21/05/2010 16:02
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο ειδικός φόρος στα κανάλια καθυστερεί την ψηφιακή TV

Σημειωτόν για την ψηφιακή TV, μαζί και η Ελλάδα

(Antinews). Ευεπίφορη σε ενοχικά σύνδρομα αποδεικνύεται η ελληνική αγορά ΜΜΕ καθώς δεν υπάρχει θεσμικός παράγοντας που να μην κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την υστέρηση της χώρας στη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή (για το 2012 σύμφωνα με την επιταγή της Ε.Ε. και για το 2015 σύμφωνα με τους παγκόσμιους κανονισμούς).

Οι φήμες μάλιστα που διέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα αναφορικά με την αναβολή εκ μέρους της εταιρείας Digea (Mega, ANT1, Alpha, Alter, Star, ΣΚΑΙ, TV Μακεδονία) μετά την προγραμματισμένη ημερομηνία (18 Ιουνίου) ερμηνεύονται όχι τόσο από την κρίση και την αδυναμία επένδυσης των καναλαρχών στην εποχή της Digital TV αλλά μάλλον επειδή τα κανάλια ασκούν πίεση στην κυβέρνηση για την επιβολή του ειδικού φόρου 20%.

Συμβαίνει και εις Παρισίους

Αυτά όμως συμβαίνουν και εις Παρισίους. Δεν είναι ίσως γνωστό ότι η μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση για τη Γαλλία  από τις 30 Νοέμβρη του 2011, που ισχύει σήμερα, σύμφωνα με τον επικεφαλής ενός αρμοδίου φορέα, μπορεί να αναβληθεί για το 2013 ή το 2014.

Ο επικεφαλής του δημοσίου φορέα επιφορτισμένου με την αρωγή του κοινού στην υιοθέτηση του νέου ψηφιακού συστήματος, Φιλίπ Λεβριέ, ενημέρωσε την γαλλίδα Υπουργό Ψηφιακής Ανάπτυξης, Ναταλί Κοσιούσκο-Μοριζέ, πως θα ήθελε να προτείνει νέο χρονοδιάγραμμα για τη Μετάβαση, γράφει η γαλλική εφημερίδα "Les Echos".

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα, η αναλογική μετάδοση θα διακοπεί ταυτόχρονα σε δύο ή τρεις περιφέρειες, εντός του δευτέρου ημίσεως του 2010. Εικοσιτέσσερις, συνολικά, περιφέρειες θα μεταβούν εν τέλει σε ψηφιακή μετάδοση, ξεκινώντας με την Αλσατία, στις 2 Φεβρουαρίου, και την Κάτω Νορμανδία, στις 9 Μαρτίου, του 2010. Κατόπιν αυτών, όμως, δεν υπάρχει συγκροτημένο σχέδιο για περαιτέρω περιφερειακές μεταβάσεις, οπότε η καταληκτική ημερομηνία, όταν θα πάψουν οριστικά οι αναλογικές μεταδόσεις για το σύνολο της γαλλικής επικράτειας, ενδεχομένως θα πρέπει να αναβληθεί περαιτέρω, για το 2013 ή το 2014. αταράξεις περιμένουν την ισπανική τηλεοπτική βιομηχανία, καθώς τα έσοδα από τις διαφημίσεις μειώνονται, την ίδια ώρα που αυξάνονται τα ψηφιακά κανάλια..."Είμαι πεπεισμένος ότι (η ίδια) η αγορά θα εκκαθαρίσει (ορισμένα κανάλια)... θα υπάρξουν συνενώσεις, κάποια, όμως, (κανάλια) θα εξαφανιστούν ολοσχερώς" δήλωσε σε συνέντευξη ο ισπανός Αναπληρωτής Υπουργός Βιομηχανίας, με χώρο ευθύνης τις Τηλεπικοινωνίες, Φραντσίσκο Ρος.

Περικοπές στην Ισπανία

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί της Ισπανίας σκοπεύουν να προβούν σε περικοπές, καθώς η ύφεση στη χώρα μειώνει τη ζήτηση για τηλεοπτική διαφήμιση. Η μετάβαση στην Ψηφιακή Τηλεόραση, τον επόμενο χρόνο, θ' αφήσει τους παραδοσιακούς ηγέτες της τηλεοπτικής αγοράς, Τελεθίνκο και Αντέννα 3, με σαφώς μειωμένα τα μερίδια τηλεθέασής τους.

Την ίδια ώρα, η μετάβαση θα αυξήσει τον αριθμό των μεταδιδόμενων καναλιών από λιγότερα από δέκα, σε ορισμένες επαρχίες, σε περισσότερα από σαράντα.

"Οι εταιρείες μέσων (ενημέρωσης) θα πρέπει να εξετάσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα... όσες παραμείνουν αέναα προσκολλημένες σ' ένα προγενέστερο μοντέλο, σα να μην είχαν συμβεί αλλαγές στην τεχνολογία μετάδοσης και στη διαφημιστική αγορά, θα υποφέρουν πολύ", προσέθεσε ο ισπανός υπουργός.

Οι ΗΠΑ

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών Τηλεπικοινωνιών προλειαίνουν το έδαφος για τη μετάβαση, αν και κάποιοι τηλεθεατές αναγκαστικά "θα μείνουν πίσω"...

Παρά την αναβολή για το καλοκαίρι της τελικής μετάβασης στην Ψηφιακή Τηλεόραση, η αλλαγή στις 12 Ιουνίου αναπόφευκτα θ' αφήσει ορισμένους πίσω -πολύ λιγότερους, όμως, και σε σαφώς καλύτερη μοίρα από το να είχε προχωρήσει τον Φλεβάρη, δήλωσε ο επικεφαλής του FCC σε επιτροπή του Κογκρέσου, την προηγούμενη εβδομάδα.

Μιλώντας στην υποεπιτροπή Επικοινωνιών, Τεχνολογίας και Ίντερνετ, της επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου του Κογκρέσου, ο Μάικλ Κοππς, επικεφαλής του FCC (Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών), επεσήμανε πως, αν και "δεν θα είναι ανεπαίσθητη" η μετάβαση στην Ψηφιακή Τηλεόραση, ο κερδισμένος, πάντως, χρόνος "θα κάνει ουσιώδη διαφορά" ως προς τα μεταβατικά προβλήματα που αναμένεται να παρουσιαστούν.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.