#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/04/2013 11:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο «κώδικας Σαμαρά»


Συντονισμός, συνεργασία, αλληλεγγύη αλλά και «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του».

Ένα υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος και φίλος της ιστορίας, έλεγε προ ημερών ότι εάν η ασσυροβαβυλωνιακή κοινωνία στηρίχθηκε στον περίφημο «κώδικα Χαμουραμπί», η τύχη της κυβέρνησης και των υπουργών θα κριθεί από τον «κώδικα Σαμαρά».

Δεν έχει άδικο, εάν λάβουμε υπόψη μας τις διαρροές των τελευταίων ημερών από το σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου για ανεπαρκείς υπουργούς, για απειθαρχία, για μέλη του υπουργικού συμβουλίου κατώτερα των περιστάσεων, για ενόχληση του Αντώνη Σαμαρά για πολλούς, αλλά και τα αιφνιδιαστικά τηλεφωνήματα που έχει κάνει πολύ νωρίς το πρωί για να διαπιστώσει ποιοι είναι στα υπουργεία τους.

Ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι η μάχη κερδίζεται και τίποτα δεν έχει χαθεί και είναι έτοιμος να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να αλλάξει το τοπίο. Πολλάκις στο παρελθόν έχει διαμηνύσει με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα, αρχές, κανόνες και λειτουργίες της κυβέρνησης, οι οποίες στηρίζονται μεν στη «συλλογικότητα» αλλά περιλαμβάνουν και την εξατομικευμένη ευθύνη και την κύρωση. Αυτή η εξατομικευμένη ευθύνη υπολογίζεται πλέον και ήρθε και η ώρα των κυρώσεων.

Από την πρώτη ημέρα της νέας κυβέρνησης, ο Αντώνης Σαμαράς είχε ένα γενικό πολιτικό σκέλος στο οποίο συμπύκνωσε τους πάγιους πολιτικούς στόχους του υπουργικού του συμβουλίου. Οι περισσότεροι στόχοι, εκ των πραγμάτων, κινούνταν στις ράγες του μνημονίου, αλλά καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι αλλά και να δημιουργηθεί ευνοϊκό κλίμα στο διεθνές περιβάλλον.

Πρώτος και βασικός στόχος εξ αρχής ήταν η διατήρηση της χώρας στην ζώνη του ευρώ, να τεθούν οι βάσεις για ανάκαμψη και να αποκατασταθεί το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό. Αυτοί ήταν οι σταθεροί στόχοι του Αντ. Σαμαρά και αποτέλεσαν τον πυρήνα της πολιτικής του από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησης.

Παράλληλα, όμως είχαν μπει και κανόνες στη λειτουργία της κυβέρνησης και οι χαρακτηρισμοί «εξάψαλμος» ή «εντολές Σαμαρά» είναι περιγραφικά ορθοί.

Η ουσία, όμως, είναι ότι ο Σαμαράς κατέγραφε τα πάντα και τους πάντες και είχε μπροστά του, ουσιαστικά ένα βαθμολόγιο - ποινολόγιο της απόδοσης των υπουργών του. Από αυτό θα κριθούν οι πάντες στο άμεσο μέλλον.

Οι συνεχείς αναφορές του Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια εσωτερικών συσκέψεων στο Μαξίμου σε προβλήματα, εκκρεμότητες, καθυστερήσεις κτλ. του κυβερνητικού έργου «φωτογραφίζουν» τουλάχιστον τα μισά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Οι δε γενικότερες αναφορές του Σαμαρά για όσους δεν ασχολούνται μόνο με το έργο τους αλλά «σχολιάζουν δημόσια» το έργο των άλλων ή «βγαίνουν σε παράθυρα» ή «αρθρογραφούν» σε πεδίο ευθύνης άλλων υπουργών «παίρνουν μπάλα» ακόμη περισσότερους.

Το κλειδί του «κώδικα Σαμαρά» είναι οι διατυπώσεις του ότι τα πάντα κρίνονται «από το πραγματικό έργο μας, το οποίο αισθάνεται ο απλός πολίτης».

Ως γνωστόν, η νίκη έχει πολλούς πατέρες, ενώ η ήττα μόνο έναν. Και ο Πρωθυπουργός φέρεται, με βάσει τις πληροφορίες να έχει αποφασίσει να καταμερίσει ευθύνες για να μην επαληθευθεί η ιστορική φράση.

Άρα, η αντίστροφη μέτρηση για τις αλλαγές στην κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ουσιαστικά και αυτή τη φορά φαίνεται ότι τίποτα δεν θα σταματήσει τον Αντ. Σαμαρά να προχωρήσει. Ίδωμεν.

 Μάρκος Αυρήλιος 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. fitsoulas avatar
  fitsoulas 12/04/2013 12:24:11

  Ο Κώδικας του Χαμουραμπί δίνει και οδηγίες για την αποπληρωμή του χρέους:

  117. If any one fail to meet a claim for debt, and sell himself, his wife, his son, and daughter for money or give them away to forced labor: they shall work for three years in the house of the man who bought them, or the proprietor, and in the fourth year they shall be set free.

