#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/05/2011 21:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο κόσμος στις πλατείες, τα κόμματα στη Βουλή

[caption id="attachment_103797" align="alignnone" width="600" caption="Λαϊκή Συνέλευση στο Σύνταγμα"][/caption]

 Θυμάμαι, και  έχω πετύχει, ουκ ολίγες «μεγαλειώδεις» συγκεντρώσεις λαού.

Τις δεκαετίες του `70 και του `80, έχω δει εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου να κατακλύζουν τη πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης, για ψύλλου πήδημα, ή επειδή θα μιλούσε ο … Μητσοτάκης!

Μεσογειακός λαός γαρ οι Έλληνες, κάθε λίγο και λιγάκι έβγαιναν στους δρόμους. Είτε προεκλογικά, είτε έτσι απλά για να εκτονωθούν.

Δεν είμαστε ούτε Αμερικανοί, ούτε Καναδοί, που για να πάρεις χαμπάρι ότι έχουν εκλογές, θα πρέπει να προσέξεις τις διακριτικές … προεκλογικές ταμπελίτσες που στήνουν στα προσεγμένα και καλοκουρεμένα τους γκαζόν.

Ο Έλληνας, κάθε λίγο και λιγάκι, και με διάφορες αφορμές, βγαίνει στις πλατείες και «πάλλεται» πολιτικά. Τι «114», τι «έξω ο βασιλιάς», τι το ένα τι το άλλο. Έχω πετύχει μέχρι μαζική φοιτητική πορεία με αίτημα το … «δικαίωμα στην αντιγραφή»!

Και έτσι πρέπει να λειτουργεί η δημοκρατία. Με παλμό και ζωντάνια, όχι μόνο στο Κοινοβούλιο, αλλά και στους δρόμους. Φωνή λαού-οργή Θεού λένε, και έχουν δίκιο.

Το μόνο κακό είναι ότι οι περισσότερες αν όχι όλες οι συγκεντρώσεις και πορείες, έχουν ένα κομματικό καπέλωμα. Είτε είναι για την επέτειο του Πολυτεχνείου, είτε ως αντίδραση στη δολοφονία κάποιου μαθητή, είτε για τη πώληση του ΟΤΕ, τα κυρίαρχα στοιχεία που τις χαρακτηρίζουν είναι η κομματική ή συνδικαλιστική  (κομματική και αυτή) καθοδήγηση. (Χώρια τα συνηθισμένα στημένα ή μη βίαια επεισόδια).

Τα τελευταία χρόνια, η τεχνητή ευμάρεια της κοινωνίας μας, και η ανάδυση μιας νέας, ηλεκτρονικά δικτυωμένης, και  πιο απολιτικής γενιάς, δημιούργησαν μια άλλη πολιτική πραγματικότητα, λιγότερο παλλόμενη , και με περισσότερη έμφαση στον ζαμανφουτισμό. Και το αποτέλεσμα το είδαμε όλοι.

Οι μαζώξεις για τον Παναθηναϊκό, ή τον υποβιβασμό του  Ηρακλή, συγκεντρώνουν πλέον περισσότερο κόσμο, απ ότι συγκεντρώνει ο τάδε πολιτικός ηγέτης.

Με αποκορύφωμα το γενικό μούδιασμα που μας έπιασε εδώ και δυο χρόνια. Μια περίεργη απάθεια, που δεν συνάδει με τη παράδοσή μας. Η επέλαση της παρέας του ΓΑΠ, και  η υποδούλωσή μας στη τρόικα,  θα έπρεπε κανονικά να φέρουν τα πάνω κάτω, και απαξάπαντες να είμαστε 24 ώρες το 24ωρο στους δρόμους. Κι όμως!

Μέχρι και οι Ισπανοί μας λοιδόρησαν για την απραξία μας.

 

Ώσπου πήραν φωτιά τα «κοινωνικά δίκτυα», δουλέψανε υπερωρίες τα facebook και τα twitter, και ο Έλληνας βρέθηκε και πάλι στη φυσική του θέση: Στο δρόμο διαμαρτυρόμενος. Με πρωτοπόρα την «απολιτική» νεολαία μας. Που επιτέλους απέδειξε ότι …το έχει!

Μόνο που αυτές οι τελευταίες συγκεντρώσεις είναι διαφορετικές. Πιο πολύ  λαϊκή γιορτή θυμίζουν, παρά πολιτικές διαμαρτυρίες. Κάτι σαν τα παλιά καλά φεστιβάλ της ΚΝΕ, χωρίς όμως το… ΚΚΕ.

Οικογένειες με παιδάκια, μεσήλικες και υπερήλικες, έφηβοι,  μουσική, έξυπνα συνθήματα, αυτοοργάνωση, και άλλα παρόμοια. Μέχρι και ΜΑΤατζήδες είδαμε να παίζουν με μωρά! Κάτι σαν χάπενινγκ δηλαδή. Με παντελή όμως την απουσία πολιτικών πανό, και κομματικών λαβάρων

Όμως το μήνυμα περνάει. Δυνατό και ευκρινές: Είμαστε εδώ! Και σας προειδοποιούμε!

