#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/03/2013 19:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο ασκός του Αιόλου στην Ευρώπη άνοιξε για τα καλά



Ο ασκός του Αιόλου στην Ευρώπη άνοιξε για τα καλά και δεν ξέρουμε αν αποτελεί πολιτική επιλογή της Γερμανίας, ωστόσο, φαίνεται να μπαίνουμε σε ένα νέο πανευρωπαϊκό κύκλο οικονομικής κρίσης.

Ασφαλώς οι αναταράξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία δεν ευνοούν την Ελλάδα αφού ένας γύρος ύφεσης θα επηρεάσει ασφαλώς και τα δημόσια οικονομικά της χώρας. Ωστόσο, αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, αποδεικνύεται ότι αν δεν είχαμε πάρει μέχρι τώρα 200-300 δισ. ευρώ, εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης, θα είχαμε καταρρεύσει προ πολλού. Σε όλες τις χώρες τα προβλήματα είναι τεράστια και πλην της Γερμανίας είναι θέμα χρόνου να «σκάσουν» ανεξέλεγκτες βόμβες.

Στην Ιταλία εδώ κι ένα μήνα επικρατεί ακυβερνησία ενώ τα προβλήματα στην οικονομία μεγεθύνονται. Κανείς δε γνωρίζει πότε και με ποια μορφή θα σχηματιστεί κυβέρνηση με πιο πιθανό ενδεχόμενο τη νέα προσφυγή στις κάλπες. Σήμερα το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών άντλησε 6,910 δισ. ευρώ – πλησιάζονταν τον μέγιστο στόχο των 7 δισ. ευρώ – σε δημοπρασία πενταετών και δεκαετών ομολόγων. Η απόδοση του 3,65% στο πενταετές, όμως, ήταν η υψηλότερη από τον περασμένο Οκτώβριο όταν είχε διαμορφωθεί στο 3,80%. Δείγμα της οικονομικής κατάστασης και της αβεβαιότητας για το μέλλον.

Στη Γαλλία η οικονομία είναι ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Ήδη σήμερα ανακοινώθηκε ύφεση 0,3% και έπεται συνέχεια. Ο δε «εξαφανισμένος» Φρανσουά Ολάντ έχει ποσοστά δημοφιλίας που θυμίζουν... Σιβηρία και πολλοί βάζουν στοίχημα πόσο θα αντέξει ο Σοσιαλιστής πρόεδρος που εξελέγη με την ελπίδα να μη γίνει το σκυλάκι της Μέρκελ αλλά διέψευσε τις προσδοκίες.

Στην Ισπανία αναθεωρήθηκε η πρόβλεψη για το έλλειμμα από 6,7% σε 6,98% και χωρίς να περιλαμβάνονται τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση Ραχόι πρέπει να ανακοινώσει νέα μέτρα. Θα αντέξει, όμως ή μπαίνουμε σε κύκλο πολιτικών εξελίξεων;

Στη Βρετανία ανακοινώθηκε ότι οι τράπεζες πρέπει να βρουν περί τα 25 δισ. λίρες μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο προκειμένου να ενισχυθούν και να είναι υγιείς.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στις μεγαλύτερες οικονομίες, πανευρωπαϊκά τα στοιχεία για το λιανεμπόριο και την κατανάλωση δείχνουν μεγάλη πτώση αφού ο κόσμος προφανώς δεν μπορεί να ξοδέψει.

Ήρθε και η περίπτωση της τρόικας καθώς και οι ερασιτεχνισμοί των γραφειοκρατών σχετικά με το κούρεμα των καταθέσεων και δημιουργήθηκε ένα κλίμα ανασφάλειας που είχαμε καιρό να δούμε.

Όλα τα παραπάνω οδήγησαν σε μεγάλη πτώση το Χρηματιστήριο στην Αθήνα αλλά και στις άλλες αγορές, ενώ αρνητικά θα κινηθεί και η Wall ενώ το ευρώ έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο σημείο από το Νοέμβριο.

