#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/12/2009 16:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο (δημοσιονομικός) τρελός του χωριούΜε την Ελλάδα να είναι στο στόχαστρο της ΕΕ και των διεθνών οίκων αξιολόγησης, η δημοσιονομική εξέλιξη θα είναι ολοένα και πιο αρνητική τα επόμενα χρονιά. Η άνοδος των σπρεντ δημιουργεί μια σπειροειδή κίνηση κατά την οποία αναδύονται υφεσιακές αναδράσεις. Τα ανοδικά σπρεντ κάνουν πιο δυσβάστακτη την εξυπηρέτηση του χρέους, η οποία εξυπηρέτηση με την σειρά της βουλιάζει την αγορά ,η οποία με την σειρά της ανατροφοδοτεί το χρέος με χαμηλότερα δημόσια έσοδα.

 Εξαρχής, οποιαδήποτε πολιτική, εν καιρώ ύφεσης, αποσκοπεί στην απλή μείωση του χρέους, χωρίς ανάπτυξη είναι αδιέξοδη λόγω της ανάδρασης των σπρεντ. Οδηγούμαστε δηλαδή στο τοκογλυφικό σύνδρομο κατά το οποίο όλο το πλεόνασμα θα πηγαίνει στην εξυπηρέτηση του χρέους, το οποίο με την σειρά του θα πρέπει να μεγαλώνει γιατί η υψηλή φορολόγηση για την εξυπηρέτηση του χρέους, θα καταστρέφει κάθε παραγωγικό κίνητρο. Χωρίς παραγωγικά κίνητρα δεν εισπράττονται ΦΠΑ και άμεσοι φόροι επί των κερδών, για να εξυπηρετήσουν το υπάρχον χρέος.

 Σε αυτό πλαίσιο έχουμε τρεις επιλογές. Είτε επίσημη χρεοκοπία, είτε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, είτε πολιτική εξόδου από το χρέος με ανάπτυξη. Αν θελήσουμε την τρίτη επιλογή, η στρατηγική που θα ακολουθήσουμε θα είναι αυτή του τρελού του χωριού. Κοινώς ο τρελός Έλληνας στο ευρωπαϊκό χωριό θα πει το εξής απλό. Είμαστε στα πρόθυρα χρεοκοπίας, οπότε θα κάνουμε ότι θέλουμε, χωρίς κανέναν ευρωπαϊκό περιορισμό για να γλιτώσουμε την χρεοκοπία. Μια στρατηγική του τρελού θα μπορούσε να συνοψιστεί στα εξής:

 1. Δεν θα δεσμευτούμε για μείωση του χρέους από το 12% στο 3%. Αρκεί μέσα στα επόμενα 3 χρονιά να πάμε στο 6% με 7%. Θα είναι ένα υπεραρκετό σήμα για την επαναφορά της Ελλάδος σε υψηλότερες θέσεις αξιολόγησης του χρέους της. Ειδικά που ήδη εδώ και χρονιά το περίφημο όριο του 3% έχει γίνει διάτρητο από πολλές χώρες.

2. Άμεση επαναδιαπραγμάτευση της θέσης μας στο ευρώ. Να δηλώσουμε πως η ακραία μονεταριστική πολιτική της ΕΚΤ συνδυασμένη με την πληθωρισμοφοβία της Γερμανίας, οδηγούν σε οικονομική καθίζηση την Ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα δεν θα φοβηθεί μια υποτίμηση της τάξεως του 30% με την εισαγωγή της νέας δραχμής.   Ο επερχόμενος πληθωρισμός, λόγω υποτίμησης θα πλήξει τις τσέπες των καταναλωτών, όμως θα μειώσει και την αξία του χρέους.

3. Να θέσουμε τους εταίρους μας ενώπιον των ευθυνών τους για την σιωπή τους στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης στο οποίο η Ελλάδα δρα ως ο κυματοθραύστης της Ευρώπης, χωρίς να πληρώνεται. Να θέσει η Ελλάδα το ζήτημα της τουρκικής επεκτατικότητας ως παράγοντα του δημοσιονομικού προβλήματος λόγω αυξημένων αμυντικών δαπανών. Κοινώς οι Ευρωπαίοι να μαζέψουν τους Τούρκους και να δώσουν τον οβολό τους για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

4. Να απειλήσουμε άμεσα με φορολογικό πόλεμο. Η Ελλάδα να Λιχτενσταινοποιηθεί, με λίγα λόγια να μετατρέπει σε φορολογικό παράδεισο όλης της Ευρώπης. Να μειώσει η Ελλάδα τους εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές στα Ιρλανδικά επίπεδα, δηλαδή στο 12% και να εισάγει την λεγομένη μη κλιμακωτή φορολόγηση για όλα τα εισοδήματα.

5. Για να πραγματοποιήσουμε μια στρατηγική του τρελού του χωριού, χρειαζόμαστε μια τριετία κατά την οποία θα μειώσουμε το χρέος, δίνοντας παράλληλα κίνητρα στους παραγωγούς να παράγουν. Αυτό σημαίνει μια κοπερνίκεια ρήξη με τους ευνοημένους του μεταπολιτευτικού συστήματος. Δηλαδή τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους. Αυτό θα σήμαινε πάγωμα συντάξεων και μείωση των αποδοχών κατά περίπου 15% όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Θα πρέπει να προχωρήσουμε σε γενναίες αποφάσεις, όπως μονομερές πάγωμα των εξοπλιστικών δαπανών, πάγωμα του προγράμματος δημοσιών επενδύσεων εκτός από τα απολύτως απαραίτητα, πώληση ή και κατεδάφιση των αχρήστων ολυμπιακών έργων τα οποία όπως αναφέρθηκε στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό, κοστίζουν για την συντήρηση τους 70.000.000 ευρώ.

 Τα οφέλη μιας πολιτικής του τρελού, θα είναι πως πρώτον μια τέτοια πολιτική θα αναταράξει την ΕΚΤ και τους Ευρωπαίους. Πρέπει να σταματήσει επιτελούς αυτό το μερκαντιλιστικό μοντέλο των υπέρογκων Γερμανικών πλεονασμάτων τα οποία μακροχρόνια δημιουργούν μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, μέσω ενός γενικευμένου παραδόξου της φειδούς όπως το ονομάζουμε στα μακροοικονομικά. Δεύτερον θα αποδείξει πως η Ελλάδα μπορεί να παίζει το παιχνίδι των διεθνών αγορών και να προηγείται αντί να έπεται των αγορών. Τρίτον θα ξεμπλοκάρει τον διάλογο για το πώς πορεύεται πλέον η ΕΕ στις νέες οικονομικές πραγματικότητες και θα δείξει επιτελούς πως η ΕΚΤ δεν είναι το υποκατάστημα της είτε Bundesbank, είτε του εκάστοτε Γερμανού καγκελαρίου.

 Βεβαία η νομιμοφροσύνη στην ΕΕ, των σοσιαλδημοκρατών του ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να μας δίνει ελπίδες για το ότι θα εισακουστούμε. Ελπίζουμε πως ο Αντώνης Σαμαράς ακούει.

 Νίκος Γεωργιόπουλος

Οικονομολόγος, Πανεπιστήμιο Λωζάννης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΔΗΜΗΤΡΗΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ 21/12/2009 16:18:22

  Σωστές οι παραπάνω απόψεις αλλά στην Ελλάδα είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν με τόσο ¨κότες¨ και ξεπουλημένους πολιτικούς που έχουμε.

 2. man8os avatar
  man8os 21/12/2009 16:55:43

  Πολυ καλη αναλυση. Θα ηθελα ομωςς να ρωτησω κατι.Ολα τα παραπανω δεν μπορουν να επιτευχτουν με την Ελλαδα μελος της ζωνης του ευρω?

  • B.K.Σ. avatar
   B.K.Σ. @ man8os 21/12/2009 19:14:02

   Μάνθε σε παρακαλώ, μην απαντάς σα πολύβολό. Δε λέω, αποφεύγω να σε διαβάζω, αλλά πέφτεις και συνεχώς μπροστά μου!
   : "Η Ελλάδα δεν θα φοβηθεί μια υποτίμηση της τάξεως του 30% με την εισαγωγή της νέας δραχμής."

   • man8os avatar
    man8os @ B.K.Σ. 21/12/2009 20:26:50

    Συγνωμη, εχω κατι κακο και με αποφευγεις?

    • B.K.Σ. avatar
     B.K.Σ. @ man8os 21/12/2009 20:37:55

     είτε είσαι τρολλ και προσπαθείς να το αποδείξεις, είτε είσαι νεοσσός στο διαδίκτυο και ξέρεις τι κάνουν οι νεοσσοί συνεχώς, είναι το ίδιο και το αυτό. κι εγώ παρασύρομαι σε πυροβολισμούς και με κόβει ο Φάκτορας, αλλά εσύ είσαι ευγενής κάνε όμως και λίγο κράττει βρε παιδί μου...
     μη συνεχίσεις τη συζήτηση εδώ, δεν είναι πατριδογνωσία, εγώ φταίω για την παρέκβαση και ζητώ συγνώμη και από τον συντάκτη της ανάρτησης και από τους σχολιαστές του antinews.

    • yangoolas avatar
     yangoolas @ man8os 21/12/2009 20:43:53

     ΒΚΣ, νομίζω το πρώτο...

    • man8os avatar
     man8os @ man8os 21/12/2009 20:49:58

     Εχω fb 2 χρονια. Αλλα ναι ειμαι καινουριος στο μπλογκ και σιγα σιγα μαθαινω και τους τροπους σωστης επικοινωνιας. Νομιζω οτι δεν εχω κανει τρομερα λαθη. Αν κανω παντως, σε ευχαριστω να τα επισημαινεις. Και μη θυμωνεις με εναν αμυαλο νεανια.

    • B.K.Σ. avatar
     B.K.Σ. @ man8os 21/12/2009 20:57:26

     Μάνθε κόψε τα σάπια γιατί από τις μνήμες που έχεις για άμυαλο ...κωσταντάρα σε κόβω! :Ρ

    • man8os avatar
     man8os @ man8os 21/12/2009 21:01:11

     χαχα!! οχι οχι. Προς θεου! Δεν ειμαι μεγαλος! Αν ημουν θαδουλευα το πρωι και θα κοιμωμουν το βραδυ! Δυστηχως τιποτα απο αυτα δε συμβαινει... Μονο τωρα λογο Χριστουγεννων γυρισα σπιτι μου Αθηνα απο Μυτιλινη... Οποτε θα επιστρεψω στο οικογενειακο προγραμμα.

  • Γεωργιοπουλος Νικος avatar
   Γεωργιοπουλος Νικος @ man8os 21/12/2009 20:09:42

   Το ευρω μας στερει εργαλεια νομισματικης πολιτικης. Η Τραπεζα της Ελλαδος ειναι υποκαταστημα της ΕΚΤ. Το μονο θετικο του ευρω ειναι πως εχουμε σημερα χαμηλα επιτοκια και σταθερο νομισμα. Αυτο ομως δεν αποτρεπει μελλοντικα εξοδο κεφαλαιων συν το κοστος σε ανεργια και χαμηλες επενδυσεις. Το ευρω δεν ειναι ενα Αγιο Δισκοποτηρο, ειναι εργαλειο και μαλιστα αποτυχημενο καθως εχει καθηλωσει τις ευρωπαικες οικονομιες σε υφεση και στασιμοτητ εδω και 10 περιπου χρονια. Οχι μονο το ευρω αλλα ολο το πακετο το οποιο λεγεται ηπειρωτικο ευρωπαικο μοντελο, μελος του οποιου ειναι το ευρω. Η Ελλαδα χρειαζεται επειγοντως χρηματα και μονο με φορολογικα κινητρα μπορουν να ελθουν.

 3. Blimblomblim avatar
  Blimblomblim 21/12/2009 18:19:56

  Αν όλα αυτά γράφτηκαν για πλάκα, τότε έχουν γέλιο. Αν τα εννοεί σοβαρά ο αρθρογράφος, τότε ζήτω που καήκαμε, αν έχουμε οικονομολόγους να σκέφτονται έτσι και να δίνουν ψευδοεπιστημονικό άλλοθι στην κυβέρνησή μας των μαθητευόμενων μάγων.

  Μια κυβέρνηση που με τέτοιες "πειραματικές απόψεις" κατάφερε διπλή υποβάθμιση της πιστοληπτικής μας αξιολόγησης, διπλασιασμό του spread από 133 μονάδες σε 260, διαρροή 5 δις ευρώ καταθέσεων και πολλά άλλα, μέσα σε 75 μόνον ημέρες διακυβέρνησης.

  Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης (μπράβο Αντώνη για την επιλογή σου) απέδειξε χθες σε μια μνημειώδη ομιλία που δεν πήρε ποτέ καμία απάντηση ότι το έλλειμμα είναι 8,3% και όχι 12,7%, όπως θέλει να το παρουσιάζει η κυβέρνηση των μαθητευόμενων αλχημιστών μας.

  Δεν θέλουμε και δεν χρειαζόμαστε τίποτε άλλο, παρά μόνον κοινή λογική και ειλικρίνεια, για να προσπαθήσουμε να λύσουμε τα προβλήματά μας, αλλά αυτή δυστυχώς απουσιάζει.

