#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/07/2011 03:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο κοινωνικός ιστός της Ελλάδας θα διαλυθεί με την πολιτική ΠαπανδρέουΔεν τα λέει ο Σαμαράς αυτά, τα γράφουν στο Forbes, το ιερό ευαγγέλιο του καπιταλισμού:

Δεν χρειάζεται λιτότητα, αλλά ανάπτυξη, για να σωθεί η Ελλάδα.Ο κοινωνικός ιστός της Ελλάδας θα διαλυθεί πριν το ΑΕΠ μειωθεί στο 88.5% των επιπέδων του 2009.Ο απλός κόσμος δεν πρόκειται να δεχθεί τόση οικονομική ζημιά.Αν ο Παπανδρέου συνεχίσει αυτή τη πολιτική καμικάζε, εστιάζοντας στη λιτότητα, σύντομα θα απομακρυνθεί.Η λιτότητα εφαρμόζεται επειδή οι οικονομικές ελίτ της χώρας δεν πρόλαβαν ακόμη να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό.
Οur big fat greek bankrupcty
Τι κάνεις όταν η οικονομία σου βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και το έδαφος πλησιάζει απειλητικά; Αν είσαι η Ελλάδα, ενισχύεις την λιτότητα, ώστε η πτώση σου να είναι ακόμη πιο θεαματική!

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τη λιτότητα, επιδιώκονταν να κατευνάσει τους δανειστές της, και να εισπράξει κάποια ακόμη δισεκατομμύρια βοήθειας, ώστε να τα χώσει στον καυστήρα (χρημάτων) του ελληνικού δημοσίου. Δεν έχει όμως καμιά σημασία. Η οικονομία της συρρικνώνεται τόσο ραγδαία, που οι οικονομικές ενισχύσεις της Ελλάδας δεν παίζουν κανέναν ρόλο.

Στις σύγχρονες οικονομίες, οι όποιες κυβερνητικές πολιτικές φαίνονται πρώτα απ όλα στο ζήτημα της απασχόλησης. Τον Μάρτιο, η συνολική απασχόληση στην Ελλάδα έπεσε κατά 9% σε σχέση με την αιχμή που είχε πετύχει τον Οκτώβριο του 2008, και συνεχίζει να πέφτει. Μιας και κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν έχει απολυθεί λόγω λιτότητας, τα παραπάνω νούμερα μας δείχνουν ότι αυτό που συρρικνώνεται είναι ο ιδιωτικός τομέας. Και επειδή ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που πληρώνει τόσο τον δημόσιο όσο και το εθνικό χρέος, τα πράγματα σκουραίνουν.

Αυτή την ώρα οι Έλληνες διαδηλώνουν στους δρόμους, και ο Παπανδρέου προσπαθεί να επιβάλλει νέα μέτρα αυστηρής λιτότητας. Μιλάει μάλιστα για περικοπές ύψους €3.8 δις, στις δημόσιες δαπάνες. Μάλλον θα το πετύχει. Τι θα γίνει όμως μετά;

Κανένας δεν φαίνεται να πρόσεξε ότι οι αυξήσεις των φόρων που επιβλήθηκαν με τα προηγούμενα μέτρα λιτότητας συνέβαλαν στη συστολή της οικονομίας. Τώρα προβλέπονται περαιτέρω αυξήσεις φόρων. Και παρά τα εν λόγω στοιχεία, η ΕΕ εκτιμά πως το ελληνικό ΑΕΠ θα μειωθεί μόλις κατά 3% το 2011, και μετά θα σημειώσει αύξηση 1.1% το 2012. Αν όμως η ελληνική οικονομία συνεχίσει να συστέλλεται με ρυθμό 4.8%, το 2012 το πραγματικό ΑΕΠ θα είναι κατά 7.6% μικρότερο από αυτό που περιμένει η ΕΕ, και 11.5% μικρότερο από το αντίστοιχο του 2009.

Ο κοινωνικός ιστός της Ελλάδας θα διαλυθεί πριν το ΑΕΠ μειωθεί στο 88.5% των επιπέδων του 2009. Ο απλός κόσμος δεν πρόκειται να δεχθεί τόση οικονομική ζημιά. Αν ο Παπανδρέου συνεχίσει αυτή τη πολιτική καμικάζε, εστιάζοντας στη λιτότητα, σύντομα θα απομακρυνθεί.

