#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/12/2012 12:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο κατακερματισμός του πολιτικού συστήματος οδηγεί στην απλή αναλογική;Οι πληροφορίες που έρχονται από όλα τα κόμματα, πλην ίσως του ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να κυβερνήσει με αυτοδυναμία και ξεχνά τις ρίζες του, είναι ότι υπάρχουν σκέψεις για μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες. Που έχουν να κάνουν είτε με τη συγκρότηση μεγάλων παρατάξεων που θα μπορέσουν να «μαζέψουν» το σημερινό κατακερματισμένο πολιτικό σύστημα είτε με το άνοιγμα μια συζήτησης για καθιέρωση νέου εκλογικού νόμου που θα μπορούσε να είναι η απλή αναλογική ή τουλάχιστον αναλογικότερο σύστημα από το σημερινό.

Όπως έχει διαπιστωθεί, η καθιέρωση του μπόνους των 50 εδρών γι’ αυτόν που έχει πάρει την πρωτιά στις εκλογές ακόμη και με μια ψήφο διαφορά, αποτελεί νόθευση της λαϊκής βούλησης. Δε μπορεί για παράδειγμα να εκλεγεί η ΝΔ με 1 ψήφο διαφορά και το δεύτερο κόμμα να έχει 50 έδρες λιγότερες. Αν κι αυτό έγινε για να υπάρχουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις, πλέον οι καιροί έχουν αλλάξει, το πολιτικό σκηνικό είναι εντυπωσιακά διαφοροποιημένο σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Οι κυβερνήσεις συνεργασίας, αν και δεν είναι στην κουλτούρα του Έλληνα, φαίνεται ότι θα γίνουν στο μέλλον κανόνας αφού το εκλογικό σώμα είναι εξοργισμένο και δε θέλει να δώσει αυτοδυναμίες όπως στο παρελθόν με ποσοστά 40% και 45% και με 180 έδρες και πάνω. Είναι φανερό ότι κανείς πια δε μπορεί να σκέφτεται ότι υπάρχει μαζικό ρεύμα προς τη μια ή την άλλη πλευρά του φάσματος. Ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη βοήθεια της διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, δείχνει δημοσκοπική άνοδο, πολύ δύσκολα θα μπορέσει να έχει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές.

Το ίδιο ισχύει και για τη Νέα Δημοκρατία η οποία αντέχει παρά τα πολύ σκληρά μέτρα και την οικονομική κατάσταση. Επομένως, όποτε κι αν τεθεί θέμα εκλογών, τα επιτελεία των κομμάτων ξέρουν ότι μόνο με συνεργασίες θα υπάρξει κυβέρνηση. Έτσι, τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει, κρυφά και φανερά, μια συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου, ακόμη και με καθιέρωση της απλής αναλογικής ώστε η ψήφος του λαού να είναι πιο αντιπροσωπευτική. Το κουβεντιάζουν χωρίς ταμπού, το σκέφτεται το ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται στα όρια της διάλυσης, το είπε ο Φ. Κουβέλης στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜ.ΑΡ.: «Η εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, η ουσιαστική λειτουργία και αναβάθμιση των θεσμών διαφάνειας και κοινωνικού ελέγχου, αποτελούν σταθερή και βασική επιλογή μας. Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος με καθιέρωση της απλής αναλογικής αποτελεί πλέον μια απαραίτητη και ώριμη επιλογή».

Εδώ να σημειώσουμε την υποκρισία του ΣΥΡΙΖοπασόκ που έχει ξεχάσει τι είναι απλή αναλογική στην πορεία προς την εξουσία. Πρόσφατα ο εκπρόσωπος Τύπου Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε ότι αυτή την ώρα η αλλαγή εκλογικού συστήματος στοχεύει στο να ψαλιδίσει τη διαφαινόμενη πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και να στηρίξει τα μνημονιακά κόμματα. Ωστόσο, ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας «Στο Κόκκινο» πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξει την καθιέρωση της απλής, ανόθευτης, άδολης αναλογικής όπως έχουμε πει. Από την άλλη, διάφορες εκλογικές φόρμουλες και εκδοχές εκλογικού νόμου που απλά θα αποσκοπούν στο να μειώσουν το πρώτο κόμμα και να ενισχύσουν διάφορους συνδυασμούς που να οδηγήσουν σε μια νέα μνημονιακή εκδοχή, όχι βέβαια». Κλασική αφ’ υψηλού αντιμετώπιση και μικρομεγαλισμός δηλαδή.

