#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/03/2012 14:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο δικομματισμός, τα δανεικά και η "κουτάλα" τελειώνουν ταυτόχρονα!Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974 αλλά κυρίως μετά το 1981 και την άνοδο του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία, δημιουργήθηκε ένα σύστημα εξουσίας που εγώ το ονομάζω «ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΣΟΚ», άλλοι το λένε «ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΟΥΤΑΛΑΣ», άλλοι αλλιώς. Η ουσία είναι ότι αυτό το σύστημα υπηρέτησαν και οι δύο μεγάλες «παρατάξεις» που κυβέρνησαν εναλλάξ (αν και όχι ισοβαρώς) τη Χώρα μέχρι σήμερα. Το ΠΑΣΟΚ, όντας ο δημιουργός και εισηγητής του προαναφερθέντος συστήματος, το εφάρμοσε σωστότερα, επιστημονικότερα, αποτελεσματικότερα, ενώ η ΝΔ προσπάθησε να το αντιγράψει αλλά παρέμεινε πάντα ο «ερζάτς» εκφραστής του. Αυτό εξηγεί πειστικά κατά τη γνώμη μου και τον αναλογικά μικρότερο χρόνο που κατάφερε να νεμηθεί την εξουσία!

Το σύστημα ΠΑΣΟΚ, στηρίχθηκε στη λογική της «κουτάλας»: Μαζεύουμε έναν στρατό από ετερόκλητους εταίρους – ιδεολογικούς μισθοφόρους, τον οργανώνουμε γύρω από ένα κεντρικό σύνθημα (αλλαγή, η Ελλάδα στους Έλληνες, ισχυρή Ελλάδα, επανίδρυση του Κράτους, λεφτά υπάρχουν), τον φανατίζουμε με υποσχέσεις και ταξίματα πλιάτσικου, λαφυραγωγίας και λεηλασίας και τον εξαπολύουμε μπουλουκηδόν με σημαία την «κουτάλα» εναντίον της πόλης – στόχου: της εξουσίας, του Κράτους, της ανοχύρωτης κοινωνίας. Και αν αυτός ο στόχος είναι φτωχός, αν δεν παράγει αρκετά, αν μέσα στα γκρεμισμένα τείχη του δεν υπάρχουν αρκετά λάφυρα, αρκετός «ζαϊρές» για να χορτάσουν τα φανατισμένα στίφη, τα «δικά μας τα παιδιά», τότε τα δανειζόμαστε στο όνομα των κατακτημένων και μηδέποτε ερωτηθέντων πολιτών – θυμάτων με εγγύηση τις ζωές τους, το βιος τους, τα ίδια τους τα τέκνα.

