#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/05/2008 21:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο ελληνικός «Μάης του 68»

«Μια μειοψηφία ευρέθηκε πάντοτε από τους αρχαίους καιρούς ίσαμε σήμερα να εμπιστευθεί στη φαντασία και με αυτήν να υπερακοντίσει την μεγαλύτερη ανασχετική δύναμη του ανθρώπου -την σκοπιμότητα» ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ : "ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟ"
Διαβάστε στο http://athens.indymedia.org την άγνωστη ιστορία της αυτής της φωτογραφίας, με αφηγητή τον ΝΤΑΝΤΟΝ. «Πριν ΑΠΟ 40 χρόνια , την Πρωτομαγιά του 1968, σχεδόν όλες οι εργατικές συγκεντρώσεις στην Δυτική Ευρώπη μετατράπηκαν σε εκδηλώσεις Διεθνιστικής Αλληλεγγύης με τον ελληνικό λαό , σε διαδηλώσεις κατά της αμερικανό-νατοϊκής στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα. Σε αυτό το κίνημα συνέβαλε και το δημοκρατικό αντιφασιστικό μεταναστευτικό κίνημα των ξεριζωμένων - " ξενιτεμένων"- από τον ελληνικό καπιταλισμό ελλήνων ( όχι βέβαια οι ¨ομογενείς¨ , ούτε οι , υπό το Πατριαρχείο , ορθόδοξες ελληνικές κοινότητες και ενορίες ) . Ήταν το "μετόπισθεν" και "εμπροσθοφυλακή" του ελληνικού λαού. Ένα μεταναστευτικό κίνημα, που δεν διεκδικούσε το δικαίωμα στην "ενσωμάτωση" στην ιμπεριαλιστική μητρόπολη , αλλά το δικαίωμα της επιστροφής στην πατρίδα. Γι ΄αυτό αγωνιζόντουσαν για να αλλάξουν οι κοινωνικές συνθήκες , πρώτα από όλα στη χώρα από όπου καταγόντουσαν , για να μπορέσουν μια μέρα να επιστρέψουν σε αυτήν. Δεν αρνήθηκαν ποτέ την κοινή μοίρα με τον λαό τους ……...Τις κρίσιμες στιγμές οι "ρομαντικοί" και οι "εξτρεμιστές" παίζουν πρωταρχικό ρόλο. Αργότερα γίνονται περιθώριο και κυβερνούν οι "ρεαλιστές" οι "δημοκράτες" και οι ¨καλοί κομμουνιστές¨. ." Νομοτέλεια " που έχει να κάνει με τη "φύση" του ανθρώπου , όπως λένε ορισμένοι….»

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=860974ΣΧΟΛΙΑ

 1. Theodore avatar
  Theodore 01/05/2008 22:24:26

  Ετσι ειναι. Παντα.
  Σημερα, δεν ξερω πως, θυμηθηκα το ποιημα του Βαλαωριτη, "Ο Ματροζος", το κατεβασα απο το νετ και το διαβασα.
  Σας συμβουλευω, να το διαβασετε κι εσεις. Θα εκπλαγειτε ποσο ιδια ειναι τα πραγματα.
  (Ενας χαρακτηριστικος στιχος, λεει.
  "Αν οι ζητιανοι σαν κι εμε, δεν εχυναν το αιμα,
  οι καπετανιοι σαν κι εσε, δεν θα φορουσαν στεμμα").

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 01/05/2008 23:04:04

  και τι καταλάβαμε; διπλασιάστηκε η μεσαία τάξη; Εν μέρει...Εκπληρώθηκαν οι προσδοκίες; και αυτές εν μέρει..Γλυτώσαμε από τους χωροφύλακες αλλά αποκτήσαμε τοπική αυτοδίοίκηση, νησιάρχες, σταυλάρχες κλπ. Αποκτήσαμε επίσης πολλά παραδοσικά τριόρωφα. Μόνο ο Ελύτης έμεινε.

 3. "χωσιά" avatar
  "χωσιά" 02/05/2008 00:36:28

  "Τις κρίσιμες στιγμές οι “ρομαντικοί” και οι “εξτρεμιστές” παίζουν πρωταρχικό ρόλο. Αργότερα γίνονται περιθώριο και κυβερνούν οι “ρεαλιστές” οι “δημοκράτες” και οι ¨καλοί κομμουνιστές¨”

  Νταντόν, και μόνο γι' αυτές τις φράσεις, το κομμάτι είναι αριστούργημα! Βούρκωσα κι έστριψα τσιγάρο, όταν τις διάβασα...

