18/08/2008 21:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο θάνατος του νοικοκύρη

(Αφορμή για τις σκέψεις που ακολουθούν είναι τα νέα φορομπηχτικά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση Καραμανλή εναντίον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν την ραχοκοκαλιά όχι μόνο της εθνικής οικονομίας, αλλά και της εκλογικής βάσης της ΝΔ).

Η ύπαρξη του μέσου νοικοκυριού αποτέλεσε επί δεκαετίες τον κορμό της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Κάθε μέση οικογένεια, είχε μια βασική οικονομική θεωρία που προσπαθούσε να εφαρμόζει: Ελάχιστα, η απολύτως ελεγχόμενα χρέη (δόσεις), τακτική αποταμίευση, ακίνητη ιδιοκτησία, αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των μελών της. Με την τρόπο αυτό, αν δεν αυξανόταν η οικογενειακή περιουσία, δεν έλειπαν ποτέ τα μέσα για την αντιμετώπιση των «βασικών αναγκών» (σπουδές, αρρώστιες) ή ακόμα και μιας «στραβής».

Το μοντέλο αυτό - που εκτός από τα νοικοκυριά χαρακτήριζε και την κυρίαρχη μικρομεσαία επιχείρηση στην Ελλάδα - στηριζόταν ιδεολογικά στο τρίπτυχο «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια», άρχισε να ναρκοθετείται από τα τέλη της δεκαετίας του 80. Καταρχήν, εξορίσθηκε ιδεολογικοπολιτικά ως επαίσχυντος «μικροαστισμός» με την παρά φύσιν σύμπραξη της Αριστεράς των «ταξικών συγκρούσεων» και της Δεξιάς των life-style οραμάτων και της υπερκατανάλωσης. Ακολούθησε η κατάρρευση του σε πραγματική βάση και σε δυο φάσεις.

Η πρώτη ήταν εκείνη με τις χρηματιστηριακές φούσκες επί Σημίτη, όταν κυνηγώντας το όραμα του «να γίνουμε Ωνάσηδες» (πραγματικός μικροαστισμός) οι «νοικοκύρηδες» έχασαν το μεγαλύτερο μέρος των αποταμιεύσεών τους.

Η δεύτερη είναι αυτή που συντελείται μπρος στα μάτια μας επί κυβέρνησης Καραμανλή. Το καταναλωτικό πρότυπο ως κυρίαρχη θεότητα (το Χρυσό Μοσχάρι του Μωυσή) και οι σειρήνες της παρακμής να φορτώνουν τον κοσμάκη δάνεια, υπέρογκες δόσεις, βαρυφορτωμένες πιστωτικές κάρτες.

Έτσι, το έγκλημα ολοκληρώνεται, όπως επισημάναμε ήδη (Ένα Κολοσσαίο που το έλεγαν Ελλάδα): «…Οι «νοικοκυραίοι» (ο κορμός ανέκαθεν της χώρας) κατάντησαν ένας όχλος, παρόμοιος με τον ρωμαϊκό, που έχει χάσει την περιουσία του, τον κυνηγάνε οι πιστωτές κι αυτός ζητάει από τους Καίσαρες κι άλλη κατανάλωση για να φωνάζει «ζήτω».

Η οικονομική κρίση ήρθε όμως και όσα μέτρα κι αν πάρει ο Καραμανλής εν όψει της ΔΕΘ δεν πρόκειται να την αναχαιτίσει. Όλοι αυτοί οι κακέκτυποι «φιλελεύθεροι» της σχολής Μητσοτάκη που έγινε σχολή Σημίτη και μετά Αλογοσκούφη, δεν αναλογίσθηκαν ποτέ ότι δεν είναι ικανοί να εφαρμόσουν το μοντέλο Θάτσερ; Δεκαοκτώ χρόνια δεν τους ήταν αρκετά για να κατανοήσουν την ανεπάρκεια της θεωρίας τους, ή την δική τους στην εφαρμογή της;

Τώρα και όχι άδικα το «πτώμα» της Ελλάδας θα τους μείνει στο χέρι. Επειδή, αργά, ή γρήγορα, οι ήσυχοι νοικοκυραίοι θα μεταλλαχθούν σε οργίλο λαό, που θα κτυπάει τις κατσαρόλες και θα κραυγάζει «στην πυρά».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 18/08/2008 22:07:04

  Αυτό που δεν έχετε καταλάβει είναι ότι έχουμε περάσει από την αναδιανομή του εισοδήματος στην αναδιανομή της περιουσίας. Ότι υπήρχε θα τα φάνε όλα και θα αφήσουν τον κόσμο ξεβράκωτο στους πέντε δρόμους.

