#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/09/2012 11:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο κολασμένος Σεπτέμβρης της κυβέρνησης ΣαμαράΜια κολασμένη εβδομάδα ξεκινά για την κυβέρνηση η οποία καλείται να πείσει τους πολίτες ότι το σκληρό πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ είναι και κοινωνικά δίκαιο, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο.

Οι τροικανοί πιέζουν να τελειώσουν όλα τις επόμενες ημέρες και την ερχόμενη Παρασκευή που θα έλθουν να έχουν στα χέρια τους ολοκληρωμένη τη συμφωνία των τριών πολιτικών αρχηγών. Μέσα σε ένα κλίμα με ιδιαίτερες εντάσεις, με μεγάλη μερίδα των εργαζόμενων να είναι ήδη στους δρόμους και μια άλλη να ακολουθεί και με βουλευτές να βρίσκονται στα κάγκελα, ασφαλώς ο ρόλος της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά δύσκολος και τίποτε δεν αποκλείεται για το επόμενο χρονικό διάστημα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τη Δευτέρα ή την Τρίτη θα υπάρξει σύσκεψη στο Μαξίμου προκειμένου να κλειδώσουν τα μέτρα, ωστόσο, ήδη υπάρχουν μηνύματα ότι δε θα γίνουν αποδεκτές οριζόντιες περικοπές, όπως είναι η κατάργηση του δώρου σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

Κρίσιμη για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι η συνάντηση του Α. Σαμαρά με τον Μ. Ντράγκι στη Γερμανία αλλά και το ραντεβού που κλείστηκε με τον Βαν Ρομπάι την Παρασκευή στην Αθήνα. Πριν από αυτό ο Γ. Στουρνάρας θα πάει την Τρίτη να συναντήσει τον Β. Σόιμπλε αρχικά και τον Γάλλο ομόλογό του Μοσκοβισί στη συνέχεια. Ο υπουργός Οικονομικών έχει διαμηνύσει στους πολιτικούς αρχηγούς ότι το πακέτο πρέπει να έχει κλείσει ώστε να ενσωματωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί μέσα στον Σεπτέμβρη, ενώ στις 15 του μηνός ο υπουργός θα πάει στην Κύπρο για το έκτακτο Γιουρογκρούπ και... δεν πρέπει να πάει με άδεια χέρια. Επίσης, στις 14 Σεπτεμβρίου δεν αποκλείεται να γίνει συνάντηση Σαμαρά – Λαγκάρντ με το δεδομένο ότι στο ΔΝΤ υπάρχει αλλαγή κλίματος υπέρ της Ελλάδας. Να θυμίσουμε ότι λίγους μήνες πριν η Λαγκάρντ έλεγε ότι θεωρεί χάσιμο χρόνου να ασχολείται με την Ελλάδα.

Αυτά είναι τα δεδομένα, μαζί φυσικά με την ασφυκτική πίεση της ελληνικής κοινωνίας να μη ληφθούν σκληρά περιοριστικά μέτρα διότι δεν πάει άλλο, ο κόσμος δεν αντέχει. Τόσο οι βουλευτές όλων των κομμάτων που πάνε στις εκλογικές τους περιφέρειες όσο και οποιοσδήποτε έχει σχέση με την κοινωνία και δεν είναι κλεισμένος σε γυάλα, βλέπει ότι ο λαός συγκρατείται λίγο πριν ξεσπάσει. Και όλοι αντιλαμβάνονται ότι η νηνεμία πριν τη θύελλα δεν είναι ό,τι καλύτερο.

