#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/09/2013 14:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο κ. Δασκαλόπουλος και οι φίλοι του βιομήχανοι τι έκαναν όταν είδαν ότι έρχονται τα δύσκολα;Διέλαθε, ίσως, της προσοχής κατά τις προηγούμενες ημέρες η νέα παρέμβαση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) ο οποίος με επιστολή του ζητά ούτε λίγο ούτε πολύ να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με τον τουρισμό και τη ναυτιλία και να κοιτάξουμε να ενισχύσουμε τη βιομηχανία.

Αφού χαρακτηρίζει λογιστικό το πρωτογενές πλεόνασμα λέει ότι μόνο η βιομηχανία μπορεί να δώσει το έναυσμα για την ανάπτυξη κ.λπ. Όπως, μάλιστα διαρρέουν κύκλοι του προέδρου του ΣΕΒ που δεν έχει βιομηχανία (εκτός από μια μπυραρία που αγόρασε πρόσφατα) «Είναι σε μεγάλο βαθμό αποπροσανατολιστική η επικοινωνιακή επικέντρωση στο στόχο της επίτευξης πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος».  Κάτι τέτοιο «διευκολύνει ασφαλώς τους εταίρους μας, ιδιαίτερα τη Γερμανία, ώστε να αναγνωρίσουν τις αντικειμενικές ανάγκες της προσπάθειας που καταβάλλει η Ελλάδα και να συνεχίσουν να τη στηρίζουν». «Ένα λογιστικό πρωτογενές πλεόνασμα έχει κυρίως συμβολική σημασία. Δεν προσελκύει επενδυτές. Δεν αποτελεί κίνητρο για τους εγχώριους επενδυτές. Δεν ενθαρρύνει την κατανάλωση. Δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας. Δεν φέρνει ανάπτυξη».

Για τον τουρισμό και τη ναυτιλία λένε οι ίδιες πηγές:  «Αυτά τα... ροζ συννεφάκια πρέπει να φύγουν από τον ορίζοντα μας σιγά - σιγά». «Η βιομηχανία (και όχι ο τουρισμός και η ναυτιλία) είναι ο πραγματικός πρωταθλητής της εθνικής μας οικονομίας –μολονότι αντιμετωπίζει σε μόνιμη βάση μια μεροληπτική διαιτησία». Η κυβέρνηση «πρέπει να αναθεωρήσει την άποψη της για τη δυναμική, τις προτεραιότητες και το μέλλον της εθνικής οικονομίας, χαράσσοντας μια επιθετική πολιτική στήριξης της βιομηχανίας».

Ο ΣΕΒ, μάλιστα, για να τεκμηριώσει τη θέση του περί της ανάγκης ολικής επαναφοράς της βιομηχανίας στις δυτικές οικονομίες, έχει ξεκινήσει εκτεταμένες θεωρητικές και επιστημονικές μελέτες, τις οποίες και θα παρουσιάσει τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα αυτών των μελετών, μόνο η βιομηχανία –και σε καμία περίπτωση ο τουρισμός και η ναυτιλία– μπορεί να συνεισφέρει ολόπλευρα στην ανάπτυξη μιας οικονομίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΒ και της ειδικής ομάδας των εμπειρογνωμόνων που ασχολούνται αυτόν τον καιρό με την επαναθεμελίωσης της ανάγκης της βιομηχανικής ανάπτυξης, η βιομηχανία συμβάλλει περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία (15,5% ή 28,4 δισ. ευρώ).

Έχει πράγματι ενδιαφέρον ένας διάλογος που αναπτύσσεται για το ποιο πρέπει να είναι το παραγωγικό μοντέλο της χώρας τις επόμενες δεκαετίες. Δεν αντιλαμβανόμαστε, όμως, γιατί πρέπει να βάζουμε σε αντιπαράθεση κλάδους που μπορούν να προσφέρουν στην ανάταση της Ελλάδας.

Γιατί δηλαδή πρέπει να ασχολούμαστε, όπως ζητά ο κ. Δασκαλόπουλος, μόνο με τη βιομηχανία και να εγκαταλείψουμε τον τουρισμό και τη ναυτιλία; Το ότι η Ελλάδα είναι ένας από τους ομορφότερους προορισμούς παγκοσμίως πρέπει να το παραβλέψουμε; Το ότι η ελληνική ναυτοσύνη είναι σε όλο τον κόσμο πρώτη πρέπει να το ξεχάσουμε;

Ποια είναι άραγε η πρόταση του ΣΕΒ; Να δώσουμε κίνητρα για να δημιουργηθούν παντού βιομηχανίες, ακόμη και στις όμορφες παραλίες της χώρας, ακόμη και στο λιμάνι του Πειραιά;