 2. Nick avatar
  Nick 18/08/2008 22:23:06

  Οι προ δεκαετίας παγκόσμιες χρηματιστηριακές φούσκες κατευθύνθηκαν στην αγορά ακινήτων, η οποία αγορά, με πολύ σπρώξιμο από FED και Ευρωπαϊκές Τράπεζες (σταθερά επιτόκια και πληθωρισμός), δημιούργησε μια ακόμη χειρότερη φούσκα (τεχνητός πλουτισμός) σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία.

  Όλος αυτός ο χαμός απέδειξε τη γύμνια των νομισμάτων (fiat currency) που στηρίζονται στο ...τίποτα, αλλά και τη γύμνια της νοοτροπίας ότι "το χρήμα παράγει χρήμα" (!!).

  Που τι σημαίνει αυτό; Κατάρρευση όλου του οικοδομήματος μετά το Bretton-Woods και σκέψεις για επιστροφή στον "κανόνα του χρυσού".

  Σκέφτομαι να πάω να κάνω τα Ευρώ (μηδέν αξία, άσχετα τι γράφει το χαρτί) σε Χρυσές Λίρες. Γνώμες;;

 3. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 18/08/2008 22:29:37

  Ο χρυσός είναι σταθερή αξία στο χρόνο, μεταφέρεται εύκολα και δε σε βάζει σε μπελάδες. Αντίθετα τα ακίνητα όλο και σε τρεχάματα θα σε βάλουν. Η δε αξία τους προσδιορίζεται χρηματιστηριακά τώρα τελευταία. Αν είχα λεφτά θα αγόραζα χρυσό και μεγάλες εκτάσεις χωραφιών αλλά ενιαίες.

 4. Ζαγκάλο avatar
  Ζαγκάλο 18/08/2008 22:43:26

  "...οι ήσυχοι νοικοκυραίοι θα μεταλλαχθούν σε οργίλο λαό..."

  Σιγά ρε φάκτορα μην οργιστεί ο λαός.
  Ανθρωπάκια είμαστε όλοι, αν δεν είμασταν θα φτάναμε στο χάλι που είμαστε τώρα;

  Ουδέποτε οργίστηκε τούτος ο λαός ότι και να του έκαναν. Ας μας πει κάποιος πότε είχαμε μια πραγματικά μαζική εξέγερση. Όλοι σκύβουν το κεφάλι και γονυπετείς παρακαλάνε την εκάστοτε εξουσία πολιτική και οικονομική να τους πετάξει κανένα κοκκαλάκι...

 5. darwin avatar
  darwin 18/08/2008 23:14:18

  opa ksadelfioa me toys skopianous?

  Ξαδέλφια με Ρουμάνους και Γιουγκοσλάβους οι Έλληνες


  Τον πρώτο γενετικό χάρτη της Ευρώπης δημιούργησαν επιστήμονες


  TΗΕ ΝΕW ΥΟRΚ ΤΙΜΕS , Του Νicholas Wade


  Γενετικά, οι Έλληνες είμαστε πρώτα ξαδέρφια με τους Ρουμάνους και τους κατοίκους της πρώην Γιουγκοσλαβίας, μακρινά όμως με τους Πολωνούς, τους Άγγλους ή τους Ολλανδούς. Σύμφωνα με τους επιστήμονες που δημιούργησαν τον πρώτο γενετικό χάρτη της Ευρώπης, αυτό δεν είναι περίεργο...

