#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/09/2012 16:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο θάνατος του Laptop και η βασιλική στέψη του Tablet

Η μετάβαση από το Laptop στο Tablet: ένα ακόμη επεισόδιο της διαρκούς τεχνολογικής επανάστασης{Εν αναμονή του Microsoft Surface}

Δεν γνωρίζουμε αν ο καπιταλισμός αποτελεί εν τέλει ένα «καλό» ή ένα «κακό» σύστημα, συγκρινόμενος με πραγματικά και όχι φαντασιακά συστήματα. Γνωρίζουμε όμως ότι η εκτόξευση της τεχνολογικής εξέλιξης λόγω του ανταγωνισμού και η εκπληκτική μαζικοποίηση αυτής της εξέλιξης (τελικά: του πλούτου, προϊόντων τα αντίστοιχα των οποίων σε άλλες εποχές θα έφταναν μόνο στα χέρια βασιλιάδων ή φεουδαρχών) αποτελούν ένα πολύ αξιόλογο «τυράκι».

Το «κακό» ξεκίνησε κατ' ουσίαν από το iPad, τον πατριάρχη του νέου είδους των Tablets, ένα κομψοτέχνημα της τεχνολογίας και του καπιταλισμού: ένας περίπου πλήρης υπολογιστής χειρός, καινοφανούς φορητότητας, με οθόνη αφής μεγέθους Netbook το οποίο προσπορίζει ολόκληρο το διαδίκτυο κυριολεκτικά στα χέρια του χρήστη, με τρόπο έτι περαιτέρω διαδραστικό χάρη στην οθόνη αφής. Η μπαταρία του κρατά για 10 ώρες συνεχούς εργασίας, καθιστώντας τον μπελά της φόρτισης ανυπόστατο. Βεβαίως, το εκάστοτε νέο iPad υπερβαίνει την τιμή των 500 Ευρώ: μολαταύτα αυτό δεν εμπόδισε την μαζικοποίησή του, συνεπικουρούντων των μεγάλων εταιρειών που το χορηγούν δωρεάν στους υπαλλήλους τους συγκεκριμένων επαγγελμάτων για να μεγιστοποιήσουν την απόδοσή τους.

Πολλές προσπάθειες κατεβλήθησαν ώστε να χτυπηθεί η επιτυχία της Apple σ' αυτόν τον τομέα, όπως π.χ. τα Tablets της Samsung. Στα πλαίσια του ανταγωνισμού επιχειρήθηκε εκτενέστατα η δημιουργία ενός επώνυμου Tablet με προσιτή τιμή: αυτό επετεύχθη με το πρόσφατο Google Nexus 7, το οποίο κυκλοφορώντας στα 199 Ευρώ ή 199 δολλάρια ρίχνει αυτομάτως σημαντικά της τιμές και προσφέρει στην μαζικοποίηση της επόμενης γενεάς των υπολογιστών, των tablets. Το iPad παραμένει ο βασιλιάς του εν λόγω χώρου, παρά την υψηλότερη τιμή του.

Αυτές οι εξελίξεις έχουν ήδη παραγκωνίσει σημαντικά την κυριαρχία των Laptops/Notebooks και των Netbooks ως προς το είδος των φορητών υπολογιστών.Όμως ο χορός δεν σταματά εδώ: στις 26 Οκτωβρίου ανοίγει ένα εντελώς νέο κεφάλαιο, ένα νέο επεισόδιο στην διαρκή τεχνολογική επανάσταση, με την κυκλοφορία του Microsoft Surface, το οποίο επιχειρεί να βάλει «φωτιά στα τόπια». Μέχρι τούδε, τα Laptops διατηρούσαν κάποια πλεονεκτήματα: το θεμελιωδών λειτουργιών λειτουργικό σύστημα των Tablets και η απουσία εξωτερικού, «πραγματικού» πληκτρολογίου πλην της οθόνης αφής καθιστούσαν τα Laptops αναντικατάστατα για κάποιες, συγκεκριμένες λειτουργίες. Το εγχείρημα όμως της Microsoft να χτυπήσει την Apple καλύπτει αυτό το κενό: διαθέτει την μεγάλη οθόνη 10 ιντσών, εντάσσοντάς το στα «παραγωγικά» Tablets και όχι μόνον στα ψυχαγωγικά, τρέχει τα Windows 8 (μια «ελαφριά» εκδοχή τους) και Office, έχει πάχος μικρότερο του ενός εκατοστού και είναι ελαφρύτερο από 700 γραμμάρια. Το προστατευτικό του κάλυμμα είναι ταυτοχρόνως πλήρες πληκτρολόγιο (πάχους τριών χιλιοστών!), γεφυρώνοντας σε μεγάλο βαθμό το χάσμα μεταξύ Laptops και Tablets. Βλέποντας το Surface σε «πλήρη παράταξη», αντιλαμβάνεσαι αμέσως γιατί δολοφονεί τελεσιδίκως τα Laptops: παρά την πρωτοφανή φορητότητά του, κατ' ουσίαν δεν υστερεί σε τίποτα του προγόνου του. Η μετάβαση έχει για τα καλά αρχίσει.

