#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/03/2012 13:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο κ. Παπαδήμος έχει χάσει εντελώς την μπάλλαΈνα μείζον θέμα για την Ελληνική Δημοκρατία, λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες στο ελληνικό κοινοβούλιο. Και μπορεί τους προηγούμενους μήνες να έχουν συμβεί μια σειρά από γεγονότα άκρως περίεργα και αντισυνταγματικά, όμως, κι αυτά που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, δεν τιμούν τη χώρα.

Ο λόγος είναι για μια σειρά από νόμους που έχουν πάει προς ψήφιση στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος καθώς το πολύ Μεγάλη Τετάρτη διαλύεται η Βουλή για να προκηρυχθούν οι εκλογές.

Η κυβέρνηση που έχει την ευθύνη της κατάθεση νομοθετημάτων, έχει φέρει μέσα σε λίγες ημέρες το πολυνομοσχέδιο για την Ανάπτυξη όπου σε εκατοντάδες σελίδες υπάρχουν άπειρα θέματα, γίνονται συνεχώς τροποποιήσεις και προσθήκες και καλά καλά ούτε οι συντάκτες του δεν έχουν προλάβει να το διαβάσουν.

Έχει κατατεθεί επίσης και συζητείται ο νέος Γενικός Οικοδομικός Συνεταιρισμός ο οποίος περιλαμβάνει πολύ κρίσιμες διατάξεις για την οικοδομή.

Στη Βουλή βρίσκεται ακόμη ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τα Ταμεία ενώ επί της αρχής έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο Βορίδη για τις μεταφορές που έχει 187 άρθρα με πιο αιχμηρό αυτό της απελευθέρωσης των ταξί.

Επίσης και ο Γιαννίτσης έχει καταθέσει διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ενώ μόλις πριν λίγα 24ωρα συζητήθηκε και ψηφίστηκε το δημοσιονομικό ευρωπαϊκό σύμφωνο.

Κάθε μέρα γινόμαστε μάρτυρες συνεχών αλλαγών, τροποποιήσεων και προσθηκών, πολλές εκ των οποίων δεν έχουν σημασία για τους… κοινούς θνητούς.

Όμως, στο όνομα της δήθεν υποχρέωσης να ψηφιστούν πριν τις εκλογές τα νομοθετήματα στη Βουλή έχει χάσει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Κάποιοι ίσως να μην ξέρουν τι ψηφίζουν ή να μην προλαβαίνουν να παρακολουθήσουν τις αλλαγές.

Και το ερώτημα είναι: Ποιος ελέγχει τι συμβαίνει στη Βουλή και τι ψηφίζεται;.

Διότι να καταλάβουμε πως όταν υπάρχει μια κρίσιμη και σημαντική αλλαγή θα την πάρουμε χαμπάρι όλοι και φυσικά θα ψηφιστεί κάτω από το μικροσκόπιο των βουλευτών.

Ποιους όμως εξυπηρετούν κάποιες αλλαγές που μοιάζουν να είναι φωτογραφικές. Για παράδειγμα, αργά χθες το βράδυ κατατέθηκαν από βουλευτές τροπολογίες στο νέο ΓΟΚ που μοιάζουν περίεργες.  Όπως π.χ. την παράταση λειτουργίας λατομείων στην Εύβοια,  τη μείωση προστίμων για αυθαίρετα στη μειονότητα της Θράκης, τη δυνατότητα ανέγερσης γηπέδου μπάσκετ του Ηρακλή ή τη δωρεάν παραχώρηση σε δήμων κάποιων Ξενία.

Και αυτές οι αλλαγές έγιναν αντιληπτές, ποιος ξέρει πόσες άλλες έχουν περάσει.

Για παράδειγμα, χθες έγινε ο κακός χαμός από βουλευτές για τις ρυθμίσεις που δίνουν τη δυνατότητα μεγαλύτερης τσιμεντοποίησης σε νησιά. Αυτή την πήραν χαμπάρι, πόσες άλλες τέτοιες περίεργες έχουν περάσει εξυπηρετώντας συμφέροντα;

Μια άλλη περίεργη αλλαγή παρεισέφρησε σε νόμο για τον Καλλικράτη σύμφωνα με την οποία μπορεί να προκύψει ευνοϊκή μεταχείριση έκπτωτων τοπικών αρχόντων, κι όλοι γνωρίζουμε ποιοι είναι έκπτωτοι.

Αυτά είναι μόνο ορισμένα παραδείγματα μιας περίεργης όσο και ύποπτης ταχύτατης διαδικασίας να ψηφιστούν νόμοι που θα δεσμεύσουν και την επόμενη κυβέρνηση.