  Oι ευρωπαϊκοί πληθυσμοί έχουν αρκετές ομοιότητες μεταξύ τους αλλά και σημαντικές διαφορές, λένε οι ειδικοί. Δεξιά στον χάρτη φαίνονται οι περιοχές στην Ευρώπη όπου ζουν οι πληθυσμικές ομάδες από τις οποίες αντλήθηκαν δείγματα για την επιστημονική έρευνα του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Εrasmus στην Ολλανδία. Αριστερά, στον γενετικό χάρτη, φαίνεται η σχέση που έχουν οι 23 πληθυσμικές ομάδες μεταξύ τους, αν συνδέονται δηλαδή γενετικά. Από αυτόν τον χάρτη προκύπτει και η γενετική σχέση μεταξύ των πληθυσμών της χώρας μας, της Ρουμανίας και της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

  ΟΥΝΑ ΦΑΤΣΑ, ΟΥΝΑ ΡΑΤΣΑ;

  Οι Έλληνες φαίνεται να έχουν πολύ μικρότερη γενετική συγγένεια με τους Ιταλούς απ΄ ό,τι με τους Ρουμάνους και τους Γιουγκοσλάβους

  Σύμφωνα με τους δόκτορες Μάνφρεντ Κάιζερ και Όσκαρ Λάο, οι οποίοι δημιούργησαν τον χάρτη, ο κάθετος άξονας δείχνει τις γενετικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Βορρά- Νότου και ο οριζόντιος τις διαφορές μεταξύ Ανατολής- Δύσης.

  Η Ευρώπη εποικίστηκε τρεις φορές στο μακρινό παρελθόν και αυτό γινόταν πάντα από τον Νότο: έτσι πριν από 45.000 χρόνια έφτασαν οι πρώτοι σύγχρονοι άνθρωποι, πριν από 17.000 χρόνια συνέβη ο δεύτερος εποικισμός, ενώ η τρίτη μεγάλη μετεγκατάσταση έγινε από μετανάστες που έφεραν από την Εγγύς Ανατολή τη νέα αγροτική τεχνολογία πριν από περίπου 10.000 χρόνια. Όπως επισήμανε ο δρ Κάιζερ, οι γενετικές διαφορές που παρουσιάζουν οι σημερινοί Ευρωπαίοι αντανακλά πιθανότατα τις επιπτώσεις αυτών των τριών μεγάλων ρευμάτων εποικισμού προς την Ευρώπη.

  Η χρησιμότητα
  Οι ειδικοί επισημαίνουν μάλιστα πως λόγω ακριβώς αυτών των διαφορών, ίσως στο μέλλον καταστεί δυνατό να δημιουργηθεί ένα εγκληματολογικό τεστ, το οποίο θα μπορεί να απαντά στο ερώτημα από ποια χώρα προέρχεται κάποιος.

  Ο γενετικός χάρτης της Ευρώπης δείχνει στους ειδικούς πως εντός της Ευρώπης διαμορφώνονται δύο κρίσιμες γενετικές διαφορές.

  Η πρώτη χωρίζει τους Φινλανδούς από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους επειδή ο φινλανδικός πληθυσμός επεκτάθηκε από μια πολύ μικρή βάση (στον γενετικό χάρτη προσδιορίζονται με μπλε χρώμα) και η άλλη τους Ιταλούς από τους άλλους Ευρωπαίους (στον χάρτη προσδιορίζονται με κίτρινο χρώμα, κάτω, στο κέντρο), πιθανόν γιατί οι Άλπεις δυσχέραναν τη μετανάστευση ανάμεσα στην Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη.


  «Σφραγίδες» ευρωπαϊκής προέλευσης

  ΚΑΤΑ τη μελέτη τους οι ειδικοί εξέτασαν 300.000

  σημεία στα οποία προκύπτουν γενετικές παραλλαγές σε 2.500

  ανθρώπους. Όμως η ανάλυση αυτών των σημείων γενετικών παραλλαγών απαιτεί γενετικό υλικό σε ποσότητα μεγαλύτερη από αυτήν που διατίθεται συνήθως. Έτσι οι επιστήμονες θέλουν τώρα να εστιάσουν την προσοχή τους στην αναζήτηση των σημείων εκείνων που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως «σφραγίδα» της ευρωπαϊκής προέλευσης. «Οι περιοχές του γονιδιώματος που φέρουν τα πιο ισχυρά σημάδια μπορεί να είναι εκείνες που επηρεάζονται από την εξελικτική διαδικασία», επισήμανε ο δρ Κάιζερ.

