#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/08/2011 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο θλιβερός απολογισμός του κ. Χριστόφια



Οι Έλληνες της Κύπρου είναι από την φύση του ήρεμοι άνθρωποι, νωχελικοί μπορεί να ισχυριστεί κάποιος. Δεν συνηθίζουν να κατακλύζουν τους δρόμους  διαμαρτυρόμενοι και να καταστρέφουν δημόσια και ιδιωτική περιουσία, άθλημα στο οποίο διαπρέπουν οι Ελλαδίτες αδελφοί τους. Διαθέτουν μεγάλα αποθέματα υπομονής και ανοχής. Φαίνεται, όμως, ότι όλοι οι λαοί έχουν τα όρια τους…

Σε κρίσιμες στιγμές η αδιαφορία και η κομματική νομιμοφροσύνη καταρρέουν υπό το βάρος της οργής, της απελπισίας και του ενστίκτου επιβίωσης. Το 2004 ο κυπριακός Ελληνισμός βαλλόμενος πανταχόθεν,  καθοδηγούμενος από το ένστικτο αυτοσυντήρησης  και αγνοώντας την προσκόλληση σε κομματικές γραμμές καταψήφισε το Σχέδιο Ανάν, σχέδιο το οποίο προέβλεπε την διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ανάλογη είναι η αντίδραση του μέσου Έλληνα της Κύπρου αναφορικά με την έκρηξη στη ναυτική βάση ‘Ευ. Φλωράκης’ και τον θάνατο 13 ανθρώπων. Αγανάκτηση, οργή και υπέρβαση της κομματικής νομιμοφροσύνης. Το ωστικό κύμα της έκρηξης στο Μαρί συντάραξε συθέμελα το κυπριακό πολιτικό σύστημα και την κυπριακή κοινωνία.  Ήταν το τελευταίο επεισόδιο σε μια σειρά περιστατικών στην περίοδο των 3,5 ετών διακυβέρνησης  Χριστόφια, περιστατικών τα οποία κατέδειξαν την αβελτηρία, αδιαφορία και ανεπάρκεια του Κύπριου Προέδρου. Η άλλοτε κραταιά κυπριακή οικονομία, καύχημα και αποκούμπι της ημικατεχόμενης Κύπρου κατάντησε να αποτελεί βαρίδι. Συνεχής διολίσθηση σε τουρκικές συνομοσπονδιακές θέσεις στις διακοινοτικές διαπραγματεύσεις. Η Εθνική Φρουρά επικίνδυνα αποδυναμωμένη με ισχνό αμυντικό προϋπολογισμό. Υπόθεση Eurocypria, περιπτώσεις Παπασάββα και Μολέσκη και εσχάτως η φονική έκρηξη. Η αυλή του κ. Χριστόφια αοριστολογώντας έσπευσε να υποδείξει τον ένοχο στο πρόσωπο του κρατικού μηχανισμού, στην χρόνια παθογένεια του πολιτικού συστήματος. Από την πρώτη στιγμή, όμως, ο Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κληρίδης είχε δηλώσει ότι το ζήτημα εκφόρτωσης και φύλαξης του υλικού ήταν πολιτικό. Πολιτική ήταν και η απόφαση στην τελευταία σύσκεψη τον Μάιο του 2011 να παραμείνει το πολεμικό υλικό στην ναυτική βάση. Τον Φεβρουάριο του 2009 ο κ. Παπακώστας διαβεβαίωνε σχετικά με την φύλαξη του στρατιωτικού υλικού ότι το συγκεκριμένο υλικό ήταν απολύτως ασφαλές, δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος, και ότι θα μπορούσε να τοποθετηθεί και σε κατοικημένες περιοχές (!) χωρίς να υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος. Πολιτική απόφαση, πολιτικές και οι ευθύνες.

Είναι προφανές ότι ο Κύπριος Πρόεδρος δεν έχει την απαραίτητη νομιμοποίηση. Σύμφωνα με έρευνα της Σημερινής Κύπρου ( 24 Ιουλίου 2011) το 55.91% πιστεύει ότι ο κ.  Χριστόφιας πρέπει να παραιτηθεί  ενώ το 55.35% των ερωτηθέντων δεν εμπιστεύονται τις ανακριτικές  αρχές για απόδοση ποινικών ευθυνών στην υπόθεση της καταστροφής στην ναυτική βάση. Επίσης το 80.36% έχουν αρνητική/πολύ αρνητική γνώμη για τον Πρόεδρο Χριστόφια και μόνο το 23.45% έχει θετική/ πολύ θετική γνώμη. Εξάλλου, στις βουλευτικές εκλογές τον περασμένο Μάιο  το ΑΚΕΛ καταψηφίστηκε από το 70% σχεδόν του εκλογικού σώματος.

