03/10/2010 03:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο εκτροχιασμός των εσόδων είναι προφανής

΄Ωρα είναι τώρα να μας ανακοινώσουν τις επιδόσεις του οικονομικού επιτελείου για τα έσοδα του Σεπτεμβρίου και να πανηγυρίζουν για τη μεγάλη επιτυχία.

Για να καταλάβετε, σύμφωνα με πληροφορίες, η πορεία των εσόδων τον περασμένο μήνα κατέγραψε αύξηση 5,3% ενώ τα έσοδα από τον ΦΠΑ εκτοξεύτηκαν στο 16,9%. Βασική αιτία φυσικά ήταν η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ ο οποίος καταγράφηκε καλύτερα τον Σεπτέμβριο.

Ως εδώ είναι τα καλά, διαβάστε τώρα και τα άσχημα για να καταλάβετε την αποτυχία της κυβέρνησης.

Κατ΄ αρχάς, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 3,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους. Επομένως η αύξηση τον Σεπτέμβριο είναι μόλις 2% που φυσικά δεν είναι ικανό ποσοστό για να κλείσει τη «μαύρη τρύπα» του 1,5 δις. ευρώ από τα έσοδα μόνο.

Επίσης, ο στόχος της κυβέρνησης σε ετήσια βάση για τα έσοδα είναι… 13,7%, επομένως είναι φανερός ο εκτροχιασμός. Και είτε υπερεκτίμησαν τις δυνατότητες του ελεγκτικού μηχανισμού και έβαλαν τόσο υψηλό στόχο, είτε είναι ανίκανοι να μαζέψουν έσοδα παρά τους ιδιαίτερα αυξημένους φόρους.

Κι ένα ακόμη στοιχεία της πλήρους αποτυχίας: Η αύξηση 5,3% τον Σεπτέμβριο έρχεται μετά από σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Τι γινόταν τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, θυμάστε; Μα φυσικά προεκλογική περίοδος οπότε δεν υπήρχαν φορολογικοί έλεγχοι και φοροκυνηγητό και τα έσοδα ήταν μηδενικά. Όταν λοιπόν έχει βάση σύγκρισης το… μηδέν και τα έσοδα να έχουν καταρρεύσει δεν μπορεί να επιχαίρεις για την αύξηση 5,3%.

Το συμπέρασμα είναι ότι η μαύρη τρύπα στα έσοδα διευρύνεται, δε μαζεύεται με τίποτε και τα νέα μέτρα είναι σίγουρα. Αύξηση ΦΠΑ, έκτακτες εισφορές, κυνηγητό στα ακίνητα και φυσικά από το ερχόμενο φθινόπωρο αν όχι νωρίτερα, ακριβότερο πετρέλαιο θέρμανσης.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Χρηστος Παπανικος avatar
  Χρηστος Παπανικος 03/10/2010 04:20:41

  Πιστευω οτι μονο η πολιτικη Σαμαρα μπορει να μας σωσει κ μονο αυτη.Το λεμε αλλωστε και νομπελιστες.Δεν ειναι τυχαιο.

 2. Orestios avatar
  Orestios 03/10/2010 04:24:28

  Με τα μοντέρνα κουπόνια (βλέπε κάρτες πολίτη) που θα μοιράσει η πανέξυπνη σοσιαλιστική κυβέρνηση θα τα καταφέρει.
  Και εμείς θα χορτάσουμε ψωμί.
  Σοσιαλιστική δημοκρατία σε κατάρρευση θυμίζει το όλο σκηνικό.

 3. spiros avatar
  spiros 03/10/2010 07:26:00

  Δεν πρόλαβε να έρθει ο Οκτώβριος και βιάστηκαν να ανακοινωσουν επιτυχίες όπως τον Αύγουστο. Θύμάστε την αύξηση είσπραξης ΦΠΑ στα μικρά νησιά με ποσοστά που έδειχναν ότι μάλλον ξεπερνάμε τον κάβο; Έτσι και τώρα . Δεν μπορώ όπμως να καταλάβω τον στόχο του επικοινωνιακού σλογκαν; Δεν έχουν αντιληφθεί ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια;

  • aengus avatar
   aengus @ spiros 03/10/2010 08:31:15

   Έχει; Γιατί το δικό τους ψέμα έχει ξυλοπόδαρα.

