05/08/2009 21:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο δημιουργός του Alien θα είναι και ο νεκροθάφτης τουΎστερα από τριάντα χρόνια συζητήσεων, ανακοινώθηκε πλέον και επίσημα, πως ο δημιουργός της πρώτης ταινίας  Alien, ο μεγάλος Ridley Scott, θα σκηνοθετήσει και την τελευταία εκδοχή της σειράς που άφησε εποχή στον κινηματογράφο της επιστημονικής φαντασίας. Αν και πολλοί θα προτιμούσαν τη θέση του Scott να πάρει ο Carl Rinsch, εν τούτοις η εταιρία παραγωγής Fox, αποφάσισε να  παίξει στα σίγουρα και έτσι επέλεξε τον πρώτο

Από τον περασμένο Απρίλιο, οι φήμες ήθελαν τον Scott να αναλαμβάνει την σκηνοθεσία της νέας ταινίας που θα είναι ένα prequel της αρχικής του 1979, θα διαδραματίζεται δηλαδή σε μια εποχή, χρονολογικά προγενέστερη αυτής της αρχικής ταινίας, που είχε σπάσει τα ταμεία.

Η είδηση έχει ξεσηκώσει τους απανταχού τρελαμένους με την επιστημονική φαντασία θεατές γενικά αλλά και τους οπαδούς του συγκεκριμένου σκηνοθέτη ειδικότερα – και στις δυο κατηγορίες πάντως συμπεριλαμβανόμεθα κι εμείς. Φανατικοί θαυμαστές του Ridley Scott από το Blade Runner, που παραμένει μια σταθερή αξία και πηγή έμπνευσης για ολόκληρη την επιστημονική φαντασία και τις κινηματογραφικές παραγωγές που ειδικεύονται σε αυτήν.

Κάποιοι ισχυρίζονται πως ο Scott δεν είναι πια η δημιουργική δύναμη που ήταν κάποτε. Άλλοι μιλάνε για το σύνδρομο της «τύχης του πρωτάρη» όσον αφορά στις επιτυχίες του. Αυτό πού όμως ξεχνούν είναι ότι ο Scott ήταν σχεδόν σαράντα ετών όταν έκανε το Alien, και αποτελούσε ήδη ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στη σκηνοθεσία τηλεοπτικών διαφημίσεων. Δεν ήταν ένας απόφοιτος κάποιας σχολής κινηματογράφου που προσπαθούσε να μπει στο χώρο του σινεμά χρησιμοποιώντας σαν εφαλτήριο τις διαφημίσεις και τα μουσικά βίντεο αλλά ένας ήδη κατεστημένος και οικονομικά  επιτυχημένος επαγγελματίας που είχε όμως και εμπορικά ενδιαφέροντα. Ο Scott  είναι κατά βάθος ο τεχνίτης  της εικόνας που κατά καιρούς κυριεύεται από την αποκάλυψη της έμπνευσης και όχι ένας αφοσιωμένος καλλιτέχνης που απλά προσθέτει  κάποιες τεχνικές δεξιότητες στο ρεπερτόριό του. Ο Scott  είναι αυτό που λέγεται «ταξιδιώτης extraordinaire».Αυτό που ο Scott δεν θα κάνει ποτέ,  είναι να σημαδέψει κάποιον περίεργο και παραμορφωτικό φακό μέσα στα σκοτεινά μονοπάτια του ανθρώπινου μυαλού και να ζητήσει από κάποιο μεγάλο στούντιο να ρισκάρει χρηματοδοτώντας τον στο ταξίδι του. Ο  Scott εγγυάται τη «γυαλάδα» αλλά η μαγεία είναι ένα προαιρετικό έξτρα… Του αρέσει να ενθουσιάζεται για κάποια ταινία που σκηνοθετεί, αλλά αν η προσπάθεια δεν είναι ιδιαίτερα πετυχημένη δεν θα στενοχωρηθεί κιόλας. Πάντως θα την ολοκληρώσει. Πρόκειται δηλαδή για πραγματιστή που δουλεύει με τα διαθέσιμα υλικά και πόρους. Του αρέσουν οι ταινίες που είναι μεν εμπορικές διαθέτουν όμως και το «κατιτίς» που θα τον τραβήξει σαν καλλιτέχνη.