Η συνταγή ήταν απλή και δούλεψε 30 χρόνια συναπτά ρολόι. Και ουδείς αμφιβάλλει ότι θα δούλευε ακόμη (τα κορόιδα ψήφισαν με 10% διαφορά(!) μόλις πριν 2,5 χρόνια το έωλο σύνθημα «λεφτά υπάρχουν») αν δεν στέρευαν ξαφνικά τα δανεικά!
Τριάντα χρόνια λοιπόν ο δικομματισμός και οι ετερόκλητοι «στρατοί» που δημιούργησε στην θέση των κομμάτων αρχών που επιτάσσει η Δημοκρατία, τα «έφαγαν μαζί» εις βάρος των κορόιδων που ψήφιζαν γλύφοντας αποφάγια και κόκκαλα. Τριάντα χρόνια κατακτημένο και λεηλατημένο το Κράτος στέγνωσε, σταμάτησε να παράγει ακόμη κι αυτά τα λίγα που παρήγαγε πριν την επέλαση της κομματικής ακρίδας. Όλοι ζούσαν με τα δανεικά των ξένων, κατακτητές και κατακτημένοι, ηγεμόνες και υπήκοοι, αυλικοί και σταβλίτες. Και ξαφνικά, τα δανεικά τελείωσαν! Σωρεύτηκε τόσο πολύ χρέος, που οι ξένοι που δάνειζαν τόσα χρόνια το ΣΥΣΤΗΜΑ (όχι χωρίς ανταλλάγματα βεβαίως), κατάλαβαν ότι δεν θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Και δεν το δανείζουν άλλο!
Κατήφεια έπεσε στα στρατόπεδα του συστήματος. Ο λουφές κόπηκε. Λάφυρα δεν υπάρχουν πια. Ότι άρπαξε καθείς άρπαξε και ακόμη και τα κλεμμένα άρχισαν να μην είναι ασφαλή. Οι μικρομεσαίοι των κομματικών στρατών άρχισαν να «σκοτώνουν» τα αρπαγμένα τιμαλφή για να διατηρήσουν μια κάποια εικονική ευμάρεια. Τα συνθήματα ακούγονται πια στο σωστό ήχο: σαν άδειοι τενεκέδες στον κατήφορο. Η σημαία με την κουτάλα ξέφτισε. Από λαμπρό κι ελπιδοφόρο λάβαρο κατάντησε τρύπιο και ακάλυπτο γραμμάτιο. Σιγά – σιγά οι κομματικοί στρατοί άρχισαν να διαλύονται σε ευδιάκριτα μπουλούκια, αυτό που ευγενώς ονομάζεται «πολυκερματισμός του πολιτικού συστήματος». Κάθε μπουλούκι με δικό του καπετάνιο, προσπαθεί να περιφρουρήσει τη «λεία» του ανοίγοντας πολυμέτωπο αγώνα εναντίον όλων των άλλων μπουλουκιών. Το σύστημα ΠΑΣΟΚ πνέει τα λοίσθια και μαζί του πεθαίνει ο δικομματισμός και χάνεται η «κουτάλα».
Η Ελλάδα όμως, η ανοχύρωτη πόλη, το παραδομένο κράτος, η λεηλατημένη κοινωνία έχει πίσω της ιστορία χιλιετιών. Έχει μέσα της εκατομμύρια πολίτες, μυριάδες ΕΛΛΗΝΕΣ που ξεγελάστηκαν, που παρασύρθηκαν, που προς στιγμή χάσανε τον προσανατολισμό τους. Η Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να πεθάνει. Το τέλος του δικομματισμού και της μεταπολίτευσης θα είναι άλλος ένας σταθμός στην ιστορία της. Είναι ευκαιρία για όλους όσοι μπορούν ακόμη και στέκουν στα δικά τους πόδια, για όσους δεν έχουν σακούλια με κλεμμένα να κρύψουν, για όσους δεν κρύβουν σκελετούς και αμαρτήματα στις ντουλάπες τους, να σηκώσουν κεφάλι. Να ξεχωρίσουν την ήρα από το στάρι, να επιλέξουν, να εξαφανίσουν κάθε τι που θυμίζει το θνήσκον ΣΥΣΤΗΜΑ, να σβήσουν όλους αυτούς που συνασπίστηκαν σε ένα πλιάτσικο άνευ προηγουμένου, να τιμωρήσουν αυτούς που «μαζί τα φάγανε», να καθαρίσουν την «κόπρο του Αυγεία» και να ξαναστήσουν στα πόδια του ένα καινούριο πολιτικό σύστημα. Ένα σύστημα που θα στηρίζεται σε κόμματα αρχών, σε αξιοκρατία, σε διαφάνεια, σε λογοδοσία, σε καθαρές ιδέες και πολιτικές που να αφορούν όλους τους πολίτες χωρίς χρωματικούς διαχωρισμούς και εξόφθαλμη ευνοιοκρατία. Και ύστερα, όλοι μαζί, σε μια τιτάνια και επίμονη προσπάθεια, να στήσουμε μια καινούρια κοινωνία που να βασίζεται στην εργασία, στην τιμιότητα και στην αλληλεγγύη. Αυτό είναι το στοίχημα των επόμενων εκλογών που κατά τη γνώμη μου δεν θα τελειώσουν με μια «αυτοδυναμία» ή με το χάος αλλά με τη σηματοδότηση από τους εχέφρονες πολίτες μιας καινούριας αρχής συνεννόησης, σύμπραξης και πολιτικής αλλαγής.

akenaton

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΦΩΤΙΟΣ ΖΑΠΑΝΤΙΩΤΗΣ avatar
  ΦΩΤΙΟΣ ΖΑΠΑΝΤΙΩΤΗΣ 27/03/2012 14:52:31

  Θυμήθηκα το έξοχο και τόσο συμπυκνωμένο grafiti των αναρχικών:
  ¨Σύντροφοι,κρατάτε γερά την κουτάλα μην την πάρει η αντίδραση

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 27/03/2012 15:13:36

  Τα δανεικά - καταναλωτικά δάνεια για την κουτάλα - από τον δοσατζή ("αγορές") τελείωσαν το 2009.
  Ο δοσατζής δεν πρόσεχε και την πάτησε: "Κουρεύτηκε" τον Μάρτη του 2012. Για να μην φαίνεται η φαλάκρα, το "φέσι" κατέβηκε ως τα γόνατα (2042).
  Αλλά το "νοικοκυριό" μπαίνει ακόμη μέσα: Δάνεια πάλι, μόνον που ο δανειστής άλλαξε. Τώρα είναι θεσμικός, λέγεται EFSF και είναι κάτι σαν το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Ή σαν τη φιάλη με τον ορρό στο νοσοκομείο. Αλλά αυτός θα είναι πάντα "μακρυμάλλης" και θα προσέχει. Κουτάλα τέλος.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 27/03/2012 15:34:25