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνουμε ορισμένα πράγματα, αν δε θέλουμε να μασάμε τα λόγια μας. Το πρώτο είναι ότι ασφαλώς υπάρχει βελτίωση του κλίματος στην Ευρώπη, μετά το ταξίδι Σαμαρά. Επίσης, κάτι πάει να αλλάξει σε ότι αφορά την πολιτική που ακολουθείται για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης. Από την άλλη, όμως, δε μπορούμε παρά να αναφέρουμε τα εξής:

-  Το κλίμα που επικρατεί μόλις δύο μήνες μετά τις εκλογές θυμίζει μια Ελλάδα που πάει σε.... εκλογές. Μια κυβέρνηση που εμφανίζεται κουρασμένη, απογοητευμένη και έντονα πιεσμένη. Επίσης, μια σειρά από κυβερνητικά στελέχη, ειδικά κορυφαίοι υπουργοί, έχουν "εξαφανισθεί". Ο κόσμος χάνεται και οι μόνοι που βγαίνουν να μιλήσουν για τα μέτρα είναι ο Σαμαράς, ο Στουρνάρας και ο Κεδίκογλου. Οι υπόλοιποι αποφεύγουν να αναφερθούν στην καυτή πατάτα των μέτρων ή όταν το κάνουν προσπαθούν να διασώσουν τους δικούς τους ανθρώπους, αυτούς που αφορά το υπουργείο τους

- Το κλίμα που επικρατεί αυτή την ώρα το έχουμε ξαναζήσει. Επειδή πλέον κανείς δεν έχει κοντή μνήμη, η τακτική, η ρητορική και η συμπεριφορά της παρούσας κυβέρνησης δεν έχει καμιά διαφορά με αυτά που συνέβαιναν πριν ακριβώς από ένα χρόνο. Και τότε εκκρεμούσε μια δόση, και τότε η τρόικα πίεζε με την απειλή της στάσης πληρωμών, και τότε η κυβέρνηση έδειχνε τη δαμόκλειο σπάθη της χρεοκοπίας. Επίσης, και τότε μας έλεγαν ότι θα είναι το τελευταίο πακέτο κι ότι σε ένα – δύο χρόνια η Ελλάδα θα ανακάμψει. Αυτό δεν έγινε τότε, η χώρα οδηγήθηκε σε πολιτική ανωμαλία και ανατροπή της κυβέρνησης με την επόμενη υπό τον Παπαδήμο ξαναστήθηκε το ίδιο σκηνικό. Πιέσεις, εκβιασμοί, το δίλημμα της χρεοκοπίας και στο βάθος μέτρα. Που λοιπόν διαφέρει η σημερινή κατάσταση με όλα όσα ζήσαμε πέρυσι και πρόπερσι; Κι αν ήταν να ξαναζήσουμε τα ίδια γιατί κάναμε εκλογές, γιατί ο ελληνικός λαός έδωσε στον Σαμαρά την ευκαιρία να τα αλλάξει όλα.

- Σαφέστατα ο Σαμαράς δεν είναι Παπανδρέου και οι αντιλήψεις του είναι εντελώς διαφορετικές. Ωστόσο, η τάση αυτοκαταστροφής είναι όπως φαίνεται ελληνικό στοιχείο από το οποίο δεν ξεφεύγει κανείς. Διότι δε μπορεί η ΝΔ να τα έχει ποντάρει όλα στην προσπάθειά της να τα αλλάξει όλα, να επαναδιαπραγματευτεί το Μνημόνιο, να στηρίξει τους ασθενέστερους, να μην κάνει οριζόντιες περικοπές, να μη θίξει συνταξιούχους και ένστολους αλλά τελικά να τα κάνει όλα αυτά. Το γεγονός και μόνο ότι πάνω από το 50% των μέτρων αφορούν σε περικοπές μισθών και συντάξεων τα λέει όλα. Κι επίσης, το γεγονός ότι συζητάμε για ψαλίδι στα εισοδήματα των συνταξιούχων, αυτών δηλαδή που απομάκρυναν τον κίνδυνο Τσίπρα και στήριξαν τον Σαμαρά, λέει ότι κάπου έχουν πάρει λάθος δρόμο στην κυβέρνηση.