  • B.K.Σ. avatar
   B.K.Σ. @ Blimblomblim 21/12/2009 19:19:13

   ΒΒΒ, όχι μόνον τα εννοεί, αλλά όπως γράφει και η αλλενάκι είναι ό,τι πιο ρηξικέλευθο μπορεί να πέσει στο τραπέζι. Μη ξεχνάμε πως η ζωή προχωράει όχι με αυτούς που διαλέγουν τα σημαδεμένα μονοπάτια, αλλά μ΄ αυτούς που ανοίγουν νέους δρόμους, καμμιά φορά σχεδόν ασύλληπτους και εξ όψεως ανυπέρβλητους....
   Συγχαρητήρια κύριε Γεωργιόπουλε,
   δεν είναι διόλου τυχαίο που αυτή η πρόταση μας έρχεται από το κέντρο της Ευρώπης και όχι από τα μίζερα και καταφρονεμένα πλέον Βαλκάνια.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ B.K.Σ. 21/12/2009 19:39:14

    Β.Κ.Σ. δουλεύω κοντά 22 χρόνια, προσπαθώ να είμαι νομοταγής φορολογικά σε μια δουλειά που επέλεξα, σε μια χώρα που επέλεξα, βλέπω ότι γκρεμίζομαι οικονομικά και ξαφνικά ξυπνώ το πρωί και βρίσκομαι σε μια χώρα που τη θέλουν παρία της Ευρώπης [άρα και εγώ ευθύνομαι για τη μετατροπή της χώρας μου και τη δική μου σε παρία] και πρέπει και να το χάψω κιόλας.

    Και όλοι γνωρίζουμε ποια μοίρα επεφύλαξε το ευρωπαϊκο διευθυντήριο στην τελευταία χώρα-παρία που έπεσε στο έλεός του!

 4. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 21/12/2009 19:01:55

  Από τα πιο ενδιαφέροντα και ρηξικέλευθα που έχω διαβάσει τελευταία.
  Εισάγει την ψυχολογική απεξάρτηση και το ξήλωμα της ταμπέλας του κράτους-παρία που με το ζόρι θέλουν να επιβάλλουν.
  Μέχρι τώρα όλη η συζήτηση που γίνεται είναι για το μέγεθος των γερμανικών αλυσίδων απο ανοξείδωτο κράμα της Κρουπ.

  Αυτή πρόταση είναι διαφορετική, επιθετική, στα περισσότερα σημεία της.
  Υπάρχουν πόλεις και περιοχές σε χώρες της Ευρώπης που έχουν καθιερώσει το δικό τους νόμισμα, το ίδιο έχει γίνει και στον Καναδά νομίζω.
  Η νέα δραχμή θα ήταν μια οικεία νομισματική φιγούρα για μας, σε συνδυασμό με την κάθετη μείωση των φορολογικών συντελεστών.
  Η απαίτηση για έμπρακτη ευρωπαϊκή οικονομική ενίσχυση στο θέμα της λαθρομετανάστευσης νομίζω δεν πρέπει να λείπει από κανένα υπουργικό και πρωθυπουργικό ή συμβουλευτικό ντοσιέ που ταξιδεύει στο εξωτερικό.

  Μια διαφωνία μόνο. Ένας τρελός του χωριού δεν τηρεί ισορροπίες. Σημεία της πρότασης που συνιστούν υπαναχώρηση [μείωση συντάξεων σε μια χώρα με το υψηλότερο κόστος ζωής, μείωση μονομερώς εξοπλισμών δεν είναι απαραίτητο να συνοδεύουν την πρόταση. Γνωρίζουμε πως διογκώνεται το κόστος των εξοπλισμών.]

 5. stelios avatar
  stelios 21/12/2009 19:31:13

  αλλενακι,
  και στο μεσαιωνα αλλαζανε αυγα με αλευρι,το ιδιο γινεται και σε αφρικανικες χωρες,σε οικονομιες σαν τη δικια μας,το ευρω ειναι το μονο σωσιβιο,αλλιως θα γινουμε Ουγγαρια η Ρουμανια που εκαναν 30%υποτιμηση,εκοψαν 2 μισθους το χρονο,απελυσαν το 10% των Δημοσιων υπαλληλων για να καταφερουν στην καλυτερη περιπτωση να μην χρωσταν περισσοτερα απο περισυ.

  • B.K.Σ. avatar
   B.K.Σ. @ stelios 21/12/2009 19:37:24

   πάντως προσωπικά διατίθεμαι να μου κόψουν και το δώρο χριστουγέννων, και του πάσχα και της άδειας για τρία χρόνια. αρκεί να το κόψουν σε όλους. και να μου πούνε πως σε τρία χρόνια θα ορθοποδήσουμε. και να μου δείχνουν κάθε μήνα στο διαδίκτυο τους δείκτες μείωσης του δημοσιονομικού ελλείματος.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ stelios 21/12/2009 19:43:33

   Αφού μιλάς μπακαλίστικα για αυγά και αλεύρι χτύπα στο google food coop για να δεις πως αυτο-οργανώνονται οι προηγμένες κοινότητες στις προηγμένες χώρες και δημιουργούν δίκτυα ανεξάρτητου ανεφοδιασμού της τροφής τους ΣΗΜΕΡΑ!
   Με αυγά, αλεύρι και ντομάτες από σπόρους π.Μ. προ μετάλλαξης.

 6. Orestios avatar
  Orestios 21/12/2009 19:37:13

  Ο τρελλός, εκ των πραγμάτων, έχει άγνοια της πραγματικότητας. Όποιες πράξεις του μπορούν ανά πάσα στιγμή να τον οδηγήσουν σε ακούσια νοσηλεία σε ίδρυμα. ΔΝΤ θα το λένε δεν ξέρω, θα σας γελάσω.
  Για μια ακόμη φορά αντί να κοιτάξουμε κατάματα την πραγματικότητα διάφοροι οικονομολόγοι προτιμούν την φυγή από αυτή. Μην ξεχνάμε ότι ως τώρα η πρακτική αυτού του "τρελλού" είναι που μας έφερε ως εδώ. Ρηξικέλευθες και ενδιαφέρουσες οικονομικές πατέντες εφαρμόστηκαν για να περνάμε καλά και "από εδώ πάν' κι οι άλλοι". Κουβέντα για τα αυτονόητα. Το αυτονόητο είναι η πραγματικότητα και τίποτε άλλο. Όλα τα άλλα είναι παραμύθια για παιδιά. Η ουσία είναι πως οι τιμητές του αυτονόητου, και σημερινοί κυβερνώντες, δεν κατέχουν ούτε για δείγμα κάποιο σχέδιο. Ούτε ήταν έτοιμοι για να μπορέσουν να ηγηθούν της χώρας ως άξιοι. Δυστυχως το κοκτέιλ φαρμάκων που δίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις "τρελλών" είναι λίγο βαρύ.

  • B.K.Σ. avatar
   B.K.Σ. @ Orestios 21/12/2009 19:44:10

   μια σημειολογική παρατήρηση: οι άνδρες σχολιαστές απέρριψαν αμέσως την πρόταση, οι γυναίκες στάθηκαν και την κοιτάζουν καλά καλά, την περιεργάζονται, την οσμίζονται, την σκέφτονται (η υποφαινόμενη το τέταρτο σχόλιο, κι έχω αυτοπεριορισμό να μην ξεπερνάω τα τρία σε ανάρτηση...).
   η ιστορία του ανθρώπινου είδους έχει δείξει πως ο άρρεν επέλεγε τον πόλεμο -ακόμη και τον αυτοεξολοθρευτικό, και το θήλυ αναζητούσε τους τρόπους της επιβίωσης...

   • Orestios avatar
    Orestios @ B.K.Σ. 21/12/2009 20:23:43

    Το πως έφτασες από την απόρριψη της σκέψης του τρελλού, που δεν ευνοείται από τη φύση, στην πολεμική διάθεση των ανδρών είναι απορίας άξιο.
    Οι γυναίκες δυστυχώς πολλές φορές γοητεύονται όμως από μάγους, τρελλούς, τσαρλατάνους. Στην προκειμένη περίπτωση, όσο δύσκολες είναι οι καταστάσεις τόσο περισσότεροι "σωτήρες" με "μαγικές" λύσεις θα βρίσκονται να ευδοκιμούν. Και μην φοβάσαι. Ο πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον μας υπό τις παρούσες συνθήκες. Αν θα είναι σε λίγο καιρό δεν ξέρω. Το απεύχομαι.

   • man8os avatar
    man8os @ B.K.Σ. 21/12/2009 21:16:39

    Η εξοδος απο το ευρω θα ειναι για εμας αυτοκτονια.Ας μην προτεινουμε την αυτοκτονια μας.
    Η δραχμηπεραν του χρεους θα υποτιμηθει για ναμας κανει ανταγωνιστικους. Σε τι?
    Στην ανυπαρκτη βιομηχανια μας?
    Στον τουρισμο που εχει παγκοσμιως πληγει και θα περασει καιρος ωσπου να ανακαμψει?
    Στις τραπεζες που θα χασουν αξιοπιστια?

    • man8os avatar
     man8os @ man8os 21/12/2009 21:17:12

     Παντα μου αρεσει η ασφαλεια.

 7. B.K.Σ. avatar
  B.K.Σ. 21/12/2009 19:51:06

  τα ίδια χρόνια κι εγώ. και με την ίδια κοχλάζουσα οργή. ή θα σκάσω ή θα φύγω με μια μούντζα να πάω να βάλω κότες και μποσταν΄κά, δεν βλέπω άλλη επιλογή, κι ετούτη η ανάρτηση μου ήρθε πώς να το πω, εξαίφνης! ακόμη κι αν είναι εντελώς ανεφάρμοστη, λες που να που υπάρχει και τρόπος να μην τρελλαθείς στο τέλος, κι ας παν να τρελλαθούνε οι άλλοι στην τελική, οι μάγκες που μας ζητάνε και τα ρέστα και οι μέσα και οι έξω! άει σιχτιρ!

 8. stelios avatar
  stelios 21/12/2009 19:54:29

  αλλενακι,
  Σ'αυτες τις προηγμενες χωρες χρωσταμε και τα σωβρακα μας,
  και αυτοι οι ανθρωποι(εχω γνωρισει προσωπικα αρκετους)οταν ακουν για Ελλαδα,και Νεοελληνες,βγαζουν σπυρια,γιατι με τα χρηματα που σπαταλησε σε γλεντια το Ελλαδισταν αυτοι θα ειχαν κανει θαυματα.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ stelios 21/12/2009 19:59:41

   κάτι γερμανοτσολιάδες έλληνες στελέχη εταιρειών τους σκέφτονται έτσι...
   και τώρα τελευταία έχουν σηκώσει πολύ κεφάλι στις επιχειρήσεις εδώ...

 9. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 21/12/2009 19:54:41

  Β.Κ.Σ. Ακριβώς. :)

  Η πρόταση είναι τεχνοκρατικότατη και εξειδικευμένα διατυπωμένη και θα περίμενε κανείς να βρεί ένθερμους άνδρες υποστηρικτές.

 10. Μάρκο Τ avatar
  Μάρκο Τ 21/12/2009 19:56:59

  Με τη φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών δεν μας λέει τι θα γίνει. Για να δούμε τι εισοδήματα δηλώνουν ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, πλακάδες και άλλοι. Αφήνω τους γιατρούς.

  • Γεωργιοπουλος Νικος avatar
   Γεωργιοπουλος Νικος @ Μάρκο Τ 21/12/2009 20:02:57

   Δεν γραφω κειμενο συνολικης οικονομικης πολιτικης, ομως εν καιρω υφεσης η φοροδιαφυγη σωζει την αγορα απο την καταρρευση. Το ελληνικο χρεος δεν ειναι τοσο προβλημα φοροδιαφυγης. Η φοροδιαφυγη δεν σε υποχρεωνει να χτιζεις ολυμπιακα κωπηλατοδρομεια η να εχεις 1.000.000 δημοσιους υπαλληλους

 11. Γεωργιοπουλος Νικος avatar
  Γεωργιοπουλος Νικος 21/12/2009 19:59:54

  Κυριοι ευχαριστω για τα σχολια αρνητικα και μη. Το ζητημα ειναι απλο. Σε καιρο υφεσης δεν ΜΕΙΩΝΕΙΣ το χρεος σου, γιατι εισαι καταδικασμενος να εχεις μεγαλυτερο χρεος στο μελλον. Ο λογος ειναι οτι για να εξυπηρετεις χρεος εν καιρω υφεσης, ο μονος τροπος να το κανεις ειναι να υπερφορολογεις διαλυοντας την αγορα. Οταν διαλυσεις την αγορα εχεις λιγοτερα εσοδα να εξυπηρετησεις το τπαρχον χρεος. Υπο κανονικες συνθηκες καλοκαιρι του 08 θα επρεπε να ειχαμε ηδη υποτιμησει το οποιο νομισμα μας και σημερα να ειμασταν χωρος προσελκυσης επενδυσεων. Χωρις το εργαλειο της υποτιμησης δεν προκειται να βγουμε απο το αδιεξοδο. Η υποτιμηση του 53 εκβιομηχανισε την Ελλαδα. Το ΔΝΤ δεν το απασχολει πως χρεωκοπησες, το αν το απασχολει και σιγουρα το τελευταιο ειναι που θα μας επιπληξει. Το προβλημα ειναι πως εχουμε απωλεσει ελεω ΕΕ την νομισματικη μας πολιτικη και ακολουθουμε Γερμανικα προτυπα τα οποια εχουν κατορθωσει το αδιανοητο. Να ειναι η Ευρωπη επι 10 χρονια σε στασιμοτητα και η Γερμανια ειτε σε υφεση ειτε σε στασιμοτητα οταν η παγκοσμια οικονομια αναπτυσσεται.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Γεωργιοπουλος Νικος 21/12/2009 20:07:44

   αν ενδιαφέρει, εγώ συμφωνώ μαζί σου... αρεσκομαι να λέω "ναι σε έκτακτες εισφορές, €1 έσοδο για κάθε €1 περικοπή. Μείωση συντελεστών, εκτακτη φορολόγηση πολυτελούς κατανάλωσης, άντε και δαβίωσης (αλλά πάντα με αντίσοιχες περικοπές). Και μείωση συνελεστή για να μειώσεις το κίνητρο της φοροδιαφυγής... την αστυνόμευση την αφήνω σε άλλους...

