#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/08/2013 08:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο ελληνικός ΡουβίκωναςΗ ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να μην καταλαβαίνει τίποτε από αυτό που της συμβαίνει και κυρίως αδυνατεί να αντιληφθεί που ακριβώς βρίσκεται και ποιο πρέπει να είναι το επόμενο βήμα της. Ο Πρωθυπουργός και οι συν αυτώ, οι μόνοι που έχουν ρεαλιστική εικόνα του προβλήματος, δεν θα μπορέσουν να εφαρμόσουν την σκληρή και πικρή θεραπεία, αν πρώτα η κοινωνία δεν αποδεχτεί την θανατηφόρο φύση της ασθένειάς της και αν οι παλαβοί αντιπολιτευόμενοι κυρίως της αριστεράς δεν σταματήσουν να υπονομεύουν τον μονόδρομο που πρέπει να τρέξει απνευστί και ταχύτατα η χώρα.

Σκεφτείτε την εικόνα, ως Έθνος και κράτος έχουμε φτάσει στην όχθη του ορμητικού Ρουβίκωνα της πολιτικοοικονομικής μας κατάντιας. Η μόνη λύση είναι να τραβήξουμε εμπρός, δηλαδή να περάσουμε απέναντι, με άλλα λόγια να αλλάξουμε τα πάντα όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Είναι βέβαιο πως για να γίνει αυτό θα πρέπει να κάνουμε μεταρρυθμιστικά άλματα και όχι μικρά-μικρά δοκιμαστικά και διστακτικά βήματα που μας φέρνουν όλο και βαθύτερα στο ορμητικό ρέμα με κίνδυνο να παρασυρθούμε από κάποιο ατύχημα ή κάποιο στραβοπάτημα δικό μας. Μονάχα με άλμα αλλαγών στα πάντα είναι δυνατόν να νικήσουμε την δύναμη του νερού της κρίσης που αλλιώς θα μας καταπιεί οπωσδήποτε.

Το κρίσιμο είναι να πιστέψει η κοινωνία πως για να σωθούμε πρέπει να περάσουμε τον οικονομικό μας Ρουβίκωνα. Επειδή υπάρχουν και οι παλαβοί της αριστεράς, οι ψεκασμένοι της δεξιάς, τα χρυσά αυγά, οι κομμουνιστές και αυτοί που έχουν προσωπικά και διαπλεκόμενα συμφέροντα, οι οποίοι μας λένε κραυγάζοντας πως όχι μονάχα δεν πρέπει να περάσουμε τον ποταμό, αλλά πρέπει να γυρίσουμε πίσω στα γνωστά, στην τίμια φτώχια, στην δραχμή, στην ύποπτη διατροφική αυτάρκεια στην ανασφάλεια της εθνικής μας μοναξιάς. Αν οι Έλληνες προκρίνουμε μια τέτοια λύση και υποστρέψουμε τώρα ως κοινωνία γυρίζοντας την πλάτη στον μοναδικό δρόμο που μπορεί να μας βγάλει από τα βαθιά, τότε θα καταδικάσουμε την κοινωνία, το Έθνος και τους εαυτούς μας μαζί, στην χειρότερη μοίρα που θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε.

Εδώ λοιπόν, στην απότομη όχθη του Ρουβίκωνα της Ελλάδας στεκόμαστε βουτηγμένοι μέχρι τον λαιμό στο ορμητικό ρέμα. Κάποιοι μετά βίας κρατιούνται όρθιοι, κάποιοι έχουν παρασυρθεί, κάποιοι κινδυνεύουν κάθε στιγμή να πνιγούν. Είναι φανερό, όσοι δεν έχουν θολωμένο μυαλό το βλέπουν καθαρά. Αν προχωρήσουμε έτσι, με ασταθή βήματα και πισωγυρίσματα δεν έχουμε καμιά τύχη. Δύο είναι οι επιλογές μας. Η πρώτη, να τραβηχτούμε λιγάκι πίσω και αφού πάρουμε φόρα να πηδήξουμε και κάνοντας άλμα πιο γρήγορα και πιο ψηλά από την φθορά, να βρεθούμε απέναντι. Η δεύτερη, να ακούσουμε τους τρομαγμένους, τους θυμωμένους και τους βολεμένους και να μην περάσουμε το ποτάμι. Να μείνουμε αιωνίως στην μιζέρια και την οπισθοδρόμηση της μακροχρόνιας φτώχιας, να πεινάσουμε, να κινδυνεύσουμε να χάσουμε αμαχητί, όλα όσα κατακτήσαμε μέχρι τώρα ως λαός και ως χώρα.

Η πρώτη επιλογή είμαι βέβαιος πως είναι η επιλογή του Πρωθυπουργού και ενός μικρού αλλά αποφασισμένου τμήματος του πολιτικού κόσμου, όχι απαραίτητα του ιδίου κόμματος ή της ίδιας περιοχής του πολιτικού φάσματος. Ο τρόπος που πρέπει να γίνει αυτό το ριψοκίνδυνο άλμα είναι και αυτός γνωστός. Καταρρακτώδεις μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, ρηξικέλευθες αλλαγές στην φορολογία και το τραπεζικό σύστημα, κατακλυσμιαίες αλλαγές στην δικαιοσύνη, ραγδαίες αποκρατικοποιήσεις, μείωση σε μια μέρα των δημοσίων εξόδων στο μισό και πέρασμα των κεφαλαίων που θα περισσέψουν στην ανάπτυξη και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, με χρηματοδότηση ελληνικών επενδύσεων. Δηλαδή, βίαιο και ταχύτατο πέρασμα από την κρατική ή ημι-κρατική οικονομία σε ελεύθερη οικονομία αγοράς, με παράλληλη ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους.

Δεν είναι μια εύκολη επιλογή και είναι αδύνατο να αποτολμήσει κάποιος να την ακολουθήσει αν δεν είναι σίγουρος πως και η κοινωνία ακολουθεί, καταλαβαίνει και πιστεύει. Είναι όμως ο μοναδικός τρόπος να περάσουμε απέναντι. Αν είναι να συνεχίσουμε να τσαλαβουτάμε άτσαλα στο θολό νερό, με κίνδυνο με το παραμικρό λάθος ή το ελάχιστο στραβοπάτημα (κάποιων βουλευτών;) να πνιγούμε ξαφνικά, καλύτερα να παραδώσουμε από τώρα τα κλειδιά της χώρας στα τρελά παιδιά του Αλέξη να μας οδηγήσουν εκ του ασφαλούς στην συλλογική ανυποληψία και στην εθνική μας πείνα. Δεν θα πεθάνουμε βέβαια, αλλά είναι βέβαιο πως θα έχουμε χάσει την μοναδική ευκαιρία να διαβούμε τον εθνικό μας Ρουβίκωνα και να περάσουμε έστω και λαβωμένοι και κομματιασμένοι απέναντι. Επειδή όπως έλεγε και ο Ηράκλειτος νομίζω, «τα πάντα ρει, δις εις τον αυτόν ποταμόν ουκ αν εμβαίης».

Akenaton

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 10/08/2013 09:41:53

  Πέρασα τέσσερεις Ρουβίκωνες διαβάζοντας τό κείμενό σου χωρίς νά συναντήσω αυτά πού θεωρώ βασικά στοιχεία τού "ελληνικού προβλήματος":
  -Τό πρόβλημα τής ΕΖ δέν είναι αποκλειστικά ελληνικό καί, μετά τίς γερμανικές εκλογές, τά αντίστοιχα τής Ισπανίας, Πορτογαλλίας καί Ιταλίας θά αναγκάσουν τήν επίσης εκτεθιμένη (πρός ΗΠΑ) Γερμανία νά πάρει τελική θέση, πιθανότατα αναχωρητική (αφού ότι ήταν νά πάρει από τό νότο τό πήρε καί ο προσανατολισμός της είναι δεδομένος μονόδρομος (Ρωσσία-Κίνα).
  -Οι ΗΠΑ θά κάνουν ότι μπορούν γιά νά διατηρήσουν τό $ ώς διεθνές αποθεματικό νόμισμα-πετροδολάριο, τής κατάρευσης τού ευρώ περιλαμβανομένης.
  -Οι γεωπολιτικές συνθήκες στήν περιοχή μας παραμένουν ασταθείς όσο τό Ισραήλ παίζει ακόμα μέ τήν επιλογή διαδρομής τού φυσικού αερίου, η Ρωσσία μένει πιστή στή Συρία, η εκμετάλευση τού "αζέρικου αέριου" (Σάχ Ντενίζ) δέν είναι τόσο απλή τεχνικά/οικονομικά καί, τέλος
  -Οι Κύπριοι αδελφοί μας δέν φαίνονται τόσο αφελείς ώστε νά αποκοπούν από τό παρελθόν τους, δένοντας τό μέλλον τους μέ τόν κατακτητή, ασχέτως μέ τήν όποια επιλογή τών Αναστασιάδηδων.

  • Κώστας Σταματάκης avatar
   Κώστας Σταματάκης @ ειδωλοκλάστης 10/08/2013 10:20:17

   Στις αναλύσεις που κάνουμε πρέπει να λαμβάνουμε πολύ σοβαρά το τι συμβαίνει στην Γερμανική οικονομία και βιομηχανία και να ενεργούμε ανάλογα. Πριν έξι μήνες βρέθηκα στην έδρα μεγάλης γερμανικής βιομηχανίας, όπου μας παρουσιάστηκε ο στρατηγικός τους προγραμματισμός για τα επόμενα 20 χρόνια. Το κυρίως ενδιαφέρον τους στρέφεται στις αγορές της Κίνας, Ρωσίας, Ινδίας και Βραζιλίας, των BRICS με απλά λόγια. Μερικά παραδείγματα: για να καλύψουν τις ανάγκες σε ρουλεμάν για τις BRICS, έφτιαξαν επί πλέον 6 εργοστάσια κατασκευής ρουλεμάν. Η αγορά π.χ. σε μεγάλα φορτηγά μεταφοράς στην Ευρώπη θα σταθεροποιηθεί τα επόμενα χρόνια, ενώ για τις BRICS θα δεκαπλασιαστεί.

   Με απλά λόγια ότι ήταν να πάρουν από το Νότο οι Γερμανοί το πήρανε (και αυτό ήταν η χρηματοδότηση της ενοποίησης της Γερμανίας), δεν έχουν ανάγκη τον Νότο και ούτε και την Ε.Ε. Την χρειάστηκαν και την αξιοποίησαν όσο την είχαν ανάγκη για να σταθούν στα πόδια τους μετά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο, τώρα δεν την έχουν ανάγκη και για αυτό οδηγούν τα πράγματα στην Ε.Ε. στα άκρα και στην διάλυση της.

