#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/01/2010 17:58
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο «γερμανικός ιδεαλισμός» και ο αστάθμητος παράγοντας του σχεδιασμού της Νέας Τάξης ΠραγμάτωνΟι αρνητικές ειδήσεις που φτάνουν από κάθε σημείο του πλανήτη, και η διόγκωση που τους γίνεται μέσα από τα Μέσα Μαζικής …Αποβλάκωσης (ΜΜΕ), έχουν κάνει την κατάθλιψη να αποτελεί μεγαλύτερη επιδημία από αυτή της Νέας γρίπης ή «γρίπης των χοίρων». Δεν θα μου προκαλούσε έκπληξη, αν άκουγα σε λίγο ότι ο Π.Ο.Υ. ετοιμάζει και εμβόλιο κατά της …μαζικής κατάθλιψης.

Πέρα από την πλάκα όμως τα πράγματα είναι αρκετά σοβαρά. Σοβαρά όμως για ποιους; Αυτή τη φορά πιστεύω ότι το μεγαλύτερο «μούδιασμα» το έχουν οι «άνετοι» του Συστήματος, άσχετα από το αν το δείχνουν αυτό ή όχι, διότι είναι η πρώτη φορά που έχουν χάσει τον έλεγχο σε τέτοιο βαθμό.   

Το μέλλον δεν δείχνει δυσοίωνο μόνο για τους μη προνομιούχους σήμερα. Το ίδιο σκοτεινό παρουσιάζεται και στα μάτια αυτών που πίστευαν, ότι ποτέ δεν θα κλονιστεί ο γυάλινος κόσμος της ευημερίας τους.

Γερμανικός ανθελληνισμός

Μου κάνει μεγάλη εντύπωση η αντίδραση μεγάλου τμήματος των γερμανών πολιτών, οι οποίοι σχολιάζουν τα αρνητικά για την Ελλάδα δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων, όπως της έγκριτης “DIE ZEIT” – της οποίας εκδότης είναι ο πρώην καγκελάριος Helmut Smidt. Τα σχόλια λοιπόν χαρακτηρίζονται, κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, ως άκρως ανθελληνικά έως κατάφορα δυσφημιστικά, ενώ αντίθετα διαφαίνεται μια υποστηρικτική γραμμή υπέρ των Τούρκων οι οποίοι έχουν δράξει την ευκαιρία να αδειάσουν, σε αυτά τα forum, το δηλητήριο ενός φανατικού εθνικισμού (πάνω από 3 εκατ. Τούρκοι ζουν στην Γερμανία, στην τρίτη γενιά ήδη, οι οποίοι έχουν δραστηριοποιηθεί στο μεταξύ σε όλο το φάσμα της γερμανικής δημόσιας ζωής, ακόμα και στη πολιτική). Τι μπορεί να έχουν άραγε οι γερμανοί πολίτες κατά των ελλήνων και βιάστηκαν να μας αποδώσουν τα χειρότερα, ενώ το φυσικό θα ήταν να δείξουν συμπάθεια, καθώς η διεθνής οικονομική κρίση χτυπάει και τη δική τους πόρτα; Και πως προτιμούν να δείχνουν αλληλεγγύη σε έναν λαό σαν τους Τούρκους, ενάντια στους οποίους έδηξαν επανειλημμένα στο παρελθόν έναν φανατικό ρατσισμό, ο οποίος ακολουθήθηκε από ακραίες εξτρεμιστικές επιθέσεις ακόμα και θανάτους αθώων ανθρώπων;

Η εξήγηση βρίσκεται στο ότι τα δημοσιεύματα των εφημερίδων παρουσιάζουν την αρνητική οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, ως πιθανή αιτία μιας πιθανής κατάρρευσης του «ευρωπαϊκού ονείρου» ευημερίας.

Η γερμανική κουλτούρα

Η προτεσταντική Γερμανία, που έφερε στον δυτικό κόσμο το «χριστουγεννιάτικο δέντρο» της υλιστικής ευημερίας, το οποίο εκφράσθηκε από την λεγόμενη «προτεσταντική ηθική» (κατά τον Μαρξ Βέμπερ), αρχίζει να νιώθει για πρώτη φορά μια ασυνήθιστη αβεβαιότητα.

Στο «business plan» της παγκόσμιας οικονομικής επικράτησης που είχαν επεξεργαστεί, για την δημιουργία του 4ου Ράιχ, δεν είχε προβλεφθεί η σημερινή οικονομική κρίση. Τον εχθρό, που λέγεται «αστάθμητος παράγοντας» και που έγινε φανερός μέσα από την απληστία των ευημερούντων golden boys, δεν τον είχαν λάβει προφανώς υπόψη -και ακόμα δείχνει να μη μπορούν να τον ελέγξουν- καθώς ψάχνουν αλλού να βρουν τα εξιλαστήρια θύματα. Ένα από αυτά είναι και η Ελλάδα.

Μια Ελλάδα, που είναι ένα διαχρονικό θύμα αυτής της λαίλαπας που λέγεται «γερμανικός ιδεαλισμός», τον οποίο όμως εγώ θα χαρακτηρίσω «γερμανικό ουτοπισμό», διότι εμφανίστηκε ως μονόφθαλμος οδηγός τυφλών, στην κατακερματισμένη από διάφορα φιλοσοφικά ρεύματα Ευρώπη. Σε μια Ευρώπη, η οποία μόλις είχε αρχίσει να ξυπνάει από τον πνευματικό λήθαργο του Μεσαίωνα.

