#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/12/2009 23:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο «εγκληματίας πολέμου» Tony BlairΤο ενδεχόμενο να διωχτεί ποινικά ως εγκληματίας πολέμου ο  Βρετανός πρώην πρωθυπουργός Tony Blair, είναι πλέον πολύ πιθανό, μετά και τη πρόσφατη δημόσια ομολογία του στο BBC, ότι θα προχωρούσε σε πόλεμο με σκοπό την ανατροπή του Saddam Hussein, ακόμη και αν γνώριζε πως αυτός δεν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής (ΟΜΚ). Ο πόλεμος με σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος κάποιου κράτους, απαγορεύεται ρητά από το διεθνές δίκαιο, ενώ η ετυμηγορία του δικαστηρίου της Νυρεμβέργης του 1946, έθεσε σαφώς ότι «η κήρυξη επιθετικού πολέμου», όπως αυτός που ξεκίνησαν οι Blair και  Bush εναντίον του Ιράκ, «αποτελεί το υπέρτατο διεθνές έγκλημα…». Η παραδοχή λοιπόν του Blair ότι θα προχωρούσε σε πόλεμο για την ανατροπή του Saddam, ασχέτως των ΟΜΚ, είναι και ομολογία ότι εψεύσθη ενώπιον του βρετανικού Κοινοβουλίου, όταν τον Φεβρουάριο του 2003 είχε δηλώσει  σε κοινοβουλευτική συνεδρίαση, πως αν ο Saddam συνεργαστεί στον αφοπλισμό, τότε και ο ίδιος θα ήταν έτοιμος να επιδιώξει μια ειρηνική λύση στο ζήτημα των ΟΜΚ.

Αν υπάρξει ποτέ ενδεχόμενο παραπομπής του Blair, τότε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για τη λειτουργία του  οποίου έχει συνυπογράψει η Βρετανία,  είναι και το πιο πιθανό όργανο για τη δίωξη του. Αν και το Δικαστήριο έχει ανακοινώσει, πως δεν θα προχωρήσει σε διώξεις με βάση το συγκεκριμένο νόμο, έως ότου αυτός αναλυθεί και οριστεί επίσημα από ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί, εν τούτοις, ο προϊστάμενος εισαγγελέας του Δικαστηρίου,  Luis Moreno-Ocampo, δήλωσε στην εφημερίδα Sunday Telegraph το 2007, πως είναι πρόθυμος να ξεκινήσει έρευνες για εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ,  εκ μέρους των ΗΠΑ και του Η.Β. (Ο Tony Blair, θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπίσει κατηγορίες για διεξαγωγή του πολέμου με δυσανάλογα μέσα).

 The First Post

ΣΧΟΛΙΑ

 1. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 20/12/2009 02:30:42

  Διεθνές δικαστήριο της Χάγης και κουραφέξαλα!
  Πάντα ο ιμπεριαλισμός,όσο υπάρχει, θα βρίσκει πρόθυμους εγγληματίες για να τον υπηρετούν.
  Το αν το σύστημα που τους ανέδειξε, υποκριτικά θα τους καταδικάσει αφού επιτελεσουν το έργο τους, ούτε φέρνει πίσω τους νεκρούς, ούτε αποκαθιστά τις καταστροφές. Άλλοθι δημιουργεί για να παραπλανεί τους αφελείς και τους ανυποψίαστους.

  • Shalai avatar
   Shalai @ εναςάσχετος 20/12/2009 02:59:29

   Να ρωτήσω κάτι... ίσως λίγο άσχετο, ίσως και όχι.
   Και τον Μέγα Αλέξανδρο εγκληματία τον λέμε? Γιατί ιμπεριαλιστής δε μπορείς να πεις ότι δεν ήταν...

   • εναςάσχετος avatar
    εναςάσχετος @ Shalai 20/12/2009 09:16:07

    Νομίζω ότι ο Μ.Αλέξανδρος δεν έσφαζε μαζικά αμάχους.
    Αν το έκανε, ναι ήταν εγκληματίας!

   • B.K.Σ. avatar
    B.K.Σ. @ Shalai 20/12/2009 09:26:26

    Υπάρχει ένας μελετητής του οποίου το πρώτο του έργο, τετράτομο, αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε μετέπειτα σχετική μελέτη. Αυτός ο μελετητής κάποια στιγμή εξέδωσε και ένα βιβλίο για τον μύθο τον "Μεγάλων της Ιστορίας". Δεν θα σε ρωτήσω ποιός είναι ο μελετητής, δεν έχει σημασία, θα σε ρωτήσω ποιά χρονολογία το εξέδωσε και τί παιζόταν εκείνον τον καιρό...

