14/12/2009 00:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο εκλογικός νόμος η λαϊκή βούληση και τα συμφέρονταΜέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από τις εκλογές της 4ης του Οκτώβρη η κυβέρνηση έδειξε μια αξιοσημείωτη βιασύνη να τακτοποιήσει την υπόθεση «αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος» το ταχύτερο δυνατό.

«Η κρίση - είπε προχτές ο Γ. Ραγκούσης - είναι κρίση οικονομική, κοινωνική, είναι κρίση αξιών αλλά πρωτίστως είναι κρίση του πολιτικού συστήματος». Για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «η αφετηρία του προβλήματος δε βρίσκεται μόνο στην άσκηση της εξουσίας - εκεί που εκδηλώνεται το πρόβλημα. Η αφετηρία βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο η βούληση του λαού μετασχηματίζεται σε πολιτική εξουσία». Συνεπώς, εύλογα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης θα στοχεύσει ακριβώς στη βούληση του λαού, στην εκδήλωση και στο μετασχηματισμό της ώστε να υπάρξει η επιθυμητή πολιτική εξουσία. Ο Γ. Ραγκούσης δεν αφήνει αμφιβολίες για διαφορετικές σκέψεις. «Είναι σαφές σε όλους μας - τόνισε - ότι το κομβικό σημείο στο οποίο ρυθμίζεται η σχέση του πολιτικού συστήματος με την κοινωνία και τον πολίτη από τη μια, αλλά και με την αγορά και τα οικονομικά συμφέροντα από την άλλη, είναι το εκλογικό σύστημα... Γνωρίζουμε όλοι μας, και το γνωρίζουμε καλά, ότι στην πραγματικότητα τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει χωρίς αλλαγή του εκλογικού νόμου».

Πώς όμως μπορεί να υπάρξει αποφασιστική παρέμβαση στη λαϊκή βούληση και στην έκφρασή της μέσω ενός εκλογικού συστήματος ώστε το αποτέλεσμα που θα επιφέρει να είναι μια σχεδιασμένη και επιτυχής αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος; Μέχρι σήμερα, τα εκλογικά συστήματα εξασφάλιζαν την εναλλαγή των κομμάτων του δικομματισμού στην κυβερνητική εξουσία μετατρέποντάς τα από μειοψηφικά στο λαό σε πλειοψηφικά στη Βουλή, μέσω της κλοπής και του περιορισμού των εδρών των μικρότερων κομμάτων. Στην παρούσα φάση η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και κατ' επέκταση η κυρίαρχη τάξη στην οποία λογοδοτεί, αποσκοπεί σε κάτι περισσότερο. Δε στοχεύει μόνο στην καλπονοθεία ενός εκλογικού συστήματος αλλά κυρίως στη δυνατότητα παρέμβασης, μέσω αυτού, στην εσωτερική λειτουργία των κομμάτων.

Ο Γ. Ραγκούσης ήταν απολύτως αποκαλυπτικός με όσα είπε. Υπεραμυνόμενος των μονοεδρικών περιφερειών που θα εισαγάγει ο νέος εκλογικός νόμος, προσπέρασε το γεγονός ότι η ύπαρξή τους και μόνο μετατρέπει ακόμη και την απλή - και ανόθευτη - αναλογική στο αντίθετό της, δηλαδή σε πλειοψηφικό. Ισχυρίστηκε όμως ότι οι μονοεδρικές λόγω του μικρού μεγέθους τους δίνουν τη δυνατότητα άμεσης επαφής του υποψηφίου με τους εκλογείς του κι έτσι τον απαλλάσσουν από την ανάγκη στήριξης σε οικονομικά συμφέροντα και Μέσα Ενημέρωσης για να εκλεγεί, εξασφαλίζοντας την ανεξαρτησία και το ακηλίδωτο της προσωπικότητάς του, την απεμπλοκή του από το μαύρο πολιτικό χρήμα και τις συναλλαγές!!! Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι (οι μονοεδρικές) ενισχύουν την ανεξαρτησία του υποψηφίου από το κόμμα του λέγοντας: «Σε ένα σύστημα όμως μονοεδρικών η ευνοιοκρατική επιλογή, η μη αξιοκρατική επιλογή τιμωρείται. Κοστίζει άμεσα πολιτικά. Η λεγόμενη "μηχανική" του συστήματος κάθε άλλο από αυθαίρετες επιλογές ευνοεί. Μην έχετε καμία αμφιβολία γι' αυτό. Ποιος θα διανοηθεί, όταν διακυβεύεται να χαθεί μια μονοεδρική, να τοποθετήσει αδύναμο υποψήφιο;».