Με ένα χρέος ίσο με το 150% του ΑΕΠ, και μια όλο και πιο συρρικνούμενη οικονομία, η Ελλάδα έχει να επιλέξει μεταξύ της  άμεσης χρεοκοπίας, και περισσότερου δανεισμού, που όμως θα οδηγήσει σε μια χρεοκοπία αργότερα. Τότε γιατί επιλέγεται αυτός ο δρόμος της αγωνίας, μόνο και μόνο για να κερδηθούν κάποιοι μήνες; Και γιατί συνεχίζεται η λιτότητα, όταν αυτό που χρειάζεται είναι ανάπτυξη; Μάλλον επειδή οι οικονομικές ελίτ της χώρας δεν πρόλαβαν ακόμη να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό.

Οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται με φρενήρη ρυθμό από την ΕΚΤ, χρησιμοποιώντας τα κρατικά ομόλογα ως εγγύηση. Αυτά τα δάνεια της ΕΚΤ επιτρέπουν στους Έλληνες να αποσύρουν ευρώ από τις τράπεζες και να τα μεταφέρουν στο εξωτερικό. Μόλις η Ελλάδα πτωχεύσει, τα ομόλογα δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούνται ως εγγύηση, και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει. Όσοι Έλληνες λοιπόν διαθέτουν χρήματα, δεν θέλουν η χρεοκοπία να συμβεί τώρα.

Ας φανταστούμε το σενάριο ότι οι Έλληνες αλλάζουν τακτική, και προσπαθούν να σώσουν τη χώρα τους. Ποιο θα πρέπει να είναι το  οικονομικό σχέδιο που θα ακολουθηθεί; Πριν πεινάσουν, ας θυμηθούν την Ουγγαρία. Στα μέσα του 2010, η Ελλάδα και η Ουγγαρία είχαν τα ίδια οικονομικά προβλήματα, και δέχονταν πιέσεις να εφαρμόσουν πολιτικές αυστηρής λιτότητας, με αντάλλαγμα την οικονομική τους «διάσωση». Η Ελλάδα επέλεξε να πιει το κώνειο της τρόικας, ενώ η Ουγγαρία το απέρριψε.

Η Ελλάδα αύξησε τους φόρους στο όνομα της λιτότητας, ενώ η Ουγγαρία ξεκίνησε ένα ριζοσπαστικό φορολογικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που συμπεριλάμβανε 16% φόρο εισοδήματος, και 10% φόρο για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ποια προσέγγιση απέδωσε περισσότερο;

Το 2010, το ουγγρικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1.2%, ενώ το ελληνικό έπεσε κατά 4.5%. Και ενώ η ελληνική οικονομία αναμένεται (από την ΕΕ) να μειωθεί κατά 3% το 2011, η ουγγρική εκτιμάται (από το ΔΝΤ) πως θα αυξηθεί κατά 2.8%. Από τον Ιανουάριο του 2011, έως τον Μάρτιο του 2011, η ανεργία στην Ελλάδα αυξήθηκε από 15.1% σε 16.2%, ενώ στην Ουγγαρία έπεσε από το 12.1% στο 11.6%.

Ο σκοπός της λιτότητας είναι να βοηθηθεί ένα κράτος ώστε να εξυπηρετήσει τα χρέη του. Στην Ελλάδα, το μόνο που κατάφερε μια χρονιά λιτότητας, είναι να ανέβουν τα σπρεντς των 10ετών ομολόγων από το 10% στο 16.8%. Αντίθετα, στην Ουγγαρία, τα σπρεντς των αντίστοιχων ομολόγων έπεσαν στο 7.4% την ίδια χρονική περίοδο.

Κάποιοι οικονομολόγοι προτείνουν την επιστροφή μιας υποτιμημένης  δραχμής για να έχει η Ελλάδα ανταγωνιστικότητα και  ανάπτυξη. Να σημειωθεί ότι τον τελευταίο χρόνο, το ουγγρικό νόμισμα ενισχύθηκε κατά 6% απέναντι στο ευρώ.