Μπορούν να μας διαβεβαιώσουν οι κ. βουλευτές από όλα τα κόμματα ότι ξέρουν τι ψηφίζουν; Μπορούν να μας πουν αν προλαβαίνουν να παρακολουθήσουν τι γίνεται στο κοινοβούλιο;

Τα πάντα γίνονται ταχύτατα και με διαδικασίες εξπρές, στο πόδι δηλαδή, βάζοντας τους πάντες σε υποψίες.

Αν αυτό είναι δημοκρατικές διαδικασίες τότε εμείς τι να πούμε. Αλλά μάλλον για εξυπηρέτηση συμφερόντων στο όνομα της δημοκρατίας, μας κάνει.

Οι τελευταίες κινήσεις μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, για την απόσυρση από το Κοινοβούλιο υπό συζήτηση ρυθμίσεων ή την ακύρωση στην πράξη διατάξεων που έχουν ήδη ψηφιστεί, αποτυπώνουν, με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο, την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης και αναδεικνύουν τις σοβαρές ευθύνες ενός -μεταβατικού έστω, μη πολιτικού- πρωθυπουργού. Ο κ. Παπαδήμος εμφανίζει προφανή αδυναμία να διαχειριστεί τους υπουργούς του και να εγγυηθεί την εύρυθμη λειτουργία μιας κυβέρνησης, η οποία στηρίζεται από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Βουλής.

Η εκ των υστέρων εκδήλωση της πρόθεσης του πρωθυπουργού να ζητήσει εγγράφως από τους υπουργούς να θέτουν σε γνώση του Μεγάρου Μαξίμου οποιαδήποτε τροπολογία κατατίθεται προς ψήφιση καθιστά σε όλους αντιληπτό το πρόβλημά του να ελέγξει την κατάσταση.

Υπενθυμίζουμε τέλος ότι ο Α. Σαμαράς έχει καταστήσει σαφές (και έχει δώσει και την σχετική εντολή) η ΝΔ να καταψηφίσει οποιοδήποτε νομοσχέδιο είναι άσχετο με την αποστολή της κυβέρνησης, δηλαδή το PSI και την δανειακή.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κώστας Χ. avatar
  Κώστας Χ. 30/03/2012 14:00:21

  Επειδή η ελληνική πολιτική και οι πολιτικοί δεν αλλάζουν εύκολα, ας δούμε το πως λειτουργεί το σύστημα του κοινοβουλευτικού έργου.
  Έρχεται ο Α. Σαμαράς και λέει, εμείς δεν ψηφίζουμε τίποτα που να μην έχει σχέση με το PSI. Την επομένη (δεν αστειεύομαι), κατατίθεται νομοσχέδιο στο οποίο προβλέπονται μεν κάποιες καλές διατάξεις σχετικά με το ζήτημα της επιτάχυνσης των απαλλοτριώσεων (ώστε να επιταχυνθεί η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ), στο τέλος δε του κεφαλαίου αυτού για τις απαλλοτριώσεις, μπαίνει και ένα κεφάλαιο Β-Άλλες Διατάξεις, το οποίο τροποποιεί ούτε λίγο ούτε πολύ άλλους τουλάχιστον 14 Νόμους, σε σχέση με τα δημόσια έργα.
  Αν κάποιος το πιάσει έχι καλώς, αλλιώς πάπαλα. Φυσικά το πόσα χαριστικά έχει αυτός ο Νόμος βρείτε το μόνοι σας - εμείς κάναμε ήδη την παρέμβαση ως τεχνικός κόσμος της Θεσσαλονίκης (φαντάζομαι και άλλων περιοχών).
  Τώρα το κατά πόσο ένας βουλευτής μπορεί να ελέγχει τα πάντα, η απάντηση είναι φυσικά και όχι, ειδικά με τον καταιγιστικό ρυθμό με τον οποίο εισάγονται νομοσχέδια και με το πλήθος των σελίδων από τις οποίες απαρτίζονται.
  Τι κάνουμε λοιπόν. Μία άποψη (που την εφαρμόζει πχ ο τομέας Δημοσίων Έργων της ΝΔ) είναι η αποστολή στα μέλη του τομέα των Σχεδίων Νόμων, ώστε αυτά να εκφέρουν την άποψή τους. Φυσικά στην περίπτωση αυτή το πρόβλημα είναι ότι λόγω της έλλειψης χρόνου, μπορούν να επικρατήσουν απόψεις κλαδικές που κάποιες φορές αντιστρατεύονται την ιδεολογική μας ταυτότητα, μόνο και μόνο γιατί τις υπερασπίζεται κάποια πλειοψηφία μελών.
  Μία πιθανή λύση στο πρόβλημα αυτό (κατ' εμέ) είναι
  1. Να σταματήσουμε τα χαζά περί "άλλων διατάξεων" και λοιπών τροπολογιών που μπορούν να εισαχθούν στους νόμους που ψηφίζονται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
  2. Εναλλακτικά να σταματήσουμε γενικότερα την ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντως όπως έχει σήμερα (εδώ δεν έχω διαμορφώσει ακόμα πλήρη άποψη).
  3. Οι Αιτιολογικές Εκθέσεις που συνοδεύουν τους Νόμους να ανταποκρίνονται επακριβώς στα περεχόμενα των Νόμων (ναι ισχύει και αυτό, αλλάζουν τα άρθρα χωρίς να πειράξουν τις αρχικές αιτιολογικές εκθέσεις)
  Και άλλα πολλά.

