#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/05/2011 10:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο "καλός" Ερντογάν και οι "κακοί" στρατηγοίΜολονότι κάποιες αμυντικές ιστοσελίδες με παράδοση στην κινδυνολογία είδαν εως και τα αποβατικά κύματα να προσεγγίζουν τις ακτές μας, φαίνεται οτι το τριήμερο 23 – 25 Μαίου «κάτι» συνέβη που θα μπορούσε να εχει σοβαρές συνέπειες στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και ειδικά στο Αιγαίο.

Το antinews εγραψε διεξοδικά για το καλλιεργούμενο κλίμα προβοκάτσιας με τις δηλώσεις Zeybek, την «αδιάφορη στάση» της τουρκικής κυβερνήσεως καθώς και για τις εν εξελίξει και προβλεπόμενες αεροναυτικές ασκήσεις των Τούρκων στην «γκρίζα» περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου.Μέσα λοιπόν στο κλίμα αυτό, είχαμε την αιφνίδια ματαίωση των τελικών φάσεων των ασκήσεων Efes 2011 και Denizkordu 2011, που οπως ηταν αναμενόμενο προκάλεσαν καταιγισμό «σεναρίων» για τους λόγους της ματαιώσεως, αναζωπύρωση των «αναλύσεων» περί βαθέως κράτους και εκσυγχρονιστών στην Τουρκία, ακόμη και το αφελές οτι ο John Stavrides, «Κρόνος» στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στην Α. Μεσόγειο ζήτησε ενισχύσεις σε πλοία απο την Τουρκία και αυτοί εσπευσαν να αποσύρουν τις φρεγάτες απο τις ασκήσεις...

Να θυμίσωμε οτι η Efes είναι μια καθαρά επιθετική ασκηση με εμφαση στην αεροναυτική συνεργασία και τις αποβατικές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να εχουν αλλο σενάριο απο εκείνο της καταλήψεως ελληνικών νησιών και οτι για την ασκηση αυτή είχαν κινητοποιηθεί οι επίλεκτες δυνάμεις Μπορντώ Μπερελί, αερομεταφερόμενα αγήματα και δυνάμεις πεζοναυτών και αμφιβίων καταδρομών.

Επίσης, χθες το πρωί εκλήθησαν στην εισαγγελία πέντε ανώτατοι αξιωματικοί των Τουρκικών Ε.Δ. οι οποίοι συμμετείχαν στον σχεδιασμό των ασκήσεων και κάποιο εξ αυτών διατηρούν φιλικές σχέσεις με τον Zeybek («επιφανή εκπρόσωπο του βαθέως κράτους» τον είχαμε χαρακτηρίσει σε σχετική ανάρτηση).

Επίσης, την Τετάρτη εκλήθη στο Προεδρικό Μέγαρο για «νυκτερινή» συζήτηση ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας Isik Kosaner (εχει εμπλακή στις ανακρίσεις για την υπόθεση “Ergenekon”) ενώ την Πέμπτη συναντήθηκε με τον Ερντογάν...

Η Χουριέτ – συνήθως καλά πληροφορημένη απο την ΜΙΤ – επανέλαβε τα περί «ματαιώσεως των ασκήσεων το τελευταίο λεπτό», χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες...

Οσο για τον ...Αττίλα Zeybek και τις βάρκες του, «τουμπεκί ψιλοκομμένο» στο Αγαθονήσι, ενώ σήμερα τον εκραξαν και τοπικοί πολιτικοί παράγοντες των Διδύμων οπου το κόμμα του DP προέβη σε λεονταρισμούς και απειλητικές δηλώσεις...

