08/03/2008 17:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο ημερήσιος Τύπος πεθαίνει

Σενάρια για διπλή κάλπη το 2009 επεξεργάζεται η κυβέρνηση γράφουν σήμερα ΤΑ ΝΕΑ. Τα ίδια ακριβώς λέγαμε κι εμείς στο  Σχέδιο του Μαξίμου για διπλή εκλογική μάχη. Μήπως μας αντιγράφουν; Φυσικά και όχι. Είχαν τις ίδιες πληροφορίες που είχαμε κι εμείς. Εμείς τις βάλαμε χθες, σχεδόν «real time», και η εφημερίδα περίμενε αναγκαστικά μέχρι σήμερα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η ιντερνετική πληροφόρηση θα κερδίσει στο γήπεδό τους και τις εφημερίδες και την τηλεόραση.

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο μεγιστάνας των media Ρούμπερτ Μέρντοχ «δεν περνάει ούτε μια μέρα που να μη γράφει κάποιος τον επιτάφιο των εφημερίδων… Οι περισσότεροι εξ ημών καθίσαμε στ' αβγά μας ελπίζοντας ότι η «ψηφιακή επανάσταση» θα εξατμιστεί σιγά σιγά. Ε, λοιπόν, δεν θα εξατμιστεί και καλό θα ήταν να προσαρμοστούμε γρήγορα στη νέα πραγματικότητα...Αν δεν ξυπνήσουμε και δεν προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις του κόσμου, θα γίνουμε «δεύτερα βιολιά» ή, ακόμη χειρότερα, θα εξαφανιστούμε. Πρέπει επίσης να προσθέσουμε ήχο και εικόνα στον γραπτό λόγο και να αγκαλιάσουμε τις προσωπικές ιστοσελίδες (τα blog δηλαδή). Έτσι, ο αναγνώστης που ξεκίναγε ως τώρα τη μέρα του με καφέ και εφημερίδα, θα την ξεκινάει στο μέλλον με καφέ, ιστοσελίδα και μετά με την εφημερίδα μας».

Δημοσκόπηση εξάλλου της εταιρείας Zogby έδειξε ότι οι μισοί Αμερικανοί προτιμούν το Διαδίκτυο για την ενημέρωσή τους, ενώ μόνο ένας στους τρεις μαθαίνει τα νέα από την τηλεόραση και μόνο ένας στους δέκα από το ραδιόφωνο ή τις εφημερίδες. Οι επτά στους δέκα (67%) θεωρούν ότι η «παραδοσιακή» δημοσιογραφία δεν τους προσφέρει αυτό που χρειάζονται. Από τα 1.979 άτομα που δέχτηκαν να απαντήσουν, σε δημοσκόπηση, σχεδόν οι μισοί δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο ως κύρια πηγή ενημέρωσης, συγκριτικά με 40% πριν από μόλις έναν χρόνο. Λιγότεροι από το ένα τρίτο προτιμούν την τηλεόραση, το 11% ενημερώνεται κυρίως από το ραδιόφωνο και μόλις 10% από τις εφημερίδες.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. γάιδαρος avatar
    γάιδαρος 09/03/2008 13:53:30

    Στην αγγλική γλώσσα, σπάνιο μέν αλλά υπαρκτό, παίζουν δύο λέξεις που αποδίδουν πολύ καλύτερα τα υλικά και τις τεχνικές του Ελληνικού εξαμβλώματος ΜΜΕ.Οι λέξεις είναι Broadcast και Communication. Αλλο ζήτημα επομένως η Φωνή της Αμερικής και άλλο το blog. Το Διαδίκτυο άνοιξε τα κανάλια της ουσιαστικής Επικοινωνίας, και επομένως ποιός θα τρώει πλέον την κονσέρβα των Μέσων Μονόδρομης Εκπομπής (ΜΜΕ), πληρώνοντας κ΄ από πάνω;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.