 4. NTANTON avatar
  NTANTON 02/05/2008 02:55:51

  Εγώ να δεις φίλε/φίλη ¨χωσιά¨ πόσες φορές δάκρυσα μέσα στις οκτώ ώρες που έγραφα αυτή την ¨de profundis¨ εξιστόρηση μιας συγκεκριμένης στιγμής της ζωής .
  Λογικά δεν θα έπρεπε ένα τόσο ¨τετριμμένο¨ θέμα να απαιτήσει πάνω από μία ώρα για την καταγραφή του. Όμως η ανάκληση της μνήμης , το προσκλητήριο νεκρών και ¨ζωντανών¨.
  Ο σύντομος ¨απολογισμός¨ της ζωής. Όλα αυτά θόλωναν το μυαλό και μάτωναν την ψυχή. Κάθε παράγραφος και αναστεναγμός. Νύστα , διάλειμμα , τσιγάρο , στο μπάνιο να φρεσκάρεις με λίγο νερό το πρόσωπο από τα δάκρια και άντε πάλι από την αρχή. Ώρα οκτώ το πρωί , πρέπει να τελειώνεις. Θα ξυπνήσει η γυναίκα σου και θα σε δει μπροστά στο κομπιούτερ με την φωτογραφία και θα σου πει ¨Καλά τρελάθηκες¨ ;  ¨ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην Εξουσία , είναι πάντα ο αγώνας της Μνήμης ενάντια στη Λήθη¨ ( Μίλαν Κούντερα )

  Με το παραπάνω απόσπασμα συνέχισα την παρέμβαση μου στο Indymedia (1) αναδημοσιεύοντας και σχολιάζοντας ένα πολύ καλό άρθρο στο ¨Εθνος¨ -26/4- (2)¨ για το πώς αντιμετώπισε η Χουντική προπαγάνδα το επαναστατικά γεγονότα στην Ευρώπη του 1968¨.

  Επίσης μία πολύ καλή , εκπληκτική , αναδρομή για το πολιτικό κλίμα που κυριαρχούσε στην Ελλάδα του 1968 και τα γεγονότα της ¨μολυσμένης¨ Ευρώπης του 1968 , με την παράθεση ολόκληρων αποσπασμάτων-φωτοτυπιών από την Χουντική εφημερίδα ¨ΕΜΠΡΟΣ¨ , παρουσιάζει η ιστοσελίδα ¨ Θεαμαπάτες και Δικτυώματα¨ (3). Αξίζει να το δει κανείς. Το κλίμα και η νοημοσύνη του φασισμού , της βλακείας και των συνεργατών είναι αυθεντικό , παραστατικό και χαρακτηριστικό.

  Τέλος για λόγους διατήρησης της ενότητας στη σκέψη και τον προβληματισμό , παραθέτω εδώ , και δεν παραπέμπω απλά , ορισμένα σχόλια και κρίσεις που γράφτηκαν στο “Φόρουμ Διαλόγου” του Indymedia ( 4 ) πάνω στο ίδιο θέμα που σχολιάζεται εδώ.

  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=860974 (1)
  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11380&subid=2&tag=8796&pubid=900506 (2)

  http://theamapati.wordpress.com/2008/05/02/02050/ (3)

  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=861008 (4)
  ΣΧΟΛΙΑ :

  861137 Μπράβο
  από κάποιος, κάπου, κάποτε 0:02πμ, Τετάρτη 30 Απριλίου 2008
  Βλέπω, αγαπητέ ΝΤΑΝΤΟΝ, ότι ξεκινάς με Ελύτη. Χμ!... Αμα το μάθει κανένας Γαβριηλίδης θα σε μαλώσει!... για "εθνικισμό" και "νεκρόφιλο ριζοσπαστικό πατριωτισμό".

  Χωρίς πλάκα τώρα, θέλω να σε συγχαρώ για το ωραίο και ενδιαφέρον κείμενο. Αν και είμαι αρκετά νεώτερος από τους πρωταγωνιστές εκείνων των γεγονότων, αισθάνθηκα πως όλα αυτά που περιγράφονται μου είναι κατά έναν ανεξήγητο τρόπο οικεία. Ανεξήγητο είπα; Ισως όχι. Γιατί νομίζω ότι κατά διαστήματα στο εγκαθιδρυμένο σύστημα της απανθρωπιάς εμφανίζονται αναπόφευκτα όσο και αναπάντεχα ρωγμές, μικρές ή μεγάλες ή για να το πω αλλοιώς, οι μάζες επανέρχονται αιφνιδιαστικά στο προσκήνιο της ιστορίας με τρόπους που κανένας στενόμυαλος ιδεολογικός, κομματικός ή άλλος μηχανισμός δε μπορεί ούτε να κατανοήσει ούτε να ελέγξει ποτέ απόλυτα Τις ρωγμές τις κλείνουν όπως-όπως για να ξανανοίξουν κάπου αλλού κάποια άλλη στιγμή από κάποιους άλλους που παίρνουν τη σκυτάλη. Για τη δική μου γενιά ήταν το 90/91 και έκλεισε και εκείνο.