 

Και ποιο είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό των τελευταίων αυθόρμητων αυτών συγκεντρώσεων; Εκτός από το μούντζωμα σύσσωμου του πολιτικού κόσμου, το βασικό τους στοιχείο είναι ο φόβος που κατέλαβε το σύστημα.

Τόσο οι πολιτικοί μας ταγοί, όσο και τα «αδιάβλητα» ΜΜΕ, έκαναν το… παγώνι.

Κάποιοι μεγαλόσχημοι μάλιστα ψέλλισαν διάφορες ασυναρτησίες. Κάποιοι άλλοι προσπάθησαν να απαξιώσουν τη λαϊκή συμμετοχή, μιλώντας για απολιτίκ καταστάσεις, new age διαμαρτυρίες, και πιασάρικα μοδάτα συνθήματα, που δεν οδηγούν πουθενά. Λες και οι άλλου είδους πολιτικές εκδηλώσεις με τα γνωστά καπελώματα, μας οδήγησαν κάπου. Λες και θα έπρεπε ντε και καλά να οργανωθούν σοβιέτ με μπροστάρη τον Πάγκαλο στο ρόλο του Τρότσκι, και τον Πρωτόπαπα στο ρόλο του Μπογδάνοφ.

Αφήστε μας ρε σύντροφοι. Δώσαμε, δώσαμε…

 

Και όπως διάβασα σε κάποιο σχόλιο του φάκτορα, «ο κόσμος στις πλατείες – τα κόμματα κλεισμένα στην Βουλή».

 

Είναι κάτι, που νομίζω πως είπε και ο Σαμαράς. Όποιος όμως και να το είπε, είναι εκπληκτικό.

Γιατί αυτό  ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Ο λαός είναι στο δρόμο, και οι πολιτικές μας ελίτ είναι κλεισμένες στη σύγχρονη Βαστίλη. Απομονωμένες από τη πραγματικότητα, και αποκομμένες από τις εξελίξεις.

Το καραβάνι πέρασε, κι αυτοί έμειναν πίσω κοιτώντας το φεγγάρι.

Οι πολιτικοί στη Βουλή, και οι μεγαλοδημοσιογράφοι opinion makers (τρομάρα τους) ψηλά στους γυάλινους πύργους τους. Αμφότεροι επικοινωνούν με τις μάζες μέσω διαγγελμάτων και τσιτάτων. Ας τολμήσουν όμως να κατέβουν στις πλατείες.

Έντρομες, και φοβισμένες οι ελίτ μας, όχι μόνο δεν τολμούν να εμφανιστούν στα μπαλκόνια της Βουλής, όχι μόνο δεν περνά απ το μυαλό τους να κατέβουν στη πλατεία, αλλά διεξάγουν και ανταρτοπόλεμο φθοράς, με στοχευμένες δηλώσεις, και με διάφορες εξυπνάδες του στυλ «επανάσταση σημαίνει να ζητάς απόδειξη από την καντίνα στη πλατεία», και άλλα παρόμοια.

Δεν ξέρω που θα καταλήξουν όλα αυτά. Αυτό που ξέρω είναι ότι, ότι και να γίνει, κάτι καλύτερο θα προκύψει.

Και μόνο που είδαν τις δεκάδες χιλιάδες μούντζες και τα φασκελώματα οι αρχηγοί μας, κάτι ταρακουνήθηκε. Το αν θα το εκμεταλλευτούν προς όφελος της χώρας, ή απλά θα κάνουν και πάλι τα στραβά μάτια, ελπίζοντας πως όλα αυτά θα ξεθυμάνουν, και συνεχίζοντας το αντεθνικό τους έργο, απομένει να το δούμε.

Οι μάσκες όμως έπεσαν, και έδειξαν πως το θηρίο φοβάται. Και μάλιστα δεν έχει και δόντια. Ο βασιλιάς ήταν και είναι γυμνός.

Έτσι λοιπόν,  ο κόσμος στις πλατείες, τα κόμματα κλεισμένα στη Βουλή.

Και ας μη ξεχνάνε κάποιοι, πως τόσο η Βαστίλη, όσο και τα χειμερινά ανάκτορα, δεν ήθελε πολύ για να πέσουν, και να καταντήσουν στο τέλος μουσεία του λαού.

Ας προσέχουν λοιπόν. Και όπως πολύ σωστά είπε ο Σαμαράς, ας αφουγκραστούν τους αγανακτισμένους (για να μην έχουμε άλλα, συμπληρώνω εγώ).

Strange Attractor

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Θετταλός avatar
  Θετταλός 31/05/2011 22:03:32

  Ας μην γελιόμαστε, η βουλή επικυρώνει αποφάσεις που έχουν ληφθεί από άλλα κέντρα, τα λεγόμενα "σκοτεινά" όπως τα χαρακτήριζε ο αείμνηστος Αντρέας.