    • εναςάσχετος avatar
     εναςάσχετος @ B.K.Σ. 20/12/2009 13:08:00

     Αν ρωτάς εμένα, δυστυχώς δεν το γνωρίζω.

    • Shalai avatar
     Shalai @ B.K.Σ. 20/12/2009 13:48:07

     Και γω το αγνοώ, αλλά εσύ βρε Β.Κ.Σ. που ήδη το ξέρεις γιατί μας το γυρνάς στα κουίζ και γιατί δε λες πιο ξεκάκαθαρα αυτό που υπονοείς...

    • B.K.Σ. avatar
     B.K.Σ. @ B.K.Σ. 20/12/2009 21:47:49

     Κυριάκος Σιμόπουλος. και γράφτηκε το 95, τα χρόνια δηλαδή που έπρεπε σιγά σιγά να αρχίσουμε να χαρίζουμε τον Μεγαλέξανδρο στους γειτόνους. Ε, άμα τον δούμε και λίγο ως σφαγέα, δεν θα το νοιώσουμε καν ως χάρισμα, θα το δούμε ως ξεφόρτωμα....

    • Shalai avatar
     Shalai @ B.K.Σ. 21/12/2009 00:43:16

     Δεν τον έχω διαβάσει τον κύριο αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί αναφέρεσαι σε εκείνον και στους σκοπούς του, πραγματικούς ή μη.

     Εσύ δηλαδή φαντάζεσαι τον Μέγα Αλέξανδρο να υποδουλώνει-υποτάσσει άλλες ελληνικές πόλεις και τον μισό κόσμο, να σκοτώνει και να κατακτά υπό τους ήχους της Μαίρη Πόππινς?

     Συγγνώμη... αλλά αυτή η αντίδραση και αντιμετώπιση είναι πολύ παιδική... Θυμίζει τους σύγχρονους χριστιανούς οι οποίοι μόλις έμαθαν ότι σύμφωνα με τα απαγορευμένα ευαγγέλια ο Χριστός είχε σάρκα και οστά... πέσαν απ' τα σύννεφα.

     Δηλαδή να διαμορφώνουμε στο συνειδητό και υποσυνείδητό μας ότι στα αρχαία χρόνια οι αυτοκρατορίες τύπου Μ. Αλεξάνδρου και Τζέκινς Χαν χτιζόντουσαν με ροδοπέταλα... μόνο και μόνο για να μην μας πουν ότι χαρίζουμε την Μακεδονία στους Σκοπιανούς?


     Ενώ από την άλλη, όταν οι σύγχρονες αυτοκρατορίες (που όλως τυχαίως δε μιλάνε ελληνικά...) αυξάνονται και επεκτείνονται με πολεμικά μέσα και διορίζοντας τις δικές τους κυβερνήσεις, να τις στέλνουμε στη Χάγη, να κάνουμε πορείες στους δρόμους, να προτιμάμε ακόμα και τον Σαντάμ Χουσεϊην, αρκεί να μην έχουμε καμία σχέση μεταξύ τους ακόμα και αν τυπικά τουλάχιστον ανήκουμε στην ίδια συμμαχία παρόλο που δεν έχουμε ούτε τη στρατηγική ούτε τη θέληση να το εκμεταλλευτούμε αυτό υπέρ των θέσεών μας αλλά να απαιτούμε να μας καταλαβαίνουν (για παράδειγμα στο μακεδονικό ζήτημα...) όταν εμείς στέλνουμε 150 στρατιώτες στο Αφγανιστάν και η πΓΔΜ (που δεν είναι καν στη συμμαχία...) 300?

    • Blimblomblim avatar
     Blimblomblim @ B.K.Σ. 21/12/2009 00:57:11

     Άλλες εποχές, άλλα ήθη. Καλώς ή κακώς, δεν υπήρχε ειρηνιστικό κίνημα εκείνη την εποχή. Ας μην κρίνουμε εκείνους τους ηγέτες με τα σημερινά ειρηνιστικά μέτρα.

     Η εκπολιτιστική δράση του Μ. Αλεξάνδρου ήταν απίστευτη, ακόμη και για τα σημερινά δεδομένα. Οι στρατιωτικές του συνήθειες, όπου προσπαθούσε να χαρίζεται στον αντίπαλο, όταν ήταν δυνατόν, ήταν απλώς αδιανόητες για την εποχή του και θα τις ζήλευαν και αρκετά θύματα σύγχρονων σφαγέων (σίγουρα των Μπους και Μπλερ).