Πρός τι η ξαφνική αυτή «υπεύθυνη στάση» που θα την ζήλευε και ο Δρούτσας ;

Προσωπικώς ουδέποτε πίστεψα στις «βαθιές διαφορές» μεταξύ βαθέως κράτους και Ισλαμιστών,  σκεπτόμενος οτι απλώς υπάρχουν αντιθέσεις και διαγκωνισμοί σχετικώς με το “timing” και την ακολουθητέα τακτική πρός επίτευξη του ενός και μόνου ΑΝΣΚ των τουρκικών ελίτ : Δορυφοροποίηση της κύριας  αντιπάλου στο γεωπολιτικό παίγνιο, ανάδειξη σε αδιαμφισβήτητη περιφερειακή δύναμη της Τουρκίας και επέκταση πρός δυσμάς, οχι υποχρεωτικά με ορους ενός ελληνο-τουρκικού πολέμου.Η συμπεριφορά των ημετέρων ελίτ ...εγγυάται την επίτευξη των ανωτέρω δια της «διολισθήσεως» και απολύτως αναίμακτα !

Ετσι, εκτιμώ οτι πράγματι «κάτι» εγινε στην Τουρκία αυτές τις ημέρες. «Κάτι» που θυμίζει δικά μας εργα και ημέρες του 1974, με «κινήσεις» και συνωμοτικά μέτρα, «διαροές» του Αβέρωφ, «αποδράσεις» και αναζητήσεις του Μπόλαρη κ.α. συνήθη σε ασταθή καθεστώτα, επιβεβλημένα «ανωθεν», στηριζόμενα σε χειρισμούς και τεχνητές συναινέσεις αφού η «αλλη» λύση είναι αδιέξοδη.

Ηταν μια «Βαριοπούλα» νο 2 σε εξέλιξη; Μια “Suga” νο 2 ; Μια απο αυτές τις φοβερές προβοκάτσιες οπου δημαγωγοί πολιτικοί, κοινοί εγκληματίες, πράκτορες της JITEM και σκληροί Κεμαλικοί θα επωφελούντο απο την ενεργό παρουσία ισχυρών και αρτια εκπαιδευμένων δυνάμεων σε ακτίνα βολής απο τα ελληνικά παράλια για να εκβιάσουν ενα “bras de fer” με τον Ερντογάν δια μέσω θερμού ελληνο-τουρκικού επεισοδίου; Ηταν ασχετη η απόπειρα με 50 κιλά εκρηκτικά σε γέφυρα απο οπου θα διήρχετο ο Ερντογάν εκείνη την ημέρα;

Πληροφορίες που εφθασαν σε ελληνική αρμόδια Υπηρεσία μιλούν για «γνήσια» ενέργεια Κούρδων ανταρτών... Πόσο γνήσια ; Οσο και η προηγούμενη στην Κασταμονή που επίσης διεκδικήθηκε απο ομάδα του ΡΚΚ που είχε διεισδύσει στην ΒΔ Τουρκία (οπου δεν υπάρχουν Κούρδοι...) ;

Οπως και να εχει, οι καιροί είναι πονηροί. Οι επικείμενες εκλογές στην Τουρκία, οι ριζικές διαφωνίες στον χειρισμό του Κουρδικού, η μάχη οπισθοφυλακής που δίδει το Κεμαλικό κατεστημένο, η εμπλοκή ΤΡΙΤΩΝ χωρών στο κουρδικό ζήτημα  και η αστάθεια στην Συρία δημιουργούν ενα επικίνδυνο εκρηκτικό μείγμα στην γειτονική χώρα. Η Ιστορία εχει αποδείξη οτι οι Τούρκοι ρέπουν στην «εξαγωγή» εσωτερικών αντιθέσεων, εξαγωγή που συνάδει εξ’αλλου με την συνολική στρατηγική τους.

