ή πιστευε καποιος λογικος οτι θα μας λυπουνταν γιατι αυτοκτονουμε ?
  Ας ειμαστε σοβαροι. A number on a list ειμαστε οπως ελεγαν παλια και οι UB 40 για να χλευασουν την αριθμολαγνια της Thatcher

 3. Iωάννης34 avatar
  Iωάννης34 08/07/2012 12:51:07

  O κ.Στουρνάρας είναι ένας εκ του συστήματος.Κανένας Υπουργός Οικονομίας δεν προήλθε απο παρθενογέννεση.Μιλάει άπταιστα την Τραπεζικην και νοιώθει οικείος στα διάφορα οικονομικά φόρουμ και eurogroup.
  Το θέμα είναι θα μπορούσε να ήταν και αλλιώς;
  Καλά και άγια όσα λέει το άρθρο.Προσυπογράφω θα γράψουν στα σχόλια κάποιοι.
  Τώρα το πόσο βοηθούν την Κυβέρνηση και την διατήρηση του 30%,είναι άλλη ιστορία.

 4. No Way avatar
  No Way 08/07/2012 13:03:47

  Δηλωση στουρναρα

  Mε ομόλογα του δημοσίου θα πληρώνονται οι αποκρατικοποιήσεις

  Ποια ομολογα, τα σκουπιδοχαρτα που κοστολογουνται 10 με 12 σεντς ανα δολλαριο στις ξενες αγορες ?
  Τα μυαλα σου και μια λυρα στουρναρα , που νομιζεις οτι εχεις το ελευθερο να χαρισεις την δημοσια περιουσια , για ενα κομματι ψωμι


  Οι ξενοι ειναι εξυπνοι και δεν θα προχωρησουν σε επενδυσεις , ξερωντας οτι σε μια χωρα που ειναι στα προθυρα της καταρρευσης , το κοινωνικοπολιτικο περιβαλλον , δεν θα μπορεσει να τους εγγυηθει απολυτως τιποτα για το μελλον
  Ακομα και funds που αγοραζουν ομολογα χρεωκοπημενων χωρων , απεχουν απο το παιχνιδι

  Απο το Reuters

  Ακόμα και τα vulture funds -οι επονομαζόμενοι και γύπες των αγορών, γιατί σπεύδουν να αγοράσουν προβληματικά ομόλογα ή ομόλογα σε default που πωλούνται σε τιμές ευκαιρίας- δεν πλησιάζουν την Ελλάδα, καθώς η αποφασιστικότητα της Αθήνας να επαναδιαπραγματευτεί το πακέτο διάσωσης αναζωπυρώνει τους φόβους για νέα χρεοκοπία ή και έξοδο από το ευρώ, γράφει το Reuters.


