#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/06/2010 00:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο αργός και σταθερός δρόμος του Πεκίνου προς την παγκόσμια κυριαρχίαΘα έχετε ακούσει πως η Κίνα, στη προσπάθειά της να αποκτήσει πρόσβαση σε φυσικούς πόρους, χαλάει τα σχέδια των διάφορων καλοθελητών, μετατρέποντας μερικά από τα πιο εύθραυστα κράτη του πλανήτη σε σταθερές και πλούσιες χώρες. Όλοι μα όλοι, ακόμη και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά και ο ίδιος ο  Bono, μέμφονται τη Κίνα και προειδοποιούν πως όσες χώρες δέχονται τη κινεζική οικονομική βοήθεια θα υποφέρουν.

Μερικοί μάλιστα, όπως ο οικονομολόγος της Ζάμπια Bob Sichinga, κατηγορούν τη Κίνα πως «βιάζει» την Αφρική προκειμένου να αρπάξει τους φυσικούς της πόρους. Το πρόβλημα είναι πως οι  μέχρι σήμερα ανάλογες προσπάθειες της Δύσης δεν είχαν κανέναν απτό αποτέλεσμα. Ενώ οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι γκουρού «κατηχούν» τους Αφρικανούς ηγέτες για τα πλεονεκτήματα της χρηστής διοίκησης και της διαφάνειας, οι Κινέζοι μηχανικοί κατασκευάζουν δρόμους που οδηγούν στα θέρετρα των Αφρικανών δικτατόρων.

Κάτι λιγότερο γνωστό είναι και ο ρόλος κρατών όπως η Βραζιλία, το Καζακστάν, η Νιγηρία, η Βενεζουέλα κ.ά. στο διεθνές διπλωματικό παιχνίδι του Πεκίνου. Εδώ και δεκαπέντε περίπου χρόνια, και ενώ κανένας στη Δύση δεν έδινε προσοχή, οι Κινέζοι κατάφεραν να συσπειρώσουν μια ομάδα κρατών που υπερψηφίζει τις θέσεις τους στα διάφορα διεθνή φόρα. Η ομάδα αυτή θυμίζει  κάπως το σοβιετικό μπλόκ της εποχής του ψυχρού πολέμου, μόνο που το σημερινό εστιάζει σε οικονομικά και εμπορικά ζητήματα αντί για ζητήματα ασφάλειας.

Η κινεζική αυτή προσέγγιση μοιάζει μέχρι στιγμής αποτελεσματική. Ένα κλασικό παράδειγμα είναι και επιτυχία της Κίνας να απομονωθεί διπλωματικά η αντίπαλός της Ταϊβάν. Κράτη όπως η Σενεγάλη, το Μαλάουι και άλλα, αρνούνται να αναγνωρίσουν τη Ταϊβάν, μετά από οικονομική ενίσχυση αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που τους παραχώρησε η Κίνα. Το 1971 68 κράτη του κόσμου αναγνώριζαν τη Ταϊβάν, σήμερα ο αριθμός αυτός είναι μόλις είναι 23. Ακόμη και ο Παναμάς και η Νικαράγουα, δυο από τις ελάχιστες νοτιοαμερικανικές χώρες που  αναγνωρίζουν επίσημα τη Ταϊβάν, αρνήθηκαν να ψηφίσουν το 2007 υπέρ της ένταξης της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Και όχι μόνο  χτίζει μια σειρά συμμαχιών με κράτη για τα οποία οι ΗΠΑ αδιαφορούν, αλλά η Κίνα έχει αρχίσει να επηρεάζει ή να αλλοιώνει την αφοσίωση κρατών που παραδοσιακά ανήκουν στη δυτική σφαίρα επιρροής. Μπορεί οι ΗΠΑ να μην ανησυχούν ιδιαίτερα, όμως η Κίνα αρχίζει να βλέπει τα κράτη αυτά ως ένα ισχυρό διπλωματικό εργαλείο. Στον ΟΗΕ, η στήριξη προς τις κινεζικές θέσεις αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανέβηκε το 2008 στο 74% από το 50% που ήταν το 2000. 41 χώρες που πάντα ψήφιζαν φιλοδυτικά μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ, τώρα στηρίζουν τη Ρωσία και τη Κίνα.

