#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/08/2012 22:47
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο «κακός μπάτσος» Σόιμπλε και τα σενάρια για την επιμήκυνσηΌπως γράφαμε σε προηγούμενη ανάρτηση, το κλίμα στην Ευρώπη και ειδικά στα μέσα ενημέρωσης, έχει αλλάξει μετά το ταξίδια του Αντώνη Σαμαρά. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, την Πέμπτη ο Σαμαράς ήταν για τους ξένους ο ζητιάνος που έρχεται για λεφτά και την Παρασκευή και σήμερα έγινε ο σοβαρός και αξιόπιστος συνομιλητής της Μέρκελ και του Ολάντ.

Όποιος δεν το βλέπει αυτό είτε έχει παρωπίδες, είτε θέλει δηλαδή να αποτύχει η κυβέρνηση και να χρεοκοπήσει η Ελλάδα.

Ωστόσο, σε καμιά περίπτωση, το τονίζουμε, δεν αλλάζει το κλίμα από τη μια στιγμή στην άλλη και δε θα γίνει η Ελλάδα το αγαπημένο παιδί της Γερμανίας εν μια νυκτί. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Β. Σόιμπλε, σε ένα παιχνίδι που το ξέρουμε  ως το παιχνίδι του καλού και του κακού μπάτσου. Η Μέρκελ σε μια επίδειξη πολιτικής αβρότητας, αλλά και σε μια εμφανή προσπάθεια να αφήσει χαραμάδες στο γερμανικό τείχος, υποδέχθηκε θερμά τον Σαμαρά και του έδειξε ότι μπορεί να τον εμπιστευτεί.

Από την άλλη, ο Σόιμπλε στις σημερινές του δηλώσεις έπαιξε το ρόλο του «κακού μπάτσου» αποκλείονταν για ακόμη μια φορά την επιμήκυνση διότι όπως είπε αυτό θα κόστιζε επιπλέον χρηματοδότηση.

«Επιπλέον χρόνος σημαίνει γενικά και περισσότερα χρήματα και αυτό σημαίνει πολύ σύντομα ένα νέο πακέτο στήριξης», δήλωσε, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας "Der Tagesspiegel. Ο κ. Σόιμπλε υποστηρίζει επίσης ότι «αυτός δεν θα ήταν ο ορθός τρόπος να επιλύσουμε το θεμελιώδες πρόβλημα της Ευρωζώνης» και, αναφερόμενος στο πρόγραμμα που εγκρίθηκε στο τέλος του 2011, σημειώνει ότι «εάν μισό χρόνο μετά, αυτό δεν επαρκεί, τότε δεν μιλούμε πια για μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Είναι εμφανής η προσπάθεια να συγκεράσει τις απόψεις που επικρατούν στη γερμανική κοινή γνώμη. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι σε πρόσφατο γκάλοπ στη Γερμανία πάνω από το 60% των πολιτών ζητούν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και μόλις το 30% νέα στήριξη στη χώρα μας.Με τις εκλογές να είναι σε ένα χρόνο, ασφαλώς και τον Σόιμπλε να διατηρείτο προφίλ του καλβινιστή, την εμμονή στην σκληρή εργασία, την εγκράτεια, την εργατικότητα, την λιτότητα και την οικονομία. Μην περιμένουμε λοιπόν θαύματα από τη μια στιγμή στην άλλη κι ενόσω εκκρεμεί το πακέτο των 11,5 δις ευρώ.

Ωστόσο, τόσο οι συζητήσεις που είχε ο Στουρνάρας με τον Σόιμπλε όσο και με τον Γάλλο ομόλογό του Μοσκοβισί, αλλά και το «ανοικτό» τηλέφωνο για επικοινωνία οποιαδήποτε στιγμή των υπουργών μεταξύ τους, εγκαινιάζει μια περίοδο ύφεσης στις ελληνογερμανικές σχέσεις σε οικονομικό επίπεδο.