  Οι αγοραστές έχουν εξαφανιστεί από την αγορά και traders μαρτυρούν ότι περνούν μέρες χωρίς να αλλά αλλάξει χέρια έστω ένα ελληνικό ομόλογο. Είναι λιγοστοί οι επενδυτές που τολμούν να εισέλθουν σε αυτή την αγορά, έστω και έπειτα από την ανακούφιση που προκάλεσε το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου και ο σχηματισμός κυβέρνησης.  Από το Μάρτιο, όταν συμφωνήθηκε haircut 70% στην ονομαστική αξία των ομολόγων, με αποτέλεσμα οι ιδιώτες ομολογιούχοι να διαγράψουν 100 δισ. ευρώ δανείων προς την Ελλάδα, οι ήδη πολύ χαμηλές τιμές των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σχεδόν στο μισό.  Κάποια vulture funds, βέβαια, έβγαλαν χρήματα από την Ελλάδα, ειδικά το Μάιο, όταν η προσωρινή κυβέρνηση αποφάσισε να πληρώσει στο ακέραιο τα ομόλογα που έληγαν τότε και δεν είχαν προσφερθεί στο PSI.  Όμως, τώρα, πολλοί επενδυτές φοβούνται ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει ούτε το μετά την αναδιάρθρωση χρέος της.  Η δίκαιη τιμή των ελληνικών ομολόγων είναι μηδέν, λέει στο Reuters ο Ajay Jani, γενικός διευθυντής της Gramercy, ενός fund που έχει παίξει κεντρικό ρόλο στην αναδιάρθρωση χρέους της Αργεντινής. Αυτός θεωρεί αναπόφευκτη μια δεύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.  «Εάν ο κόσμος πιστεύει ότι ο κίνδυνος της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει μειωθεί, απατάται», δηλώνει ο Αθανάσιος Λαδόοπουλος, partner και senior fund manager στο hedge fund Swiss Investment Managers της Ζυρίχης. «Μάλλον η ελληνική κυβέρνηση θα διαπιστώσει ότι ίσως έχει υποσχεθεί περισσότερα από όσα μπορεί να διαπραγματευτεί επιτυχώς», εκτιμά, και προσθέτει ότι αυτή δεν είναι μια καλή στιγμή για να αγοράσει κανείς ελληνικά ομόλογα.  Έτσι, τα ελληνικά ομόλογα άγγιξαν νέο ιστορικό χαμηλό στο 1-13 σεντς ανά ευρώ την 1η Ιουνίου. Η αξία τους είχε πέσει στα μισά από εκεί όπου άρχισαν να διαπραγματεύονται στις 12 Μαρτίου, μετά το PSI.  Τον τελευταίο μήνα, έχουν ανακάμψει, με χαμηλούς τζίρους συναλλαγών. Ένας από τους επενδυτές που κρύβονται πίσω από αυτή την άνοδο είναι το λονδρέζικο hedge fund Adelante, που αγόρασε ένα καλάθι ελληνικών ομολόγων στα 12,5 σεντς πριν από τις εκλογές, με την ελπίδα να τα πουλήσει στα 16-17 σεντς. Η τελευταία τιμή τους ήταν στα 13-17 σεντς.  Ο στρατηγικός αναλυτής της Credit Suisse Πάνος Γιαννόπουλος, εκτιμά ότι οι τιμές θα πέσουν ακόμα και στα 7 σεντς στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Όμως, εάν η Ελλάδα εφαρμόσει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις και λάβει κάποιες παραχωρήσεις από την τρόικα, τα ομόλογα θα μπορούσαν να φτάσουν στα 40 σεντς, σε 2-3 χρόνια.

 5. xp avatar
  xp 08/07/2012 13:20:45

  Μήμπως του έδωσαν την βόμβα για να σκάσει σε αυτόν??Λέω .............

  • salmonellas avatar
   salmonellas @ xp 08/07/2012 18:59:08

   Βεβαια. Μεχρι και τα κομματα που στηριζουν την κυβερνηση του την πεφτουν. Το ολο σχημα πεφτει.

 6. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 08/07/2012 13:29:58

  Δηλαδή τι μας λέει ο κ. Στουρνάρας, ότι κακώς εξεδιώχθει ο ΓΑΠ! Οτι κακώς έγιναν δύο απανωτες εκλογές. Τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει, όλα θα πρέπει να παραμείνουν όπως ήταν πριν!! Μήπως ο Τσίπρας και ο Καμμένος είχαν δίκιο; Δεν το πίστευα ούτε και θέλω να το πιστέψω! Ο Σαμαρας θα πρέπει να πάρει θέση, αυτό ακούγεται συχνά από την αντιπολίτευση και γιά ψύλλου πήδημα. Εδώ όμως είναι το θέμα σοβαρότατο, γιατί αν όντως η γραμμή της Κυβρνήσεως είναι οπως τη θέτει ο κ. Υπουργός, τότε η Κυβέρνηση δεν έχει λόγο ύπαρξης! Θα πρέπει να διαγγείλει ο Σαμαρας , ότι λόγοι ανωτέρας βίας ( ποιός ξέρει ποιοί θα είναι αυτοί), είμαι υποχρεωμένος να μην εφαρμόσω το βασικό ιστό του προγραμματος μου και έτσι αποχωρώ. Ειναι σωστό να συμπορευόμαστε με το Ευρώ, αλλά είναι σωστότερο αν μας οδηγούν κατ΄ευθεία στην πτώχευση, να πτωχεύσουμε μόνοι μας και με τους δικούς μας όρους και όχι οποτε και όπως βολεύει τους ..ασπονδους φίλους μας!!