  • Ένας Τυχαίος avatar
   Ένας Τυχαίος @ Γεωργιοπουλος Νικος 22/12/2009 00:04:18

   Να ρωτήσω και εγώ κάτι που δε μπορώ να καταλάβω διότι δεν είμαι οικονομολόγος;
   Εφόσον η υποτίμηση είναι καλό εργαλείο γιατί τόσα χρόνια με τη δραχμή δε καταφέραμε να ανθίσουμε οικονομικά;
   Μήπως γιαυτό ακριβώς το λόγο;
   Μήπως επειδή το εθνικό νόμισμα έδινε αυτή τη δυνατότητα οι ακάστοτε οικονομολόγοι "βούλιαζαν" τη χώρα;

   Για μένα τα πράγματα είναι απλά!

   Κόβουμε δαπάνες, πληρώνουμε λίγα χρέη, δουλεύουμε περισσότερο και σε "δεύτερη" δουλειά και ΔΙΟΡΘΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ!

   Μπορούμε; ΟΧΙ!

   Ε, τότε ας φωνάξουμε τους οικονομολόγους να βρούν λύσεις!

 12. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 21/12/2009 20:05:25

  Αν καταλαβα καλα ζητει εξοδο απο το ευρω και υποτιμηση της νεας δραχμης κατα 30%.Αυτο ομως σημαινει αυξηση του χρεους κατα 30% ως προς το ΑΕΠ δηλ θα παει σε 150%.Και αυτο γιατι οι ξενοι ομολογα σε ευρω αγορασαν και ομολογα σε ευρω θελουν να πληρωθουν και οχι σε δραχμες.Και ποιος ισχυριζεται οτι η υποτιμηση θα μεινει στο 30%;Απο τη στιγμη που γυριζουμε σε δραχμη θα ακολουθησουν αλλες υποτμησεις.Και οι τοκοι θα πρεπει να πληρωνονται στο ξενο συναλλαγμα ευρω.
  Περυσι τετοια εποχη που ειχε ξαναεμφανισθει το ιδιο ζητημα εγραψα τη δικη μου προταση : Εσωτερικος υποχρεωτικος δανεισμος με χαμηλο επιτοκιο ωστε να μην ειμαστε δεσμιοι των αξιολογησεων των ξενων οικων.Ολες οι πληρωμες του κρατους (μισθοι,συνταξεις,δαπανες,εργα,προμηθειες κλπ) γινονται κατα 80% μετρητοις σε ευρω και κατα 20% σε ομολογα του Δημοσιου σε ευρω χαμηλου επιτοκιου 2 ή 3%.Καθε ενας που εχει να λαμβανει απο το κρατος χανει στο 20% του εισοδηματος του τη διαφορα απο των επιτοκιων που επιβαλλουν οι ξενοι Οικοι απο το 3%.Ειναι περιπου 3% Χ 0.2 κατι λιγοτερο απο 1% σε καθε πληρωμη.Ειναι το πλησιεστερο σε υποτιμηση που μπορει να γινει παραμενοντας στο ευρω.

 13. Γεωργιοπουλος Νικος avatar
  Γεωργιοπουλος Νικος 21/12/2009 20:12:43

  Δεν εχουμε υπογραψει καποια συνθηκη για τους φορολογικους συντελεστες. Απο κει και περα οι πολιτικοι εχουν καθε ενδιαφερον να αναθεωρησουν. Κοιταχτε οταν ειμαστε ενα βημα προς της χρεοκοπιας, θα κανουμε οτι μπορουμε. Αυτα που αναφερω μονο και ως απειλες ειναι ικανες να τρανταξουν τις θεσεις των εταιρων μας.

 14. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 21/12/2009 20:12:59

  Θα ξαναγραψω επισης οτι το προβλημα ειναι πολιτικοεθνικο.
  Η δημιουργια του ευρω ειναι αποτελεσμα διαπραγματευσεων Γαλλιας - Γερμανιας.
  Ο Μιττερραν για να συνυπογραψει την επανενωση της Γερμανιας μετα την καταρρευση των Ανατολικων,πραγμα απαραιτητο απο τις συνθηκες του Β΄παγκοσμιου πολεμου οπου η Γαλλια θεωρηθηκε ενας εκ των 4 νικητων και μεζωνη κατοχης απαιτησε το ευρω για να δεσει τη Μεγαλη Γερμανια.Ο Κολ απαντησε οτι δεχεται αν το ευρω εχει προδιαγραφες μαρκου και ετσι φθασαμε στο Μααστριχτ.Δεν ειναι θεμα τραπεζιτων αλλα οτι εχουμε κοινο νομισμα ανεξαρτητων κρατων που δεν εχουν και μεχρι στιγμης δε θελουν να εχουν κοινη κυβερνηση.

 15. Γεωργιοπουλος Νικος avatar
  Γεωργιοπουλος Νικος 21/12/2009 20:19:16

  Μια υποτιμηση πρεπει να ειναι creidible, ουτε πολυ μεγαλη, ουτε πολυ μικρη, ικανη ομως να ειναι σε επιπεδα ισορροπιας. Ενα 30% κατα την γνωμη μου ειναι υπεραρκετο.
  Αλλωστε αναφερω πως δεν πρεπει να βγουμε τωρα απο το ευρω, αλλα να επαναδιαπραγματευτουμε! Να περιμενουμε λιγα χρονια, να διορθωσουμε τα δημοσια οικονομικα μας και αν οι διαπραγματευσεις δεν ευοδωθουν επισημα να ζητησουμε εξοδο. Νομιζετε πως οι ευρωπαιοι θα μας αφησουν?

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Γεωργιοπουλος Νικος 21/12/2009 20:24:32

   Μα πως μπορει να γινει αυτο;σημερα η δραχμη δεν υπαρχει.Αντηλλαγη με 340 το ενα ευρω.ΔΕν μπορουμε τωρα να φτιαξουμε virtual δραχμη και να την αλλαξουμε στις 400.
   Η βγαινουμε ή μενουμε.Αν βγουμε οι επενδυτες θα θελουν να πληρωθουν στα κανονικα τους ευρω ητοι το χρεος θα παει 1,3 επι και οι τοκοι το ιδιο.
   Οι Ευρωπαιοι φυσικα θα μας αφησουν να πουμε να φυγουμε.Το χρεος ομως θα το εχουμε στο ΔΙΚΟ τους πια νομισμα ευρω και αμεσως θα ελθει το ΔΝΤ να μας παρει μετρα γιατι θα ειναι πολυ μεγαλο.

 16. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 21/12/2009 20:19:24

  Τελος θα ηθελα να επισημανω οτι αλλες χωρες εκτος της ζωνης ευρω απο την παρουσα κριση υποχρεωθηκαν να καταφυγουν στο ΔΝΤ με βαρεις ορους και υποτιμησεις.Δεν ειναι σιγουρο οτι θα ειμαστε καλυτερα εκτος ευρω και εκεινο που χρειαζεται ειναι μια στρατηγικη οιονει υποτιμησης χωρις υποτιμηση.
  Το παγωμα μισθων επιρριπτει ολο το κοστος στους μισθωτους ,ο υποχρεωτικος εσωτερικος δανεισμος με μερος ολων των πληρωμων του κρατους σε ομολογα χαμηλου επιτοκιου σε ολους τους συναλλασσομενους με αυτο που στη κρατικοδιαιτη ελληνικη οικονομια ειναι παρα πολλοι.

 17. B.K.Σ. avatar
  B.K.Σ. 21/12/2009 20:22:30

  μια ανάρτηση στην Ολυμπία, με αλληλέγγυη κριτική θεώρηση:
  Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Η «εγκληματική εμμονή» της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας στη διατήρηση της υψηλής τιμής του Ευρώ, απέναντι στα υπόλοιπα «ανταγωνιστικά» νομίσματα του πλανήτη, είναι πολύ πιθανόν να σημάνει την αρχή του τέλους της Ενωμένης Ευρώπης
  http://olympia.gr/

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ B.K.Σ. 21/12/2009 20:31:12

   Ολες οι αναλυσεις στα ελληνικα μεσα διαρκως μιλουν για την ΕΚΤ,τους τραπεζιτες κλπ.Αρεσκομαστε παντα να τα ριχνουμε σε κακους πλουσιους.
   Ειναι μερος της κουλτουρας της μεταπολιτευσης που απεχθανεται να ακουει για ΕΘΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ και λαχταρα να ξεπερασθουν ωες δια μαγειας.Δε ξεπερνιουνται ομως.
   Η ΕΚΤ ειναι ετσι οχι γιατι συνωμοτουν οι τραπεζιτες αλλα γιατι η Γαλλια,η Γερμανια,η Ιταλια κλπ ειναι διαφορετικα ΕΘΝΗ που δε θελουν να υπαχθουν σε μια κοινη κυβερνηση και αναθετουν περισσιους ρολους σε Τραπεζα γιατι δεν εμπιστευονται το ενα τα εξοδα του αλλου.

 18. stelios avatar
  stelios 21/12/2009 20:29:48

  Το 53 και ο Μαρκεζινης ειναι μακρια,το ιδιο και οι χρυσες λιρες.
  Αν ειχαμε δραχμη,το χρεος φυσικα και δεν θα ειχε φτασει εδω που εφτασε,υποτιμηση δε δεν θα χρειαζοταν να κανουμε διοτι ηδη η δραχμη θα ειχε χασει την αξια της.
  Κε οικονομολογε,μπορειτε να μας πειτε τι επιτοκια και πληθωρισμο θα ειχαμε σημερα αν δεν ημασταν στο Ευρω?
  Οποιος εζησε την Γιουγκοσλαυια της δεκαετιας του 80 μπορει να παρει μια ιδεα.

  • Γεωργιοπουλος Νικος avatar
   Γεωργιοπουλος Νικος @ stelios 21/12/2009 20:38:49

   Με αν δεν μπορω να απαντησω και δεν με απασχολει πως δημιουργηθηκε το προβλημα. Με ενδιαφερει πως το λυνω τωρα και κατα την αποψη μου εχουμε μπλεξει με ενα πολυ κακο νομισμα. Δεν ειναι θεωρια συνωμοσιας οπως ισχυριζεται καποιος σχολιαστης να κατηγορουμε την ΕΚΤ. Επι τη βαση αυτων επιχειρηματων οι Ελβετοι εχουν απορριψει οποιαδηποτε συζητηση για εισοδο τους στην ΕΕ. Απο οτι φαινεται η ζωη τους ανατοιβει. 4% η ανεργια τους εν καιρω υφεσης!!!

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Γεωργιοπουλος Νικος 21/12/2009 20:46:37

    Kαλα κανεις.Η Ελβετια ομως δεν εχει σχεση με την Ελλαδα.
    Αν προσεξεις ολες οι χωρες που αποφευγουν να μπυν στην ΕΕ (Ελβετια,Νορβηγια) ή ειναι στην ΕΕ αλλα δε θελουν να μπουν στην ευρωζωνη (Σουηδια,Αγγλια,Δανια) ειναι οχι απλως πλουσιες χωρες αλλα ΔΟΜΙΚΑ πλουσιες, σε αλλο επιπεδο.
    Χωρα επιπεδου Ελλαδος στην Ευρωπη που να ΜΗΝ θελει την ΕΕ και το ευρω δεν υπαρχει.Καποιος λογος υπαρχει γιαυτο.
    Η Ελβετια δεν κινδυνευει να δει το φραγκο της να παιρνει τη κατω βολτα οπως η Ουγγαρια το φιορινι.
    Μπλεξαμε και τωρα το ξεμπλεξιμο σημαινει ΟΛΟ το χρεος μας σε ξενο συναλλαγμα αν παμε να φυγουμε.

    • alone avatar
     alone @ ψυχραιμια 21/12/2009 21:32:31

     "..Χωρα επιπεδου Ελλαδος στην Ευρωπη που να ΜΗΝ θελει την ΕΕ και το ευρω δεν υπαρχει.Καποιος λογος υπαρχει γιαυτο.."

     Noμιζω η οι προυποθεσεις για αναπτυξη εφοσον αποκτησεις ανταγωνιστικη οικονομια , διαφορετικα το σκληρο νομισμα σε εγκλωβιζει στα χαλια που βρεθηκαμε εμεις.

    • Γεωργιοπουλος Νικος avatar
     Γεωργιοπουλος Νικος @ ψυχραιμια 22/12/2009 05:10:42

     Και η Γαλλια ειναι πλουσια χωρα, αλλα το επελεξε το επιχειρημα ποιο ειναι? Τι σημαινει δομικα πλουσια χωρα?

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Γεωργιοπουλος Νικος 21/12/2009 21:24:46

    Τι ποσοστό του ΑΕΠ της Ελβετίας πάει στις αμυντικές δαπάνες; Τι ποσοστό φοροδιαφυγής έχει η Ελβετία; Μη συγκρίνουμε βούρτσες με π....ς.
    Και στο κάτω κάτω, εμείς έχουμε τα παραθαλάσσια ουζερί μας, και αυτό από μόνο του αξίζει για εμένα 40 σκοτεινές πάμπ και την οποιαδήποτε οικονομική σταθερότητα.

    • man8os avatar
     man8os @ Strange Attractor 21/12/2009 21:26:19

     Δηλαδη? Τι εννοεις με αυτο για τις ουζερι?

