#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/10/2010 13:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο αντιθεσσαλονικιώτικος ρατσισμός και η αθηναϊκή εσωτερική αποικιοκρατίαΌλοι μας σοκαριστήκαμε και θυμώσαμε με το γνωστό, χυδαίο εξώφυλλο του γερμανικού περιοδικού «Focus», που έδειχνε την Αφροδίτη τής Μήλου να έχει αναγεννήσει ένα από τα δύο κομμένα χέρια της σαν να ήταν σαλαμάνδρα, και να μας δείχνει το μεσαίο δάχτυλο.

Σοκαριστήκαμε και θυμώσαμε, αλλά όχι με το κιτς του εξώφυλλου, που ήταν προσβλητικό για την αισθητική κάθε ανθρώπου, και κυρίως των Γερμανών.

Σοκαριστήκαμε και θυμώσαμε με το κείμενο του «Focus», επειδή ούτε λίγο ούτε πολύ, προσπαθούσε να μας πείσει ότι για τα δεινά τής Ελλάδας φταίει το DNA των Ελλήνων. Ότι, δηλαδή, η διαφθορά, η απατεωνιά, η κλεψιά, η ατιμία, η ψευτιά, είναι χαρακτηριστικά τής «ράτσας» των Ελλήνων, ιδιότητες με τις οποίες αναπόφευκτα γεννιόμαστε.

Σοκαριστήκαμε και θυμώσαμε επειδή το «Focus» αντιμετώπιζε έναν ολόκληρο λαό με τρόπο απροκάλυπτα και πρωτόγονα ρατσιστικό.

Βλέποντας και νιώθοντας τη δίκαιη αγανάκτηση των Ελλήνων εναντίον τού «Focus», δεν μπόρεσα να μη φέρω στο μυαλό μου έναν άλλο ρατσισμό, έναν ρατσισμό που καλλιεργείται επιμελώς εδώ και 10-15 χρόνια εναντίον τής πόλης μας, της Θεσσαλονίκης.

Τι υποστηρίζει, λοιπόν, αυτός ο ρατσισμός;

Ο αντιθεσσαλονικιώτικος ρατσισμός υποστηρίζει ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια κοινωνία μονοκόμματη, χωρίς συνιστώσες και τάσεις, που χαρακτηρίζεται από ακροδεξιά ιδεολογία, ακραίο θρησκευτικό φανατισμό, οπισθοδρομικό συντηρητισμό, ξενοφοβία και νεοφοβία.

Ο αντιθεσσαλονικιώτικος ρατσισμός υποστηρίζει ότι η κοινωνία τής Θεσσαλονίκης είναι μια άμορφη μάζα που τρώει μπουγάτσα, πίνει φραπέ 24 ώρες το 24ωρο και τα σπάει κάθε βράδυ στα μπουζούκια, επιδεικνύοντας μοναδική αδιαφορία για τον πολιτισμό.

Ο αντιθεσσαλονικιώτικος ρατσισμός εκπορεύεται από αθηναϊκά ΜΜΕ, των οποίων οι προπετείς δημοσιογράφοι έρχονται στην πόλη μας για ένα Σαββατοκύριακο ανά πέντε χρόνια, και νομίζουν ότι μπορούν με αυτόν τον τρόπο να καταλάβουν και να καταγράψουν την πολυπλοκότητα μιας κοινωνίας ενός εκατομμυρίου πολιτών.

Ο αντιθεσσαλονικιώτικος ρατσισμός συντηρείται από ντόπιους καλοθελητές, θλιβερούς μπαρμπα-Θωμάδες, οι οποίοι για δικούς τους λόγους προσυπογράφουν τα όσα διαδίδουν τα αθηναϊκά ΜΜΕ γιατί, ενδεχομένως, με αυτόν τον τρόπο εξυπηρετούν καλύτερα τα συμφέροντά τους και κερδίζουν εύσημα από την «κυρίαρχη» ελίτ: «Μπορεί να είμαι κι εγώ Θεσσαλονικιός, αλλά δεν είμαι σαν τους άλλους, είμαι καλός».(Aριστερά, εξευγενισμένος Θεσσαλονικιός που έμαθε να λέει το λάμδα λεπτό, συνοδεύεται υπό Αθηναίας κυρίας. Δεξιά, γραφικός Θεσσαλονικιός τοπικιστής, κομπλεξικός και εμφανώς συντηρητικός, ακροδεξιός και θρησκόληπτος)