 7. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 08/07/2012 13:31:01

  Αν ήταν να ακούσουμε αυτά που ακούσαμε από τον ΥπΟικ του Σαμαρά, για ποιό λόγο πήγαμε σε εκλογές και του δώσαμε τη ψήφο μας;!

  Μέχρι τέλη Σεπτέμβρη κύριοι της κυβέρνησης! Μετά θα λέμε και για σας από που θα πάρετε τα ελικόπτερα!

  Πηγαίνοντας ενάντια στην ιδεολογία μου ψήφισα τον Σαμαρά διότι τον πίστεψα και πίστεψα ότι έχει καλό σχέδιο. Οσα ακούμε μέχρι τώρα είναι απογοητευτικά. Κανείς δεν περιμένει να μας δώσει χρήματα, αλλά προς το παρόν δεν είδαμε και κάτι για να σταματήσει η κατρακύλα.

  Και μην πει κανείς ότι είναι 2 εβδομάδων κυβέρνηση! Ηξερε πολύ καλά τι αναλαμβάνει. Και πάλι χαριστικά θα του δώσουμε τις 100 μέρες, αλλά κάθε μέρα που περνά και δεν ακούμε κατι καλό μετράει εις βάρος του!

  Δεν έχει γίνει λόγος ούτε για μιά έστω συμβολική ελάφρυνση του λαού. Μας λένε μόνο , κι ο ίδιος ο ΑΣ, πως θα μας διευκολύνουν να πληρώσουμε τους υπέρογκους φόρους.

  Το έχω ξαναγράψει! Η θα χτυπήσει το χέρι στη τρόικα και θα αγωνιστεί για μας, ή θα φύγει όπως ήρθε και μάλιστα πολύ σύντομα!

  Ας μη βασίζεται και τόσο πολύ στην καλοκαιρινή ραστώνη!!!!

  Εχουμε τα μάτια μας ανοιχτά! Επεισα ανθρώπους να τον ψηφίσουν και τώρα μου τη λένε....

 8. stathis08 avatar
  stathis08 08/07/2012 13:34:06

  Πίστευε κανένας κάτι άλλο;

 9. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 08/07/2012 13:41:25

  Δεν συμφωνώ με το πνεύμα του αρθρου. Δεν προκύπτει από την ομιλία του Στουρνάρα ότι θα επωμιστούμε τα 11,6 δις μέτρα. Αυτό είναι καταθλιπτική πρόβλεψη ή απλώς προπαγάνδα. Μόνη η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δυο έπιπλον έτη που είπε και ο Σαμαράς ότι θα διεκδικήσουμε μας δίνει τη δυνατότητα να αποφύγουμε τα μέτρα αυτά

  • Factorx avatar
   Factorx @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 08/07/2012 14:05:12

   Μπορείς να μην συμφωνείς με το άρθρο, αλλά είναι απαράδεκτο να μας κατηγορείς για ...προπαγάνδα. ελεεινό θα έλεγα

   • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
    ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ Factorx 08/07/2012 21:29:35

    Με συγχωρείς, δεν απευθυνόμουν σε σένα Φάκτωρα. Προπαγάνδα κάνουν όσοι κάνουν τις Κασσάνδρες και προεξοφλούν την αποτυχία της επαναδιαπραγμάτευσης λόγω δήθεν εκ των προτέρων παραίτησης της κυβέρνησης. Τέτοιοι είναι οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ πρωτίστως. Εννοείται πως το antinews χτυπάει το καμπάνακι μην τυχόν και βρει έδαφος μια μαλθακή στάση έναντι της Τρόικας. Εκεί θα συμφωνήσουμε. Δεν προσφέρουμε υπηρεσίες καλές στην Ελλάδα αν δεν είμαστε αυτοί που αφυπνίζουν καταστάσεις.