 2. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 31/05/2011 22:08:44

  Δεν ειναι ετσι ομως.Η μεταπολιτευση ηταν η δημοκρατια της συγκεντρωσης και των μαζων και χρεωκοπησε για το λογο αυτο.
  Βασικα οι συγκεντρωμενοι ζητουν να γυρισει το ρολοι της ιστοριας στο 2009 και να επαναποκτησουμε το βιοτικο επιπεδο που ειχαμε τοτε.Αυτο δεν γινεται σε καμμια περιπτωση οτι και να γινει.

  • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
   ΝΙΚΟΛΑΣ @ ψυχραιμια 31/05/2011 23:12:14

   Αξιοπρέπεια ζητούν. Πού άκουσες εσύ για βιοτικό επίπεδο του 2009;

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ ΝΙΚΟΛΑΣ 31/05/2011 23:28:05

    Aυτο ειναι κατι εντελως αοριστο.

    • Xmm avatar
     Xmm @ ψυχραιμια 01/06/2011 01:49:33

     Έλλειψη πίσσα ποτέ ελπίδας και προοπτικής, αυτο δεν είναι καθόλου αοριστο

 3. ΣΠΥΡΟΣ avatar
  ΣΠΥΡΟΣ 31/05/2011 23:01:19

  Πότε έμαθε γράμματα η γενιά του 1-1-4 και του πολυτεχνείου; Αυτοί οι τύποι μια ζωή στα πεζοδρόμια να πετούν πέτρες και γιαούρτια στον κόσμο. Θυμάσαι Πάγκαλε
  που μαζί με το 'φρούτο' του εκτελεστικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ ΕΠΙ ΑΝΔΡΕΑ τον Κύριο ΣΥΜΟ πετάγατε πέτρες και γιαούρτια στον κοσμάκη στα Εξάρχεια και στην Πλάκα με την δικαιολογία ότι ήταν Δεξιοί; ΤΩΡΑ ΛΟΥΣΤΙΤΕΤΑ.

 4. ink avatar
  ink 31/05/2011 23:18:54

  "..Είναι κάτι, που νομίζω πως είπε και ο Σαμαράς..."
  "...Ας προσέχουν λοιπόν. Και όπως πολύ σωστά είπε ο Σαμαράς..."

  O σοφός (δυστυχώς όχι πάντοτε) λαός έχει και μια παροιμία

  "Το πολύ το λιβάνι το βαριέται και ο διαβολος!" είμαι σιγουρος ότι καταλαβαινόμαστε!!

  • Boulkoumes avatar
   Boulkoumes @ ink 01/06/2011 01:11:51

   Από όλα όσα γράφτηκαν εσένα ο Σαμαράς σε πείραξε; Αν το έλεγε ο καρατζαφυρερ καλά θα ήταν;

 5. Truth avatar
  Truth 01/06/2011 00:04:37

  Μέχρι και οι Ισπανοί μας λοιδόρησαν για την απραξία μας.

  Θα συνεχιστει για πολυ αυτο το παραμυθι;

  • Ένας avatar
   Ένας @ Truth 01/06/2011 00:47:16

   Οι Ισπανοί δεν μας λοιδόρησαν. Βγήκαν οι ίδιοι οι διοργανωτές και είπαν πως δεν ακούστηκε κανένα σύνθημα "οι Έλληνες κοιμούνται" κτλ.

   • Boulkoumes avatar
    Boulkoumes @ Ένας 01/06/2011 01:16:34

    Δεν ειπανε οτι οι Ελληνες κοιμούνται Όχι. Είπανε ¨ξυπνήστε έλληνες". Έχει διαφορά.

 6. Boulkoumes avatar
  Boulkoumes 01/06/2011 01:10:39

  Πολύ ωραία διατυπωμένη ανάρτηση.

 7. ΜΠΛΟΥΜ avatar
  ΜΠΛΟΥΜ 01/06/2011 01:19:40

  Ακούστε κι αυτό το σύνθημα.....
  οέ οέ οέ.....
  σηκωθήκαμε απ΄τον καναπέ......
  κι ήρθαμε όλοι εδώ.....
  στο μπουρδέλο αυτό....

 8. Ignoramus avatar
  Ignoramus 01/06/2011 01:37:59

  Είναι αυτή ακριβώς η απολιτίκ ποδοσφαιρική γενιά που περιγράφει και το άρθρο. Με ποδοσφαιρικά συνθήματα στις πλατείες. Ας είναι όμως. Τουλάχιστον να ταρακουνηθούμε λιγουλάκι.

 9. Ένας avatar
  Ένας 01/06/2011 02:19:19

  ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ:

  youtube.com/watch?v=kG3WR21H_yM

  Έτσι μπράβο καμάρια μου. Διώξτε τους όλους.

 10. Ignoramus avatar
  Ignoramus 01/06/2011 02:35:08

  "Οι μαζώξεις για τον Παναθηναϊκό, ή τον υποβιβασμό του Ηρακλή, συγκεντρώνουν πλέον περισσότερο κόσμο, απ ότι συγκεντρώνει ο τάδε πολιτικός ηγέτης." Τα είπες όλα. Τέλος.

 11. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 01/06/2011 03:00:45

  Τρελλά κόμπλεξ ορισμένοι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.