Όσοι ενδιαφέρονται, ας ψάξουν λίγο την υποτιθέμενη γερμανική κουλτούρα και αν έχουν ψήγματα αντικειμενικής κρίσης τότε θα διαπιστώσουν εύκολα, πως δεν πρόκειται, παρά για μια «φούσκα», που οικοδομήθηκε πάνω στην ψευδαίσθηση της ανωτερότητας. Πρόκειται για την κουλτούρα κάποιων νεόπλουτων χωρικών, οι οποίοι, παρασυρμένοι από «λαμπρούς φωστήρες», όπως ο Λούθηρος, ο Φίχτε, ο Σέλινγκ, ο Χέγκελ, ο Νόβαλις κ.ά., επιδίωξαν να παρουσιαστούν ως «αριστοκράτες», καθώς είχαν ζηλέψει την χλιδή της Βρετανίας της Γαλλίας και της Ρωσίας των Τσάρων. Τότε γεννήθηκε ο σύγχρονος γερμανός, ο οποίος δεν οδηγείται σε σωστές πράξεις από κίνητρο ανθρωπισμού ή αρετής, αλλά από μια απόλυτη «politically correct» λογική. Οι γερμανοί σκληροτράχηλοι χωρικοί, βασισμένοι στο ιδανικό της σκληρής εργασίας που ευλογείται από τον Θεό, που ευαγγελίστηκε ο Λούθηρος, απέκτησαν πλούτο, και με αυτόν άρχισαν να αγοράζουν …πολιτισμό. Έναν πολιτισμό, τον οποίο προσπάθησαν να τον προσαρμόσουν στα μέτρα τους, όπως είχαν κάνει παλαιότερα και οι Ρωμαίοι. Αυτός που τους ταίριαξε γάντι, ήταν ο ελληνικός πολιτισμός, καθώς φάνταζε ανώτερος από τον αιγυπτιακό -επάνω στον οποίο είχαν οικοδομήσει οι Βρετανοί την κοσμοαντίληψή τους- και επάνω σε αυτόν τον πολιτισμό άρχισαν να οικοδομούν τον ουτοπικό τους κόσμο. Αυτή ήταν η αιτία που προσέγγισαν ύπουλα τους Οθωμανούς, προσφέροντάς τους απλόχερα την υποστήριξή τους. Ας σκεφτεί λίγο ο υποψιασμένος ερευνητής: σε ποιους ανήκε μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα η περιοχή όπου άνθησε ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός;  

Χρειάζεται εξειδικευμένη ιστορική γνώση για να ερμηνεύσει κανείς τις αιτίες των όσων επακολούθησαν σε αυτόν τον γεωγραφικό χώρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης από τότε μέχρι σήμερα;

Όταν οι απέλπιδες προσπάθειες των γερμανών ουτοπιστών να πείσουν τον κόσμο ότι είναι οι γνήσιοι απόγονοι των αρχαίων ελλήνων (βλέπε Φαλμεράγιερ) ναυάγησαν, τότε επιχείρησαν να μιμηθούν τους Άγγλους -που προσεταιρίστηκαν τον αιγυπτιακό πολιτισμό- «καπελώνοντας» την Ελλάδα και τους Έλληνες. Αποφάσισαν να κάνουν τον γεωγραφικό αυτό χώρο δικό τους προτεκτοράτο. Να αποκτήσουν δηλαδή τον έλεγχο του έθνους των Ελλήνων και του πολιτισμού τους, ως προστάτες ή ανώτατοι άρχοντες, βασιλείς!

Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία

Το «όνειρο» αυτό των γερμανών προσέκρουσε βίαια, επάνω στην νοοτροπία του Έλληνα, που δεν δέχεται εύκολα ζυγό στις πλάτες του. Το πείσμα όμως των Γερμανών ήταν αμείωτο και η επιθυμία τους να εξομοιωθούν και να ξεπεράσουν μάλιστα τους αριστοκράτες της Ευρώπης ήταν τόσο μεγάλο, που δεν δίστασαν να βυθίσουν την ανθρωπότητα στο αίμα, με τον Α’ ΠΠ, προκειμένου να το πετύχουν. Το μόνο που είχαν καταφέρει όμως τότε ήταν να εξαφανίσουν μόνο έναν από τους αντιπάλους τους, την τσαρική δυναστεία. Του Γάλλους και τους Άγγλους τους ανέλαβε η επόμενη γενιά των γερμανών ουτοπιστών, με κύριο εκφραστή της τον Αδόλφο Χίτλερ και την αιμοσταγή παρέα του.

Η καπιταλιστική μηχανή σπρώχτηκε στον χρόνο από τους γερμανούς ουτοπιστές, οι οποίοι επιδίωκαν με κάθε μέσω να αναβιώσουν την «Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία» και να καθιερώσουν διεθνώς μια νέα «pax romana», όπου τα γερμανικά φύλα θα ήταν οι κοσμοκράτορες. Με αυτό συνάδει απολύτως η αναφορά του Novalis (Η Χριστιανοσύνη ή άλλως Ευρώπη) σε μια Ευρώπη ενιαία, με ενιαίο συμφέρον και έναν ηγεμόνα. Να ποιοι είναι στη πραγματικότητα οι εμπνευστές μιας κοσμικής Παγκόσμιας Τάξης Πραγμάτων (New Order).

Θα μπορούσα να παραθέσω πληθώρα αποδείξεων, που επιβεβαιώνουν τον διαχρονικό ρόλο της γερμανικής διανόησης στη δηλητηρίαση της κοινής ανθρώπινης λογικής και στην απαλλοτρίωση των παραδοσιακών ανθρώπινων αξιών, αλλά αφήνω εσάς τους αναγνώστες να τις αναζητήσετε μόνοι σας. Ας κρατήσουμε όμως, πως ο γερμανικός ουτοπισμός έδωσε φιλοσοφικό υπόβαθρο στην αθεΐα, στην αμφισβήτηση της αρετής και στην καθιέρωση της ιδιοτέλειας. Όσοι παρασύρθηκαν από αυτό το ρεύμα του λεγόμενου «προοδευτισμού», έχασαν τον «μπούσουλα» και έγιναν υποχείρια των ποιο σκληρών εκφραστών του καπιταλιστικού συστήματος που δημιουργήθηκε. Έγιναν οι υποτελείς ενός συστήματος αξιών, το οποίο βασιζόταν, στην αλαζονεία του πλούτου, της ρητορείας και της επιστημοσύνης. Αυτό είναι το «χριστουγεννιάτικο δέντρο» του συστήματος, και αυτό έχει αρχίσει σήμερα να κλυδωνίζεται.

Κάποιοι που θα διαβάσουν αυτό το κείμενο ίσως αντιτείνουν, ότι «έχουμε πολλά να μάθουμε από τους γερμανούς», όπως μου είχε πει κάποτε και ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ σε μια προσωπική συζήτηση που είχα μαζί του, αλλά εγώ θα απαντήσω: «Φοβού του Γερμανούς και …δώρα φέροντες».

http://alkimosarchive.wordpress.com/2010/01/17/german_utopia/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 18/01/2010 18:49:07

  Με τους τριγμούς στην pax americana, την υποχώρηση της Αρκούδας και την επανένωση των Γερμανιών, πολλά δείχνουν 1912-1915. Ακόμα και οι κινήσεις της Τουρκίας, οι πιέσεις σε εμάς, η Ευρω-Ρωσική λυκοφιλία, οι ημιανεξάρτητοι Άγγλοι... Μόνο οι Γάλλοι είναι ήσυχοι.