Το «κλού» όμως είναι η φημολογούμενη τιμή: οργιάζει η διαδικτυακή φήμη ότι το Surface θα κοστίζει... 199 δολλάρια. Αν η φήμη ισχύει, με μια τέτοια τιμή για την συγκεκριμένη συσκευή η διεθνής αγορά tablets θα εκραγεί: το iPad θα υποστεί καίριο πλήγμα, ενώ ανοίγει ο δρόμος για πραγματική μαζικοποίηση αυτής της τεχνολογίας. Όταν ο επώνυμος "πλήρης" φορητός υπολογιστής τελευταίας τεχνολογίας της Microsoft θα κοστίζει περίπου 155 Ευρώ, φανταστείτε πού θα κατρακυλήσουν οι τιμές ανταγωνιστών ή μη-επωνύμων εταιριών. Θυμάστε που πριν καιρό μιλούσαμε έκπληκτοι για τα «κομπιούτερ των 100 δολλαρίων»; Και μάλιστα δεν τα φανταζόμασταν υπερσύγχρονα. Το νέο κεφάλαιο στην μαζικοποίηση του διαδικτύου που αυτή η εξέλιξη διανοίγει έχει και απολύτως πολιτικές προεκτάσεις: αν τώρα μιλάμε για την πολιτική επιρροή μέσω του διαδικτύου, φανταστείτε τότε, που θα είναι πραγματικά κτήμα του καθενός.

Να σημειωθεί εδώ ότι στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας τιμής η Microsoft κυριολεκτικά «δεν βγαίνει» οικονομικά. Το περιθώριο σημαντικού κέρδους τοποθετείται μετά την αγορά της συσκευής, Ούτως ή άλλως κάθε εταιρεία έχει την δική της «αγορά» προγραμμάτων/applications (άλλο η Apple, άλλο η Google/Android και απ' ότι φαίνεται άλλο η Microsoft), η οποία προσπορίζει σημαντικώτατο κέρδος.

Υπό το φως των νέων εξελίξεων, η ανάγκη για το υπο-είδος των Ultrabooks (π.χ. το MacBook Air) εκπίπτει: τα Ultrabooks ήταν Laptops με μεγαλύτερη φορητότητα, μικρότερο μέγεθος και καλύτερη μπαταρία (τηρουμένων των αναλογιών τους). Και οι τρεις αυτοί στόχοι επιτυγχάνονται σε μεγαλύτερο βαθμό από τα Tablets, άρα τα Ultrabooks «χάνονται στην μετάφραση» (ή, για την ακρίβεια, στην μετάβαση).

Να σημειώσουμε εδώ ότι η μετάβαση από «κανονικούς» υπολογιστές (Laptops/Notebooks, άντε και Netbooks) στα Tablets σημαίνει και μια μετατόπιση της χρήσης των υπολογιστών: το Tablet είναι ένα πιο «παθητικό» μέσον, ένα μέσον στο οποίο ο χρήστης τυγχάνει περισσότερο καταναλωτής περιεχομένου παρά παραγωγός του (παραδείγματος χάριν, η συγγραφή εκτενών κειμένων χρειάζεται ένα σωρό περιφερειακά εργαλεία, όπως π.χ. εξωτερικό πληκτρολόγιο). Δεν είναι τυχαίο ότι στην αγορά κυριάρχησαν κυρίως τα «μικρά» Tablets, κυρίως αυτά με οθόνη 7 ιντσών αντί 10 (πέραν του iPad με την οθόνη περίπου 10 ιντσών, με την Apple όμως να ετοιμάζει την έκδοση mini iPad με οθόνη 7 ιντσών), κάτι που αυτομάτως συνεπάγεται την προτίμηση κατανάλωσης περιεχομένου αντί της παραγωγής του - τί σοβαρή δουλειά να κάνεις σε οθόνη των 7 ιντσών; Τα νέα εγχειρήματα στον χώρο σημειώνουν μια προσπάθεια υπέρβασης αυτής της διαφοράς με εύχρηστα πληκτρολόγια, πιο «βαριά» λειτουργικά συστήματα κλπ, μα διαπιστώνεται σαφέστατη αυτή η στροφή στην αγορά. Ο χρήστης υπολογιστών γίνεται όλο και περισσότερο καταναλωτής έτοιμου περιεχομένου, όλο και περισσότερο δέκτης παρά πομπός - ή, εναλλακτικά, μπομπός μόνο τηλεγραφικών μηνυμάτων, όπως αυτά που κοινωνούνται στα κοινωνικά δίκτυα (social media). Όσο καταναλώνω, υπάρχω;