  Από τα 100 πιο δυνατά σημεία, τα 17 εντοπίζονται στην περιοχή του ανθρώπινου γονιδιώματος που συνδέεται με την ανοχή στη λακτόζη- μια προσαρμογή που προέκυψε στους βοσκούς βοοειδών της Βόρειας Ευρώπης πριν από 5.000

  χρόνια. Στην έρευνα συνέβαλε η Αναστασία Κουβάτση, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

 6. διπλωμάτης avatar
  διπλωμάτης 18/08/2008 23:32:46

  o Καραμανλής βάζει ταφόπλακα στα νοικοκυριά..ο Σεπτέμβρης θα είναι κατάμαυρος σαν τους κυβερνήτες μας...και στο τιμόνι ένας ΑΝΗΜΠΟΡΟ ΧΟΝΤΡΟ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙ..
  βρε που πάμε...(αείμνηστος Αυλωνίτης)

 7. Nick avatar
  Nick 18/08/2008 23:36:33

  ΠΟυ θα γίνει ακόμη πιο κατάμαυρος από χρεωκοπίες "ανεπτυγμένων" (τρομάρα τους) κρατών.

 8. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 19/08/2008 00:25:21

  An ginei afto, einai-syn tois allois- kai omologia anikanotitas kai apotychias...

 9. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 19/08/2008 01:35:44

  @Anonymous 9
  Εάν δεν υπήρχε αυτή η νοοτροπία φίλε, δε θα υπήρχαν και οι άλλες κυράτσες από πάνω. Αλλά οι ελληνάρες είναι μη τους θίξεις τα τσερόκια. Οι νοικοκυραίοι ήταν μια ζωή οι στυλοβάτες του συστήματος και του 80% στον δικομματισμό. Απλά το διάλειμμα τελείωσε, γιατί οι ίδιοι ροκανίσανε το κλαρί που καθόντουσαν. Μια ζωή μούχλα και μετά κλάματα για την παγκοσμιοποίηση.
  Το "νοικοκυραίος" δεν αποτελεί κοινωνική τάξη, αλλά κύρια κοινωνική νοοτροπία, η πιο συγκεκριμένα κοινωνική μούχλα. Οι μάγκες είναι μην τυχόν και θίξεις κανένα Πασόκ και μην τυχόν μιλήσεις για καμιά αριστερά άνευ αλέκας και τσίπρα. Γουστάρουν τη μπόχα.
  Ο πέλεκυς θα πέσει σκληρός, αλλά από τη φτωχολογιά και τους κοινωνικά ευαίσθητους. Γιατί δεν νομίζω να περάσανε εννιά εκατομμύρια νοματαίοι από το μαγαζί για να τους δώκεις δάνειο για τσερόκι.

 10. george avatar
  george 19/08/2008 02:29:01

  ΟΛΗ Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ... ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ. ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΚΡΑΙΑ ΦΤΩΧΕΙΑ ,ΤΗΝ ΑΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ.
  ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ,ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ,ΟΛΟΙ ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ...ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΤΡΑΒΗΞΟΥΝ ΠΡΟΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ...

  ΑΛΛΑ ΠΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΕΙ...ΦΤΩΧΟΙ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΕ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ.

 11. kinezos avatar
  kinezos 19/08/2008 08:11:21

  ΚΑΛΑ. ΠΡΙΝ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ Η ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ 700ΕΥΡΩ, ΑΣ ΜΟΥ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΣΟΙ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΔΕΣ ΘΑ ΕΜΠΛΕΚΑΝ ΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΛΕΚΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ή ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΠΛΕΞΑΝ ΟΙ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΗΣΑΝ ΚΑΙ ΧΤΙΣΑΝ ΟΤΙ ΕΧΤΙΣΑΝ. ή ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΗΤΗΣΗ???? Ε, ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ??? ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ, ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ, ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ. ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΖΟΡΙΚΕΣ ΜΕΝ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΦΟΔΟΦΟΡΕΣ ΔΕ. ή ΜΗΠΩΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙ ΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΑΡΕΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ??? ΜΟΛΙΣ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΓΡΑΒΑΤΕΣ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕ ΘΕΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ 3000 ΤΟ ΜΗΝΑ. ΑΜΑ ΣΟΥ ΠΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕ ΝΑ ΜΠΑΡΚΑΡΕΙΣ, ΘΑ ΤΟΝ ΠΕΙΣ ΤΡΕΛΛΟ. Ε, ΔΕ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΤΣΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΕΝΙΕΣ ΕΙΧΑΝ ΤΑ ΖΟΡΙΑ ΤΟΥΣ. ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΟΙ ΜΕΤΑ-ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ. ΑΠΛΑ ΓΙΑΥΤΟΥΣ ΚΑΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΠΟΝΕΣΑΝ ΑΔΙΑΜΑΡΤΗΡΗΤΑ ΚΑΙ ΦΤΙΑΞΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΑΠΛΑ ΓΙΑΤΙ ΗΞΕΡΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ. ΤΩΡΑ ΟΙ ΝΕΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΚΑΛΟΜΑΘΑΝ. ΓΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΟ ΑΛΗΘΕΣ, ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΕ ΤΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΞΕΝΟΥ ΘΑ ΦΑΕΙ ΣΙΔΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙ ΛΙΓΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ. ΟΙ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΔΕΣ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΟΛΑ. ΔΕΝ ΘΑ ΑΡΓΗΣΕΙ ΟΜΩΣ Η ΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥΣ.