  Δύο είναι οι διαφορές που βλέπω, από τότε... Η Κϊνα και η Αμερική. Στην Αμερική βλέπω σχεδόν δυαδική προσωπικότητα, δηλαδή δεν ξέρω που σταματά η φιλοαγγλική και που η φιλογερμανική (αλλά μπορεί να είναι και ψευδαίσθηση). Σε μερικά βλέπω την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία να έχει ευλογίες Αμερικανών και αλλού να είναι κόντρα. Το Μεγάλο Παιχνίδι για την Μέση Ανατολή, τον Κάυκασο και την Κεντρική Ασία παίζει στο φουλ. Με την Κϊνα ξύπνια. Τι δικό μας ρήγμα είναι, φοβάμαι, ενεργό.

 2. Άφατος avatar
  Άφατος 18/01/2010 18:59:40

  Συμφωνώ απόλυτα. Και η μαζική κατάθλιψη θα συνεχίζεται όσο η Ελλάδα κυβερνάται από τα υποχείρια των ξένων τσιφλικάδων. Χρειάζεται μια νέα παλιγγενεσία για να απαλλαγούμε από τα κόμπλεξ, τις ανασφαλείες και τους δεσμώτες μας.

 3. Nike Tras avatar
  Nike Tras 18/01/2010 19:00:01

  Οι Γερμανοί ξαν-Αρχοντες!

 4. donaE avatar
  donaE 18/01/2010 19:16:23

  Οι ανετοι του Συστηματος και οι Γερμανοι μουδιασανε οχι μονο γιατι χασανε τον ελεγχο του,αλλα
  γιατι βλεπουν οτι ισως δεν εχουν πλεον καμια θεση σε αυτο.
  θελανε μια διευρυμενη αγορα να πουλανε αλλα οι δουλειες αυτα εχουν.Μια αφεντικο,μια δουλος.

 5. stelios avatar
  stelios 18/01/2010 20:30:38

  Tι μπουρδες μωρε διαβαζουμε?
  Γιατι δεν λεμε τα πραγματα πως ειναι?
  Κανενας δε μας θελει για συμμαχο και φιλο γιατι ειμαστε τεμπεληδες,δειλοι,λαμογια και παρτακηδες.
  Ακομη και οι Βουλγαροι σε λιγο θα μας αρχισουν στις σφαλιαρες βλεποντας οτι δε μπορουμε να κρατησουμε ανοιχτα τα συνορα εξ'αιτιας μιας χουφτας αληταραδων που πινουν τσιπουρο κοβοντας την Ευρωπη στα δυο χωρις κανεις να τολμα να τους αγγιξει.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ stelios 19/01/2010 00:28:49

   Παίζουν και τάβλι και ακούνε και Γονίδη.

 6. Aris lalidis avatar
  Aris lalidis 18/01/2010 21:32:41

  Μαφιοζοι,καουμποϋδες,εμποροι ναρκωτικων,αρουραιοι των Στοων,"ψηθεντες" λευκον φωσφορον φεροντες,χρηματιστηριακο κεφαλαιο,υπηρεσιες,διεθνεις οργανισμοι και λοιποι συγγενεις αγγαλια στο βαθρο του νικητη,εχτισαν τον παραδεισο που βιωνουμε σημερα.
  Ευτυχως,ευτυχως που τη γλυτωσαμε απο τον "Γερμανικο ουτοπισμο" ( με ο,τι και να γομωνει ο κατασκευαστης του πονηματος τον ορο).
  Καλο ειναι να διαβαζουμε και κανενα αρθρο της οργανικης διανοησης για να μην ξεχναμε το ποσο θρασυς και κυνικος ειναι ο θιασος των επικυριαρχων

 7. Anomymous avatar
  Anomymous 18/01/2010 21:34:56

  Πέστα ρε Στέλιο! Δε μας έφταναν τα προβλήματά μας, πρέπει να τα χώσουμε στους Γερμανούς που είναι και οι τελευταίοι με κάποια ίχνη φιλελληνισμού και που στο κατώ κάτω δίνουν κι ένα παράδειγμα.

 8. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 18/01/2010 21:44:41

  Γερμανικός ιδεαλισμός; Τι είναι αυτό; Ένας καλός γερμανικός μυθος. Ουτοπισμός ούτε κατά διάνοια. Καιροσκοπισμός και ένας ιδιότυπος ρεαλισμός μάλιστα, αυτά είναι δύο από τα βασικά στοιχεία των κεντροευρωπαίων τευτόνων.
  Realpolitik.
  Tυχαία είναι η αποκρυστάλλωση του σύγχρονου αυτού ρεύματος που έγινε συνώνυμο της γερμανικής υλοποίησης πολιτικής;
  Αντισταθμίζουν επίσης με τρία σημαντικά προτερήματα. Πειθαρχία, συνέπεια, "επαφή" με την τεχνολογία.
  Σκεπασμένο από την οικονομική ευημερία στη μεγάλη εδαφικά χώρα λαγοκοιμάται προς το παρόν το σύμπλεγμα της φυλεκτικής ανωτερότητας. Έτσι πορεύτηκαν, έτσι πορεύονται και έτσι θα πορεύονται.

  Οι ιδιοσυγκρασίες των δύο λαών Ελλήνων-Γερμανών δεν είναι κοντά. Σε εποχές ειρήνης όσες φορές οι δύο χώρες ήρθαν κοντά η μία με την άλλη, η Ελλάδα έκανε πάντα το πρώτο βήμα και ας ήταν στον πολέμους με τους νικητές ... Αν δεν ήταν έτσι δεν θα μιλούσαμε τώρα για τέταρτο ράιχ, υποτέλεια και γερμανοτσολιάδες.

  Ελλάδα, πάρτο αλλιώς!

  Και μια είδηση από το μέτωπο των γερμανικών εταιρειών που επιχειρούν στη χώρα. Σε γενικές γραμμές έχουν αρχίσει να ζορίζονται και να ζορίζουν. Δεν είναι τόσο άνετες όσο ήταν πριν το καλοκαίρι, παρόλο που μαινόταν η κρίση.