Η Κίνα χρησιμοποιεί παρόμοια συνταγή και μέσα στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) όπου έχει συστήσει μια άτυπη ομάδα κρατών αρκετά μεγάλη ώστε να μπορεί να υπονομεύει κανονισμούς και αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνεί. Αυτό όμως που επιδιώκει πάνω από όλα είναι η επίσημη αναγνώρισή της ως οικονομία αγοράς. Μια αναγνώριση που θα της προσφέρει άφθονα εμπορικά και οικονομικά πλεονεκτήματα. Οι κινεζικές επιχειρήσεις θα κερδίσουν δισεκατομμύρια αν οι διπλωμάτες τους καταφέρουν να παρακάμψουν τις ΗΠΑ και την ΕΕ που τους κατηγορούν για ελλιπή νομοθεσία στους τομείς των πτωχεύσεων, της πνευματικής ιδιοκτησίας, και του οικονομικού ανταγωνισμού. Ήδη η Αίγυπτος, η Ρωσία, η Νότιος Αφρική, η Βενεζουέλα και άλλα κράτη έχουν αποδεχτεί τον χαρακτηρισμό της Κίνας ως οικονομία αγοράς σε διμερές επίπεδο, με αντάλλαγμα την κινεζική οικονομική εμπλοκή. Ο στόχος τώρα των Κινέζων είναι να μαζέψουν αρκετές αφρικανικές και νοτιοαμερικάνικες ψήφους, ώστε να αποκτήσουν τη προστασία που θέλουν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τέλος, η Κίνα κάνει μεγάλα βήματα με μια ολόκληρη σειρά οργανισμών μικρότερου βεληνεκούς, οι οποίοι δεν προσκαλούν καν την Αμερική ή την ΕΕ στις εργασίες τους. Οργανισμοί όπως είναι οι East Asia Summit, the Forum on China-Africa Cooperation, και ο  Shanghai Cooperation Organization. Σε αυτά τα φόρα, οι Κινέζοι συνδυάζουν το καρότο με το μαστίγιο ενώ τα κράτη μέλη τους έχουν δηλώσει ανοιχτά πως οι Κινέζοι τους προσφέρουν οικονομική βοήθεια προκειμένου να φύγουν από τη Δυτική επιρροή. Αν τα κράτη αυτά δεν υπερψηφίσουν τα κινεζικά αιτήματα ή δεν απέχουν από κάποια ψηφοφορία, ο οικονομικός σχεδιασμός τους κινδυνεύει.

Η Κίνα δεν έχει (προς το παρόν) σκοπό να προκαλέσει τη Δύση οικονομικά ή στρατιωτικά. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ αποτελούν τη βάση της εξαγωγικής της οικονομίας. Όμως δεν θα πρέπει να είμαστε και εφησυχασμένοι. Η Κίνα αποτελεί σήμερα ένα καπιταλιστικό δυναμό, το παράδειγμα του οποίου βρίσκει θαυμαστές και μιμητές σε ολόκληρο το πλανήτη, την ίδια ώρα που περιθωριοποιούνται οι αξίες που χαρακτήρισαν τη πρόοδο στη Δύση τα τελευταία 300 χρόνια.

S.A. (Foreign Policy)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. man8os avatar
  man8os 29/06/2010 01:27:48

  Ειναι πολυ ασταθης η κατασταση.

 2. Ορέστιος avatar
  Ορέστιος 29/06/2010 01:52:36

  Έχουν και αυτοί άλυτα θέματα. Σοσιαλιστικό νοεφιλελευθερισμό (η χαρά του GAP και της Μητσοτάκαινας) που το λένε ακόμα λαϊκή δημοκρατία.

  • Alex avatar
   Alex @ Ορέστιος 29/06/2010 01:54:09

   Η χαρα του οσφυοκαμπτη δλδ...χαχαχαχαχα

   • Ορέστιος avatar
    Ορέστιος @ Alex 29/06/2010 01:59:44

    Πώς λέει το GAP? Οτι έχουμε δημοκρατία. Κάπως έτσι αλλά στο πιο κίτρινο. Με μιλιούνια αρίστους και ακόμη πιο πολλά μιλιούνα αντεξουσιαστες.