  Αλλά ο τυφλοπόντικας σκάβει ακόμη...
  861238

  πολυ καλο αλλα με μια διαφωνια
  από eurocommunist 1:56μμ, Τετάρτη 30 Απριλίου 2008
  Πολυ καλο το ολο κειμενο αλλα οντας στην ομιλια του Αλαβανου που αναφερεσαι ξερω οτι δεν ειχε πει οτι τα οραματα του τσε ειναι ανεφικτα αλλα αντιθετα οτι το 1-2-3 πολλα βιετναμ ειναι παντα επικαιρο. Ο ριζοσπαστης ειχε δημοσιευσει αρθρο που εγραφε αυτο που λες αλλα ηταν τελειως ανυποστατο. Οσο για τον Τσιπρα ειχε πει οτι με την σταση του τσε στην κριση ισως ο κοσμος να πηγαινε σε πυρηνικο πολεμο.
  papazachariou.blogspot.com


  861278

  μια πολύ μικρή διόρθωση κι ένα σχόλιο
  από ακροαριστερός 4:10μμ, Τετάρτη 30 Απριλίου 2008
  Όντως πολύ καλή δουλειά! Η διόρθρωση είναι μόνο ότι ο Ντούτσκε πέθανε το 1979 μετά από επιληπτική κρίση που ήταν αποτέλεσμα βλαβών στο νεγκέφαλό του από τις τρείς σφαίρες που του είχε ρίξει ακρταδεξιός ανειδίκευτος εργάτης λίγες μέρες μετά το πρωτοσέλιδο της "BILD" ταματήστε με κάθε τρόπο το Ντούτσκε.
  Και το σχόλιο για το φίλο ευρωκομμουνιστή. Δε χρειάζεται να προτρέξουμε στις σημερινές δηλώσεις Τσίπρα - Αλαβάνου. Αρκεί να γίνει μια ιστορική σαναδρομή στις τότε πολιτικές εκτιμήσεις του Κύρκου και της επίσημης γραμμής του ΚΚΕ εσ. για την έκβαση του αντι - δικτατορικού αγώνα καιθα αντιληφθούμε πόση σχέση έχει με το Γκεβάρα, το Βελουχιώτη, το Λένιν και σε τελική ανάλυση με τον ίδιο το μαρξισμό το ιδεολιγικο - πολιτικό που εκφράζει σήμερα ο ΣΥΝ και ο Αλαβα(ρτι)νο(τι).

  από Ιχνηλάτης 1:17μμ, Τρίτη 29 Απριλίου 2008
  ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ - ΜΠΡΑΒΟ ΝΤΑΝΤΟΝ
  Εντυπωσιακή η φωτογραφία , αλλά και τα μέχρι τώρα άγνωστα ιστορικά στοιχεία που ανέβασε ο ¨Νταντόν¨ για τη συμμετοχή των ελλήνων μεταναστών στον Γερμανικό Μάη του ΄68. Ιδιαίτερα για την ύπαρξη ομάδων , και μάλιστα μαθητών -νεολαίων , που οργάνωναν το κίνημα αλληλεγγύης στον αγώνα ενάντια στη φασιστική δικτατορία στην Ελλάδα.
  Μεγάλα και σίγουρα τραυματικά βιώματα. Ελάχιστοι μετάνιωσαν. Οι περισσότεροι μπορούν να είναι περήφανοι που έδωσαν ουσία και περιεχόμενο στη ζωή τους σε μιά δύσκολη στιγμή που "όλα τα εσκίαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε σκλαβιά¨ και κυριαρχούσε η βλακεία στην Ελλάδα.