  • akenaton avatar
   akenaton @ ειδωλοκλάστης 10/08/2013 10:20:51

   Κάνετε κι εσείς το ίδιο λάθος με τους περισσότερους είτε πολίτες είτε πολιτικούς. Ασχολείστε σχεδόν αποκλειστικά με τους εξωτερικούς παράγοντες του "ελληνικού προβλήματος" όπως λέτε, αρνούμενοι πεισματικά να δείτε τους εσωτερικούς. Οι εξωτερικοί παράγοντες είναι όμως αστάθμητοι, ανεξέλεγκτοι και παρά το ότι επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά το πρόβλημα, δεν πρόκειται να δώσουν την τελική λύση του προβλήματος. Ακόμη και αν μας χάριζαν όλο το χρέος εν μία νυκτί και πάλι θα είμασταν στα δύσκολα στον βαθμό που δεν προχωράμε τις απαραίτητες εσωτερικές μεταρρυθμίσεις. Εκτός κι αν είναι κανείς επαγγελματίας "συνομωσιολόγος", η ενασχόληση μονάχα με τους εξωτερικούς παράγοντες του προβλήματος, δεν είναι δυνατόν να τον καλύπτει στα πολιτικά, οικονομικά και θεσμικά ζητήματα που το απαρτίζουν. Αυτό ακριβώς προσπάθησα να δείξω πιο πάνω. Είτε θα πάρουμε απόφαση να αφήσουμε το πρόβλημα πίσω ξεπερνώντας το (πιστεύω η επιθυμία του Πρωθυπουργού είναι αυτή), είτε θα επιστρέψουμε χωρίς καμία μάχη, αποδεχόμενοι πως έχουμε νικηθεί και προσπαθώντας να επιβιώσουμε απλώς σε επίπεδα πολύ κατώτερα ακόμη και από το σημερινό για το οποίο πολλοί είναι έτοιμοι να ζωστούν τα φυσεκλίκια και να βγουν στο "βουνό" (πιθανολογώ η κατάληξη μιας διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, μονάχου ή με την παρέα των ΑΝΕ(Ξ)ΕΛ). Η ελληνική κοινωνία θα πρέπει να διαλέξει και γρήγορα. Και με αυτό το δίλημμα, νομίζω πως θα άξιζε κανείς να ρισκάρει ακόμη και πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο-Νοεμβριο!

   • ειδωλοκλάστης avatar
    ειδωλοκλάστης @ akenaton 10/08/2013 18:27:33

    Οταν δυό τουλάχιστον σχολιαστές, μέ "γερμανική" πείρα, συμφωνούν γιά τόν πιθανότατο αναχωρητισμό τής Γερμανίας μετεκλογικά (εξού ίσως καί η κάπως απότομη πρόσφατη "στροφή πρός ΗΠΑ" τού κ Σαμαρά), η επιμονή στήν προτροπή "νά πάμε μπροστά" δέν αρκεί:
    Συμφωνείς ότι τά πιό κρίσιμα προβλήματα στήν εξωτερική πολιτική είναι αυτά πού περιέγραψα, ναί ή ού;

    • akenaton avatar
     akenaton @ ειδωλοκλάστης 11/08/2013 11:16:10

     Δεν θα διαφωνήσω πως αυτά είναι ορισμένα από τα σοβαρά προβλήματα εξωτερικής πολιτικής που αντιμετωπίζει ή θα αντιμετωπίσει η χώρα. Το κρίσιμο κατά την γνώμη μου τούτη την ώρα είναι τι θα κάνουμε με τα εσωτερικά μας προβλήματα, που όχι μονάχα δεν έχουν λυθεί αλλά απειλούν την ίδια την επιβίωσή μας.

 2. Β.Κ.Σιάπκα avatar
  Β.Κ.Σιάπκα 10/08/2013 09:53:28

  ΑΑκενατών όταν κλείνεις ένα άρθρο με Ηράκλειτο δεν μπορείς να βάζεις φωτο νιουτονιας αισθητικής..
  Ο αποκεφαλισμός δε είναι απαράδεκτος κι ας ήταν η φωτο με το κεφάλι του Άρη.
  Αρνιέμαι να το διαβάσω. Κι είναι κρίμα. Άλλαξέ την

  • akenaton avatar
   akenaton @ Β.Κ.Σιάπκα 10/08/2013 13:07:49

   Αγαπητή μου κ. Σιάπκα, δεν είμαι ο υπεύθυνος για την επιλογή των φωτογραφιών. Επίσης, τι εννοείτε με τον αποκεφαλισμό; Που το είδατε;

   • Β.Κ.Σιάπκα avatar
    Β.Κ.Σιάπκα @ akenaton 10/08/2013 16:40:54

    Δεν είχα τα γυαλιά και το πέρασα για αποκεφαλισμό, σχώρα με. Η "νιουτώνεια" αισθητική απωθητική, αλλά τη συνηθίσαμε τόσα χρόνια..., έχει και πολλούς φαν άλλωστε, :). Μόλις γύρισα από το Μουσείο του Παπαγιάννη στο Ελληνικό, έναεμβληματικό γλυπτό του με τα αποκαϊδια του Πολυτεχνείου θα ταίριαζε περισσότερο στο κείμενό σου...
    Από τις λεπτομέρειες δείχνουμε και τις ψυχικές μας αντοχές μας...

 3. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 10/08/2013 10:14:17

  Kαι γιατι αν ειναι ετσι δεν εξηγει ο πρωθυπουργος το προβλημα για να το καταλαβει ο λαος;Μηπως γιατι δεν ειναι ετσι και δεν εξαρταται απο ποταμια και χειμαρρους;Μηπως γιατι τυχον εξηγηση θα γεννησει αποριες αν πραγματι ειναι καλυτερο το ευρω ή η δραχμη;

  • akenaton avatar
   akenaton @ ψυχραιμια 11/08/2013 11:21:06

   Ίσως να διστάζει καθώς φοβάται πως η κοινωνία δεν είναι έτοιμη να το αντιληφθεί. Δεν θα καταφέρουμε όμως με τον ρυθμό που κινούμαστε να υπερβούμε την επικείμενη καταστροφή. Οπότε αργά ή γρήγορα θα το ξεκαθαρίσει. Ίσως και με την μορφή εθνικού υπαρξιακού διλήμματος σε τυχούσες πρόωρες εκλογές όπως προσωπικά προτείνω τον τελευταίο καιρό.

 4. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 10/08/2013 10:21:32

  Εμφανέστατο το ψυχολογικό σόκ της επίσκεψης του Κου Σαμαρά στις ΗΠΑ. ουδείς είναι σε θέση -όχι ότι και ήταν- να δει τα πράγματα ρεαλιστικά. Κατά συνέπεια σκέψη πολιτικά στροβιλιζόμενη παράγει παραζάλη.

  Ως θα είδατε υπάρχει σοβαρότατη αμερικανική ανησυχία για την πολιτική ρευστότητα στην Ελλάδα και σε αυτό ευθύνονται άπαντες , προεξάρχοντος όμως της συνιστώσας της σκληροπυρηνικής δεξιάς η οποία και πολιτικά συναγωνίζεται τον ΣΥΡΙΖΑ στην αποδόμηση του ηγετικού πυρήνα της Ν.Δ. που ταυτόχρονα είναι και πυρήνας της Κυβέρνησης.Το Ελληνικό πολιτικό σύστημα προσφέρει πλήθος μηχανισμών για την παραγωγή πολιτικής ρευστότητας.

  Αν πραγματικά οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν πως θα στηρίξουν την Ελλάδα ενεργά όταν βγεί στις αγορές αυτό αποτελεί πάρα πολύ καλή είδηση.Τα περί γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής δεν αφορούν την Γερμανική Διπλωματία η οποία και αδιαφορεί χαρακτηριστικά για τις αμερικανικές ανησυχίες στην ευρύτερη περιοχή

  Στο εσωτερικό κρατείστε μικρό σακούλι. Οι μεταρρυθμίσεις είναι απορυθμίσεις καθώς δεν διακρίνονται απο ποιοτικά χαρακτηριστικά, η διαφθορά και η φοροδιαφυγή αποδεικνύονται ως φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας με πολυ ισχυρές ρίζες στον κρατικό μηχανισμό που φτάνουν στις παρυφές των πολιτικών κομμάτων μη εξαιρουμένης της Ν.Δ.Η Παραγωγική ανασυγκρότηση ως ορίζεται και εφαρμόζεται, το μόνο που παράγει ειναι κοινωνικό αποκλεισμό και ανατροφοδοτεί την οικονομική δυσπραγία.Οι κινήσεις κορυφαίων υπουργών της Κυβέρνησης τροφοδοτούν την πολιτική το θεάματος και όχι της ουσίας και της παραγωγής πολιτικής. Φυσικά ουδείς να δύναται να τρέφει αυταπάτες για μια ελληνική κοινωνία που έχει εθιστεί στην έκνομη και παραβατική συμπεριφορά

  Το μοντέλο επίπλαστης ανάπτυξης της Ελληνικής κοινωνίας που παρήγαγε την κρίση υπηρετήθηκε κια εξυπηρετήθηκε απο συμπεριφορές και στάσεις που σήμερα επικρατούν στον πολιτικό κόσμο σε όλες τις πλευρές του, απο λογικές που διαχέονται σε ολάκερη την κοινωνία και απαντώνται σε όλα τα επίπεδα της.Αυτοί που παρήγαγαν την κρίση, τα ιδεολογικοπολιτικά τους τέκνα θα μας οδηγήσουν στην ατραπό της δημοκρατικής εξέλιξης; Οσο το πολιτικό και κομματικό σύστημα παραμένει κλειστό θα παράγει υπανάπτυξη.

  Κατάλαβες τώρα (και εσύ) Αγαπητέ Αρθογράφε γιατί πρέπει να σταματήσει η επίθεση φιλίας προς την νεοναζιστική Χρυσή Αυγή και η Ν.Δ. να εκφραστεί με σύγχρονους πολιτικούς όρους παρά την πείνα πολλών θρασιμιών που παραμένουν εγκλωβισμένα στο 1947;

  • akenaton avatar
   akenaton @ Δρόλαπας 10/08/2013 13:10:36

   Μα, αγαπητέ Δρόλαπα, αν με διαβάζετε θα ξέρετε ίσως πως είμαι αναφανδόν εναντίον της "φιλικής" αντιμετώπισης ακόμη και των απλών ψηφοφόρων της ΧΑ σε βαθμό μάλιστα παραξηγήσεως!