Ίσως αυτοί που τον κατηγορούν ότι απέχει πολλά χρόνια από το σινεμά της επιστημονικής φαντασίας να έχουν και δίκιο. Αν και ασχολήθηκε με αυτό το είδος όσο κανένας άλλος, το χτύπημα που δέχτηκε από την δημιουργία του εμπορικά αποτυχημένου Blade Runner, ήταν τόσο ισχυρό που κλόνισε την εμπιστοσύνη που είχε ακόμη και στον εαυτό του. Οι δεκαετίες όμως που πέρασαν, χρησίμευσαν  όχι μόνο στο να αποκατασταθεί η συγκεκριμένη ταινία και να της δοθούν οι χαρακτηρισμοί «καλτ» και  «θρυλική» αλλά και να δικαιωθεί ο  Scott για την αρχική δημιουργία της.Στη διάρκεια της καριέρας του ο Scott πάντα ακολουθούσε το σίγουρο. Η  ταινία του  The Duellists ήταν ένα κινηματογραφικό στολίδι σε συνέχεια του Barry Lyndon  του Kubrick. Το 1492 ήταν μια επετειακή ελεγεία. Το φιλμ Hannibal, ένα απαραίτητο sequel. Ακόμη και το G.I. Jane αποτέλεσε μια δεύτερη ματιά στο φεμινιστικό και σαφώς πιο ενδιαφέρον έργο της εποχής Thelma And Louise. Και πάει λέγοντας.

Η λάμψη του  Scott άρχισε να ξεθωριάζει μετά από την τέταρτη ταινία του, Legend, που αν και κακογραμμένη δεν έπαυε να είναι μια μεγάλη κινηματογραφική γιορτή. Αποτέλεσε όμως την δεύτερη εμπορική αποτυχία του μετά το Blade Runner και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να πεισθεί ο σκηνοθέτης πως η επιστημονική φαντασία που είχε εκτοξευθεί στα ύψη με το Star Wars  έπνεε πλέον τα λοίσθια. Αποφάσισε έτσι να ασχοληθεί με τα film-noir όπως και έκανε αρχίζοντας με το πανέμορφο αλλά ολίγον κενό Someone to Watch Over Me, το 1987. Στη συνέχεια παρασύρθηκε και αυτός από την εποχή της σούπερ βίας των `80ς σκηνοθετώντας το αμφιλεγόμενο Black Rain πριν ξανακυριεύσει το παγκόσμιο κινηματογραφόφιλο κοινό με την μεγάλη επιτυχία Thelma And Louise. Η «καρδιά» είχε επιστρέψει… αλλά για λίγο μόνο.

Η δεκαετία του `90 δεν στάθηκε καλή μαζί του. Το Conquest of Paradise  τον ξαναέφερε κοντά στην πρωταγωνίστρια του Alien Sigourney Weaver, και είδε τον σκηνοθέτη να ξαναμπερδεύεται κάνοντας  ταινίες εποχής όπως το The Duellists με τις οποίες μάλλον και έχει κάποια εμμονή. Το White Squall αποδείχτηκε μια μέτρια  και αδιάφορη αντιγραφή του  Dead Poets Society αλλά αυτή τη φορά στη… θάλασσα. Και το G.I. Jane  έμοιαζε λες και ήθελε επίτηδες να αντιστρέψει ότι φεμινιστικό είχε αναπτύξει με το αριστούργημά του Thelma And Louise, κάνοντας μάλιστα πολλούς να αναρωτηθούν  αν ο Scott είχε ξαφνικά γίνει φανατικός οπαδός του  Paul Verhoeven!

Και τέλος είχαμε το Gladiator. Όσοι περίμεναν πως και πως την επιστροφή του Scott στην επιστημονική φαντασία,  χαμογέλασαν με ικανοποίηση καθώς η συγκεκριμένη ταινία κατάφερε να αναπαραστήσει σε μεγάλο βαθμό την αρχαία Ρώμη αλλά και τις (φανταστικές) ζωές της αυτοκρατορικής αυλής. Ήταν μια κινηματογραφική πανδαισία με τον Russell Crowe να δίνει τα ρέστα του υπακούοντας στις σκηνοθετικές οδηγίες του Scott.Έχοντας λοιπόν επανέλθει στο δρόμο της εμπορικής επιτυχίας και της κριτικής αποδοχής, ο Ridley Scott ξεκίνησε μια σειρά ταινιών χωρίς όμως ιδιαίτερα αποτελέσματα.  Το Silence Of The Lambs κατάφερε να αηδιάσει το κοινό αλλά όχι και να το συνεπάρει. Το Black Hawk Down ήταν απλά μια πολεμική περιπέτεια στη Μέση Ανατολή στερούμενη όμως οποιασδήποτε σκηνοθετικής έμπνευσης. Το  Matchstick Men αποδείχτηκε μια αναιμική απόπειρα ενώ το Kingdom Of Heaven κατάφερε να κάνει ακόμη και τις σταυροφορίες να φαίνονται βαρετές…

