#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/10/2013 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο καταζητούμενος άγνωστος "εφοπλιστής" που ήταν σε όλα μέσα...Εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είχε βάλει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης στο μικροσκόπιο της προσοχής του τον καταζητούμενο, σήμερα, Αναστάσιο Πάλλη. Προ ημερών, ωστόσο, η Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα σειρά φωτογραφιών που είχαν ληφθεί από την οικία του και -στην απόλυτη πλειονότητά τους- παρουσίαζαν στρατιωτικά σύμβολα και αντικείμενα της χιτλερικής Γερμανίας, καθώς και φωτογραφίες ηγετικών στελεχών των ναζί.

Παρότι, μάλιστα, εκεί υπήρχαν και άλλα στρατιωτικά αντικείμενα από άλλες χώρες, η επιμονή της ΕΛ.ΑΣ. να επιδείξει τα ναζιστικά σύμβολα είναι φυσικό ότι σημειολογικά δημιούργησε συνειρμούς για πιθανούς συσχετισμούς με τις έρευνες γύρω από τη μεγάλη υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Ακρως ενδιαφέρον είναι ότι πριν από περίπου ένα έτος, κατά ασφαλείς πληροφορίες, παράγων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης είχε κάνει κρούση σε Ελληνα μεγαλοεπιχειρηματία, προκειμένου να μεταφερθεί στον Αν. Πάλλη «αυστηρό μήνυμα» σχετικά με φημολογία που αφορούσε σε παρασκηνιακές πολιτικές δραστηριότητές του. Περίπου την ίδια περίοδο, ο εφοπλιστής Βίκτορας Ρέστης φέρεται να διέρρηξε τις επιχειρηματικές σχέσεις που είχε με τον Πάλλη. Σχεδόν το ίδιο διάστημα, επιχειρηματίες είχαν στείλει επιστολές προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης (!), όπου διαβεβαίωναν ότι δεν είχαν σχέση με τον Αν. Πάλλη.

Ο Β. Ρέστης προ μηνών προφυλακίστηκε. Βαρύνεται δε με δύο κακουργήματα για υπόθεση «χαριστικών» δανείων της Proton Bank -του επίσης προφυλακισμένου Λαυρέντη Λαυρεντιάδη- προς επιχειρήσεις συμφερόντων του. Απολογούμενος ο εφοπλιστής αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι τέλεσε οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη, εξαπολύοντας ευθείες βολές κατά των συγκατηγορούμενων πρώην συνεργατών του στους οποίους υποστηρίζει ότι κατέληξαν και τα χρήματα. Στοχοποίησε δύο πρώην συνεργάτες του, κυρίως όμως το πρώην στέλεχος του Ομίλου Ρέστη, Αν. Πάλλη.

Είπε ακόμη ότι και για το επίμαχο δάνειο είχε στραφεί ως διοικητής της Τράπεζας FBB εναντίον των πρώην συνεργατών του με μήνυση από τον Σεπτέμβριο του 2012. Η συγκεκριμένη υπόθεση, για την οποία κατηγορείται, χαρακτηρίζεται απλώς ως η κορυφή του παγόβουνου, κάτω από την οποία βρίσκονται άλλες πολύ σημαντικότερες. Συγκρίνονται, δε, με αντίστοιχες του Λ. Λαυρεντιάδη και της Proton Bank.

«Ανθρωπος» του Ρέστη

Ο Αναστάσιος Πάλλης έγινε δημοσίως γνωστός ως μέλος του «εφοπλιστικού τζετ-σετ» μόλις πριν από δύο-τρία χρόνια, όταν δραστηριοποιήθηκε στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ως «άνθρωπος» του εφοπλιστή Β. Ρέστη. Ο τελευταίος επίσης ήταν μέτοχος του ίδιου ΜΜΕ με τον Αν. Πάλλη. Μέχρι τότε, ο καταζητούμενος θεωρείτο άγνωστος στην «επιχειρηματική πιάτσα», ενώ το μόνο που είχε γίνει γνωστό γι’ αυτόν ήταν κάποιες διώξεις που είχαν ασκηθεί σε βάρος του για απάτες.

Να σημειωθεί πως το ΣΔΟΕ, ήδη από το 2008, είχε ερευνήσει υπόθεση για μεγάλη τηλεπικοινωνιακή απάτη, στην οποία φερόταν να εμπλέκεται ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, ο οποίος μάλιστα κατηγορήθηκε για κακούργημα έπειτα από μήνυση του ΟΤΕ. Η υπόθεση αφορά σε «κακόβουλο λογισμικό», στημένο από την Αφρική (!), και σε «ροζ κλήσεις» μέσω του Διαδικτύου.