   • Alex avatar
    Alex @ Alex 29/06/2010 02:02:40

    Πρωτη φορα βλεπω αντεξουσιαστη οσφυοκαμπτη στην εξουσια!!!!!
    Τι αλλο θα δουμε και τι αλλο θα ακουσουμε θεε μου απο αυτον τον ανθρωπο....Α ρε Κ.Κ μια ζωη θα εισαι καταραμενος γιατι καταφερες να φερεις αυτον τον απιθανο στη εξουσια!!!!!!

   • man8os avatar
    man8os @ Alex 29/06/2010 02:06:08

    Θα κανει αναλογη επιστροφη με αυτη του Θειου.

  • Alex avatar
   Alex @ Ορέστιος 29/06/2010 02:08:22

   Να μας λειπει το βυσσινο αν ειναι να ερθει σαν το θειο πισω τοτε παει να πει οτι πιο πατο η χωρα δεν παει....Ας ξεκοθμπιστει ο εθνικος μας οσφυοκαμπτης το γρηγοροτερο και ας αναλαβει ο Σαμαρας.....και βλεπουμε.....

 3. DOC avatar
  DOC 29/06/2010 01:56:23

  Δεν μας παρατάνε κι αυτοί!

 4. DOC avatar
  DOC 29/06/2010 02:08:47

  Γειά σου ρε Γιώργη μάγκα πρωθυπουργέ,που όταν ήσουν υπουργός παιδείας,η μόμη σου πρόταση ήταν να αποποινικοποιηθεί ο "κουλιανός" (ή "τσιρότο" ή "μπάφος").
  Αλλά δεν χρειάστηκε ρε παλικάρι μου. Με κάθε μπούρδα που πετάς,μαστουρώνει ο κόσμος ούλος!!

  • man8os avatar
   man8os @ DOC 29/06/2010 02:12:25

   Οχι πλεον. Τωρα νιωθει μετατραυματικο στρες.

  • Ορέστιος avatar
   Ορέστιος @ DOC 29/06/2010 02:14:48

   Είδες αν είσαι τόσο ικανός μέχρι που μπορείς να φτάσεις?

   • man8os avatar
    man8os @ Ορέστιος 29/06/2010 02:16:47

    Να μετατρεπεις την γελειοτητα σε δραμα και ταινια τρομου. Το καταφερε ο ΓΑΠ.

   • Ορέστιος avatar
    Ορέστιος @ Ορέστιος 29/06/2010 02:26:33

    Είναι top. Δεν το συζητώ. Κορυφαίο νούμερο.

   • Alex avatar
    Alex @ Ορέστιος 29/06/2010 02:29:04

    Και τι Νουμερο???? χρηματοδοτουμενο!!!!!!!

 5. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 29/06/2010 06:22:09

  'την ίδια ώρα που περιθωριοποιούνται οι αξίες που χαρακτήρισαν τη πρόοδο στη Δύση τα τελευταία 300 χρόνια.'

  Πράγματι η Δύση προόδευσε πολύ τα τελευταία 300 χρόνια: ξεριζωμός εκατομμυρίων ανθρώπων από την ύπαιθρο κι αναγκαστική τους εγκατάσταση στις βιομηχανουπόλεις όπου μετατράπηκαν σε προέκταση των μηχανημάτων στα εργοστάσια και ζούσαν σε σπίτια χωρίς νερό, φως κι αέρα, αποικιοκρατία, ιμπεριαλισμός και αφαίμαξη των λαών των αποικιών, που συνεχίζεται έως σήμερα με πιο πολιτισμένους τρόπους μέσα από διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΠΟΕ, δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι με δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς, η πρώτη επιστημονικά σχεδιασμένη προσπάθεια εξολόθρευσης ολόκληρων φυλών (διαβάστε Μπάουμαν για το Ολοκαύτωμα), υπαρκτός σοσιαλισμός (να 'ναι καλά οι δυτικές νεωτερικές ιδέες ότι οι κοινωνίες μπορούν να σχεδιάζονται και να μεταβάλλονται κατά βούληση), καταστροφή του περιβάλλοντος, αδιαφορία για τη φτώχεια και την εξαθλίωση του μεγαλύτερου μέρους του πλανήτη την ώρα που δισεκατομμύρια ξοδεύονται στη σόου μπιζ ή για να μάθουμε αν ζουν μικρόβια στον Άρη, αποθέωση του καταναλωτισμού ενώ λιμοκτονούν ολόκληρες χώρες, μαζική εξάπλωση των ναρκωτικών, του αλκοολισμού, του εμπορίου λευκής σαρκός και του λαθρεμπορίου όπλων.