Πάντα πρόθυμος να εκμεταλλευτεί προηγούμενες του επιτυχίες, ο Scott συνεργάστηκε με τον ηθοποιό Russell Crowe φτιάχνοντας το άνευ λόγου και αιτίας  A Good Year, το ζωντανό αλλά άδειο  American Gangster  και τέλος το ούτε καν ζωντανό Body Of Lies. Απομένει να δούμε αν η μεταξύ των δύο μαγεία που είδαμε στον «μονομάχο», θα ξανακάνει την εμφάνισή της και στο επερχόμενο Robin Hood.

Με βάση τις προγραμματισμένες ταινίες που έχει στα σκαριά, ο Scott μάλλον σκοπεύει να αφήσει την τελευταία του πνοή στα κινηματογραφικά πλατό. Κάποιος ειδικός θα μπορούσε να προτείνει πως ο σκηνοθέτης θα πρέπει να κάνει λιγότερες ταινίες με περισσότερο βάθος.  Η καριέρα του Scott όμως δεν επαληθεύει κάτι τέτοιο. Η τετράχρονη απουσία του στη δεκαετία του 1990 μας έδωσε  απλά το άχρωμο White Squall. Ο Scott μάλλον τρέφεται με την κίνηση και την αδρεναλίνη. Δημιουργικά μας θυμίζει το μηχανάκι των καζίνο, τον μονόχειρα ληστή, που δίνει σταθερά κάποια κέρματα στον παίκτη αλλά χτυπάει τζάκποτ μόνο μια φορά στα δέκα χρόνια!

Όσοι πάντως λάτρεψαν το  αρχικό Alien, θα προτιμούσαν να δουν ένα ρηχό  Robin Hood έτσι ώστε το νέο Alien να είναι το αποκαλυπτικό και εμπνευσμένο φίλμ που θα συνοδεύει την «πατάτα», όπως συνήθως γίνεται μέσα στα πλαίσια  του δημιουργικό κύκλου που χαρακτηρίζει μέχρι στιγμής τα έργα του σκηνοθέτη. Το γεγονός όμως ότι ο Ridley Scott είναι ακόμη ικανός να μας μαγεύει είναι και ο λόγος που όλοι θα συνεχίσουν να βλέπουν τις ταινίες του. Ακόμη και αυτοί που υπέφεραν παρακολουθώντας το Kingdom Of Heaven.

Όσον αφορά στο  νέο Alien,  το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτάται από το πόσο πάθος μπορεί να εμπνεύσει ο σκηνοθέτης. Θα είναι μια θεϊκή κινηματογραφική εμπειρία ή απλά μια ακόμη εμπορική διαδικασία; Ποιος ξέρει; Αυτό που ξέρουμε είναι πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι μια ιδιοφυΐα της εικόνας και όταν αποφασίζει να ξεπεράσει και τον ίδιο του τον εαυτό τότε παράγει το καλύτερο σινεμά του κόσμου…

(Strange A)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Swell avatar
  Swell 06/08/2009 06:07:21

  Νέες φήμες αναφέρουν ότι στη νέα ταινία, πρωταγωνιστικό ρόλος θα δοθεί στο Γιώργο-ποδηλάτη.

  • mesaios daktylos avatar
   mesaios daktylos @ Swell 06/08/2009 11:50:02

   Θα κάνει ποδήλατο μέσα σε κανώ;; Τρέντυ ιδέα!!!!

 2. Μιχάλης avatar
  Μιχάλης 06/08/2009 13:33:48

  Αφήστε τα χαζά σχόλια για τον ΓΑΠ ανόητοι! Άλλο είναι το θέμα του (πολύ ενδιαφέροντος) post...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.