Η  απομόνωση του κ. Χριστόφια φάνηκε καθαρά  όταν στην επίσημη εκδήλωση για την τουρκική εισβολή παρευρέθησαν μόνο ένα από τα 18 μέλη της Ιεράς Συνόδου και μόνο δύο αρχηγοί από τα έξι κοινοβουλευτικά κόμματα, του ΔΗΚΟ και του ΑΚΕΛ. Αυτό είναι φυσικό επακόλουθο από την στιγμή κατά την οποία ο Πρόεδρος Χριστόφιας  δεν κατάφερε ποτέ να αποβάλλει την κομματική του ταυτότητα λειτουργώντας όχι ως Πρόεδρος όλων των Κυπρίων αλλά ως παραταξιάρχης. Πολιτεύτηκε διχαστικά με συχνές μειωτικές αναφορές στην εθνική ταυτότητα των Ελλήνων της Κύπρου. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνέχιζε να διχάζει και μετά την καταστροφή της 11ης Ιουλίου. Στο διάγγελμα του στις 14 Ιουλίου, χαρακτήρισε τους διαμαρτυρόμενους έξω από το Προεδρικό Μέγαρο ως  ‘ακραίες εθνικιστικές ακροδεξιές ομάδες’ οι οποίες αποπειράθηκαν να κάψουν το Προεδρικό κάνοντας συνειρμούς με το πραξικόπημα του 1974. Αξίζει να αναφερθεί η δράση ομάδος αγνώστου προελεύσεως, κατά την διαμαρτυρία πολιτών το βράδυ της 12ης Ιουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο, ομάδα η οποία δρώντας ως προβοκάτορας πέταξε  πέτρες και ξύλα προς το Προεδρικό και προς τους διαδηλωτές οι οποίοι ειρηνικά είχαν εισέλθει μέσα, με αποτέλεσμα την ρίψη δακρυγόνων από την αστυνομία.

Ο κ. Χριστόφιας θεωρώντας ότι οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση ευνόησε τις αντιδιαδηλώσεις προς υποστήριξη του εντείνοντας περαιτέρω το κλίμα διχασμού στην κυπριακή κοινωνία. Αποτέλεσμα της ανικανότητας του Κύπριου Προέδρου να αντιληφθεί τις ευθύνες του για την καταστροφή της 11ης Ιουλίου είναι η εμμονή του, καθοδηγούμενος από σύνδρομο καταδίωξης, να πλάθει εχθρούς και αντί να ενώνει τον λαό του στις δύσκολες αυτές στιγμές να υπονομεύει την ενότητα της κυπριακής κοινωνίας.

Η ενότητα του κυπριακού Ελληνισμού τίθεται σε κίνδυνο. Σταδιακά δημιουργείται εμφυλιοπολεμικό κλίμα και απειλείται η συνοχή του κράτους και της  κοινωνίας, το μεγαλύτερο όπλο το οποίο έχει στην διάθεση του ένα μικρό κράτος. Οι επιλογές του Κύπριου Προέδρου είναι δύο. Είτε θα υπάρξει ολοκληρωτική αλλαγή στη συμπεριφορά και στις πολιτικές επιλογές της κυπριακής κυβέρνησης – πρώτιστα στο Κυπριακό και στην οικονομία- ακόμα και με το νέο κυβερνητικό σχήμα είτε εάν ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν μπορεί να κάνει την απαιτούμενη υπέρβαση λόγω σταλινικής αρτηριοσκλήρωσης,  τότε να παραιτηθεί και να κινηθούν οι διαδικασίες αντικατάστασης του από τον Πρόεδρο της Βουλής και να διενεργηθούν εκλογές  εντός 40 ημερών. Ανασχηματισμός  χωρίς θεμελιώδεις αλλαγές στην χάραξη και εκτέλεση της κυβερνητικής πολιτικής αποτελεί φτηνό επικοινωνιακό τέχνασμα.

Πολλοί τομείς του κυπριακού κράτους υπολειτουργούν. Η κάκιστη οικονομική διαχείριση φέρνει την Κύπρο κοντά  στον Μηχανισμό Στήριξης. Η ανυπαρξία εξοπλιστικών προγραμμάτων αποδυναμώνει την όποια αποτρεπτική ισχύ της Εθνικής Φρουράς. Η παρουσία δεκάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή. Οι συνεχείς εξευτελιστικές υποχωρήσεις στο εθνικό ζήτημα σταδιακά εξισώνουν ένα αναγνωρισμένο κράτος με το παράνομο προτεκτοράτο της Τουρκίας. Η αποδυνάμωση της Κυπριακής Δημοκρατίας φαίνεται παντού.