Αστυάναξ Καυσοκαλυβίτης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Jimakos avatar
  Jimakos 14/09/2012 16:18:05

  Μια μικρή παρατήρηση, 199$ στην Αμερική δεν σημαίνει οτι θα κάνει 155€ στην Ευρώπη.

  • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
   Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ Jimakos 14/09/2012 18:48:28

   Ὀρθόν, ἀλλὰ ἂν ὑπάρχει «θεῖος στὴν Ἀμερικὴ» νὰ τὸ στείλει ταχυδρομικά, τιμᾶται 155 Εὐρῶα (μιὰ δυνατότητα ποὺ πάντα εἶναι ἀνοιχτή).

 2. tiramola avatar
  tiramola 14/09/2012 16:55:19

  Το νέο iphone5 εκτός από τα τηλέφωνα του ΕΟΟΠΥ θα διαθέτει και λογισμικό για περίπτωση επανάστασης.

  • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
   Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ tiramola 14/09/2012 18:49:16

   Ἐπανάσταση θὰ κάνουμε ὅταν θὰ προσπαθήσουν νὰ ξαναφέρουν τὸν ΓΑΠ ἀπὸ τὴν πίσω πόρτα.

 3. ΝΕΚΚ avatar
  ΝΕΚΚ 14/09/2012 17:34:33

  $199 με δυο χρονια συμβολαιο συνδεσης

  • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
   Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ ΝΕΚΚ 14/09/2012 18:47:21

   Ὅλες οἱ τιμὲς ποὺ ἀναφέρω εἶναι γιὰ τὶς συσκευὲς αὐτὲς καθ' αὐτές, χωρὶς συμβόλαια καὶ ἄλλα τοιαῦτα. ...Μὴν κάνεις trolling!

   • TopGunZ avatar
    TopGunZ @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 14/09/2012 18:51:23

    Πάντως, κάτι τιμές που αναφέρονται σε προιόντα της Apple στην Αμερική και φαντάζουν μικρές είναι πάντα με συμβόλαιο. Δεν ξέρω για την πολιτική της Microsoft.

    • Γιώργος avatar
     Γιώργος @ TopGunZ 16/09/2012 18:13:19

     Οι τιμές είναι πάντα με συμβόλαιο για το iphone αυτές που αναγράφονται το ξέρω έχω αγοράσει από εκει iphone. όσο και για Ελλάδα φίλος μου έχει ήδη προπαραγγείλει το 5αρι με επιδότηση 700 ευρώ από Vodafone με συμβόλαιο 2 ετών

   • Γιώργος avatar
    Γιώργος @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 16/09/2012 18:17:45

    μακάρι να ήταν χωρίς συμβόλαιο φιλε μου αλλά δυστυχώς η τιμή του θα είναι σχεδόν παντού η ίδια 680ευρω ευρώπη και 680δολάρια στην αμερική το μόνο που κερδίζεις αν το πάρεις απο Αμερική είναι κανα 50αρι ευρώ λόγω ισοτιμίας αλλά με το κίνδυνο να πληρώσεις τελωνείο εδω Ελλάδα οποτε δεν αξίζει

 4. Χρήστος Χορταράκος avatar
  Χρήστος Χορταράκος 14/09/2012 19:49:35

  Δεν ευθύνεται ο καπιταλισμός για την πρόοδο της τεχνολογίας.Είναι στη φύση του ανθρώπου να αναζητά το καινούργιο, ανεξαρτήτως συστήματος.Δεν μας πήγε ο καπιταλισμός στο διάστημα, αλλά ο υπαρκτός.

  • tpe avatar
   tpe @ Χρήστος Χορταράκος 16/09/2012 11:12:46

   Κι ο υπαρκτός φαντάζομαι μας έδωσε το PC. Κοίτα, τη τηλεοπτικό σήμα της ΕΣΣΔ ήταν καλύτερο από το Αμερικάνικο ή το Ευρωπαϊκό, ή είχαν καλύτερα video (οι λίγοι τυχεροί), αλλά αυτό ήταν αποτέλεσμα της μεταγενέστερης εξέλιξης...