    • Factorx avatar
     Factorx @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 08/07/2012 21:56:31

     Ρε Μανώλη δεν είναι άρθρο-αναλυσης, ρεπορτάζ είναι, αυτά είναι τα στοιχεία, να τα μαγειρέψουμε;

     • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
      ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ Factorx 08/07/2012 22:42:54

      Όχι βέβαια. Έχεις δίκιο. Απλά διαφωνώ με την πρόβλεψη οτι θα επιβληθούν τελικά τα 11,6 δις γιατί Πιστεύω ότι θα μας δοθεί η διετής παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής

     • abc avatar
      abc @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 09/07/2012 00:19:20

      Δηλαδή επιμένεις οτι η Τρόικα θα κάνει κωλοτρούμπα και εκεί που μας καλεί να ξαναβάλουμε το μνημόνιο στην τροχια που ήταν πρίν τις εκλογές, δηλαδή εκεί που ρητά είχε συμφωνηθεί ότι θα μαζέψουμε τα 11,6 δίς ως το τέλος του έτους, τώρα θα πεί εντάξει σας δίνουμε παράταση κι ας μην ξαναμπήκατε στην τροχιά?

     • δρόμος avatar
      δρόμος @ abc 09/07/2012 13:01:44

      δεν πρόκειται για κωλοτούμπα-να διαπιστώσουν κατά πόσον είμαστε σοβαροί και σκοπεύουμε να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας θέλουν. Αν η κυβέρνηση τους πείσει σχετικά, η πρόθεσή τους να μας δώσουν την επιμήκυνση έχει ήδη εκφρασθεί πολλαπλώς.

 10. cummulus avatar
  cummulus 08/07/2012 13:49:11

  "...Στις υψηλές αμυντικές δαπάνες." Αὐτή ἡ καραμέλα δέν ἔλιωσε πιά;

 11. Nik avatar
  Nik 08/07/2012 13:51:41

  "κυρίως λόγω των περιορισμών που επιβάλλει το δημόσιο στην επιχειρηματική δραστηριότητα και τις επενδύσεις"

  Δηλαδή το Νο1 πρόβλημα ήταν και παραμένει για ντόπιους και ξένους. Πόσος κόπος και προσπάθεια χρειάζεται να αντιγραφεί η τακτική της Βουλγαρίας, Κύπρου, Μάλτας, Σκοπίων;

  Το εθνικό DNA αντιστέκεται στην απλότητα και την ευκολία. Αλλά συγκεκριμένα μέτρα για την διόρθωση του προβλήματος δεν ακούμε. Διαπιστώσεις του προβλήματος ακούμε. Και αυτές δεν λύνουν το πρόβλημα.

 12. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 08/07/2012 14:01:20

  Μια χαρά τα λέει ο Στουρνάρας. Αυτοί που υποσχέθηκαν φούμαρα και αντιμνημόνια να βγουν τώρα να τα μαζέψουν.

  • Iωάννης34 avatar
   Iωάννης34 @ Δημήτρης 08/07/2012 18:06:12

   Μια χαρά δεν τα λέει αλλά και εγώ δεν αφήνομαι να παρασυρθώ απο κορώνες.Αλλωστε 2 εβδομάδες είναι πολλές έπρεπε να είχαν λυθεί όλα τα θεματα και τώρα να κανονίζουμε τα μπάνια μας

 13. blue nile avatar
  blue nile 08/07/2012 14:04:10

  Υπομονή λίγο. Ο Σαμαράς δεν είναι χαζός...

  • σιδεράκιας avatar
   σιδεράκιας @ blue nile 08/07/2012 14:12:46

   Ας μην επέτρεπε στον Στουρνάρα να πει αυτά που είπε για να κάνει ο κόσμος υπομονή. Βρίζαμε εν χορώ τον ΓΑΠ, ας μην έρθει η σειρά του Σαμαρά γιατί πλέον δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία. Την τακτική τους, με το συμπάθειο να την κάνουν ότι θέλουν, με τα νεύρα και την αντίληψή μας μην παίζουν!

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ σιδεράκιας 09/07/2012 13:14:11

    όταν θα πάει για κανώ ο Σαμαράς να βγεις και να τον βρίσεις με τις ευχές μου - μέχρι τότε όμως, βρε πουλάκι μου, κάνε λιγάκι κράτει, το άγχος και η πρεμούρα δεν ωφελούν!

 14. nikos avatar
  nikos 08/07/2012 14:54:28

  Αν ο Στουρναρας είναι η συνέχεια του Παπακωνσταντίνου και του Βενιζέλου τότε καλύτερα να παραιτηθεί. Δεν θελουμε άλλο την ίδια ατερμωνη οικονομική πολιτική της λιτότητας.