Στη ΝΔ βλέπουν ότι μόνο με κυβερνήσεις συνεργασίας μπορούν να γίνουν μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα καθώς η ενός ανδρός και κόμματος αρχή ήταν αυτή που διέλυσε το πολιτικό σύστημα και έφερε την Ελλάδα στη σημερινή κατάσταση. Ο Σαμαράς αφουγκράζεται τον κόσμο ο οποίος θέλει συνεργασίες, άρση των κόκκινων γραμμών που υπήρχαν μέχρι σήμερα και εκπροσώπηση στη Βουλή όλων των τάσεων. Και στη ΝΔ βλέπουν ότι η συγκρότηση μια μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης που θα αγκαλιάσει όλες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις της προόδου και της ανάπτυξης, μπορεί να είναι το ανάχωμα στα άκρα. Είτε αυτά είναι η Χρυσή Αυγή είτε κάποιες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν μια χώρα απομονωμένη και εκτός της ΕΕ.

Αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας έχει αφήσει τις… ακτιβιστικές κορώνες κατά μέρους και προσπαθεί να οικοδομήσει ένα προφίλ ευρωπαίου αριστερού ηγέτη που μπορεί να κυβερνήσει μια χώρα χωρίς ακρότητες. Αν κι έχει πολύ δουλειά ακόμη, πιστεύει ότι μπορεί να συσπειρώσει τον κεντροαριστερό χώρο ο οποίος θα χωρά μια σειρά από πολιτικές δυνάμεις που τώρα είναι ορφανές αφού το ΠΑΣΟΚ δε μπορεί να τους χωρέσει. Προς το παρόν ο Τσίπρας δε μπορεί να προσελκύσει παρά μόνο πασοκικές συντεχνίες του δημόσιου τομέα, απογοητευμένους του ΚΚΕ και άλλες ακραίες αριστερές δυνάμεις.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα δούμε διάφορες πολιτικές πρωτοβουλίες για αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο. Χωρίς αυτό απαραίτητα να συνδέεται με πρόωρες εκλογές που αυτή τη στιγμή η χώρα δεν αντέχει. Όμως, ο κατακερματισμός του πολιτικού σκηνικού που διαφάνηκε με την κίνηση του Λοβέρδου, την αποστασιοποίηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ όπως η Διαμαντοπούλου, ο Ραγκούσης, ο Χρυσοχοϊδης και τη «φαγωμάρα» με τις συνιστώσες που υπάρχουν στους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη ΔΗΜ.ΑΡ. δείχνει ότι η εποχή του δικομματισμού όπως τον ξέραμε έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Τα κόμματα με 4 εκατ. ψήφους δε μπορούν να υπάρξουν πια και μόνο οι ευρύτερες συνεργασίες, πριν και μετά τις εκλογές, είναι σε θέση να δώσουν λύσεις.

Για το λόγο αυτό η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και η αναλογικότερη εκπροσώπηση στη Βουλή θα είναι η επόμενη συζήτηση στα πολιτικά κόμματα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. yiao avatar
  yiao 06/12/2012 12:10:46

  Είναι η πρώτη φορά, στην ιστορία της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης, που μπαίνει (;) τέτοιο θέμα για συζήτηση.
  Εάν, όντως, τεθεί, θα δείξει ηττοπάθεια και τίποτα άλλο.

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 06/12/2012 12:12:48

  Προφανώς οδηγεί.
  Έπρεπε όμως να το είχαν σκεφθεί από καιρό οι κομματικοί "εγκέφαλοι".

