#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/01/2011 17:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο κόσμος έχει τούμπανο την αναδιάρθρωση κι εμείς κρυφό καμάριΠληθαίνουν ώρα με την ώρα τα δημοσιεύματα για λύση στο ελληνικό πρόβλημα με ελεγχόμενη αναδιάρθρωση και με αγορά του χρέους της χώρας με χρήματα που θα βρεθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Μετά το μπαράζ δημοσιευμάτων της προηγούμενης εβδομάδας, και το γερμανικό Spiegel τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης μιας τέτοιας λύσης η οποία, όπως τονίζει, έχει καλές πιθανότητες να γίνει στο πλαίσιο ενός συνολικού πακέτου σταθεροποίησης της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, το σχέδιο προτάθηκε πριν από μερικές εβδομάδες από τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού Ταμείου στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ.
Ο Ρέγκλινγκ πρότεινε να δοθεί από το Ταμείο ένα δάνειο στην Ελλάδα, με το οποίο θα μπορούσε να αγοράσει υπάρχοντα -υψηλότοκα- ομόλογα, σε τιμές αγοράς.
Η επαναγορά των ομολόγων θα τίθεται σε εθελοντική βάση για τους κατόχους τους, και θα γίνεται με βάση τις τιμές τους στη δευτερογενή αγορά, οι οποίες είναι σήμερα σημαντικά χαμηλότερες από την ονομαστική τους αξία.

Είναι το σενάριο για το οποίο γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα και το οποίος φαίνεται να κερδίζει έδαφος, αν δεν έχει ήδη συμφωνηθεί κάτω από το τραπέζι, όπως και τα μέτρα που θα το συνοδεύουν.

Σε συνέντευξή του στο Spiegel, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τονίζει ότι δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί η δυνατότητα του ταμείου στήριξης για επαναγορά χρέους.
«Θα μπορούσα να φανταστώ το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να επανακεφαλαιοποιεί τράπεζες ή να αγοράζει κρατικό χρέος. Αλλά αυτό το θέμα πρέπει να αποφασιστεί σε πολιτικό επίπεδο» δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ στην εφημερίδα Het Financieele Dagblad.

Κι ενώ στην Ευρώπη ο κόσμος το έχει τούμπανο, στην Ελλάδα συνεχίζουν να το έχουν κρυφό καμάρι. Ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε κακόβουλα τα δημοσιεύματα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τάχθηκε και πάλι κατά της αναδιάρθρωσης χρέους ενώ και ο Προβόπουλος στο Εθνος έκανε λόγο ζημιά που προκαλεί μια τέτοια συζήτηση.

Προφανώς στην κυβέρνηση δε θέλουν με κανένα τρόπο να κάνουν αυτή τη συζήτηση τώρα αλλά μόλις η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο να δώσουν στον κόσμο ως μοναδική λύση την αναδιάρθρωση με τα σκληρά μέτρα μακροχρόνιας λιτότητας. Είναι πιο εύκολο να στηθεί ένα δίλημμα “Η χρεοκοπούμε, βγαίνουμε από το ευρώ, πάμε σε υποτίμηση και χάνουμε λεφτά ή αναδιάρθρωση με σκληρά μέτρα”.

Ενα τέτοιο καθαρά εκβιαστικό δίλημμα σαφώς γέρνει υπέρ της δεύτερης λύσης αφού ο κόσμος δε θέλει να ακούει για χρεοκοπίες. Οπότε, η κυβέρνηση περνά τη βελούδινη λύση και καθαρίζει για τις αποτυχίες της.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. milovan avatar
  milovan 23/01/2011 18:50:50

  Ας πουμε οτι γινεται αυτη η νεου τυπου αναδιαρθρωση και ας υποθεσουμε οτι ενα ασφαλιστικο ταμειο εχει στο χαρτοφυλακιο του 1 δις € ομολογα που στην ληξη τους θα του αποδωσουν το 1 δις € .Τι λετε τωρα θα τα δωσει για το 70 % δηλαδη για 700 εκατ € ? Τα υπολοιπα 300 εκατ € απο τα κεφαλαια των συνταξιουχων,ασφαλισμενων & εργοδοτων ποιος θα τα δωσει ?Ετοιμαστειτε για νεες φυλακες τυπου Γυαρου και βαλε !