 6. lypon avatar
  lypon 29/06/2010 14:12:00

  Σε φιλοσοφικό (και θλιβερό ομολογουμένως) επίπεδο:

  Το post είναι σοβαρότατο και σηκώνει καλή συζήτηση, γιατί μας αφορά ΑΜΕΣΑ, όσο κι αν δε φαίνεται με την πρώτη. Λοιπόν, από τις 15 απαντήσεις, μόνο ΔΥΟ είναι επί του θέματος και οι υπόλοιπες 13 ασχολούνται με την εθνική μας ομφαλοσκόπηση: τα επαρχιώτικα πολιτικά μας, ο Γιωργάκης, ο Αντωνάκς και ο Κωστάκης...

  Μετά απορούμε γιατί τίποτα δεν πάει καλά. Μα, βρε παιδιά, ΕΜΕΙΣ είμαστε ανάξιοι των περιστάσεων, ΕΜΕΙΣ έχουμε τους ηγετες που μας αξίζουνε, ΕΜΕΙΣ δεν ξέρουμε να σεβόμαστε απλά πράγματα, όπως π.χ. ένα post...

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ lypon 29/06/2010 14:27:04

   Πέστα χρυσόστομε...
   Οι διεθνείς εξελίξεις τρέχουν σε πολλαπλά επίπεδα, γεωπολιτικές ανακατατάξεις οριοθετούνται, και ο μέσος Έλλην ομαφαλοσκοπεί μα τα εσωκομματικά και παραπολιτικά της θλιβερής (κομματικής) παράγκας του. Λες και αν έρθει στα πράγματα ο μεν αντί του δε θα αλλάξει κάτι στο ρόλο της χώρας μας...

  • undercover gpr avatar
   undercover gpr @ lypon 29/06/2010 14:35:06

   Συμφωνώ και με τους δυο σας απόλυτα αλλά , κύριοι , πάντα τέτοια νοοτροπία δεν είχε ο λαός μας στην Νεότερη Ιστορία του?

  • tiramola avatar
   tiramola @ lypon 29/06/2010 14:40:56

   Συμφωνώ και με τους τρείς σας και να προσθέσω ότι δεν είναι κακό να μην έχεις άποψη για ένα θέμα και μπορείς απλώς να διαβάζεις σεβόμενος και τον κόπο του αρθρογράφου.

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ tiramola 29/06/2010 15:06:45

    Άλλο αυτό και άλλο να σχολιάζεις άσχετα ζητήματα σε κάποιο πόστ.

   • tiramola avatar
    tiramola @ tiramola 29/06/2010 15:10:44

    Σωστό!
    ..σεβόμενος και τον κόπο του αρθρογράφου σχολιάζοντας για άσχετα ζητήματα σε σχέση με το ποστ.

 7. antiathlitikos avatar
  antiathlitikos 29/06/2010 16:15:58

  Πρώτα-πρώτα να ευχαριστήσουμε τον strange που απέδωσε εδώ το εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό άρθρο.

  Κάθε δυτική προσέγγιση για την Κίνα ενέχει εξ ορισμού τη μονομέρεια της δυτικής σκοπιάς, που εξακολουθεί να αγνοεί πολιτισμικά την μοναδικότητα και την ιδιαιτερότητα του αναλυόμενου και να επιδιώκει να τον εντάξει σ΄ένα προκαθορισμένο διεθνές σχήμα.