 15. daughter of mercy avatar
  daughter of mercy 08/07/2012 15:43:21

  "Δεν έφερε το Μνημόνιο την κρίση, αλλά η κρίση το Μνημόνιο".
  Στο Καστελόριζο και όπου υπάρχει Έλληνας γνωρίζει ποιος έφερε το μνημόνιο.......και δεν θα το ξεχάσει όσο ζει!

  • Iωάννης34 avatar
   Iωάννης34 @ daughter of mercy 08/07/2012 18:07:10

   Αυτός που ορκίστηκε με το αριστερό...

   • Αντίθεσις avatar
    Αντίθεσις @ Iωάννης34 08/07/2012 22:21:51

    Έχει σημασία το χέρι με το οποίο ορκίζεται κανείς;

    Οι αριστερόχειρες αυτού του κόσμου έχουν λιγότερα δικαιώματα από τους δεξιόχειρες; Και αν κάποια έχει το δεξί χέρι στο γύψο (ή τίποτε χειρότερο), τι την εμποδίζει να ορκισθεί με το αριστερό;

    Ανόητες τυπολατρείες και ανόητοι συμβολισμοί.

    Το ουσιαστικό είναι να προτίθεται να τηρήσει ευλαβικώς αυτά τα οποία ορκίζεται και όχι ποιο χέρι χρησιμοποιεί για να ακουμπήσει ένα βιβλίο που ευρίσκεται μπροστά του (π.χ. ευαγγέλιο ή ελληνικό σύνταγμα).

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ Αντίθεσις 09/07/2012 00:28:12

     Υπενθυμίζω ότι είσαι ο ίδιος που έλεγες παλιότερα, σε άλλη συζήτηση εδώ πέρα, ότι δεν έχει σημασία άν κατά τη διάρκεια της συνουσίας η σύζυγος είναι ζωντανή ή έχει αποβιώσει.

    • Χαλκιδέος avatar
     Χαλκιδέος @ Αντίθεσις 09/07/2012 00:32:30

     Όπως βλέπουμε στην παρακάτω φωτογραφία:

     h*tp://www.skai.gr/files/temp/3FF8CB97F79B74C80AC4C91E0895A03C.jpg

     ο ΓΑΠ είναι δεξιόχειρας. Και φυσικά δεν είχε κανένα δεξί χέρι στο γύψο. Εκτός αν το έχει βίτσιο ή συνήθειο να ορκίζεται με τ' αριστερό για να δείξει πόσος σοσιαλησταράς είναι! Οπότε κομμένο το "οι αριστερόχειρες πώς ορκίζονται"

 16. M.Γ avatar
  M.Γ 08/07/2012 17:07:51

  Αντε παλι το ιδιο παραμυθι "να μην τεθει σε κινδυνο η δοση του δανειου ωστε να μην κινδυνεψουν μισθοι και συνταξεις". Ποσες φορες πρεπει να επαναληφθει αυτη η ασυστολη ψευτια μεχρι να την αντιληφθει κι ο πιο αφελης ; Κατα τα αλλα, δεν "ξεχασε" ο κ. Στουρναρας την "επαναδιαπραγματευση" αλλα ο Αντωνης Σαμαρας που τον διορισε στη θεση του.

 17. Φυγόκεντρος avatar
  Φυγόκεντρος 08/07/2012 18:30:00

  Α, ρε Τσίπρας που μας χρειάζεται....

 18. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 08/07/2012 18:38:40

  Η φράση ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΧ τα λέει όλα....

