#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/03/2012 10:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο κόσμος έφτασε στα όρια του κι αυτοί μιλάνε για νέα μέτρα!!!Έχουμε χάσει τη μπάλα με την οικονομία και κανείς δεν μας εξηγεί τι τελικά συμβαίνει. Από το 2010, κάθε φορά που παίρνουν μέτρα λιτότητας και εφαρμόζουν νέα Μνημόνια ως ακολουθήματα δανείων, ακούμε ότι είναι αρκετά και δε χρειάζεται τίποτε άλλο. Το ακούσαμε και πέρυσι το καλοκαίρι όταν μας έλεγαν ότι την άνοιξη του 2012 (δηλαδή τώρα) θα είχαμε πλεονάσματα. Το ακούσαμε το φθινόπωρο όταν ο Βενιζέλος μας διαβεβαίωνε ότι αν κάνουμε ένα «ντου» θα βγούμε από την κρίση.

Μας τα ξαναείπε και ο Παπαδήμος για να μας πείσει πόσο αναγκαία είναι τα νέα μέτρα προκειμένου να πάρουμε το δάνειο, αφού πρώτα γίνει το κούρεμα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μας είχε πει ότι δε θα χρειαστούν άλλα μέτρα το 2012.

Φτάσαμε λοιπόν στο Μάρτιο, στην «επιτυχία» των Βρυξελλών, στο νέο Μνημόνιο που ψηφίστηκε, στα νέα μέτρα που ξεκίνησαν να ισχύουν.

Και πριν καλά – καλά στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής από τους πολιτικούς ηγέτες και την κυβέρνηση, άρχισαν πάλι τα σενάρια για νέα... μέτρα.

Και το χειρότερο, πριν καν εκταμιευτεί έστω κι ένα ευρώ από τα 130 δισ. του νέου δανείου, άρχισαν να μιλούν για ένα ακόμη δάνειο που θα χρειαστεί η Ελλάδα την περίοδο μετά το 2015. Η αποκάλυψη του Spiegel είναι εντυπωσιακή διότι λέει ότι υπήρχε η πρόβλεψη στη νέα σύμβαση για το νέο δάνειο των 50 δισ. και απαλείφθηκε κατόπιν πιέσεων της Μέρκελ.

Για να υπάρχει όμως σημαίνει ότι το χρειαζόμαστε, σημαίνει ότι όλες οι αναλύσεις που κάνουν δανειστές και μη δείχνουν ότι ούτε τα 130 δισ. ευρώ σώζουν την Ελλάδα.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που ο προϋπολογισμός έχει εκτροχιαστεί από τον πρώτο μήνα του έτους κατά 1,3 δισ. ευρώ (450 εκατ. μείον τα έσοδα και 900 εκατ. πάνω οι δαπάνες).

Ήδη, επίσης, έχουν αρχίσει να διαρρέονται σενάρια για νέα σκληρά μέτρα, από κατάργηση 13ου και 14ου μισθού μέχρι κατάργηση αποζημιώσεων και εφάπαξ. Και το κάνουν προκειμένου να δεσμεύσουν την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε μια πολιτική που θα διαλύσει οριστικά την κοινωνία.

Για κάποιους προφανώς έχει σημασία ποιος θα διαχειριστεί την καταστροφή της χώρας, κι όχι πώς να ξεφύγει η χώρα από την καταστροφή. Αυτός είναι ο πατριωτισμός του κ. Βενιζέλου και πολλών άλλων. Ρίχνει το... μουτζούρη στον Σαμαρά για να γλιτώσει αυτός και το κόμμα του.

Όσο ρευστή είναι η οικονομική κατάσταση τόσο θα είναι και η πολιτική με τους διάφορους να ονειρεύονται σενάρια συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ότι ο κόσμος έχει φτάσει στα όριά του και δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί νέα, σκληρά μέτρα. Κάνουν ότι είναι δυνατό για να μας προετοιμάσουν για νέο μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις από τον Ιούνιο.

Ας τολμήσει κάποιος να μας το πει ξεκάθαρα. Χρεοκοπήσαμε και δεν μας σώζουν ούτε τα PSI ούτε τα νέα δάνεια. Αυτή θα ήταν μια πιο τίμια στάση.