  Ακόμη και έτσι ωστόσο φαίνεται ότι δεν είναι ασήμαντο να εντοπίζει κανείς ότι η μεγάλη σημερινή δύναμη της Κίνας είναι η συνισταμένη τριών βασικά συνιστωσών. Δύο «γνωστών», δηλ.

  - Του μεγάλου πληθυσμού της, που για πρώτη φορά στην ιστορία χρησιμοποιείται εντατικά ως παραγωγική δύναμη και μάλιστα «εξαγώγιμη»
  - Της βαθιά ριζωμένης φιλοσοφίας της υπομονής και της «ήρεμης» δράσης

  και μιας «νέας» τρίτης, που συνίσταται στη συνειδητοποίηση ότι ήρθε η σειρά της, μια συνειδητοποίηση που πηγάζει από τη χειροπιαστή διαπίστωση ότι οι μεγάλες και ανεπτυγμένες χώρες (οικονομικοπολιτικά ιμπεριαλιστικές μέχρι τούδε) είτε από συμφέρον είτε από εσωτερική έκπτωση της «εκχωρούν» αφελώς το δικαίωμα να παράγει αντ΄αυτών.

  Η πρώτη συνιστώσα αλλάζει άρδην την αντίληψη των «άλλων» για την υποτέλεια: αφ΄ης στιγμής στρατιές Κινέζων υλοποιούν τις υποδομές μιας τρίτης χώρας η εκμετάλλευση του παραγωγικού της πλούτου δεν προσλαμβάνεται αρνητικά, αφού δε βιώνεται σε πρώτο επίπεδο, άμεσα, από τους απανταχού ιθαγενείς και ως εργασιακή καταπίεση.

  Η δεύτερη συνιστώσα λειτουργεί για τους άλλους εφησυχαστικά και από την ιστορική σκοπιά, αφού η Κίνα δεν έχει επιδείξει μέχρι τούδε την, γνωστή στον πάλαι ποτέ τρίτο κόσμο, δυτικού τύπου αποικιακή επιθετικότητα, ενώ και το αντίτιμο που ζητείται σ΄αυτή τη φάση είναι μια πολιτική υποστήριξη σε διεθνείς οργανισμούς και όχι η εγκατάσταση πολεμικών βάσεων ή η σύμπηξη στρατιωτικών συμμαχιών.

  Η τρίτη συνιστώσα έχει τον πιο σημαντικό ίσως αντίκτυπο: η εθνική κυριαρχία των αφρικανικών χωρών πάνω στις πλούσιες πρώτες ύλες τους δε λειτουργεί (τουλάχιστον ακόμη) όπως η αντίστοιχη που αφορά το πετρέλαιο, ακριβώς γιατί η Κίνα, όντας σήμερα η μόνη χώρα που ουσιαστικά παράγει στον «βρώμικο» δευτερογενή τομέα (μεταλλουργία), χωρίς να διαθέτει δικές της πρώτες ύλες, αντιπροσωπεύει ούτως ή άλλως γι αυτούς τον μοναδικό εν δυνάμει «πελάτη» τους.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ antiathlitikos 29/06/2010 16:22:20

   Πάντα ευγενικός και πάντα αναλυτικά οξυδερκής αντιαθλητικέ. Θένκς.

 8. μικρός οδυσσέας avatar
  μικρός οδυσσέας 29/06/2010 16:37:40

  Γιασάν του μάγκα τράκτορα που μας κταρτίζει για τα περί της παγκοσμίου σκακιέρας ενδιαφέροντα παίγνια

 9. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 29/06/2010 22:31:11

  Πέρα από τις ενδιαφέρουσες ¨φιλοσοφικού τύπου προσεγγίσεις¨ για το τι είναι και τι σημαίνει σήμερα η Κίνα στην ¨παγκόσμια σκακιέρα¨ , θα προχωρήσω στην αναδημοσίευση μιας ¨ρηχής¨ και ¨τετριμμένης¨ άποψης που κατέθεσα στο :
  http://www.antinews.gr/?p=51794 , σχετικά με το πως πρέπει να αντιμετωπίσουν οι λαοί και οι εργαζόμενοι του μητροπολιτικού κέντρου την νεοιμπεριαλιστική πολιτική εμπορικού ¨ντάμπιγκ¨ της Κινεζικής ¨κομμουνιστικής¨ Νομενκλατούρας .