Το μόνο που μπορούμε να πούμε αυτήν την ώρα είναι να επαναλάβουμε για πολλοστή φορά ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα πρέπει να συνοδεύονται και από μια ευρύτερη στροφή στην ανάπτυξη, όπως και μια σταθερή και σίγουρη ελπίδα, κι όχι υποσχέσεις για κάποιο φως στο τούνελ από το 2014. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο, κι αυτό δεν είναι ένας επικοινωνιακός ευφημισμός. Θα το καταλάβουν όταν η Αθήνα θα καεί. Αλλά ας μη φτάσουμε ως εκεί. Έχουν μια τελευταία ευκαιρία.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Θάνος avatar
  Θάνος 03/09/2012 12:07:43

  ῾῾Επειδή πλέον κανείς δεν έχει κοντή μνήμη, η τακτική, η ρητορική και η συμπεριφορά της παρούσας κυβέρνησης δεν έχει καμιά διαφορά με αυτά που συνέβαιναν πριν ακριβώς από ένα χρόνο᾽᾽

  Αυτή σου η φράση είναι που με εκφράζει απόλυτα και κατα συνέπεια με ανησυχεί πάρα πολύ. Σίγουρα υπάρχουν διαφορές με την κυβέρνηση του ΓΑΠ αλλά πλέον οι ομοιότητες αρχίζουν και γίνονται ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

 2. giorgos avatar
  giorgos 03/09/2012 12:10:15

  Αυτη η φραση "τα μετρα θα ειναι σκληρα αλλα δικαια"μου τη δινει στα νευρα.Οταν δεν θα μπορω,με τις νεες περικοπες μισθων και με τις νεες αυξησεις φορων,να ζησω αξιοπρεπως η λεξη δικαια παιρνει αλλη εννοια.Να πληρωσουν αυτοι που μας εφεραν ως εδω.Οχι μονο ποινικα αλλα και με τις περιουσιες τους.Αυτο θα ηταν μια αρχη δικαιου.

  • tak avatar
   tak @ giorgos 03/09/2012 12:52:38

   Τα μέτρα φίλε μου είναι σκληρά, σκληρότατα και απολύτως άδικα! Εντελώς άδικα... Αυτός ο λαός που καλείται να πληρώσει ούτε μίζες πήρε ούτε μισθοδοτήθηκε από κανέναν... Συνεπώς δεν χρωστάει τίποτα και σε ΚΑΝΕΝΑΝ... Τονίζω με έμφαση την τελευταία με κεφαλαία λέξη και αυτός, ο ενδιαφερόμενος, θα καταλάβει...

 3. GO avatar
  GO 03/09/2012 12:19:00

  Πιο φωναχτά! Πιο φωναχτά!

 4. stathis08 avatar
  stathis08 03/09/2012 12:27:29

  Μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την ανοχή την ΝΔ ή μια κυβέρνηση της ΝΔ με την ανοχή του ΠΑΣΟΚ; Ας δώσουμε το πρόβλημα στους μαθηματικούς να μας αποδείξουν την ισότητα ....

 5. ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ avatar
  ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ 03/09/2012 12:34:56

  "Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο, κι αυτό δεν είναι ένας επικοινωνιακός ευφημισμός. Θα το καταλάβουν όταν η Αθήνα θα καεί. Αλλά ας μη φτάσουμε ως εκεί. Έχουν μια τελευταία ευκαιρία".
  Θα μου επιτρέψεις αγαπητέ Φάκτορα να το διατυπώσω διαφορετικά :είναι "Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ" .