    • yangoolas avatar
     yangoolas @ Strange Attractor 21/12/2009 21:27:44

     δεν ταϊζουμε τα troll

    • man8os avatar
     man8os @ Strange Attractor 21/12/2009 21:30:40

     Δε σε καταλαβαινω yangoolas τι εννοεις.Αλλα δε καταλαβαινω πως μια ουζερι βλαπτει την χωρα. Εγω εκτιμω πολυ τις παραθαλασσιες ταβερνες.

    • Strange Attractor avatar
     Strange Attractor @ Strange Attractor 21/12/2009 21:31:46

     Εννοώ ότι αν είσαι πραγματικός Έλληνας,και όχι ξενομανής ευρωλιγούρης, τη καλύτερη εργασία να έχεις στη Βόρεια Ευρώπη ή στην Αμερική, η καρδιά σου πάει ντιγκιντάγκα μόλις αναπολήσεις λίγο τις ιδανικές συνθήκες που έχουμε στην Ελλάδα και που μεταφράζονται σε ατελείωτους φραπέδες, και χαλαρά ούζα παρα θιν αλλός.
     Άλλωστε αυτή είναι και η ουσία. Η ζωή είναι σκληρή και μετά πεθαίνεις. Πλούσιος είναι ο έχων διαθέσιμο χρόνο όχι διαθέσιμο εισόδημα... και άλλα πολλά.
     Προσωπικά, τους χαρίζω τη ρομποτοειδή ύπαρξή τους, και προτιμώ το δικό μας ελληνικό χαβαλέ. Δατς όλ.

 19. stelios avatar
  stelios 21/12/2009 20:33:56

  Θυμιζω επισης στον κο Οικονομολογο,οτι το 53 τα συνορα ηταν κλειστα,υπηρχε Ανατολικο Μπλοκ,δεν υπηρχε ΠΟΕ και οι ασιατικες χωρες παρηγαγαν μονον τσαι και κελεμπιες,ενω σημερα απαγορευονται οι δασμοι και οι Ινδοι μας εχουν αφησει τεχνολογικα δεκαετιες πισω.

 20. stelios avatar
  stelios 21/12/2009 21:07:07

  Αγαπητε ανωνυμε,οι κανονες του ΠΟΕ ισχυουν μονον για τα κοροιδα τους λαους της Δυσης,οι Ασιατες τους καταστρατηγουν και οι κυβερνησεις εκαναν τα στραβα ματια επειδη κονομουσαν απο τις συναλλαγες οι Τραπεζες και ο κοσμος καταναλωνε φθηνα με δανεικα χρηματα.Οι ανεργοι πλεονθα δωσουν τη λυση.
  Η Αμερικη και η Ευρωπη πουλησαν στην Ασια το σχοινι που τους κρεμασε,ξεπουλωντας βιομ/νιες με 100 χρονια ιστορια σε κερδοσκοπικα funds,ενω οι Τατα Μιταλ κλπ,ειναι προσωποπαγεις και τους νοιαζει το μελλον γιατι θα τις διοικουν τα εγγονια τους κι οχι το Χρηματιστηριακο Κεφαλαιο.

 21. man8os avatar
  man8os 21/12/2009 21:35:31

  Πολυ σωστος!! συμφωνω απολυτως!! Να βγαζουμε οσα χρειαζονται για να ζουμε καλα και να εχουμε εισοδημα ωστε να μαζευομαστε το καλοκαιρι με τους φιλους μας σε μια ψαροταβερνα,να τα λεμε χαρουμενα, και να πινουμε ουζο.

 22. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 21/12/2009 22:39:38

  Νομίζω ότι το πιο εύστοχο σχόλιο ήταν αυτό του Ορέστιου, σχετικά με τη φυγή από την πραγματικότητα. Αν θέλουμε να αγνοήσουμε την πραγματικότητα, μπορούμε να σκεφτούμε ότι να 'ναι. Αν αντιθέτως θέλουμε να ζήσουμε στην πραγματικότητα και να κάνουμε κάτι γι' αυτήν, τότε η ανάρτηση δεν αντέχει σε οικονομολογική κριτική.

  Το κεντρικό λογικό σφάλμα της ανάρτησης το εντόπισε καλύτερα από όλους ο φίλος μου ο Ψυχραιμία. Δεν μπορείς να δημιουργήσεις μια virtual δραχμή που να την υποτιμήσεις και να ξαναμπείς στο ευρώ. Πρέπει να βγεις πραγματικά από το ευρώ, να υποτιμήσεις τη δραχμή σου και μετά να ξαναμπείς. Επίσης, και κάτι άλλο. Επειδή από το 2001 και μετά που είμαστε στο ευρώ έχουμε ξεχάσει τι θα πει υποτίμηση νομίσματος, ας θυμηθούμε το βασικό κανόνα των υποτιμήσεων: οι υποτιμήσεις ΠΟΤΕ δεν προαναγγέλλονται, διότι τότε θα γίνεις έρμαιο των κερδοσκόπων, που θα σου διαλύσουν το νόμισμα σε μια νύχτα χωρίς να μπορείς να κουνηθείς από τη θέση σου. Αυτό είναι το άλλο κεντρικό επιστημονικό σφάλμα της ανάρτησης. Δεν μπορείς να κάνεις "προγραμματισμένη" υποτίμηση. Αυτό είναι απόφαση που την υλοποιείς σε μια στιγμή μόνον, αφού επεξεργαστείς καλά τις παραμέτρους της σε συνθήκες άκρας μυστικότητας. Ο Μαρκεζίνης την περίφημη υποτίμησή του την έκανε Μεγάλη Πέμπτη και νομίζω ότι μόνον πέντε άνθρωποι, περιλαμβανομένου και του ίδιου, γνώριζαν ότι θα γίνει, μέχρι τη στιγμή που έγινε.

  Το λιγότερο εύστοχο σχόλιο από την άλλη νομίζω ότι ήταν από την αλλενάκι. Δεν μπορώ να αντιληφθώ που είδες την "ψυχολογική απεξάρτηση και το ξήλωμα της ταμπέλας του κράτους-παρία", όταν ακριβώς αυτό είναι το υπόβαθρο της σκέψης του συγγραφέα της ανάρτησης. Η ιδέα της "επαναδιαπραγμάτευσης" τι άλλο υποδηλώνει άραγε παρά εξάρτηση της υλοποίησης της σκέψης αυτής από τις διαθέσεις των ξένων; Αντί να σκουμπωθούμε να μειώσουμε το χρέος μας, κάτι που δεν χρειάζεται να το κάνουμε επειδή μας το λένε οι Ευρωπαίοι, αλλά επειδή πρέπει να το κάνουμε έτσι κι αλλιω΄ς, η ανάρτηση ευθέως προτείνει "επαναδιαπραγμάτευση", δηλαδή εξάρτηση της σωτηρίας μας από τις διαθέσεις των ξένων. Και άμα σου πουν όχι, τι θα κάνεις; Θα "απειλήσεις με φορολογικό πόλεμο"; Σε συνθήκες κατάρρευσης των δημοσίων εσόδων; Στους οποίους Ευρωπαίους βέβαια, εκτός των άλλων, η "ψυχολογική απεξάρτηση και το ξήλωμα της ταμπέλας του κράτους-παρία" που πρότεινει, κατά την αλλενάκι ο οικονομολόγος (;) συγγραφέας της ανάρτησης θα χρεώσει και την αντιμετώπιση των Τούρκων, με τους οποίους εμμέσως παραδέχεται ότι μόνοι μας δεν είμαστε ικανοί να τα βγάλουμε πέρα και θα χρειαστούμε και τη βοήθεια των Ευρωπαίων για μια ακόμη φορά - την οποία, ε, μας τη χρωστάνε γιατί είμαστε απόγονοι του Περικλή και του μπαρμπα-Αλέκου του ταβερνιάρη. Τέτοια απεξάρτηση πια;

  Ο οικονομολόγος (;) κ. Γεωργιόπουλος (επιμένω στο ερωτηματικό δίπλα από την ιδιότητά του, διότι δεν μπορώ να σκεφτώ πώς ένας οικονομολόγος κάνει με τόσο στόμφο και προπέτεια τόσα στοιχειώδη σφάλματα σε ένα μόνον σύντομο κείμενο) μας λέει σε άλλο σημείο της ανάρτησης ότι "ο επερχόμενος πληθωρισμός, λόγω υποτίμησης θα πλήξει τις τσέπες των καταναλωτών, όμως θα μειώσει και την αξία του χρέους". Μαζί με την κατά 30% υποτίμηση; Προφανώς θα αναφέρεται ο κ. Γεωργιόπουλος μόνον στο εσωτερικό χρέος. Ποιο ποσοστό του χρέους μας όμως είναι εσωτερικό χρέος; Το μεγαλύτερο ποσοστό του είναι εξωτερικό χρέος. Μπορεί οι όροι αυτοί (εσωτερικό και εξωτερικό χρέος) να έχουν σχετικοποιηθεί με τη διεθνοποίηση της αγοράς ομολόγων, όμως δεν παύει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους μας να είναι σε χέρια ξένων. Το χρέος αυτό, το εξωτερικό, θα αυξηθεί με την υποτίμηση και τον επερχόμενο πληθωρισμό (που θα μειώσει κι άλλο την αξία του νομίσματος και θα προκαλέσει και νέα αύξηση του χρέους). Και υπάρχει κι ένας άλλος παράγοντας που φαίνεται να παραγνωρίζει ο συγγραφέας: Το σύνολο, σχεδόν, του χρέους μας είναι σε ευρώ αυτή τη στιγμή, το ομολογιακό τουλάχιστον. Αν αύριο "υποτιμηθεί" η virtual δραχμή που θα εισαχθεί για να επανέλθει (;) το ευρώ (σε μια λογική στιγμή; σε βάθος χρόνου;) και έχουμε πάλι ευρώ, όταν το ξαναέχουμε, ο κομιστής του ομολόγου θα δικαιούται να απαιτήσει ευρώ και όχι virtual δραχμές ή υποτιμημένα μετα-virtual ευρώ. Ο ομολογιούχος δηλαδή που δικαιούται να εισπράξει 1000 ευρώ στη λήξη του ομολόγου, θα εισπράξει 1000 ευρώ στη λήξη του ομολόγου. Αν η Ελλάδα έχει υποτιμήσει το ευρώ της, μέσω της κατασκευής της virtual δραχμής (την οποία όσο τη σκέφτομαι, τόσο πιο ανεφάρμοστη τη βρίσκω - πώς αλήθεια θα πειστούν οι ντόπιοι να αλλάξουν τις καταθέσεις τους σε καθεστώς ελεύθερης κυκλοφορίας του πάντοτε υπαρκτού ευρώ με δραχμές, που θα υποτιμηθούν, όταν μάλιστα ο μόνος σκοπός της αλλαγής θα είναι η υποτίμηση, να χάσουν δηλαδή τα λεφτά τους;!), τότε στο τέλος της ημέρας η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει χίλια ευρώ στον ομολογιούχο από τα υποτιμημένα ευρώ της. Θα έχει δηλαδή λιγότερα χρήματα στη διάθεσή της για την ίδια νομισματική ποσότητα. Λόγω δηλαδή του ότι το ευρώ θα γίνει, για όσο γίνει, ξένο νόμισμα, στην πραγματικότητα το σύνολο του ελληνικού χρέους που εκφράζεται αυτή τη στιγμή σε ευρώ θα έχει συμπεριφορά εξωτερικού χρέους και θα ανατιμηθεί πάραυτα, κατά το ποσοστό της υποτίμησης.

  Σε τελική ανάλυση δηλαδή, η ιδέα του αρθρογράφου θα μας οδηγήσει σε αύξηση του χρέους που σήμερα εκφράζεται σε ευρώ (πρακτικά δηλαδή του συνόλου του χρέους) και, συνακόλουθα, των δαπανών εξυπηρέτησης σε τόκους κλπ., κατά ποσοστό ανάλογο με αυτό της υποτίμησης. Αν δηλαδή το χρέος μας είναι 100% του ΑΕΠ και γίνει υποτίμηση κατά 30%, την άλλη μέρα το χρέος μας θα είναι 130% του ΑΕΠ. Αν είναι 110%, την άλλη μέρα θα είναι 143% κ.ο.κ.

  Σε καιρούς ύφεσης πρέπει να προσέξεις καλά τι είδους φορολογίες θα επιβάλεις. Όσο βλέπω τον ερασιτεχνισμό των καινούργιων, τόσο πιο επαγγελματική μου φαίνεται η διαχείριση της κρίσης από Αλογοσκούφη και Παπαθανασίου. Η στόχευσή τους ήταν η αύξηση της εμπιστοσύνης του κοινού στην ελληνική οικονομία. Ο Αλογοσκούφης έσπευσε να εγγυηθεί τις καταθέσεις και ξεκίνησε εισροή καταθέσεων στην Ελλάδα, με ευεργετικά αποτελέσματα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Στην αρχή οι Ευρωπαίοι γκρίνιαξαν, μετά όμως μιμήθηκαν τον Αλογοσκούφη σε μερικές ημέρες μόνον. Η φορολόγηση μόνον των φυσικών προσώπων με την έκτακτη εισφορά (ασχέτως από το νομοτεχνικό ερασιτεχνισμό που τα κατάφεραν να την επιβάλουν με αντισυνταγματικό τρόπο) έδωσε ώθηση στη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Αν δεν υπήρχαν και οι φιλοτραπεζικές δεσμεύσεις Αλογοσκούφη, που οδήγησαν στα 28 δις, αντί για να ρίξουν το χρήμα αυτό στην αγορά μέσω εξόφλησης των οφειλών του Δημοσίου, τότε ο χειρισμός της κρίσης από τη ΝΔ θα ήταν υποδειγματικός. Η σύγκριση με τους ερασιτεχνισμούς των ΓΑΠ και σία είναι συντριπτική. Πήραν το καράβι στην έξοδο από τη μαύρη κρίση και τα κατάφεραν να το ρίξουν σε όσες ξέρες δεν έπεσε την περίοδο που τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα για την παγκόσμια οικονομία.

