#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/06/2012 19:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο κ. Κοτσακάς επιβεβαιώνει την πλήρη ιδεολογική και πολιτική ταύτισή του με τον ΣΥΡΙΖΑΑπάντηση στα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, και του antinews συμπεριλαμβανομένου, δίνει σε προσωπική του επιστολή ο Αντώνης Κοτσακάς, πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που προσχώρησε στις τάξεις του κ. Τσίπρα.

Ο κ. Κοτσακάς εθίγη προσωπικά γιατί τον χαρακτηρίσαμε στενό συνεργάτη του κ. Τσοχατζόπουλου και μέρος του «βαθέως ΠΑΣΟΚ». Επειδή τον είπαμε συνεργάτη του προφυλακισμένου πρώην υπουργού που τώρα βοηθάει -μαζί με άλλους πρώην πασόκους- τον ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κυβέρνηση.

Το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δεν αρνείται το ρόλο του ως οργανωτικού γραμματέα της δεκαετία του 1990, ούτε πώς είχε κομματικές σχέσεις με τον κ. Τσοχατζόπουλο. Επίσης, δεν αρνείται ότι σήμερα είναι κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ αν κι όπως λέει δεν είναι ούτε στέλεχος ούτε μέλος του αλλά ζει στη Χίο χωρίς να έχει έντονη εμπλοκή. Λέει τέλος ότι πρόκειται για κανιβαλισμό των μέσων που θέλουν έτσι να στοχοποιήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά, κατόπιν εορτής κάνει και αυτοκριτική γιατί δεν παραιτήθηκε από το 1996 που είχε διαφωνήσει γιατί, όπως υποστηρίζει, το ΠΑΣΟΚ είχε διολισθήσει σε πιο συντηρητικές θέσεις.

Βέβαια, το γεγονός ότι παραιτήθηκε 15 χρόνια μετά είναι ένα θέμα για τον κ. Κοτσακά. Γιατί παρέμεινε μέλος του ΠΑΣΟΚ αφού είχε διαφωνήσει και παράτησε το κόμμα πέρυσι το Μάιο όταν κατάλαβε ότι δεν υπάρχει κόμμα; Τόσο πολύ χρόνο του πήρε για να αντιληφθεί τι έγινε;

Επίσης, εμείς αλλά και τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης δεν αναφέρθηκαν σε εμπλοκή του σε υποθέσεις για τις οποίες κατηγορείται ο κ. Τσοχατζόπουλος. Προς τι λοιπόν η προσπάθειά του να απολογηθεί και να πει ότι είναι φτωχός και ζει μόνο με τη σύνταξή του;

Το πρόβλημα με τον κ. Κοτσακά είναι η ιδεολογική ταύτιση του ιδίου και άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ που συνεργάστηκαν με τον κ. Τσοχατζόπουλου, με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η στήριξή τους σε ένα κόμμα που είναι αντίθετο με ότι πρέσβευε το ΠΑΣΟΚ που υπηρέτησαν. Δείχνει εντελώς τυχοδιωκτική συμπεριφορά η προσπάθειά του να ξαναβγεί στον αφρό τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ρεύμα.

Επίσης, διαψεύδει το γεγονός ότι την τελευταία στιγμή δεν μπήκε στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ για τις πρώτες εκλογές επειδή υπήρξε έντονη διαμαρτυρία άλλων στελεχών που φοβήθηκαν ταύτιση με το «βαθύ ΠΑΣΟΚ»;

Και τέλος, απαντάμε ότι δεν μπορεί ένα κομματικό στέλεχος επί δεκαετίες, επομένως ένα παιδί του κομματικού σωλήνα που υπηρέτησε τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ, να κάνει μαθήματα δημοκρατίας και μάλιστα να αναφέρει ότι την επίθεση κάνει η ηγεμονεύουσα τάξη που χάνει τα προνόμιά της.