   Τι ελαχιστοποιήθηκε! Το εξωτερικό ταργκετ γκρουπ, σαν το κεφάλι της καρφίτσας έγινε.
   Για να λέμε του στραβού το δίκιο, σκέψου ότι Ισπανία - Ιταλία - Βέλγιο - Αυστρία δανείζονται από τις αγορές με μέσο επιτόκιο 5 - 6 % και μετά δανείζουν σ' εμάς, Πορτογάλους και Ιρλανδούς με 3,5 - 4,5 %. Μέσα μπαίνουν.
   Απομένει να βγάζει κάποιο λελογισμένο κέρδος ο Μερκοζής, η Μικρή Αγελαδίτσα και η Χώρα του Άη Βασίλη.
   Υπάρχει βέβαια ακόμη το (συρρικνωμένο) εσωτερικό ταργκετ γκρουπ : Ότι σε πιό σκληρά κρατικοδίαιτο και ανελαστικό: Εισαγωγές καυσίμων, οδοποιοί-χωματουργοί, και προπαντός ΜΜΕ. Ουφ, σκέψου "ευτυχία", να είχαμε εκλογές κάθε χρόνο!

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 27/03/2012 15:23:37

  "Τα πάχη μου, τα κάλλη μου" έλεγαν.
  Κούνια που τους κούναγε. Κάποιος αξιόπιστος έπρεπε να τους μιλήσει για τα τριγλυκερίδια και το έμφραγμα από το 2000 ή μάλλον πολύ πιό πρίν. Βλέπετε τον Μήτσουλα δεν τον πίστεψαν λόγω Τρανσυλβανίας, ο Μπάρμπι τους φαινόταν υπερβολικά ξερακιανός....
  Άς είναι. Τώρα τα θρεφτάρια έπαθαν ολική ελεφαντίαση και "τ' ακούνε" από τον ξερακιανό πυροβολημένο ΑΜΕΑ από την Βάδη Βυρτεμβέργη.
  Έστι Δίκης οφθαλμός...

 4. Λουκάς avatar
  Λουκάς 27/03/2012 15:40:39

  Φίλε akenoton δεν μπορώ αλλά ούτε και θέλω να αλλάξω έστω και μια λέξη από το κείμενό σου.
  Όμως ειλικρινά πιστεύεις ότι μπορούμε, με το υπάρχων πολιτικό προσωπικό, να πετύχουμε τέτοιες και τόσες αλλαγές μέσα σε ορατό χρονικό διάστημα ;
  Πολύ φοβάμαι φίλε μου ότι μόνο αν διορίσουμε «τύραννο» σύμφωνα με το αρχαιοελληνικό πρότυπο ή «δικτάτορα» σύμφωνα με το ρωμαϊκό, θα μπορέσουμε να δούμε τέτοιες αλλαγές να συμβαίνουν σε σχετικά σύντομο διάστημα.