Το 2010 βέβαια, η Ουγγαρία μπορούσε να αρνηθεί τη διάσωσή της χωρίς να κινδυνεύει με χρεοκοπία. Σήμερα η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει το ίδιο. Όμως θα χρεοκοπήσει σίγουρα. Το ερώτημα είναι αν η χρεοκοπία αυτή θα την βοηθήσει, ή απλά θα κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Για να ανακάμψει η Ελλάδα θα πρέπει οπωσδήποτε να επιδιώξει ανάπτυξη. Και επίσης να μείνει στο ευρώ. Χωρίς αξιόπιστο νόμισμα, ένα σύγχρονο αστικό κράτος μπορεί εύκολα να περιπέσει σε ανυποληψία, χάος, ακόμη και πείνα.

Σε γενικές γραμμές, η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει και η Αμερική. Να ενισχύσει τον νόμο, να επεκτείνει τις οικονομικές ελευθερίες, να διατηρήσει ένα σταθερό νόμισμα, να μειώσει και να απλοποιήσει τη φορολογία, να περικόψει κρατικές δαπάνες, να απελευθερώσει το εμπόριο, και να μεταρρυθμίσει την προβληματική  της νομοθεσία.

Πολιτικά, αυτό ο  δρόμος δεν είναι εύκολος για τις ΗΠΑ, και ίσως να είναι αδύνατος για την Ελλάδα.

Θα το δούμε.

S.A.-Forbes

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 30/06/2011 12:05:49

  Πάλι συνήγοροι από την Αγγλοσαξωνία;
  Έλεος. Τι στο διάτανο τους έχουμε τόσους "εγκέφαλους" στα ορεινά της Εκάλης;

 2. spiros avatar
  spiros 30/06/2011 12:10:29

  Διαβάζει κανείς ; Κανείς. Όλοι ακούνε τον κυρ Μπάμπη και κάθε άλλο παπαγάλο. Μην εκπλαγείτε αν σήμερα ακούσετε την "ασχετοσύνη" του δημοσιεύματος. Η Μέρκελ και λοιποί δεν ήξεραν δεν ρωτούσαν την Ουγγαρία;

  • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
   ΝΙΚΟΛΑΣ @ spiros 30/06/2011 12:23:21

   Ρώτησαν κι έφαγαν φάπα. Και δεν ξαναρώτησαν. Αλλά εμείς δεν είμαστε σαν τους Ούγγρους, είμαστε ευγενικοί, κερνάμε και αιγιαλό.

 3. Κρης avatar
  Κρης 30/06/2011 12:26:27

  αυτό αξίζει ξεχωριστό θέμα...............

  Νίκος Παπανδρέου:
  Από τα δανεικά της τρόικας ζουν και οι βουλευτές
  Με τα εισοδήματα που μας έδωσε ο καταιγιστικός δανεισμός, τονώσαμε το σύγχρονο πολιτισμό μας.
  Διακόσια θέατρα στην Αθήνα με εκατοντάδες νέους να τους απορροφά η τέχνη της υποκρισίας.
  Σχεδόν όλα επιδοτούμενα.

  ...
  ...........Τι διαλόγους, τι συνέδρια, τι τριήμερες συζητήσεις, τι διεθνείς συναντήσεις, τι αφίσες και αφισοκολλήσεις. Από πού βρέθηκαν τόσα χρήματα για όλες αυτές τις ενασχολήσεις; Και σήμερα, φυσικά, όλοι οι βουλευτές ζούνε με τα δανεικά της τρόικας... χωρίς να το πολυλένε εκείνοι που βγάζουν το ψωμί τους καταγγέλλοντας την τρόικα


  h**p://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12338&subid=2&pubid=111503199

  ............ το φελέκι μου

 4. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 30/06/2011 12:41:27

  Καλημερα,
  1. Η αναπτυξη, για τους Δανειστες, σημαινει ΠΑΚΕΤΑ Μπαροζο με προυποθεση το Μνημονιο ΙΙ, τη Δανειακη ΙΙ και το Εφαρμοστο Νομο-Κολαν. ! ΤΕΛΟΣ.-

  2. η λεγομενη "Ευρωπαικη Αλληλεγυη" προς την ΕΛΛΑΔΑ Α.Ε. ειναι μια.
  Η Μονιμη Πολιτικοοικονομικη και Εθνικη Εκπορνευση. ΤΕΛΟΣ.-

  3. Εφοσον εχουμε χρεωκοπησει, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ "ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ" να ψηφιστει η μετατροπη σε ΕΛΛΑΔΑ Α.Ε. και το ξεπουλημα της Χωρας ! Τ αφηνουμε γ αργοτερα ΚΑΙ αποφασιζουμε ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ!!

