#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/05/2013 18:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο εφησυχασμός, χειρότερος εχθρός της κυβέρνησηςΤο είχαμε επισημάνει σε ανύποπτο χρόνο. Κάποιοι έχουν αρχίσει από τώρα τις χαρές και τα πανηγύρια για τα όποια καλά στοιχεία για την οικονομία. Νομίζουν ότι με ένα πρωτογενές πλεόνασμα (και μάλιστα λογιστικό), με πτώση των spreads, με μια – δύο αποκρατικοποιήσεις και με άνοδο του Χρηματιστηρίου η Ελλάδα έγινε παράδεισος.

Αν δει κανείς ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης ή ακόμη και στελέχη των τριών κομμάτων που τη στηρίζουν θα νομίσεις ότι μεταμορφώθηκε η χώρα μέσα σε λίγες ημέρες.

Μα πριν τρεις εβδομάδες δεν ήταν στην κόψη του ξυραφιού οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και οι δόσεις; Πριν λίγο καιρό δεν υπήρχαν προβλήματα και προβληματισμοί για την πορεία της οικονομίας; Πώς ξαφνικά όλα είναι καλά;

Σε άλλο άρθρο είχαμε επισημάνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ένα βήμα τη φορά. Ότι ένα χρόνο μετά τις εκλογές η κατάσταση είναι ασφαλώς πολύ καλύτερη. Ότι υπάρχουν πολλά θετικά μηνύματα και ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων. Γενικά, ότι έχει αλλάξει το κλίμα και οι δανειστές μας βλέπουν τις προσπάθειες που κάνει ο ελληνικός λαός.

Άλλο, όμως, να είσαι αισιόδοξος για το μέλλον κι άλλο να δημιουργείς μια επίπλαστη πραγματικότητα. Γι’ αυτό και κάποιοι θα πρέπει να «πατήσουν φρένο» στα πανηγύρια και θα πρέπει να βάλουν ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια στον αγώνα που κάνουν για να βγει οριστικά η χώρα από την κρίση.

Ο πρωθυπουργός και ο Γ. Στουρνάρας που γνωρίζουν καλύτερα τα νούμερα το έχουν πει: Έξοδος στις αγορές το 2014 αν συνεχιστεί η καλή πορεία των εσόδων και ο εξορθολογισμός που επιχειρείται. Άλλωστε, σε ένα χρόνο από σήμερα τα δανεικά που έχουμε συμφωνήσει τελειώνουν. Ή λοιπόν θα πάμε σε νέο άμεσο δανεισμό από την τρόικα (αν μας δώσουν) με νέα Μνημόνια ή θα βγούμε στις αγορές με καλούς όρους δανεισμού. Δηλαδή με χαμηλά επιτόκια κι όχι με spreads που βρέθηκαν στις 5.000  μονάδες. Είναι, λοιπόν, μονόδρομος και δε χωράνε πανηγυρισμοί. Επισημαίνουμε μόνο τα εξής για να μην τα ξεχνάμε μερικοί προπέτες.

Η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής δεν είναι καλή, όσο κι αν θέλουν κάποιοι να την κρύψουν. Πέρα από τη σκληρή κριτική που γίνεται για τις μειώσεις μισθών και για το γεγονός ότι δεν πέφτουν οι τιμές υπάρχουν κι άλλα σημαντικά σημεία: Για παράδειγμα επισημαίνεται ότι τα Ταμεία είναι έτοιμα να καταρρεύσουν, κάτι που θα σημάνει νέες μειώσεις συντάξεων. Σήμερα ο διοικητής του ΙΚΑ, Ρ. Σπυρόπουλος, είπε πως οι εισφορές μειώνονται με ρυθμό 12% κι αν υπάρξει περαιτέρω μείωση τότε θα χρειαστούν είτε λεφτά από τον προϋπολογισμό είτε μειώσεις συντάξεων που κανείς δε συζητά.

Οι επιστήμονες που συνέταξαν την έκθεση διαπιστώνουν ότι «τρία χρόνια από την έγκριση της πρώτης συμφωνίας, η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, που εισήλθε στον έκτο συνεχόμενο χρόνο ύφεσης, παραμένει ασφυκτική». Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η Ελλάδα θα έχει χάσει ως το τέλος του 2013 περίπου το 25% του ΑΕΠ της σε σύγκριση με το έτος 2007.  «Αυτή η τεράστια πτώση του ΑΕΠ είναι συγκρίσιμη με τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις του 20ού και του 21ου αιώνα. Στο τέλος του 2013 η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι παγκοσμίως η τρίτη μεγαλύτερη τα τελευταία 100 χρόνια και η πρώτη σε διάρκεια, ξεπερνώντας ακόμη και τη μεγάλη ύφεση των ΗΠΑ» αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης. Η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση στην ανεργία μεταξύ των χωρών της ΕΕ, καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας τον Φεβρουάριο του 2013 διαμορφώθηκε στο 27%, έναντι 21,9% τον Φεβρουάριο του 2012 (αύξηση κατά 23,3%) και 26,7% τον Ιανουάριο του 2013.