 4. pikras57 avatar
  pikras57 03/10/2010 12:18:15

  Φάκτορα
  έστω και με καθυστέρηση σωστά ασχολήθηκες με το θέμα αυτό.
  Συμπληρωματικά τονίζω ότι για να πετύχουμε τους στόχους του Μνημονίου θα πρέπει να μαζεύουμε έσοδα περίπου 6 δις ευρώ τον μήνα!

  Δες και κάτι άλλο! Τις αλχημείες, να συνυπολογίσουν στα έσοδα του 2009 και τους δύο μήνες του 2010 (δήλωση Παπακωνσταντίνου που πέρασε στα ψιλά!)

  Ένα άλλο σοβαρό θέμα που την τελευταία βδομάδα έχουν διαρρεύσει είναι αυτό των αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων.
  Η Eurostat ζητά στοιχεία και αυτοί τα δίνουν ελλειπή (όπως τα στοιχεία με τα swaps που δεν τα έδωσαν ...λόγω αργιών και απεργιών)
  Διαρρέουν ότι φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι που είναι ανίκανοι να ανταποκριθούν!
  Θυμηθείτε θα τους εγκαλέσουν στην ΕΕ για τα στατιστικά στοιχεία που συνειδητά ..πειράζουν (για τα χρέη του δημοσίου μόνο προς του ιδιώτες..έχει χαθεί η μπάλα)! Άσε τις εγγυήσεις του Δημοσίου για τα δάνεια σε ΔΕΚΟ και οργανισμούς!
  Δεν θα τους σώσουν τα greek statistics ούτε η ΕΛ.ΣΤΑΤ. και ο διορισμένος υπέυθυνός της - τοποτηρητής του ΔΝΤ!

  • pikras57 avatar
   pikras57 @ pikras57 03/10/2010 12:20:00

   το ορθό
   "...Δες και κάτι άλλο! Τις αλχημείες, να συνυπολογίσουν στα έσοδα του 2010 και τους δύο μήνες του 2011 (δήλωση Παπακωνσταντίνου που πέρασε στα ψιλά!)

  • anonymous avatar
   anonymous @ pikras57 03/10/2010 13:43:25

   για να πετύχουμε τους στόχους του Μνημονίου θα πρέπει να μαζεύουμε έσοδα περίπου 6 δις ευρώ τον μήνα!
   Είναι η τρίτη φορά που το γράφω σε σχόλιο αλλά νομίζω ότι αξίζει.
   Διαίρεσα τα έσοδα του γερμανικού προϋπολογισμού, 319 δις δια του πληθυσμού της Γερμανίας και σε κάθε Γερμανό αντιστοιχούν 4.000 Ευρώ έσοδα δηλ. φόροι τέλη κλπ.

   Έκανα το ίδιο και με την Ελλάδα και διαίρεσα τα 50 δις έσοδα δια του πληθυσμού της Ελλάδας και βγήκε το αποτέλεσμα ότι σε κάθε Έλληνα αντιστοιχούν 5.000 Ευρώ έσοδα.

   Το συμπέρασμα είναι ότι πλέον έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων και δε μπορούν να εισπράξουν άλλα λεφτά.

 5. DeltaLamda avatar
  DeltaLamda 03/10/2010 12:44:29

  βρε αυτοί πρόλαβαν να ανακοινώσουν αυξηση εσόδων για τον Σεπτεμβρη απο την 1η Οκτωβρίου κιόλας! Ουτε εγω στην εταιρεία μου με ένα εργοστάσιο με 2 υποκαταστήματα και 65 ατομα συνολικά μόνο, δεν ειχα προλάβει να οριστικοποιήσω τα έσοδα του Σεπτεμβρίου! Τι οργάνωση ειναι αυτή που εχει το Δημόσιό μας ωστε να εχει πληροφόρηση σε dt χρόνο? Και τι πρεμούρα να το προλάβουν κιολας τα μέσα τους να το κάνουν πρώτη ειδηση!

  Πάντως, ολη η ουσία ειναι στην προτελευταία παράγραφο της ανάρτησης.

 6. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 03/10/2010 13:59:06

  η υστέρηση των εσόδων είναι πραγματική και δεδομένη...μα για αυτό τον λόγο ακριβώς ψηφίστηκε η περαίωση των ανέλεγκτων χρήσεων για τα έτη 2000-2009......

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.