Αυτός δεν ήταν μέλος της συγκεκριμένης κομματικής νομενκλατούρας ή μήπως κι ο ίδιος ως γραμματέας του οργανωτικού δεν έπαιξε πολιτικά παιχνίδια;

Ας μην ενοχλείται λοιπόν ο κ. Κοτσακάς με την κριτική. Ας κάνει τη δουλειά του με τον Τσίπρα και αν θέλει ο λαός μπορεί να τον δούμε εξωκοινοβουλευτικό υπουργό. Η εμπειρία του θα βοηθήσει πολύ τον Αλέξη Τσίπρα.

Ολόκληρη η επιστολή του κ. Κοτσακά έχει ως εξής:

«Ως πολίτης αυτής της χώρας, με υποχρεώσεις και δικαιώματα, αισθάνομαι την ανάγκη να καταθέσω τη δική μου αλήθεια στο δημόσιο διάλογο. Τους τελευταίους μήνες έχω στοχοποιήθει, καθώς συγκεκριμένα πρόσωπα από το πολιτικό προσωπικό της χώρας αναφέρονται στο πρόσωπο μου εξ αιτίας της πολιτικής μου επιλογής να στηρίξω το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Προσπαθούν, σκόπιμα, να ‘αξιοποιήσουν’ την παλιά πολιτική μου σχέση με τον κ. Τσοχατζόπουλο. Μία σχέση που πράγματι υπήρξε, ιδιαίτερα τη δεκαετία του 1990, όπως υπήρξε και για εκατοντάδες άλλα στελέχη πολλά από τα οποία παραμένουν στην ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Καθώς, όμως, ορισμένοι επιλέγουν να επιτεθούν προνομιακά στο πρόσωπό μου, με προφανή στόχο να πλήξουν εξ αντανακλάσεως το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, υποχρεούμαι να απαντήσω επί προσωπικού.

Ναι, συνεργάστηκα με τον κ. Τσοχατζόπουλο, ιδιαίτερα την περίοδο 1989-1993. Ήμουν εκλεγμένος, από την Κεντρική Επιτροπή, γραμματέας του Τομέα Οργανωτικού του κόμματος και ο κ. Τσοχατζόπουλος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής. Η συνεργασία μας ήταν θεσμική και επιβεβλημένη. Συμπορεύτηκα με τον κ. Τσοχατζόπουλο το 1996, όταν ήταν υποψήφιος για την εκλογή νέου προέδρου, όπως άλλωστε έπραξαν τα μισά οργανωμένα μέλη του κόμματος. Η συνεργασία εδράζονταν σε πολιτικές επιλογές, αφετηρία των οποίων αποτελούσε η αντίθεσή μας στη συντηρητική μετατόπιση του ΠΑΣΟΚ που βρισκόταν σε εξέλιξη. Αν αργότερα ο οποιοσδήποτε έκανε άλλες επιλογές δεν μπορεί να καθίσταμαι εγώ υπόλογος. Η διαφοροποίησή μου από τον κ. Τσοχατζόπουλο, γεγονός στο οποίο κανείς από όσους σήμερα μου επιτίθενται δεν θυμήθηκε να αναφερθεί, ξεκίνησε στο συνέδριο του 2001. Άσκησα σκληρή κριτική στην τότε κυβέρνηση ενώπιον χιλιάδων στελεχών. Ο κ. Τσοχατζόπουλος και το περιβάλλον του δεν ακολούθησαν προκειμένου να μη ρισκάρουν την παραμονή τους στην κυβέρνηση.