Να ξεχάσουμε δηλαδή το φετινό ρεκόρ στον τουρισμό; Το ότι ήρθαν 17,5 εκατ. ξένοι και μας άφησαν 11,5 δις άμεσα έσοδα και πάνω από 30 δις έμμεσα;

Από την άλλη, χωρίς να παραβλέπουμε το γεγονός ότι η βιομηχανία σε μια χώρα πρέπει να έχει σημαίνοντα ρόλο, ας μας απαντήσει ο κ. Δασκαλόπουλος και οι φίλοι του βιομήχανοι τι έκαναν όταν είδαν ότι έρχονται τα δύσκολα; Δεν πήραν τα εργοστάσιά τους και τα μετέφεραν στη Βουλγαρία και την Κίνα;

Δεν απέλυσαν χιλιάδες εργαζόμενους και δεν μείωσαν απίστευτα του μισθούς; Μήπως δεν έβγαλαν τις καταθέσεις δισεκατομμυρίων σε τράπεζες του εξωτερικού και σε υπεράκτιες εταιρείες; Τουλάχιστον το τουριστικό συνάλλαγμα εδώ θα μείνει.

Ξεχνά ο ΣΕΒ ότι μόλις πριν μερικές ημέρες ανακοινώθηκε η βελτίωση των όρων αδειοδότησης επιχειρήσεων; Ξεχνά ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης μόλις βγούμε από την κρίση είναι να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τις επιχειρήσεις;

Ή μήπως ο κ. Δασκαλόπουλος τα θέλει όλα τζάμπα, επειδή εκπροσωπεί τα παλαιά τζάκια, τους παραδοσιακούς λεφτάδες που είχαν μάθει από την εποχή του Μποδοσάκη και του Τζον Πάπας να κάνουν ότι θέλουν χωρίς να δίνουν λογαριασμό;

Η βιομηχανία στην Ελλάδα είναι σχεδόν ανύπαρκτη γιατί έγιναν πολλά λάθη στο παρελθόν. Όχι όμως μόνο από τις κυβερνήσεις αλλά και από τους όψιμους πατριώτες βιομήχανους. Η πρόταση «να φάμε τον έναν κλάδο υπέρ του άλλου» είναι αποπροσανατολιστική και κάνει πολύ κακό στην οικονομία, υπονομεύοντας το μέλλον όλης της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Maou-Maou avatar
  Maou-Maou 07/09/2013 14:20:55

  Είστε σίγουροι ότι θέλετε καλύτερο συνδικαλισμό; Διότι μάλλον εάν γίνει κάτι τέτοιο, τότε δεν θα προλάβουν να ξημερώσουν στην θέση τους μερικοί μερικοί...

 2. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 07/09/2013 14:33:10

  Στο θέμα αυτό έχουν δίκιο. Οι δηλώσεις σωστές.
  Αλλά ο κ. Δασκαλόπουλος είναι "δάσκαλος που δίδασκε και νόμον δεν εκράτει".
  Ο ίδιος πούλησε όλες τις συμμετοχές του σε βιομηχανιες και έγινε ραντιέρης. Το ίδιο έκαναν και πολλοί αλλοι πρώην Έλληνες βιομήχανοι. Ήθελαν να είναι αφεντικά αλλά δεν θέλουν την εταιρική διακυβέρνηση.
  Στην εποχή μας αυτό είναι αδύνατο.
  Έτσι έμειναν αφεντικά - του τραπεζικού χαρτοφυλακίου τους - αλλά χωρίς βιομηχανίες.
  Αυτό δεν είναι βιομηχανία, ούτε κάν καπιταλισμός. Ο καπιταλισμός είναι σύστημα παραγωγής με εκμετάλλευση εργατικής δύναμης, όχι σύστημα διαχείρισης ανενεργού πλούτου. Καπιταλισμός χωρίς παραγωγή, πάγιες επενδύσεις και, κυρίως, εργαζόμενους δεν υπάρχει.
  Παρασιτισμός είναι, σε ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα των ακρίδων, χωρίς πάγια, χωρίς εργαζόμενους και χωρίς παραγωγή υπεραξίας. Τρώνε απλώς μερίδιο της υπεραξίας που αντλούν οι πραγματικοί καπιταλιστές, αυτοί που εκμεταλλεύονται πραγματική εργατική δύναμη.