Παραδοσιακά το  ΑΚΕΛ θέλοντας να οικοδομήσει μια κυπριακή ταυτότητα έτσι ώστε να εξασθενήσει τον δεσμό μεταξύ Ελλήνων της Κύπρου και μητροπολιτικής Ελλάδας, προσπάθησε να τονίσει την ανάγκη ισχυροποίησης και θωράκισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ειρωνεία είναι πως το ίδιο το ΑΚΕΛ πρωτοστατεί στην αποδόμηση της…

Ιωάννης Σ. Λάμπρου

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΤΙΤΟΡΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΣ avatar
  ΤΙΤΟΡΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΣ 07/08/2011 10:26:39

  Οι ευθύνες βαρύνουν και ένα μεγάλο κομμάτι του κυπριακού ελληνισμού που χρόνια τώρα στηρίζει το σταλινικό ( και εν πολλοίς αντεθνικό) ΑΚΕΛ και τον αρτηριοσκληρωτικό κύριο ... Τουρκόφια.

 2. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 07/08/2011 10:28:44

  Το ΑΚΕΛ ειναι στην πραγματικοτητα το ΠΑΣΟΚ της Κυπρου.

 3. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 07/08/2011 11:00:15

  κύριε Λάμπρου σας συγχαίρω για το άρθρο σας.

 4. Nikolas avatar
  Nikolas 07/08/2011 11:20:50

  Πως να συγκριθεί ο Τουρκόφιας με τον προκάτοχό του όταν ο προκάτοχος Τάσος Παπαδόπουλος θα μείνει στην ιστορία ως μέγιστος των Ελλήνων λέγοντας ΟΧΙ.

 5. armagedon avatar
  armagedon 07/08/2011 11:34:19

  ΤΟ ΟΤΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΩΣ ΤΟΥΡΚΟΦΙΑΣ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ.ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΟΥΔΕΝ.

 6. Kωστας Ε. Χριστοδουλου avatar
  Kωστας Ε. Χριστοδουλου 07/08/2011 11:52:59

  Πρωτον ,συγχαρητηρια για το αρθρο.Δευτερον,οι Κυπριοι θα πρεπει αμεσα να αποφασισουν αν ειναι "μονο επιχειρηματιες "η πρωτα απ ολα "κρατος που σεβεται την υπαρξη του "Οι καιροι ειναι πολυ πονηροι και η "νιρβανα"τους βαρεια .

  • Kostas avatar
   Kostas @ Kωστας Ε. Χριστοδουλου 07/08/2011 18:11:37

   Συγχαρητηρια ! Χτύπησες κέντρο! Το κυπριακό βρίσκεται σε μιά κρίσιμη και συμφέρουσα για τα κυπριακά πράγματα καμπή , (οικονομία, ΑΟΖ, αφυπνισμός Τ/Κ, διάσταση με τουρκική πολιτική, κλπ). Η Κύπρος χρειάζεται ΗΓΕΤΗ , διαφορετικά θα πάνε όλα χαμένα

 7. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 07/08/2011 12:06:54

  Οι εκτιμήσεις σας για καταστροφίκή δικυβέρνηση Χριστόφια είναι λίγο υπερβολικές.
  Σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι και είναι λυπηρό. Τόσοι όμως σκοτώνονται στην Ελλάδα όχι σε μία μεγάλη έξοδο διακοπών αλλά συχνά σε ένα μόνο αυτοκινητιστικό όπως πχ τότε που ανετράπη το Λεωφορείο με τους μαθητές στον Μαλλιακό.
  Δικαιώς αναφέρεστε στο όχι στο σχέδιο ΑΝΑΝ επί προέδρου Παπαδόπουλου. Ξεχάσατε να πειτε όμως ότι ο Χριστόφιας είχε συνταχθεί με το "όχι" στο σχέδιο Ανάν ενώ οι σημερινοί αντίπαλοί του είχαν πει το ναι!!!!!