Μέσα σ' αυτό το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί θα πρέπει και η Νέα Δημοκρατία να ξυπνήσει. Να αντιληφθεί δηλαδή ότι η μετρολογία της κυβέρνησης κάνει κακό σε όλη την προσπάθεια που ξεκίνησε από τον Αντώνη Σαμαρά. Ο κόσμος δεν έχει υπομονή, βρίσκεται υπό πίεση και λάθη δεν συγχωρεί.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Dark Angel avatar
  Dark Angel 05/03/2012 10:24:10

  Οι "αυτοί" στηρίζονται σε 199 Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου...
  Ή μήπως όχι;

  • madprof avatar
   madprof @ Dark Angel 05/03/2012 12:46:54

   "Για κάποιους προφανώς έχει σημασία ποιος θα διαχειριστεί την καταστροφή της χώρας, κι όχι πώς να ξεφύγει η χώρα από την καταστροφή"!
   Και το πως θα διασφαλίσουν τα κλοπιμαία και τους συμμοριτοκομματολήσταρχους!

 2. ΜΑΛΛΟΝ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ... avatar
  ΜΑΛΛΟΝ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ... 05/03/2012 10:28:42

  σας τιμά που το λέτε στα ίσα

 3. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 05/03/2012 10:50:17

  Μέχρι την -εικαζόμενη- διεξαγωγή των εκλογών, η μετρολογία θα εντείνεται μέρα με τη μέρα.

  Ο στόχος είναι σαφής: να εμπεδωθεί στον κόσμο η πεποίθηση ότι αυτά τα μέτρα θα ληφθούν οπωσδήποτε, ώστε να ταυτιστεί ΚΑΙ η ΝΔ (κυρίως αυτή) με την προαπόφαση για τη λήψη τους. Έτσι, θα είναι πλέον ευκολότερο για το ΠΑΣΟΚ να κάνει πειστικότερο προεκλογικά το χαρτί του "μικρότερου κακού" (δηλαδή τη συγκυβέρνηση με τον Κουβέλη) που ήδη έχει αρχίσει να επικαλείται σε επίπεδο βάσης για να διασώσει όσες από τις δυνάμεις του μπορεί. Το χαρτί αυτό μάλιστα αναμένεται να το παίξει και σε επίπεδο ηγεσίας ο Βενιζέλος άμα τη αναλήψει της αρχηγίας, ώστε να το πλασάρει ως στροφή στην "προοδευτική" παράταξη.

  Αλλά, το έχουμε πει πολλές φορές: μετά την απομάκρυνσιν εκ του ταμείου (10/11/2011) ουδέν λάθος αναγνωρίζεται...

  • drider avatar
   drider @ Αυριανιστής 05/03/2012 11:04:32

   Όλα τα σενάρια είναι ανοικτά, ακόμα και το σενάριο συγκυβέρνησης ΝΔ με ΔΗΜΑΡ - το έδαφος προλειαίνεται ήδη με άρθρα όπως το χθεσινό του κ. Κρανιδιώτη

 4. vildanden avatar
  vildanden 05/03/2012 11:24:39

  "Κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ότι ο κόσμος έχει φτάσει στα όριά του και δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί νέα, σκληρά μέτρα. Κάνουν ότι είναι δυνατό για να μας προετοιμάσουν για νέο μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις από τον Ιούνιο.

  Ας τολμήσει κάποιος να μας το πει ξεκάθαρα. Χρεοκοπήσαμε και δεν μας σώζουν ούτε τα PSI ούτε τα νέα δάνεια. Αυτή θα ήταν μια πιο τίμια στάση."

  Πρώτον, όταν ο κόσμος (η πλειοψηφία αυτού δηλαδή) φτάσει στα όριά του, θα το καταλάβετε.

  Δεύτερον, γιατί δε μας το λέει ο κύριος Σαμαράς;

  • ano-kato avatar
   ano-kato @ vildanden 05/03/2012 12:39:39

   Πιοί είναι αυτοί;Ο Παπαδήμος ποιος είναι;Ποιος στηρίζει την κυβέρνηση του; Ποίας κυβέρνησης προυπολογισμό ψήφισε η βουλή ΟΛΗ μαζί τον Δεκέμβριο;Ποιας κυβέρνησης προτάσεις ψήφισε η βουλή με 199 ψήφους για το νέο μνημόνιο; Ποιοι ήταν οι 205 βουλευτές που ψήφισαν περικοπές μισθών συντάξεων φαρμάκων την περασμένη εβδομάδα;Από που προκύπτει ότι θα παρθούν νέα μέτρα τον Ιούνιο;Μμήπως από τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις στο νέο μνημόνιο που αν δεν το ψηφίζαμε όπως μας έλεγαν με διαφορετικό τρόπο αλλά εννοώντας τα ίδια Παπαδήμος Σαμαράς Βενιζέλος και Παπανδρέου θα πτωχεύαμε;Αν κάπιοι διαφωνούσαν και δεν ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΝ γιατί δεν διαφώνησαν;Και γιατί όσοι διαφώνησαν ερίφθησαν εις το πυρ το εξώτερον;Θα μας απαντήση κανείς;

   • factorx avatar
    factorx @ ano-kato 05/03/2012 12:45:50

    Τεράστιες γιατί μπαίνεις και ως "βοσκός". Εδώ δεν είναι φόρουμ ελεύθερης βοσκής. Στο λεω γιατ'ι θα σε πάρει χαμπάρι ο moderator θα σε κόψει και μετά θα γκρινιάζεις;

    • ano-kato avatar
     ano-kato @ factorx 05/03/2012 13:03:05

     Από το ίδιο πισι γράφουν και άλλοι και έγινε λάθος.