 5. Gigi Riva avatar
  Gigi Riva 10/08/2013 10:47:17

  Εμένα θα μου επιτρέψεις αγαπητέ Ακενατον μια θεωρητικότερη προσέγγιση, προκειμένου να υπάρχει το σχετικό "ομοθυμαδόν".
  Έτσι όμως και γιαυτό, πρέπει να υφίστανται κανόνες παιχνιδιού που θα ισχύουν διά πάσαν νόσον και ασθένειαν, οριζοντίως και καθέτως, και πρίν την διάβασιν και το alea jacta est γνωστοί.
  Να μην αναπτύξουμε τώρα εδώ πώς ορίζονται αυτοί και πώς τεκμηριώνονται... έχουν γραφή άρθρα επί άρθρων και αλλεπάλληλα σχόλια.
  Από όσα συμβαίνουν, στο ζωτικό περιβάλλον που βιώνουμε, φαίνεται το πράγμα που πηγαίνει... ολίγοι μεγαλοεπιχειρηματίες - με όλες τις κρατικές πρόνοιες που δεν έχουν ούτε στον ύπνο τους οραματισθή οι μικρομεσαίοι- εκτός συναγωνισμού και όλοι οι υπόλοιποι να συνωστίζονται προσπίπτοντες για εύρεση εργασίας-"συνεργασίας".
  Και επειδή κανείς από αυτούς δεν είναι παραγωγός χρήματος, μάλλον ας τους ονομάσουμε "μάναντζερς" του πρώην δημόσιου πλούτου... καλλίτερη υποτίθεται διαχείρηση αυτού και οικονομίες κλίμακος... έστω!
  Εφ' όσον όμως ακόμη ζητείται η έγκριση των πολλών (δημοκρατία), λυσιτελέστερο και κέρδος χρόνου είναι να προσδιορίσουμε τις προδιαγραφές επιβίωσης και ατομικής αξιοπρέπειας των πολλών σε αυτό το διαπεραστικά "εξομολογητικό" αυριανό οικοδόμημα (όρα, λόγου χάριν, το "Πρόστιμο 150.000 ευρώ στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων" και τις επιπτώσεις του και τόσα άλλα).
  Σε ένα τέτοιο σύστημα ανεπίστρεπτων εκχωρήσεων - για να μπορεί να δουλέψη αυτό- σε ανεξέλεγκτα (ουσιαστικά) και αυτοτροφοδοτούμενα κέντρα πολυεπίπεδης εξουσίας, πως θα ελέγχονται τα όρια των χρηστικών υπέρ το δέον ανισοτήτων και πώς θα ορισθούν αυτά;
  Επίσης, πού θα πηγαίνουν και υπέρ ποίων οι καθοδηγούμενες, ακατάσχετες πλέον και συγκριτικά αφορολόγητες "υπεραξίες"; Σε κάποιο κοινωνικό, ας πούμε, ταμείο;
  Ποιά θα είναι τα όρια του πλούτου που δημιουργεί αντανακλαστική πολιτική ισχύ;
  Ένας οικονομικός "φιλελευθερισμός" με ισχύ κομμουνιστικής σιδηράς χειρός (βλέπε Κίνα), τί σχέση έχει με τα βιώματα των ιδικών μας συνεργατικών ή αυτόνομων προσπαθειών που είναι και ΟΡΟΙ ΖΩΗΣ; κλπ κλπ κλπ.
  Πολύ θεωρητικά αυτά, το δέχομαι, αλλά είναι μια καλή πρόκληση, ίσως, για το τελικό όραμα που έχουμε κατά νου, προσβλέποντας σε έναν κόσμο, που εν ονόματι του "φιλελευθερισμού" των ολίγων (γενικώς) καταργεί τον φιλελευθερισμό των πολλών (γενικώς).
  Γνωρίζω πως δεν είναι εδώ ο χώρος για τέτοιες "υπαρξιακές" αξιωματικές αναζητήσεις, αρκεί όμως ο προβληματισμός, που σίγουρα όλους μας διακατέχει.
  Και δια να το ελαφρύνωμεν και λιγάκι "ανταποδίδω" με κάτι από την Μήδεια, χωρίς να το συμμερίζομαι εν ζωή απολύτως "Άνω ποταμών ιερών χωρούσι παγαί, και δίκα και πάντα πάλιν στρέφεται".

 6. KOSTAS70 avatar
  KOSTAS70 10/08/2013 11:55:58

  "Καταρρακτώδεις μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα": δηλαδή; ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ - ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ!

  "ρηξικέλευθες αλλαγές στην φορολογία και το τραπεζικό σύστημα" : δηλαδή; ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ, που μέχρι και το ΔΝΤ έκανε να αγανακτήσει"!

  "κατακλυσμιαίες αλλαγές στην δικαιοσύνη" : δηλαδή; θα επιστρατεύονται ΟΛΟΙ όσοι, και μόνο, ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΠΕΡΓΙΑ. Αφήστε τι λέει το Σύνταγμα, αυτά ισχύουν σε Δημοκρατίες!

  "ραγδαίες αποκρατικοποιήσεις" : ΝΕΟ ΠΑΡΤΥ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ, ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ (βλέπε Ρωσία της δεκαετίας του '90), ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΛΙΩΝ ή ακόμα καλύτερα ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ "ΝΕΩΝ" ΤΖΑΚΙΩΝ !

  "μείωση σε μια μέρα των δημοσίων εξόδων στο μισό" : δηλαδή ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ - ΜΙΣΘΟΙ ΠΕΙΝΑΣ για τους εναπομείναντες, ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ (φανταστείτε τι έχει να γίνει στον ΙΤ)!

  "και πέρασμα των κεφαλαίων που θα περισσέψουν στην ανάπτυξη και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, με χρηματοδότηση ελληνικών επενδύσεων" : ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ: τα χρήματα του ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ θα τα .... πάρουν οι "επιχειρηματίες" για να χρηματοδοτήσουν τις "επιχειρήσεις" τους (αλήθεια σε τι διαφέρει αυτή η πρόταση από το Σοβιετικό Μοντέλο), να 'κονομήσουν χοντρά για μια ακόμα φορά και αν τυχόν υπάρχουν ζημίες, θα τις πληρώσει ΦΥΣΙΚΑ το Κράτος (βλέπε "Ελληνικές" Τράπεζες 2008-2013).

  Τελικά ο Νεοφιλελευθερισμός είναι για ΧΟΝΤΡΑ ΓΕΛΙΑ! Ευτυχώς όμως πολύ, πολύ σύντομα θα μας τελειώσει!

 7. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 10/08/2013 12:07:28

  "μείωση σε μια μέρα των δημοσίων εξόδων στο μισό"

  Ήδη έχουν πέσει οι δαπάνες τρομακτικά όταν δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες που εξυπηρετούν χιλιάδες πολιτών ημερησίως δεν έχουν το υλικό να δουλέψουν. Άσε τις εξυπνάδες και τα εύκολα λόγια λοιπόν. Κάνε την έρευνά σου πρώτα και μετά τα λέμε πάλι. Να μπορεί να κοπεί ένα 10% ακόμη από φορείς που θα συγχωνευτούν και υπηρεσίες που θα μετακομίσουν σε κτίρια του δημοσίου γλυτώνοντας ενοίκια, ναι. Όχι το μισό όμως...

  • akenaton avatar
   akenaton @ Γεώργιος Τ. 10/08/2013 12:53:28

   Δεν καταλάβατε τι λέω. Δαπάνες είναι και η μισθοδοσία!

   • daresome avatar
    daresome @ akenaton 10/08/2013 14:13:47

    Η οποία μισθοδοσία περιλαμβάνει και τις παχυλότατες και προκλητικές αμοιβές διαφόρων "ημέτερων" κρατικών μεγαλοστελεχών, συμβούλων, παρασυμβούλων και παρατρεχάμενων, των υπαλλήλων της βουλής (με άλλα λόγια το "σόι" ..... ) και φυσικά τα δυσθεώρητα κόστη συντήρησης των εθνοπατέρων μας, οι οποίοι μας στοιχίζουν πολύ περισσότερα από τον "βασικό μισθό" τους πάνω στον οποίο "χτίζεται" το συνολάκι επιδομάτων, εξόδων, απαλλαγών και πάει λέγοντας ... Γιατί στις περίφημες "περικοπές δημοσίων δαπανών" δεν περιλαμβάνονται ποτέ και αυτά τα "εξοδάκια" ???

 8. occultist avatar
  occultist 10/08/2013 12:37:39

  Αγαπητέ akenaton, διαβάζω τις αναρτήσεις σου και πείθομαι ολο και περισσότερο για την ομοιότητά σου με τον ομνυμο Φαραώ. Εισαι οπως εκείνος, αιρετικός και ριξηκέλευθρος και ευαγγελιζόμενος 'καινές δοξασίες και δαιμόνια΄ τα οποία όμως χάθηκαν μαζί του. Ακόμη και η πρωτεύουσα του κατεδαφίσθηκε και το όνομά του εξαλείφθηκε από αρχεία και ανακαλύφθηκε τυχαία.
  Θα εκθέσω μερικές σκέψεις μου στα γραφόμενά σου.
  1) ""....οι οποίοι μας λένε κραυγάζοντας πως όχι μονάχα δεν πρέπει να περάσουμε τον ποταμό, αλλά πρέπει να γυρίσουμε πίσω στα γνωστά, στην τίμια φτώχια, στην δραχμή, στην ύποπτη διατροφική αυτάρκεια στην ανασφάλεια της εθνικής μας μοναξιάς. ""
  Δεν γνωρίζω την ηλικία σου, αλλά εγώ που έχω περίπου 3/4 του αιώνος στην πλάτη μου, θυμάμαι πολύ καλά οτι στην δραχμή και σύνδεση με το $ τέτοιο χάλι δεν υπήρχε. Οι κατα διαστήματα διορθωτικές υποτιμήσεις της δραχμής εξισορροπούσαν την κατάσταση. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με το Ευρώ. Βέβαια τότε δεν μπορούσαμε να αλλάξουμε αυτοκίνητο κάθε δύο ή τρία χρόνια, αλλά μήπως μπορούμε σήμερα;;;
  2)Οσο για το "τίμια φτώχια" δεν την έχουμε και σήμερα συνοδευόμενη με αυτοκτονίες και κατασχέσεις πρώτης κατοικίας;;
  3) Η " ύποπτη διατροφική αυτάρκεια" έχει εξαλειφθεί με πατάτες και κρεμμύδια απο την Τουρκία, από την Κίνα σκόρδα και ..οδοντογλυφίδες, από την Αργεντινή λεμόνια, ντομάτες από το Βέλγιο, γαλακτοκομικά και κρέατα από την Ολλανδία;;;
  4) Οσον αφορά την ""ανασφάλεια της εθνικής μας μοναξιάς. "" είσαι ευχαριστημένος από την ασφάλεια και την συνδρομή που μας προσφέρει η Ε.Ε τόσο στα εθνικά θέματα, όσο με τα Δουβλίνα και τα Μνημόνια;;

  • akenaton avatar
   akenaton @ occultist 10/08/2013 16:36:40

   Κατ' αρχάς ευχαριστώ για τον "παραλληλισμό" και δεν με "χαλάει" η τελική έκβαση του εγχειρήματος του "αιρετικού" Φαραώ.
   1. Μην συγκρίνετε ανόμοια πράγματα. Η εποχή που είχαμε την δραχμή ως εθνικό μας νόμισμα δεν μπορεί να συγκριθεί με μια απόπειρα ΑΛΛΑΓΗΣ νομίσματος εν μέσω δεινής οικονομικής κρίσης!
   2. Δεν θα σας τρομάξω, όχι. Αλλά μιλάμε για αληθινή φτώχια, εθνική φτώχια, που τώρα δεν την ζούμε ευτυχώς ακόμη.
   3. Είναι "ύποπτη" αυτή η προτροπή, όχι γιατί δεν πρέπει να αναπτύξουμε κι άλλο τον πρωτογενή τομέα (ίσα-ίσα είμαι από αυτούς που πιστεύουν το αντίθετο) αλλά επειδή αυτό το ίδιο σύνθημα χρησιμοποιήθηκε από διάφορα ανελεύθερα καθεστώτα για να επιτύχουν υποχρεωτικές "διαρθρωτικές" αλλαγές με ολέθρια αποτελέσματα για τους λαούς τους. Ζούμε σε καθεστώς ανοιχτών αγορών, άρα πρέπει να στοχεύσουμε στους τομείς που έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα. Σε κάποιες περιοχές του πρωτογενούς τομέα που έχουμε τέτοιο πλεονέκτημα, θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε βάσει σχεδίου.
   4. Θα σας απαντήσω με ένα παράδειγμα. Αν είμασταν στην ΕΕ από το 1961 ας πούμε, ίσως να μην είχαμε βιώσει την επταετία της χούντας και την απώλεια της μσής Κύπρου! Φοβάμαι λοιπόν, πως η έξοδός μας από την ΕΖ και την ΕΕ μπορεί να εγκυμονήσουν ανάλογους εθνικούς κινδύνους και πιστεύω πως κάπου έχω ένα δίκιο για τον φόβο μου.