  Από πέρυσι είχα προτείνει σε αυτή τη σελίδα να επιβληθεί επιπλέον φόρος στη βενζίνη τουλάχιστον 10 λεπτά ανά λίτρο, όταν είχε πέσει η τιμή της στα 80 λεπτά. Ήταν τότε ιδανικές οι συνθήκες και, κυρίως, πολύ χαμηλός ο πληθωρισμός. Θα είχαμε γλιτώσει πολλά χρήματα σε spread και πολλή εμπισοστύνη στην οικνομία μας. Τώρα είναι αργά, διότι ενδιαμέσως ανέβηκε πολύ η τιμή του πετρελαίου. Η υιοθέτηση του προσεκτικού και συνετού "πακέτου Καραμανλή" αντί για τις καταστροφικές λαϊκιστικές κραυγές του ΓΑΠ θα ήταν σωτήρια, ακόμη και αυτή τη στιγμή. Κυρίως, η εμφάνιση της πραγματικής κατάστασης της οικονομίας και όχι η ζοχαδιασμένη που τεχνητά μας εμφανίζει ο ΓΑΠ. Έψαξα την ομιλία Κεφαλογιάννη (ευχαριστώ φίλε Blim για την υπόδειξη) και πραγματικά είναι να συγκλονίζεται κανείς από το έγκλημα που εν ψυχρώ διαπράττει η νέα κυβέρνηση εις βάρος όλων μας, από την ανεύθυνη εμφάνιση μεγαλύτερου, πολύ μεγαλύτερου ελλείμματος από το πραγματικό, μόνο και μόνο για να επιτύχει μικροκομματικά, και όχι μόνον, οφέλη.

  Εν κατακλείδι, θα ήθελα να συστήσω προς τον αρθρογράφο, λιγότερους φανφαρονισμούς και λιγότερη οίηση στη γραφή του, η οποία προφανώς αποτελεί και την αιτία των τόσο πολλών και τόσο θεμελιωδών επιστημονικών λαθών του στη σύλληψη του μοντέλου του. Ο επιστημονικός διάλογος δεν είναι δυνατός παρά σε συνθήκες επαφής με την πραγματικότητα και η επίμονη προσκόλληση στα όσα παράγει το εγώ μας (όπως δείχνει η διαρκής χρήση του πρώτου ενικού στα σχόλιά σας) δεν συμβάλλει στην υγιή συζήτηση και κατανόηση των ζητημάτων.

  Συγγνώμη για το εκτενές του σχολίου, αλλά κάποια πράγματα μου φάνηκε καθηκον μου να τα επισημάνω.

  • Γεωργιοπουλος Νικος avatar
   Γεωργιοπουλος Νικος @ Επώνυμος 22/12/2009 06:05:47

   Το βιογραφικο μου ειναι στην διαθεση σας για τα ερωτηματικα σας περι οικονομολογου, ζητηστε το μαιλ μου απο το διαχειριστη του σαιτ.
   Απο και και περα υπαρχουν καποιες παρανοησεις.
   1)Δεν μιλαω για αμεση εξοδο απο το ευρω. Μιλαω για επαναδιαπραγματευση συνολικα του πλαισιου της ευρωπαικης νομισματικης πολιτικης. Δεν ειναι δυνατον παραδειγμα οι χωρες να δεσμευονται με το 3% του ελλειμματος, οδηγει σε μακροχρονια υφεση κατι που παρατηρειται ηδη στην Γερμανια. Θυμιζω οτι το 2003 η Γερμανια πετυχαινει το ακατορθωτο. Σε καιρο αναπτυξης της διεθνους οικονομιας, πετυχαινει να ειναι σε υφεση!
   2)Δεν μιλαω εναντιον της μειωσης των χρεων, αυτο το οποιο λεω και προειδοποιω ειναι να μην μας πιασει ενας πανικος να ριξουμε το χρεος στα Μααστριχτικα ορια, τα οποια ειναι εκτος πραγματικοτητας. Μπορουμε να θεραπευσουμε μια αρρωστια παντα, σκοτωνοντας τον αρρωστο, στην συγκεκριμενη περιπτωση με μετρα οπως υποχρεωτικος εσωτερικος δανεισμος, υψηλη φορολογηση κλπ εχουμε μια απολυτα καταστροφικη πολιτικη. Διαλυουμε την αγορα και φερνουμε μια υπεροχη ανεργια ανω του 10% συν την εξοδο κεφαλαιων. Σιγα μην διανοηθουν οι πλουσιοι να φορολογουνται με 50% και ανω φορολογικους συντελεστες.
   Ενα ελλειμμα στο 6% ειναι απολυτα διαχειρισιμο.
   3)Το ζητημα ειναι πως κανει δεν προτεινει κανεναν τροπο να μπουν λεφτα σε αυτην την χωρα. Λυπαμαι αλλα ο μονος τροπος ειναι με επενδυσεις, για να μπουν επενδυσεις εχεις δυο εργαλεια. Την χαμηλη φορολογια και την υποτιμηση. Η χαμηλη φορολογια ειναι αδυνατη αν θελησουμε να ακολουθησουμε τα μονεταριστικα ορια του Μααστριχτ. Η υποτιμηση εξισου αδυνατη. Συνεπως εγω λεω εναν απλο τροπο, καντε φορολογικο πολεμο στην Ευρωπη. Δεν υπαρχει αλλη λυση να μπει χρημα σε αυτην την χωρα.
   4)Οταν αισθανθουμε αρκετα δυνατοι δημοσιονομικα με εναν οργασμο επενδυσεων, σε 5 σε 6 χρονια ναι να παρουμε τα μπογαλακια μας και να φυγουμε απο το πλεον αποτυχημενο νομισμα, δεν χρειαζεται να επιστρεψουμε. Και η ποιοτητα ενος νομισματος δεν μετριεται με την ισοτιμια για να προλαβω. Η ΕΕ δεν εχει πολιτικη διαχειρισης του νομισματος της, εχει αφησει τα παντα στον αυτοματο της ΕΚΤ ο οποιος εχει αποδειχτει ο χειριστος δυνατος.
   5)Για τα θεματα της Τουρκιας κλπ. Εγκαλειται η Ελλαδα για δημοσιονομικη εκτροχιαση, απολυτα σωστο. Ομως η Ελλαδα δεν ειναι Λουξεμβουργο, δαπανα μεγαλο ποσοστο του ΑΕΠ της σε αμυντικες δαπανες, δεν θα επρεπε οι εταιροι μας να ειναι γνωστες του θεματος. Οτι η Ελλαδα εχει χρεη λογω μιας επιθετικης γειτονος? Αν η ΕΕ ενδιαφερεται για τα μελη της. Μια χωρα με επικρεμμαμενο καζους μπελι και οικονομικη αιμοραγια λογω αυτου, δεν θα επρεπε να ζηταει τουλαχιστον πολιτικη και οικονομικη υποστηριξη? Δεν βλεπω το κακο. Ζητανε απο την Ελλαδα να ειναι ανθρωπιστικη στους λαθρομεταναστες, οταν ειναι κυμματοθραυστης ολης της παρανομης μεταναστευσης προς Ευρωπη. Γιατι να μην ζητησουμε χρηματα?
   6)Ο πληθωρισμος τρωει την αξια του χρεους, γιατι πληθωριζει τις ονομαστικες αξιες.
   7)Δεν μιλησα για εικονικη δραχμη. Δεν υπαρχει αυτη η φραση στο κειμενο μου. Μιλω για συνολικη επαναδιαπραγματευση της νομισματικης πολιτικης της Ευρωπης, αυτο το οποιο ηθελε να ανοιξει ο Σαρκοζυ και οι δυο φωστηρες της οικονομικης πολιτικης Χριστοδουλακης-Αλογοσκουφης δεν το συζητουσαν προφανως γιατι ηταν απο θεση ισχυος τρομαρα τους.
   8)Η πολιτικη Αλογοσκουφη ηταν θα ελεγα απο τις πλεον αποτυχημενες, εγχειριδιο αποτυχιας με τιτλο, Τι να μην κανετε πρεπει να γραφτει. Οχι πως η σημερινη πολιτικη του ΠΑΣΟΚ ειναι καλυτερη. Επαναλαμβανω, χωρις χρημα απο επενδυσεις το χρεος δεν προκειται να εξυπηρετηθει. Αν δεν βρουμε τροπο, η χωρα αυτη να αρχισει να παραγει πλουτο, καλυτερα να επαναδιαπραγματευτουμε το χρεος ΤΩΡΑ, η ας παμε ΤΩΡΑ στο ΔΝΤ με οτι συνεπαγεται.
   9)Δεν μιλαω ως πολιτικος για να πω ποτε θα ανακοινωσουμε την οποια υποτιμηση, την αναφερω ως τεχνικο εργαλειο. Οι πολιτικοι εχουν στην συνεχεια την δυσκολη δουλεια να αποφασισουν τα πως και τι.
   10)Υπαρχει η τρομοκρατια οτι περα απο την ΕΕ το χαος. Κοιταχτε ειμαι ξεκαθαρα κατα αυτου του θεσμικου τερατουργηματος που λεγεται ΕΕ. Στην πραξη δεν δουλευει. Η ΕΕ μαλλον αντι να την φοβομαστε, μαλλον πρεπει να φοβαται εμας. Απλουστατα αν η Ελλαδα καταρρευσει, θα δημιουργηθει συστημικος κινδυνος, οι διεθνεις αγορες θα προεξοφλησουν τουλαχιστον τις χρεωκοπιες της Ιταλιας και της Ισπανιας. Το ευρω απο μονο του θα υποτιμηθει μεσω μαζικων πωλησεων. Οι Γερμανοι κρατανε μεγαλο μερος του Ελληνικου κρατικου χρεους, με αλλα λογια η Ελλαδα ειναι πολυ σημαντικη για να χρεωκοπησει. Σε μεγαλο βαθμο οι αγορες γνωριζουν οτι δεν προκειται να μη βοηθηθουμε, αλλιως ηδη τα σπρεντ θα ειχαν παρει την ανιουσα σε δυσθεωρητα υψη, απλα αυτην την στιγμη υπαρχει μπολικη κερδοσκοπια ειδικα στις προθεσμιακες αγορες και αυτο γιατι τα μοντελα αποτιμησης του χρεους χρησιμοποιουν ως μεταβλητη την αξια του. Αν μια κερδοσκοπικη επιθεση ριξει την τιμη του χρεους, χωρις να αλλαξουν τα θεμελιωδη της οικονομιας, μπορει προσωρινα η πιθανοτητα χρεωκοπιας να ανεβει. Οι κερδοσκοποι μπορουν να κανουν το εξης. Να παρουν θεση στο σπρεντ με ενα credit default swap και ενα put option στην τιμη του ελληνικου χρεους το οποιο το δημιουργουν συνθετικα με futures. Ριχουν την τιμη του χρεους με πωλησεις futures, ενεργοποιειται το put και κερδιζουν απο το credit default swap. Aυτα ειναι στανταρντ κερδοσκοπικες πρακτικες, εν πολλοις η Ελλαδα ειναι θυμα και κερδοσκοπων.
   11)Καταλαβαινω πως ξενιζει η αντιληψη που εχω. Σιγουρα ειναι πιο κοντα σε επιθετικες νομισματικες πολιτικες οπως αυτη του Μπεν Μπερνανκε, ο οποιος ακολουθησε τον Μιλτον Φρηντμαν. Τυπωσε χρημα και το στοιχημα πετυχε, διεσωσε την Αμερικη. Η Ελλαδα δεν μπορει να τυπωσει χρημα, πρεπει ομως επειγοντως να φερει γιατι αν δεν φερει το μονο που θα καταφερει ειναι να βλεπει το χρεος της ανεβαινει, η να πεφτει με τεραστιο κοστος το οποιο θα ειναι η διαλυση της μεσαιας ταξης της. Οι πλουσιοι ηδη εχουν παρει τα λεφτα τους.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Γεωργιοπουλος Νικος 22/12/2009 09:01:15

    Μια "πρακτική" ερώτηση σχετικά με την εφικτότητα της αποχώρησης από τη ζώνη του ευρώ. Ας πούμε ότι αποφασιζόταν, όποτε κι αν αποφασιζόταν. Από τη στιγμή που η δραχμή δεν έχει φυσική παρουσία (δεν υπάρχουν κέρματα και χαρτονομίσματα δηλαδή) και που, βεβαίως, δεν μπορεί να τυπωθεί επαρκής αριθμός σε μια νύχτα, σκέφτεται κανείς τι έχει να γίνει όταν, την επόμενη μέρα από την ανακοίνωση της αποχώρησης, τρέξουν ΟΛΟΙ στις τράπεζες και ρευστοποιήσουν-αποσύρουν (σε ευρώ) τις καταθέσεις τους;

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Γεωργιοπουλος Νικος 22/12/2009 09:06:56

    Δεν είναι δυνατόν να αναλύσει κανείς σε μια απάντηση-σχόλιο το σύνολο των στοιχειωδών επιστημονικών σφαλμάτων που έχετε παραθέσει στην απάντησή σας - ούτε άλλωστε της αρχικής ανάρτησης, που έχει αρκετά περισσότερα από όσα ήδη σας επεσήμανα. Περιορίστηκα στην επισήμανση των πιο χαρακτηριστικών. Για τα υπόλοιπα, τι να σας πω δείξτε αυτά που γράψατε σε αυτούς που σας έδωσαν το πτυχίο του οικονομολόγου (αν καταλαβαίνουν ελληνικά) και αν έχουν διάθεση μπορούν να σας εξηγήσουν καλύτερα. Αν έχουν βέβαια όρεξη να ασχοληθούν με το έργο αυτό. Γιατί η επιμονή σας να σφάλλετε στα προφανή δεν δημιουργεί στον άλλον και την καλύτερη διάθεση να σας δείξει με καλή προαίρεση τα σφάλματά σας.