 5. The Saint avatar
  The Saint 05/03/2012 11:47:56

  Ολα τα ξέρουν ήδη απο τώρα...
  Τα σχέδια που παίζονται στις πλάτες μας, μακάρι να μπορούσαμε να τα αποκωδικοποίήσουμε

 6. Geros avatar
  Geros 05/03/2012 11:49:05

  Δεν μπορούμε να καταλάβουμε ότι όποιος και να έρθει να κυβερνήσει θα παρθούν νέα μετρα?
  Αν χρεοκοπήσουμε δηλαδή δεν θα παρθούν νέα μέτρα μείωσης των εισοδημάτων?
  Αν κυβερνήσει η Παπαρήγα δεν θα πάρει μέτρα?
  Ας το πάρουμε όλοι χαμπάρι , τα λεφτά δεν φυτρώνουν στα δέντρα και εμείς λεφτά δεν έχουμε. Με ή χωρίς χρεοκοπία , με έξυπνους ή με ηλίθιους στην εξουσία θα παρθούν μέτρα μείωσης των εισοδημάτων μέχρι τα εισοδήματα να αντιστοιχούν στην παραγωγικότητα μας. Να αυξήσουμε την παραγωγικότητα θα μου πείτε , σωστό αλλά αυτό γίνεται σε βάθος χρόνου και εμείς είμαστε φαλιρισμένοι ΤΩΡΑ.
  Όσο για το αν ο κόσμος έφτασε στα όρια του θα σας πω μια ιστορία .
  Ήταν κάποτε καθισμένος κάτω από ένα δέντρο ένας άνθρωπος εξαντλημένος από την πεζοπορία , είδε έναν περαστικό και του είπε "σε παρακαλώ δεν αντέχω άλλο , πεθαίνω της πεινας δώσε μου κάτι , οτιδήποτε, να φάω".
  Ο περαστικός έβγαλε από το ταγάρι του ένα κομμάτι τυρί και του το έδωσε , τότε τα ταγάρια ήταν από δέρμα ζώου γυρισμένο , με το τρίχωμα του ζώου από την μέσα μεριά του ταγαριού δηλαδή. Κοιτάει το κομμάτι το τυρί ο πεινασμένος και λέει στον περαστικό "δεν μπορώ να το φάω αυτό , είναι γεμάτο τρίχες".
  Ο περαστικός παίρνει πίσω το τυρί και του λέει "δεν έχει το τυρί μου τρίχες , εσύ δεν είσαι αρκετά πεινασμένος". Και συνέχισε τον δρόμο του.
  Τα όρια αλλάζουν ανάλογα με την ανάγκη που έχεις.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Geros 05/03/2012 12:02:05

   Μάλλον η προχθεσινή εισβολή του ενόπλου απολυμένου και η ομηρεία του πρώην εργοδότη του, δεν σου έδειξαν τίποτε για το αν ο κόσμος έφτασε στα όριά του.

   Κρίμα που νομοτελειακά θα συμβεί έτσι, αλλά είμαι βέβαιος ότι ο πρώτος φόνος σε αντίστοιχο μελλοντικό συμβάν, θα σου το δείξει.

   • Geros avatar
    Geros @ Αυριανιστής 05/03/2012 12:27:34

    Αγαπητέ το μόνο που μου έδειξε το συμβάν στην Κομοτηνή είναι ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος έφτασε στα όρια του.
    Η κοινωνία είναι το θέμα , θυμάσαι που καιγόταν η Αθήνα , εσύ τις προηγούμενες μέρες έλεγες "όλοι στους δρόμους" , και τελικά ανταλλάσσαμε σχόλια από τα σπίτια μας και οι δυο?
    Και ποιος την έκαψε ? Οι αγανακτισμένοι? Όχι , μια ομάδα εγκληματιών που γύριζε στα καταστήματα και έλεγε "πόσα δίνεις για να μην σου κάψω το μαγαζί".
    Ο κόσμος την πέρασε την αγανάκτηση , φάση ήταν. Τώρα είναι κουρασμένος , θέλει κάποιος να του πει ότι θα γίνουν αυτά τα δέκα πράγματα (όσο επώδυνα και να είναι , ο βρεγμένος την βροχή δεν την φοβάται) και το έτος ... τάδε ο εφιάλτης τελειώνει.
    Το αφηρημένο παραμύθι για αναπτυξιακά και όχι υφεσιακά μετρα τελείωσε , να δούμε αν θα το καταλάβει ο Σαμαράς να μπει μπροστά και να πάρει την παρτίδα.