  Μετά πάλι λέτε ότι "Εξάλλου, στις βουλευτικές εκλογές τον περασμένο Μάιο το ΑΚΕΛ καταψηφίστηκε από το 70% σχεδόν του εκλογικού σώματος". Πάλι όμως ξεχάσατε να μας πείτε ότι το ΑΚΕΛ α ύ ξ η σ ε τα ποσοστά του κατά μία μονάδα από τις προηγούμενες βουλευτικές!!!! Είναι βέβαια δέυτερο κόμμα πια αλλά με διαφορά οριακή(μετά βίας μια μονάδα αν δεν απατώμα)! Και τι πάει να πει το "καταφηφίστικε"καλέ μου κύριε;;; 30% πήρε το ΑΚΕΛ ενώ 30% πήρε και το άλλο μεγάλο κόμμα, το ΔΥΣΗ. Θα αντιστέψω την λογική σου και θα σου πω με το ίδιο τρόπο ότι και το ΔΥΣΗ καταψηφίστικε από το 70%. Έτσι κι αλλιώς άλλο πράγμα είναι οι βουλευτικές και άλλο οι προεδρικές εκλογές. Το ξέρετε αυτό, σωστά;

  Όσο για την οικονομική πολιτική πλανάται όποιος νομ΄ζει ότι διαφέρει ριζικά από αυτή του προκατόχου τ ου. Η Κύπρος βασίζεται κυρίως στον τουρισμό που είναι φυσικό να πληττεται σε συνθήκες κρίσης. Ωστόσο,η οικονομία της εξακολουθεί να είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πολλές ευρωπαικές χώρες με βασικό μισθό 900 ευρώ και ανεργία 7%.

  Οι μετανάστες επίσης ήταν από πριν πολλοί. Για να πω ένα παράδειγμα μήπως η κεντροδεξιά κυβέρνηση Καραμανλή ανέκοψε κατελάχιστο στην Ελλάδα την μεταναστευτική ροή;; Ασφαλώς όχι. Το ίδιο και στην Κύπρο. Μήπως την είχε ανακόψει νωρίτερα ο δεξιός Κληρίδης; Ούτε στο ελάχιστο... Πως να περιμένει κανείς κάτι τέτοιο από έναν κομμουνίσταρο;

  Θα συμφωνήσω μόνο στο ότι μέσα κυρίως από τα νέα αναλυτικά προγράμματα στα σχολεία προωθούν μία ενωχλητικά κυπροκεντρική αντίληψη πραγμάτων που βρωμάει αφελληνισμό.

  Κατά την γνώμη μου όμως οι αντιδράσεις στους δρόμους είναι ακραίες και ανεξήγητες. Η κυπριακή κοινωνία δεν πιέζεται ιδιαίτερα ούτε κοινωνικά ούτε με άλλο τρόπο. Πρόκειται για κινήσεις ακράιων και ανεγκέφαλων που κινούνται από εμπάθεια στον πρόεδρο ή με στόχο την πρόκληση ανωμαλίας.

  • sawas avatar
   sawas @ Γιώργος Αχαιός 07/08/2011 13:34:42

   Πολύ ουσιαστικές οι επιπρόσθετες/συμπληρωματικές πληροφορίες....

  • ΤΙΤΟΡΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΣ avatar
   ΤΙΤΟΡΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΣ @ Γιώργος Αχαιός 07/08/2011 15:09:21

   @Γιώργος Αχαιός

   Τότε (επί σχεδίου "Αυνάν") δεν το "έπαιρνε" το ΑΚΕΛ να πράξει αλλιώς: απλά εποίησε την ανάγκη, φιλοτιμία.

   Το τι πραγματικά πρεσβεύει η ηγεσία του... Τουρκόφια ( =τον αφελληνισμό της Κύπρου μέσω της κατασκευής μιας (sic) ... κυπριακής ταυτότητας - εδώ η Ιστορία γελάει!) φαίνεται από τα "έργα και τις ημέρες της" τώρα που βρίσκεται στην εξουσία.

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ ΤΙΤΟΡΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΣ 08/08/2011 00:16:00

    @ΤΙΤΟΡΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΣ
    Ότι προωθούν κυπριακή ταυτότητα συμφωνώ. Το έγραψα κι εγώ και με απτό παράδειγμα (τα βιβλία ιστορίας, θρησκευτικών κτλ στα σχολεία). Το θεωρώ αισχρό αλλα αυτή είναι η ιδεολογία τους.

    Στο σχέδιο ανάν δεν βλέπω τον λόγο για τον οποίο δεν θα μπορούσε το ακελ να πει ναι. Πως σου ήρθε αυτό σαν σκέψη; Την στιγμή μάλιστα που το δεξιό κόμμα το είχε βροντοφωνάξει από την πρώτη στιγμή. Μπορούσε να πει το ναι
    α ν ε τ ό τ α τ α και να έχει βέβαια ως πρόφαση την αριστερή του ιδεολογία. Εξάλλου το ακελ αποτέλεσε την κρίσιμη μάζα που έφερε ψηλά το όχι (γιατί το Δηκο του Παπαδόπουλου να ξέρεις είναι κόμμα του 10%) μαζί με ψηφοφόρους του Δησυ που δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν την ηγεσία τους....