Η κατάσταση αυτή δίδει επιχειρήματα στους γνωστούς «ψύχραιμους» στην Ελλάδα, οι οποίοι ηδη εισηγούνται ματαίωση η «σεμνή διαξαγωγή» της ασκήσεως ΙΩΝΑΣ 2011 γαι να μήν «ερεθίσωμε την κατάσταση»... Δεν πιστεύω οτι ο Βενιζέλος θα συμπράξει σε ενα τέτοιο σενάριο, με κίνδυνο να κατεδαφίσει ενα αξιοπρεπές «προφίλ» που εχει φτιάξει στα εθνικά θέματα, ενισχυμένο απο την πρόσφατη επίσημη αποκάλυψη για την αντιαρματική τάφρο στον Εβρο, τις επιθετικές του δηλώσεις με αφορμή τις  υβρεις του ΥΠΕΞ των Υμίων περί «αντιπαραγωγικών» στρατιωτικών κ.α.

Η ματαίωση της ασκήσεως θα ηταν καταστροφική γενικότερα και ειδικά για τον ΥΕΘΑ, ηδη «στριμωγμένο» απο το θέμα των υποβρυχίων 214, θέμα με βαθιές ρίζες και πολλά παρελκόμενα ωστε να το διαχειρισθεί επιτυχώς κατά μόνας.

Κοντός ψαλμός αλληλούια, εως τότε επαγρύπνηση !

Parsifal

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πητ avatar
  Πητ 28/05/2011 11:06:45

  Δεν πέφτεις στην παγίδα των "καλών πολιτικών" και των "κακών στρατιωτικών" αλλά πέφτεις στην παγίδα του να θεωρείς ότι ο Βενιζέλος θα αντισταθεί σε ακυρώσεις ασκήσεων κλπ. Ο Βενιζέλος θα κάνει ότι του πει ο γιωργάκης. Είναι πιο αδύναμος από ποτέ και δεν θα διακινδυνεύσει να βρεθεί εκτός ΠΑΣΟΚ σε μια τέτοια περίοδο. Το αν είπε και δυο κουβέντες υπέρ του στρατού είναι τα συνηθισμένα πυροτεχνήματα και ψευτομαγκιές. Σου θυμίζω άλλωστε ότι ζούμε σε μια χώρα που μετά τα Ίμια έβγαλε τον Σημίτη πρωθυπουργό. Ποτέ δεν κρίθηκε η καριέρα κάποιου πολιτικού από τις πράξεις του στα εθνικά θέματα.

 2. μουρίνιο avatar
  μουρίνιο 28/05/2011 11:12:57

  Πολύ καλό άρθρο, Parsifal. Κι εγώ ελπίζω να μην αναβληθεί-ματαιωθεί η άσκηση, διότι έτσι θα εκπέμψουμε λάθος μηνύματα στην Τουρκία και κυρίως στο Ισραήλ. Στην παρούσα φάση πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας ( είναι δύσκολο, αλλά εφικτό, λίγη αποφασιστικότητα απαιτείται), ώστε να αποδείξουμε στους νέους μας φίλους οτι είμαστε δυνατοί και σοβαροί. Το Ισραήλ θέλει συμμάχους αξιόπιστους κι αξιόμαχους, όχι καρπαζοεισπράκτορες. Επίτρεψε μου να διατυπώσω μια απορία: Τι σε κάνει να πιστεύεις οτι δεν αποφεύχθηκε στο παρα ένα επιθετική ενέργεια των γειτόνων;

 3. Εύμηλος avatar
  Εύμηλος 28/05/2011 11:55:21

  Πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση.
  Να έχουμε συχνότερα τέτοιες αναρτήσεις στον ιστοτόπο.

 4. dealex avatar
  dealex 28/05/2011 12:15:42

  οι καιροι ειναι πονηροι και δυσκολοι και δεν υπαρχει καπνος χωρις φωτια...
  μπορει καποιοι να ειχαν στο μυαλο τους οντως να επιτεθουν, οι γειτονες αλλωστε εχουν το πλεονεκτημα του αιφνιδιασμου, οτι υπαρχει χασμα μεταξυ ερντογαν και στρατηγων ειναι γνωστο (οχι οτι ο ερντογαν ειναι φιλος μας, αλλο κεφαλαιο αυτο)
  ερωτησεις:
  αν μας χτυπουσαν οι τουρκοι, θα εκλεινε η βαση της σουδας ναι ή οχι?
  ο εναεριος χωρος? οι υπολοιπες βασεις σε ακτιο, αραξο, ανδραβιδα κ.λ.π.?
  τοσες χιλιαδες τουριστων στα δωδεκανησα και οχι μονο ποιος θα τους εβγαζε απο τη χωρα? ο στολος που σφυροκοπαει τον κανταφι?
  η κλιμακωση των γεγονοτων και κυριως η αγνοια πληροφοριων δεν μας επιτρεπουν να δουμε καθαρα τι συνεβη στο παρασκηνιο (νομιζω)