 9. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 18/01/2010 21:51:56

  Ας μη μιλήσουμε για τη γερμανική κουλτούρα. Φανερώνεται από τα έργα τους στον 20ό αιώνα.

 10. Νιόνιος-διονύσης avatar
  Νιόνιος-διονύσης 18/01/2010 22:19:07

  stelios καλα τα λες,λες και τα ειχαμε ολα λυμενα και μας φταινε οι Γερμανοι για την τεμπελια μας.Ας φτιαξουμε τα του οικου μας και μετα ασχολιομαστε με ταυτους

 11. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 18/01/2010 22:21:18

  Δυστυχως για να υπαρξει ισορροπια θα αναγκασθω να πω μερικα πραγματα υπερ ενος αντιπαθητικου λαου και να γινω και εγω παλι αντιπαθητικος.
  Η λατρεια της Αρχαιας Ελλαδος εφθασε σε βαθμο υστεριας τις αρχες του 19ου αιωνα στη Γερμανια,ιδιως στη Βαυαρια.Το αποτελεσμα ηταν η πολυ εντονη συγκινηση που προκαλεσε στο βασιλειο αυτο η ελληνικη επανασταση και η αναφανδον στηριξη της απο το βασιλια Λουδοβικο.Φυσικα η Βαυαρια ηταν ενα μικρο κρατος της διαιρεμενης τοτε σε πολλα βασιλεια Γερμανιας και δεν ειχε θεση στην Ιερα Συμμαχια οπου αποφασιζαν οι μεγαλες Δυναμεις.Προχωρησε απο μονη της σε ερανους και προπαγανδα υπερ της επαναστασης ενω οι φιλελληνικες εταιριες λειτουργουσαν με κρατικη αρωγη.
  Οταν σημειωνοταν μια νικη των επαναστατων το Μοναχο φωταγωγουνταν και οταν υπηρχαν ηττες οπως στην αλωση του Μεσολογγιου κηρυσσοταν πενθος.
  Τελικα οταν αποφασισθηκε η ανεξαρτησια της Ελλαδος μονο η Βαυαρια δεχθηκε να προμηθευσει γαλαζοαιματο για τον ελληνικο θρονο ,τον Οθωνα γιο του βασιλια.Αυτο ηταν απαραιτητο για την πληρη ανεξαρτησια -μεχρι τοτε συζητειτο αυτονομια απλως απο το σουλτανο αλλα ηταν αδυνατο Ευρωπαιος βασιλιας να ειναι υποτελης του σουλτανου.
  Ο Οθωνας κατεφθασε με 4000 ειδικους και τρεις κορυφαιους επιστημονες που εγιναν η αντιβασιλεια.Αυτοι επελεξαν την Αθηνα για πρωτευουσα,εφτιαξαν τα ρυμοτομικα σχεδια,ιδρυσαν το πανεπιστημιο,τις δημοσιες υπηρεσιες ,το νομισμα, τις τραπεζες,το νομικο συστημα και βασικα δημιουργησαν το πρωτο ευρωπαικο κρατος στην Ανατολη.
  Εννοειται οτι η βαυαροκρατια στην Ελλαδα ειναι δυσφημισμενη και πως θα γινοταν αλλιως απο αυτους που ειχαν δολοφονησει το Καποδιστρια γιατι κατα τη λογικη τους η επανασταση ειχε μονο στοχο την εκδιωξη των Τουρκων για να μεινουν μονοι τους οι κοτζαμπασηδες ως μια χαλαρη ενωση φεουδων.
  Οταν τελικα εκδιωχθηκε ο Οθων μετα 30 και πλεον χρονια υπηρχε κρατος.Ειναι ο κατ εξοχην κυβερνητης της Ελλαδος που μπορουσε να πει αυτο που λεγεται καταχρηστικα "παρελαβα χαος και εφτιαξα κρατος" και να κυριολεκτει.
  Η Βαυαρια απο αυτη την ιστορια δεν κερδισε τιποτα και ουτε ηταν δυνατον να κερδισει.Λιγα χρονια μετα την εξωση του Οθωνα εξαφανισθηκε και η ιδια μεσα στην ενωμενη Γερμανια.Ουτε μπορει να θεωρησει κανεις την Ελλαδα ως αποικια ενος κρατους που ετσι κι αλλιως δεν μπορουσε να εχει παρομοιες φιλοδοξιες.Ηταν απλως μια ιδεαλιστικη ή ουτοπιστικη ιδεα απο την οποια ομως ξεπηδησε το Βασιλειο της Ελλαδος το οποιο μερικοι σημερα ,στην Ελλαδα κυριως,δε γουσταρουν να υπαρχει.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ ψυχραιμια 18/01/2010 22:57:11

   Δεν λες υπέρ ούτε κατά. Ιστορική καταγραφή κάνεις. Πράγματι ο Όθωνας την αγαπούσε πολύ την Ελλάδα, ήρθε εξάλλου πολύ νεαρός εδώ, άπειρος και άμαθος, και μόλις έφυγε πέθανε λένε από λύπη μερικά χρόνια αργότερα. Όμως διοικούσαν οι αντιβασιλείς στην πραγματικότητα και αυτοί έκαναν άλλα κουμάντα, για πάρτη τους με τα άλλα καλόπαιδα, τα δικά μας, εδώ.

  • anonymous avatar
   anonymous @ ψυχραιμια 18/01/2010 23:12:18

   Ψυχραιμία,
   το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι αυτό που περιγράφεις. Η Ελλάδα δεν μετεξελίχθηκε και δεν ανάπτυξε θεσμούς. Υιοθέτησε ξένους θεσμούς που στην αρχή της επιβλήθηκαν.
   Μπορεί οι Βαυαροί να είχαν καλές προθέσεις. Όμως ήταν κάτι το ξένο και δεν ήξεραν πως να κυβερνήσουν Ελληνικά. Δηλ. να αναπτύξουν την Ελλάδα.