Αυτά τα στοιχεία είναι γνωστά σε όλους: Εσωτερική υποτίμηση χωρίς μείωση τιμών, ανεργία, βαθιά ύφεση και έσοδα που είναι μειωμένα διότι ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει φόρους.

Τα μέτωπα, αυτά, λοιπόν, δεν επιτρέπουν πανηγυρισμούς. Μπορεί να υπάρχει καλύτερη εικόνα σε ορισμένους δείκτες και μπορεί να ελπίζουμε σε επενδύσεις από το εξωτερικό, όμως, οι προκλήσεις είναι ακόμη μεγάλες.

Προειδοποίηση λοιπόν στην κυβέρνηση. Ένα βήμα τη φορά και σταθερό, χωρίς εφησυχασμό. Διότι είναι κακό να χτίζεις παλάτια σε σαθρά θεμέλια. Πρώτα ρίχνονται τα μπετά στα θεμέλια και μετά ολοκληρώνεται η οικοδομή.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. mara M. avatar
  mara M. 11/05/2013 19:28:21

  To Καλοκαίρι θα ανοίξει θέμα ασφαλιστικού, Ο ΟΑΕΕ έχει ήδη καταρεύεσει. Ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει 4 δις και εξακολουθεί ανεξέλεγκτα να μοιράζει δωρεάν παραπεμπτικά παρακλινικών εξετάσεων. Οι πάροχοι υγείας δεν πληρώνονται, ενώ εκτελούν χιλιάδες εξετάσεις. Σε λίγο θα γίνει το μπάμ και καποιοι πανηγυρίζουν υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας.

  • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
   Συριζαλβανία του Χότζα @ mara M. 11/05/2013 22:15:54

   Ο Στέφανος Μάνος έχει κάνει πρόταση για το ασφαλιστικό μέσω της μετατροπής του από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό, για την ακρίβεια θέλει λίγη παραπάνω επεξεργασία, αλλά όπως και να την καταθέσει ο Μάνος θα θεωρηθεί αρκετά νεοφιλελεύθερη και αντιλαϊκή για να τη συζητήσουμε σοβαρά στην ημισοβιετική Ελλάδα. Ας ελπίσουμε ότι οι ''μαγοι'' του Τσίπρα με τις ρεαλιστικές προτάσεις ανάπτυξης μέσω μεγάλων δημοσίων επενδύσεων(!!!) θα μειώσουν την ανεργία, αυξάνοντας τα έσοδα των ταμείων από ασφαλιστικες εισφορές και θα σώσουν το ασφαλιστικό...

   • mara M. avatar
    mara M. @ Συριζαλβανία του Χότζα 11/05/2013 23:12:48

    Bλέπω προεξοφλείς ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Με εκπλήσσεις.Κι εγώ θα σε εκπλήξω. Σε πολλά συμφωνώ με το Μάνο.

    • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
     Συριζαλβανία του Χότζα @ mara M. 12/05/2013 01:20:50

     Δε μίλησα για την επόμενη κυβέρνηση αλλά αφού το θέτεις, όλα είναι πιθανά, εδώ ο ΓΑΠ έγινε Πρωθυπουργός... Πάντως, ναι το ομολογώ όταν διάβασα ότι συμφωνείς σε πολλά με το Μάνο την έπαθα μια έκπληξη!!!

     • mara Μ avatar
      mara Μ @ Συριζαλβανία του Χότζα 12/05/2013 16:39:45

      :)

 2. δημης avatar
  δημης 12/05/2013 00:49:15

  Η...ΕλΣΤΑΤ ...παιδιά η...ΕΛΣΤΑΤ.... αυτή θα μας πεί πόσο ευτυχισμένοι είμαστε ,πόσο πρέπει να κλαίμε ...
  Εδώ και στην σκέψη αλλαγής του προϊσταμένου της φαγαμε ,τι γράφω το ...κατάπιαμε αμάσητο , απαγορευτικό...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.