 19. ΝΕΚΚ avatar
  ΝΕΚΚ 08/07/2012 18:58:37

  Αραγε γιατι ο Τσιπρας θα μιλησει την Τριτη, 3 εβδομαδες μολις μετα τις εκλογες σε ανοιχτη συγκεντρωση στο Περιστερι;

 20. ιωαννης γραψας avatar
  ιωαννης γραψας 08/07/2012 21:34:41

  ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΚΥΡΙΟΙ !!!!!!ΑΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΟΦΕΙΛΩ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΩ ΟΤΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΟΒΑΡΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΤΥΦΛΟΤΗΤΑΣ !!!ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ...
  υ.γ. ας μου επιτραπει και μια κριτικη σχετικά με την δηλωση του Στουρνάρα σε σχέση με τα ομόλογα...να το ψαξετε πολύ σοβαρά γιατί αυτό υποκρύπτει υποψίες μεγάλου και τεράστιου σκανδάλου αν τελικά κάτι τέτοιο γίνει...η αξία των ομολόγων, η αξία των αγορασθέντων ομολόγων, ποιοί θα είναι οι αγοραστές, ποιοί είναι αυτοί όλοι ???θέλει ψάξιμο φάκτορα.....δεν κουράζω βέβαια με την αντίθεση μου συνολικά στο πρόσωπο του Στουρνάρα και σε όσα είπε γιατί τον θεωρώ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ...ευχαριστώ..

 21. gio avatar
  gio 09/07/2012 02:04:29

  Επρεπε να αναλαβει ο Σαμαρας κ το Οικονομικων

 22. Φλου avatar
  Φλου 09/07/2012 02:06:02

  ΤΕΡΜΑ ΤΟ ΔΙΆΛΕΙΜΜΑ! Τα κεφάλια μέσα...

  Θυμάσθε την ακριβή δήλωση Στουρνάρα περί "ε κ τ ρ ο χ ι α σ μ ο ύ" και ανάγκης επαναφοράς σε "τ ρ ο χ ι ά", πριν κάνουμε νύξη για επαναδιαπραγμάτευση; Μπράααααβο! Διαβάστε, λοιπόν, και τα νέα χαμπέρια:

  "Εκτός τ ρ ο χ ι ά ς η Οικονομία σε 210 (!) σημεία-σταθμούς'

  Η τρόικα ξεκαθάρισε πως δεν συνεχίζεται η χρηματοδότηση και δεν γίνεται συζήτηση για αλλαγές εάν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις

  Σε μια λίστα με 210 σημεία στην οποία καταγράφονται οι καθυστερήσεις και αποκλίσεις από τους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα του Μνημονίου, πιστοποιώντας ότι το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής έχει εκτροχιασθεί, βάσισαν το τελεσίγραφο που επέδωσαν στην ελληνική κυβέρνηση οι επικεφαλής της τρόικας.

  Εάν δεν επανέλθει το πρόγραμμα εντός τροχιάς, δεν μπορεί να συνεχισθεί η χρηματοδότηση ούτε να γίνει συζήτηση για αλλαγές, ξεκαθάρισαν οι κ. Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Κλάους Μαζούχ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και Πόουλ Τόμσεν (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).[: Σιγά τα ωά! Και ο Στουρνάρας τα ίδια είπε: «Η Ελλάδα εγκαταλείπει το αίτημά της για ελάφρυνση των όρων του Μνημονίου»- Financial Times].

  Πρόκειται για μικρότερης ή μεγαλύτερης σημασίας παρεμβάσεις, κυρίως διαρθρωτικού χαρακτήρα, αλλά και για μέτρα που επηρεάζουν άμεσα το δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Τα σημαντικότερα είναι:

  1. Ιδιωτικοποιήσεις. Ακόμη και πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου τα αποτελέσματα ήταν φτωχά. Ωστόσο, κατά την προεκλογική περίοδο σταμάτησε κάθε προεργασία, ακόμη και η επιλογή συμβούλων αποκρατικοποίησης.

  2. Περικοπή κατά 12% των ειδικών μισθολογίων. Στο Μνημόνιο έχει προβλεφθεί η εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ φέτος (από τον Σεπτέμβριο) και άλλων 400 εκατ. για το 2013.

  3. Μείωση της δαπάνης για δημόσια κατανάλωση.

  4. Φορολογική μεταρρύθμιση, που θα περιλαμβάνει περικοπές των φοροαπαλλαγών και μέτρα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και η οποία θα έπρεπε να παρουσιαστεί τον Ιούνιο.

  5. Αναμόρφωση του φορολογικού μηχανισμού. Προβλεπόταν η επιλογή μόνιμου γραμματέα για τα φορολογικά έσοδα, ενοποίηση του συστήματος είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, αλλαγή στη διαδικασία ελέγχου των μεγάλων οφειλετών με την τοποθέτηση 40 ειδικών ελεγκτών.