 6. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 03/09/2012 12:55:08

  Καναμε εκλογες γιατι η βουλη του 2009 ειχε εκλεγει χωρις καμμια αναφορα σε μνημονια με τα λεφτα που υπαρχουν.
  Επρεπε να αποφανθει ο λαος αν θελει να συνεχισει ή οχι.
  Δεν υπαρχει ευρω χωρις μνημονιο.Καιρος να το βαλουν ολοι στο μυαλο τους.
  Θελετε νεες εκλογες;Καντε τις.Αλλά οποιος και να κερδισει θα εφαρμοσει το μνημονιο αλλιως θα κοψει δραχμες.
  Τα υπολοιπα για καψιμο πολεων κλπ ανηκουν σε οχλο.Και τι τον νοιαζει τον αλλο αν εσυ καψεις την πολη σου.Το πολυ πολυ να ελθει καποιος Τομσεν και να πει κοψτε αλλα 100 εκατομ. για τις ζημιες.
  Και υπαρχει και κατι αλλο που το ακουσα χθες απο το Χατζησωκρατη της ΔΗΜΑΡ.Φαινεται ανεκδοτο αλλά ειναι πραγματικο.Ειπε λοιπον οτι τιποτα δεν εμποδιζει το κρατος να βρει ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ισοδυναμα μετρα,να περικοψει απο εκει και σε επομενη επισκεψη της τροικας να παρουσιασει το αποτελεσμα και να ζητησει αφαιρεση των ψηφισθεντων μετρων.Η τροικα ενδιαφερεται για τα νουμερα και οχι για τον τροπο επιτευξης.
  Ας βγει λοιπον η κυβερνηση και ας πει οτι τα ψηφιζουμε αλλά θα βρουμε και θα εξοικονομησουμε ισοδυναμα και δεν θα εφαρμοσθουν.
  Βεβαια υπαρχει το μικροπροβληματακι οτι τα ισοδυναμα πρεπει να ειναι πραγματικα δηλαδη πρεπει να βρεθουν πραγματικα ποσα αλλά εκει θα κολλησουμε;

  • Afroditi P. avatar
   Afroditi P. @ ψυχραιμια 03/09/2012 13:58:26

   ''Τα υπολοιπα για καψιμο πολεων κλπ ανηκουν σε οχλο.Και τι τον νοιαζει τον αλλο αν εσυ καψεις την πολη σου.Το πολυ πολυ να ελθει καποιος Τομσεν και να πει κοψτε αλλα 100 εκατομ. για τις ζημιες.''

   - Τον κύριο Τόμσεν μπορεί να μην τον νοιάζει αν κάψεις την πόλη σου, ή ακόμα και να καείς ολόκληρος.
   Αυτό που τον νοιάζει και τον κόφτει όμως,όπως και τα αφεντικά της ευρωζώνης είναι, αν αποσταθεροποιηθεί η Ελλάδα , και ΔΕΝ μπορεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει τα μέτρα.
   Επομένως?
   Αποσταθεροποίηση του Ευρώ!
   -Οι διεθνείς επενδυτές θα φύγουν ΜΑΖΙΚΑ απο το ευρώ, και παράλληλα
   Η φυγή κεφαλαίων από τις υπόλοιπες αδύναμες χώρες θα είναι τέτοια που δεν θα αντέξουν εντός της Ευρωζώνης χωρίς να καταστρατηγήσουν τη βασική αρχή της Ε.Ε. για ελεύθερη μετακίνηση κεφαλαίων. Το πουλόβερ θα ξηλωθεί γρήγορα.

   Λές λοιπόν ΑΥΤΑ να μην νοιάζουν καθόλου τον κύριο Τόμσεν??

   Αν είναι έτσι, σημαίνει ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ.
   Απλά, κερδίζουν λίγο χρόνο.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Afroditi P. 03/09/2012 16:34:03

    Παραμυθια συριζαιικα.Απλως ψαχνεις αγωνιωδως να πεισθεις οτι μπορεις να εκβιασεις κλπ.
    Εαν η Ελλαδα φυγει απο το ευρω θα εφαρμοσθει το σχεδιο Ϊφιγενεια (εχουν γραψει πολλοι επ αυτου) και θα ενοποιηθουν οι υπολοιποι.