 3. αλφα1 avatar
  αλφα1 06/12/2012 12:36:06

  Εδώ καράβια χάνονται βαρκούλες αρμενίζουν...
  Πάντως εμείς οι ανένταχτοι αριστεροί υποστηρίζαμε και υποστηρίζουμε και θα υποστηρίζουμε την ΑΠΛΗ, ΑΝΟΘΕΥΤΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ .
  Αν μας τη χαρίσει τελικά ο Σαμαράς, θα καταγραφεί στα υπέρ του απο την Ιστορία. Αν μάλιστα συγκυβερνήσει με τον Τσίπρα θα είσέλθει στο πάνθεον των Εθναρχών...

  • BLACK QUEEN IN STORM avatar
   BLACK QUEEN IN STORM @ αλφα1 06/12/2012 13:32:13

   ...Προσυπογράφω :-). Ευκαιρία τώρα που οι αυτοδυναμίες χρεοκόπησαν και μας ...χρεοκόπησαν, να μάθουμε στη συνεννόηση και τη συνένωση των δυνάμεών μας. Ας δοκιμάσουμε επί τέλους μιά φορά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.
   Δε μπορεί να τα κάνουμε χειρότερα. Αποκλείεται.

   • χανια avatar
    χανια @ BLACK QUEEN IN STORM 06/12/2012 16:16:07

    Ναι αλλα το οριο για εισοδο στη Βουλη δεν μπορει με αναλογικο συστημα να ειναι στο 3%,πρεπει να παει στο 5% τουλαχιστον, οπως στις περισσοτερες χωρες της δυτικης Ευρωπης.Εκει τους θελω Πασοκ και Δημαρ.....

 4. Δρυς avatar
  Δρυς 06/12/2012 13:01:21

  Με απλά και λίγα λόγια η αλήθεια:
  Όσο βόλευε το μπόνους ήταν καλά. Τώρα όμως θυμηθήκαμε την απλή αναλογική απλά και μόνο για να μη βγει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοδύναμος.

  • BLACK QUEEN IN STORM avatar
   BLACK QUEEN IN STORM @ Δρυς 06/12/2012 13:34:10

   ...Ακόμα κι έτσι να είναι, μας συμφέρει.
   ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΟΥΣ ΠΙΑ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ. Στον όλεθρο μας φέρανε οι πάνσοφοι απόλυτοι ....Ηγέτες.

   • Δρυς avatar
    Δρυς @ BLACK QUEEN IN STORM 06/12/2012 15:57:08

    Τα σέβη μου, κυρία μου.

  • ο Μήτσος avatar
   ο Μήτσος @ Δρυς 07/12/2012 01:14:38

   Δεν το παραδέχονται αυτό. Ξαφνικά έχοντας κάνει κυβέρνηση με τους μπόνους βουλευτές και τους Βορίδηδες και Γεωργιάδηδες, επειδή συμφέρει βλέπουν θετικά την απλή αναλογική. Τόσα χρόνια δεν βόλευε...

 5. ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ avatar
  ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ 06/12/2012 13:14:05

  Το πρόβλημα του πολιτικού συστήματος, δεν είναι το εκλογικό σύστημα!
  Είναι το ίδιο το πολιτικό σύστημα, το οποίο έχει δικά του συντεχνιακά σχέδια διαχείρισης της εξουσίας και όχι σχέδια διαχείρισης της εντολής που λαμβάνει από το Λαό επ΄ωφελεία αυτού του ίδιου του εντολέα!

  • αριστος avatar
   αριστος @ ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ 06/12/2012 19:29:36

   Και δυστυχώς έχει διαστρεβλωθεί και η συνείδηση του εντολέα, αγαπητέ ΣΑΛΩΝΙΤΗ, που θεωρεί ακριβώς τον παχυλώς αμοιβόμενο απο εμάς εντολοδόχο του, συνεργό στο πλιάτσικο της εξουσίας, ενώ τον αντιφρονούντα συμπολίτη του ως τον "χαμένο" που δεν δικαιούται να "φάη" τώρα που ήρθε η δική του σειρά...Γι αυτό και βλέπεις τόσο πάθος ακόμα και σε ορισμένα σχόλια εδώ μέσα. Ολοι θέλουν την εξουσία για την πάρτη τους τελικά. Οι ιδεολογίες που παρουσιάζουν ως "επιχειρήματα" είναι φούμαρα...