   Αυτό το λάθος στήσιμο του κράτους το πληρώνουμε μέχρι σήμερα και αν δεν το καταλάβουμε και δεν αλλάξουμε βιολί θα το πληρώνουμε για πολύ ακόμη. Ξέρεις όλες οι δυσλειτουργίες σε δικαιοσύνη κοινωνία κλπ. προέρχονται από αυτή τη νοοτροπία, της μίμησης των ξένων και της μη ανάπτυξης δικών μας θεσμών.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ ψυχραιμια 18/01/2010 23:18:29

   Ναι αλλα οι θεσμοι της οθωμανικης εποχης δεν ηταν για να μεινουν.
   Απο εκει και περα μπορουμε να φτιαξουμε δικους μας αρκει να συνεννοηθουμε βεβαια τι θελουμε.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ ψυχραιμια 18/01/2010 23:23:23

   Ο έπαινος προς τους Βαυαρούς έχει νόημα μόνον μέσα από την οπτική της μιζέριας που ζούμε έκτοτε ως κράτος. Το ζήτημα θα ήταν να φτιάχναμε από την αρχή κράτος διαφορετικό, προσαρμοσμένο στη δική μας ψυχοσύνθεση και συλλογικά χαρακτηριστικά.

   Επίσης, δεν ισχύει αυτό που λες για την ανεξαρτησία, διότι ήδη το 1830 (επί Καποδίστρια) είχε κηρυχθεί η Ελλάδα ανεξάρτητο κράτος και όχι αυτόνομο. Επίσης, το 1832 οριστικοποιήθηκαν αρκετά πιο γενναιόδωρα τα βόρεια σύνορα του τότε ελληνικού κράτους.

   Το κακό που άφησε πίσω της η Βαυαροκρατία (αλλά εν πολλοίς και ο Καποδίστριας) είναι ότι έμαθαν στον Έλληνα να βλέπουν το κράτος ως κάτι διαφορετικό από τον ίδιο, ως κάτι ξένο, ως κάτι όχι δικό του. Είναι η ρίζα της έλλειψης ουσιαστικής δημοκρατίας στον τόπο μας.

  • anonymous avatar
   anonymous @ ψυχραιμια 19/01/2010 00:03:11

   @ Ψυχραιμία
   οι θεσμοί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δε μπορούσαν να μείνουν αλλά και οι θεσμοί που έχουμε δε δουλεύουν. Έχουμε διοικητικό σύστημα από τους Γάλλους, εμπορικό δίκαιο από τους Γάλλους, Αστικό από τους Γερμανούς, διαδικασίες δικαστηρίων mix και πάει λέγοντας.
   Εκείνο που έπρεπε να κάνουμε ήταν να μελετήσουμε τους θεσμούς της Βυζαντινής Αυτορκατορίας και να τους του προσαρμόσουμε στο σήμερα. Εν μέρει επιβιώνουν το διοικητικό σύστημα της Εκκλησίας. Βέβαια όταν η Βυζαντινή αυτοκρατορία είναι τόσο συκοφαντημένη από τους ''δημοκράτες'' όταν σε όλη του την περίοδο το Νεοελληνικό κράτος εξέδωσε ΜΟΝΟ ΕΝΑ νόμισμα αφιερωμένο στο Βυζάντιο τι να περιμένεις; (Τα σημερινά Ευρώ απεικονίζουν είτε αρχαία Ελλάδα είτε Νεοελληνικό κράτος 2000 χρόνια ενδιάμεσης ιστορίας είναι ανύπαρκτα)

   @ Επώνυμε,
   διαφωνώ στην τελευταία παράγραφο. Ο Καποδίστριας επιδίωξε να φτιάξει κράτος. Ειδικά το σύστημά του με τα αλληλοδιδακτικά σχολεία και η προσπάθεια να οργανώσει τεχνική εκπαίδευση ήταν κάτι το οποίο μας λείπει ακόμη και σήμερα. Δυστυχώς τον έφαγαν οι Άγγλοι κι έβαλαν μπροστά τους Μαυρομιχαλαίους.
   Σήμερα ο Έλληνας με τη Δημοκρατία που έχουμε θεωρεί ότι το κράτος είναι αυτός και ότι το ταμείο είναι κοινό. Τα χάλια μας τα βλέπεις. Όσοι είναι στην απέξω το μισούν ενώ όσοι είναι μέσα κάνουν την παλαβή.

  • Νικόλας avatar
   Νικόλας @ ψυχραιμια 19/01/2010 01:00:45

   Και μάλιστα στην αρχή είχαν πει πρώτα στον Λεοπόλδο Α' να γίνει βασιλιάς της Ελλάδας αλλά αυτός είχε αρνηθεί (από την Βαυαρία και αυτός)...τελικά έγινε ο πρώτος Βασιλιάς του Βελγίου.

 12. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 18/01/2010 22:52:06

  ψυχραιμία, τον άλκιμο τον διαβάζω στην ιστοσελίδα του καταλαβάινω τι λέει. Επειδή είσαι και έξυπνος και γνώστης, θα ήθελα την άπόψή σου στα εξής:

  Στα Βαλκάνια και την Ελλάδα, οι Γερμαννοί είναι σθνενοημένοι με τους Αμερικάνους ή διαφωνούν?

  Υπάρχει σενάριο πειράγματος των Βορείων συνόρων μας?

  Σε αποδυνάμωση (οιονομική) της Ελλάδος σε επίπεδο Βουλγαρίας, τι θα κάνει η Βουλγαρία με τα Σκόπια?

  Σε σχέση με Αμερική και Γερμανία, πως τοποθετούνται Βουλγαρία και Σκόπια?

  Ευχαριστώ

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ archaeopteryx 18/01/2010 23:04:31