  • Δικερως avatar
   Δικερως @ Χρήστος Χορταράκος 16/09/2012 21:02:43

   Στις Μετανεολοθικες κοινωνιες,ο καπιταλισμος εκφραζει ακριβως
   την ανθρωπινη φυση.Ολα τα αλλα επονται.
   Καλως ή κακως...

 5. Nik avatar
  Nik 14/09/2012 20:00:02

  Πομπός ή δέκτης είναι θέμα που λύνει η τεχνολογία Cloud, εκεί θα κάνεις την βαριά δουλειά και όχι σε "τοπικό" επίπεδο.

  Το Cloud επίσης εισάγει την ιδέα του "εξωχώριου" υπολογιστικού χώρου, με ενδιαφέρουσες προεκτάσεις, ειδικά φορολογικές.

 6. TARAMAS avatar
  TARAMAS 14/09/2012 20:21:50

  Συγχαρητήρια Αστυάνακτα για το ωραίο σας άρθρο. Χρειάζεται να ξεφεύγουμε από την μιζέρια μας και να ξελαμπικάρει το μυαλό μας πότε πότε. Μόνο μια δύο παρατηρήσεις - διαφωνίες που δεν αλλάζουν την ουσία του άρθρου σας:
  Η τιμή είναι φημολογούμενη, δεν ξέρουμε αν έχει κλειδώσει ακόμη. Οι εικασίες λένε ότι θα συνοδεύεται από πιθανώς 24-μηνη συνδρομή στo cloud SkyDrive ή/και στο Office 365 ή/και στο Xbox music. Η Microsoft θα χάσει αν ρίξει όντως τόσο τις τιμές χωρίς το αντίβαρο της συνδρομής - οι άλλοι κατασκευαστές τάμπλετ που πληρώνουν δικαιώματα στη Microsoft για τα Windows 8 θα σβήσουν, με προφανείς συνέπειες και για τα λειτουργικά της για τηλέφωνα και τάμπλετς. Και μάλλον το τέλος του laptop είναι ακόμη πολύ μακριά για πολλούς λόγους: Λειψό λειτουργικό, μικρός αποθηκευτικός χώρος, μικρή οθόνη για επαγγελματικές εφαρμογές κλπ το Surface πιο κοντά φέρνει σε τάμπλετ με πληκτρολόγιο παρά σε laptop. Ίδωμεν.

 7. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 14/09/2012 21:34:40

  Είδομεν. Υπάρχει βέβαια το ενδεχόμενο η αγορά να το βρεί πολύ μεγάλο για tablet και πολύ μικρό για Η/Υ

 8. tpe avatar
  tpe 16/09/2012 11:25:34

  Υποτίθεται πως ως επαγγελματίας του χώρου θα έπρεπε να πετάω από τη χαρά μου. Αλλά δεν το κάνω... Για ένα περίεργο λόγο (γιατί είναι ακόμα νωρίς ίσως;), δεν με τραβάει αυτή η μόδα. Αυτή τη στιγμή, γράφω από ένα tablet της HP με "κανονικό" πληκτρολόγιο και μικρή οθόνη 11''. Στην πραγματικότητα, το μόνο που κάνω είναι να σπάω τα νεύρα μου με τις άπειρες διορθώσεις που πρέπει να κάνω σε ότι γράφω...

  Πολύ πιο ενδιαφέρουσα επιλογή μου φαίνεται το Kindle παρά το surface (πραγματικά καλύτερο ως Hardware/ιδέα), με πολύ πιο "πραγματικό" ρόλο. Ναι, να κάτσω να διαβάσω το antinews εκεί, να διαβάσω 2-3 καλά βιβλία, να, να, να...
  Σε κάθε περίπτωση όμως, φαίνεται πως αγορά υπάρχει.

 9. η Dimi avatar
  η Dimi 16/09/2012 17:50:17

  To Γνωρίζετε; Συμβαίνουν Αλλαγές – Παγκοσμιοποίηση και η Εποχή της Πληροφορίας http://bit.ly/p2Z3 (Αυτή είναι η αρχική έκδοση. Ακολούθησαν διάφορες άλλες.)

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ η Dimi 16/09/2012 20:18:43

   “Paul Allen is richer than God and Bill Gates is richer than Allen”
   ~Triumph of the Nerds http://bit.ly/QueF06

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.