Οι μπαρμπα-Θωμάδες αυτοί δίνουν πάτημα στην αθηναϊκή ελίτ να συνεχίσει το παιχνίδι της καταπίεσης. Πρώην διευθυντής αθηναϊκής εφημερίδας, αμοιβόμενος με το σκανδαλώδες ποσό των 50.000 ευρώ μηνιαίως, αναρωτιόταν ως άλλη Μαρία-Αντουανέττα μέσα στην ίδια τη Θεσσαλονίκη της αποβιομηχανοποίησης, της αποεπένδυσης και της ανεργίας: «Έχει [η Θεσσαλονίκη]  θέατρα τα οποία να στηρίζονται από μόνα τους και όχι με θιάσους από την Αθήνα;», χωρίς κανείς να του πει πως όχι μόνο έχει, αλλά ίσως και να έχει περισσότερους θιάσους ακόμη και από την Αθήνα αναλογικά με τον πληθυσμό, και πως σε αντίθεση με τους αθηναϊκούς θιάσους, τα θέατρα της Θεσσαλονίκης στην πλειονότητά τους δεν επιχορηγούνται από το κράτος και δεν προβάλλονται από τα αθηναϊκά ΜΜΕ.

Έτσι, ένας αποτυχημένος υποψήφιος δήμαρχος δικαιούται να υποστηρίζει ότι για την αποτυχία του στις εκλογές δεν φταίει η ανακόλουθη πολιτική του, αλλά ο περιβόητος «συντηρητισμός» τής Θεσσαλονίκης.

Προσφάτως διαβάσαμε σε αθηναϊκή εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας μια πολύ σωστή κι ενδελεχή ανάλυση τής κρίσης που περνά ο πολιτισμός στην Αθήνα. Ανάμεσα στους λόγους, ο δημοσιογράφος προέταξε την οικονομική κρίση, η οποία καθιστά δυσκολότερο για τον μέσο Αθηναίο να παρακολουθεί όσες πολιτιστικές παραστάσεις παρακολουθούσε πριν από λίγα χρόνια.

Κι όμως, η ίδια εφημερίδα, όταν έγραψε για την κρίση τού πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, δεν εφάρμοσε την ίδια μεθοδολογία. Για την κρίση τού πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη δεν φταίει η οικονομική κρίση, αλλά το χαμηλό πολιτιστικό επίπεδο των Θεσσαλονικέων, οι οποίοι πετάνε τα λεφτά τους στα «σκυλάδικα». Λες και η Θεσσαλονίκη δεν ζει σε μια μόνιμη οικονομική κρίση, όχι από το 2008 όπως η Αθήνα, αλλά από το 1985!

Μικρή λεπτομέρεια... όλοι οι «σκυλάδες» κάνουν καριέρα στην Αθήνα, και όχι στη Θεσσαλονίκη, κάτι που δεν θα έπρεπε να ισχύει εφόσον η Θεσσαλονίκη ήταν τόσο δεκτική και προσοδοφόρα για αυτούς όσο υποστηρίζεται.

Αδιάφορη, λοιπόν, για τον πολιτισμό η κοινωνία-μάζα τής Θεσσαλονίκης, κι ας έχουμε μουσείο σύγχρονης τέχνης 30 χρόνια πριν την Αθήνα, κι ας είναι η πόλη μας η έδρα τής ΚΟΘ, της καλύτερης ελληνικής ορχήστρας συμφωνικής μουσικής.

Ξενόφοβη η πόλη μας, κι ας μην έχουμε επεισόδια ρατσιστικής βίας και γκετοποίησης. Έχουμε, όμως, συνέδρια με διάφορους σοφούς να πραγματεύονται τους λόγους για τους οποίους «εκκολάπτεται το αυγό τού φιδιού» στη Θεσσαλονίκη.