Το ερώτημα είναι που πάει η Ελλάδα μέσα στην τρικυμία. Η κατάσταση είναι δύσκολη καθώς η τρόικα που έρχεται στις 3-4 Απριλίου, φαίνεται να επιμένει στη σκληρή δημοσιονομική πολιτική και να ζητά μέτρα και χαράτσια. Άλλωστε, όπως ανακοινώθηκε τα ληξιπρόθεσμα χρέη το πρώτο δίμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 1,3 δισ. ενώ 1 στους 5 επαγγελματίες δεν κάνει δήλωση ΦΠΑ. Είναι θέμα χρόνου, λοιπόν ο εκτροχιασμός των εσόδων αφού η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει φτάσει στο χαμηλότερο σημείο.

«Μαύρα», λοιπόν, τα σύννεφα πανευρωπαϊκά και ήδη οι πρώτες μπόρες έρχονται.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Συριζαλβανία του Χότζα avatar
  Συριζαλβανία του Χότζα 27/03/2013 20:02:08

  Όταν τα βάλεις όλα μαζί χάνεις τη μπάλα.
  1) Ιταλία: το 2011 δανειζόταν με 7% και τώρα 3,65% με τεράστια πολιτική αβεβαιότητα
  2) Γαλλία: όταν εφαρμόζεις πακέτο λιτότητας 30 δις που προέρχονται από 20 δις επιπλέον φόροι και 10 δις μείωση δαπανών αυτά είναι τα αποτελέσματα των σοσιαλιστικών συνταγών εξορθορθολογισμού ελλειμμάτων.Και μερικοί γραφικοί μιλούν ακόμα για νεοφιλέλευθερες πολιτικές. Αυτά να τα βλέπουμε στην Ελλάδα που 3 χρόνια αυξάνουν φόρους αντί να μειώνουν δαπάνες για να συντηρήσουν το τεράστιο κράτος. Πάντως για φέτος είχε προϋπολογιστεί μηδενική ανάπτυξη αλλά και το 0,3% ύφεση για τέτοιο πακέτο λιτότητας δεν είναι καθόλου απογοητευτική εξέλιξη.
  3) Χρηματιστήρια: Ελεγχόμενες απώλειες για το μέγεθος των δηλώσεων Ντάισελμπλουμ και Μπαρνιέ
  Η Ευρωζώνη σαφώς δε βρίσκεται σε μια περίοδο ακμής αλλά καμία σχέση με τον πανικό στα τέλη του 2011. Όλο το 2012 βγήκε πολύς αέρας από τη φούσκα των προηγούμενων δεκαετιών και στο πρώτο εξάμηνο του 2013 επιχειρείται να βγει περισσότερος. Άλλωστε οι αναλύσεις στα τέλη του 2011 για το 2012 ήταν κόλαφος για την ευρωπαϊκή οικονομία και φυσικά δεν επιβεβαιώθηκαν.

 2. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 27/03/2013 21:43:04

  Πριν δύο-τρεις μέρες είχα απαντήσει σε σχόλιο κάποιου και ανέφερα πως δεν είναι μόνο η Κύπρος στόχος ως χώρα-πλυντήριο, αλλά όλοι οι φορολογικοί παράδεισοι. Εϊχα γράψει επί λέξει "πως θα ακολουθήσουν και άλλοι" ...είχα φέρει ως παράδειγμα την κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου στην Ελβετία, το κλείσιμο ιστορικής Ελβετικής τράπεζας, την κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου στα νησιά Cayman, και μετά η Κύπρος....και πριν αλλέκτωρ λαλήσει τρεις προέκυψε το Λουξεμβούργο...όποιοι παρακολουθούσαν διάφορα παγκόσμια συνέδρια, σχετικά με τη Δικαιοσύνη, από το 2010, αντιλαμβάνονται τί λέω...και το είχαν καταλάβει....αυτοί οι φορολογικοί παράδεισοι, για κάποιους, είναι συνδεμένοι με...τσίίίίζζζζζζζ

  Να αντιλαμβάνεστε τί γράφω (ακόμη και σε αυτά που σβήνετε)...
  Προσωπική μου γνώμη: οι εγχώριοι πλυντηριάδες θα νοιώσουν το μακρύ χέρι του (παγκόσμιου) νόμου...δεν θα έχουν που να κρυφτούν...

  Απορία:
  τελικά με αυτό: http://www.kourdistoportocali.com/articles/19478.htm
  γιατί δεν ξανα-ασχολήθηκε κανείς;;;;
  Χμμμμμμμ....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.