Άλλο ένα σημείο το οποίο σκόπιμα παραλείπουν με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων οι κάθε λογής ερασιτέχνες ‘δημόσιοι κατήγοροι’, είναι ότι δεν είχα ποτέ συμμετοχή οποιουδήποτε τύπου στις κυβερνητικές και όποιες άλλες δραστηριότητες του εν λόγω προσώπου, πλην των κομματικών. Ο χαρακτηρισμός μου ως ‘στενού συνεργάτη’ παραπέμπει τεχνηέντως στο σύνολο των δραστηριοτήτων του κ. Τσοχατζόπουλου και αυτό είναι τουλάχιστον ανέντιμο από όσους το επιχειρούν. Η προσπάθεια στοχοποίησης των πολιτικών μου επιλογών έχει σα στόχο να με οδηγήσει σε ιδιώτευση και αδράνεια. Η αντίληψη που καλλιεργείται με σκοπό την εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων, περί συλλογικής ευθύνης για πράξεις και επιλογές μεμονωμένων προσώπων είναι βαθιά αντιδημοκρατική, κοινωνικά κανιβαλική και προσβάλει τον πολιτικό μας πολιτισμό που ιδιαίτερα αυτή την περίοδο έχουμε ανάγκη να κρατήσουμε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Αν σήμερα κατηγορούμε γιατί δεν έφυγα από το ΠΑΣΟΚ από το 2001 που διαφοροποίησα σθεναρά τη θέση μου, απαντώ ότι η κριτική είναι ορθή και την αποδέχομαι. Έκανα το λάθος να πιστέψω ότι σε συνεργασία με κάποιους συντρόφους μου θα μπορούσαμε να αποτελέσουμε το ισχυρό αντίβαρο στη συντηρητική μετατόπιση που είχε δρομολογηθεί από το 1996. Ήταν λάθος μου που καθυστέρησα να παραιτηθώ από το ΠΑΣΟΚ. Το έκανα μόλις το Μάιο του 2011. Δεν μου ήταν εύκολο να αποποιηθώ 38 χρόνια από τη ζωή μου και ίσως η διαχρονική μου συνάφεια με αυτό το κόμμα δεν με άφηνε να δω καθαρά τα όσα συνέβαιναν. Ήταν αδυναμία και λάθος μου που δεν μπόρεσα να διακρίνω έγκαιρα ότι οι πρακτικές και οι επιλογές συγκεκριμένων προσώπων δεν μπορούσαν να συνάδουν με τις δικές μου αξίες και αρχές και εύχομαι ειλικρινά σε όσους σήμερα εμφανίζονται ως τιμητές μου να μη βρεθούν ποτέ στη θέση να κληθούν να απολογηθούν για πράξεις και επιλογές προσώπων με τα οποία συνεργάστηκαν στην πολιτική ή επαγγελματική τους πορεία.

Η πολιτική της ‘ταμπέλας’ του τύπου, ‘βαθύ ΠΑΣΟΚ’, ‘τσοχατζοπουλικός’ και άλλα παρόμοια έχει δοκιμαστεί συχνά στο παρελθόν. Όσοι, όμως, με γνωρίζουν και δεν περιμένουν να σχηματίσουν άποψη από τα ΜΜΕ κάθε τύπου, ξέρουν ότι ποτέ δεν υποθήκευσα την πολιτική μου αυτονομία, ακόμα και σε σχέση με τον Α. Παπανδρέου.

Η επιλογή μου να στηρίξω εκλογικά το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι απόρροια της ιδεολογικής και πολιτικής μου αντίληψης και είναι αναφαίρετο δικαίωμά μου το οποίο δεν εκχωρώ σε κανενός είδους τιμητή. Δεν προσχώρησα και δεν είμαι μέλος ή στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά συνέπεια δεν μπορώ να επηρεάσω την πολιτική του και όσα μου αποδίδονται όπως ‘οργανωτικός νους’ κ.α., δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Είμαι μόνιμα εγκατεστημένος στη Χίο και ως εκ τούτου η συμμετοχή μου είναι μικρή. Διατηρώ επιφυλάξεις σε επί μέρους ζητήματα, ωστόσο πιστεύω ότι το κενό που άφησε η συντηρητική μετατόπιση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ στη χώρα μας είναι κατεπείγουσα ανάγκη να καλυφθεί από μία νέα ευρωπαϊκή κυβερνητική αριστερά. Ο θόρυβος που έχει περιβάλλει το όνομά μου αποτελεί μέρος μίας ενορχηστρωμένης προπαγάνδας εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ που εξαπολύει η μέχρι πρότινος πολιτικά ηγεμονεύουσα τάξη που βλέπει τα προνόμια της να χάνονται. Είναι εντυπωσιακό και σημείο των καιρών, ότι όσο μεγαλώνει η ένταση της επίθεσης, τόσο μεγαλώνει και η υποστήριξη του κόσμου προς το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Κλείνοντας αυτή την επιστολή, που δεν προέκυψε αβίαστα, αλλά ως αποτέλεσμα μίας επίπονης προσωπικής διεργασίας, θέλω να σημειώσω ότι αν ο στόχος της επίθεσης που δέχομαι ήταν να αλλάξω πολιτική θέση, όσοι το επιχειρούν έχουν αποτύχει. Αν στόχος ήταν να περιορίσω την πολιτική μου δράση, μερικώς το έχουν επιτύχει γιατί ο κάθε άνθρωπος έχει και τα δικά του όρια αντοχής… Η περιουσιακή μου κατάσταση είναι γνωστή και εύκολο σε όποιον το επιθυμεί να την ελέγξει. Κατά κύριο λόγο προέρχεται από ότι κληρονόμησα από την οικογένεια μου. Καταθέσεις ή άλλα εισοδήματα δεν έχω. Ζω με τη σύνταξή μου και επιδιώκω να ζω με αξιοπρέπεια. Αν κάποιοι επιθυμούν να με κρίνουν ζητώ να το κάνουν στη βάση της δικής μου πολιτικής πορείας και του δικού μου τρόπου ζωής».