    • Αυριανιστής avatar
     Αυριανιστής @ Geros 05/03/2012 13:08:59

     Πώς ακριβώς "ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται";

     -Μήπως όταν έχουν ήδη καταργηθεί 3 μισθοί με το 22%, και θα καταργηθούν και τα δώρα (άλλοι δύο);
     -Μήπως με την απίστευτη νέα φορολαίλαπα και με τα τεκμήρια, που ακόμα δεν φάνηκαν τα αποτελέσματά της;
     -Μήπως με την ύφεση του 7% (για φέτος) που φοβούνται ακόμα και διεθνείς οργανισμοί, με τα λουκέτα και τους ανέργους να φτάνουν στο 1.5 εκατομμύριο;
     -Μήπως με την κατάργηση του εφάπαξ;
     -Μήπως με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και την προσάρτηση (χωρίς μείωση) του χαρατσιού μέσω ΔΕΗ στους υπόλοιπους φόρους για την ακίνητη περιουσία;

     Εδώ που έχουμε φτάσει, αν δεν υπάρξουν σύντομα μερικά περιστατικά σαν αυτά που χαρακτήρισα παραπάνω ως νομοτελειακά, για να σφίξουν οι κ*λοι και να επιβληθεί, έστω κι έτσι, ο φόβος που θα φυλάει τα έρμα, ο βρεγμένος έχει πολλά ακόμα να φοβάται.

  • ano-kato avatar
   ano-kato @ Geros 05/03/2012 12:38:53

   Γερο μάλλον εσύ δεν είσαι αρκετά πεινασμένος

   • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
    ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ ano-kato 05/03/2012 12:57:22

    Οἱ γέροι τήν περνᾶνε λιτά τή ζωή...,ὃση τούς ἒχει μείνει...

   • Geros avatar
    Geros @ ano-kato 05/03/2012 12:59:45

    Εσύ δηλαδή είσαι ?
    Αν είσαι τι κανεις για αυτό?
    Περιμένεις να σου πει ο Λαζόπουλος στο επόμενο Αλ τσαντίρι πότε αρχίζει η επανάσταση?

  • Γιώργoς Αχαιός avatar
   Γιώργoς Αχαιός @ Geros 05/03/2012 13:14:28

   "Με ή χωρίς χρεοκοπία , με έξυπνους ή με ηλίθιους στην εξουσία θα παρθούν μέτρα μείωσης των εισοδημάτων μέχρι τα εισοδήματα να αντιστοιχούν στην παραγωγικότητα μας"

   Για να χρησιμοποιήσω μία έκφραση που σου αρέσει η παραγωγικότητα δεν φυτρώνει στα δέντρα. Πρέπει να υπάρχουν επιχειρήσεις για να δημιουργηθεί.

   Νέα μέτρα όμως, νέοι φόροι, περισσότερη αβεβαιότητα, κι άλλη περιοριστική πολιτική αυτοκτονικού τύπου, καθημερινές οδομαχίες που ίσως δούμε στο μέλλον, θα καταστήσουν αδύνατη το να μην καταστραφεί κι άλλο η παραγωγική μας βάση.

   Όσο για το ψωμότυρο, Ναι αυτός που δεν το έφαγε δεν ήταν επαρκώς πεινασμένος. Όταν όμως πας να δώσεις τέτοιο ψωμότυρο σε κάποιον που ίσως έτρωγε (καλώς ή κακώς σούσι) μέχρι χθες, δεν ξέρω που θα πάει ο γέρος και που ο γάιδαρος....

 7. silence.t avatar
  silence.t 05/03/2012 13:00:23

  Βαρέθηκα !!

 8. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 05/03/2012 13:29:11

  Μπορεί κάποιος να προτείνει άλλη λύση από την λήψη επιπλέον μέτρων;
  Όποιος το κάνει θέτει υποψηφιότητα για Νόμπελ.

  Αυτό που έχει πρώτιστη σημασία είναι να μην γίνει συγκάλυψη των προσωπικών ευθυνών και να προχωρήσουν οι θεσμικές εκείνες αλλαγές που θα αποτρέπουν την κατάληψη της χώρας από τα κόμματα σαν νάναι δικό τους βοσκοτόπι. Τα τελευταία 30 χρόνια η Ελλάδα ήταν υπό κατάληψη. Τα πάντα είχαν υπαχθεί στη βούληση του Άρχοντα ελέω λαϊκής εντολής.