 12. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 19/08/2008 09:28:51

  Αν μπλέξουν οι πιτσιρικάδες με τα επαγγέλματα των πατεράδων τους πάλι 700 Ευρώ θα βγάζουν αφού έχουν ρίξει τις τιμές οι μετανάστες.

 13. Africa avatar
  Africa 19/08/2008 11:04:14

  Φακτορ πολυ καλη αναλυση! Θελω να ελπιζω οτι κατι θα αλλαξει! Δεν μπορει οι Ελληνες να υποφερουν τοσο πολυ απο την διαπλοκη των πολιτικων. Ακουγεται γραφικο?

 14. kinezos avatar
  kinezos 19/08/2008 11:06:22

  @ΕΞΑΚΤΙΝΟΣ

  ΘΕΣ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΠΟΣΑ ΒΓΑΖΕΙ ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΝΑΥΤΙΚΟΣ ή ΕΝΑΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΝΑΥΤΙΚΟΣ? ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ? ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ή ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ? ΕΝΑΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΤΗΣ? ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΠΛΟΙΩΝ? ΕΝΑΣ ΤΟΡΝΑΔΟΡΟΣ? ΠΑΙΔΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΘΗΣΑΥΡΟΣ. ΣΑΣ ΤΟ ΛΕΩ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΕΠΕΙΔΗ ΚΙΝΟΥΜΑΙ Σ'ΆΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΟΤΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΗΔΕΝ. ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΥΣ, ΘΕΣΕΙΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΩΣ ΕΠΙ ΤΟ ΠΛΕΙΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ. ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΑΛΙΣΤΑ. ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΖΟΡΙΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ. ΕΓΩ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΥΠΕΥΘΥΝΑ, ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ (ΠΟΥ..ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ...ΘΗΣΑΥΡΙΖΟΥΝ) ΠΟΥ ΨΑΧΝΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΣΕ ΣΤΡΩΜΕΝΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ. ΤΩΡΑ, ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ ΕΝ ΑΜΑΡΤΙΑΙΣ.

  ΚΑΙ ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΩΝ, ΤΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ ΠΟΥ ΞΕΡΑΤΕ ΤΩΝ 15-20 ΕΥΡΩ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΑ. ΑΠΟ 50ΑΡΑΚΙ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΤΗ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ. Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ. ΑΦΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΟΤΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ...ΒΑΡΑΝΕ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ.

  ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ, ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΤΑΙ ΤΙΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕΣ ΕΥΚΑΡΙΕΣ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΠΑΝΩ ΑΠ'ΟΛΑ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΣΕΙ. ΔΕΝ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΤΑΙ. ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΜΟΝΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΦΤΑΙΕΙ ΚΥΡΙΩΣ Η ΜΙΚΡΟΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΜΑΣ...ΣΠΟΥΔΑΣΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ...ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ...ΟΠΟΥ ΝΑΝΑΙ...ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΜΟΥΡΗ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΟΤΙ Ο ΚΑΝΑΚΑΡΗΣ ΜΠΗΚΕ ΣΕ ΑΕΙ, ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ.

  ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΚΙΝΑ...ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ.

 15. Nick avatar
  Nick 19/08/2008 11:08:42

  Σήμερα η οικοδομή δεν έχει μεροκάματο. Πάπαλα, τέλος.

  Το πάρτυ του "κτίζω και ΘΑ πουλήσω" τελείωσε.

 16. Ανωνυμος avatar
  Ανωνυμος 19/08/2008 13:37:23

  Μόλις έλθει ο Τσιπρας ,ο Αλαβάνος και η Αλέκα ολοι θα τρώνε με χρυσά κουτάλια.
  Προς τι λοιπόν το αγχος και ανησυχία?