 Ολη αυτή η επιχειρηματολογία του δεν οδηγεί μόνο στα συμπεράσματα που επικαλείται αλλά και στα ακριβώς αντίθετα από αυτά. Η ύπαρξη των μονοεδρικών περιφερειών - από τις οποίες, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, θα προκύπτει η συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής - δίνει τη δυνατότητα στα οικονομικά συμφέροντα και ΜΜΕ που αυτά ελέγχουν, να στηρίξουν συγκεκριμένους υποψήφιους έναντι άλλων, να τους καταστήσουν παντοδύναμους, τοπικούς κομματάρχες και να τους επιβάλουν τόσο στα κόμματά τους όσο και στις τοπικές κοινωνίες. Το σχοινί έχει δύο άκρες όσο κι αν η κυβέρνηση διά του υπουργού της θέλει να μας δείχνει μόνο τη μία. Ο βουλευτής θα τάζει ρουσφέτια και οι εκλογείς θα εξαρτώνται απ' αυτόν. Ακόμη πιο ενισχυμένη η διαπλοκή μέσω των κομματικών μηχανισμών και οι εκβιασμοί. Ακόμη πιο ανελεύθερη η «βούληση».

 Να υπενθυμίσουμε πως με άρθρο της η κ. Μπακογιάννη είχε ταχθεί υπέρ του εκλογικού νόμου.

 Διαβάστε και εδώ:

http://www.antinews.gr/?p=18020

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ο βουνισιος avatar
  ο βουνισιος 14/12/2009 09:42:20

  η παρούσα Βουλή είναι αναθεωρητική;

  για να γίνουν αυτά πρέπει να αλλάξει το σύνταγμα!


  στο όνομα ποιας σκοπιμότητας διεξάγεται αυτή η συζήτηση;

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 14/12/2009 09:45:53

  σε περιόδους σφιξίματος και πιθανών αναταραχών, τι θέλεις; Ή να ρωτήσω ποιό Σύνταγμα;

 3. ο βουνισιος avatar
  ο βουνισιος 14/12/2009 09:52:21

  Στην παρούσα φάση το λογικό θα ήταν να ασχοληθούν με την διοικητική μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης,
  δλδη υπονοείς ότι το σύνταγμα έχει κατά καιρούς γίνει « κουρελόχαρτο»!

 4. panagiotis avatar
  panagiotis 14/12/2009 14:47:25

  Eίναι γνωστό το πάθος του ΠΑΣΟΚ για την εξουσία. Δεν χρειάζετε πολύ σκέψη. Εξουσία με οποιοδήποτε τρόπο. Αλλά πλέον ο λαός δεν γελιέτε εύκολα και ελπίζω να κυριαρχήσει η ώριμη ΣΚΕΨΗ όταν έρθει εκείνη η στιγμή. !!!

  • pikos avatar
   pikos @ panagiotis 14/12/2009 17:10:13

   Είναι γνωστό το πάθος 2 κομμάτων για την εξουσία και γιαυτη θα πουλούσαν τα πάντα στον πρώτο αγοραστή,αντί να κάθεστε και να φωνάζετε για την Τουρκία(που ΔΕΝ πρόκειται να μπει ΕΕ,οσο υπάρχουν αυτές οι κυβερνήσεις(γιατί η Ελλαδα ως γνωστόν δεν μετράει)),καλύτερα θα ηταν να κατεβείτε στο δρομο να φωνάξετε γιαυτη τη συνταγματική χουντα που μας επιβάλλεται(μιας και η έλλειψη δημοκρατίας στην Τουρκία μας έφαγε,εμας τον δημοκρατικό παράδεισο),ξυπνάτε ζώα!!! Πριν να είναι αργα...

 5. panagiotis avatar
  panagiotis 14/12/2009 18:01:32

  ΜΙΛΑΣ ΣΑΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ. ΑΛΛΟ ΛΕΜΕ ΑΛΛΟ ΑΠΑΝΤΑΣ...ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ ... Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΨΑΞΟΥ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΣΟΥ ΟΠΩΣ ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ......

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.