 2. δρόμος avatar
  δρόμος 12/04/2013 12:25:40

  Κάθε άλλο, ο "Ξένιος Δίας" συνεχίζει και αναβαθμίζεται εν όψει και της τουριστικής περιόδου που ήδη ξεκίνησε, με ειδικές δράσεις στο κέντρο της Αθήνας, απ' όσο γνωρίζω τουλάχιστον - σίγουρα αντίστοιχες δράσεις θα έχουν προγραμματισθεί και σε άλλες περιοχές.

 3. B.Q avatar
  B.Q 12/04/2013 12:25:53

  '' Ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι η μάχη κερδίζεται και τίποτα δεν έχει χαθεί ...''
  Πολύ σωστά θεωρεί, αλλά ο πόλεμος (κι όχι η μάχη, μιας και καθημερινά χάνονται πολλές και κερδίζονται ελάχιστες), μπορεί να κερδηθεί μόνο απ΄τον ίδιο και όχι απ΄ τα ....''πιόνια'' (ατάλαντα εντελώς στην πλειοψηφία τους), που μικρή συμβολή μπορούν να έχουν στο τελικό αποτέλεσμα.
  Μάλλον ένας επαναπροσδιορισμός των ''στόχων'', επικαιροποιημένος κι εμπλουτισμένος από τη γνώση που μέσα απ΄το αίμα της Κύπρου αποκομίσαμε, μιά πιό ....ευέλικτη και απεμπλεκόμενη από τη Γερμανική επιρροή θεώρηση των προτεραιοτήτων μας, μιά επαναστατική και ρεαλιστική πρόταση σχετικά με την ανασυγκρότηση της χώρας (πέρα από αναπτύξεις-επενδύσεις φαντάσματα εκ των ...έξω) κι ένα τολμηρό άνοιγμα με άμεση επιδίωξη σύναψης νέων συμμαχιών στο διεθνή χώρο, θα ήταν πολύ σημαντικά κι αναγκαία. Σωτήρια;
  Όσο όμως η θηλιά του Μνημονίου ανεχόμαστε να σφίγγει το λαιμό μας αδιαμαρτύρητα, όσο δεχόμαστε ως αμετάκλητα τα Γερμανοτροϊκανικά σχέδια που οδηγούν βήμα-βήμα στον απόλυτο έλεγχο της χώρας απ΄τους εμπνευστές των σχεδίων, τα περιθώρια κινήσεων θα στενεύουν κι η δυνατότητα αντίδρασης και ανατροπής, θα περιορίζεται.....
  Είναι ήδη αργά κι οι ασήμαντοι...εντολοδόχοι, λίγο θα ευθύνονται για την έλλειψη τόλμης των διαταγών.......

 4. δρόμος avatar
  δρόμος 12/04/2013 12:32:35

  ...δεν πρόλαβα να το πω και να που ο Ελ. Τύπος ανέβασε άρθρο για την επίσκεψη Δένδια στον Έβρο, δες παραπλεύρως ...

 5. Ρηνα avatar
  Ρηνα 12/04/2013 12:49:03

  Η τυχη της κυβερνησης μας ενδιαφερει, των υπουργων ποσως....

  • Δύο συν Δύω, ίσον... avatar
   Δύο συν Δύω, ίσον... @ Ρηνα 12/04/2013 13:03:57

   H τύχη της πατρίδας και των ζωών μας μας ενδιαφέρει. Των κυβερνήσεων και των υπουργών, ποσώς....

   • Τρίπους avatar
    Τρίπους @ Δύο συν Δύω, ίσον... 12/04/2013 13:38:46

    Εδώ μέσα υπάρχουν διαφορετικές προτεραιότητες, όπως θα έχεις καταλάβει.

 6. η Dimi avatar
  η Dimi 12/04/2013 14:38:43

  Απλές αλήθειες ηγεσίας, στρατηγικής, επικοινωνίας, ομαδικότητας, προσοχής, κοινωνικότητας, πίστης, συνέχειας, υπομονής, επιδίωξης μακροπρόθεσμης νίκης αντί βραχυπρόθεσμης επιτυχίας, όπως διδάσκει τους ανθρώπους η σοφή φύση.
  http://play.simpletruths.com/movie/wisdom-of-wolves/

 7. μακεδων avatar
  μακεδων 12/04/2013 16:22:52

  Να φύγουν από την κυβέρνηση υπουργοί τύπου Ρουπακιωτη να έρθουν νέα πρόσωπα νέες ιδέες που θα τρέξουν το κυβερνητικό έργο και δεν θα αφήνουν τους υπαλλήλους

 8. Κώστας Π. avatar
  Κώστας Π. 12/04/2013 16:22:55

  Καλά και άγια όλα αυτά, όμως με γενικόλογες αναφορές δεν αντιμετωπίζονται τα συγκεκριμένα προβλήματα και οι δυσκολίες που έχει η κυβέρνηση.
  Ο κώδικας Σαμαρά περιλαμβάνει μετρήσιμα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και το έργο κάθε μέλους της κυβέρνησης. Χρήσιμο είναι λοιπόν να αναδεικνύονται τα έργα και οι ημέρες των μελών του υπουργικού συμβουλίου και ονομαστικά να βαθμολογούνται. Γιατί πρέπει οι ανίκανοι κι οι λουφαδόροι να κρύβονται πίσω από το εφεύρημα του politically correct; Αλλά το οφείλουμε και ως ελάχιστη επιβράβευση εκείνων που εργάζονται και αποδίδουν.
  Κώστας Π.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.