Ο καταζητούμενος που δηλώνει εφοπλιστής φέρεται ως απόστρατος (1998) υπαξιωματικός από την Πολεμική Αεροπορία. Τα τελευταία χρόνια, επίσης, από μικρή μερίδα ΜΜΕ έχει προβληθεί ιδιαιτέρως το Πολεμικό Μουσείο που έχει στήσει. Ως γνωστόν, ο ίδιος δηλώνει, εκτός των άλλων, συλλέκτης, ενώ έχει συστήσει Ιδρυμα (ΠΑΛΙΣ - Πολιτιστική Ανάδειξη Λαμπρών Ιστορικών Συλλογών), στο οποίο έχει καταλήξει μέρος του ποσού της υπόθεσης, για την οποία έχει προφυλακιστεί ο Β. Ρέστης.

Στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, φέρεται ότι προσπάθησε να δημιουργήσει διαύλους στενής επικοινωνίας με το υπουργείο Αμύνης. Κάποιοι αποδίδουν αυτές τις κινήσεις στο ότι ήθελε να πάρει παλαιό πολεμικό υλικό για το μουσείο του, άλλοι όμως κάνουν λόγο για επιχείρηση «διείσδυσης» στο υπουργείο. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, λέγεται πως είχε δηλώσει διατεθειμένος να πληρώσει τη μεταφορά των αμερικανικών αρμάτων μάχης στην Ελλάδα, εάν τελικά τα έδιδαν οι ΗΠΑ, όπως προ ετών είχε αναφερθεί, αλλά δεν έγινε. Το εντυπωσιακό είναι, πάντως, ότι το μουσείο του είχαν επισκεφθεί πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες (!), ενώ στο Δ.Σ. του ιδρύματος ήταν και ένας βουλευτής. Ο Αν. Πάλλης, τέλος, φέρεται να είχε σχέσεις με αγιορείτες, που κατηγορήθηκαν επίσης για σκάνδαλα.

Κατηγορίες για λαθραία εισαγωγή όπλων και απαγωγή

Το τελευταίο διάστημα, ο Αν. Πάλλης βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας, ύστερα από δημοσιεύματα του περιοδικού «HotDoc», σύμφωνα με τα οποία, στη διάθεση των διωκτικών αρχών και της Δικαιοσύνης, υπήρχαν καταγγελίες σε βάρος του επιχειρηματία για λαθραία εισαγωγή όπλων. Ειδικότερα, έχει καταγγελθεί ότι έχει εισαγάγει στην Ελλάδα 4.000 όπλα (αυτόματα πολεμικά τυφέκια, τύπου G3, AK47- Καλάσνικοφ). Αυτό έχει καταγγείλει από πέρυσι τον Απρίλιο ο φερόμενος ως άλλοτε συνεργάτης του καταζητούμενου εφοπλιστή, Βρετανός, πρώην αξιωματικός του Βρετανικού Στρατού, Εντουαρντ Στέισι.

Στο ίδιο πλαίσιο των κατηγοριών, ο Αν. Πάλλης καταγγέλθηκε από το Βρετανό ακόμα και για απαγωγή του δεύτερου από ανθρώπους του πρώτου. Πηγές του υπουργείου Δημόσιας Τάξης διέρρεαν εκτιμήσεις για το ενδεχόμενο κάποια όπλα να έχουν καταλήξει σε παρακρατικές ομάδες και ότι ειδικότερα ότι θα ερευνηθεί η πιθανότητα να είναι σε χέρια χρυσαυγιτών.

Ετσι, στις 15 Οκτωβρίου 2013, δεκάδες αστυνομικοί, συνοδεία τριών εισαγγελέων, έκαναν «έφοδο» στη βίλα του καταζητούμενου εφοπλιστή, στην οδό Θεσσαλίας, στο Πανόραμα Βούλας. Εκεί, όπως αναφέρεται στις ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ., βρέθηκαν πολλά όπλα (για πολλά υπάρχει άδεια κατοχής πυροβόλων όπλων), πυροβόλα όπλα, για τα οποία υφίσταται άδεια κατοχής κυνηγετικών όπλων, χωρίς όμως να εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή, πλήθος φυσιγγίων διάφορων διαμετρημάτων, μεγάλος αριθμός γεμιστήρων πυροβόλων όπλων, μεγάλος αριθμός κινητών τηλεφώνων, καρτών μνήμης και Sim, βιντεοκαμερών, φωτογραφικών μηχανών, συσκευών επικοινωνίας και ασυρμάτων.