    Ας ξαναθέσουμε ορισμένα βασικά:

    1) Μείωση της τιμής του χρέους μέσω πληθωρισμού-υποτίμησης συνεπάγεται έκφραση του χρέους στο εγχώριο νόμισμα. Εσείς μιλήσατε για υποτίμηση έναντι της λοιπής ευρωζώνης. Αυτό πρακτικά-λογικά προϋποθέτει στιγμιαία, τουλάχιστον, εισαγωγή μιας virtual δραχμής. Το ότι δεν μιλήσατε στην ανάρτησή σας γι' αυτό σημαίνει ότι ούτε ο ίδιος καταλάβατε τι προτείνετε.

    2) Δεν ξέρω τι είχε η Γερμανία, που έχει άλλου είδους δομικά προβλήματα στην οικονομία της, αλλά τους ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 4%, που είδε η Ελλάδα την εννεαετία 2000-2008, χρόνια κατά τα οποία είμασταν τα οκτώ τυπικώς και ήδη από το 2000 ουσιαστικώς στο ευρώ, η Ελλάδα είχε να τους δει από τη δεκαετία του 1970. Αυτό αποδεικνύει ατράνταχτα ότι, τουλάχιστον σε αυτή τη χώρα, ευρώ και ανάπτυξη μπορούν να συμβαδίσουν. Η αντίληψη ότι ευρώ και ανάπτυξη δεν συμβαδίζουν γεννήθηκε λίγο μετά το Μάαστριχτ στην Ευρώπη, αλλά επιστημονικά είναι ήδη πεπαλαιωμένη.

    3) Μεγαλύτερους εξοπλισμούς από τη δεκαετία του 1970 η Ελλάδα δεν έκανε ποτέ στην ιστορία της, ούτε πριν ούτε μετά. Κι όμως είχαμε τότε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς σε συνθήκες διπλής πετρελαϊκής κρίσης (1973 και 1979), με ανάπτυξη διπλάσια από το μέσο όρο της τότε ΕΟΚ, ενώ η κυβέρνηση Ράλλη άφησε χρέος 22,5% του ΑΕΠ. Για να καταλάβουμε πόσο δύσκολη ήταν η διεθνής συγκυρία τότε, ας θυμίσουμε κάτι που είναι λίγο άγνωστο, ότι η Βρετανία το 1974 μοίραζε πετρέλαιο στους κατοίκους της με το δελτίο. Δεν είναι οι εξοπλισμοί το πρόβλημα. Οι εξοπλισμοί ως άλλοθι για το Μάαστριχτ ήταν κι αυτοί μια πασοκική μπαρούφα της δεκαετίας του 1990. Αποδείχτηκε λάθος το επιχείρημα όταν μπήκαμε στο ευρώ και πάλι με συνθήκες υπερεξοπλισμών, που επικράτησαν την τριετία 1996-1999, μετά τα Ίμια.

    4) Δεν "ξενίζει" η αντίληψη που έχετε, διότι δεν βλέπω καμία αντίληψη. Αυτό που βλέπω είναι μια ηροστράτεια διάθεση διαφοροποίησης για τη διαφοροποίηση, που προκαλείται από την ψυχολογική σας ανάγκη να ξεχωρίσετε από το πλήθος ως κάτι δήθεν ιδιαίτερο. Αν κρίνω από τον τρόπο που λέτε τη φράση "να σας δείξω βιογραφικό μου" πρέπει να είστε κάτω των 30. Ειλικρινά δεν με απασχολεί το βιογραφικό σας, με απασχολεί όμως, ως κοινωνό και ως πολίτη, η θρασεία, όσο και εξωφρενική αυτοπεποίθηση ενός νέου επιστήμονα (και βγάζω το ερωτηματικό αν πραγματικά έχετε πτυχίο οικονομολόγου) που, ενώ δεν έχει μάθει ούτε τα στοιχειώδη της επιστήμης του, προσπαθεί να διδάξει σε όλους μας προφανή, προφανέστατα επιστημονικά και λογικά σφάλματα. Γνώθι σαυτόν, έλεγαν οι αρχαίο ημών πρόγονοι και σίγουρα δεν το έλεγαν για να αυτοαναφερόμαστε στα υποτιθέμενα προσόντα μας ο καθένας, αλλά στην επίγνωση του τι κάνουμε λάθος.

    Έχω μαλώσει με αρκετούς εδώ μέσα για διάφορα πράγματα (ρωτήστε το φίλο του τον Ψυχραιμία) που νομίζω ότι αξίζει τον κόπο. Αναρωτιέμαι ειλικρινά αν στη δική σας περίπτωση αξίζει καν τον κόπο να μαλώσει κανείς. Σας εύχομαι τα καλύτερα.

    • αλλενάκι avatar
     αλλενάκι @ Επώνυμος 22/12/2009 12:21:26

     Επώνυμε όσα διευκρινίζει εδώ ο συγγραφέας του άρθρου είναι απολύτως σαφή από την πρώτη ανάρτηση.

     Προτείνει ευθέως τη "νέα δραχμή" μέσα από μια διαδικασία προσπάθειας μείωσης του χρέους και δοκιμών, εάν δεν αποδώσουν άλλα μέτρα.
     Ακριβώς γι' αυτό η ανάρτηση είναι ρηξικεύλευθη, γιατί θέλει να "σπάσει" την ψυχολογική εξάρτηση και κατεστημένη εμμονή για την πανάκεια του ευρώ.
     Προκαλεί μια συζήτηση που δεν είναι φυσικά καινούργια για το ενιαίο σκληρό ευρωπαϊκό νόμισμα, αλλά που σε αυτές τις δύσκολες στιγμές ρίχνει ένα άλλο φως στην κατάσταση.
     Ως και ο Ψυχραιμία μίλησε για υποτίμηση μέσα στο ευρώ με ένα πλάγιο τρόπο, που ο ίδιος σε άλλη περίπτωση θα χαρακτήριζε "πονηρό βαλκάνιο". Υποτίμηση με τη μέθοδο των πληρωμών 80% σε ρευστά ευρά και 20% σε ομόλογα, αφού είναι αδύνατο να υποτιμηθεί μονομερώς το νόμισμα της ευρωζώνης και εμείς δεν έχουμε πια νομισματοκοπείο για να τυπώνουμε χρήμα.
     Ο Ψυχραιμία μίλησε επίσης για: "το τι έγινε το 1989 και πως δημιουργήθηκε το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ανεξάρτητων κρατών μέσα από ΑΛΛΗΛΟΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ και αλληλουποχωρήσεις γερμανών-γάλλων, που δεν έχουν και μέχρι στιγμής ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ να έχουν κοινή κυβέρνηση, και γιατι η Γαλλια,η Γερμανια,η Ιταλια κλπ ειναι διαφορετικα ΕΘΝΗ που αναθετουν περισσιους ρολους σε Τραπεζα γιατι ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ το ενα τα εξοδα του αλλου"!

     Εμείς τι ρόλο παίζουμε ανάμεσα σε αυτή την αέναη σύγκρουση των ευρωγιγάντων;

     Επίσης είναι ξεκάθαρο ότι δεν ενδιαφέρει το συγγραφέα ΠΟΙΟΣ φταίει για το έλλειμμα, αλλά τον ενδιαφέρει το ΠΩΣ θα βγουμε από το πρόβλημα.
     Δεν μιλάει πολιτικά.
     Δεν τον ενδιαφέρει να "αποχαρακτηρίσει" τον Αλογοσκούφη... ή τον Παπαθανασίου... ούτε το Σημίτη....
     Επίσης καταλήγει στο κείμενό του ότι δεν ελπίζει και πολλά από σημερινή ελληνική σοσιαλδημοκρατία η οποία είναι υπάκουη, αλλά ελπίζει ότι ο Α.Σ. ακούει κάποια πράγματα. Ο οποίος Α.Σ. είναι φανερό και στον πλέον άσχετο ότι διαφοροποιείται συστηματικά από την οικονομική πολιτική της νδ που εφαρμόστηκε επί ΚΚβ-Αλογοσκούφη-Παπαθανασίου...
     Αντίθετα εσύ επιχειρείς να αποφορτίσεις από το αρνητικό φορτίο την πολιτική Αλογο-Παπαθ. τρείς μόλις μήνες μετά την εκλογική σας συντριβή.

     Διαφωνείς μήπως στο 1. για τη μείωση του χρέους σε ένα εφικτό επίπεδο;
     Διαφωνείς μήπως στο 3. για τα προβλήματα της λαθρομετανάστευσης και την οικονομική αιμορραγία των εξοπλισμών;
     Διαφωνείς μήπως στο 4. για το εργαλείο των χαμηλών φορολογικούς συντελεστές που προσελκύουν επενδύσεις;
     Διαφωνείς μήπως στο 5. για τη γιγάντωση του δημόσιου τομέα και τα ΣΑΠΑΚΙΑ των Ολυμπιακών Αγώνων;

     Η τοποθέτησή του συγγραφέα τώρα και οι διευκρινίσεις του μου επιβεβαίωσαν την αρχική άποψη που σχημάτισα για το τι προτείνει ακριβώς το κείμενο.

     Μην προβαίνεις όμως σε χαρακτηρισμούς μειωτικούς.

     Αίφνης ο Ψυχραιμία έγινε φίλος σου, τώρα που κρίνεις ότι οι απόψεις του σου χρησιμεύουν.

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ Επώνυμος 22/12/2009 12:45:59

     Εμεις αλλενακι ειχαμε να αποφασισουμε εαν θα μπαιναμε στο νεο νομισμα που αποφασισαν οι Γαλλογερμανοι ή αν θα μεναμε απεξω.ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ αποφασισαν να μπουμε.Το ΚΚΕ οχι.Υπηρχε και στο χωρο της Ακρας Δεξιας αντιρρηση και με οικονομολογους (Θανος,Κολμερ) αλλα τοτε το ΛΑΟΣ δεν υπηρχε για να εκφρασθει.
     Γενικα ΚΑΜΜΙΑ χωρα με βιοτικο επιπεδο χαμηλο δεν ηθελε να μεινει απεξω.Απεξω ζητησαν να μεινουν χωρες με υψηλοτερο επιπεδο και η Αγγλια διοτι αν μεινεις απεξω εισαι εκτεθειμενος στους ανεμους της υποτιμησης (30-40% εφαγαν τωρα χωρες εκτος ευρω).
     Απο εκει και περα ισχυει οτι το χρεος μας ειναι σε ευρω και σε περιπτωση εξοδου θα εξακολουθει να πρεπει να πληρωθει σε ευρω και αρα δραχμικα θα γινει 30% μεγαλυτερο.

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ Επώνυμος 22/12/2009 12:54:19

     Επι του Σαμαρα : Ο Σαμαρας ως προεδρος της ΠΟΛ.ΑΝ ειχε ταχθει υπερ της εισοδου στο ευρω αλλα με διαφορετικη συγκλιση δηλ οχι με το προγραμμα Σημιτη αλλα με την "επιθετικη διολισθηση" της δραχμης οπως την ονομαζε που θα διεσωζε την ανταγωνιστικοτητα των επιχειρησεων και τελικα με αλλη ισοτιμια.
     Αυτο τοτε δεν προσεχθηκε απο κανενα γιατι παρομοια ζητηματα σκληρου ή οχι νομισματος δεν ειχαν απασχολησει ποτε συνδικατα ή πολιτικους στην Ελλαδα.Το θεμα ομως ειναι οτι αυτο μπορουσε να γινει οσο υπηρχε η δραχμη.
     Τωρα δε γινεται.Ειναι απολυτως βεβαιο οτι ο Σαμαρας εχει πρωτο στοχο την ανταγωνιστικοτητα-το λεει συνεχεια-αλλα πλεον με αλλα μεσα μονο μπορει να προωθηθει.

    • αλλενάκι avatar
     αλλενάκι @ Επώνυμος 22/12/2009 13:14:01

     Έχω υπόψη μου ότι ο Κόλμερ τα έγραφε αυτά. Πάντως κατά την ταπεινή μου γνώμη η ανάπτυξη και η ευημερία [ή "ευημερία" δλδ κρίση] οφειλόταν κυρίως
     α. στα πακέτα των κοινοτικών πλαισίων
     και
     β. στην πλήρη απελευθέρωση της τραπεζικής αγοράς, διεθνώς και στην ευρώπη, με ότι θετικό στην αρχή και αρνητικό μετά ακολούθησε.
     Τα υπόλοιπα, τα της διαχείρισης δλδ της αγοράς από τους Αλογοσκούφη-Παπαθανασίου και το πως πέρασαν όλοι οι τομείς σε πέντε ομίλους δεν μπαίνω καν στον κόπο να τα ξανα-στηλιτεύσω.

    • Blimblomblim avatar
     Blimblomblim @ Επώνυμος 22/12/2009 13:15:03

     Μια στιγμή, κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να συζητήσει έξοδο από το ευρώ σε συνθήκες κρίσης, και μάλιστα κρίσης εμπιστοσύνης. Έξοδο από το ευρώ μπορείς (και ίσως πρέπει) να συζητήσεις όταν έχεις συμμαζέψει την οικονομία σου σε βαθμό τέτοιο, ώστε να μπορεί να πορευτεί μόνη της χωρίς το δεκανίκι του ευρώ. Στις συνθήκες του σήμερα, χωρίς το δεκανίκι αυτό η οικονομία μας, πολύ απλά, θα πέσει και θα μείνει χάμω για πολύ καιρό.