 2. neotera avatar
  neotera 23/01/2011 18:51:03

  Η κυβέρνηση παίζει μόνη της σε τέτοια σοβαρά ζητήματα λες κι έχει εν λευκώ εξουσιοδότηση από την αντιπολίτευση και απ' όλους μας... Εκεί βρίσκεται το πρόβλημα.

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 23/01/2011 20:46:32

  Δείτε το ημερήσιο διάγραμμα ισοτιμίας ευρώ/δολλάριο της 22.01.2011 :
  h**p://boersen.manager-magazin.de/spo_mmo/kurse_einzelkurs_uebersicht.htm?u=0&p=0&k=0&s=EUR&l=276&b=691&n=EUR%2FUSD%20SPOT&chartzeit=0
  Δια τους γνωρίζοντες από επενδυτικά, άγριο Short covering είναι. Έφευγαν οι short σαν τρελοί, χάνοντας. Φοβήθηκαν ότι άν δεν φύγουν θα χάσουν πολύ περισσότερα από Δευτέρα.
  Το πολιτικό νέο είναι του Γιουνκέρ. Την "έπεσε" βελούδινα στη Μέρκελ ("καλός ευρωπαιστής ήταν ο Κόλ, όχι κακή Ευρωπαίστρια η Μέρκελ"), αλλά αγριότατα στους "ομοιδεάτες" του Γερμανούς Ελεύθερους Δημοκράτες, "μικρούς συνεταίρους" της Μέρκελ: "Τι σόι Φιλελεύθεροι είναι τώρα αυτοί, που έχουν ξεχάσει τις Ευρωπαιστικές παραδόσεις του κόμματός μας" (υπονοώντας τον "παλιό Γκένσερ)¨;
  Στην πραγματικότητα, το FDP έχει εδώ και μερικά χρόνια αλωθεί από μία παράξενη "πολιτική διασταύρωση" Γερμανών Hinterwälder (οι πίσω από το δάσος, Γερμανοί επαρχιώτες στενοκέφαλοι, ίσως και νοσταλγοί του μάρκου) με αγγλοσαξωνίζοντες νεοφιλελεύθερους. Έταξε μείωση φόρων - έως flat tax - και πήρε πέρισυ 15 % περίπου των ψήφων, προσελκύοντας ανερχόμενους μεσοαστούς ελευθεροεπιχειρηματίες, αχόρταγα στελέχη του χρηματοπιστωτικού κτλ. Αλλά προέκυψε στο υπουργείο Οικονομικών ο "γνωστός φορομπήχτης" Σόιμπλε, "τράκαραν στον τοίχο" και η ιδιόρρυθμη κοινωνική συμμαχία σκόρπισε: Το FDP έχει τώρα στις δημοσκοπήσεις 3 -4%, τα υψηλά και ανερχόμενα μεσοστρώματα σκέφθηκαν ρεαλιστικά και επέστρεψαν στο CDU της Μέρκελ (που ανακάμπτει, αλλά δεν έχει πιά σύμμαχο), ενώ η ευρύτερη μικρο-μεσοαστική τάξη, μισθωτή ή ελευθεροεπαγγελματική-επιχειρηματική, διέρρευσε κυρίως πρός τους Πράσινους (από 11 % έχουν φθάσει στο δημοσκοπικό 19 - 20 %).
  Η Μέρκελ είναι αναγκασμένη να κάνει πολιτική στροφή, οι προσεχείς τοπικές εκλογές δεν σώζονται. Ίσως ανατραπεί και η διοίκηση Βέστερβέλε μέσα στο FDP, προκειμένου να συνεχιστεί η κοινή διακυβέρνηση σε Ομοσπονδιακό επίπεδο μέχρι το 2013: Αλλά με άλλη πολιτική στα οικονομικά - ευρωπαικά, ώστε να "περνάει" στην Άνω Βουλή, που θα κυριαρχείται από την αντιπολίτευση.
  Η προτεινόμενη "τεχνική - οικονομική" λύση (να δοθεί από το Ταμείο ένα χαμηλότοκο δάνειο στην Ελλάδα, για να επαναγοράσει τα ομόλογα), έχει πολιτικό πυρήνα: Άν ισχύσει, τα χρήματα αυτά - χαμηλότοκη μακροχρόνια πίστωση - θα κληθούν να τα δώσουν από δικούς τους πόρους οι "υγιείς" χώρες, κατεξοχήν η Γερμανία.
  Πρόκειται για εθελοντική ανα-διάρθρωση του χρέους, αλλά με την κυριολεκτική σημασία της λέξης (και όχι την "αγοραία" που κατάντησε να σημαίνει "κούρεμα"): Ένα μέρος του ληξιπρόθεσμου τα επόμενα χρόνια χρέους, που κατείχαν θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές (και το πούλησαν ή θα το πουλήσουν, φοβούμενοι χρεωκοπία ή προωθώντας χρεωκοπία), θα μετατραπεί σε μακροχρόνιο και πιό χαμηλότοκο χρέος προς τους Δημόσιους Ευρωπαικούς μηχανισμούς.
  Υπάρχει ένα πρόβλημα πολύ δυσεπίλυτο: Η λύση δεν πρέπει και δεν μπορεί ν' αφορά μόνον την Ελλάδα, αλλά και την Ιρλανδία. Δεν γίνεται να σταθούν 2 μέτρα και 2 σταθμά. Αλλά το Ιρλανδικό χρέος δεν είναι Δημόσιο χρέος, όπως το Ελληνικό. Είναι κυρίως τραπεζική "μαύρη τρύπα". Πώς θα γίνει πολιτικά αποδεκτό και νόμιμο κατά τις Συνθήκες, να χρηματοδοτήσει το οιονεί συλλογικό "Ευρωπαικό Δημόσιο", όχι το Δημόσιο χρέος μιας συνιστώσας χώρας, αλλά τελικά τις ιδιωτικές τράπεζες μιας συγκεκριμένης χώρας, οι οποίες "παίξανε και χάσανε";
  Δεν θα λυθεί εύκολα το κουβάρι.