 6. Γιώργος Π. avatar
  Γιώργος Π. 06/12/2012 13:14:52

  "Δε μπορεί για παράδειγμα να εκλεγεί η ΝΔ με 1 ψήφο διαφορά και το δεύτερο κόμμα να έχει 50 έδρες λιγότερες. "

  Η απλή αναλογική είναι ο Δημοκρατικότερος τρόπος εκλογής, ΑΛΛΑ το ότι δεν γράφτηκε αυτό το άρθρο πριν τις εκλογές Μαίου/Ιουνίου (όπου ήταν ξεκάθαρο πως δεν θα υπήρχε αυτοδυναμία), δείχνει 2 μέτρα κ 2 σταθμά..
  Δλδ. θα περίμενα να δω αυτό το άρθρο το αργότερο τον Μάιο, όταν ένα 20% των ψήφων έβγαζε ~110 βουλευτές και ένα άλλο 20% των ψήφων ΜΗΔΕΝ βουλευτές.

  Επίσης, η απλή αναλογική πρεπει να θεσπιστεί συνταγματικά και όχι με ευκαιριακούς εκλογικούς νόμους.

 7. ΣΑΚΑΤΑΚ avatar
  ΣΑΚΑΤΑΚ 06/12/2012 13:24:37

  "Ο κατακερματισμός του πολιτικού συστήματος οδηγεί στην απλή αναλογική;.."
  Όχι!! Στην απλή αναλογική οδηγεί το ζόρι, τώρα που πλέον τα ποσοστά μας είναι μικρότερα κι απο αυτον του χαμηλότερου ΦΠΑ... Ενω πριν 5 μήνες δεν ήταν η κοινωνία αρκετά " ώριμη"..καταλαβαίνετε φαντάζομαι..

 8. GreekinEurope avatar
  GreekinEurope 06/12/2012 13:28:30

  Οι 50 έδρες μπορεί να μοιράζονται ως bonus στα κόμματα που συγκροτούν τον κυβερνητικό συνασπισμό εφ'όσον έχουν 101 έδρες στις 250 και δεν υπάρχει άλλος συνασπισμός με περισσότερες έδρες στις πρώτες 250.
  Διαφορετικά μην απατάσθε ότι μπορεί να δείτε ακόμα και τους ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ στο ίδιο ψηφοδέλτιο γιαανα εμποδίσουν την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, να πάρουν το Bonus και μετεκλογικά ο καθένας πάλι εκπροσωπεί τα αρχικά κόμματα από τα οποία προέρχεται.... Βέβαια σε αυτή την περίπτωση το ιδιο μπορεί να συμβεί και με τους ΣΥΡΙΖΑ & Καμμένο.

 9. sawas avatar
  sawas 06/12/2012 13:32:54

  Ο κατακερματισμός του πολιτικού συστήματος οδηγεί στις εκλογές......και αργήσαμε.

  Δηλαδή, ο Σαμάρας θα σπάσει το ρεκόρ παραμονής του ΓΑΠ?