  • sender avatar
   sender @ occultist 10/08/2013 17:36:41

   Ο Ακενατών ήταν ο ιδρυτής του μονοθεισμού.Επομένως,η σημασία της παρουσίας του στην ιστορία της ανθρωπότητας υπήρξε καταλυτική.{akenaton,άσχετο με το άρθρο,αλλά το θεώρησα αδικία για τον άτυχο Φαραώ,θύμα του ιερατείου της χώρας του].

   • occultist avatar
    occultist @ sender 10/08/2013 20:43:03

    @sender
    Κάνεις μεγάλο λάθος. Διάβασε Ορφικά και Ερμή Τρισμέγιστο.

    • sender avatar
     sender @ occultist 10/08/2013 23:16:36

     Ηταν αυτός που θέλησε τον μονοθεισμο,επίσημη θρησκεία του κράτους του.Με την Εξοδό[της],άρχισε η πορεία της,που φθάνει μέχρι τις ημέρες μας.Διαβάστε ένα ενδιαφέρον βιβλίο του Σ.Φρόυντ,το''Ο άνθρωπος Μωυσής και η μονοθειστική θρησκεία''.

     • ειδωλοκλάστης avatar
      ειδωλοκλάστης @ sender 12/08/2013 12:41:35

      Μέ τόν καιρό καί τήν αποφασιστική συμβολή επαγγελματιών η ιστορία όλο καί βελτιώνεται.

 9. Διογένης avatar
  Διογένης 10/08/2013 12:55:01

  Εξίσου λάθος είναι να βλέπει κανείς μόνον "εσωτερικά" το ζήτημα.

  Η Ελλάδα είχε επί τρεις δεκαετίες τα προβλήματα που υποτίθεται ότι τώρα οδήγησαν στην διακοπή της πιστοληπτικής ικανότητας. Όμως δεν οδήγησαν. Για να γίνει αυτό χρειάστηκε ένας Έλληνας πρωθυπουργός να συκοφαντεί την χώρα επί επτά μήνες, να γυρίζει από πρωτεύουσα σε πρωτεύουσα ζητώντας "στήριξη" εκ του μη όντος, αρχικά, σαν ζητιάνος, ώσπου τελικά η στήριξη κατέστη "αναγκαία" διότι οι απλοί και λιγότερο απλοί επενδυτές άρχισαν να έχουν ανησυχία για το τι γίνεται στην Ελλάδα. Ανησυχία την οποία, παρά την γνώση του τι γινόταν παλαιότερα, ΔΕΝ είχαν.

  Δεν υπάρχει λοιπόν καμιά αμφιβολία για το πώς φθάσαμε στην κρίση και στο Μνημόνιο: Στο Μνημόνιο δεν μας έφεραν οι ασθένειες της ελληνικής οικονομίας, αλλά ένα καλά οργανωμένο σχέδιο. Το οποιο εκμεταλλεύθηκε και αξιοποίησε τις ασθένειες της ελληνικής οικονομίας, ώστε να φαίνεται ότι δήθεν έφταιγαν αυτές για το Μνημόνιο.

  Απο το Μνημόνιο αυτό δεν υπήρχε περίπτωση, λογικά, να βγούμε. Ήταν επίτηδες σχεδιασμένο τόσο σκληρό, ώστε να διατηρήσει και να επαυξήσει την ελληνική κρίση. Η τρομακτική ύφεση που θα έφερνε θα έκανε να καταρρεύσουν τα έσοδα - όπως και έκανε - θα καθιστούσε αναγκαία νέα μέτρα και τα νέα μέτρα θα έφερναν νέα πτώση των εσόδων. Από το σπιράλ αυτό - το οποίο ο εκτελεστής του Μνημονίου περιέγραψε πολύ εύστοχα πριν γίνει πρωθυπουργός ως "φαύλο κύκλο της κατάρρευσης" - η ελληνική οικονομία δεν θα έβγαινε ποτέ.

  Πώς τα καταφέρνει και βγαίνει τώρα, προς γενική έκπληξη; Απλούστατα, αυτό που ήταν εξαρχής οι παθογένειες της ελληνικής οικονομίας λειτούργησε τώρα πια θετικά, λειτουργησε ως αντίσταση σε αυτό που έφερνε το Μνημόνιο. Οι ίδιες οι παθογένειες συνίστανται στην εκφυγή μεγάλου μέρους των οικονομικών δομών από την επίσημη κρατική λειτουργία, από την επίσημα καταγεγραμμενη οικονομία. Όταν λοιπόν ήλθε μια καταπιεστική δομή όπως το Μνημόνιο για να καταστρέψει τα πάντα, η παραοικονομία λειτούργησε διασωστικά για την χώρα: Τα χαράτσια και οι έκτακτοι φόροι δεν θα ήταν δυνατόν να πληρωθούν ούτε κατά ένα μέρος, εάν οι Έλληνες δεν φοροδιέφευγαν. Εάν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι δεν έκαναν "μαύρη" δεύτερη εργασία. Εάν οι εστιάτορες και οι καφετζήδες έκοβαν όλες τις αποδείξεις. Εάν οι φοροφυγάδες γιατροί και οι δικηγόροι δεν συντηρούσαν κάπως την κατανάλωση από το χρήμα της φοροδιαφυγής τους, που διασώθηκε από την φορολογική επέλαση των Μνημονίων.

  Κάπως έτσι σταθεροποιήθηκαν κάποια στιγμή τα έσοδα, τον Ιούλιο-Αύγουστο του 2012, και τότε η ελληνική οικονομία ήταν έτοιμη για το μεγάλο άλμα της εξόδου από την κρίση. Κάπου εκεί οι δημιουργοί της κρίσης παρενέβησαν και προσπάθησαν (ανεπιτυχώς) να συντηρήσουν την κρίση, παραβλέποντας τα καλά νούμερα του 2012 και επιβάλλοντας πολύ περισσότερα μέτρα για το 2013 από ό,τι ήταν πράγματι αναγκαία. Η κυβέρνηση όμως, με μυστικό όπλο ακριβώς την παραοικονομία και την φοροδιαφυγή, που θα επέτρεπε και πάλι στην ελληνική οικονομία να αντέξει τα θανατηφόρα μέτρα, έκανε ρελάνς και πήρε και πήρε όλα τα μέτρα που της απαίτησαν και έφερε όλες τις καθυστερούμενες και λοιπές δόσεις στο κρατικό ταμείο, δίνοντας την δυνατότητα στα κρατικά ταμεία να πληρώσουν τα χρωστούμενα παλαιοτέρων ετών και δίνοντας έτσι μια τεράστια ανάσα στην αγορά - που με την σειρά της θα αυξήσει τα κρατικά έσοδα.

  Έτσι, παρά τις νέες τρικλοποδιές που βάζουν εσωτερικοί (π.χ. Χ. Θεοχάρης - μηδέν έσοδα μέχρι στιγμής από τον φόρο εισοδήματος - και Α. Γεωργίου - μετράει την ανεργία στατιστικά [δηλαδή με δειγματοληψία] ως αυξανόμενη ενώ η συνολική καταγραφή την καταγράφει μειούμενη) και εξωτερικοί (ΔΝΤ, Financial Times κλπ.) εχθροί, παρά την κρίση της ΕΡΤ που κόντεψε να πάει πολύ πίσω την ελληνική υπόθεση, παρά την έξοδο της ΔΗΜΑΡ που μείωσε τους κυβερνητικούς βουλευτές, η κυβέρνηση βάζει καινούργια πνοή αισιοδοξίας στην ελληνική οικονομία και φέρνει καινούργια θετικά αποτελέσματα. Η Ελλάδα είναι επί της ουσίας έτοιμη για έξοδο στις αγορές και η όποια καθυστέρηση είναι καθαρά τεχνητή, για λόγους που κάποιους τους αντιλαμβανόμαστε, κάποιους τους υποθέτουμε.

  Ποιος είναι λοιπόν ο "οικονομικός Ρουβίκωνας"; Είδαμε σε δελτίο τύπου εδώ και μερικές ημέρες ότι ήρθαν λέει μερικά καλά αποτελέσματα στην εκτελεση του προϋπολογισμού τον Ιούλιο, μεταξύ των οποίων η υπεραπόδοση των εμμέσων φόρων (11% πάνω από τον στόχο, που είναι απίστευτο νούμερο για τέτοια ύφεση που βιώνουμε). Αλλά δεν μας είπαν τα αποτελέσματα, πρωτογενές και ισοζύγιο. Τι γίνεται; Μπαίνω κάθε μέρα τρεις-τέσσερις φορές στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών, μπας και τα δημοσιεύσουν (αφού τα έχουν, έβγαλαν δελτίο τύπου για αυτά), τίποτα. Γιατί τα κρύβουν; Πόσο καλά είναι για να πρέπει να τα κρύβουν; Προέρχεται από εντός ή από εκτός Ελλάδος η "εντολή" να μην βγουν τα στοιχεία του Ιουλίου στην δημοσιότητα; Και τι θέλουν να πετύχουν; Δεν θα το πετύχουν. Δεν έχουν ακούσει το Αγιογραφικό "Ου δυνήσετε πόλις κειμένη επί του όρους κρυβήναι"; Αν δεν το έχουν ακούσει, ας το εμπεδώσουν: Η ελληνική κρίση τελειώνει, τελείωσε.

  Πάμε τώρα σε κάτι άλλο: Κάνετε λόγο για "παλαβούς της αριστεράς, ψεκασμένους της δεξιάς, χρυσά αυγά, κομμουνιστές και αυτούς που έχουν προσωπικά και διαπλεκόμενα συμφέροντα". Αν πάρουμε τα ποσοστά του Ιουνίου 2012 έχουμε, από τις πρώτες κατηγορίες, 27% + 7,5% + 7% + 4,5% = 46%. Και αν βάλουμε μέσα και τον απροσδιόριστο αριθμό αυτων "που έχουν προσωπικά και διαπλεκόμενα συμφέροντα", τότε πάμε σίγουρα πάνω από 50% του ελληνικού λαού. Τι συμβαίνει; Ειναι όλοι αυτοί παλαβοί και οι μόνοι που έχουν δει το φως το αληθινό είναι αυτοί που πίστεψαν την καλοστημένη μνημονιακή απάτη των Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου;

  Όχι, ασφαλώς όχι. Εξαρχής η καλύτερη λύση, αν υποθέσουμε ότι το πρόβλημα ήταν πραγματικό (που δεν ήταν), θα ήταν η επίσημη κήρυξη χρεωκοπίας και ενδεχομένως η επιστροφή στην δραχμή (η διαπραγματευτική δύναμη της Ελλάδας τον Μάιο του 2010 ήταν τέτοια, που άνετα μπορούσε να διαπραγματευτεί ακόμη και χρεωκοπία εντός του ευρώ, αν υποθέσουμε ότι το θέλαμε πια τόσο πολύ). Πολύ εύστοχα είπε πρόσφατα ο Χάνς Βέρνερ Ζινν ότι, αν η Ελλάδα είχε κηρύξει χρεωκοπία τον Μάιο του 2010, ήδη σήμερα θα είχε εξέλθει από την κρίση της. Μέσα στις πολλές μπαρούφες που έχουν ακουστεί για την ελληνική κρίση, είναι από τα πιο σωστά πράγματα που έχουν ειπωθεί. Και όχι μόνον αυτό: Η κήρυξη επίσημης χρεωκοπία θα παράσερνε στο διάβα της καθε τι παλιό, κάθε τι φθαρμένο, πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, και θα έφερνε πνοή και άνεμο αναδημιουργίας, στησίματος όλων από την αρχή.