  Ποιόν δεν συμφέρει η πλήρης αναδόμηση του Κράτους;
  Αν όντως υπάρχει βούληση εξορθολογισμού του Δημοσίου (ΚΔ και ΤΑ) το Κράτος μπορεί να φροντίσει τους πραγματικά πληγέντες.
  Βέβαια στους πληγέντες είναι κι αυτοί που δεν μπορούν με εσώρουχα Perla την γυνή τους πια να στολίσουν.
  Κι είναι ακριβώς αυτοί που πρέπει να εξοντωθούν, αφού πρώτα πληρώσουν.

  Aν θέλουμε ειλικρινείς να είμαστε.

 9. βασιλης avatar
  βασιλης 05/03/2012 14:13:54

  Το εκβιαστικό ερώτημα που θέτουν συνεχώς τόσο αυτοί που ψήφισαν το 1ο μνημόνιο όσο και αυτοί που ψήφισαν το 2ο μνημόνιο είνα:
  Θέλετε να γίνουμε Βόρεια Κορέα και Αλβανία; Τότε πείτε όχι στην τρόικα. Αν δεν θέλετε να γίνουμε κάτι από τα παραπάνω, τότε ελάτε να ολοκληρώσουμε το PSI και να δανειστούμε άλλα 130 δισ., που στην πορεία μπορεί να γίνουν 170 ή και πολύ περισσότερα, και να αρχίσει η ανάπτυξη. Έτσι θα γίνουμε Ταϊλάνδη, Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Νιγηρία ή κάτι παρόμοιο». Αν οι εκβιασμοί της συγκυβέρνησης και των... παραφυάδων τους ήταν λίγο ειλικρινείς, ίσως να διατυπώνονταν κάπως έτσι. Όμως δεν είναι ούτε καν ειλικρινείς...
  Καθώς η ελπίδα των περισσότερων Ελλήνων για αξιοπρεπή επιβίωση της χώρας και των ιδίων σβήνει, καθώς τα παραμύθια περί «σωτηρίας» δεν τα πιστεύουν πλέον ούτε μικρά παιδιά, καθώς οι εκλογές πλησιάζουν και χρειάζεται επειγόντως ένας νέος μύθος για να στηρίξει την καταρρέουσα αξιοπιστία ενός ευτελισμένου συστήματος εξουσίας, ένα καινούργιο φανταχτερό περιτύλιγμα έρχεται να αμπαλάρει την πορεία προς την οικονομική καταστροφή και την εθνική υποταγή: η «ανάπτυξη». Η οποία, αν πιστέψουμε τις διακηρύξεις, θα έλθει... ποικιλοτρόπως.
  Α) Η εσωτερική υποτίμηση
  Ο πρώτος και βασικότερος είναι η βελτίωση της «ανταγωνιστικότητας» μέσω της μείωσης μισθών και συντάξεων και της πλήρους κατάργησης δικαιωμάτων και κοινωνικού κράτους. Δηλαδή μέσω της «εσωτερικής υποτίμησης».
  Κι όμως, σύμφωνα με έκθεση του CEPR (Center for Economic and Policy Research), η οποία συντάχθηκε τον Φεβρουάριο και υπογράφεται από τους Μαρκ Βάισμπροτ και Χουάν Αντόνιο Μοντετσίνο, με τίτλο «Περισσότερος πόνος – Κανένα όφελος για την Ελλάδα από τη συμφωνία» (μετάφραση στα ελληνικά από τη Χριστίνα Λασκαρίδη):
  «Μετά από τέσσερα χρόνια ύφεσης και τριπλασιασμό της ανεργίας, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία πρόοδος στην Ελλάδα προς την επίτευξη μιας "εσωτερικής υποτίμησης". Η Πραγματική Συναλλαγματική Ισοτιμία με βάση το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, σύμφωνα με το ΔΝΤ, ήταν ελαφρώς υψηλότερη το 2010 απ’ ό,τι ήταν το 2006, ενώ με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) ήταν περίπου 7,6% υψηλότερη τον Ιανουάριο του 2011 σε σύγκριση με το 2006.
  Με άλλα λόγια, τέσσερα χρόνια ύφεσης και η ασταμάτητη καθοδική πίεση στους μισθούς έχουν αποτύχει να υποτιμήσουν το νόμισμα, σε πραγματικούς όρους για την Ελλάδα.
  Η πέμπτη αξιολόγηση του ΔΝΤ σημειώνει ότι το 2011 η Πραγματική Σταθμισμένη Συναλλαγματική Ισοτιμία παρέμεινε αμετάβλητη, παρά τη μικρή πτώση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος κατά 2,5%. Η τελευταία μάλιστα αντισταθμίστηκε από την ανατίμηση του ευρώ το πρώτο εξάμηνο του ίδιου έτους. Ανά πάσα στιγμή, μια ανατίμηση του ευρώ μπορεί να εξαλείψει εντελώς τη μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος που τυχόν θα πετύχει η Ελλάδα.