  Ένας μπαϊλντισμένος με αυτά που βλέπει κάθε μέρα

 2. airman avatar
  airman 30/03/2012 14:07:36

  Γιατί ήξερε ποτέ από ..... μπάλα! Το γεγονός ότι παρουσιάσθηκε από κάποιους ως ''μπαλαντέρ'' - και το πίστεψε και ο ίδιος - δε σημαίνει τίποτα. Αυτό το καλαβαίνει ο καθένας που ξέρει από ..... ''βέσπα''!
  Υ.Γ. Ως γνωστόν η βέσπα είναι αλληλένδετα συνδυασμένη με την ισορροπία, την ευελιξία, το κράνος και αποτελεί πρακτικό ''εργαλείο'' γι' αυτόν που κινείται στην αγορά. Γι' αυτό έγινε και δημοφιλής άλλωστε.

 3. factorx avatar
  factorx 30/03/2012 21:43:12

  Ο Υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αχαΐας, κ. Νικόλαος Νικολόπουλος, με αφορμή την αιφνίδια κατάθεση τροπολογιών από τον Υπουργό Υγείας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

  «Οι τροπολογίες που κατέθεσε ο Υπουργός Υγείας στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εργασίας
  συνιστούν από μόνες τους ένα Νομοσχέδιο.
  Δεν συνοδεύεται όμως από καμιά αιτιολογική έκθεση.
  Εισάγει νέους θεσμούς, όργανα, εθνικές επιτροπές.
  Φέρνει νέες σημαντικές κατά τα άλλα πολιτικές μόνο με τους τίτλους τους.
  Δηλαδή να έχουμε να λέμε ότι εμείς φέραμε για παράδειγμα τον Ιατρικό Τουρισμό.
  Δηλαδή μόνο τους τίτλους γιατί κατά τα άλλα είναι ένα άδειο πουκάμισο.
  Η νομοθετική βουλιμία στο αποκορύφωμά της.
  Δεν μπορεί η κοινοβουλευτική διαδικασία να εξελίσσεται με τέτοιο τρόπο.
  Οι διατάξεις πρέπει να αποσυρθούν και να επανέλθουν στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, ώστε να γίνει ο ξεχασμένος από το ΠΑΣΟΚ αναγκαίος δημόσιος διάλογος.
  Οι διατάξεις να είναι πλήρεις, οι ρυθμίσεις να είναι ολοκληρωμένες.
  Όχι νομοθετήματα με τίτλους και παροχές εξουσιοδοτήσεων για Υπουργικές Αποφάσεις και Προεδρικά διατάγματα.
  Ο Ιατρικός Τουρισμός, το έργο της Επιθεώρησης και του ελέγχου των δαπανών Υγείας και Πρόνοιας, ο εθνικός συντονισμός της προστασίας των ανηλίκων παιδιών, η σύνδεση της χώρας μας και η αξιοποίηση τεχνογνωσίας και πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων, είναι πολύ σοβαρά ζητήματα για να τα «ξεπετάμε» με τη μορφή αιφνιδιαστικών τροπολογιών».

 4. Ιωάννης33 avatar
  Ιωάννης33 30/03/2012 23:58:43

  Ρώτησε η γιαγιά.."Γιατί ο Παπαδήμος δεν φοράει ποτέ την στολή του;Γιατί βγαίνει στην τι-βι με σακάκι συνέχεια;
  -Βρε γιαγιά,δεν είναι Βασιλιάς.Πρωθυπουργός είναι.
  -Δηλαδή τον ψηφίσατε;
  -Οχι,ακριβώς
  -Α,τον επέβαλε ο λαός
  -Οχι ακριβώς
  -Και μπορούμε να τον αλλάξουμε όποτε θέλουμε
  -Οχι ακριβώς

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.