   Οι οποιες διαφορες Αμερικης = Γερμανιας δεν ειναι τετοιες ωστε να ελθουν σε συγκρουση για ασημαντα για αυτους θεματα οπως τα Βαλκανια.
   Αυτο φανηκε στον πολεμο της Γιουγκοσλαβιας οπου παρα τις διαφορες τελικα καθε φορα η σταση ηταν ενιαια.
   1. Τα σεναρια για να εχουν βαση πρεπει να εχουν και την αντιστοιχη δημογραφια.Ολοι οι χριστιανικοι λαοι (και η Βουλγαρια με τα Σκοπια) ειναι σε φαση δημογραφικης συρρικνωσης.Αυτος που χανει πληθυσμο δεν μπορει να εχει επεκτατικες βλεψεις.
   2. Περισσοτερο επικινδυνο ειναι το ανοιγμα των συνορων με τη Βουλγαρια λογω της επικοινωνιας του 1 εκατ. Τουρκων της Βουλγαριας που ως κοινοτικοι υπηκοοι μπορουν να μπαινουν ελευθερα στη Θρακη και να εχουν επαφες.γαμους σχεσεις κλπ με τους δικους μας Τουρκους.
   Δηλαδη παλι μονο η Τουρκια μπορει να επωφεληθει απο καραμπολα γιατι μονο αυτη εχει το δημογραφικο αποθεμα.
   3. Τα Σκοπια ειναι στο αρμα της Αμερικης οπως και η Βουλγαρια.
   Η δεξια και των δυο χωρων που κυβερνα ειναι πιο φιλοαμερικανικη απο τα σοσιαλιστικα κομματα που ειναι πιο φιλευρωπαικα και βεβαιως πλακωνονται μεταξυ τους για το αν υπαρχει μακεδονικο εθνος πραγμα που ειχε ξεκινησει επι Τιτο και Σταλιν.
   Αστους αυτους.Ο κινδυνος ειναι η εισροη μουσουλμανων απο την Ασια και η πιθανη αποβολη της Ελλαδος απο την ΕΕ που θα μας οδηγησει παλι στην Υψηλη Πυλη.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ archaeopteryx 18/01/2010 23:24:48

   Δεν είναι ασήμαντο θέμα τα Βαλκάνια, απλώς τα αμερικανικά και γερμανικά συμφέροντα για λόγους που δεν είναι πλήρως γνωστοί, τελικά ταυτίστηκαν.

 13. karenin avatar
  karenin 18/01/2010 23:30:23

  Ψυχραιμία σε εχουν γεμίσει,ενοχές εδω μέσα. Τα σχόλια σου και επιχειρήματα έχουν και εύστοχα είναι. Προς τι ο πρόλογος;
  Λένε όμως, πώς δεν υπάρχει πιο αγνώμονας απο τον ευργεντηθέντα. Η Ε.Ε έχει έναν κοινό κουμπαρά όπου το κάθε κράτος μέλος ανάλογα με το Α.Ε.Π, συνεισφέρει το ποσό που του αναλογεί, και απο εκει διαμοιράζονται. Η συμμετοχή της Γερμανίας φτάνει στο μισό του κουμπαρά και παραπάνω. Με άλλα λόγια όλα αυτά τα χρόνια απο τα κοινοτικά πακέτα στήριξης, μιλάμε για πολλά δισ., επιδοτούμε τους αγρότες μας, φτιαγνουμε τις επιδοτούμενες μονάδες μας, δρομους γεφύρια κ.λπ. Στην ουσία τα πια πολλά ήταν χρήματα των Γερμανων φορολογουμένων. Αλλά συνδέθηκαν και τα νομίσματα. Και εκεί είναι το πρόβλημα, και ο πονοκέφαλος απο το Ελληνικό πρόβλημα.
  Πάντως ο καθένας μας που θάδινε στο παιδί του χαρτζηλίκη για ενα μήνα και το χάλαγε σε μία μέρα δυό κουβεντούλες θα του έλεγε.

  • yangoolas avatar
   yangoolas @ karenin 18/01/2010 23:33:58

   και δοσίλογους έχουμε χορτάσει και κουκουλοφόρους και στρατους κατοχής.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ karenin 18/01/2010 23:47:25

   Η απαντηση βεβαια που θα σου δωσουν δεξιοι εθνικιστες και αριστεροι αντιιμπεριαλιστες ειναι οτι η Γερμανια κερδιζει περισσοτερα απο τις πωλησεις προιοντων της λογω της μη υπαρξης δασμω και της υπαρξης δασμων με τριτες χωρες.
   Φυσικα εκεινο που δε λενε ειναι οτι πολλα απο τα οποια αγοραζουμε απο τους Γερμανους ειναι βιομηχανικα αγαθα που ετσι και αλλιως απο καποιον αλλο θα τα παιρναμε -Ιαπωνια,Αμερικη κλπ. και αρα θα πρεπει να κανουμε ερευνα να δουμε ποια επι πλεον αγαθα που σε καμμια περιπτωση δεν θα αγοραζαμε απο τριτους παιρνουμε.
   Οσο για τις ενοχες ξερεις οτι οποιος ψηφισε Ντορα θεωρειται υποπτος γερμανοφιλιας.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ karenin 18/01/2010 23:51:07

   εγώ ψυχραιμία δεν σε θεωρώ ύποπτο γερμανόφιλο, for whatever it is worth it.

  • anonymous avatar
   anonymous @ karenin 19/01/2010 00:08:22

   ψυχραιμια

   εκείνο όμως που εσύ δε λες είναι ότι μετά το 81 διαλύθηκε η βιομηχανική παραγωγή και αναγκαζόμαστε να εισάγουμε Γερμανικά.
   Εκείνο επίσης που δε λες είναι ότι θα αγοράσω από όπου γουστάρω και από αυτόν που αγοράζει και δικά μου προϊόντα. Και οι Γερμανοί δεν αγοράζουν και μας θεωρούν και κρετίνους.

 14. parsifal avatar
  parsifal 18/01/2010 23:54:37

  Κλασσικό ελληνορθόδοξο αντι-ευρωπαικό παραλήρημα...Δεν φταίει ο ραγιαδισμός μας, δεν φταίει η ανατολίτικη κουτοπονηριά, δεν φταίει οτι εθνική κουλτούρα είναι ...ο καραγκιόζης, φταίνε οι Γερμανοί, πάντα οι Αμερικάνοι και κάπου στο βάθος δεν μπορεί, θα είναι και τα πρωτόκολλα των σοφών της Σιών !
  Περαστικά !

 15. karenin avatar
  karenin 18/01/2010 23:59:57

  Πήραμε πακέτα δισ. απο κοινοτικά προγράμματα, πήραμε 300δισ. δανεικά,
  και συνεχίζουμε να πουλάμε καφέδες σουβλάκια πίτσες ο ένας στον άλλο.
  Κατά τα άλλα μας φταίνε οι Γερμανοί.

  • donaE avatar
   donaE @ karenin 19/01/2010 00:19:03

   Οτι επιδοτειται ειναι για να βγει απο την αγορα.Φουσκωνει τοσο πολυ το κοστος που τελικα ειναι ασυμφορο.Δεν ηταν για καλο.
   Επιπλεον υπαρχει και το θεμα με την ανταγωνιστικοτητα μας.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ karenin 19/01/2010 00:20:32

   не товарищ Карени, δεν φταίνε οι Γερμανοί για αυτό. Φταίει η παιδεία που έφτιαξε το Πασόκ το 1981, η ατελής έως περίεργη κυβέρνηση Μητσοτάκη, η συνέχιση της πασοκικής παιδείας μετά τον Μητσοτάκη, οι αξίες που έφερε το Mega και ο Antenna και οι λοιποί. Για την κυβέρνηση του ΚΚ τι να πω...