     Ψυχολογική εξάρτηση με το ευρώ έχουν όσοι έχουν μόνιμες ψυχολογικές εξαρτήσεις και ψάχνουν για σωτήρες. Θα έλεγα, αγαπητή αλλενάκι, να μην κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια. Αν έχετε κάποιοι ψυχολογικές εξαρτήσεις, υπάρχουν πολλοί που δεν έχουμε, που γνωρίζαμε τα προβλήματα του ευρώ εξ αρχής, αλλά που στηρίξαμε την κοινή προσπάθεια ως μια ευκαιρία νοικυρέματος που, αναγκαστικά, θα έφερνε το ευρώ. Και έφερε, μέχρι ένα σημείο, αλλά δυστυχώς όχι οριστικά.

     Οι κραυγές περί εξόδου από το ευρώ στη δεδομένη στιγμή αποδεικνύουν ένα πράγμα και μόνον: ότι δεν θέλουμε θυσίες και ότι θέλουμε εύκολες λύσεις. Πολύ θα ήθελαν ορισμένοι, πολλοί, ελπίζω όχι οι περισσότεροι συμπολίτες μας, να είχαμε τώρα διαθέσιμο το εργαλείο της υποτίμησης, της εύκολής δηλαδή λύσης. Ευτυχώς που δεν το έχουμε και η μόνη λύση παραμένει να σηκώσουμε τα μανίκια. Αν κάτι καλό μας κάνει λοιπόν το ευρώ, είναι η έμπρακτη διάλυση τέτοιων ψευδαισθήσεων, ότι μπορούμε δηλαδή να πάμε μπροστά ως έθνος με εύκολες λύσεις και χωρίς κόπο.

     Τώρα κι εγώ αναγκάζομαι να συμφωνήσω με τον Ψυχραιμία, με τον οποίο έχω διάφωνήσει άπειρες φορές στα εθνικά, που μας θυμίζει τη σοφή πρόταση Σαμαρά, όταν γινόταν να μπούμε στο ευρώ με χαμηλότερη ισοτιμία. Ο Σημίτης κοκορευόταν για τη σκληρή δραχμή, όμως το ακριβό ευρώ το πληρώνουμε μέχρι σήμερα. Στην πραγματικότητα με το ακριβό ευρώ ζούμε καλύτερα εις βάρος της εξαγωγικής μας οικονομίας και εις βάρος των Ευρωπαίων εταίρων. Τελικά, Ψυχραιμία, ίσως να μην είναι ο Σαμαράς τόσο λαϊκιστής όσο νόμιζες, αλλά απλώς ο άνθρωπος πατάει στη γη και έχει πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας, μακριά από νεοφιλελεύθερα ή σοσιαλιστικά ιδεολογήματα.

     Οι αναλύσεις του Επώνυμου αποδομούν ριζικά ένα κείμενο που ήδη από την πρώτη ανάγνωση φαίνεται ότι δεν πατάει σε καθόλου στέρεη βάση και προσωπικά τον ευχαριστώ για τον κόπο στον οποίο μπήκε να καθήσει να αποδείξει και σε εμάς τους υπόλοιπους αυτό που ήταν ήδη προφανές από την αρχή.

    • αλλενάκι avatar
     αλλενάκι @ Επώνυμος 22/12/2009 13:25:29

     ΒΒΒ και να ήθελα δεν θα μπορούσα να έχω ψυχολογική εξάρτηση από το ευρώ γιατί από τον καιρό που είχε αναλάβει η νδ δεν προλάβαινα καν να το δω.
     Με δυο τρεις στοχευμένες κινήσεις που έκανε στην αγορά διέλυσε τους μη εξαρτημένους μεσαίους από τον κρατικό κορβανά!

     Κατάλαβες;

    • Blimblomblim avatar
     Blimblomblim @ Επώνυμος 22/12/2009 13:36:37

     Νομίζω ότι ο Επώνυμος μίλησε για τη διαχείριση της κρίσης και όχι για τη διαχείριση της αγοράς. Γενικά, συμφωνώ μαζί σου ότι υπήρχαν πολλά λάθη στην οικονομική πολιτική του Αλογοσκούφη (λιγότερο του Παπαθανασίου, που όμως ανέλαβε σε πολύ δύσκολους καιρούς), όμως, κρίνοντας από τον εαυτό μου, σκέφτομαι πόσο εμπιστοσύνη είχα ο ίδιος, ως πολίτης, πέρυσι τέτοιον καιρό σε έναν Αλογοσκούφη που ουδέποτε συμπάθησα, και πόση έχω σε τούτους εδώ. Με τούτους εδώ φοβάμαι για το αύριο, το δικό μου και της χώρας, και αυτό είναι το πρόβλημά μου, αυτή τη στιγμή.

     Από αυτή την άποψη, δεν αδικώ ούτε τους οίκους αξιολόγησης, ούτε το Σόιμπλε, ούτε κανέναν άλλον. Αφού φοβάμαι εγώ, ο σκεπτόμενος Έλληνας πολίτης, για το αύριο της οικονομίας, και φοβάμαι πραγματικά, πώς ζητώ να μην φοβούνται οι ξένοι; Δεν φοβόμουν μέχρι τις 4 Οκτωβρίου, τώρα άρχισα να φοβάμαι που είδα πώς διαχειρίζονται την κατάσταση.

     Θα ήθελα να μην ήμουν Νεοδημοκράτης για να μπορώ να έχω άλλοθι αξιοπιστίας σε αυτό που λέω και προς τα έξω. Πίστεψέ με, όμως, αποτυπώνω την πραγματική μου αίσθηση ως άτομο και δεν τα γράφω αυτά για να αντιπολιτευτώ τη σημερινή κυβέρνηση.

    • αλλενάκι avatar
     αλλενάκι @ Επώνυμος 22/12/2009 13:42:47

     Mα καλά, μίλησα πουθενά ότι εμπιστεύομαι τους σημερινούς;

     Απλά το κείμενο της ανάρτησης σε κάνει να σκεφτείς κάποια πράγματα για μια λύση έξω από την "πεπατημένη".
     Και το ότι έχουν γίνει τόσα διαφωτιστικά σχόλια από μόνο του κάτι λέει.

    • Blimblomblim avatar
     Blimblomblim @ Επώνυμος 22/12/2009 13:53:55

     Διαφωτιστικά για τη διάλυση πλανών, συλλογικών ή ατομικών. Δηλαδή να είμαστε ευγνώμονες στον αρθρογράφο γιατί μας εξέφρασε τις πλάνες του και δόθηκε αφορμή σε άλλους να διαλύσουν τις ψευδαισθήσεις για εύκολες λύσεις που δήθεν υπάρχουν;

     Ευγνώμων είμαι σε αυτούς διαλύουν τις ψευδαισθήσεις και όχι σε όσους τις δημιουργούν.

    • αλλενάκι avatar
     αλλενάκι @ Επώνυμος 22/12/2009 14:02:20

     BBB αν δεν έχει γίνει τόσο καιρό αντιληπτό τι εργαλείο κερδοσκοπίας και εκμόχλευσης είναι το ευρώ από τη στιγμή της εισαγωγής του σε μια οικονομία με ανέκαθεν αδύναμη εξαγωγική βάση τι να προσθέσω άλλο. Δεν έχω αναλάβει εργολαβικά πάντως την υπεράσπιση ούτε της δραχμής ούτε του ευρώ. Ευρώ θέλαμε ευρώ θα πάρουμε μέχρι τέλους, είναι το μόνο βέβαιο.

    • Γεωργιοπουλος Νικος avatar
     Γεωργιοπουλος Νικος @ Επώνυμος 23/12/2009 21:51:26

     Μαλλον ειστε πολυ κακα πληροφορημενος για την εξελιξη του ελληνικου δημοσιου χρεους. Επισημα στοιχεια δειχνουν πως το δημοσιο χρεος+κοινοτικες εισοροες αυξανονται με ισο ρυθμο με την ανοδο του ΑΕΠ. Απλουστατο αν δανειζεσαι Χ εισαι πλουσιοτερος κατα Χ στο ενεργητικο σου, αλλα εγραφεις και απαιτηση στο παθητικο. Απλη λογιστικη λεγεται αυτη. Αυτη ηταν αναπτυξη μεσω χρεους και εισροων απο την κοινοτητα. Καθολου τυχαιο βεβαια, πως μια εκβιομηχανισμενη χωρα μπορουσε να αναπτυσσεται με 4% οταν η Γαλλια ηταν στο 2 και εαν, η δε Γερμανια σε υφεση. Η αναπτυξη της Ελλαδας ηταν η μεγαλυτερη φουσκα ολων των εποχων, σκαει σημερα με την μορφη χρεους. Για το περι επιστημονικα πεπαλαιωμενου, αναφερετε την πηγη σας στην βιβλιογραφια. Ιδιαιτερα κατατοπιστικο σε αριθμους ειναι το βιβλιο του Βεργοπουλου, η αρπαγη του πλουτου οπου υπαρχουν ολα τα νουμερα που δειχνουν την ελληνικη αναπτυξιακη φουσκα.
     Για τα αλλα χαρακτηριζετε και δεν σχολιαζετε, οποτε σας ευχομαι τα καλυτερα.

     Μια σημειωση, οι επιτυχημενες χωρες ΔΕΝ επελεξαν ευρω. Αγγλια, Νορβηγια, Δανια, Σουηδια, Ελβετια που ειναι πραγματικα πετυχημενες χωρες οικονομικα, αποφασισαν να κατσουν στα αυγα τους. Πως οριζουμε την πετυχημενη οικονομικα χωρα, σιγουρα οχι αυτην που ειναι σε υφεση και στασιμοτητα επι μια δεκαετια, επιτελους οι Ελληνες ξεκοληστε με την πριφημη Γερμανικη αποτελεσματικοτητα. Η μεταναστευση εγκεφαλων απο την Γερμανια σε Αμερικη, Ελβετια, Αγγλια και τωρα Απω Ανατολη εχει παρει διαστασεις επιδημιας και δεν τα μαθαινετε απο τα ΜΜΕ. Σημειωνω πως η ΕΕ του Ευρω, ειναι αυτη που ανοιγει κεφαλαιο εισοδου της Τουρκιας, ειναι η ιδια ΕΕ που εκανε διευρυνση βαζοντας ολες τις φιλοαμερικανικες χωρες, ακυρωνοντας με αυτον τον τροπο καθε προσπαθεια πολιτικης ενωσης. Καταλαβετε πως αυτο που λεγεται Ευρωπη, ειναι με ημερομηνια ληξης.

     Απο κει και περα, λογικο ειναι πως μια εξοδος απο το ευρω και μια υποτιμηση, θα αυξησει το δραχμικο αναλογο, εξου και εχει μαλλιασει η γλωσσα μου να λεω πως πρωτα βελτιωνεις το χρεος σου σε σημειο ικανοποιητικο, οχι βεβαια στο 3%, εδω και σε καιρο σχετικης αναπτυξης δεν τηρειτο απο την Γαλλια πχ, αλλα σε ενα ικανοποιητικο ωστε να παρεις πρωτον πιστοληπτικη αναβαθμιση και να μπορεις να διαπραγματευτεις. Παροδικα θα εχεις ανοδο του δραχμικου σου χρεους, αλλα μπορεις μετα με νομισματικη πολιτικη και ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ να το φερεις σε πολυ καλο επιπεδο. Αν σε καποιους αρεσει να μην εχουν εργαλεια νομισματικης πολιτικης, γιατι νομιζουν πως ο Τρισε κανει καλυτερη δουλεια δικαιωμα τους. Οι Ελβετοι γελανε με τους Ευρωπαιους και ευχαριστουν την ωρα που δεν μπηκαν στν ΕΕ.

 23. bugtrottel avatar
  bugtrottel 21/12/2009 23:11:04

  Ρε παλληκάρια,
  Ποιοι είναι αυτοί και με ποιες γνώσεις αξιολογούν την πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας.? Και τους αποδίδετε και εύσχημα.?
  Να ξεχάσουμε ότι αυτοί οι τάχα μου “οικονομολόγοι” οδήγησαν την οικονομία της Ευρώπης, και όχι μόνον , σε αυτήν την κατάντια και έχουν το θράσος του τάχα ειδήμονα να ασχημονούν με τις έννοιες και να τρομοκρατούν τον κόσμο. Ναι ρεεε, να πτωχεύσουμε, δεν πληρώνουμε τίποτα από δω και πέρα, λόγω αδυναμίας, τυπώνουμε δικό μας χαρτονόμισμα με ισοτιμία 1 Δραχμή= 350€ και εξοφλούμε όλα τα χρέη. Και σε όποιο Κωλογιόπαιδο αρέσει. Ούτως ή άλλως, όλες οι οικονομίες σε πλαστά αποτελέσματα βασίζονται, ας πλασάρουμε και εμείς τα δικά μας , από επαγγελματίες και όχι κομπογιαννίτες, να τελειώνουμε με αυτήν την φούσκα. Η χώρα διαθέτει πλούτο, που αν τολμήσει να τον αξιοποιήσει όχι μόνο θα ξοφλήσουμε τους δανειστές μας αλλά και θα δανείζουμε σε αναξιοπαθούντες, και με χαμηλά επιτόκια ρεεε.

 24. Y. avatar
  Y. 21/12/2009 23:21:47

  Συνήθως ο τρελός του χωριού, λέει τρελά πράματα. Το θετικό, να είναι ακίνδυνος τρελός. Ειδάλλως, θα τον κλείσουν μέσα. Με μπλούζα, ή χωρίς. Ανάλογα με το βαθμό τρέλας!