 17. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 19/08/2008 14:41:05

  Φίλοι μου συμφορουμίτες. Σε λιγότερο απο έναν μήνα ο Κωστάκης και το επιτελείο του θα τολμήσει να έλθει στην Θεσσαλονίκη για να εγκαινιάσει την ΔΕΘ. Μαζί του και τα 3/4 των σωμάτων ασφαλείας που θα τους φυλάνε.

  Δέν κάνω καμία πρόβλεψη. Αλλά ότι θα ακούσουν τα σχολιανά τους έτσι ή αλλιώς το ελπίζω για να μήν πώ ότι, το πιστεύω κι'όλας.

  Άν όχι, κάνουμε σημαντικό λάθος στις εκτιμήσεις μας, μεταξύ των οποίων και στις προσωπικά δικές μου.

  Περιμένω την μέρα που θα καταπλεύσουν αλλά περιμένω όλες τις προηγούμενες την συμπαράσταση στην διαμαρτυρία και, άν όχι, σε κάτι ακόμα πιο δυνατό.

  ΠΕΛΙΑΣ

 18. Buona Dea avatar
  Buona Dea 19/08/2008 15:28:14

  Με πληγωνει οχι τοσο η διεθνης κατακραυγη οσο η απαθεια του Ελληνικου λαου, που θυμιζει καποιες νομαδες του Αμοζονιου σε ομαδικο μασημα φυλλων κοκας

 19. nas avatar
  nas 19/08/2008 16:25:37

  @Ανώνυμο
  Συμφωνώ και επαυξάνω! Καμιά ανησυχία, αφού με Τσίπρα πρωθυπουργό και Αλαβάνο σε όποιο υπουργείο διαλέξει...
  @Κινέζο
  Μάλλον για τα παιδιά των άλλων μιλάς που δεν επιλέγουν τα επαγγέλματα του υδραυλικού, του ηλεκτρολόγου ή και του ελαιοχρωματιστή... διότι τα δικά μας έχουν άλλο ρόλο να επιτελέσουν... του δημόσιου υπαλλήλου, ή του κληρονόμου της μικρής/μεσαίας/μεγάλης επιχείρησης...
  @ προς όλους
  Μπάς και θυμάται κανείς πως αν ο Σημιτάκος δεν μας έμπαζε στην ΟΝΕ με αυτή την ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΗ ισοτιμία αλλά και την πλήρη ασυδοσία που επέτρεψε μετά, τα 700 ευρώ θα ήταν περίπου 238.000 σε δραχμές! πως ακούγονται; Λίγα; πολλά;

 20. Nick avatar
  Nick 19/08/2008 16:36:12

  Εάν δεν μπαίναμε στην ΟΝΕ, τώρα θα είχαμε 30%-40% υποτίμηση της δραχμής και καλπάζοντα υπερπληθωρισμό...

 21. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 19/08/2008 19:49:56

  Γιατί θα συνέβαιναν όλα αυτά αν δεν μπαίναμε στην ΟΝΕ? Δεν έπαθε τίποτε η Σουηδία και η Δανία ή η Αγγλία που δε μπήκαν.

 22. Nick avatar
  Nick 19/08/2008 19:57:40

  Η Δανία, η Σουηδία και η Βρετανία ΕΞΑΓΟΥΝ και έχουν ανταγωνιστικές οικονομίες.

  Εμείς εξάγουμε λίγα προϊόντα και επιεικώς μετρίας ποιότητας.

 23. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 19/08/2008 21:45:40

  τι εξάγει η Δανία εκτός από μαϊμουδιάρικη φέτα αγελάδος ή η Αγγλία που τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει όλα τα εργοστάσια?

 24. Nick avatar
  Nick 19/08/2008 22:35:24

  Η Δανία εξάγει και τεχνολογικό εξοπλισμό (αιολική ενέργεια, ηλεκτρονικά συστήματα, ναυπηγεία). Και ξέχασες και τη Lego.

  Δεν έχουν κλείσει όλα τα εργοστάσια στη Βρετανία. Η Toyota, BMW-Mini, Nissan, Honda, Peugeot, Ford και Vauxhall έχουν ακόμη εργοστάσια. Γενικά, εξάγουν μηχανολογικό εξοπλισμό.