     Αν εξαιρέσει κανείς τη Βακτριανή, όπου δόθηκαν πολλές μάχες, ο Μ. Αλέξανδρος έδωσε έξι μάχες όλες κι όλες. Γρανικό, Ισσό, πολιορκία Σιδώνας, πολιορκία Τύρου, Άρβηλα, Υδάσπις. Κατά τα λοιπά η εκστρατεία του ήταν μια επιβλητική πορεία εκπολιτισμού. Ένας ιμπεριαλισμός, με τα σημερινά δεδομένα, που όμως άλλαξε τη μορφή της ανθρωπότητας προς το καλύτερο.

     Ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα.

    • Shalai avatar
     Shalai @ B.K.Σ. 21/12/2009 01:38:47

     @Blimblomblim

     Πράγματι, άλλες εποχές και άλλα ήθη. Τότε δεν υπήρχαν τα μέσα που υπάρχουν σήμερα, ούτε η προπαγάνδα, ούτε η τιβί, ούτε το ίντερνετ ούτε το photoshop.

     Το ότι δεν υπήρχε ειρηνιστικό κίνημα δεν λέει και πολλά. Υπήρχαν πολλές σχολές στην Φιλοσοφία που έψαχναν το νόημα της ζωής και την ευδαιμονία μέσα από την άρνηση των υλικών αγαθών και επιτευγμάτων.
     Αλλά οι άνθρωποι είναι γεννημένοι για αυτό που είναι γεννημένοι. Αφού δεν τον σταμάτησε ούτε ο Διογένης, δεν θα τον σταμάταγε ούτε το Woodstock.

     Μίλησες για τις μάχες. Ας αφήσουμε για λίγο τον άλλο κόσμο.
     Οι ελληνικές πόλεις πώς αποφάσισαν να τον ακολουθήσουν? Όλες παραδόθηκαν στην διπλωματική του ευφυία?

     Μίλησες για εκπολιτισμό. Εκπολιτισμό στην Μεσοποταμία του Ζωροάστρη, των Σουμερίων και Βαβυλωνίων? Ξέρεις πόσο αστείο ακούγεται?

     Το να εξελληνίσεις τις άλλες πόλεις, δεν σημαίνει ότι τις εκπολιτίζεις από την στιγμή που είχαν πολιτισμό. Ούτε ότι τις αλλάζεις απαραίτητα προς κάτι το καλύτερο.
     Προς κάτι το ελληνικότερο ναι.

     Και μιας και ούτε και γω θέλω να τα ισοπεδώνουμε όλα... Αφού θεωρείς ότι Ιράκ και Αφγανιστάν στους χρόνους που ζούμε τώρα έχουν πολιτισμό γιατί δεν πας να ζήσεις εκεί το όνειρο?
     Πάρε και τις γυναίκες της ζωής σου μαζί. Είναι πραγματικός παράδεισος για μας.
     Πάρε και τα παιδιά. Δεν υπάρχει καλύτερος πολιτισμός από το να τους κάνεις πλύση εγκεφάλου από την κοιλιά της μάνας τους ότι ΠΡΕΠΕΙ να πεθάνουν όσο πιο γρήγορα και επώδυνα γίνεται γιατί οι παρθένες στα σύννεφα δεν κρατιούνται.

     Η αποθέωση του πολιτισμού, όχι αστεία. Τι ελευθερία επιλογής, έκφρασης, αναζήτησης, κατεύθυνσης. Οι άνθρωποι είναι πολύ μπροστά.
     Εγώ προτείνω η ανθρωπότητα να σταματήσει εκεί, τι λες και συ?

   • αποκατάσταση avatar
    αποκατάσταση @ Shalai 21/12/2009 17:29:04

    Καλά το άρθρο ήταν αφιερωμένο στην αδιαλλαξία του Μπλερ και εσύ βρήκες ευκαιρία να τον συγκρίνεις με τον Μ. Αλεξάνδρο για να βγάλεις τα απωθημένα σου;

    Ήμαρτον, συγκρίνεις μία εποχή που γινόταν διαγωνισμός για το ποιος θα σφάξει τον κοσμάκη με όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα (το πιστεύαν κυριολεκτικά τότε!) με τη σημερινή εποχή όπου κανένας μέσος νους, λογικός θέλω να πιστεύω δεν επαινεί τον επεκτατικό πόλεμο.