    Επίσης διαφώνησα με το άρθρο και με την γενικότερη εκτίμηση ότι το ακελ καταρρέει εκλογικά ή ότι ο Χριστόφιας είναι ο ολετήρας της κύπρου, ένας ανδρέας παπανδρέου του νησιού. Δεν το έκανα γιατί είμαι αριστερός. Δεξιός είμαι. Το έκανα γιατί δεν είναι αληθές.

    Μπορεί βέβαια να δούμε την Κύπρο να κλονίζεται οικονομικά, όπως πχ βλέπουμε την Αμερική, πίστεψέ με όμως δεν θα φταίει αποκλειστικά ο Χριστόφιας αλλά η διάρθρωση της κυπριακής οικονομίας, η εξάρτησή της από την ελλάδα κτλ

    Όσο για κάποιον άλλο που νομίζει ότι είναι πολλοί αυτοί που βγήκαν στους δρόμους λυπάμαι αλλά είναι ελάχιστοι.

  • Kostas avatar
   Kostas @ Γιώργος Αχαιός 07/08/2011 18:15:53

   Αν φίλε μου υπάρχουν τόσοι πολλοί ακραίοι στη Κύπρο, το πολιτικό σκηνικό αλλάζει άρδην. Ξέρεις τους Κυπρίους, είδες τη προβοκατόρικη συμπεριφορά του παρακράτους και ποιοι την υποθαλπουν. Δεν φταίει το ΑΚΕΛ αλλά η ΗΓΕΣΙΑ του, κατά την εκτίμησή μου λίγη για τις περιστάσεις

 8. anonymous avatar
  anonymous 07/08/2011 12:13:15

  και μόνο το 23.45% έχει θετική/ πολύ θετική γνώμη

  Το ποσοστό που συνεχίζει να έχει κρίνεται πολύ υψηλό.

  Θα συμφωνήσω επίσης με τον ΤΙΤΟΡΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΣ που στο πρώτο σχόλιο γράφει
  Οι ευθύνες βαρύνουν και ένα μεγάλο κομμάτι του κυπριακού ελληνισμού που χρόνια τώρα στηρίζει το σταλινικό ( και εν πολλοίς αντεθνικό) ΑΚΕΛ και τον αρτηριοσκληρωτικό κύριο … Τουρκόφια.
  Συνεπώς οι ευθύνες είναι κυρίως των Κυπρίων που τον στηρίζουν.

 9. Giorgos_T avatar
  Giorgos_T 07/08/2011 16:05:50

  Είναι στα όρια του κωμικού να μιλάει κανείς για τον κ. Χριστόφια, τη στιγμή που και το άλλο μεγάλο κόμμα, το αδελφάκι της ΝΔ, γνώριζε το θέμα εξίσου καλά.

  Και σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί "πιο" εθνικός ο ΔΗ.ΣΥ από το ΑΚΕΛ, τη στιγμή που ήταν ο αρχηγός του ΔΗ.ΣΥ στήριξε το Σχέδιο Ανάν και κατόπιν παρέμεινε στη θέση του χωρίς να παραιτηθεί.

  Το πρόβλημα είναι διακομματικό και είναι εξίσου απαράδεκτες και οι δυο πολιτικές οντότητες.

  Α, ναι, αυτή η καραμελίτσα με την οποία οι επαγγελματίες πατριώτες παραπλανούν τον κόσμο, κάποτε πρέπει να κοπεί:

  Οι παράνομοι μετανάστες δεν φτάνουν στην Ελλάδα τυχαία.

  Αλλά δεν είδα ούτε τη νεοφιλελεύθερη ΝΔ (της άρνησης του λογιστικού ελέγχου του δημοσίου χρέους της πατρίδας μας), ούτε τον υπερ-νεοφιλελεύθρο ΔΗ.ΣΥ, που μοιάζει πιο πολύ με τη ΔΗ.ΣΥ της κ. Μητσοτάκη,

  να λένε λέξη για την ουσία ή -π.χ. της ΝΔ- να έκανε τίποτε ουσιαστικό για το μεταναστευτικό τόσα χρόνια. Και, έτσι, την πρόλαβε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο (επιτέλους) θυμήθηκε (με τον πασοκικό τρόπο φυσικά) πως μεταξύ του να πετάς ψυχές στα σκουπίδια και του να δημιουργείς διεθνικές εντάσεις και δουλεμπορία, υπάρχει η κυκλική μετανάστευση.

  Δηλαδή η προσωρινή εργασία των απελπισμένων για λίγο χρόνο.

  Ας μη γίνονται λοιπόν οι αθώοι , η λάσπη που πετούν οι ψευτοπατριώτες στα μάτια του λαού για να μην βλέπει την ταύτιση των πολιτικών των κομμάτων εξουσίας σε Ελλάδα και Κύπρο.