  Επίσης, εξάγουν πετρέλαιο Brent (Βόρεια Θάλασσα),τρόφιμα, ένδυση-υπόδηση.

  Εμείς έχουμε τίποτα από τα παραπάνω; Είχαμε τη TEOKAR στο Βόλο και έκλεισε. Πιρέλι, έκλεισε. Κλωσοτϋφαντουργία;

  Πετρέλαιο; Πονεμένη ιστορία. Ενώ υπάρχουν βεβαιωμένα, αξιοποιήσιμα κοιτάσματα στη Δυτική Ελλάδα, δεν κάνουμε εξόρυξη.

 25. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 19/08/2008 23:39:17

  @Anonzmous 28
  Περίμενε μέχρι να μπούνε οι Ρομπέν των Ραφιών στο Μαξίμου και μετά βλέπουμε τι δε θα γίνει καυσόξυλο παρά το "γενναιόδωρο" επίδομα θέρμανσης.

 26. kinezos avatar
  kinezos 20/08/2008 06:35:56

  @anonymous 18

  Ειλικρινα δεν υποτιμησα τη δουλεια κανενος. Σαφεστατα και τα παιδια γινονται αντικειμενα εκμεταλλευσης αγριως. Συμφωνω απολυτα. Αυτο που ειπα ειναι οτι ο επαγγελματικος προσανατολισμος απο τα μαθηματικα ακομα χρονια πρεπει να λαμβανει υποψιν τις αναγκες τις αγορας και τις εμπειριες της κοινωνιας..οποιες κι αν ειναι αυτες. Και οχι τα ποθημενα του καθε μικροαδτου γονιου. Εχει πηξει η ελλαδα πτυχια χωρις επαγγελματικο (οχι γνωσιολογικο) αντικρισμα και εχουν καταντησει τα παιδια χειροτερα απο τους οικονομικους μεταναστες που στιβαζονται στις πλατειες για ενα μεροκαματο. Και απο την αλλη υπαρχουν επαγγελματα προσοδοφορα τα οποια ομως τα θεωρουν πλεμπα απο κουνια (παλι εξ'αιτιας του μικρο-αστισμου των οικογενειων..."σιγα να μην κανω το παιδι μου ναυτικο") και δεν θα σκεφτονταν ποτε να ασχοληθουν. Μ'αυτο τον τροπο εχουν πεσει στο στομα του λυκου μοναχοι τους. Αυτοι δινουν το δικαιωμα στον καθε ιδιωτη αλητη να τους εκμεταλλευεται...αφου εχει να διαλεξει μεσα απο 10αδες χιλιαδες.

  Ασχετο αλλα και σχετικο: Ας κανει καποιος μια ερευνα για τις αγγελιες εργασιας που δημοσιευονται. Για την υπερεξειδικευση που αναζητειται μεσα απο αυτες (πτυχια και μεταπτυχιακα) για θεσεις εργασιας ευτελεις. Ειναι γεγονος οτι πλεον τα εξτρα προσοντα (αυτο που διαβαζει κανεις "θα θεωρηθει προσον") ειναι εντελως αχρηστα απλα το χρησιμοποιουν απροτρεπτικα για να μειωσουν τα εισερχομενα βιογραφικα. ΑΛΗΤΕΙΑ. Δημιουργουν μια ταση φυγης στο εξωτερικο για μεταπτυχιακα και κοντρα μεταπτυχιακα, γιατι βαριεται η καθε κοκοτα στο HR της πολυεθνικης να κατσει να διαβασει 100 βιογραφικα παραπανω. Δεν ειναι υπερβολη..Ψαξτε το.

  Ευτυχως τελειωνουν οι Ολυμπιακοι.

 27. salmonellas avatar
  salmonellas 29/08/2008 14:15:00

  Στην Κινα και σε πολλες αλλες χωρες δημιουργειται μια ισχυρη μεσαια ταξη. Η Γαλλικη επανασταση δημιουργησε μεσαια ταξη. Εδω την εξαφανιζουμε.

  Οσες χωρες καταργησαν τη μεσαια ταξη εσβησαν.

  Ευτυχως δεν θαμαστε στα περιξ οταν ερθει η ωρα της Ελλαδας. Αυτα ειναι τα κατορθωματα της γενιας μας. Κατα τα λοιπα, κυνηγαμε το Βατοπεδιο και τον πρωτο κονομισσαριο που μας ξεμπροστιαζουν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.