   Παιδεία και αξίες. Και οι άνθρωποι που τις διαμόρφωσαν. Αλλά αν φταίει ένα πράγμα είναι η πασοκοποίηση του Ελληνα το 1981. Για την οποία υποθέτω φταίει η χούντα, δηλαδή ο Μητσοτάκης, δηλαδή το παλάτι και ο "παράγων" και η ΕΡΕ... Κάτσε... φταίει η ΕΡΕ ή τα είχε βροντήξει? Πάντως αυτά φταίνε.

   Εμείς οι προδότες πουλημένοι.

   Αλλά είχαμε ποιητές

 16. Vrennus avatar
  Vrennus 19/01/2010 00:08:12

  Ρε συ Φάκτορα, είπαμε να αναδημοσιεύεις διάφορα, αλλά τούτο ΄δώ πάλι...
  ΕΛΕΟΣ!!!!

  (...και φυσικά το ότι ο τύπος αναφέρεται σε κάποιον ...Μαρξ Βέμπερ - ξέχασε τον Καρλ Μαξ - είναι το λιγότερο)

 17. Μάρκο Τ avatar
  Μάρκο Τ 19/01/2010 00:10:45

  Αδυνατώ να κατανοήσω όλο αυτό το αντιγερμανικό μένος. Μπορεί κανείς να προσάψει πολλά στη γερμανική κουλτούρα, μπορεί κανείς να προσάψει πολλά - και δικαίως - στο παρελθόν της Γερμανίας, αλλά νομίζω ότι οφείλει να αναγνωρίσει και τη συμβολή της χώρας αυτής στον παγκόσμιο πολιτισμικό χάρτη. Την καθοριστική συμβολή της, θα έλεγα.
  Αλήθεια, ο συντάκτης του κειμένου έχει ακροαστεί ποτέ του - δεν λέω "ακούσει" - Μπαχ;
  Mήπως θα πρέπει να κοιταχτούμε λίγο στον καθρέφτη για τα σημερινά μας χάλια; Ας υποθέσουμε ότι οι άλλοι μας μισούν και μας υπονομεύουν. Εμείς τη δουλειά μας την κάνουμε σωστά ως χώρα, ως κράτος, ως λαός;

  Οσοι έχουν διαβάσει σχόλιά μου εδώ, ξέρουν ότι δεν έχω αποκρύψει ποτέ την ορθόδοξη χριστιανική μου ταυτότητα. Δεν μπορώ όμως να έχω παρωπίδες και να αναζητώ τις ευθύνες μου διαρκώς έξω από εμένα, έξω από τη χώρα μου. Στο κάτω-κάτω, αυτή η μετάθεση ευθυνών δεν δηλώνει καν χριστιανικό ήθος.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Μάρκο Τ 19/01/2010 09:28:22

   Δε νομίζω ότι εννοεί τελικά τη γερμανική κουλτούρα που παραπέμπει στη μουσική, στην ποίηση, στη λογοτεχνία, όπου αναμφισβήτητα έχουν δώσει μεγαλειώδη έργα οι γερμανοί.
   Μάλλον τη γερμανική κοσμοθεώρηση εννοεί.

 18. Longobardus avatar
  Longobardus 19/01/2010 00:43:44

  Αναρωτιέμαι προς τι η ιδεοληπτική αυτή προσέγγιση των πραγμάτων;;;!!!
  Οι Γερμανοί εργάζονται. Στη φάμπρικα, στο χωράφι, στο ποιμνιοστάσιο.... Δεν διαβιούν λάθρα επιδοτούμενοι από καφενείο εις καφενείον!
  Η εύκολη ελλαδική γραικύλικη λύση: Κατασκευή ανθελληνικών κέντρων, σενάρια συνομωσιολογίας και δε συμμαζεύεται. Ο τέλειος αποπροσανατολισμός.

  • anonymous avatar
   anonymous @ Longobardus 19/01/2010 01:10:55

   Αυτές τις απόψεις τις έχουμε αντικρούσει κατ επανάληψη στα σχόλια. Να τα διαβάζεις πιο προσεκτικά.
   Η Ελλάδα είναι ένα μικρό κράτος. Έχει μια διαφορά με τη Γερμανία στα οικονομικά. Κατ επανάληψη έχει σημειωθεί ότι η ΕΕ μας κάνει ζημιά γιατί μας διάλυσε την παραγωγή και συνεχίζει να τη διαλύει
   Ο άλλος παράγων με τον οποίο έχουμε διαφορές είναι ο Αγγλοαμερικανικός. Εκεί οι διαφορές άπτονται της εθνικής κυριαρχίας.
   Με Γάλλους Ρώσσους έχουμε ένα θέμα με το ότι όποτε τους συμφέρει μας το παίζουν φίλοι και όποτε δεν τους συμφέρει μας αδειάζουν οπότε δεν τους εμπιστευόμαστε.

 19. karenin avatar
  karenin 19/01/2010 00:51:03

  Nαί σύντροφε archaeopteryx, είχαμε όντως ποιητές. Αισθητική δεν είχαμε
  για να τους απολαύσουμε. Οπότε δεν αποκτήσαμε ποτέ και ηθική.
  Για αυτό καμιά φορά λέω, ισως πάλι μια κάποια λύση θα ηταν η δικτατορία της συνείδησης...

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ karenin 19/01/2010 01:04:21

   το "ελευθερία ή θάνατος" ακούγεται πολύ κλισέ... ε;

 20. karenin avatar
  karenin 19/01/2010 01:06:16

  Οχι, απλώς πολυ μεταφυσικό, και ηρωικό.

  • Νικόλας avatar
   Νικόλας @ karenin 19/01/2010 01:10:07

   άσχετο αλλά και το εθνικό motto των Σκοπίων είναι το ίδιο με το δικό μας...μα και αυτό μας πήραν πλέον;;;

  • Ένας Τυχαίος avatar
   Ένας Τυχαίος @ karenin 19/01/2010 01:10:08

   Εχεις να προτείνεις κάτι πρακτικό ή είσαι από αυτούς που μόνο να κρίνουν ξέρουν;

   Τουλάχιστος έχεις προσπαθήσει εσύ προσωπικά;

   Ακόμα έχουμε.....ελπίδα....