  Ωστόσο, η ελληνική ελίτ με την έντονη υποστήριξη του Μνημονίου απετρεψε μια τέτοια εξέλιξη που θα ήταν άκρως θετική. Ευτυχώς, η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή απέτρεψαν την θανατηφόρα επέμβαση του Μνημονίου, αποδεικνύοντας ότι σε συνθήκες καταπίεσης, όπως αυτές που επί 190 χρόνια εφαρμόζει το "ελεύθερο" ελληνικό κράτος, κατεξοχήν δε στην περίοδο του Μνημονίου, η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή δεν είναι αυτές η "θανατηφόρος ασθένεια", αλλά είναι αντιθέτως η καταφυγή του πολίτη απέναντι στην θανατηφόρο επέμβαση του κράτους.

  Τι μένει λοιπόν σήμερα, τι μένει για το αύριο; Ποια είναι η προοπτική; Η επίλυση της κρίσης που αναπόφευκτα θα έρθει αν αντέξει η κυβέρνηση Σαμαρά και αν δεν συμβεί κάποιο συγκλονιστικό απρόοπτο, πού θα οδηγήσει;

  Θα οδηγήσει: α) σε μια οικονομία πλεονασματική, που δεν θα έχει ανάγκη την ξένη χρηματοδότηση, άρα, σε οικονομία πολύ πιο ανεξάρτητη από ό,τι ήταν πριν το Μνημόνιο, β) σε κοινωνικές συνθήκες στις οποίες το ΑΣΕΠ και η πρόσληψη στο δημόσιο δεν θα είναι το υπ' αριθμόν ένα όνειρο του νεοέλληνα, αλλά θα πρυτανεύει η ανάγκη για σκληρή δουλειά, γ) σε μείωση της εξουσίας του πολιτικού συστήματος, μια που το "λεφτά υπάρχουν" δεν θα είναι πολιτική προοπτική για κανέναν πια σε αυτή τη χώρα.

  Οι κραυγές που θα καλούν σε αύξηση της οικονομικής καταπίεσης ίσως κάποτε εισακουσθούν. Ίσως πράγματι καταργηθούν τα μετρητά, ίσως πράγματι επιβληθεί ο οικονομικός ολοκληρωτισμός που κάποιοι ονειρεύονται και αρκετοί συνευδοκούν χωρίς να το πολυσκεφτούν. Τότε θα είναι διαφορετικές οι συνθήκες. Όμως μέχρι τότε, αυτό που βιώνουμε είναι η εκπλήρωση του παλαιού ρητού του 19ου αιώνα: "Η Ελλάς προώρισται να ζήση, και θα ζήση".

  Ενός ρητού που το είπε ο ίδιος άνθρωπος που είχε το θάρρος να πει και το "δυστυχώς επτωχεύσαμεν": Ο Χαρίλαος Τρικούπης!

  • akenaton avatar
   akenaton @ Διογένης 10/08/2013 16:19:40

   Εμείς οι δύο είμαστε στους αντίποδες, δύσκολα θα συμφωνήσουμε ποτέ. Επιτρέψτε μου μονάχα μια μικρή αναφορά. Ποτέ ο ελληνικός λαός δεν προέκρινε την λύση της ξαφνικής χρεοκοπίας. Αφενός επειδή δεν είναι λαός μπαταχτσήδων, αφετέρου επειδή βαθιά μέσα του καταλαβαίνει ότι από μια τέτοια χρεοκοπία σήμερα (διαφορετική από οτιδήποτε περάσαμε στο παρελθόν) δύσκολα θα ξανασυνέλθει για πολλά-πολλά χρόνια. Ούτε και αυτοί, τα ποσοστά των οποίων αθροίζετε αυθαίρετα συντάσσονται ομοθυμαδόν με αυτή την άποψη. Οι ηγεσίες προσπαθούν να τους οδηγήσουν τελικά εκεί αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα, δυσκολεύονται να τους πείσουν! Τέλος, μακάρι να βγείτε αληθινός και να έχει τελειώσει η κρίση. Πλην όμως εγώ δεν το πιστεύω κάτι τέτοιο. Αληθινά, εύχομαι να έχετε εσείς δίκιο...

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Διογένης 10/08/2013 16:53:33

   Η ανάλυση υπονοεί ότι οι ανοδικές κινήσεις του ακαθάριστου ΑΕΠ της τάξης του 4 - 5 % (πρώτα χρόνια δεκαετίας 2000) είναι "φυσιολογικά" πράγματα, ενώ ύφεση ίδιου αριθμητικού μεγέθους δεν είναι κάτι το "φυσιολογικό", αλλά μπορεί να προκληθεί μόνον με "οργανωμένο σχέδιο".
   Επίσης, υπονοεί ότι η άπλετη προσφορά δανεισμού στις αγορές πρίν το 2008, και μάλιστα σε μιά χώρα όπως η Ελλάδα, είναι "φυσιολογική", ενώ η διακοπή της προσφοράς δεν είναι "φυσιολογική", αλλά μπορεί μόνον να προκληθεί με συνωμοτικές κινήσεις.
   Φυσικά αυτού του τύπου η ανάλυση εχει λογική συνοχή, μόνον άν πιστεύει κανείς, είτε ότι οι οικονομίες έχουν ενσωματώσει το αεικίνητο, είτε λειτουργούν με βάση το βουντού ή με άλλα συστήματα μαύρης μαγείας.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Διογένης 10/08/2013 17:39:27

   Η φοροδιαφυγή και οι άλλες "παθογένειες της ελληνικής οικονομίας λειτούργησαν τώρα θετικά"...
   Κάτι μου θυμίζει αυτό: Τα Alogo-economics και τα "economics ης Κιγκαλλερίας" 2009 - 2009, σύμφωνα με τα οποία, η Ελλάδα θα γλύτωνε απο την διεθνή οικονομική κρίση, λογω της υψηλής παραοικονομίας της...

   Υ.Γ. Φυσικά οι "μαύροι" με τη διπλή απασχόληση, οι εστιάτορες, οι φοροφυγάδες γιατροί και δικηγόροι μπορούν τώρα να συντηρούν την κατανάλωση (και τις ψηλές τιμές), καίγοντας το "λίπος" της φοροδιαφυγής τους, ακριβώς επειδή επί δεκαετίες "καλύπτονταν" απο τα συνήθη φορολογικά υποζύγια - ιδιωτικούς υπαλλήλους και χαμηλόμισθους κοινούς ΔΥ.
   Οι λιπαροί, εκεί που μας χρωστάγανε, μας ζητούν τώρα και το βόδι...

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Διογένης 10/08/2013 21:45:13

   Η κρίση δέν είναι μόνο οικονομική.

   Έστω ότι επανέρχεται ώς διά μαγείας η οικονομική κατάσταση στήν χώρα τού έτους 2007 ή 2008. Λύθηκαν τά προβλήματα τής χώρας;

   Μιά ματιά στό Αντίβαρο στήν ανάρτηση τού Θ. Ζιάκα φθάνει νά μάς συνεφέρει.
   http://www.antibaro.gr/article/8736

   • Diamond Angel avatar
    Diamond Angel @ Ιαπετός 11/08/2013 00:30:02

    Οχι , δεν λύθηκαν . Η κρίση είναι βαθύτερη .... Το άρθρο , πολύ ενδιαφέρον .

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Ιαπετός 11/08/2013 00:58:49

    Το άρθρο είναι πολύ ενδιαφέρον, αλλά το πρόβλημα που περιγράφει δεν είναι (μόνον) Ελληνικό.
    Για ιστορικούς "φαντασιακούς" λόγους, νοοτροπιών, πολιτικών ιδεολογιών κτλ, το έχει όλη η Βαλκανική νοτίως του Δρίνου και των Καρπαθίων (Βουλγαρία, Αλβανία, FYROM, Ελλάδα πλήν Ιονίων, Σερβία πλήν Βοιβοντίνας, Ρουμανία πλήν Έρντελυ - Τρανσυλβανίας, ενδεχομένως Μαυροβούνιο και Βοσνία Ερζεγοβίνη). Είναι τα κατάλοιπα του Ανατολικού Ζητήματος μετά το Ανατολικό ζήτημα.
    Ωστόσο, είναι κυρίως διαφιλονικούμενο ιστορικών κατασκευών, νοοτροπιών και πολιτικών ιδεολογιών - δηλαδή σε μεγάλο βαθμό ψευδής συνείδηση.
    Η πραγματική ιστορία και η πραγματική πολιτική, το έχει λύσει απο την εποχή της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου και της συμμετρικής κοινής υποστήριξης Άγγλων, Γάλλων και Ρώσων στη Βουλγαρική εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση του Λέφσκι. Το αργότερο, απο το κοινό "Ιλλυρικό" Νοτιοσλαβικό κίνημα σε Σερβία και Κροατία και το Ελληνικό κίνημα στο Γουδί και τους Βαλκανικούς πολέμους.
    Βλ. και "Ελλάδα Ευρώπη και πατριωτισμός"
    h**p://aftercrisisblog.blogspot.gr/2013/02/blog-post_8.html

    • akenaton avatar
     akenaton @ Uncle Stgm 11/08/2013 11:23:58

     Αναφέρομαι κυρίως στο οικονομικό σκέλος του περίφημου "ανατολικού ζητήματος" αγαπητέ θείε. Εκεί που κάνουμε πως δεν ακούμε και δεν βλέπουμε τίποτε. Συλλογική εθνική κουφαμάρα και τύφλα δεν μπορεί να μας πάει πουθενά. Κι εκεί μας πήγε!

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ akenaton 11/08/2013 16:07:11

      Μα αυτό ακριβώς είναι το παράγωγο προιόν της ψευδούς συλλογικής συνειδησης: Συλλογική εθνική κουφαμάρα και τύφλα, και ο αντίστοιχος τρόπος του πράττειν.
      Όταν βλέπεις το γήπεδο γυρισμενο ανάποδα, δεν ακούς τα σφυρίγματα, ούτε τον τερματοφύλακα που ουρλιάζει "στραβομάρα", μόνον για αυτογκόλ είσαι ικανός...

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ akenaton 11/08/2013 16:17:40

      Το σχόλιο για τα Βαλκάνια μετά το Ανατολικό Ζήτημα αναφερόταν στο άρθρο του Θ. Ζιάκα που υπέδειξε ο Ιαπετός.
      Στο οικονομικό σκέλος, υπάρχει δομική ομοιότητα θεμελιωδών μεγεθών μεταξύ Ελλάδας, Σερβίας και Βουλγαρίας: Ανάλογες παραγωγικές δυνατότητες και χρηστικές υποδομές, και παρόμοιες κοινωνικές νοοτροπίες - ιδεολογίες. Αλλά μετά το 1980 υπηρξε απόκλιση, "απογείωση" της Ελλάδας, με αρνητικό χαρακτηριστικό την αποβιομηχάνιση - στροφή στον τριτογενή τομέα και τις φούσκες (χρηματιστικοποίηση, οικιστική φούσκα, φούσκα κατανάλωσης-δανεισμού, συντάξεις στα 40 με εφάπαξ κτλ).
      Tώρα, back to fundamentals...

     • Διογένης avatar
      Διογένης @ Uncle Stgm 11/08/2013 18:38:54

      Είναι τουλάχιστον συκοφαντικό για την Ελλάδα να θεωρείται αντίστοιχων δυνατοτήτων με τους βαλκανικούς γείτονές της. Το αποδεικνύει η ίδια η πορεία της χώρας σε όλη την διάρκεια των 19ου και 20ου αιώνα. Ακόμη και σήμερα με την οικονομική κρίση, η Ελλάδα αποδεικνύει αντοχές που αυτές οι χώρες ούτε καν θα διανοούνταν. Και όχι μόνον λόγω "παραοικονομίας και φοροδιαφυγής".