  Τέλος, αλήθεια, τι έκανε η ΝΔ για να διακοπεί η δουλεμπορία από την Τουρκία; Της έκοψε τις διόδους στην ΕΕ ή της σταμάτησε την ενταξιακή διαδικασία.

  Έλεος με αυτή τη λάσπη.

 10. ΤΙΤΟΡΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΣ avatar
  ΤΙΤΟΡΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΣ 07/08/2011 16:23:51

  @ Giorgos_T

  Για την ταμπακιέρα (= τον ...Τουρκόφια) πες μας τίποτα και μην προσπαθείς να θολώσεις τα νερά με αναφορές στα Ελλαδικά χάλια!

  • Giorgos_T avatar
   Giorgos_T @ ΤΙΤΟΡΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΣ 07/08/2011 22:32:52

   Η καταστροφή στην Κύπρο, εννοώ η έκρηξη, είναι ανάλογη σε επίπτωση με το να ψηφιζόταν το Σχέδιο Ανάν. Δεν είναι ανάλογη με τις εκ του ασφαλούς ή για πολιτικούς λόγους δηλώσεις Υπέρ ή Κατά, αλλά με το τι θα γινόταν εάν ψηφιζόταν όντως. Για την καταστροφή, μερίδιο έχουν και τα δυο κόμματα εξουσίας αλλά και οι υπόλοιποι. Για τα κοντέινερ γνώριζαν όλοι -και πιο πολύ από όλους,ίσως και από τον Χριστόφια- ορισμένοι στο "πατριωτικό χώρο", με συστηματική ενασχόληση με τα του στρατού κλπ

   Για το εάν ο Χριστόφιας είναι ενδοτικός, θα σου γυρίσω το επιχείρημα:
   Θεωρείς ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός ΔΕΝ είναι ενδοτικός ή ότι ο κεντρικός μηχανισμός του ΔΕΝ στήριξε το Σχέδιο Ανάν;
   Εάν συμφωνείς ότι ΚΑΙ ο ΔΗ.ΣΥ είναι ενδοτικός, γιατί σε ενοχλεί που λέω ότι και οι δυο είναι βλαβεροί μηχανισμοί για τον Κυπριακό λαό;

   Φυσικά, εσύ μπορείς να πείς ότι οι δήθεν πατριώτες τουλάχιστον (στα λόγια) δεν είναι ενδοτικοί και τους προτιμάς (ούτε εγώ είμαι ενδοτικός , για να εξηγούμαι). Θα σου απαντήσω απλά, ότι το αν νοιάζεσαι για τον τόπο σου, φαίνεται πρώτα από όλα από τα απλά που μπορούσες να κάνεις (για τα κοντεινερ με τα εκρηκτικά ) και όχι από αυτά στα οποία ποντάρεις με αερολογίες για εκλογικούς λόγους (την εξωτερική πολιτική).

   Μην εμπιστεύεσαι λοιπόν τους αεριτζήδες, όσο και εάν νομίζεις ότι από όσα λένε κάτι θα τηρήσουν.

   Και για να σου δώσω ένα παράδειγμα από την Ελλάδα:

   Τι έλεγε ο Α. Σαμαράς για το Σχέδιο Ανάν το 2004; Μπορείς να βρείς μία δήλωση ΠΡΙΝ το δημοψήφισμα και ΠΡΙΝ την τοποθέτηση Καραμανλή; Από τον Α. Σαμαρά, όχι από κάποιον φίλο του στο Δίκτυο 21.

