27/11/2008 18:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο καυγάς για τις Τράπεζες συνεχίζεται

Το σχέδιο των 28 δις είναι προσανατολισμένο στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και ειδικά αυτών που έχουν στεγαστικά δάνεια, τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας την ανάγκη η ρευστότητα να στηριχθεί. Απευθύνοντας νέο μήνυμα προς τις Τράπεζες ο K. Καραμανλής σημείωσε ότι η συμμετοχή των τραπεζών σ' αυτό είναι εθελοντική, αλλά οφείλουν να συμμετάσχουν όλες. Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που υπάρχει για στήριξη των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Λίγο νωρίτερα, ο Α. Βγενόπουλος ασκούσε δριμεία κριτικής το σχέδιο, λέγοντας πως δεν ενισχύει την ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση αλλά τις ανάγκες ορισμένων τραπεζών να επιλύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ο κ. Βγενόπουλος απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συμμετοχής της Marfin Egnatia Bank στο σχέδιο και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα επίτευξης μιας συμφωνίας ευρείας αποδοχής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση. Για να συμβεί αυτό, τόνισε, θα πρέπει από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να γίνουν υπερβάσεις, θα πρέπει όλοι να συνεισφέρουν και να επιτευχθεί μια ευρεία συναίνεση.

«Όλες οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στο σύνολο του σχεδίου ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας μέσα στις προθεσμίες που έχουν οριστεί», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης μετά από τη συνάντηση που είχε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο και το προεδρείο των τραπεζών.

Τι ακριβώς είναι το «πακέτο Μπαρόζο»;

Οι αναφορές του κ. Καραμανλή στη δημοσιονομική πειθαρχία έγιναν με αφορμή τα σενάρια που κυκλοφορούν στον Τύπο για μείωση κατά 3% (αντί 2%) του φορολογικού συντελεστή για το 2009.

Από τα 200 δις που ανακοίνωσε χθες ο  Μπαρόζο, τα 165 αφορούν εθνικά κονδύλια των κρατών μελών , τα 30 δισ. ευρώ θα είναι δάνεια με ευνοϊκούς όρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα υπόλοιπα 5 δισ. αποτελούν πόρους από το Ταμείο Συνοχής. Δεν πρόκειται δηλαδή για «νέο χρήμα» αλλά για χρήμα που έχουν ή θα δανειστούν τα κράτη μέλη κι εδώ πάμε σε όσα λέγαμε για τις δυσκολίες δανεισμού του ελληνικού κράτους.

Στην Ελλάδα αντιστοιχούν 3-7 δισεκατομμύρια ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες της και τις δυνατότητες δανεισμού της. Τα 3 δις. θα είναι κρατικά κονδύλια από τον προϋπολογισμό, ενώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα στόχος είναι να δανειστούμε 1 δις το χρόνο τουλάχιστον. Ένα ποσό 500 εκατομμυρίων έως 2,5 δισ. ευρώ θα επιχειρηθεί να μεταφερθεί από κοινοτικά κονδύλια από άλλα προγράμματα του ΕΣΠΑ προς μικρομεσαίους (τουρισμό, μεταποίηση κλπ). Στα ποσά αυτά μπορεί να προστεθεί ακόμα 1,5 δισ. ευρώ από υπέρβαση δαπανών του Προϋπολογισμού που θα διατεθεί για κοινωνικές παροχές

ΣΧΟΛΙΑ

 1. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 28/11/2008 03:52:27

  "Ο κ. Βγενόπουλος απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συμμετοχής της Marfin Egnatia Bank στο σχέδιο"
  +
  "«Όλες οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στο σύνολο του σχεδίου...», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης"

  ΑΡΑ: η Marfin Egnatia Bank ΔΕΝ είναι μεγάλη Τράπεζα!

  (Ωχ! Λες να φάει καμιά αγωγή ο Αλογοσκούφης;)

  ΥΓ. Προχθές, εγκρίθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ..."Made In Greece". (5,5 δις ευρώ).

 2. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 28/11/2008 12:06:50

  Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δεν συμφέρει τους μετόχους στις τρέχουσες χρηματιστηριακές αξίες της MIG . Από εσωτερικές πληροφορίες μαθαίνω πως στα γραφεία των υψηλών της MIG συζητιέται πως αν η μετοχή πέσει κάτω από 3 euro η ΑΜΚ θα είναι αδύνατη .