  4. Σημερα θα "ψηφιστει" ο Εφαρμοστος Νομος-Κολαν. Για το λαο αυτη η ψηφος δεν εχει ΚΑΜΙΑ εγκυροτητα ! Ο Λαος δεν γνωριζει τι θα ψηφισουν οι Προδοτες !
  Οι Προδοτες ΙΣΩΣ να γνωριζουν τι ψηφιζουν. Οπως και να χει, οταν ο ΛΑος μαθει τι εστι Εφαρμοστος Νομος-Κολαν κατ' αρθρον, θα τον κανει χαρτι υγειας μαζι με τους ψηφισαντες.

  5. Χτες βραδυ στην πλατεια οπου ημουν παρων, απο τις 9 εως τις 11, συνεβησαν τα εξης.
  - πιτσιρικας 17-18 με μαρμαρα στα 2 χερια. Του λεω, αφου πεταξε το πρωτο !
  ΠΠ - μην πετας θα μας την πεσουν και θα αδειασουν την πλατεια. αρκετα χημικα φαγαμε !!
  Πιτσ.- θα τα μαμησω τα νινια. Εαν θελουν να μου παρουν την Πατριδα τσαπουκα, εγω θα την παραδωσω καμμενη !! Να δω το θα την κανουν καμμενη. Θα σηκωθουν να φυγουν.

  Μετα απο 10 λεπτα, ερχεται διπλα μου ενας κυριος 45ρης - "θηριο", με το νερο του τα μαλοξ του κλπ... μου λεει
  Κυριος - να σου πω κατι με ολο το θαρρος ?
  ΠΠ- ναι
  Κυριος - Θελουν να μας παρουν τις Ψυχες μας. Τα εχουν παρει ολα. Οι Ψυχες μας εμειναν... αυτες θελουν με καθε τροπο !
  ΠΠ- συμφωνω
  Κυριος - αν μου κοψουν τα χερια και τα ποδια, θα παραμεινω ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Θα ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ, θα ΜΙΛΩ, θα ΑΝΤΙΔΡΩ εστω ως κουφαρι. Αν μου παρουν την Ψυχη μου.... θα εχουν κερδισει ! Εγω δεν την παραδιδω !
  ΠΠ- συμφωνω και λιγα λες...

  Αυτα φιλοι του ΑΝΤΙΝΕΑ.

  Εις αναμονην νεων ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΣΟΚΩΝ στη Μετατροπη της Πατριδας μας σε ΕΛΛΑΔΑ S.A.

  Εφτασα στα 45 για να αισθανθω ΝΤΡΟΠΙΑΣΜΕΝΟΣ. Το καταφεραν χτες και σημερα ΙΣΩΣ το αποτελειωσουν.

  Εις αναμονην και των θεσεων των πολιτικων κομματων στην σημερινη ψηφοφορια........

  Απο αυριο και ειδικα απο 5 Ιουλιου, θα αλλαξω τροπαρι. Θα τους παρει ΟΛΟΥΣ η μπαλλα. 1 προς 1 . Χωρις καμια εξαιρεση !

  ΠΠ

 5. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 30/06/2011 12:41:59

  Μετάφραση του άρθρου: Εντάξει, θα σας αφήσουμε να ζήσετε, αλλά, προς Θεού, μην φύγετε από το ευρώ, δεν θα καταφέρετε (λες και είχαμε πείνα 180 χρόνια με δικό μας νόμισμα...), προς Θεού, αλλάξτε τους "προστατευτικούς" νόμους σας και αφήστε να σας πάρουμε όλη την εθνική σας περιουσία, και λοιπά και λοιπά.

  Τελικά το 95% των πληροφοριών είναι, πράγματι, δημοσίως διαθέσιμο...