 7. ΑΠΟ avatar
  ΑΠΟ 03/09/2012 13:01:09

  ΝΑΙ στις θυσίες
  ΟΧΙ στην εξόντωση
  οι κόκκινες γραμμές ξεπεράστηκαν
  Η απόγνωση δεν είναι καλός σύμβουλος...

 8. tak avatar
  tak 03/09/2012 13:01:34

  Θα δεχόμουν τα μέτρα, έστω με βαριά καρδιά, αν μία μέρα πριν και δια στόματος του πρωθυπουργού, άκουγα να δρομολογούνται καταστάσεις για όλους αυτούς, που ευθύνονται για το κακό που μας βρήκε και κυρίως για τους κλέφτες... Τι μεταχείριση θα έχουν;
  Απτά και κατανοητά πράγματα, για να καταλάβω κι εγώ ο απλός πολίτης για ποια κερατιάτικα πληρώνω...

 9. blue nile avatar
  blue nile 03/09/2012 13:10:41

  Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα περάσουν τα μέτρα.
  Αλλά και να περάσουν αυτό δεν θα σημαίνει τίποτα άλλο παρά μια πύρρειο νίκη για την κυβέρνηση.
  Η επερχόμενη στάση πληρωμών των περισσοτέρων πολιτών είναι ante portas.
  Η κυβέρνηση δεν κατάλαβε κάποια πράγματα.
  Για να σωθεί το ευρώ πρέπει το πρόγραμμα που επιβάλεται από τους εταίρους να έχει έστω και μια αμυδρή πιθανότητα επιτυχίας.
  Αλλιώς το ίδιο το πρόγραμμα θα μας οδηγήσει εκτός ευρώ λόγω της για ακόμα μια φορά προδιαγραφόμενης αποτυχίας του..
  Οπότε δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να επιχειρείται να μείνουμε στο ευρώ με έναν τρόπο που μας οδηγεί γρηγορότερα εκτός.
  Για ακόμα μια φορά σώζονται οι χρεωκοπημένοι τραπεζίτες και ρίχνονται στον γκρεμό οι πολίτες.
  Είναι δυνατόν να μη περνιούνται τα ποσά για την ανακεφαλιοποίηση των τραπεζών στο EFSF και να εγγράφονται στο δημόσιο χρέος;
  Αν υπήρχε έστω και μια πιθανότητα επιτυχίας του Μνημονίου ΙΙ να σφίγγαμε τα δόντια και να το εφαρμόζαμε.
  Όμως το Μνημόνιο ΙΙ δεν αποτελεί λύση για το ελληνικό πρόβλημα, αντανακλά την θέληση της Γερμανίας.
  Και ποια είναι αυτή;
  Ή η έξωση μας από το ευρώ με ευθύνη που θα φαίνεται ότι θα είναι δική μας επειδή δεν εφαρμόσαμε το πρόγραμμα που δεν εφαρμόζεται.
  Ώστε να εκμεταλευτεί η Γερμανική κυβέρνηση τους αναπόφευκτους κλυδωνισμούς για να πείσει τους φοβισμένους πλέον ψηφοφόρους της να εκταμιεύσουν πέντε τρις για την σωτηρία της Ισπανίας και της Ιταλίας.
  Ή με την βίαιη φτωχοποίηση της εσωτερικής υποτίμησης να μετατραπούμε σε παράδειγμα προς αποφυγή για να μην θελήσει καμιά άλλη χώρα να κουρέψει τα χρέη της.
  Ή αν τελικά καταφέρουμε να παραμείνουμε να δούμε την μετατροπή μας σε τριτοκοσμική χώρα φτηνού εργατικού δυναμικού.
  Εγώ θέλω να ρωτήσω.
  Είναι δυνατό ποτέ να βγούμε απο την Κρίση χωρίς τους πολίτες;
  Οι ίδιοι αυτοί πολίτες που τώρα είναι στα πρόθυρα κατάθλιψης πως θα μπορέσουν να σηκώσουν το βάρος της απεμπλοκής της χώρας από την Κρίση χωρίς καμιά ακτίδα ελπίδας;
  Aκόμα και να ξεπεράσουν το ψυχολογικό σοκ για να επέλθει η αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού χρειάζεται σύγχρονη τεχνολογία.
  Ποιος επενδυτής θα επενδύσει στην τεχνολογία όταν φτυνήνει πολύ το εργατικό δυναμικό;
  Μάλλον κανένας.
  Οπότε η Ελλάδα προορίζεται για μια νέα Βουλγαρία που θα μπορεί να λειτουργήσει και ως διευρυμένο τουριστικό θέρετρο.
  Με μεγάλο μέρος της δημόσιας περιουσίας της υποθηκευμένη με Βρετανικό δίκαιο.
  Η μόνη μας ελπίδα είναι η γρήγορη διάλυση του ευρώ, που φαίνεται όλο και πιθανότερη, χωρίς να έχουν συντελεστεί άλλες δυσάρεστες εξελίξεις για μας.
  Ευτυχώς που το πράμα πάει κατακεί με την Ιταλία να μη μπορεί να αντέξει άλλο τη φυγή μηνιάιως κεφαλαίων ύψους 8 δις και την επερχόμενη απώλεια της τραπεζικής πίστης των επιχειρήσεων της. Ενώ δεν μπορεί να αποφασιστεί κάτι θετικό γαι την διάσωση της από τους υπόλοιπους.
  Ίδωμεν...