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 23/01/2011 21:12:32

  Άν ισχύσει, από τους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές θα χάσουν όσοι πούλησαν (ή θα θελήσουν τώρα να πουλήσουν). Φυσικά, όσοι κρίνουν σκόπιμο, μπορούν να διακρατήσουν τα ομόλογα μέχρι τη λήξη.
  Η μεταπώληση - επαναγορά από τις 2 χώρες Ελλάδα και Ιρλανδία, θα αφορά κυρίως την (άγνωστη) ποσότητα ομολόγων που έχει ήδη αγοράσει η ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά. Οι πωλητές έχουν ήδη "γράψει" τις σχετικές ζημίες. Μετά τις φήμες, κανείς ιδιώτης δεν πουλά ομόλογα. Ούτε αγοράζει.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Ο Θείος 23/01/2011 21:33:47

   Mετα την αναγγελια ομως και τις πρωτες αγορες δεν θα ανεβουν οι τιμες των ομολογων;
   Αρα μαλλον αφορα τα ομολογα που εχει η ΕΚΤ και που για πολιτικους λογους θα δεχθει να τα πουλησει σε ιδια τιμη ή λιγο καλυτερη απο αυτη που τα αγορασε αλλα κατωτερη απο αυτη που θα εχουν στην αγορα οταν αναγγελθει η συμφωνια.
   Το ιρλανδικο μπορει να παρακαμφθει με δηλωση οτι οταν βρεθει τροπος θα τυχει ισης μεταχειρισης.
   Ομως ολο αυτο θα συνοδευεται με προγραμμα λιτοτητος διαρκειας.Βεβαια ο βρεγμενος τη βροχη δεν τη φοβαται.

 5. Petros avatar
  Petros 23/01/2011 22:15:17

  Η ΕΚΤ κατέχει αυτή την στιγμή 44δις ελληνικά ομόλογα αρχικής αξίας γύρω στα 60-65 δις.
  Το όφελος δηλαδή θα είναι πολύ μικρό .
  Ταυτόχρονα είναι βέβαιο ότι ο δανεισμός θα είναι ενυπόθηκος και θα συνοδεύεται με παράταση των μηχανισμών ασφυκτικού ελέγχου του
  μνημονίου.
  Εκτίμηση μου είναι ότι σε κάθε περίπτωση το χρέος θα παραμείνει πάνω από το ύψος που το παρέλαβαν το 2009 και σε απόλυτο νούμερο και πολύ περισσότερο σαν ποσοστό του ΑΕΠ.