 6. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 30/06/2011 12:47:21

  Ο Σαμαράς γιατί θα ψηφίσει μεμονωμένα άρθρα; Ολα στο ίδιο μεσοπρόθεσμο βασίζονται κι αυτό είναι ταφόπλακα. Τραγέλαφος.

 7. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 30/06/2011 12:54:19

  Δενδιας λαιβ περι Εφαρμοστου Νομου-Κολαν, ΕΛΛΑΔΑ S.A.

  - εχει πλειστα νομικα προβληματα !
  - επιλεξαμε να ψηφισουμε οριμενα κεφαλαια
  - "Επιφανεια".. ειναι προιον προφανους ερασιτεχνισμου !
  - κεφ 1 "συσταση ταμειου" γεματο νομικα προβληματα, παρ ολ αυτα θα προσφερουμε νομικη βοηθεια στο να μπορει να σταθει !
  - ο καθενας μας εχει το ρολο του. εχουμε ορκιστει στο Συνταγμα..

  Αρχηγος.... τωρα !

  ΠΠ

 8. gram avatar
  gram 30/06/2011 13:08:23

  Factorx: μαθήματα δημοσιογραφίας αλλού

 9. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 30/06/2011 13:13:11

  Αρχηγος λαιβ.. ( ΠΠ ψαχνει την Ταμπακιερα ! )

  - Ζαππειο ΙΙ
  - Συναινεση..
  - Τροικα και διαπραγματευση
  - Ρωταμε... ποια η θεση του ΠΑΣΟΚ ( ασχετα με το τι λεει η Τροικα ..- παντα περι ΜΕΤΡΩΝ και οχι Εφαρμοστων Αρθρων ! )
  - πολλα πολιτικαντικα...
  - επανεκκινιση
  - Μεσοπροθεσμο ειναι αλλο ενα βημα προς την χρεωκοπια
  - εμεις θα το διαχειριστουμε ετσι κ αλλιως. Δεν ειμαστε ευχαριστημενοι. Δεν χαιρομαστε.
  - Θα φερετε τη Νεα Δανειακη Συμβαση δλδ το Μνημονιο ΙΙ ( ΙΔΙΟ ΕΙΝΑΙ? ) για ψηφιση με 180... θα το καταψηφισουμε... θελετε να αποδρασετε με εκλογες κλπ
  - Ψηφιζουμε τη διακοπη της σπαταλης
  - Αποκρατικοποιησεις θα ειμαστε απολυτα μαζι σας αρκει .... διαφανεια
  - Οχι φορολογικο ξεζουμισμα !
  - Επεισοδια, παρακρατος, κουκουλοφοροι,.. κλπ κλπ

  ΑΥΤΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

  Ειδα και ακουσα Πολιτικη Αντιπαραθεση. Θα επρεπε να ακουσουμε ολοι μια αντιπαραθεση στα εκπορνευτικα αρθρα του Εφαρμοστου Νομου-Κολαν...!!!
  ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ???

  περασε ο Πολιτικος εκβιασμος και ηθρε ο εκβιασμος του θυμικου μας ! ο εκβιασμος της Ψυχης μας...

  ΠΠ

 10. miden_agan avatar
  miden_agan 30/06/2011 13:26:49

  Ενδιαφέρον το άρθρο αν και δεν προέρχεται από την "επίσημη" αρθρογραφία του Forbes.

 11. spiros avatar
  spiros 30/06/2011 13:28:12

  Το στόρυ του Χατζηδ. με τον Βενιζέλο το είδατε; Αυτό δεν είναι κόμμα είναι συνοθήλευμα . Αν δεν γνωρίζουν ας μην μιλούν . Διώχνουν δεν φέρνουν. Άλλη ΕΛΣΑ δεν υπάρχει; Τώρα που είναι νωρίς. Άντε στο καλό. Δεν κάνετε για βουλευτές. Είστε .......