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ Διογένης 11/08/2013 19:48:03

      Η αποβιομηχάνιση και η παραίτηση από πραγματικά παραγωγική χρήση της γεωργικής γής ήταν πολύ μεγαλύτερη στην Ελλάδα παρά στις άλλε 2 ισομεγέθεις Βαλκανικές χώρες στις σκληρές δεκαετίες (1970 - 2008).
      Δυστυχώς, fundamentals δεν στήνονται με χρηματιστήρια, τουρισμό, ναυτιλία και οικοδομή, παρεκτός και αν είσαι Σιγκαπούρη ή Βρετανία. Και δεν υπάρχει χώρος στη Νοτιοανατολική Ευρωπη για τέτοιo οικονομικό προφίλ.

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ Διογένης 11/08/2013 19:58:10

      Η Σερβική βιομηχανία (μάλλον η Γιουγκοσλαβική επί Τίτο, ήδη) είχε προχωρήσει σε συνέργειες και παραγωγικές καθετοποιήσεις, εταιρικές συμπράξεις με Γερμανικές, Ιταλικές και Γαλλικές εταιρείες που ούτε να ονειρεύεται δεν μπορούσε η μεταπολιτευτική Ελλάδα. Δεν θα θυμίσω την ιστορία με την Zastava - fiat, είναι παλιό. Αλλά ακόμη και μετά απο πόλεμο, ξαναλειτουργούν και στη Σερβία και στη Βοσνία μεγάλα εργοστάσια με πλήρεις γραμμές παραγωγής της VW και SEAT. Η χαλυβουργία Σερβίας και FΥROM τροφοδοτούσε με δομικό σίδηρο του "Ελληνικό οικοδομικό θαύμα" (η παραγωγή των εγχώριων χαλυβουργειων μας αδυνατούσε να καλύψει έχτω και τη μισή ζήτηση...). Μηχανικός είμαι, έβλεπα τι γινόταν.

 10. Στέργιος avatar
  Στέργιος 10/08/2013 13:03:06

  Φίλε Akenaton, προφανώς δεν γνωρίζει τι σημαίνει η φρ'αση "διέβη τον Ρουβίκωνα"... Οι Έλληνες πολιτικοί έχουν διαβεί τον Ρουβίκωνα χιλιάδες φορές, γι'αυτό η χώρα μας έχει τέτοια χάλια.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Στέργιος 10/08/2013 13:18:48

   Πότε διέβει Έλλην πολιτικός τον Ρουβίκωνα αγαπητέ; Μια ζωή γυροβολιές στα πέριξ ήταν! Αυτή είναι ακριβώς η ώρα για την χώρα να διαβεί τον δικό της Ρουβίκωνα! Αλλιώς όλο θα επιστρέφουμε στα ίδια και τα αυτά που έχουμε ζήσει σχεδόν δύο αιώνες ελεύθερου ελληνικού κράτους!

   ΥΓ. Αν θέλετε δεχτείτε και μια φιλική συμβουλή: Μην υποτιμάτε τους συνομιλητές σας, κάτι τέτοιο επιστρέφει συνήθως μπούμπερανγκ σε όποιον το επιχειρεί.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Στέργιος 10/08/2013 16:58:04

   Το ζήτημα είναι ποιός ακριβώς παίζει σήμερα το ρόλο του "Πομπήιου" (συνωστισμό βλέπω...) και άν υπάρχει διαθέσιμος "Ιούλιος".

 11. Μ.Β avatar
  Μ.Β 10/08/2013 14:01:23

  Όλη την ''αλήθεια του'', μας την εκθέτει με απόλυτη σαφήνεια και χωρίς όμορφα ψέματα πλέον έκαστος διεκδικητής κι εμείς αποφασίζουμε. Για Ρουβίκωνες, σταυρώσεις κι ελπίδες ...μεταθανάτιας ζωής, δεν ήταν όλοι πληροφορημένοι. Ανανέωση εντολής τώρα, γιατί τα δεδομένα είναι διαφορετικά και τα Εθνικά εγχειρήματα, απαιτούν λαΙκές συναινέσεις. Με το ζόρι, δεν υπάρχει ...σωτηρία.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Μ.Β 10/08/2013 16:01:31

   Συμφωνώ μαζί σας Μεγαλειοτάτη (μπα, σε καλό μου!).

   • George avatar
    George @ akenaton 11/08/2013 08:05:47

    Μόνο αν έχουν δωθεί δείγματα γραφής πρώτα. Μεταξύ του βρέχω το νύχι μου στο Ρουβικώνα και κάποτε θα τον διασχίσω (συγκυβέρνηση), να περνά κάποιος ποτάμια ή όχι, ιδού η απορία (δημαρ), υπάρχει γέφυρα πιο κάτω (συριζα), και μάλιστα με κινούμενο διάδρομο (ανελ), πάμε πίσω κι ακόμα παρά πέρα μέχρι τον Βόλγα είναι ο μόνος τρόπος για να φτάσουμε στη Ρώμη(κκε), περνάμε μονάχα ελληνικά ποτάμια κι ας είναι ξεροπόταμοι και τέλος πάντων τι δουλειά έχουμε στη Ρώμη (χα) τι ακριβώς να διαλέξει ο ελληνικός λαός ??

    • akenaton avatar
     akenaton @ George 11/08/2013 19:10:00

     Απολαυστικός και ακριβέστατος (σχεδόν)! Εύγε.

 12. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 10/08/2013 15:07:09

  Σε ένα άρθρο ή σχόλιο δεν είναι δυνατό παρά μόνο μία πλευρά ενός ζητήματος να φωτιστεί. Ή έστω επιγραμματικά να αναφερθούν οι κύριες παράμετροι.

  Το άρθρο θέτει την ουσία του ελληνικού προβλήματος: τέλος η υπεκφυγές και οι αναβολές. Άμεσες και αποφασιστικές παρεμβάσεις στην πηγή των προβλημάτων.
  Π.χ. αν κάποιος νομίζει ότι την εποχή της τεχνολογίας μπορούμε και χρειαζόμαστε σειρά από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς παροχής υπηρεσιών, τότε ζε σε άλλο κόσμο. Τουριστικά γραφεία, τράπεζες, υπηρεσίες του δημοσίου γίνονται περιττά.
  Στη Β. Ευρώπη κλείνουν καταστήματα, αλλά και πολυμάγαζα, διότι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις πωλήσεις μέσω διαδικτύου.
  Πολλές εταιρίες αφήνουν τους χώρους στέγασης αφού το γραφείο τους είναι στο λαπ τοπ. Ούτε γραμματέα χρειάζονται.
  Τοπικά γραφεία Εφορίας κι άλλων δημοσίων υπηρεσιών δεν υπάρχουν πλέον, αφού οι συναλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά.
  Τα τουριστικά γραφεία κλείνουν διότι οι κρατήσεις γίνονται απευθείας με το παραγωγό της υπηρεσίας (αεροπορικές εταιρίες, καταλύματα).
  Ελάχιστοι πλέον πηγαίνουν στα υποκαταστήματα των τραπεζών, αφού όλες οι συναλλαγές φυσικών και νομικών προσώπων γίνονται ηλεκτρονικά.

  Δυστυχώς, κι ενώ όλα αυτά ήταν γνωστά προ τουλάχιστον 20 χρόνων, οι πολιτικές ηγεσίες της χώρας θήλαζαν την κοινωνία με το νέκταρ της αποβλάκωσης.
  Η αναγκαιότητα θεσμικών και δομικών αλλαγών κρυβόταν στο πακτωλό των παρακμιακών πακέτων Ντελόρ...και των δανείων.
  Η παγκοσμιοποίηση και η απελευθέρωση των οικονομιών είχαν σχεδιαστεί τη δεκαετία του 1980.
  Τώρα κάποιοι αναζητούν φαντάσματα σε έννοιες όπως νεοφιλελευθερισμός χωρίς να γνωρίζουν τι είναι ο μη νεοφιλευθερισμός. Ούτε καν επαρκή έννοια δεν έχουν να προτείνουν. Μόνο διαπιστώσεις, όπως ο εραστής της σεξοοικονομίας ο Βαρουβάκης.
  Κι οι "ποιητές" θα γράφουν στοίχους θλιβερούς για τον ταχυδρόμο που δε μοιράζει πια καβάλα στο μουλάρι τη αγροτική σύνταξη της γιαγιάς στο καφενείο με το πλατάνι και το καφεδάκι με το λουκούμι...έτσι για να αυνανίζουν το μυαλό μας

  • akenaton avatar
   akenaton @ Μανιάτης 10/08/2013 16:04:03

   Με έχουν αποκαλέσει τόσοι πολλοί, και τόσες πολλές φορές "νεοφιλελεύθερο" που στο τέλος θα το πιστέψω κι εγώ κι ας μην είμαι! Να είσαι καλά φίλε Μανιάτη για το εύστοχο σχόλιο.

 13. Σταυρος avatar
  Σταυρος 10/08/2013 15:12:13

  Να υποθεσω οτι τα 500 χιλιαρικα του γραφειου του κ. Βενιζελου και η τοποθετηση του κ. Παπουτση, συνεβησαν κατα τη διελευση του Ρουβικωνα τη στιγμη "ενα βημα πισω και μετα αλμα μπροστα " που περιγραφετε;

 14. popaia avatar
  popaia 10/08/2013 16:01:36

  Σύμφωνα με την εντυπωσιακή ανάλυση του Διογένη, το πραγματικό πέρασμα του Ρουβίκωνα θα ήταν η επίσημη κήρυξη χρεωκοπίας του ελληνικού κράτους τον Μάϊο 2010. Κι έχει δίκιο. Κυρίως γιατί θα ήταν ο μόνος τρόπος να ξαναστηθούν
  αβίαστα όλα απ' την αρχή.

  • akenaton avatar
   akenaton @ popaia 10/08/2013 16:23:48

   Δεδομένου πως δεν συμφωνώ με την "εντυπωσιακή ανάλυση" του Διογένη, είναι φυσικό να διαφωνώ και μαζί σας. Και λάβετε υπόψη πως κανείς δεν τόλμησε καν να σκεφτεί ξαφνική χρεοκοπία όχι μονάχα το 2010 αλλά ούτε και σήμερα. Κανείς πλην του ΚΚΕ και της ΧΑ!

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ akenaton 10/08/2013 17:42:27

    Μη ξεχνάμε όμως τον κ. Κατσανέβα.
    Δεν μας έφτανε η "καταιγίδα με τους κουμπάρους' (2006 - 2008), έχουμε και τους "γαμπρούς"...