  • neos agrotis avatar
   neos agrotis @ Petros 23/01/2011 22:34:52

   30% οφελος ειναι πολύμικρό? και μάλιστα να μην ακουσθει τίποτα για αναδιαρθρωση και να είσαι πάλι στις αγορές.
   Οσο για τοα ενυποθηκο δανεισμό και τον ασφυκτικό έλεγχο, εαν επαληθευθουν (πολυ πιθανό), εχω να πώ ας προσέχαμε.

 6. Petros avatar
  Petros 23/01/2011 22:53:10

  1. Το όφελος θα είναι γύρω στα 20 δις που υπολείπεται της αύξησης χρέους που το ίδιο το μνημόνιο δημιούργησε.
  2. Το ότι θα είσαι πάλι στις αγορές με παραμένων χρέος 130 -140% του ΑΕΠ ( το ΑΕΠ μειώνεται διαρκώς με την ύφεση) μάλλον είναι ευσεβής πόθος.
  3. Το σενάριο αυτού του τύπου ''κουρέματος'' , για να είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα έπρεπε να μην είχε διαρρεύσει.

  • neos agrotis avatar
   neos agrotis @ Petros 23/01/2011 23:03:49

   Γνωρίζεις άν και πόσα ομόλογα μπορεί να έχουν μαζέψει οι ελληνικές τράπεζες τον τελευταίο χρόνο και σε τι τιμές? Μήπως υπήρξε κάποιο σχέδιο? Οι αγορές αυτό που τους ενδιαφέρει ειναι οτι θα πληρωθούν. Μείωση του χρέους, σε συνδυασμό με μείωση του επιτοκίου των δανείων, συν επιμήκυνση εστω των δανείων του μνημονίου, συν αυστηροί έλεγχοι κάνουν την
   κατάσταση διαχειρίσημη.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Petros 23/01/2011 23:15:48

   Και που διερρευσε αν οι αγορες υπερεκτιμησουν το σχεδιο και θεωρησουν οτι λυθηκε το προβλημα τοτε θα πεσουν τα σπρεντ και η Ελλαδα θα δανεισθει κανονικα απο αυτες.
   Ο εχων στηριξη και ενα μεγαλο κεφαλαιο στη διαθεση του παιζει οπως θελει : με απογοητευμενες αγορες αγοραζει ομολογα χαμηλα και με ενθουσιασμενες εκδιδει νεα με χαμηλα σπρεντ.
   Το ευρωπαικο Ταμειο εχει αρκετα ωστε να ελεγξει την αγορα ομολογων.

 7. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 23/01/2011 23:09:31

  Η σκέψη είναι καλή, στο να διαμορφώσει ρεαλιστικά επιτόκια δανεισμού (που ΙΣΧΥΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ότι είναι άδικα). Το κέρδος, όμως ΔΕΝ θα είναι 30 δις γιατί τα οι τιμές θα προλάβουν να διαμορφωθούν ανάλογα (ΑΝ γίνει, ΟΤΙ γίνει). Δεν καταλαβαίνω όμως, γιατί δεν συζητάμε το ουσιαστικό: 'Οτι και με 15 δις λιγότερο χρέος, η Ελλάδα δεν σώζεται, όσο δεν της επιτρέπεται ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ. Απλά μεταθέτουμε χρονικά το αναπόφευκτο. Που είναι Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ.

 8. Petros avatar
  Petros 23/01/2011 23:39:46

  ''αν οι αγορες υπερεκτιμησουν το σχεδιο και θεωρησουν οτι λυθηκε το προβλημα ''
  Υπεραισιόδοξος.......