    Σου συστήνω να διαβάσεις τον Μέγα Αλέξανδρο από αρκετές πλευρές (όχι μόνο αυτές που σου αρέσουν) και να διαβάσεις και βίους άλλων κατακτητών και βασιλέων στους αιώνες που πέρασαν για να κάνεις την απαραίτητη σύγκριση και να καταλάβεις το μεγαλείο και την ανωτερώτητα που επέδειξε πάρα πολλές φορές στο δικό του βίο ο λεγάμενος.

    Στην εποχή μας οι κατακτητές είναι ανώφελοι, επικίνδυνοι και ενίοτε εγκληματίες της ανθρωπότητας γιατί πολύ απλά ο κόσμος έχει εκπολιτιστεί (υποτίθεται) και ο ήρωας της μάχης είναι απλά παρελθόν. Δεν υπάρχει λόγος ο άνθρωπος να σφαχθεί με τον άλλον αν δεν κινδινεύσει ΑΜΕΣΑ από τον συνάνθρωπό του. Δηλαδή αμυντικά ΚΑΙ ΜΟΝΟ σε περίπτωση που ο γείτονας δεν εννοεί να καταλάβει τις αλήθειες περί ειρηνικής συμβίωσης.

    Δηλαδή τη γνώμη έχεις για τον Τζέγκινς Χαν, τον Αττίλα, τον Ταμερλάνο, ή τον Κεμάλ Ατατούρκ (που έδρασε μάλιστα τον τελευταίο αιώνα του πολιτισμού); Αφήσαν τίποτα σπουδαίο αυτοί οι κατακτητές εκτός από νεκροκεφαλές;

    Τουλάχιστον ο Μέγας Αλέξανδρος για τα δεδομένα της εποχής όπου ο καθένας ήθελε να σκοτώσει τον άλλο (ακόμα και οι Έλληνες μεταξύ τους) για να έχει την κυριαρχία και την οικονομική δυναμή έφτασε πολύ ψηλά τον πήχη. Μακάρι όλοι οι προηγούμενοι κατακτητές να σκέφτονταν όπως σκέφτηκε αυτός.
    Κάθε περιοχή που περνούσε έχτιζε και πόλεις. Εκτός από στρατιώτες είχε πάρει και ένα κάρω επιστήμονες μαζί του.
    Εδώ άνοιξε πόλεμο με τους δικούς του προτείνοντας έναν ίσο κόσμο όπου Έλληνες και Πέρσες δεν θα είχαν διαφορά προτείνοντας να παντρευτούν οι δικοί του στρατιώτες με περσίδες. Δε θα πω άλλα, δεν χωράνε και δεν έχω όρεξη να συνεχίσω να γράφω. Η ιστορία τον έχει δικαιώσει εξάλλου προ πολλού τον Μέγα Αλέξανδρο.

    Και θα μας πεις ότι ήταν σαν τον καρμίρη τον Μπλερ, το πιόνι της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής;

    Κάνε μας λοιπόν τη χάρη ρε φίλε, και σκόρπισε αλλού την ανθελληνική σου προπαγάνδρα.

 2. Giorgos_T avatar
  Giorgos_T 20/12/2009 02:51:03

  Το οτι δεν θα παραπεμφθεί ο Μπλερ για εγκλήματα πολέμου, θα αποχαλινώσει τη βαρβαρότητα όλων πλέον.

  Κάποτε, έλεγαν, "δεν έχουμε στοιχεία για τον Μπους" ή "οι ΗΠΑ έχουν συμφωνίες με τα κράτη της Λατινικής Αμερικής να ρίχνουν τους φιλοκομμουνιστές λαικιστές" κλπ

  Τώρα, ο τύπος το ομολογεί, κάτι που δείχνει και την αλαζονεία του: "Καλύτερα εγκληματίας παρά εξαπατημένος", δηλώνει.

  Έριξε τη μάσκα. Εκτός εαν το κάνει σκόπιμα, για να μεγαλώσει την ένταση και να ενταθεί η καταστολή. Άλλωστε αυτός θα πληρώσει τις συνέπειες; Άλλοι μπαίνουν στο μετρό, όχι εκείνος...

  Και απορώ,έτσι αθώα:

  100.000 Αμερικανοί στρατιώτες δεν φτάνουν για να πιαστεί ο νεφροπαθής και ετοιμοθάνατος Μπιν Λάντεν; Ή είναι ή δεν είναι δημόσιος κίνδυνος. Αν είναι, από όσο ξέρω, πολεμάς στα βουνά, δεν βομβαρδίζεις συστηματικά αγφανικούς γάμους.