  6. Κατάρτιση νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος, το οποίο θα περιελάμβανε περικοπές δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 – 2014

  7. Αξιολόγηση δημοσίων δαπανών. Η μελέτη είχε ανατεθεί στο ΚΕΠΕ, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς πάγωσε κατά την προεκλογική περίοδο.

  8. Σύστημα παρακολούθησης των μεταβολών του προσωπικού στο Δημόσιο σε μηνιαία βάση.

  9. Απελευθέρωση στην αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

  10. Μέτρα βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων, κυρίως των δικηγόρων και των πολιτικών μηχανικών.

  Στο δημοσιονομικό πεδίο, η ενημέρωση που είχαν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας προκαλούν επίσης ανησυχία. Στο σκέλος των εσόδων καταγράφεται μια απόκλιση που εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,1 δισ. ευρώ σε δημοσιονομική βάση και 2 δισ. ευρώ σε ταμειακή. Επίσης, στο σκέλος των δαπανών, οι πηγές ανησυχίας είναι η φαρμακευτική δαπάνη, όπου εκτιμάται ότι θα υπάρξει υπέρβαση 500 εκατ. ευρώ και τα επιδόματα ανεργίας, όπου προβλέπεται ότι θα χρειαστούν 300 εκατ. ευρώ επιπλέον.

  Δεδομένων των αποκλίσεων, οι επικεφαλής της τρόικας ξ ε κ α θ ά ρ ι σ α ν στην ελληνική πλευρά, κατά τις συναντήσεις τόσο με τον π ρ ω θ υ π ο υ ρ γ ό κ. Αντώνη Σαμαρά όσο και με τον υ π ο υ ρ γ ό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, ότι:

  1. Με δεδομένες τις αποκλίσεις από τους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα και τη μηδενική αξιοπιστία της χώρας έναντι των δανειστών, η χρηματοδότηση δεν πρόκειται να επανεκκινήσει έως ότου επανέλθει το πρόγραμμα εντός τροχιάς. Εν τοις πράγμασι αυτό που θέλουν είναι να αρχίσει και πάλι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και η εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί για να επιτευχθούν κατά το δυνατόν οι στόχοι του φετινού προϋπολογισμού.

  Επί της ουσίας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει νέα δόση δανείου έ ω ς τα μ έ σ α Σ ε π τ ε μ β ρ ί ο υ. Με κάποιο τρόπο θα πληρωθεί το ομόλογο ύψους 3,2 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Αυγούστου και έχει στην κατοχή της η EKT ώστε να αποφευχθεί ο ξαφνικός θάνατος (είτε θα ενεργοποιηθεί ρήτρα που επιτρέπει την αποπληρωμή του ένα μήνα αργότερα είτε θα πληρωθεί από τον EFSF απ’ ευθείας στην EKT).

  2. Δ ε ν υπάρχει περίπτωση να γίνει σε αυτή τη φάση συζήτηση για α λ λ α γ έ ς στο Μ ν η μ ό ν ι ο ούτε για ε π έ κ τ α σ η του προγράμματος κατά δύο χρόνια. Οι επικεφαλής της τρόικας είπαν στον κ. Στουρνάρα ότι μπορεί να προετοιμάσει ένα σχέδιο μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2016 (αντί του 2014), με συγκεκριμένα μέτρα, α λ λ ά ξεκαθάρισαν πως δ ε ν είναι βέβαιο ότι κάτι τέτοιο θα γίνει δεκτό από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Πηγές της τρόικας έλεγαν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συζητηθεί μ ό ν ο ύστερα από μια τουλάχιστον καλή αξιολόγηση του κλιμακίου.

  Ετσι, στο αυριανό Eurogroup, ο κ. Στουρνάρας δεν πρόκειται να θέσει θέμα αλλαγών στο Μνημόνιο και θα περιοριστεί να αναγνωρίσει τις αποκλίσεις, να παρουσιάσει ένα νέο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών και να δεσμευθεί για την επίτευξη των στόχων του.

  Tου Βασιλη Ζηρα

  h**p://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100023_08/07/2012_488400

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.