 15. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 10/08/2013 16:23:37

  Αγαπητέ Akenaton, καλά κάνεις και εστιάζεις (ουφ, τώρα πιά άλλη μια φθαρμένη λέξη) στην εσωτερική, Ελλαδική πλευρά του προβλήματος. Η εσωτερική ανάταξη μιας παραμορφωμένης, αποτυχημένης κοινωνίας και οικονομίας θα γίνει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Το θέμα είναι να γίνει κατευθυνόμενη και ελεγχόμενη, όχι χαοτικά. Ωστόσο 2 παρατηρήσεις:
  1. Η κρίση που περνάμε, ως διαδικασία, δεν είναι Ελληνική αλλά Ευρωπαική και εν μέρει πλανητική. Ξεκινησε στις ΗΠΑ το 2008 με την καταστροφή της εκέι αγοράς ακινήτων. Πρόκειται για την ίδια κρίση. Και κρίσεις τέτοιων διαστάσεων συνίστανται κατά κύριο λόγο σε καταστροφή πλεοναζόντων κεφαλαίων και ανενεργού συσσωρευμένου πλούτου. Δηλαδή καταστροφή, απαξίωση τόσο παγίων στοιχείων (π.χ. κτίρια και εξοπλισμός επιχειρήσεων, ακίνητα γενικώς) όσο και κυκλοφορούντων (ομόλογα, μετοχές, ανασφάλιστες καταθέσεις, αποθεματικά ασφαλιστικών ταμείων, και κυρίως δεσμευμένης απο το κεφάλαιο εργασιακής δύναμης - βλέπε ανεργία, πτώση μισθών). Στις ΗΠΑ η διαδικασία καταστροφής έχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί. Έχει επίσης αντιρροπηθεί εν μέρει με την τεράστια προσφορά δημόσιας ρευστότητας, που αντικαθιστά εν μέρει τις κατεστραμμένες επενδύσεις με νέες. Σε μερικές Ευρωπαικές χώρες της κρίσης (π.χ. Ισπανία, Ιρλανδία), η διαδικασία καταστροφής έχει επίσης προχωρήσει σημαντικά, κυρίως μέσω της γρήγορης, απότομης απαξίωσης της εμπορικής αξίας των ακινήτων (- 50 %). Στην Ελλάδα η διαδικασία καταστροφής καθυστερεί, αργά και βασανιστικά. Περιορίσθηκε αρχικά στην καταστροφή δεσμευμένης εργασιακής δύναμης και μικροεπιχειρηματικών κεφαλαίων. Δυστυχώς όμως το μεγάλο μέρος του ανενεργού και πλεονάζοντος πλούτου, στη χώρα μας δεν βρίσκεται σε βιομηχανικές πάγιες επενδύσεις κτιρίων και εξοπλισμού ή σε δεσμευμένη εργασιακή δύναμη, αλλά σε ακίνητα πρώτης, δεύτερης και παραθεριστικής κατοικίας, ιδιοκατοικουμενα ή μή, και σε ραντιέρικες καταθέσεις ή άλλα assets εξωτερικού ή εσωτερικού. Η αναπόφευκτη διαδικασία καταστροφής αργεί, και αυτό είναι το πρώτο πρόβλημα.
  2. Αργεί επίσης να αναδυθεί εντός της "δημιουργικής καταστροφής" η αντίρροπη δομή κράτους ΚΑΙ επιχειρηματικότητας. Η αλήθεια είναι, ότι με το υπάρχον σύστημα διοίκησης, με το πολιτικό σύστημα που δεν θέλει να μεταχηματισθεί, με την δομή της κρατικής γραφειοκρατίας και το πλαίσιο της απονομής δικαιοσύνης, τα εμπόδια για την αντίρροπη δομή είναι πελώρια. Βρίακουν πολύ δύσκολες συνθήκες οι πενιχρές δυνάμεις νέων κυρίως επιχειρηματιών, που δεν είναι δηλητηριασμένες από το παλιό, κρατικοδίατο και προσανατολισμένο στην εσωτερική υπερκατανάλωση και υπερεκμετάλλευση κλίμα.
  Το συμπέρασμα: Το να καταλάβει η κοινωνία πού βρισκόμαστε, δεν είναι εύκολο. Είναι φυσιολογική η "τεμπελιά" των νοοτροπιών. Έτσι γίνεται πάντα και παντού. Πάντα "η συνείδηση εισάγεται στις κοινωνίες εκ των έξω", από κάποιες ελίτ με ανανεωτικές και ρεαλιστικές ιδέες. Άν δεν υπάρχουν, πρέπει να τις εφεύρουμε. Σε κάθε περίπτωση, τη γέννησή τους θα διευκολύνει η όσο πιό γρήγορη γίνεται ΠΟΛΙΤΙΚΗ παρέμβαση με όποιο τρόπο - στο πεδίο της Δημόσιας Διοικησης και διαχείρισης των δημόσιων πραγμάτων. Τρία πράγματα: Ριζική απλοποίηση της κρατικής γραφειοκρατίας και του θεσμικού πλαισίου της. Ριζοσπαστικός εξορθολογισμός στο πλαίσιο της απονομής δικαιοσύνης. Ένα εντελώς άλλο φορολογικό και κυρίως φοροεισπρακτικό σύστημα, στο οποίο θα έχει πολύ μεγαλύτερο ρόλο η σύλληψη του συσσωρευμένου, ΑΝΕΝΕΡΓΟΥ και αφορολόγητου μέχρι τώρα πλούτου (με αντικειμενικά τεκμήρια, περιουσιολόγιο και άλλους τρόπους διαρκούς monitoring), ενώ πρέπει να ξεχαστεί απολύτως η επιβολή νέων φόρων στα συνήθη υποζύγια.

 16. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 10/08/2013 16:40:58

  Άν χρειάζεται "πρωταρχικό σόκ" για να πυροδοτηθεί η διαδικασία, υπάρχουν δημιουργικοί και δίκαιοι τρόποι που θα τύχουν και καθολικής επιδοκιμασίας. Παραδείγματα:
  Ολικές αποδοχές βουλευτή 1500 ευρώ - μπορεί μια χαρά να τα βγάλει πέρα. Διακοπή βουλευτικών συντάξεων, παρόντος, παρελθόντος και μέλλοντος. Και θα δούμε ποιοί θα είναι διαθέσιμοι ως υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές - με λίστα η σταυρό).
  Αντιγραφή (με πατιτούρα) του φορολογικού και φοροεισπρακτικού νομοθετικου πλαισίου μιας Ευρωζωνικής χώρας ανάλογου μεγέθους, π.χ. Αυστρίας ή Βελγίου.
  Ανάλογη αντιγραφή ενός δικαστικού συστήματος - με σεβασμό μόνον των πλαισίων του δικού μας συντάγματος.
  Ενσωμάτωση στον Κανονισμό της Βουλής διάταξης, που θα απαγορεύει τις εμβόλιμες τροπολογίες και προσθήκες άσχετων πραγμάτων σε άσχετα νομοσχέδια.
  Και ούτω καθεξής...

  • akenaton avatar
   akenaton @ Uncle Stgm 10/08/2013 17:13:31

   Τρόποι υπάρχουν Θείε, κι αν δεν τους ξέρουν, εδώ είμαστε αμισθί να τους ενημερώσουμε. Η κοινωνία θα πειστεί, μονάχα δια του παραδείγματος. Από πάνω πρέπει να ξεκινήσει να "κλαδεύει" ο Ιούλιος που θα περάσει την χώρα στην άλλη μεριά του ποταμού.

 17. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 10/08/2013 17:11:36

  Περί χρεωκοπίας: Χρεωκοπίες κρατών με επωφελημένους μπαταχτσήδες τους δανειολήπτες μεγαλομεσαίους πολίτες τους, ήταν και είναι συνηθέστατα σε κράτη με ολική εσωτερική κυριαρχία, χωρίς οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς υπερεθνικής κλίμακας.
  Μετά τις Συνθήκες Ευρωπαικής ενσωμάτωσης πού άρχισαν με το Μάαστριχτ και συνεχίσθηκαν με την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος, μια τέτοια χρεωκοπία είναι αδύνατη, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την σταθερότητα όλου του χώρου αναφοράς - στην προκειμένη περίπτωση της ΕΕ και όχι μόνον της Ευρωζώνης.
  Υπάρχουν απόψεις από "δεξιά" και "αριστερά" που ενσυνείδητα - και έντιμα - το θέτουν έτσι ακριβώς: Χρεωκοπία ως πυροκροτητή (ενδεικτικά αναφέρω τον "Χριστιανο"δημοκράτη ευρωσκεπτικιστή κ. Χάνς Βέρνερ Ζίν και τον εθνικο-κομμουνιστή κ. Λαφαζάνη). Πρόκειται για αγνούς ιδεολόγους: Η Ελλάδα ως Κούγκι για την επίτευξη ενός "ανώτερου σκοπού".
  Η άλλη εκδοχή είναι το "μπαρμπούτι". Ρίχνουμε στο τραπέζι τα βαρειά ζάρια της Ελληνικής χρεωκοπίας και ότι βγεί - άσσοι ή εξάρες; Αυτοί σκόπιμα και απερίσκεπτα δεν υπολογίζουν ότι απο την δόνηση, μάλλον θα γίνει ερείπιο όλη η μπαρμπουτιέρα...

 18. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 10/08/2013 17:50:04

  Για το εξωτερικό ζήτημα δείτε μια ανάλυση εδώ
  h/p://www.blod.gr/lectures/Pages/viewlecture.aspx?LectureID=848
  του κατάπτυστου Βαρουφάκη.
  Ξέρω, δεν τον γουστάρετε αλλά τι να κάνουμε. Ξύδι. Σε μερικά πράγματα έχει δίκιο.

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Γιάννης Φαίλτωρ 10/08/2013 17:56:21

   Κια μια και είναι καλοκαίρι και σε κάποιους αρέσει ακόμα το διάβασμα, σας προτείνω δύο βιβλία:

   The Myth of the Rational Voter: Why Democracies Choose Bad Policies του Bryan Caplan
   και
   The Meltdown Years: The Unfolding of the Global Economic Crisis του Wolfgang Munchau

  • ειδωλοκλάστης avatar
   ειδωλοκλάστης @ Γιάννης Φαίλτωρ 10/08/2013 18:43:06

   Πού ακριβώς έχει δίκηο;
   Προτείνει "επιστροφή στήν εθνική κυριαρχία" κρατών μελών αλλά μέ τό "χρήμα" στά χέρια ενός απροσδιόριστου συνδυασμού ECB-ESM (τό δεύτερο στά χέρια "ανεξέλεγκτων ιδιωτών" πού καί θά "χρηματοδοτήσουν" μέ τό σταγονόμετρο τούς ήδη καταχρεωμένους νότιους μέχρις τελικού αφανισμού).
   Η Γερμανία πάντως έχει αφήσει τό θέμα (έγκρισης ESM από ανώτατη δικαστική αρχή) γιά ....."μετά", γενικώς καί αορίστως.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Γιάννης Φαίλτωρ 10/08/2013 22:35:19

   Έχει. Απο την αρχή. Είναι εξαιρετικός οικονομέτρης και έχει το ένστικτο της μακροοικονομίας. Που όταν λείπει, δεν βγαίνει τίποτε, ούτε με το πιό πληρες σετ από νούμερα και εξισώσεις.
   Πάσχει απο έλλειψη πολιτικής γνώσης του Ευρωπαικού χώρου, δεν καταλαβαίνει πως λειτουργεί ο πολιτικός μηχανισμός λήψης αποφάσεων

 19. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 10/08/2013 18:26:42

  Η αναλυση του φιλου ΜΑΝΙΑΤΗ λεει την ωμη πραγματικοτητα και τα τωρινα ΔΕΔΟΜΕΝΑ. Το κακο στην ολη φαση ειναι οτι πανε χαμενες ΔΥΟ ΓΕΝΙΕΣ, εις υγειαν της ΧΡΥΣΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΟΥ και της μεταπολιτευσης, οπου κατεστρεψε τη χωρα. Οσο για τον κυριο...ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ και αλλους μεγαλοσχημονες οικονομολογους των τηλεπαραθυρων.....που ηταν αυτοι οι κυριοι το 2007 το 2008 και νωριτερα να μας ελεγαν τοτε την αποψη τους ως ειδικοι??? Εκ των υστερων ολοι γινονται μετα ΧΡΙΣΤΟΝ προφητες.........