 11. Ιωάννης Σ. Λάμπρου avatar
  Ιωάννης Σ. Λάμπρου 07/08/2011 18:11:20

  Αναφορικά με ανάρτηση Γιώργου Αχαιού (12:06 μ.μ):
  Πρώτον, η ανθρώπινη απώλεια των 13 ατόμων έχει διαφορετική επίπτωση σε μια χώρα 11.000.000 από ότι σε μια χώρα 700.00 όπως η Κυπριακή Δημοκρατία.
  Δεύτερον, ο Πρόδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε ταχθεί κατά του Σχεδίου Ανάν για να τσιμεντώσει το ΝΑΙ αργότερα. Εκτός από το ΔΗΣΥ σημερινοί αντίπαλοι του ΑΚΕΛ είναι η ΕΔΕΚ, το ΔΗΚΟ, το ΕΥΡΩΚΟ και οι Οικολόγοι. Κανένας από αυτούς δεν υποστήριξε το Σχέδιο Ανάν. Όχι ανακρίβειες.
  Τρίτον, το ΑΚΕΛ δεν χαίρει της εμπιστοσύνης της κυπριακής κοινωνίας. Ήρθε δεύτερο κόμμα στις βουλευτικές του Μαίου και αν λάβουμε υπόψιν την αποχή δεν ενίσχυσε τα ποσοστά του. Επίσης, ο εκλεκτός του ΑΚΕΛ για την Προεδρία της Βουλής ηττήθηκε από τον κ. Ομήρου.Τέλος μην ξεχνάμε ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός ποτέ δεν ενέκρινε τις 'γενναίες προσφορές' Χριστόφια για εκ περιτροπής προεδρία, παραμονή 50.00 εποίκων και διασταυρούμενη ψήφο. Δεν υπάρχει νομιμοποίηση για την σημερινή πολιτική.
  Τέταρτον, αναφορικά με την οικονομία, όταν παρέλαβε ο κ. Χριστόφιας η Κυπριακή Δημοκρατία διέθετε πλεόνασμα το οποίο μετατράπηκε σε έλλειμμα. Η ανεργία αυξήθηκε. Υπάρχουν συζητήσεις για προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης. Θέλετε και άλλα; Δεν θα κάνετε σύγκριση της Κύπρου με άλλες ευρωπαικές χώρες. Θα κάνετε σύγκριση της κυπριακής οικονομίας επί Χριστόφια και επί Παπαδοπούλου.
  Πέμπτον, συμφωνώ ότι υπήρχαν λαθρομετανάστες και πριν την Προεδρία Χριστόφια αλλά με την έλευση του ΑΚΕΛ στην εξουσία εκτός από αύξηση των λαθρομεταναστών έχει ξεκινήσει - από την κυβέρνηση- μια προπαγανδιστική εκστρατεία περί αναγκαιότητας της πολυπολιτισμικής κοινωνίας, εκστρατεία η οποία διαπερνά κάθε δρώμενο της κυπριακής κοινωνίας. Ο τρόπος με τον οποίο ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σιλικιώτης διευκολύνει την παραμονή των λαθρομεταναστών με την παροχή γενναιώδωρων επιδομάτων είναι χαρακτηριστικός.
  Έκτον, αναφορικά με τις διαμαρτυρίες των Κυπρίων πολιτών δεκάδες χιλιάδες κατέβηκαν τις πρώτες ημέρες στους δρόμους. Δεν είναι ακραίοι. Άνδρες, γυναίκες, παιδιά, άτομα όλων των μορφωτικών και εισοδηματικών επιπέδων. Για αυτόν τον λόγο ο κ. Χριστόφιας κατέφυγε στην διχαστική ρητορική. Σας εφιστώ την προσοχή Σας στην προβοκατόρικη ενέργεια της 12ης Ιουλίου. Ψάξτε σχετικά σε κυπριακούς ιστότοπους. Η πρόκληση ανωμαλίας δεν προσφέρει τίποτα στους διαμαρτυρόμενους αλλά στον Κύπριο Πρόεδρο ο οποίος σε τέτοια απευκταία περίπτωση θα παρουσιασθεί ως η εγγύηση της ενότητας περνώντας πιο εύκολα την 'ευέλικτη πολιτική' του.
  Ευχαριστώ για τα σχόλια

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Ιωάννης Σ. Λάμπρου 08/08/2011 01:25:51

   @Ιωάννης Σ. Λάμπρου
   1)"Εκτός από το ΔΗΣΥ σημερινοί αντίπαλοι του ΑΚΕΛ είναι η ΕΔΕΚ, το ΔΗΚΟ, το ΕΥΡΩΚΟ και οι Οικολόγοι. Κανένας από αυτούς δεν υποστήριξε το Σχέδιο Ανάν. Όχι ανακρίβειες"
   Ανφέρθηκα μόνο στο ΔΗΣΥ όχι με σκοπό να παραπλανήσω. Το ΔΗΚΟ τον καιρό του όχι ήταν συγκυβέρνηση με το ΑΚΕΛ για αυτό δεν το ανέφερα. Τα άλλα κόμματα είναι πολύ μικρά. Επίσης είναι απλά, άλλα κόμματα όχι απαραίτητα εχθρικά στο ΑΚΕΛ όπως το άλλο κόμμα εξουσίας.