 5. athamas avatar
  athamas 28/05/2011 14:43:36

  Αναφέρεται σε κάποια blogs ότι οι τούρκοι έκαναν χρήση αεροπλάνων ηλεκτρονικού πολέμου με αποτέλεσμα τα δικά μας να ενεργοποιήσουν αντίμετρα . Σε αυτήν την περίπτωση μόνο αντίμετρα επιβάλλονται η και εγκλωβισμός από αντιαεροπορικά συστήματα? Δηλαδή μας έπιασαν στον ύπνο?

 6. parsifal avatar
  parsifal 28/05/2011 18:19:00

  @μουρίνιο, αυτό ακριβώς υπονοώ : οτι αποφεύχθηκε in extremis μια επιθετική ενέργεια για την οποία δεν υπήρχε σύμπνοια Στρατού και Κυβερνήσεως, ούτε κάν του Στρατού στο σύνολό του. Εξ'αλλου και η "Βαριοπούλα" θα ηταν ενέργεια "προχωρημένων" συνωμοτών και "ειδικού σμήνους" της ΤΗΚ !
  @athamas, πολύ λεπτό το θέμα. Ενεργοποιείς τα αντίμετρα, συνεπώς ο εχθρός "μαθαίνει" τις δυνατότητες αντιμέτρων σου, αυτή είναι και η επιδίωξη ενεργοποιήσεως ECM εκτός πραγματικών επιχειρήσεων. Επιβάλλεται λοιπόν "λελογισμένη" χρήση αντιμέτρων και εγκλωβισμού ωστε να διατηρηθεί το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού σε περίπτωση πού...Επιπλέον και ο εχθρός εάν δεν επιτίθεται πραγματικά δεν θα χρησιμοποιήσει ολες τις δυνατότητες ΗΝ πολέμου που διαθέτει για τον ιδιο ακριβώς σκοπό : Την μή - εκθεση των πραγματικών ικανοτήτων του. Τώρα θα μου πείς που ξέρομε οτι δεν γίνεται πραγματική επίθεση ? Απο τα "συμφραζόμενα", απλούστερα απο την συνδυασμένη και διευκρινισμένη αεροπορική εικόνα του εθνικού συστήματος αεράμυνας, τις πληροφορίες αλλων κλάδων και την ΕΥΠ.

 7. ierofantis avatar
  ierofantis 28/05/2011 18:33:16

  Καλησπέρα φίλε Πάρσιφαλ.

  Και εμένα με προβλημάτισε η απόφαση ματαίωσης των ασκήσεων.

  Δύο τινά.

  Ή πρόκειται για έξωθεν παρέμβαση (Αμερικανών μάλλον) ή πρόκειται για κίνηση Ερντογάν, προκειμένου να προλάβει εξελίξεις και πιθανές προβοκάτσιες εν όψει εσωτερικών πολιτικών γεγονότων (εκλογές / αποκεμαλισμός του κράτους / Κουρδικό).

  Πιο πιθανό μου φαίνεται το δεύτερο.

  Εάν όμως ισχύει το δεύετερο, καταδεικνύει στην Ελλάδα, που αντιμετωπίζει φοβικά και σχεδόν τρομοκρατημένη, τις σχέσεις της με την Τουρκία, μια μεγάλη αλήθεια.