 12. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 30/06/2011 13:43:56

  Αγαπητέ ΠΠ, ο Αρχηγός έχει ανεχθεί κι άλλα χειρότερα. Η υπονόμευση του αντιμνημονιακού μηνύματος της ΝΔ είναι σαφής. Ωστόσο, είναι φανερό ότι αυτή τη στιγμή οι απανταχού Δένδιες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν πιο δυναμικά. Κάτι τέτοιο θα προϋπόθετε ολικό ριζοσπαστισμό που ακόμα και η ΝΔ του Σαμαρά δεν διαθέτει.

 13. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 30/06/2011 13:57:49

  Διαβασες οσα εχω γραψει για τα αρθρα του Εφαρμοστικου???
  την ΕΛΛΑΔΑ S.A. ...?

  ΠΠ

 14. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 30/06/2011 14:01:01

  Πλάκα κάνει το Forbes; Όταν ΗΔΗ αυξήθηκε ο αριθμός των αυτοκτονιών κατά 40% σύμφωνα με τον ίδιο το Λοβέρδο, εμείς λέμε ότι "ΘΑ" διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός;

  h**p://www.e-typos.com/content.aspx?catid=13&cid=24609

 15. δημης avatar
  δημης 30/06/2011 14:07:03

  ΠΡΟΤΑΣΗ:
  ΝΑ...ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΟΙ...ΟΙΚΟΙ...,ΤΑ....ΕΞΑΠΤΕΕΡΥΓΑ....,ΟΙ...ΜΕΓΑΛΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΠΟΥΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΥΝ, ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ,ΜΜΕ, ΦΑΝΦΑΡΩΝΟΥΣ, ΕΧΟΝΤΕΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΧΑΡΙΣΜΑ,...ΚΛΠ ΔΥΝΑΜΕΙΣ.......
  ΣΕΛΙΓΟ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΧΡΕΩΣΕΙ.....

 16. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 30/06/2011 16:55:44

  ΄΄Και επίσης να μείνει στο ευρώ. Χωρίς αξιόπιστο νόμισμα, ένα σύγχρονο αστικό κράτος μπορεί εύκολα να περιπέσει σε ανυποληψία, χάος, ακόμη και πείνα.΄΄ ΕΝΩ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΑ ΕΥΡΩ ΝΑ ΞΕΧΕΙΛΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΜΑΣ ΟΥΤΕ ΑΝΥΠΟΛΗΨΙΑ, ΟΥΤΕ ΧΑΟΣ, ΟΥΤΕ ΠΕΙΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ...ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

 17. daughter of mercy avatar
  daughter of mercy 01/07/2011 04:43:07

  Φάκτορά μου επιτρέπεις να αλλάξω λίγο τον τίτλο?

  Ο κοινωνικός ιστός της Ελλάδας θα διαλύσει την πολιτική Παπανδρέου

 18. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΓΝΟΣ avatar
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΓΝΟΣ 01/07/2011 07:46:06

  O "Παπανδρεϊσμός" ανέκαθεν φοβόταν τη μεσαία τάξη.Και αυτό διότι αυτή κινεί την οικονομία και αναδεικνύει κυβερνήσεις.Προσέξτε τι έκανε:την δεκαετία του ΄80 έδωσε την δυνατότητα "άλματος" στους "μικρούς" να γίνουν "μεσαίοι" (βλ.αθρόοι διορισμοί από το παράθυρο, αυξήσεις μισθών,επιδοτήσεις, θαλασσοδάνεια).Παράλληλα με τη μεθοδολογία αυτή, απονέκρωσε την παραγωγική διαδικασία (γιατί να παράξω αφού θα επιδοτηθώ ούτως ή άλλως...ή τι με νοιάζει εμένα,μήνας μπεί μήνας βγεί τον μισθό θα τον πάρω...) ενώ εκ των ενόντων έστρεψε τον κόσμο σε έναν άκριτο καταναλωτισμό.Οι Τράπεζες αντί να διοχετεύσουν κεφάλαια στην παραγωγή τα έδιναν για κατανάλωση.Ετσι δημιουργήθηκε μια εικονική πραγματικότητα επίπλαστης ευημερίας η οποία "κάλυπτε" τον κομματικό στρατό/μηχανισμό (αφού περνάτε καλά με μας...).Μεθοδικά και στοχευμένα το μέλλον φαλκιδεύονταν προκειμένου το κόμμα-κράτος να διατηρεί τα "κεκτημένα" στο μέτρο που υπήρχαν και υπάρχουν σχέσεις άμεσης εξάρτησης.Το αποτέλεσμα;Τι περιμένετε να πεί ο "βολεμένος" του ΠΑΣΟΚικού κράτους;Οχι στο "Μνημόνιο";Θα αστειεύεστε βέβαια.Ετσι εν τοίς πράγμασι, θα υπάρχει από τούδε και στο εξής ισχυρή παρουσία κεκρακτών του "Μνημονίου" κάθε μορφής προς διαφύλαξη των "κεκτημένων".Οι υπόλοιποι κοροϊδάρες όντες, θα δουλεύουν προκειμένου οι πάλαι ποτέ "πρασινοφρουροί" να παίρνουν κανονικά μισθούς και συντάξεις.Το απολύτως κλασσικό παράδειγμα είναι η Δ.Ε.Η. Να λοιπόν πως διαλύεται ο κοινωνικός ιστός και "τεμαχίζεται" πολύ εύκολα μια κοινωνία.