  Παρά το τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος που έχει ήδη προκύψει, και θα συνεχιστεί σύμφωνα με το ΔΝΤ, μια επιτυχημένη εσωτερική υποτίμηση ακόμα δεν έχει καν ξεκινήσει, και ούτε φαίνεται στον ορίζοντα».
  Έτσι υπονομεύεται ένας ιδιαίτερα «φιλόδοξος» και απόλυτα «θεμιτός» στόχος: αφού επιτύχουμε κι εμείς μια γενναία ύφεση της τάξεως του 25%, όπως η Λετονία, να τρέξουμε ύστερα με ιλιγγιώδη ανάπτυξη της τάξεως του 1,2% ώστε σε καμιά εικοσαριά χρόνια να επανέλθουμε στο προ κρίσης επίπεδο. Αφού πρώτα θα έχουμε χρειαστεί – με βάση τους κομπογιαννίτικους υπολογισμούς τρόικας και συγκυβέρνησης – δέκα χρόνια για να επιστρέψουμε σε χρέος 12% του ΑΕΠ, το οποίο είχαμε πριν μας παραλάβουν στα μαγικά τους χέρια οι Γιώργος Παπανδρέου και Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
  Β)Οι ξένες επενδύσεις
  Ο δεύτερος αναπτυξιακός πυλώνας του αναπτυξιακού παραμυθιού είναι η εισροή ξένων επενδυτικών κεφαλαίων. Από πού; Κανείς δεν μπορεί να τα προσδιορίσει με ακρίβεια. Εκτός ίσως από τον Σόιμπλε, ο οποίος πρόσφατα μας είχε πει ότι επενδύσεις στην Ελλάδα δεν πρόκειται να έρθουν πριν αυτή «πιάσει πάτο». Ποιος είναι ο πάτος; Δεν μας έκανε τη χάρη να μας πει.
  Εξ ίσου σαφής ήταν ο Φίλιπ Ρέσλερ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μέρκελ, όταν μας είπε ότι τίποτε δεν μπορεί να δοθεί στην Ελλάδα χωρίς χειροπιαστό αντάλλαγμα. Ούτε όμως ο εμπνευστής του προγράμματος «Ήλιος» και των δουλοκτητικών Ειδικών Οικονομικών Ζωνών ήταν σαφέστερος. Μάλλον μας το κρατάει για έκπληξη.
  Τώρα, βέβαια, αν εμείς θυμίσουμε ότι για πάνω από μια δεκαετία η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου βρισκόταν, σε ποσοστό άνω του 50%, σε χέρια ξένων επενδυτών ή ότι από την εποχή Μητσοτάκη η Ελλάδα ξεπουλάει συνεχώς δημόσιες επιχειρήσεις σε τιμές πολύ κάτω της χρηματιστηριακής αξίας τους ή ότι ξένοι είναι ήδη οι ιδιοκτήτες σειράς στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων, θα επιμείνετε ότι αυτό που μας λείπει είναι οι ξένες επενδύσεις;
  Σε ό,τι μάλιστα αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, η ανωτέρω έκθεση του CEPR τις θεωρεί προβληματικές για τρεις λόγους:
  1. «Οι προβλέψεις του ΔΝΤ σε μεγάλο βαθμό αναμένουν μεγάλα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις – περίπου 35 δισ. ευρώ ή 15,4% του ΑΕΠ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Αυτό είναι ένα τμήμα του συνολικού 22% της πτώσης του ποσοστού χρέους προς ΑΕΠ, που αναμένεται να φέρουν οι ιδιωτικοποιήσεις, στόχος ο οποίος έχει πλέον μετατεθεί για το 2017. Αλλά πολύ πιθανό και αυτός ο στόχος να μην επιτευχθεί, όπως και τόσοι άλλοι μέχρι στιγμής:
  "Οι εισπράξεις του Σεπτεμβρίου 2011 ανήλθαν σε 390 εκατομμύρια ευρώ, που απέχουν πολύ από τα αναμενόμενα 1,7 δισ. ευρώ. Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων αντιμετωπίζει δύσκολες συνθήκες αγοράς, καθώς η τιμή αρκετών εισηγμένων δημόσιων επιχειρήσεων έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 50% από την έναρξη του δεύτερου τριμήνου"».