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 07/06/2012 19:19:20

  Δυστυχως για τον ΣΥΝ (πολύ πρίν ιδρυθεί κάν ο ΣΥΡΙΖΑ), υπήρχε ριζικό εσωτερικό "ερμηνευτικό λάθος" των τάσεων μέσα στο ΠΑΣΟΚ ήδη από την εποχή που ήταν πρόεδρος του ΣΥΝ ο κ. Κωνσταντόπουλος (πρίν αναλάβει ο κ. Αλαβάνος) : Από τα πρώτα χρόνια της πρωθυπουργίας Σημίτη, είχαν εκλάβει ως δήθεν "αριστερή" τάση μέσα στο ΠΑΣΟΚ την λεγόμενη "τάση Τσοχατζόπουλου". Την έβλεπε ως προνομιακό συνομιλητή, στο βαθμό που αντιπολιτευόταν την ηγεσία Σημίτη.
  Η ομάδα μελών του ΣΥΝ περί τον Μιχ. Παπαγιαννάκη (μέρος της οποίας έφτιαξε πολύ αργότερα την ΔΗΜΑΡ) δεν συμμεριζόταν αυτήν την λανθασμένη εκτίμηση. Την συμμεριζόταν όμως σε ικανό βαθμό και η μετέπειτα προεδρία Αλαβάνου.
  Τώρα είναι σαφές πόσο τραγικά λανθασμένη, εκτός πραγματικότητας, ήταν η σκέψη αυτή.

 2. stamoschios avatar
  stamoschios 07/06/2012 20:57:34

  Εντελώς αμόρφωτος και χωρίς να έχει εργασθεί ούτε μια μέρα στη ζωή του διάγει βίον ανθόσπαρτο και ευλογεί καθημερινά τον πολιτικό του μέντορα τον πασίγνωστο Άκη Τσοχατζόπουλο. Αυτός ήθελε τα χαστούκια του Κασιδιάρη, αλλά ευτυχώς για αυτόν στη Χίο έχουμε άλλο αξιακό κώδικα που επιβάλει άλλες συμπεριφορές, απλώς τον περιφρονούμε.

  • Alexandros avatar
   Alexandros @ stamoschios 08/06/2012 19:57:51

   Ίσως εσείς να γνωρίζετε περισσότερα, μιας ζει στη Χίο.Πάντως οι ΠΑΣΟΚοι του παλαιού και βαθέος ΠΑΣΟΚ, το έχουν έμφυτο το μαρξιστικό στοιχείο, οπότε δε μου προξενεί εντύπωση ο βίος ανθόσπαρτος που περιγράφεις.Δυστυχώς φίλε μου, είναι αναμενόμενος.Με αυτούς ο (Τ)ΣΥΡΙΖΑ λανσάρει το καινούριο. Άριστα πράττετε και τον περιφρονείτε.Ούτε μια ματιά δεν αξίζει....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.