  Τα ¨νέα τζάκια¨ του ¨κομμουνισμού¨ -χωρίς ελευθερία , δημοκρατία και ανθρώπινα- εργασιακά δικαιώματα-ΠΟΥ ΤΟΝ ΖΗΛΕΥΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΣΤΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ¨ΡΕΑΛΙΣΜΟ¨ ΚΑΙ ΤΙΣ ¨ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ¨ ,

  ¨ Τυχαίο ( ; ) - Δεν νομίζω ¨ !  Απόσπασμα :
  ----------


  Σε αυτόν τον παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό καταμερισμό εργασίας συμμετέχει σήμερα και ο Κρατικός καπιταλισμός της Κίνας ( ¨Σοσιαλιστική Οικονομία της Αγοράς¨ ).

  Η επιθετική της πολιτική ¨ντάμπιγκ¨ στο παγκόσμιο εμπόριο με την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων της ( που υποστηρίζεται από τον μητροπολιτικό ιμπεριαλιστικό καπιταλισμό – μέσω του Π.Ο.Ε- επειδή τους επιτρέπει να κάνουν επενδύσεις με τεράστια κέρδη στην ίδια την Κίνα ) ΘΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ – ΑΣΙΑΣ- ΑΦΡΙΚΗΣ ΚΑΙ Ν.ΑΜΕΡΙΚΗΣ για πολιτικές δασμών , ακόμα και για μορφές εμπορικών συναλλαγών με την μέθοδο του ¨κλήρινγꨔ.

  Σε κανέναν ¨καυμένο¨ άνθρωπο της απανταχού αντικομουνιστικής Κινεζικής ομογένειας δεν οφείλει ο ελληνικός λαός να δίνει άδεια για να ανοίγει τα παραμάγαζα του δίπλα στα σκληρά φορολογούμενα ελληνικά για να πουλάνε πουκάμισα μ΄ένα ευρώ και μπουφάν με τρία και στην συνέχεια… να παίζουν τα κέρδη τους στα ελληνικά καζίνα που τα έχουν κατακλύσει τελευταία παίζοντας δεκάδες χιλιάδες.

  Το ίδιο ισχύει και για το παραεμπόριο ¨καταφρονημένων και κολασμένων ¨ άλλων εθνικοτήτων. Στο ¨καπιταλιστικό τους όνειρο¨ δεν έχει καμία υποχρέωση αλληλεγγύης ο δημοκρατικός ελληνικός λαός , θυσιάζοντας μάλιστα τις κοινωνικές του και εργασιακές κατακτήσεις .

  http://www.antinews.gr/?p=51794

 10. lypon avatar
  lypon 30/06/2010 09:17:10

  Γεγονός είναι πως η Κίνα επεκτείνεται όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Και πως η Ευρώπη έχει ένα μαλακό (και ξέφραγο!) υπογάστριο που λέγεται Ελλάδα. Και κάθε πολίτης που ακόμα λειτουργεί ως τέτοιος και όχι ως φερέφωνο βλέπει τη διείσδυση.

  Το πρόβλημα ως χώρα είναι αν θα εκμεταλλευτούμε το δικαίωμα εισόδου που παραχωρούμε. Αν θα το εκμεταλλευτούμε εποικοδομητικά, δηλαδή. Δεν ξέρω πως γίνεται αυτό αλλά είμαι σίγουρος οτι γίνεται. Μέχρις στιγμής πάντως, βλέπω μόνο σπασμωδικά ξεπουλήματα.

  Και υπάρχει σαφέστατη κοινωνική διάσταση. Οι Κινέζοι κλείνουν επιχειρήσεις, δημιουργούν μαγαζιά και στο τελευταίο χωριό που μπορεί στοιχειωδώς να στηρίξει μαγαζάκι, με την απέραντη ανοχή της πολιτείας και των ελεγκτικών μηχανισμών. Δεν κρατάνε ωράριο, δεν κόβουν αποδείξεις και κλείνουν τα αντίστοιχα ελληνικά μαγαζιά.

  Τι διάολο κάνουμε ως χώρα;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.