  Ακόμα πιο ενδιαφέρουσες είναι οι πληροφορίες για την ύπαρξη ενός αντιφασιστικού -αντιδικταρικού κινήματος στο εξωτερικό που δεν προπαγάνδιζε την λεγόμενη ¨αποκατάσταση της δημοκρατίας¨ στην Ελλάδα , που δεν υπήρχε ποτέ , αλλά την ριζική ανατροπή του κοινωνικού συστήματος που γεννάει δικτατορίες και πολέμους. Σίγουρα ομιχλώδεις και στα σπάργανα οι ιδέες τους για μία "λαϊκή εξουσία¨ ( όπως και το πανώ με το ίδιο σύνθημα που κρατούσαν στις 18 Νοέμβρη 1973 στην Πατησίων , εργάτες , φοιτητές και μαθητές , παράλληλα με την φωτογραφία του Τσέ ) και ¨σοσιαλισμό¨ .

  Ας προσθέσει όποιος έχει παραπάνω πληροφορίες , ίσως και φωτογραφίες Ελλήνων που συμμετείχαν στα γεγονότα του 1968 , στο Παρίσι , Βερολίνο , Φρανγκφούρτη , Αμβούργο , Ρώμη - Ιταλία , Καναδά ( υπήρχαν και Μαοϊκοί ΄Ελληνες μετανάστες με εφημερίδα που υποστήριζαν το κίνημα ανεξαρτησίας των Γαλόφωνων του Κεμπέκ ! ) Λονδίνο , Στοκχόλμη και Αυστραλία.

  Ίσως υπάρχουν ( σε φωτογραφίες ) και μερικοί που βρίσκονται σήμερα στα Δ.Σ. κάποιων πολυεθνικών εταιρειών και ντρέπονται , όχι για αυτό που έχουν καταντήσει σήμερα , αλλά γι΄αυτό που ήτανε κάποτε ...

  Πως το έλεγε κάποιο άσμα ( ; ) : "Επανάσταση , αλήτισσα , γιατί με κυνηγάς" ;;;

 5. NTANTON avatar
  NTANTON 02/05/2008 15:42:13

  Δεν την ξεχάσαμε φίλε. Διάβασε όλο το άρθρο στην ιστοσελίδα :

  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=860974

  Δικταορία είχανε. Τώρα τι έχουν ; Όλη η πολτική τους ηγεσία είναι σταθερά εξαρτημένη πολιτικά απο τα Γερμανικά κόμματα. Επί ¨ανύπαρκτου¨ σοσιαλισμού εκπαίδευαν τα γερμανικά κομματικά ιδρύματα ( Νάουμαν, Έμπερτ , Σάϊντελ )τους ¨δημοκράτες¨ για την μετακομμουνιστική ¨μεταπολίτευση¨. Από το Μόναχο η CIA με το ¨Ράδιο Ελεύθερη Ευρώπη¨ τους προετοίμαζε για την ¨δημοκρατία. Η SKODA και όλη η βιομηχανία τους έχουν περάσει στα χέρια του γερμανικού κεφαλαίου.
  Οι ¨δημοκράτες¨ έχουν παραιτηθεί απο την διεκδίκηση ¨πολεμικών επανορθώσεων¨ για τη ληστεία και την γενοκτονία της χώρας τους απο τους Ναζί , ΚΑΙ συζητάνε σοβαρά , κάτω απο αφόρητες πιέσεις των γερμανών ρεβανσζιστών-ρεβιοζιονιστών ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΔΙΩΘΕΝΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΤΗΣ ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑΣ , οι οποίοι ήταν όργανα του Ναζισμού ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΑΝ ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ ΝΑ ΕΙΣΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ - ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟΝ Β΄Π.Π. - ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΤΑ "ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ" (μήπως σου θυμίζει τίποτα αυτό με την σημερινή αμερικανο-γερμανική /"ευρωνωσιακή" πολιτική στα Βαλκάνια ; ).
  Τέτοιοι "Γερμανοτσολιάδες" "δημοκράτες" διοικούν σήμερα την Τσεχία ( η Σλοβακία αποκόπηκε με την φροντίδα των υπηρεσιών της ¨δημοκρατικής¨ Γερμανίας ). Και εν μέρη τέτοιοι "γερμανοτσολιάδες"- "φιλο-ευρωπαϊστές" διοικούν σήμερα την Ελλάδα ( με μίζες και χωρίς μίζες της Ζήμενς ).
  Όταν ξυπνήσουμε απο την αμάθεια και τις πρόχειρες-επιπόλαιες γνώσεις της ιστορίας και της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής , απο τον "ωχ-αδερφισμό" και τα γενικά "περί δημοκρατίας" λόγια θα είναι αργά . Και η νύχτα πολύ μεγαλύτερη απο αυτή του 1940-1945 !

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.