 10. GreekInLux avatar
  GreekInLux 06/12/2012 13:54:26

  Δεν παίζεστε ορισμένοι. Πριν τις εκλογές η κακιά η ΝΔ εθελοτυφλούσε γιατί νόμιζε ότι θα πάρει αυτοδυναμία. Τώρα που μπορεί να αλλάξει ο εκλογικός νόμος είναι πάλι κακιά η ΝΔ γιατί θέλει να κόψει την αυτοδυναμία από το ΣΥΡΙΖΑ. Πριν το μπόνους ήταν ληστρικό, έτσι έλεγε και ο Τσίπρας και μετά της 18 του Μάη κατέθεσε και ιδρυτική πράξη στον Άρειο Πάγο για να λάβει το ληστρικό μπόνους αν βγεί πρώτος. Τώρα το μπόνους είναι καλό και φυσικά "πίσσα και πούπουλα" στο Σαμαρά που θέλει να στερήσει το μπόνους από τον Αλέξη. Μη σκάτε. Ακόμα και με απλή αναλογική αν πάρει τεράστιο ποσοστό ο Αλέξης σας κανείς δεν θα μπορεί να κάνει κυβέρνηση χωρίς αυτόν. Οπότε θέλουμε δεν θέλουμε θα τον δούμε Πρωθυπουργό αν όντως βγει πρώτος και θα σας φύγει κι εσάς το άχτι.

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ GreekInLux 06/12/2012 20:53:01

   "Οπότε θέλουμε δεν θέλουμε θα τον δούμε Πρωθυπουργό . . ."

   Τό διαβάζω συνεχῶς, ὁ ᾿Αλέξης ὁ ἐπόμενος πρωθυπουργός! It's a joke, right? ῾Ο καταληψίας, τοῦ μπαμπᾶ παιδί, νά ἀναλάβη τό μέλλον τῆς ῾Ελλάδας, εἰμαστε σοβαροί;;;;; ΕΛΕΟΣ!

   • BLACK QUEEN IN STORM avatar
    BLACK QUEEN IN STORM @ Φωτεινή 07/12/2012 08:05:56

    ... Μην είστε τόσο τσιτωμένη καλή μου κυρία. Η ζωή κυλά.
    '' Τα πάντα ρει '' που έλεγε κι ο μακρινός μας παππούς.
    Και τι φοβάστε στην τελική; Μέχρι και όταν φτάσουμε κοντά στο ενδεχόμενο, οιΤρόϊκες, τα μνημόνια, οι επιτήδειοι τοκογλύφοι και οι σοφοί μας λογιστές, δε θα μας έχουν πια αφήσει απολύτως τίποτε για να το ....πάρει ο Αλέξης. Και οπωσδήποτε ΔΕ ΘΑ΄ΝΑΙ και ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ (ευτυχώς).

 11. arcane avatar
  arcane 06/12/2012 14:43:30

  Μάλιστα, οπότε "η καθιέρωση του μπόνους των 50 εδρών γι’ αυτόν που έχει πάρει την πρωτιά στις εκλογές ακόμη και με μια ψήφο διαφορά, αποτελεί νόθευση της λαϊκής βούλησης." Δηλαδή το μνημόνιο και η έγκρισή του από τη βουλή είναι προϊόν νόθευση της λαϊκής βούλησης! Αν έτσι κρίνουν τα κόμματα που στηρίζουν τη κυβέρνηση Σαμαρά, σίγουρα και η αντιπολίτευση θα συμφωνήσει να ακυρωθούν όλοι οι νόμοι που είναι προϊόν της νόθευσης της λαϊκής βούλησης, να αλλάξουμε αμέσως εκλογικό σύστημα και να πάμε αμέσως σε εκλογές με απλή αναλογική, ελεύθεροι και νομικά από τα μνημόνια.

  • sawas avatar
   sawas @ arcane 06/12/2012 15:18:23

   Σωστή παρατήρηση!!!