  • tak avatar
   tak @ blue nile 03/09/2012 13:19:46

   Φίλε blue nile, τι έγινε τελικά με τις ρακέτες; Πήγαν;

   • blue nile avatar
    blue nile @ tak 03/09/2012 16:46:19

    μία πήγε...

 10. dimitrtf avatar
  dimitrtf 03/09/2012 13:12:07

  τι συμπτωση και ο βενιζελος για κολασμενους μηνες μας μιλουσε το 2011

 11. Karenin avatar
  Karenin 03/09/2012 13:18:21

  Η τρόικα εκτος απο τα μέτρα πιέζει και για δήμευση περουσιών που τα δηλωμένα δεν τις δικαιολογούν. Το μέτρο αυτό γιατι να μην συνοδεύσει τα άλλα μέτρα;

 12. foros avatar
  foros 03/09/2012 15:52:36

  @karenin, πίστεψέ με οι κυβερνώντες έχουν τους λόγους τους. Απειροελάχιστοι από το πολιτικό σύστημα θα μπορούν να δικαιολογήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση. Φαντάσου εάν γίνει διασταύρωση περιουσιολογίου, καταθέσεων και δηλώσεων τι έχει να γίνει;

 13. ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ avatar
  ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ 03/09/2012 15:53:23

  Νομίζω ότι μία χώρα ορίζεται από το έθνος στο οποίο ανήκει, από το έδαφος το οποίο της ανήκει και από την κυβέρνηση (που αποτελείται από μέλη του έθνους αυτού).
  Για να πετύχουν τα μέτρα (τα όποια μέτρα) σε μία χώρα ποιος παράγοντας θα τραβήξει το κουπί; Το χώμα, οι κυβερνώντες ή οι πολίτες της; Ποιος θα κάνει τη δουλειά; Ποιος εάν αδυνατεί τινάζει το πρόγραμμα στον αέρα; Νομίζω ότι όλοι μας θα απαντήσουμε ότι ο παράγοντας αυτός είναι οι πολίτες της χώρας.
  Οι πολίτες στην Ελλάδα μας χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:
  - Σε αυτούς που ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ και γι' αυτό ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ.
  - Σε αυτούς που επειδή ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ γι' αυτό τελικά ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ.
  - Σε αυτούς που ΕΧΟΥΝ και ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ και τέλος.
  - Σε αυτούς που (ανάμεσα σε πολλούς άλλους λόγους) επειδή ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ (ούτε πλήρωναν ποτέ) ΕΧΟΥΝ και μάλλον ΘΑ ΕΧΟΥΝ.