  Ο εξ Ανατολών γίγαντας, η αδυσώπητη πολεμική μηχανή στα ανατολικά σύνορά μας, στην πραγματικότητα σπαράσσεται από εσωτερικές έρειδες και συγκρούσεις συμφερόντων, παιχνίδια εξουσίας και σύντομα, θα έρθει η ώρα που θα αντιμετωπίσει και εσωτερικές αποσχιστικές τάσεις πληθυσμιακών ομάδων που έχουν μεν ενταχθεί στις δομές του Τουρκικού Κράτους, πλην όμως εθνοτικά και πολιτισμικά ουδέποτε είχαν απορροφηθεί πλήρως.

  Κατά συνέπεια, αντί να φοβόμαστε τον ίσκιο μας, όταν αναφερόμαστε στην Τουρκία, καλό θα είναι, ως μείζονα στρατηγική και γεωπολιτική απόφαση, να επενδύουμε ενέργεια και κόπο, ή εν πάσει περιπτώσει να μην εμποδίζουμε, την υποδαύλιση των διαλυτικών τάσεων μέσα στην Τουρκία, που όσο και να μοιάζει απίθανο, είναι σαφώς πιο έντονες, σκληρές και πολύπλευρες από ότι μπορούμε να φανταστούμε.

  Και πάλι συγχαρητήρια για την ανάρτηση και την ανάλυση.

 8. parsifal avatar
  parsifal 28/05/2011 21:23:25

  Ευχαριστώ ierofantis, η "υποδαύλιση" αυτή είναι εκ των ων ουκ ανευ μολονότι εξαιρετικά λεπτού και ειδικού χειρισμού. Η απόσταση απο την κατηγορία οτι "ενισχύομε την τρομοκρατία" είναι οριακή. Βεβαίως τα περιθώρια είναι στενά, καθοριζόμενα απο την στάση π.χ. της ΕΕ ως πρός την ιδρυση Κουρδικού κράτους.
  Σαφώς ομως ΚΑΙ για τον λόγο αυτό θα πρέπει κάποτε οι "ταγοί" (τρομάρα μας...) να παύσουν να αντιμετωπίζουν φοβικά την Τουρκία.

 9. Pluto avatar
  Pluto 29/05/2011 09:20:41

  Parsifal,
  το ΥΠΕΞ πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια γιά αναστολή του Ιωνά.Αν όχι αναστολή, ζητούν να κοινοποιούν διά της διπλωματικής οδού τις επικείμενες ενέργςειες κατά τις φάσεις διεξαγωγής της άσκησης. Πρόσχημα = ν` αποφευχθεί παρανόηση ή κα ίπροβοκάτσια.Παράπλευρη συνέπεια=εμφανιζόμαστε σαν να επιχειρούμε σε Τουρκικό χώρο ευθύνης ,ενημερώνοντας τους νομίμους κυρίους γιά κάθε μας κίνηση στον χώρο τους!
  )ι Δρούτσας καί ΓΑΠ παίζουν σε άλλη κατηγορία από τον Βενιζέλο.Αυτός απευθύνεται (με μικροπολιτικάντικους υπολογισμού)ς στην Ελληνική Κοινή Γνώμη.Αυτοί σε υπερατλαντικά καί υπερ την Μάγχη αφεντικά,τους ιθαγενείς τους έχουν χ..μένους.Δημιουργουν καταστάσεις καί προηγούμενα με διεθνείς επιπτώσεις,ακυρώνουν (προκαλώντας τους ανήκεστο βλάβη) ζωτικά μας κυριαρχικά δικαιώματα...

  • parsifal avatar
   parsifal @ Pluto 29/05/2011 11:51:11

   Ετσι ακριβώς, δίνουν εξετάσεις "υπευθυνότητος" με θέμα "no troops, no ships, no flags". Ο Βενιζέλος παίζει τα ρέστα του μετά τα ΥΒ και τις εξευτελιστικές περικοπές σε πιστώσεις και προσωπικό στις Ε.Δ. που αναγκαστικά προσυπέγραψε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.