  «Περίπου το 70% των περιουσιακών στοιχείων που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν άλλωστε είναι ακίνητη περιουσία, και το ΔΝΤ έχει επισημάνει ότι:
  "Εάν οι συνθήκες της αγοράς δεν βελτιωθούν, τότε υπάρχει ο κίνδυνος οι στόχοι των πωλήσεων να μην επιτευχθούν, ιδίως στην κορύφωση των ιδιωτικοποιήσεων που αναμένεται το 2013-14, η οποία ήδη περιλαμβάνει τα πιο δύσκολα εκποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία. Στην περίπτωση αυτή ο γενικός στόχος των ιδιωτικοποιήσεων μπορεί ίσως να διατηρηθεί, αλλά οι εκποιήσεις θα πρέπει να απλωθούν σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να αναπροσαρμοστούν οι στόχοι του προγράμματος"».
  «Επειδή φέρνουν απώλεια περιουσιακών στοιχείων, που ανήκουν στο δημόσιο, σε μάλλον χαμηλές τιμές, και σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως αυτά (σ.σ.: τα εκποιούμενα περιουσιακά στοιχεία) να συνέβαλλαν περισσότερο στην οικονομία και στα δημόσια έσοδα αν έμεναν στα χέρια του δημοσίου».
  Η ονείρωξη
  Εν περιλήψει η αναπτυξιακή ονείρωξη που στοιχειώνει τον ύπνο της συγκυβέρνησης λέει ότι για την Ελλάδα είναι δυνατόν να υπάρξει έξοδος από την κρίση παρά τις ακόλουθες αρνητικές προϋποθέσεις:
  1. Με δέσμευση των εσόδων του κράτους εκ των προτέρων στο ταμείο εξυπηρέτησης του χρέους και απαγόρευση για οποιαδήποτε δαπάνη πριν πληρωθούν οι δανειστές.
  2. Με το «κούρεμα» του χρέους και το νέο δάνειο όχι μόνο να αυξάνουν το δημόσιο χρέος, αλλά να παγιώνουν επιτόκιο αποπληρωμής στο 6% από το 2015 – ένα από τα υψηλότερα στον πλανήτη – και μάλιστα με «ρήτρα ανάπτυξης».
  3. Με όλους τους δημόσιους πόρους παραδομένους στους Ευρωπαίους δανειστές, ώστε να τον πουλήσουν οι ίδιοι σε εταιρείες των χωρών τους.
  4. Με όλο το χρέος στο αγγλικό δίκαιο, ώστε η αθέτησή του να είναι περισσότερο επώδυνη.
  5. Με τους ενεργειακούς πόρους δεσμευμένους, από τον ήλιο μέχρι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, από τα οποία ήδη διεκδικεί επιθετικά μερίδιο η Τουρκία.
  6. Με Ειδικές Οικονομικές Ζώνες μηδαμινών αμοιβών, μηδενικών δικαιωμάτων, ελάχιστης φορολογικής απόδοσης, με δωρεάν εκμετάλλευση φυσικών πόρων, με επενδυτικά σχέδια χωρίς κανόνες, προς όφελος μόνο του «επενδυτή».
  7. Με τσιμεντένια μεγαθήρια μέσα σε πόλεις, δάση, βουνά, παραλίες και αιγιαλούς ελέω Παπακωνσταντίνου. Κατά το πρότυπο της Ισπανίας, που τώρα τα γκρεμίζει πανικόβλητη από το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε.
  8. Με την εσωτερική αγορά νεκρή.
  Περί εξαγωγών
  Το ότι η εσωτερική αγορά θα είναι νεκρή, το παραγωγικό δυναμικό χρεοκοπημένο σε επίπεδο ανθρώπων και επιχειρήσεων και ξεπουλημένο σε επίπεδο πόρων υποτίθεται ότι θα συμβάλει ώστε η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστικότερη!
  Το παράλογο αυτό σχήμα, το οποίο χλευάζει κάθε στοιχειώδη απόπειρα κατανόησης του μοντέλου που ευαγγελίζονται οι οικονομικοί δολοφόνοι της τρόικας και της συγκυβέρνησης, καταλήγει στην ενίσχυση των... εξαγωγών. Κάτι δηλαδή σαν τη... Νιγηρία, η οποία, παρότι συγκεντρώνει τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά που επιδιώκουν οι ποικιλώνυμοι νταβατζήδες της χώρας, έχει το 60% του πληθυσμού της σε κατάσταση πείνας, με συνεχείς εσωτερικές ταραχές, αντιδημοκρατική διακυβέρνηση (για να είμαστε ευγενείς), αλλά κυρίως πείνα.