  Ένας από τους λόγους που ο Βγενό αντιπολιτεύεται το πακέτο .

 3. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 28/11/2008 14:16:35

  @greekpoliticalreview: "Απ' όσα ακούς, τίποτα, κι απ' οσα βλέπεις, τα μισά", -λέει. Παντού ισχύει αυτό και, ειδικά, στα οικονομικά. Ειδικότερα, δε, εν μέσω Κρίσης. Εγώ, πχ, ακούω, αλλά δεν έχω δει ακόμα γύρω μου καμία Κρίση. Αμφιβάλω, δηλαδή, e- φίλε, ακόμα κι ΑΝ υπάρχει. Συμφωνώ με τους Super-αλήτες": "CRISIS? WHAT CRISIS?"...

  Αλλά, ό,τι λέω περί οικονομικών, είναι διαισθητικό. Είμαι άσχετος. Καμιά φορά αυτό, όμως, μεταστρέφεται σε ...πλεονέκτημα. Διότι η Οικονομολογία είναι ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ επιστήμη. Δηλαδή, γνωρίζουμε ότι κάτι ισχύει, ΑΦΟΥ γίνει. Η ΔΙ-ΑΙΣΘΗΣΗ, δηλαδή, παίζει βασικό ρόλο. Και, βέβαια, όσο πιο πολύ ουδέτερος είσαι απέναντι σε κάτι, τόσο πιο ξεκάθαρα το βλέπεις, -και δεν το κοιτάς, απλώς, χαζεύοντας.

  Κατά τη γνώμη μου, οι οικονομολόγοι είναι, στην καλύτερη περίπτωση, ΜΑΝΤΕΙΣ: ερμηνεύουν τα φαινόμενα- "σημάδια" του παρόντος, με τις ήδη γνώσεις τους του παρελθόντος, και βγάζουν το κατά την άποψή τους συμπέρασμα του τι "μέλλει γενέσθαι". Αυτός που "πέφτει" τις πιο πολλές φορές "μέσα" στις δια-πιστώσεις, προ-βλέψεις, προ-φητείες του, αποκτά, δικαιωματικά, και το καλύτερο όνομα στην "Αγορά" του Κόσμου.

  Επειδή, όμως, η Διαίσθηση εμπεριέχει ως απαραίτητο συστατικό της την Φαντασία, και επειδή η φαντασία είναι "για γέλια" μπροστά στην Πραγματικότητα, πάντα θα χάνουν αυτοί που προσπαθούν να φαντασθούν τι θα γίνει και θα κερδίζουν αυτοί που θέτουν τα δεδομένα, τα "σημάδια" του κάθε παρόντος, πάνω στα οποία οι άλλοι στηριγμένοι προσπαθούν να βγάλουν πόρισμα για το μέλλον.

  Τα "σημάδια" για τους μάντεις τα θέτει η Φύση, ο "Θεός". Για τους Οικονομολόγους, ΠΟΙΟΣ τα θέτει;;; ΠΟΙΟΣ είναι, δηλαδή, ο "Θεός" τους; Κι αυτοί που έχουν αυτόν τον "Θεό", σε ποιον Θεό πιστεύουν; Ή, μάλλον, γίνεται να πιστεύουν σε Θεό;

  Δύσκολα τα πράγματα! Γι' αυτό, (παραφράζοντας τον φίλο μου τον Αρχαιοπτέρυγα), back to fondamentals, ή στα κλασικά, στην παράδοση: "κάλιο 5 και στο χέρι"! Και, πλέον, αυστηρότατα, ΜΟΝΟΝ "εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν"...

 4. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 28/11/2008 15:51:06

  Back to fondamentals φίλε συμφωνώ . Γι αυτό γράφω το παραπάνω σχόλιο .

  Η βασική αρχή , τα σημάδια κι ο θεός μαζί που αναρωτιέσαι όχι μόνο για τους οικονομολόγους αλλά και για όλους τους δρώντες στην οικονομία είναι ένας : το κέρδος .

  Και με αυτόν τον θεό ως γνώμονα βγαίνει το συμπέρασμα πως οι "παλιοί" ή ήδη μέτοχοι δεν υπάρχει περίπτωση να συναινέσουν σε υποτίμηση της περιουσίας τους (μετοχές)που θα επιφέρει η ΑΜΚ .

  Τώρα , αυτά δεν τα λέω εγώ εννοείται αλλά τα λένε οι fondmentals αρχές των μαθηματικών αν με εννοείς ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.