 19. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 01/07/2011 07:54:55

  Δεν το είδα, αλλά είναι καλό να καρφώνονται και να ρίχνουν τις μάσκες. Έτσι, διότι μερικοί ξεγελιούνται από το σοβαρό στυλ τους και δεν βλέπουν τι κρύβεται από πίσω.

 20. antanistimi avatar
  antanistimi 01/07/2011 09:09:08

  Εχουν φτασει τα ορια μας πανω απο τις αντοχες μας.Η συγκεκριμενη καταστροφικη πολιτικη υφεσης σε συνδυασμο, με το αναλγητο πλεον τοκογλυφικο και ξετσιπωτο τροπο αντιμετωπισης των επιχειρηματιων και καταστηματαρχων απο τις τραπεζες εχουν δημιουργησει ενα εκρηκτικο κοκτειλ.Οι τραπεζες ακομη και για μια μικρη καθυστερηση σε καποια δοση σου στην πενταετια!αρνουνται να σε χρηματοδοτησουν,σου κοβουν τα ορια με το ετσι θελω στα πλαφον,τα οποια κομμενα ορια συνεχιζουν να τα παρουσιαζουν μεσα στον τειρεσια ως ενεργα!!!!!Τολμανε να μιλανε για νεκρους οταν ο κοσμος πηδαει απο τα μπαλκονια και μιλανε για τανκς οταν ο κοσμος βαζει την κανη στο κεφαλι του. Τραβηξατε το χαλι κατω απο τα ποδια μας διαλυσατε την Ελληνικη κοινωνια,την Ελληνικη οικογενεια,Την Ελλαδα.

 21. σκαθάρι avatar
  σκαθάρι 01/07/2011 10:46:35

  "Κοινωνικός ιστός" με δανεικά δεν γίνεται παρά μόνο αν "ξεπουλάς". Ας το καταλάβετε κάποιοι... δεν σας φταίει το μνημόνιο, μεσοπρόθεσμο κλπ. Είναι απλά μαθηματικά τα έξοδα είναι περισσότερα από τα έξοδα...τώρα αν θα μειώσουμε βασικά τα έξοδα (νεοφιλελεύθερη προσέγγιση) ή θα αυξήσουμε τα έσοδα (σοσιαλοδημοκρατική προσέγγιση) ή κάποιο συνδυασμό των δύο σε βαθμό ανάλογο είναι θέμα ακολουθούμενης πολιτικής. Αλλά θα προκαλέσω όλους που θα με κατηγορήσουν για κοινωνικά ανάλγητο και ότι θέλω τη "βουλγαροποίηση" της κοινωνίας να γράψουν 10 λόγους γιατί (ακόμα και σήμερα παρόλα τα μνημόνια κλπ) το κατακεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας να είναι πάνω από το διπλάσιο της Βουλγαρίας....σήμερα είναι αλλά βασίζεται στα δανεικά που πέρναμε τόσα χρόνια αλλά η φύση σιχαίνεται τις αννισσοροπίες και τις διορθώνει συνήθως βάναυσα και συχνά άδικα...Σας προκαλώ να γράψετε τους λόγους και θα δείτε ότι δεν υπάρχουν πολλοί

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.