  • bugtrottel avatar
   bugtrottel @ Y. 21/12/2009 23:35:19

   Το ευφυολόγημα σε ποιόν απευθύνεται?

  • Y. avatar
   Y. @ Y. 21/12/2009 23:58:01

   “....η στρατηγική που θα ακολουθήσουμε θα είναι αυτή του τρελού του χωριού. Κοινώς ο τρελός Έλληνας στο ευρωπαϊκό χωριό θα πει το εξής απλό. Είμαστε στα πρόθυρα χρεοκοπίας, οπότε θα κάνουμε ότι θέλουμε, χωρίς κανέναν ευρωπαϊκό περιορισμό για να γλιτώσουμε την χρεοκοπία...”

   • bugtrottel avatar
    bugtrottel @ Y. 22/12/2009 00:36:06

    Λάθος συλλογισμός, για δεστο από την αρνητική του πλευρά. Δηλαδή ποιός θα χάσει?
    Έχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες ουράνιο, χρυσό, πετρέλαιο κ.α τέτοια αγαθά? Ή μιλάμε μόνο για την πιστοληπτική ικανότητα χωρίς την αξιοποίηση των πόρων και μόνον την φερεγγυότητα κάποιων εκπροσώπων μας, που δεν γνωρίζουν ούτε καν τη γεωγραφική θέση της χώρας και πολύ περισσότερο την γεωφυσική της κατάσταση.

    • Ένας Τυχαίος avatar
     Ένας Τυχαίος @ bugtrottel 22/12/2009 00:57:03

     Φίλε bugtrottel δεν είμαστε μόνοι μας σ' αυτόν το πλανήτη!

     Τα γεωλογικά μας προϊόντα δε μπορύμε να τα πουλήσουμε αν δε γίνουν διακρατικές συμφωνίες!

     Ξέρεις τι ανταγωνιστικά μαγαζιά υπάρχουν παγκοσμίως και πουλάνε από τα ίδια προϊόντα;

     Κάνε υπομονή και απλά να παρατηρείς ποιές εταιρείες και ποιών χωρών κάνουν έρευνες και μελέτες στον ελληνικό υποθαλλάσιο και μή χώρο!

   • Y. avatar
    Y. @ Y. 22/12/2009 01:04:00

    Περιγραφή οικονομικών μοντέλων, αντίστοιχων Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Πολλά θα μπορούσαν να γραφούν περί υποτίμησης, υψηλού πληθωρισμού, αύξησης επιτοκίων, αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης, ελλειμματικού εμπορικού ισοζυγίου (λόγω μη ύπαρξης παραγωγικής βάσης αιχμής), αδυναμία χρηματοδότησης ελλειμμάτων. Όλα αυτά είναι συνιστούν αιτιώδη συνάφεια, ή και το αλλέως επονομαζόμενο, ντόμινο εφέκτ. Λύση εκτός ευρώ και ΕΕ, είναι ανέφικτη και μη επιθυμητή. Αν θέλουμε να περισώσουμε την όποια εθνική μας ανεξαρτησία, ακόμη διατηρούμε.

 25. Helmut avatar
  Helmut 22/12/2009 00:49:32

  Μάλλον εδώ ισχύει το ρητό «Τι Λωζάννη τι Κοζάνη» και ο κύριος οικονομολόγος (;) απ´ότι φαίνεται μιλάει εκ πείρας περί «τρελού του χωριού»...

 26. περαστικός avatar
  περαστικός 22/12/2009 13:08:06

  Ποια εισαγωγή νέας δραχμής και ποια υποτίμηση; αυτά είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Όταν μπήκαμε στο ευρώ κάναμε μία μακροπρόθεσμη στροφή. Άμα είναι να "επιτρέπεται" να βγαίνεις και να μπαίνεις στο νόμισμα όποτε γουστάρεις ή να κάνεις στιγμιαίες υποτιμήσεις ή ανατιμήσεις εντός ή εκτός του ευρώ ή άλλα τέτοια κόλπα, τότε κύριοι έχει αυτομάτως διαλυθεί κάθε έννοια "νομισματικής ενοποίησης". Το ρίσκο της ΕΕ αν δεχτεί, έστω και σημειολογικά, κάτι τέτοιο είναι τεράστιο. Αυτά που γράφει ο κύριος εκ Λωζάνης είναι παιδικές αρλούμπες (μπας και είναι κανένας φοιτητάκος και με το "Πανεπιστήμιο Λωζάνης" μας περνιέται δήθεν για καθηγηταράς;)

 27. stelios avatar
  stelios 22/12/2009 13:27:36

  Αν ειναι δυνατον να γραφονται σοβαρα τετοιες ανοησιες.
  Οταν εχεις το 1/4 του πληθυσμου κατω απο το οριο φτωχειας με 130% του ΑΕΠ χρεος και ελλειμα 13%,μια νομισματικη κριση θα προκαλουσε σκηνες Αθηνας του 1941 κε Οικονομολογε,με γκαζοζεν και καρα και ψωμι στη μαυρη αγορα.
  Εκτος αν πεις οτι κανεις χρεωστασιο,οποτε εσυ καλα εισαι στην Ελβετια,εμεις θα πρεπει να οργανωσουμε με τα παιδια μας σεξοτουρισμο τυπου Κουβας για να εισαγουμε τα απολυτως απαραιτητα,διτι και για να εξαγεις σημερα,χρειαζεσαι ενα σωρο εισαγωμενους συντελεστες παραγωγης,ειναι της ΣΤ Δημοτικου βασικες γνωσεις.

  • Γεωργιοπουλος Νικος avatar
   Γεωργιοπουλος Νικος @ stelios 23/12/2009 21:54:24

   Το ακριβο νομισμα που κρατας στα χερια, οντως δεν χανει αξια απο την υποτιμηση. Ομως χανεις γιατι κρατας λιγα χρηματα στα χερια σου. Δεν σε παραξενευει που με 1/4 του πληθυσμου κατω απο το οριο της φτωχιας, εχεις τιμες Νεας Υορκης στα αγαθα?

   • Γεωργιοπουλος Νικος avatar
    Γεωργιοπουλος Νικος @ Γεωργιοπουλος Νικος 23/12/2009 21:57:25

    Λαθος¨οντως δεν χανει αξια απο την υποτιμηση
    δεν χανει αξια, γιατι δεν υποτιμαται.

 28. Γεωργιοπουλος Νικος avatar
  Γεωργιοπουλος Νικος 23/12/2009 21:59:04

  Ο μονος Ελληνας πολιτικος που καταλαβαινει απο μακροοικονομικα ο Αντωνης Σαμαρας ελεγε ηδη απο το 2006

  Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλώντ Τρισέ, ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου για την τρέχουσα πολιτική της ΕΚΤ στη διάρκεια της τακτικής επαφής του και στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις των ευρωβουλευτών. Παίρνοντας το λόγο ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, καυτηρίασε την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ. Συγκεκριμένα ο Έλληνας ευρωβουλευτής υπογράμμισε το γεγονός ότι η Τράπεζα προχώρησε για πέμπτη φορά στην αύξηση των επιτοκίων παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός Σεπτεμβρίου, ήταν μόλις 1,8%. «Φαίνεται πως πιστεύετε, ότι ετήσιοι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης της οικονομίας της τάξης του 2,5% είναι υπερβολικά υψηλοί για την Ευρωζώνη! Και ανεργία της τάξης του 8% είναι πολύ χαμηλή» σχολίασε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Πρέπει να αντιληφθείτε ότι εμείς, εδώ, αντιπροσωπεύουμε τους λαούς μας. Μεταξύ άλλων αντιπροσωπεύουμε ανθρώπους από τη μεσαία τάξη που έχουν πάρει δάνεια. Δεν μπορούμε να δεχθούμε τη λογική σας. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι δεν θα αφήσετε την οικονομική ανάκαμψη να τρέξει ταχύτερα από 2%. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι δεν θα αφήσετε την ανεργία να πέσει κάτω από 8%. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι θα πνίξετε την ανάκαμψη στην Ευρώπη πριν απογειωθεί».

  Η κατάσταση αυτή κατά τον κ. Σαμαρά δεν είναι αποδεκτή και για ένα ακόμη λόγο: Η ΕΚΤ ασχολείται αποκλειστικά, πώς θα εξουδετερώσει την υπερβολική ρευστότητα. Αλλά ο ιδρυτής της ΕΚΤ, ο κ. Λαμφαλουσσύ, ανέφερε μόλις προχθές, ότι η υπερβολική ρευστότητα είναι αυτή που έσωσε τις ευρωπαϊκές οικονομίες από συστημικές κρίσεις στο παρελθόν. Ο κ. Λαμφαλουσσύ, ανέφερε ακόμα, ότι σταθερότητα τιμών δεν σημαίνει μόνο να καταπολεμά κανείς τον πληθωρισμό, αλλά και την ύφεση. Και φαινόμενα όπως, η ύφεση και ο αποπληθωρισμός μπορούν να επισυμβούν όταν οι νομισματικές αρχές, προσπαθώντας να ρίξουν τον πληθωρισμό, σπάσουν μια φούσκα στην αγορά αξιογράφων ή ακινήτων. Δηλαδή αυτό ακριβώς που κινδυνεύει σήμερα να προκαλέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την πολιτική της. «Αφού δεν ακούτε πολλούς από μάς, που σας επικρίνουμε, εδώ στο Ευρωκοινοβούλιο, μήπως θα 'πρεπε, τουλάχιστον, να εισακούσετε τις προειδοποιήσεις του κ. Λαμφαλουσσύ;» αναρωτήθηκε ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της ΕΚΤ.

 29. Dr Evans Morgan avatar
  Dr Evans Morgan 12/03/2010 18:40:42

  Χαίρετε Κύριε / Κυρία,

  Είμαι ο Δρ Evans Morgan Ένα δάνειο εταιρείας καταχωρούνται και άδεια από το υπουργείο Οικονομικών Είμαι i τοκογλύφος δίνεις δάνειο σε όλους που χρειάζονται βοήθεια. Ψάχνετε χρήματα για να πληρώσει τους λογαριασμούς; Ψάχνετε χρήματα για την επένδυση; Θέλω να ξέρεις ότι μπορώ να σας βοηθήσει με κάθε τύπο δανείου με επιτόκιο 3%. Κάθε ενδιαφερόμενος αιτών θα πρέπει να απαντήστε σε private.mail διεύθυνσή μου: mainstreamfirm61@msn.com με το ποσό που απαιτείται ως
  δανείου και τη διάρκεια του δανείου, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε περαιτέρω okay.The ποσό του δανείου που πρέπει να επιδίωξε για το ποσοστό κυμαίνεται από $ 1.000 USD έως 7.000.000 δολάρια δολάρια

  Αν ενδιαφέρονται να επικοινωνήσετε μαζί μας με τα ακόλουθα στοιχεία
  μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κατωτέρω:

  Πρώτες πληροφορίες που απαιτούνται:

  Πλήρες :............................... Όνομα
  Τοποθεσία :.................................
  ...................................... Sex
  Οικογενειακή κατάσταση :...........................
  Χώρα ...................................
  Τηλ. / Fax :.............................
  Ποσό που απαιτείται :.............................
  Επικοινωνία E-mail :...........................
  Επάγγελμα :..............................
  Σκοπός του δανείου ........................
  Διάρκεια δανείου ...........................
  Μηνιαίο εισόδημα ...........................
  Σαρωμένο αντίγραφο ταυτότητας ...........................

  Επίσης, εγώ θα ήθελα να ξέρω αν είστε σοβαροί μυαλό για να πάρει αυτό το δάνειο από την εταιρεία μου, γιατί μόνο την αντιμετώπιση σοβαρών πνεύμα και φοβούμενος τον Θεό πρόσωπο που έχει καλό μέσα της αποπληρωμής του δανείου. Επικοινωνήστε μαζί μου μέσω e-mail αυτό για την εφαρμογή του δανείου σας. Email: mainstreamfirm61@msn.com


  Δάνειο Διευθυντής: Δρ Evans Morgan
  MAINSTREAM ΔΑΝΕΙΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
  Email: mainstreamfirm61@msn.com

 30. Νίκος avatar
  Νίκος 19/03/2010 08:00:14

  Κε Γεωργιοπουλε, αν και μη ειδικος, συμφωνω ως προς τις γεγνικες αρχες. Οσοι του επιτιθεστε να μιλατε με ΔΕΔΟΜΕΝΑ για να στηριζετε τους συλλογισμους σας.
  Για μενα, και παλι, η απωλεια της ικανοτητας του κρατους μας να κανει αυτο την, εντος ΕΕ, μονεταριστικη και αναπτυξιακη πολιτικη του ηταν η αρχη του τελους. Η σχιζοφρενεια συνυπαρξης κοινου νομισματος και επι μερους ΕΘΝΙΚΩΝ πολιτικων ηταν θεμα χρονου να μας φερει εδω που ειμαστε. Οσοι πιστευουν οτι τα συμφεροντα μας συμπιπτουν με αυτα της Γερμανιας ή της Αγγλιας απατωνται πλανην οικτραν. Εγω φοβαμαι περισσοτερο την "διαχυση" του φαινομενου στα λεγομενα "εθνικα". Η ΟΝΕ και η ΕΕ γενικοτερα, ηταν και ειναι φυλλο συκης για την ανικανε και ανθελληνικη αλητ μας. Οταν λειπει η εσωτερικη δυναμικη τοτε θα συνεχισουμε να ειμαστε τα φτωχαδακια σε κλαμπ πλουσιων τα οποια ολοι θα περιφρονουν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.