 12. firiki2010 avatar
  firiki2010 06/12/2012 15:20:37

  Aν θέλουμε να διαλύσουμε εντελώς το πολιτικό σύστημα και να εξαρτάται η όποια κυβέρνηση από την ψήφο 5 αεροψεκασμένων ή 2 μουσουλμάνων ή του Λεβέντη και του κάθε κολλημένου ή γραφικού που θα μαζέψει30.000 σταυρούς πανελληνίως να καθιερώσουμε αμέσως την απλή και άδολη αναλογική ! Είμαστε σοβαροί;
  Το υπάρχον εκλογικό σύστημα εξασφαλίζει στους μικρούς άνω του 3% σχεδόν την ίδια εκπροσώπηση που θα είχαν με την απλή αναλογική. Το πρώτο κόμμα σπανίως παίρνει ολόκληρο το bonus των 50 εδρών. Αυτό που κυρίως "θίγεται" είναι το δεύτερο κόμμα. Οι συνεργασίες απεδείχθη ότι είναι δυνατές και με το υπάρχον σύστημα. Προς τι λοιπόν η αλλαγή ;;;;
  Ασε που είναι και βλακώδες και ανήθικο να προσπαθείς να προσαρμόσεις το εκλογικό σύστημα στις εκάστοτε συγκυρίες. Ο τόπος (και ο κάθε τόπος) και χθες και σήμερα και αύριο έχει ανάγκη από σταθερές κατά το δυνατόν κυβερνήσεις. Η απλή αναλογική είναι στην αντίθετη κατεύθυνση και παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα είναι ένα βαθύτατα ΑΔΙΚΟ και ΑΝΤΙΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ σύστημα.
  Κάποια σχετικά πραγματακια είχα γράψει 26/6/2012 στο "Απλή αναλογική, δικαιοσύνη , λειτουργικότητα, κουλτούρα συνεργασίας κλπ" στο firiki2010

  • firiki2010 avatar
   firiki2010 @ firiki2010 06/12/2012 16:11:49

   Ωπ, λάθος! Σωστό :27/6/2012

 13. ΛΥΚΟΡΝΙΟ avatar
  ΛΥΚΟΡΝΙΟ 06/12/2012 15:39:37

  Μη γράφετε για απλή αναλογική και ανοίγετε την όρεξη κάτι αριστερούληδων. Ίσα ίσα που υπό τις παρούσες συνθήκες ένα τέτοιο σύστημα δεν θα οδηγούσε σε ισχυρή κυβέρνηση.

  • Χρηστος avatar
   Χρηστος @ ΛΥΚΟΡΝΙΟ 06/12/2012 17:58:52

   Πρέπει να είσαι "αριστερούλης" δηλαδή για να θέλεις ένα πιο δίκαιο εκλογικό σύστημα;

   θα το σημειώσω αυτό μαζί με τις άλλες γνώσεις που απέκτησα μέσα στην μέρα.