  Το σπρεντ θα πέσει σημαντικά , μόνο αν μειωθεί δραστικά το χρέος και αν η περαιτέρω πτώση του είναι αυτοτροφοδοτούμενη δηλαδή όταν
  Ανάπτυξή μείον Πληθωρισμός σημαντικά μεγαλύτερο από το μηδέν

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Petros 23/01/2011 23:57:55

   Ωραια.Σε μια τετοια περιπτωση το Ταμειο θα δανειοδοτει και η Ελλαδα θα αγοραζει ομολογα σε χαμηλες τιμες και δεν θα μπορουν να πουν τιποτα.
   Αν τα σπρεντ μεινουν ψηλα θα συνεχισθουν οι επαναγορες παλιου χρεους.
   Αν πεσουν χαμηλα θα εκδοθουν αλλα ομολογα.

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ ψυχραιμια 24/01/2011 00:52:33

    Win-win δηλαδή! Έτσι θα καταλήξουμε σε λίγο να μας χρωστάνε κι'όλας!
    Αυτό με τον γύφτο, που σκότωσε το γυφτόπουλο γιατί θα κοψομέσιαζε το πουλάρι, αν είχε μουλάρι για να κάνει πουλάρι, το ξέρεις;
    Το "κόλπο" φίλε μου, θα ρίξει γρήγορα, πριν προλάβουμε να εκμεταλευτούμε την φούσκα, τα επιτόκια στο 8% από το 12% που είναι τώρα. Ε, και; Θα προκόψουμε;

 9. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 24/01/2011 00:30:47

  Ο πολύς κόσμος όμως αναρωτιέται τι σημαίνει αναδιάρθρωση στην πράξη, για τον μισθωτό και τον μικρομεσαίο καταθέτη.
  Αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί.

 10. Petros avatar
  Petros 24/01/2011 01:05:42

  Τα σπρεντ θα μείνουν ψηλά όλο το παλιό χρέος θα μετατραπεί σε ενυπόθηκο και η χώρα θα διοικείται οριστικά και επ' αόριστον από τους δανειστές της.

 11. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 24/01/2011 10:53:30

  Ο ψυχραιμία περιέγραγε το "σενάριο" πολύ καλά:
  "Μαλλον αφορα τα ομολογα που εχει η ΕΚΤ και που για πολιτικους λογους θα δεχθει να τα πουλησει σε ιδια τιμη ή λιγο καλυτερη απο αυτη που τα αγορασε αλλα κατωτερη απο αυτη που θα εχουν στην αγορα οταν αναγγελθει η συμφωνια".
  Τονίζω το "πολιτικους λογους".
  Μετά, λογικά, οι τιμές ομολόγων θα "τινάξουν" απότομα προς τα άνω (επειδή θα μειωθεί ο όγκος τους). Αντίστοιχα, η θεωρία λέει ότι θα "πέσουν" απότομα τα spread, ενώ τα CD's θα περιέλθουν στα αζήτητα.
  Αλλά είπαμε, αυτά στη θεωρία. Στην πράξη, υπάρχουν πολλοί δυνατοί "παίκτες" γύρω και όλα αυτά είναι κινήσεις "υψηλού τζόγου".
  Αλλά σ' αυτό τό "γύρο", πίσω από τη μπάνκα, και ιδού το παράδοξον, σε ρόλο "Τζών Τάραμας", κάθεται κάποιος μεσιέ Κλώντ.

 12. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 24/01/2011 12:17:33

  *Πρόταση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, φέρεται να κατέθεσε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού ταμείου σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με αποσπάσματα άρθρου του περιοδικού Der Spiegel. Ο Ρέγκλινγκ πριν από λίγες εβδομάδες κατέθεσε στις χώρες της Ευρωζώνης και στην Κομισιόν, την πρόταση αυτή, που συζητήθηκε, επίσης, στην τελευταία συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

  *Νέες υποβαθμίσεις του ελληνικού χρέους βλέπει η Fitch Ratings, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων μέχρι τα τέλη της χρονιάς. «Αν δεν αποκτήσουν ξανά πρόσβαση στην αγορά μέχρι το τέλος του 2011, τότε οι αξιολογήσεις τους θα μειωθούν περαιτέρω λόγω της απουσίας επιπρόσθετης χρηματοδότησης από την ΕΕ και το ΔΝΤ»,
  δήλωσε την Παρασκευή ο Ντέιβιντ Ρίλεϊ, επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων του διεθνούς οίκου.

  ΠΠ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.