 5. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 27/03/2012 16:04:35

  Αγαπητέ akenaton.
  Αυτό πού ονομάζεις «ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΣΟΚ», ή «ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΟΥΤΑΛΑΣ», εγώ τό ονομάζω εδώ καί καιρό «Παπανδρεϊσμό». Τό αναλύεις σωστά. Θά πρόσθετα μάλιστα ότι η δυναμική τού περάσματός του ήταν τέτοια, ώστε σήμερα νά γίνονται αναφορές (από όλο τό πολιτικό φάσμα) στόν Α.Παπανδρέου, ώς τόν έξοχο πολιτικό μέ διορατικότητα καί αυτό συγκρινόμενο μέ τούς επιγόνους του, θέλοντας κάθε πολιτκός σχηματισμός νά δείξει τήν σοβαρότητά του καί τήν φιλολαϊκότητά του. O tempora o mores.
  Ο Α.Παπανδρέου, ο εκλεκτός τών διεθνών τραπεζιτών, έφερε σέ αίσιο πέρας τήν αποστολή πού τού ανατέθη. Ήτοι τήν υπερχρέωση τού ελληνικού δημοσίου. Τά δανεικά είναι ανάγκη νά δίνονται στά κράτη από τούς διεθνείς τραπεζίτες γιά νά τά ελέγχουν. Βασικές αρχές αυτού τού δανεισμού είναι ότι τά δάνεια δέν πρέπει νά επενδυθούν παραγωγικά. Τά χρήματα δίνονται ουσιαστικά μέ ένα καί μοναδικό σκοπό. Νά δαπανηθούν σέ κατανάλωση προϊόντων τών μητροπολιτικών χωρών, εδρών καί στηριγμάτων τών τραπεζιτών, ώστε νά χρηματοδοτήσουν οι άλλοι (οι καταναλωτές τρίτων χωρών) τήν όποια ευημερία τών πολιτών αυτών τών χωρών. Η δουλειά τών διεθνών τραπεζιτών είναι νά μαζεύουν τό 10% τού παραγώμενου παγκόσμιου πλούτου (μέσω τών δανείων), μέ φοροεισπράκτορες τόν μηχανισμό τών εφοριών τών κρατών τού πλανήτη. Τά γεγονός ότι δέν ισοκατανέμεται τό 10% τού «εξουσιαστικού φόρου» πού εχουν επιβάλλει οι διεθνείς εξουσιαστές ανάμεσα στά κράτη καί λαούς είναι προφανές. Καί στήν Ρωμαιοκρατία είχαμε τούς τελώνες (εισπράκτορες φόρων), αλλά κάθε κατακτημένη χώρα πλήρωνε ανισοποσώς. Εξαρτιόταν από τίς ανάγκες τής Ρώμης, τού διορισμένου έπαρχου, τόν βαθμό τιμωρίας τών εξουσιασμένων λαών καί τούς εντόπιους διαχειριστές τής εξουσίας. Όσο πιό πολύ διεφθαρμένοι, τόσο μεγαλύτερη η φορολογική αφαίμαξη καί κατά συνέπεια ακόμα μεγαλύτερη η εξαθλίωση τών εντόπιων πληθυσμών. Στήν ουσία δέν άλλαξε τίποτα από τότε. Τότε τά εγκλήματα γίνονταν στό όνομα τού αυτοκράτορα (ο οποίος καί φρόντιζε νά έχει στήν εξουσία του επαρκή αριθμό κατακτημένων χωρών καί λαών μέ εμπορικά προνόμια μόνο γιά Ρωμαίους πολίτες), σήμερα γίνονται στό όνομα τών αγορών (οι οποίες αντικατέστησαν τόν αυτοκράτορα).

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ιαπετός 27/03/2012 16:54:56

   Αλήθεια είναι, ότι ο εξωτερικός δανεισμός (από τις αγορές) πήρε την ανιούσα στη Α' περίοδο ΑΓΠ, περίοδο με πολύ υψηλά επιτόκια και υψηλό πληθωρισμό. Επίσης, ότι λόγω χαμηλών επιτοκίων και επικέιμενου Ευρώ, στη Β' περίοδο ΑΓΠ και περίοδο Σημίτη είχαμε σταθεροποίηση με ισχυρά πρωτογενή πλεονάσματα (άρχισαν επί Μητσοτάκη). Αλλά μετά....
   h**p://e-roosters.blogspot.com/2010/09/blog-post_27.html
   Ωστόσο οι "αγορές" (δηλαδή κυρίως εμπορικές τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία), στο τέλος δεν βγήκαν κερδισμένες, ειδικά από την 30ετή Ελληνική καταναλωτική φούσκα - που τροφοδότησαν με αέρα (όπως και πολλές άλλες στον πλανήτη). Οι απώλειες από το κούρεμα είναι απώλειες, και στην καλύτερη περίπτωση θα καλυφθεί η ζημιά με ανακεφαλαιοποίηση.
   Οι κερδισμένοι από τον Ελληνικό δανεισμό είναι λιγότεροι: Βραχυπρόθεσμοι επενδυτές, κυρίως hedges funds, και εσωτερικοί σπεκουλαδόροι, που επένδυσαν για 5 - 15 χρόνια δανείζοντας την Ελληνική κατανάλωση, αλλά πρόλαβαν κι "έφυγαν" έγκαιρα, πρίν το 2008.
   Κυρίως όμως επωφελήθηκαν: Αφενός, οι εγχώριοι εισαγωγείς καταναλωτικών προιόντων, καυσίμων κτλ, αλλά και οι κατασκευαστές (κατοικιών ή Δημοσίων έργων). Αφετέρου, από άλλες χώρες, οι εξαγωγικές βιομηχανίες καταναλωτικών προιόντων (π.χ. για τα αυτοκίνητα, κυρίως οι Ιαπωνικές, Γαλλικές, Γερμανικές, Ιταλικές βιομηχανίες).
   Από τη "δανειστική μηχανή" των τραπεζών επωφελήθηκαν κυρίως αυτές οι δύο κατηγορίες.