  Όσο για το παράδοξο εξαγωγικό... «μοντέλο» που μας υπόσχονται; Μόνο τρεις παρατηρήσεις:
  1. Στο 90% της αλματώδους ανάπτυξης στην Αργεντινή την τελευταία δεκαετία μετά τη χρεοκοπία της στο τέλος του 2001, μόλις κατά 12% - 13% συνέβαλαν οι εξαγωγές της. Το υπόλοιπο ποσοστό προήλθε από την ενδυνάμωση της εσωτερικής ζήτησης και τις δημόσιες και άλλες επενδύσεις. Μάλιστα από τις εξαγωγές της μόνο το μισό ποσοστό τους αφορούσε εμπορεύματα.
  2. Παρακολουθήστε τι σημειώνει η ανωτέρω έκθεση του CEPR, στο κεφάλαιο στο οποίο εξετάζει τι θα συνέβαινε αν η Ελλάδα σταματούσε να πληρώνει τα δάνειά της και έφευγε από το ευρώ. Είναι όντως εντυπωσιακό:
  «Οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και ο τουρισμός, είναι περίπου διπλάσιες ως ποσοστό του ΑΕΠ από ό,τι ήταν της Αργεντινής την στιγμή της χρεοκοπίας και της υποτίμησης. Όπως και στην Αργεντινή, μετά την υποτίμηση αυτές οι εξαγωγές θα γίνουν σημαντικότερες σε σχέση με την υπόλοιπη οικονομία – και όχι απλά επειδή θα είναι φθηνότερες προς τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά επειδή κάθε ευρώ ή δολάριο που θα φέρνουν θα έχει μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη στο εσωτερικό της χώρας.
  Ο συνηθισμένος μύθος ότι η Ελλάδα δεν θα ευνοηθεί από μια υποτίμηση όσο ευνοήθηκε η Αργεντινή επειδή «δεν έχει τίποτα να εξάγει» είναι λάθος και στις δύο περιπτώσεις: η Ελλάδα εξάγει πολύ περισσότερα σε σχέση με την οικονομία της από τι έκανε η Αργεντινή – και η ανάκαμψη της Αργεντινής δεν βασίστηκε στις εξαγωγές».
  Με άλλα λόγια η Ελλάδα διαθέτει ήδη την εξαγωγική δυνατότητα που υποτίθεται ότι όλοι οι εγχώριοι σκιτζήδες προσπαθούν να της προσδώσουν. Μεγαλύτερη από αυτή μιας χώρας η οποία βασίστηκε στις δικές της δυνάμεις για να επιτύχει ανάπτυξη 90% στη δεκαετία.
  3. Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί την Κίνα ότι, για να γίνει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει μεταξύ άλλων να τονώσει τα εισοδήματα, την ασφάλιση, τα δικαιώματα και την εσωτερική της αγορά;
  Αντ’ αυτού, λοιπόν, η συγκυβέρνηση προσπαθεί συνειδητά να αφήσει τη χώρα μας έρμαιο μιας «αναπτυξιακής» βλακολογίας προπαγανδίζοντας ότι είναι δυνατόν να υπάρξει «ανάπτυξη» χωρίς εθνική οικονομία, χωρίς εγχώριες επενδύσεις, χωρίς δημόσιο τομέα, χωρίς όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο, με τον ελληνικό πληθυσμό μετανάστη ή δουλοπάροικο.
  Αυτά τα λιγα γιά όσους επιμένουν και δίνουν υποσχέσεις στην Τρόικα γιά συνέχιση της ίδιας αδιέξοδης πολιτικής είτε διά μέσο συγκυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) είτε αυτοδύναμα (ΝΔ).

 10. sabmarine avatar
  sabmarine 05/03/2012 17:59:28

  ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΗ ΟΛΛΑ ΑΥΤΑ

 11. daughter of mercy avatar
  daughter of mercy 05/03/2012 21:33:16

  Απ΄ότι φαίνεται δεν μιλάνε (αυτοί?) μόνο!
  "Αύξηση αντικειμενικών αξιών ακινήτων θα φέρει αυξήσεις σε 20 φόρους
  "Καραμπόλα" αυξήσεων σε 20 φόρους θα προκαλέσει η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με αυτές της αγοράς από τον Ιούνιο, όπως προβλέπει το Μνημόνιο."

 12. ΜΠ avatar
  ΜΠ 07/03/2012 02:10:28

  Ακούει κανείς;
  "Hello Huston! We've got a problem" !!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.