  Κοντεύουν μας βάλουν κάμερα και στο σπίτι για τον Mr. Bean...

  Αν δω τον Μπλέρ να καταδικάζεται στη Χάγη, υπόσχομαι να βγω στην Ομόνοια με λοφίο και να κάνω κουκουρίκου.

  Στην καρδιά μας είναι ήδη καταδικασμένος αλλά δεν φτάνει. Θέλει δουλειά η απελευθέρωση. Και δεν μιλώ για βόμβες και γκαζάκια, αυτά είναι βούτυρο στα ψωμιά των Μπλερ, ξένων και ντόπιων. Γνώση, ομαδοποίηση, συλλογικότητα και ιδίως αξιοκρατία.

 3. Anonimi avatar
  Anonimi 20/12/2009 12:45:55

  Απίθανη φωτογραφία! Την κοπιάρω πάραυτα.

 4. JOHN avatar
  JOHN 20/12/2009 19:25:55

  Εαν το δικαστηριο της Χαγης δικαζε χωρις προκαταληψεις και απεδιδε δικαιωσυνη στα πραγματικα θυματα θα ειχε εξ ορισμου απαγορευτει απο το ιδιο το συστημα!Οποιος διαβασει καποια λογια της περιβοητης Καρλαντελποντε μετα την παραιτηση της θα εχει εφιαλτες για το τι ειναι αυτο το οργανο που εδρευει στη Χαγη.Συγκεκριμενα εξειδικευεται στη νομιμοποιηση εγκληματων κατα της ανθρωποτητας στελνοντας στις φυλακες επιλεκτικα οσους βρησκονται στο στρατοπεδο των χαμενων στις τοπικες συραξεις με σκοπο να τους αδρανοποιησει.

 5. Νίκος avatar
  Νίκος 21/12/2009 17:41:13

  @ Shalai, συγχεεις την περιπτωση Μπλειρ με αυτη του Μεγαλου Αλεξανδρου; Πιστευεις οτι μπορουμε να χρησιμοποιουμε συγχρονες εννοιες, ειδικα νομικες, για να κρινουμε αρχαια προσωπα;

  • Shalai avatar
   Shalai @ Νίκος 22/12/2009 01:14:09

   Αυτό που ρώτησα με άλλα λόγια, είναι αν ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ο πρώτος ιμπεριαλιστής έτσι όπως ξέρουμε τον ιμπεριαλισμό σήμερα.

   Ο σκοπός μου δεν ήταν να κρίνω τον Μ. Αλέξανδρο. Γελάω και μόνο που το γράφω, πόσο μάλλον να το σκεφτόμουνα ποτέ. Είναι άτοπο.

   Έκανα μια ερώτηση στο πλαίσιο της συζήτησης και της άνεσης που μας παρέχει το σάιτ και παραδέχτηκα εξ αρχής ότι μπορεί να ναι και άσχετη με το θέμα του άρθρου. Για αυτό ακριβώς το πα εξ αρχής.

   Αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε όμως στο ότι κάθε εποχή, τηρουμένων των αναλογιών, έχει και τις μεγάλες της δυνάμεις, τότε δεν νομίζω να έχει νόημα να συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση.

   Επίσης ανάμεσα σε μια χώρα που ζει κάτω από το όριο της εξαθλίωσης, και σε μια χώρα που θα ελέγχεται από φιλοαμερικανοαγγλική κυβέρνηση, αλλά θα χει και 10 σχολεία, 5 νοσοκομεία, 3 εταιρείες και έναν υποτυπώδη γενικά εκπολιτισμό, αρνούμαι να πω το πρώτο μόνο και μόνο επειδή ο ιμπεριαλιστής κάνει την ανοικοδόμηση με δολάρια και όχι με χρυσά νομίσματα.

   Προφανώς το καλύτερο σενάριο θα ήταν η χώρα να απαλλαγεί από το καθεστώς Χουσεήν μόνη της, να στηριχτεί στα πόδια της μόνη της, να αναπτυχθεί μόνη της, να ζήσει ανεξάρτητη.
   Ποιος διαφωνεί με κάτι τέτοιο?

   Και ποιος δεν θα θελε όλη η γη να ναι ο παράδεισος της ειρήνης?