Ωστόσο, κατά τις έρευνες που έγιναν στη βίλα, δεν βρέθηκαν κάποια από τα όπλα που καταγγέλθηκε ότι είχε εισαγάγει παράνομα ο Αν. Πάλλης. Οι έρευνες τόσο για τη νομιμότητα της κατοχής των όπλων, είτε για συλλεκτικούς είτε για προσωπικούς σκοπούς, όσο και γενικότερα για την τύχη αυτών συνεχίζονται. Φυσικά οι έρευνες αναμένεται να επεκταθούν και σε άλλους χώρους.

Η βίλα με τα ναζιστικά σύμβολα

Το ενδιαφέρον στοιχείο που έδωσε η Αστυνομία στη δημοσιότητα όμως είναι ο εντυπωσιακός αριθμός των κάθε λογής ναζιστικών αντικειμένων που βρέθηκαν στη βίλα του επιχειρηματία. Το γεγονός ότι η ΕΛ.ΑΣ. εστίασε εκεί την προσοχή της και έδωσε στη δημοσιότητα μόνο τις φωτογραφίες των συγκεκριμένων ευρημάτων φούντωσε τη φημολογία που καιρό τώρα υπήρχε για πιθανή «ιδεολογική συγγένεια» Πάλλη με ακροδεξιούς κύκλους.

Κατά πληροφορίες, πάντως, στα χέρια των υπηρεσιών του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως φαίνεται πως βρίσκεται έντυπο, ακουστικό και οπτικό υλικό, ιδιαιτέρως ενδιαφέρον για τον καταζητούμενο επιχειρηματία. Επίσης, διερευνώνται ενδεχόμενες σχέσεις του ιδίου ή του περιβάλλοντός του με αξιωματικούς νευραλγικών υπηρεσιών της χώρας και των διωκτικών αρχών. Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., δεν αποκλείεται να του διοχέτευαν πολύτιμες πληροφορίες και να του παρείχαν «διευκολύνσεις».

Θανάσης Αργυράκης, στον "Τύπο της Κυριακής" 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. zagr avatar
  zagr 20/10/2013 18:28:26

  Αυτό που έχω να πω εγώ είναι ότι ένα πολεμικό μουσείο με πληθώρα εκθεμάτων (ερπυστριοφόρα, τροχοφόρα, οπλισμός, στολές κλπ), μπορεί κάποιος να το παρουσιάσει όπως ακριβώς είναι, ή εάν θέλει να το συκοφαντήσει, να το παρουσιάσει επικεντρώνοντας το φακό αποκλειστικά στα ναζιστικά σύμβολα ορισμένων στολών. Σχετικά με το ποινικό μέρος της υπόθεσης ουδέν σχόλιο μέχρι να τελεσιδικήσει.

  ΥΓ. Το γεγονός ότι η Α.Ε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επισκεφθεί το υπόψη μουσείο να θεωρήσω ότι δεν έχει αναφερθεί από κανέναν ΜΜΕ ως ασήμαντη λεπτομέρεια…

 2. Nik avatar
  Nik 20/10/2013 19:32:02

  Η νομιμότητα εκθεμάτων είναι νομοτεχνικό θέμα που θα λυθεί στο δικαστήριο. Η ουσία είναι αλλού.

  Από την πρώτη στιγμή έγινε αναφορά, που φαίνεται στο σάιτ της ΕΛΑΣ, ότι υπήρχαν φωτογραφίες "προσωπικοτήτων της ίδιας περιόδου", του Β' Πολέμου, ωστόσο έντεχνα παρουσιάζουν το μουσείο ως ναό των Ναζί και αφαίρεσαν τις φωτο των Τσώρτσιλ και άλλων.

  Είμαστε γελοίοι σαν χώρα και καθημερινά γινόμαστε γελοιοδέστεροι όταν καταφεύγει η αστυνομία σε τέτοιου είδους πρακτικές και αυτές υιοθετούνται από εισαγγελείς, δημοσιογράφους και πολιτικούς.

 3. Μπάμπης...μπαμπίνος. avatar
  Μπάμπης...μπαμπίνος. 22/10/2013 09:45:15

  ο πόλεμος κατά της Χ.Α. έχει πάρει μια ''περίεργη '' τροπή πλέον , που σε μια δημοκρατική χώρα δεν θα τους περνούσε καν από το μυαλό να πράξουν αυτά τα αίσχη που έγιναν τον τελευταίο μήνα.
  Αν ο σκοπός αγιάζει τα μέσα τότε ποια η διαφορά του φασισμού από αυτό που ζούμε τώρα;
  Πολύ φοβάμαι πως έχουμε πάρει επικίνδυνα μονοπάτια που δεν θα μας βγει σε καλό.
  Όταν δεν έχεις πολιτικά επιχειρήματα και πολιτικά όπλα να αντιπαρατεθείς στον κασιδιάρη και στον παπά , και τους χώνεις στην φυλακή γιατί σου χαλάνε την σούπα , κάτι σάπιο υπάρχει εδώ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.