  • Ρεαλιστης avatar
   Ρεαλιστης @ Uncle Stgm 08/09/2013 02:34:43

   ++++++100000000000

 3. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 07/09/2013 15:12:02

  Αν ο κλάδος της μεταποίησης σε ποσοστό συμμετοχής διαμόρφωσης της Ακαθαριστης Προστιθέμενης Αξίας δεν πλησιάσει το 18% από το 10% που είναι σήμερα και μάλιστα με εξαγωγικό προσανατολισμό, θα κυλιόμαστε σαν το γουρούνι μες στις λάσπες. Και η μετατόπιση αυτή θα πρέπει να γίνει εις βάρος της κατανάλωσης. Όταν λέμε βιομηχανία μην έχουμε στο μυαλό μας τεράστια εργοστάσια με καμινάδες. Μιλάμε για μικρομεσαίες, και όχι μικρομικρές, επιχειρήσεις μετάξύ 50 και 100 εργαζομένων, οι οποίες θα παράγουν εξαγώγιμα προϊόντα. Το πως μπορεί να γίνει αυτό είναι αντικείμενο άλλης συζήτησης. Με μπετά, λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το κράτος μου πορευτήκαμε πενήντα χρόνια. Αυτό το μοντέλο χρεωκόπησε, αν δεν το έχουμε καταλάβει.

  • Nik avatar
   Nik @ Γιάννης Φαίλτωρ 07/09/2013 21:30:33

   ΑκΡΙΒΩΣ! Οι μικρές επιχειρήσεις παράγουν και με την δύναμη τους γίνονται μεγάλες. Αυτό δεν γίνεται κατανοητό με τίποτε εδώ. Η φορολογική μεταχείριση των ΑΕ σε σύγκριησε με τις μικρές επιχειρήσεις τα λέει όλα, έχουν μέχρι και δική τους ΔΟΥ για να διευκολύνονται οι μεγάλοι.

 4. Άσχετος avatar
  Άσχετος 07/09/2013 15:25:30

  Είναι φοβετό να κάνει υποδείξεις ο Δασκαλόπουλος, ο οποίος ειχε στήσει το καρτέλ γάλακτος και χειρργωγούσε τις τιμές. Αργότερα όταν είχε αναλάβει τους μύλους Σαραντόπουλου συνέβη το εξής. Η τιμή των αλεύρων εκτοξεύθηκε το 2007 80% πάνω, με αιτία μια παγκόσμια κρίση στην παραγωγή σταριού η οποία όμως είχε αυξήσει τις τιμές των αλεύρων στην Ευρώπη, 20%. Τυχαίο;

 5. airman avatar
  airman 07/09/2013 15:29:00

  Για να απαπτυχθεί ο βιομηχανικός κλάδος στην Ελλάδα, στο βαθμό που μπορεί (και σίγουρα μπορεί πολύ περισσότερα από σήμερα) χρειάζονται και πραγματικοί βιομήχανοι. Μπορεί ο κ. Δασκαλόπουλος να πει πόσους (εκτός από τον ίδιο) πραγματικούς βιομήχανους εκπροσωπεί ο ΣΕΒ;

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ airman 07/09/2013 18:11:24

   Ο ίδιος δεν είναι πια βιομήχανος. Έχει ρευστοποιήσει όλες τις συμμμετοχές του σε βιομηχανίες.

 6. Simon Bolivar IV avatar
  Simon Bolivar IV 07/09/2013 20:44:31

  Τελικά ποιος δικαιούται να ομιλεί ? Ο ένας έτσι ο άλλος ο γιουβέτσι, ποιος δικαιούται να ομιλεί στο φινάλε . Ο Σίμος, ο μπενυ και οι πάρα το πρωθυπουργό?

  • Tassos avatar
   Tassos @ Simon Bolivar IV 09/09/2013 10:47:44

   Παίζει να έχουν πληρώσει φόρους 100 φορές παραπάνω από τον "βιομήχανο" χωρίς βιομηχανία. Οπότε ναι, σε σχέση με αυτόν τους παίρνει και πολύ μάλιστα.

 7. ΚΩΣΤΑΣ Σ. avatar
  ΚΩΣΤΑΣ Σ. 07/09/2013 21:25:53

  Λύσαμε το πρόβλημα της οικοδομής που είναι η ατμομηχανή των οικονομιών όλων των κρατών και τώρα θα αποκτήσουμε και βιομηχανία...Ανταγωνιστική με τη Γερμανική μάλιστα...
  Αλήθεια στο εξής ο Ελληνας σε αντίθεση με τους κουτόφραγκους και τα Αμερικανάκια θα επενδύει σε μετοχές του "νέου παραγωγικού μοντέλλου ανάπτυξης" και όχι πλέον σε ακίνητα?

  • nantia42 avatar
   nantia42 @ ΚΩΣΤΑΣ Σ. 07/09/2013 22:38:02

   Κάνετε σαν να μην καταλαβαίνετε. Ποιός μίλησε αποκλειστικά για βαριά βιομηχανία ?
   Υπάρχει και η βιομηχανία τροφίμων . Είναι προτιμότερο να εξάγονται χύμα τα αγροτικά μας προιόντα απο το να τυποποιούνται και να πωλούνται έξω με ταυτότητα και υψηλή προστιθέμενη αξία ?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.