 6. mitsos avatar
  mitsos 27/03/2012 16:13:37

  Πολυ καλο αρθρο να δουμε θα το καταλαβει και ο Σαμαρας ή θα δουμε παλι βιρτουοζους της κουταλας τυπου Σπηλιοτοπουλου στο ψηφοδελτιο να συνεχιζουν το φαγοποτι ;

 7. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 27/03/2012 16:27:14

  Το Πασόκ δεν κινδυνεύει.
  Θα τα λύσει όλα η Φώφη.
  Με την συνδρομή της Καϊλή.
  Αφού δεν μπόρεσε ο έτερος ογκόλιθος, ο Χάρης (δια τούτο λέγω) Καστανίδης.
  Και εν πάση περιπτώσει υπάρχει πάντα και η χρυσή εφεδρεία: Βούλα Πατουλίδου.
  Χώρια που μπορεί να επιστρέψει από την εφεδρεία η Σελήνη, ή να ανακάμψει η Μιλένα (για το καλό του τόπου).
  Για να μην μιλήσω για την τεράστια (κυριολεκτικά) Μιμή (την φίλη της Βαγγέλως).

 8. Θύμιος avatar
  Θύμιος 27/03/2012 20:00:16

  το «ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΣΟΚ», σχεδιαστικέ προδικτατορικά, στο ΕΚΚΕ (εθνικό κέντρο & κοινωνικών ερευνών), και μεγάλο μέρος της φοιτητικής νεολαίας του “ένα ένα τέσσερα”, κατευθύνθηκε προς αυτό.
  Το Γλέντι

  Του “ένα ένα τέσσερα” και του “Πολυτεχνείου”
  είναι μια διαλεχτή γενιά γλεντιού και μεγαλείου.

  Μπαίνει στο “κέντρο” «Η ΕΛΛΑΣ» και αγκαζέ το πιάνει
  πρωθυπουργούς και υπουργούς πίστα τραπέζι βάνει,
  και παραπέρα με σειρά και με ιεραρχία
  οι βουλευτές κι οι άρχοντες χωρίς αργοπορία.
  Οι τάβλες πάνε κι έρχονται με διαλεχτούς μεζέδες.
  Με κοκορέτσια με ψητά, τσιπούρες και μπεζέδες.
  Αλλά οι παρακατιανοί π’ είναι κοντά στην πόρτα
  κάνουνε γλέντι μοναχά μ’ ελιές ψωμί και χόρτα.
  Κι απέξω περιμένουνε λεφούσια για να μπούνε
  να βρούν τραπέζι έτοιμο να φάνε και να πιούνε.
  Αντιλαλούν διπλοπενιές μπουζούκια και κλαρίνα
  τρώνε χορεύουν τραγουδούν και την περνάνε φίνα,
  πάνε στις καλλιτέχνιδες καφάσια τα λουλούδια
  και με χαβιάρι ασορτί τ’ αντάρτικα τραγούδια.

  Ο Θόδωρος ο Πάγκαλος είχε πρωτοστατήσει
  κι ένα καράβι αστακούς είχε καταβροχθίσει.
  Σωρούς σαμπάνιες άνοιγε, σαν ήταν στα μεράκια
  Και με την μια την ρούφαγε, σαν να ’τανε σφηνάκια.

  Έτσι σεμνά γλεντάγανε και πέρναγαν τα χρόνια,
  ώσπου με την λυπητερή ήρθαν τρία γκαρσόνια.
  Κι αμέσως την εστείλλανε χωρίς ν’ αργοπορήσουν
  με εφορία και Δ.Ε.Η. για να την εξοφλήσουν,
  σε ’κείνους που γλεντούσανε μ’ ελιές ψωμί και χόρτα
  και στον κυρίαρχο λαό που είχε φάει πόρτα.

  17η-2ου-2012
  Γεώργιος Χρήστου Κιούσης

 9. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 27/03/2012 21:09:28

  Τα κομματόσκυλα θα βρούν τρόπο πάλι να τρουπώσουν και αν τρουπώσουν θα φάνε, πάντα κάτι βρίσκουν.Το πελατειακό σύστημα δεν αλλάζει από την μία μέρα στην άλλη.Παρακολουθείστε να δείτε που θα πάνε τα 250.000.000 ευρώ για τα στρατόπεδα των λαθρομεταναστών και μάλιστα σύντομα.
  Αν δεν προλάβει η ΝΔ, Πασόκια θα τα φάνε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.