 21. Ένας Τυχαίος avatar
  Ένας Τυχαίος 19/01/2010 01:19:06

  Ολες οι ερμηνίες είναι αποδεκτές για μένα.

  Μπράβο μας. Είμαστε πολύ καλοί αναλυτές, παρατηρητές, κριτικοί και πανέξυπνοι, αλλά μόνο στη ΘΕΩΡΙΑ.

  Κάποιοι άλλοι π.χ. οι Γερμανοί είναι πολύ καλοί στη ΠΡΑΞΗ.

  Εμείς οι Ελληνες πότε θα προχωρήσουμε από τη θεωρία στη πράξη;

 22. Giorgos_T avatar
  Giorgos_T 19/01/2010 01:25:23

  Το 1981 η Πορτογαλία και η Ισπανία ήταν μια "έρημη Χώρα" σε σχέση με την Ελλάδα.

  Παρόλα τα προβλήματα τους όμως, μας πέρασαν. Και δεν έγιναν εξαρτημένα κράτη.

  Και οι ισπανοί είχαν εμφύλιο, και οι Ισπανοί είχαν θανάτους -πιο πολλούς από εμάς- και οι Ισπανοί είχαν Χούντα. Επίσης, και οι Ισπανοί είχαν μετανάστευση, από τη Θάλασσα, με πίεση από την αφρικανική πείνα.

  Και ... οι Ισπανοί νομιμοποιούν μετανάστες, χωρίς να χρειαστεί να βγάλουν από τα ρούχα της τη Διεθνή Αμνηστία, ούτε να καταφεύγουν σε μέτρα εξιλέωσης* -αλλά όχι ενσωμάτωσης- που θα πυροδοτήσουν τη λαθρομετανάστευση.

  Αλλά οι Ισπανοί έχουν και μια κουλτούρα και μια πολιτική ευελιξία, να μην ξεχνιόμαστε.

  Τώρα γιατί δέχονταν πρωθυπουργό τον Αθναρ που στήριξε τον πόλεμο στο Ιρακ, αυτό με προβληματίζει.Μάλλον έχει και γερές ρίζες το σκιάχτρο του Φράνκο, μετά από 40 χρόνια...

  Η Αλβανία γίνεται μέλος της ΕΕ ΤΟ 2014.

  Από τα 200 - 250.000 παιδιά που θα πάρουν την ιθαγένεια, τα 130 -160.000 είναι αλβανικής καταγωγής και τα 45.000 έχουν ήδη ευρωπαϊκή υπηκοότητα της Δυτικής Ευρώπης. Η μικρή ομάδα παιδιών που μένει, μπορεί να προστατευτεί εξαιρετικά με αληθινά μέτρα και ρυθμίσεις, χωρίς η χώρα να γίνει πόλος έλξης λαθρομεταναστών και να ανακυκλώνει έτσι τον τροχό του πόνου που συντηρείται από την εκμετάλλευση των λαθρομετανστών από τα κυκλώματα όπλων και ναρκωτικών πριν στην Ελλάδα.

  Υ.Γ.: Ως τώρα το 95% των λαθρομεταναστών από την Ασία είναι άντρες.

  Η οδοός του πόνου των γυναικών που παραπλανημένες θα ξεκινήσουν, αρχίζει μόλις ψηφιστεί ο νέος νόμος.

  Το κρίμα στο λαιμό αυτών που τυφλώνονται από την ιδεοληψία.

 23. karenin avatar
  karenin 19/01/2010 01:34:43

  Μια άλλη πρακτική λύση θα ηταν, μικρότερα ποσοστά στα μεγάλα κόμματα ώστε να εξαναγκασθουν σε κυβερνητικές συνεργασίες με μικρότερα.
  Για αρχή θα γλυτώναμε απο την κατάρα του μονοκομματικού κράτους, και την ύποπτη πολιτική επιδίωξη για το κράτος λάφυρο.Πιθανόν και ο φόβος να φύλαγε τα ερμα.

  • Ένας Τυχαίος avatar
   Ένας Τυχαίος @ karenin 19/01/2010 01:43:26

   Ωραία είναι μια καλή άσκηση να ψάχνουμε τα "τι".
   Εφόσον βρούμε τα "τι", μετά θα πάμε στα "πως".

   Αυτή τη στιγμή είμαι όλη στο "έτσι" τα μάθαμε, "ετσι" τα βρήκαμε, "ετσι" το βλέπω εγώ, "έτσι","έτσι","έτσι",........

   Με τα "ετσι" κάνουμε μια τρύπα στο νερό και γινόμαστε μέρος ενός γενικού σχεδίου.....

  • Y. avatar
   Y. @ karenin 19/01/2010 01:48:04

   Ναι, όπως τα λες! Και θα είχαμε από τη μια τους Αδώνιδες και το λοιπό κακό συναπάντημα, και από την άλλη τις Βαλιανάτισες και Τρεμοπουλέους, να το παίζουν ανέξοδα παραεξουσίες, εν τη εξουσία.
   Τα μεγάλα κόμματα βασίζονται διαχρονικά, σε αρχές. Άλλο αν τα άτομα που συμμετέχουν και τα υπηρετούν, παρεκτρέπονται των αρχών αυτών. Απάντηση σ’ αυτό το πρόβλημα? “Αναζητήστε τον άνθρωπο”!

 24. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 19/01/2010 09:31:43

  εξαιρετικό το γραφικό με τη gothic ατμόσφαιρα των ουρανοξυστών

 25. man8os avatar
  man8os 19/01/2010 13:58:29

  Μια Ευρωπαικη Γερμανια συνεπαγετε μια Γερμανικη Ευρωπη, Μια αντιευρωπαικη Γερμανια συνεπαγετε τον 4ο Παγκοσμιο πολεμο...
  Διαλεγετε και περνετε. Αν και εγω πιστευω οτι μια διαρχια ταιριαζει καλυτερα στην Ευρωπη γιατι κραταει καποιες ισσοροπιες. Ευρωπαικη Γερμανια και Γαλλια που θα συνδεονται με φιλικα αισθηματα ειναι ισως το καλυτερο στο οποιο εχουμε να ελπιζουμε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.