 14. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 06/12/2012 16:20:52

  Η απλή αναλογική δεν εμποδίζει να υπάρχει ένα όριο όπως το σημερινό 3% για να μπορεί ένα κόμμα να αντιπροσωπευθεί στο κοινοβούλιο.
  Οποιος μεμονωμένος υποψηφιος πάρει πάνω απο 50% σε μιά περίοχή ας εκλεγεί, το μπόνους των 50 εδρών αν καταργηθεί δεν υπάρχει πλέον λόγος περαιτέρω συζήτησης.
  Ακόμη καλύτερα με διπλές κάλπες .μονοεδρικές για βουλευτές για έναν σταυρό μόνο , ας είναι και δέκα υποψήφιοι του ίδιου κόμματος ανοιχτά προα ταπάνω, όσοι θέλουν ας δοκιμάσουν,και ευρείες περιφέρειες 7-10 ,με λίστα για τις κομματικές λίστες χωρίς σταυρό.Στις μονοεδρικές απαιτείται 50% για να εκλεγει ο βουλευτής και σε δεύτερη κυριακή αν χρειαστεί, στις ευρείες να υπάρχει όριο πχ 3% για κόμματα και απλή αναλογική χωρίς δώρα και περικοπές.
  100 στην μιά περπτωση(σχεδόν ένας ανά Δήμο που είναι περίπου 150), 100 στην δεύτερη και καμιά τριανταριά επικρατείας όπως τους λέμε ,μαζί με 4-5 των αποδήμων απο τις κύριες χώρες και ηπείρους αποδήμων είμαστε μια χαρά με 230 βουλευτές.
  Οι μονοεδρικές μπορούν να μην είναι απαραίτητα συνάρτηση του πληθυσμού αλλά περιοχών, οπότε καλύπτουν την τοπική εκπροσώπηση, οι ευρείες περιφέρειες κατανέμονται με βάση τον πληθυσμό και τα ποσοστά των κομμάτων σε αυτή, και οι της επικρατείας στο συνολικό ποσοστό όπου μπορούμε να βάλουμε και όριο συμμετοχής πχ 5% επί του συνόλου.
  Ετσι εκπροσωπούνται όλες οι τάσεις ,ενισχύονται έστω και λίγο οι μεγάλοι κυβερνητικοί σχηματισμοί, όποιος δεν περάσει το 3% μπορεί να εκπροσωπείται στην βουλή έστω με έναν που τα κατάφερε στις μονοεδρικές ,αν είναι σωστός να εκλεγεί,
  αποφεύγονται τα πολλά σούργελα γιατί θα πρέπει να πάρουν 50% στον δεύτερο γύρο, άρα λίγο δύσκολο να ψηφίσουν όλοι τον βαρεμένους, τα κόμματα αν θέλουν να επίζήσουν θα βάλουν σοβαρούς στην λίστα, όποιος ικανός έχει λαική και τοπική στήριξη μπορεί να εκλεγεί...
  Απλά πράματα.
  Ομως έτσι αποδυναμώνονται οι προύχοντες με τις δισταυρίες και τις ελεγχόμενες ψήφους...
  Εναν σταυρό στον καλύτερο ,μονοεδρικές και τέλος.
  Θα μπορούσαμε να διδάξουμε δημοκρατία με πραγματισμό διακυβέρνησης..Είναι η τελευταία ευκαιρία του συστήματος να επιβιώσει.
  Χρειάζεται μακραοπρόθεσμη προοπτική και σκέψη και να μην εγκλωβιστούν σε συνθήκες 2-3 μηνών μπροστά.
  απλή αναλογική δεν θέλουμε?
  Αλλιώς μπορούμε να δούμε το τσίρκο μεντράνο που κάνουν καλύτερες κωλοτούμπες απο τους δικούς μας.

 15. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 06/12/2012 18:32:48

  Αστε τα σαπια. Η ΣΥΡΙΖΑρα μας παει για αυτοδυναμια, και εμεις οι οπαδοι της, δεν θελουμε ουτε απλες αναλογικες ουτε συνεργασιες με κομματα της Ε.Ε και της Τροικα. Μονο με τα αδερφια μας του ΑνταρΣΙΑ ισως κανουμε καμια δουλεια μαζι. Οι αλλοι στην απεξω. Την εξουσια ερχομαστε να παρουμε, κι οχι να κανουμε νεους φιλους για παρεες και μπριτζ.
  Αντε γιατι πολυ αερα πηρατε μερικοι μερικοι, επειδη ο Αλεξης ειναι καλο παιδι, και σας μιλαει ευγενικα. Ερχομαστε να παρουμε την εξουσια με συνεχεις νικες για τουλαχιστον 10 χρονια, και βλεπουμε...
  Οποτε αστε τη κλαψα και δεχτειτε το...

 16. Dimitris avatar
  Dimitris 06/12/2012 20:00:16

  Ευτυχισμένο ....το 1950 συγνώμη 2013 μήπως σας βρίσκεται και κανένας Παπάγος να φτιάξει κανέναν Συναγερμό για να ομαλοποιηθεί το πολιτικό σύστημα...

 17. dim avatar
  dim 07/12/2012 00:40:31

  Αν κανένα κόμμα ή συνασμπισμός κομμάτων δεν πιάσει το όριο του 40% τότε θα ισχύει η απλή αναλογική για τα ποσοστά από 5% έως 39,9%, με όλα τα κόμματα να παίρνουν αναλογικά και τις έδρες των κομμάτων που δεν έπιασαν το όριο του 5%

  Για ποσοστά από 40% και πάνω θα ισχύει το εξής: Το 40% δίνει 136 έδρες, το 41% δίνει 139......το 45% δίνει 151 έδρες

  Σε απλή αναλογική το 40% θα έδινε 120 έδρες... Τις 16 παραπάνω μπορεί και να τις πάρει από την αναλογική κατανομή των ποσοστών των κομμάτων που πήραν κάτω από 5% και δεν πέρνουν καμία έδρα... Αν δεν φθάνουν τα ποσοστά των εκτός βουλής κομμάτων τότε ΟΚ, θα χάσουν κάτι λίγα τα υπόλοιπα κόμματα...