   Το να κάνουμε όμως λες και ο Χουσεήν ήταν ο θεός του πολιτισμού, της δημοκρατίας και της προόδου... είναι κωμικοτραγικό.
   Ή μήπως να κόψει το λαιμό του ο κάθε λαός, επειδή η Χάγη δεν προβλέπει ανατροπή καθεστώτος?

   Και όσο για τους επεκτατικούς πολέμους σήμερα...
   Με όρους ρεαλιστικούς μιλώντας και πάλι, εννοείται ότι ακόμα υπάρχουν. Η Αμερική θέλει φιλοαμερικάνικες κυβερνήσεις στη Μ. Ανατολή, η Ρωσία κρατάει όλη την Ευρώπη με το φυσικό αέριο... Πάντα θα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ακόμα και αν δεν είμαστε σε αληθινό πεδίο μάχης.

   Κάποια στιγμή θα πάμε και σε άλλο πλανήτη και θα πολεμάμε ακόμα μεταξύ μας για το ποιος θα χει τι.

   Όσο άνθρωποι υποφέρουν, θα πρέπει να διαλέγεις όμως από το χειρότερο το λιγότερο κακό ή αυτό που πιστεύεις ότι θα σου εξασφαλίζει πάντα κάτι καλύτερο.

   Να πάει στη Χάγη ο Μπλερ, αλλά στο μεταξύ να μας πει η Χάγη τι θα κάνει και με εκείνους τους εγκληματίες που μαθαίνουν στα παιδιά πώς να ζώνονται με εκρηκτικά και να σκοτώνουν 100 ανθρώπους τη φορά. Τι? Αυτό δεν είναι πόλεμος?

   • B.K.Σ. avatar
    B.K.Σ. @ Shalai 22/12/2009 01:27:13

    συμφωνούμε Σαλάι, ο Μεγαλέξανδρος ήταν ιμπεριαλιστής με τη βούλα, πανάξιος να τον χαρίσουμε στους σκοπιανούς!

    • Shalai avatar
     Shalai @ B.K.Σ. 22/12/2009 01:29:37

     Καλά, εσύ το βιολί σου...
     Ξεκόλλα κοριτσάκι μου και διάβασε λίγο και τι λέω!!

    • B.K.Σ. avatar
     B.K.Σ. @ B.K.Σ. 22/12/2009 01:45:46

     και διαβάζω τί γράφεις, και καταλαβαίνω και επακριβώς με ποιούς μηχανισμούς έφθασες να σκέφτεσαι έτσι όπως σκέφτεσαι. ο κυνισμός πάντα στοχεύει στην πληγή, τις φιοριτσούρες τις αφήνει για τους ταλαντούχους.
     (αυτά τα ρημάδια τ΄ αρχικά για ένα λόγο τά ΄βαλα, αλλά δεν αλλάζει ο κόσμος...)

 6. Στέργιος avatar
  Στέργιος 23/12/2009 00:36:21

  Αυτό που έκανε ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν κατά βάση να οργανώσει μια πανελλήνια εκστρατεία κατά της Περσίας, η οποία ταλαιπωρούσε τον ελληνικό κόσμο με διαρκείς πολέμους επί 200-300 χρόνια. Μαραθώνες, Σαλαμίνες κλπ, κόπηκαν μαχαίρι όταν ο Μέγας Αλέξανδρος ταπείνωσε τους Πέρσες ισοπεδώνοντας την πρωτεύουσά τους την Περσέπολη, όπως οι Σύμμαχοι ισοπέδωσαν το Βερολίνο κατά τον Β'ΠΠ.

  Η προεργασία τού πανελλήνιου πολέμου κατά των Περσών είχε γίνει από τον πατέρα τού Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον Φίλιππο τον Β', ο οποίος ανάγκασε το μεγαλύτερο κομμάτι τού ελληνικού κόσμου να εγκαταλείψει την πολιτειακή μορφή τής πόλης-κράτους και να ενταχθεί στο μακεδονικό κράτος, ώστε να παυθούν οι αδελφοκτόνες έριδες και να εστιαστεί η προσοχή των Ελλήνων προς τα ανατολικά.

  Αυτή είναι η ιστορία τού Μεγάλου Αλεξάνδρου.
  Γι'αυτό πήγε στην Περσία, όχι επειδή είχε σηκωμάρες.

  Από κει και πέρα, έκανε και εγκλήματα, ποιος πόλεμος δεν έχει εγκλήματα; Αλλά η ιστορική σημασία των πολέμων τού Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν ακριβώς αυτή, και όχι η "ψυχοπαθητική" του προσωπικότητα, όπως διατείνονται πολλοί.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.