Αν πάλι θα ήθελε κάποιος να ερμηνεύσει διαφορετικά την εμμονή Σόιμπλε στην… μη επιμήκυνση θα μπορούσε να πει ότι επειδή και ο ίδιος βλέπει ότι με ύφεση 7% για 6η χρονιά υπό πρόγραμμα δε βγαίνει, προετοιμάζει τη γερμανική κοινή γνώμη για άλλες πολιτικές. Μην ξεχνάμε το εξής: Μετά το πρώτο Μνημόνιο και τα πρώτα λεφτά που έπεσαν στην Ελλάδα, ο ίδιος ο Σόιμπλε έλεγε ότι δε θα δοθούν άλλα χρήματα και διαφωνούσε κάθετα σε κουρέματα και επιπλέον χρηματοδότηση της Ελλάδας.

 Τα σενάρια για την επιμήκυνση

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, υπάρχει κι άλλο ένα θέμα σχετικά με την επιπλέον χρηματοδότηση που θα πρέπει να δοθεί για τη διετή παράταση. Στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται διαφορετικά σενάρια χρηματοδότησης και εξεύρεσης των 20 δις που περίπου απαιτούνται, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν οι προϋπολογισμοί των κρατών και να μην αναγκαστούν οι κυβερνήσεις να περάσουν τη χρηματοδότηση από τα κοινοβούλιά τους. Που σίγουρα θα απορριφθεί η πρόταση.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα 20 δις που απαιτούνται είναι το ποσό για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της περιόδου 2015-16 που είναι 28 δις, μείον τα 8 δις που έχει υποσχεθεί να μας δώσει το ΔΝΤ.

Τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι:

1.      Έκδοση νέων εντόκων γραμματίων. Είναι η λύση που κοστίζει μακροπρόθεσμα αφού το επιτόκιο είναι τσουχτερό. Ωστόσο, μέρος των 20 δις που μπορούσε να καλυφθεί με τον τρόπο αυτό.

2.      Χρηματοδότηση της Ελλάδας από το ESM απευθείας κι όχι από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Είναι το μοντέλο που έχει αποφασιστεί να υλοποιηθεί στην περίπτωση της ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών. Όμως, ήδη έχουν γίνει συζητήσεις και για την κάλυψη κρατικών χρεών. Ένα σενάριο είναι η χρηματοδότηση από τον ESM των τόκων που πρέπει να πληρώνει η Ελλάδα για παλαιά και νέα δάνεια.

3.      Νέα επιμήκυνση του χρέους και μετά το 2020 για τα χρήματα που αφορούν την ευρωζώνη. Έτσι θα απαλλαγεί η Ελλάδα από τους υπέρογκους τόκους και την κάλυψη ομολόγων.

4.      Νέο κούρεμα. Θα αφορά το χρέος που βρίσκεται στα χέρια της ΕΚΤ το οποίο υπολογίζεται σε 40 δις ευρώ. Ένα κούρεμα 50% θα μπορούσε αυτόματα να λύσει το πρόβλημα, αν και θα δημιουργούσε θέμα με τα 4-5 δις που έχει στα χέρια της η Τράπεζα της Ελλάδος.

5.      Τέλος, υπάρχει και η περίπτωση της επιστροφής των χρημάτων που κερδίζουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών από τη διαφορά που προκύπτει από την τιμή κτήσης των ελληνικών ομολόγων (πολύ χαμηλότερη από την ονομαστική αξία τους) και την πληρωμή στη λήξη τους με την τιμή του κουπονιού. Για παράδειγμα η ΕΚΤ η οποία δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα θα μπορούσε να ε[πιστρέψει περί τα 10 δις (τα μισά από τα απαιτούμενα δηλαδή).

Εν κατακλείδι, το θέμα της επιμήκυνσης και πώς θα γίνει αυτή είναι το επόμενο βήμα στις διαπραγματεύσεις του Σαμαρά στην Ευρώπη. Προέχει η έκθεση της τρόικας, η αποδέσμευση της δόσης του δανείου και η αναστροφή του κλίματος. Τα πάντα θα αποφασιστούν στις 18 Οκτωβρίου. Ένα καυτό 50ήμερο ξεκινά και θα περιμένουμε πολλές δηλώσεις σαν κι αυτές του Σόιμπλε που δε θα πρέπει να αποθαρρύνουν την ελληνική προσπάθεια.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.