  Αν με αυτή την απλή και δίκαιη κλίμακα προστεθούν και κάποιες αλλαγές για την κατανομή των εδρών ανά περιφέρεια και αλλαγές για τη Β΄Αθήνα κλπ κλπ. τότε μπορεί να ψηφιστεί ένα σταθερό εκλογικό σύστημα που θα ισχύσει για δεκαετίες, και θα εξασφαλίζει ή δυνατές συμμαχίες, ή αυτοδυναμίες μόνο με πραγματικά ισχυρή λαϊκή εντολή (άνω του 45%)

 18. kas avatar
  kas 07/12/2012 00:49:28

  '''Και στη ΝΔ βλέπουν ότι η συγκρότηση μια μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης που θα αγκαλιάσει όλες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις της προόδου και της ανάπτυξης, μπορεί να είναι το ανάχωμα στα άκρα. Είτε αυτά είναι η Χρυσή Αυγή είτε κάποιες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν μια χώρα απομονωμένη και εκτός της ΕΕ''

  εδώ γελάνε...

  πραγματική δεξιά θα υπάρξει μόνο να διαλυθούν τα ψευδοδεξιά τροτσκιστικά μορφώματα (νουδούλας included)

  και δεν θα έχει προθέματα κέντρο, λίγο έτσι, λίγο γιουβέτσι, λίγο κρασί και το αγόρι μου...λίγο φιλελευθερολακεδισμός και τα ρέστα

  είσαι δεξιά ή δεν είσαι...και φυσικά Υπερβατική δεξιά, όχι ιμιτασιόν

  και η νουδούλα (ασχέτως αν υποστηρίξαμε τον Σαμαρά) δεν ήταν ποτέ
  ούτε τα άλλα κόμματα, ούτε και το εθνικιστικό κίνημα της ΧΑ (νέμεσις για όλες και όλα)

  δεν θα αργήσει ο καιρός που η πραγματική δεξιά θα εμφανιστεί στον τόπο, με όραμα, ηγέτες, διανοούμενους, εργάτες

  και θα φάνε όλοι τα μουστάκια τους
  οι προεργασίες ήδη αρχίσανε

  υγ- ποτέ δεν πρόκειται να υπάρξει απλή αναλογική στην χώρα και δεν χρειάζεται εδώ που τα λέμε

 19. Agriemenos avatar
  Agriemenos 07/12/2012 03:08:59

  Απλή, ανόθευτη αναλογική λοιπόν? Μέσα! Αλλά εφόσον μιλάμε για "απλή, ανόθευτη αναλογική" να συμπεριλαμβάνουμε και την αποχή (εγώ πάντα ψήφιζα και θα συνεχίζω να ψηφίζω σε κάθε εκλογική αναμέτρηση). Έτσι παλικάρια της ΔΗΜΑΡ και της ΝΔ? γιατί με 35% αποχή στις τελευταίες εκλογές, γύρω στα 100 έδρανα θα έμεναν κενά... Κακώς το θυμηθήκατε τώρα, ενώ όσο καιρό δεν σας βόλευε κάνατε τους Κινέζους.
  Επίσης υπάρχει μια Συνταγματική διάταξη που ορίζει ότι ο εκλογικός νόμος ισχύει για τις μεθεπόμενες εκλογές (εκτός εαν ψηφιστεί από περισσότερους από τα 3/5(=180 βουλευτές) της Βουλής) Αν τους βρείτε, γιασάν!

 20. ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
  ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 07/12/2012 08:47:15

  ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ,ΜΗΝ ΣΚΟΤΟΝΩΣΑΣΤΕ . ΟΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ,ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΝΑΓΙΝΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΔΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.