  Νομίζω ότι η συντριπτική πλειοψηφία (σε αριθμό) είναι οι δύο πρώτες κατηγορίες, η τρίτη είναι ελάχιστοι και να τους έχει ο Θεός γερούς και υπάρχει και μια μερίδα (σημαντική ίσως όχι σε αριθμό αλλά σε αποτέλεσμα) που είναι η τέταρτη ομάδα. Νομίζω ότι αυτή η ομάδα ήταν και είναι το πρόβλημα όσον αφορά την απόλυτα δικαιολογημένη αίσθηση της αδικίας. Το να τους πιάσει το κράτος και να τους κάνει να πληρώσουν για όλους τους υπόλοιπους θα ήταν ευχής έργον και ίσως η λύση του προβλήματος, αλλά βλέπετε τι γίνεται.
  Επειδή όμως οι περισσότεροι ανήκουμε στις πρώτες δύο ομάδες, ακόμη και αν δεν υπήρχε η αίσθηση της αδικίας (έλειπε η τέταρτη) πάλι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα οδηγούσε εκεί που έτσι κι αλλιώς οδηγεί: Δηλαδή στην κατάρρευση της κατανάλωσης (είπαμε ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ), την τρομακτική αύξηση της ανεργίας, την κατάρρευση των εσόδων του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων.
  Μπράβο στην κυβέρνηση, μπράβο στην τρόικα, μπράβο στην Ευρώπη για το καταπληκτικό αυτό(τά) πρόγραμμα(τα), καλά μυαλά σε όσους ακόμη λένε ότι ναι μεν αλλά υπάρχει ο φόβος της δραχμής και έτσι πρέπει να βάλουμε το κεφάλι κάτω και να κάνουμε υπομονή, περαστικά σε εμάς που είτε έτσι είτε αλλιώς ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ!!
  Θέλετε πρόταση διεξόδου;; Αν είχα θα έπρεπε να διεκδικούσα τη θέση του πρωθυπουργού. Τη λύση να την ψάξετε (απαιτήσετε) από αυτούς που ψηφίσαμε.

 14. Δικερως avatar
  Δικερως 03/09/2012 17:00:57

  "Το κλίμα που επικρατεί αυτή την ώρα το έχουμε ξαναζήσει..."
  Εαν πιστευετε πως ολο αυτο δεν ειναι τιποτε αλλο απο ενα dejavou,
  τοτε κατι δεν παει καλα με την αναλυση.
  Στ'αληθεια,μας λετε πως αυτα που γινονται,οπως κι αυτα που εκκολαπτονται,
  οπως επισης και το "κλιμα"δεν διαφερουν απο την εποχη του ΓΑΠ?
  Ειστε σοβαροι?
  Και μετα ερχεται το"σαφέστατα ο Σαμαράς δεν είναι Παπανδρέου".
  Συγγνωμη,αλλα "επειδή πλέον κανείς δεν έχει κοντή μνήμη",πιστευω πως χασατε αρκετα τευχη(ενδεχομενως και ορισμενα επεισοδια).
  Περιμενα μια πιο οξυδερκη θεση...

 15. Pneumo72 avatar
  Pneumo72 03/09/2012 18:06:44

  Αυτή η κυβέρνηση μοιάζει με προπονητή- παλτό που δε θα προλάβει την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου! Κρίμα γιατί αλλοιώς ξεκίνησε!

 16. Λακμος avatar
  Λακμος 03/09/2012 18:48:39

  Απολυτα σωστο,αντικειμενικο και "οξυδερκες" κειμενο! Μπαβο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.