   2)Τα οικονομικά μεγέθη επιδεινώθηκαν. Δεν το αμφισβητώ. Ο Χριστόφιας παρέλαβε ένα μεσαίου μεγέθους χρέος 65% και θα παραδώσει ένα μεγαλύτερο, ίσως 70%. Εδώ όμως δημιουργείς την λαθος εντύπωση ότι είναι ανδρέας παπανδρέου, κάτι σαν απόλυτος καταστροφέας (που πήρε χρέος 25% και παρέδωσε ένα άλλο με προοπτικές για 100% του αεπ). Η ανεργία πήγε από 5% στο 7%. Επιδείνωση κι εδώ αλλά όχι κάποια καταστροφή έτσι; Και για τον μηχανισμό στήριξης έχω να πω ότι σε λίγο θα μετράμε αυτούς που είναι απέξω. Μέσα σε μία τεράστια οικονομική κρίση μία μικρή οικονομία ποικιλοτρόπως εκτεθειμένη θα μπορούσε να είχε πάθει και χειρότερα (τα οποία μπορεί και να ρθουν αν συνεχιστεί). Δεν φταίει όμως για αυτό στο καθοριστικό βαθμό που ισχυρίζεσαι αυτός που έτυχε να κυβερνάει τώρα.

   3)5, 10 ή 15 άτομα με την λογική σου έχουν διαφορετική βαρύτητα στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στην Γερμανία. Εξακολουθούν να είναι όμως ένα νούμερο ατόμων που μπορεί να σκοτωθεί σε ένα μόνο δυστύχημα στον δρόμο είτε η χώρα έχει πολύ είτε λίγο πληθυσμό. Αυτό δεν αλλάζει. Είναι πραγματικότητα.

   4)"Δεύτερον, ο Πρόδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε ταχθεί κατά του Σχεδίου Ανάν για να τσιμεντώσει το ΝΑΙ αργότερα"
   Πιθανόν να είναι έτσι όπως το λες. Δεν θα προχωρήσω σε τόσο βαθιά ανάλυση. Προσωπικά, όταν κάποιος κάνει κάνει, μένω σε αυτό και δεν υποθέτω ότι το έκανε για να κάνει μετά το αντίθετο.

   5)"Ο τρόπος με τον οποίο ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σιλικιώτης διευκολύνει την παραμονή των λαθρομεταναστών με την παροχή γενναιώδωρων επιδομάτων είναι χαρακτηριστικός"
   Αρχικά έγραψα ότι από πριν υπήρχαν πολλοί ξένοι. Επίσης είπα ότι η μεταναστευτική ροή ήταν από πριν μεγάλη. Αυτό που λες ότι η κυβέρνηση Χριστόφια τους δίνει επιδόματα είναι αλήθεια αλλά δεν έρχεται σε αντίθεση με αυτό που είπα αρχικά. Εδώ βέβαια θα μπορούσες να στηρίξεις επιχείρημα ότι είναι ένας τρόπος να πετάει λεφτά δίχως λόγο... Δεν θα διαφωνούσα σε αυτό...

   6)Τις πρώτες μέρες βγήκαν και πονεμένοι άνθρωποι στους δρόμους, έπρεπε να το είχα αναφέρει.

   7)¨Ήρθε δεύτερο κόμμα στις βουλευτικές του Μαίου και αν λάβουμε υπόψιν την αποχή δεν ενίσχυσε τα ποσοστά του. Επίσης, ο εκλεκτός του ΑΚΕΛ για την Προεδρία της Βουλής ηττήθηκε από τον κ. Ομήρου¨
   Δεν απέκρυψα ότι ήλθε δεύτερο κόμμα. Αυτό που είπα ήταν ότι η διαφορά από το πρώτο ήταν ελάχιστη! Είπα επίσης ότι ενίσχυσε τα ποσοστά του. Λυπάμαι είναι αλήθεια. Συνήθως η αποχή δεν ευνοεί το κυβερνόν κόμμα.
   Πράγματι εξελέγη ο Ομήρου ως απότοκο των βουλευτικών. Η Κύπρος όμως έχει προεδρικό σύστημα. Η απώλεια πλειοψηφίας στην βουλή δεν είναι κάτι το ευχάριστο αλλά Δ Ε Ν προκαλεί προεδρικές εκλογές. Δεν έχω λόγο να λυπάμαι για αυτό. Καλύτερα να τον πιέζουν τον Χριστόφια οι άλλοι για πιο πατριωτική λύση.
   Γενικά το πρόβλημα που είχα με το άρθρο σου δεν είναι η οπτική σου αλλά το γεγονός ότι αυτή αλλοίωνε σε ένα βαθμό την ακριβή εικόνα της πραγματικότητας στο νησί. Μπορεί να υπερέβαλα λίγο στην αντίδρασή μου αλλά νομίζω ότι μέσω αυτής δόθηκε η αφορμή για διευκρινήσεις και πιο χ΄ρησιμες πληροφορίες.

 12. Δεξιός avatar
  Δεξιός 08/08/2011 10:27:12

  Καλό είναι να ερευνήσουμε τη στάση του ΑΚΕΛ ως προς τον αγώνα της ΕΟΚΑ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.