 20. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 10/08/2013 18:31:28

  Kαμμια χωρα δεν υπεστη την καταστροφη που υπεστη η Ελλαδα.Και την υπεστη γιατι ειχε λαθος νομισμα.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ ψυχραιμια 10/08/2013 22:30:43

   Υπέστησσαν μονον οι 2 τομείς που αναφέρω (εργασια και μικροπιχειρηματικά κεφάλαια). Συν ασφαλιστικά ταμεία (άς όψεται το PSI).
   Καμμία σχέση ως ποσοστό με την καταστροφή (επιχειρηματικών παγίων, assets και αγοραίας οικιστικής αξίας στις ΗΠΑ). Καμμία σχέση ακόμη με το ποσοστό απαξίωσης εμπορικών και οικιστικών ακινήτων σε Ισπανία, Ιρλανδία - παρά την πολύ υψηλότερη Ελληνική ύφεση

 21. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 11/08/2013 01:18:48

  Δεν θα ασχοληθώ με την ουσία του άρθρου (που ίσως είναι σωστή) αλλά με τον καημένο τον ποταμό...
  Ο ρουβίκωνας δεν κολλάει καθόλου στο πνεύμα του άρθρου.

  Ο ρουβίκωνας ήταν ένα ρέμα βόρεια της ρώμης. Οι ρωμαιοι στρατηγοί απαγορευόταν να το περάσουν με τον στρατό τους. Έπρεπε να διαλύσουν τον στρατό τους εκεί για να μην υπάρχει κίνδυνος κατάλυσης της Ρωμαικής δημοκρατίας.

  Αν κάποιος διέβαινε το μικρό ποτάμι με στρατό , σήμαινε πως έχει βάλει πλώρη να γίνει δικτάτορας και η Ρωμαϊκή δημοκρατία έπαιρνε άμεσα μέτρα εναντίον του.

  Η διάβαση λοιπόν του Ρουβίκωνα έχει να κάνει με το σπάσιμο των κανόνων, με την οριστική ρήξη μετά απο προβληματική συνύπαρξη ή συνεργασία, με την πρόκληση, με την επιθετικότητα, με την κατάλυση της δημοκρατίας, με το σταμάτημα της μέχρι τότε προβληματικής πορείας.

  Η πορεία μας τώρα είναι το μνημόνιο. Το ακολουθούμε με μικρή ή μεγαλύτερη επιτυχία και με γνωστά αποτελέσματα. Αν υπάρξει στο μέλλον ελληνική κυβέρνηση που θα αποφασίσει ότι δεν πάει άλλο και κάνει μία κίνηση που θα χαρακτηριζόταν σαν απόλυτα μη αποδεκτή απο τους δανειστές, θα μπορούσαμε να πουμε τότε ότι διαβήκαμε τον ρουβίκωνα. Θα ταίριαζε πιο πολύ απο το να πούμε: "εφαρμόζουμε το μνημόνιο, αλλά πρέπει να το εφαρμόσουμε με μεγαλύτερη θέρμη ώστε αν διαβούμε τον ρουβικωνα"

  • akenaton avatar
   akenaton @ Γιώργος Αχαιός 11/08/2013 11:13:04

   Η φράση "διέβει τον Ρουβίκωνα" στα ελληνικά που έμαθα εγώ φίλε μου, σημαίνει πως κάποιος έκανε μια αποφασισστική, ριψοκίνδυνη κίνηση χωρίς επιστροφή. Μια τέτοια κίνηση χρειάζεται η χώρα, μια κίνηση χωρίς επιστροφή στο φαύλο και αποτυχημένο κρατικοδίαιτο και πελατειακό πολιτικο-οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης που μας έφερε μέχρις εδώ. Αυτό δυστυχώς δεν το έχουμε πιστέψει ακόμη ως κοινωνία (οι λόγοι πολλοί και ποικίλοι) και έτσι, ο σημερινός μας Ιουλιος Καίσαρ, διστάζει να αναφωνήσει το περίφημο "alea jacta est" (ο κύβος ερρίφθη).
   ΥΓ. Για την ιστορία, οι γείτονες Ιταλοί δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει ποιο ακριβώς ποτάμι της χώρα ήταν ο ρωμαϊκός Ρουβίκωνας και υπάρχουν αρκετά ποτάμια και παρακείμενες πόλεις που ερίζουν επί του θέματος!
   h**p://www.tanea.gr/news/world/article/5034258/o-kybos-errifthh-alla-poy-akribws/

 22. George avatar
  George 11/08/2013 07:02:30

  Acenaton αυτή ήταν η μοναδική λύση από την αρχή της χρεωκοπίας. Χάθηκε όμως απίστευτος χρόνος από μια πολιτική ελίτ που άγεται και ίσως δεν έχει συναίσθηση του προβλήματος, λόγω ανεπάρκειας. Στην συνάντηση με τον Obama, ο Σαμαράς στην προτροπή επίλυσης των structural problems συμφωνεί αλλά βάζει και ένα but. Ξέρετε τι λένε οι Αγγλοσάξωνες που κάτι παραπάνω ξέρουν για το πως λύνεις πρoβλήματα: No ifs and buts! Μακάρι να έχετε δίκιο στην εκτίμησή σας για τους few good men που ετοιμάζοντε να διασχίσουν τον Ρουβικώνα. Δεν χρειάζονται να ανυσηχούν για το αν θα ακολουθήσει ο Ελληνικός λαός. Θα το κάνει με 3 μήνες καθυστέρηση μια και θα δει τα πρώτα αποτελέσματα. Μετά η λύση θα είναι ανατροφοδοτούμενη. Αλλωστε αυτό σημαίνει ηγούμαι και δεν αναλώνομαι σε consencus politics, που σε καιρούς κρίσης δεν οδηγούν πουθενά.

 23. helios avatar
  helios 11/08/2013 09:10:00

  αγαπητε akenaton και φιλοι διαβαστε παρακαλω τα δυο παρακατω αρθρα και θα καταλαβετε γιατι βρισκομαστε ενα βημα πριν την ολοκληρωτικη καταστροφη:
  http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1850126
  http://www.aixmi.gr/index.php/den-yparxei-success-story/

  με σχεδον 1 εκ. δ.υ. και σχεδον (κρατηθειτε) 1 εκ. συνταξιουχους κατω των 65 ετων και αλλα τοσα τρελα.......ειναι θεμα χρονου να παρασυρθουμε σε εναν ολεθρο.
  ειχα γραψει πριν λιγες μερες τι θα πρεπει να συμβει προκειμενου να αποφυγουμε την ολοκληρωτικη καταστροφη:
  http://www.antinews.gr/2013/08/04/223822/

  τα ειχα ακουσει και απο μερικους αλλα δεν υπαρχει αλλη λυση γιατι πολυ απλα τα πραγματα δεν βγαινουν και αυτοι που μας κυβερνουν αν δεν το συνειδητοποιησουν γρηγορα θα ειναι υπευθυνοι της καταστροφης.

  • akenaton avatar
   akenaton @ helios 11/08/2013 19:23:17

   Το θυμάμαι το σχόλιό σας σε εκείνη την ανάρτηση. Μονάχα αν ακουστούν τέτοιες (εννοώ τέτοιας έντασης, όχι αυτές ακριβώς) προτάσεις από τα πιο επίσημα χείλη, ίσως ταρακουνηθεί επιτέλους η κοινωνία και αντιληφθεί που στέκεται και κυρίως προς τα που οδεύει. Ο Καραμανλής ο Β' θα έπρεπε ήδη να τις βροντοφωνάξει αλλά δεν τόλμησε τελικά. Ψέλλισε κάτι λίγα για μέτρα λιτότητας και πάγωμα μισθών και η κοινωνία τον "αντάμειψε" με την πανηγυρική επικράτηση του ολίγιστου Γιωργάκη με τα λέφτα που υπήρχαν. Αυτό βλέπει και ο σημερινός Πρωθυπουργός και διστάζει. Έχει αλλάξει άραγε η κοινωνία ή παραμένει το ίδιο κακομαθημένη; Φοβάμαι το δεύτερο, αλλά έτσι κι αλλιώς θα το μάθουμε σύντομα. Τσαλαβουτώντας στην όχθη στα λασπόνερα της κρίσης, δεν θα πάμε μακριά. Ο σημερινός Πρωθυπουργός κατά τη γνώμη μου δεν θα καθίσει να ηττηθεί χωρίς μάχη όπως έκανε ο ΚΚ ο Β'. Αν το διαπράξει φυσικά, οι συνέπειες στο ιστορικό βάθος θα είναι τρισχειρότερες από εκείνες που υφίσταται ήδη η "σφίγγα της Ραφήνας".

  • akenaton avatar
   akenaton @ helios 11/08/2013 19:38:13

   Το δε άρθρο του κ. Βερούτη, όλα τα λεφτά! Τα έχω γράψει κι εγώ εδώ αγαπητέ αλλά όπως λέει μια παροιμία δεν υπάρχει πιο κουφός από αυτόν που δεν θέλει (ή δεν τον συμφέρει) να ακούσει ...

   • ειδωλοκλάστης avatar
    ειδωλοκλάστης @ akenaton 12/08/2013 09:01:43

    Σωστό τό άρθρο τού κΒερούτη μέ μιά εξαίρεση: Αποδίδει σέ αμέλεια/παράβλεψη/λάθος τήν, μετά ένταξης, "κατάσταση" (γιγάντωση δημοσίου τομέα/εξαφάνιση ιδιωτικού) αντί νά τήν αποδώσει σέ αυτή καθ'αυτή τήν ενταξη καί τούς εμπνευστές της.

 24. MCA avatar
  MCA 11/08/2013 09:28:09

  Επειδή ακόμα και μετά από ταυτόχρονη μείωση της φορολογίας, τα Δις που θα περίσσευαν κατ έτος, από την …΄΄μείωση σε μια μέρα των δημοσίων εξόδων στο μισό΄΄… θα ήταν πάρα πολλά, θα έχει ενδιαφέρον να αναλύσετε διεξοδικά, ίσως σε ένα μελλοντικό σας άρθρο, πως ακριβώς θα πρέπει να γίνει το….΄΄ πέρασμα των κεφαλαίων που θα περισσέψουν στην ανάπτυξη και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, με χρηματοδότηση ελληνικών επενδύσεων΄΄….Σε ποιούς τομείς, με ποιους όρους ,τι θα παράγουν, σε ποιους θα τα πουλούν. κ.λ.π.

  • akenaton avatar
   akenaton @ MCA 11/08/2013 11:25:38

   Αν και έω κατά καιρούς γράψει περί αυτού, έτσι κι αλλιώς η σειρά των θεμάτων θα μας ξαναφέρει και πάλι εκεί. Και τούτη την φορά θα πρέπει εκ των πραγμάτων να είμαστε πιο συγκεκριμένοι...

 25. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 11/08/2013 20:06:10

  Άστα, πήγαμε ως χώρα να περάσουμε το ποταμάκι από αέρος (με παραφουσκωμένο αερόστατο), και το στουκάραμε σ ' εναν από τους Ιερούς Λόφους - στον Παλατίνο ή στου Καπιτωλίου, θα σε γελάσω...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.