Βέβαια, τώρα που κόμματα διαμαρτυρίας όπως το ΛΑΟΣ βγάζουν και στην Αττική ποσοστά παρόμοια με αυτά της Θεσσαλονίκης, οι έγκριτες αθηναϊκές εφημερίδες σταμάτησαν να χαρακτηρίζουν το ΛΑΟΣ ως «ακροδεξιό» κόμμα, και το περιγράφουν ως «κεντροδεξιό»!

Η ρατσιστική αθηναϊκή ελίτ αμφισβητεί ακόμη και το εθνικό μας φρόνημα! Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε, εδώ στη Θεσσαλονίκη, το μεγάλης κυκλοφορίας (αν κατά γενική ομολογία μέτριας ποιότητας) λεξικό εξέχοντος μέλους τής Ακαδημίας Αθηνών που ταυτίζει σημειολογικά τους Έλληνες Μακεδόνες με τους Βούλγαρους, ωσάν η χρήση της εν λόγω αναφοράς να μην περιορίζεται αυστηρά στην αργκό των γηπέδων.

Ακόμη και η προφορά μας λοιδορείται από την αθηναϊκή ελίτ, λες και τα αθηναϊκά ελληνικά, με τους άπειρους αγγλισμούς (π.χ., στη Βουλή, «έχετε σκελετούς στη ντουλάπα σας» αντί για «φοβάστε ότι θα βγουν τα άπλυτά σας στη φόρα», μιλώντας στο τηλέφωνο: «θα σε πάρω πίσω» αντί για «θα σου τηλεφωνήσω εγώ» ή «θα σε πάρω σε λίγο»), τις κακοηχίες («νηπχιαγωγείο» αντί για «νηπιαγωγείο», «πάDα» αντί για «πάντα») και τα «τσαλακωμένα» φωνήεντα (π.χ. στην Αθήνα η λέξη «δυνατότητα» προφέρεται συχνά ως «δυνατöττα», με το γερμανικό «ö» στη θέση τού «ο» και σίγαση τού «η»), αποτελούν το μέτρο τής γλωσσικής καθαρότητας και ποιότητας («καθαρöττας και πχιöττας»).Τη σκυτάλη παίρνουν τα αθηναϊκά ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Όταν μια ομάδα Θεσσαλονικέων είχε αντιταχθεί στη λειτουργία ΟΚΑΝΑ στη γειτονιά της, τα αθηναϊκά ΜΜΕ καταδίκαζαν μετά βδελυγμίας την απανθρωπιά τής κοινωνίας ολόκληρης τής πόλης, και ούτε ένα από αυτά δεν βγήκε να πει ότι η Θεσσαλονίκη έχει αναλογικά 5 φορές περισσότερες μονάδες ΟΚΑΝΑ από ό,τι η «στοργική» Αθήνα.

Δημοφιλείς διασκεδαστές που κοροϊδεύουν ανερυθρίαστα διάφορους γραφικούς ή αδύναμους ανθρώπους και αποκαλούν αυτό που κάνουν «σάτιρα», έχουν αναλάβει εργολαβικά την κατασυκοφάντηση τής Θεσσαλονίκης, δυστυχώς, με τη βοήθεια πρώην Θεσσαλονικέων καλλιτεχνών, οι οποίοι ξέχασαν ότι ήταν οι Θεσσαλονικείς αυτοί που τους ανέδειξαν πριν φύγουν για την Αθήνα και τις πολλαπλάσιες αμοιβές της. Φαίνεται πως οι γενίτσαροι ζουν και βασιλεύουν, και στις μέρες μας. Και το χειρότερο είναι ότι, σε αντίθεση με τους γενίτσαρους του οθωμανικού παιδομαζώματος, αυτοί γίνονται εθελουσίως γενίτσαροι! Ίσως επειδή κακολογώντας τη γενέτειρα πόλη δικαιολογούν στη συνείδησή τους την απόφασή τους να την εγκαταλείψουν.

«Χαλλλαρά», λοιπόν, στη Θεσσαλονίκη... Μια πόλη «χαλλλαρή», όπου μέχρι να σηκώσει το ένα πόδι μυρίζει το άλλο. Δεν υπάρχει κυνικότερη προσβολή για την πόλη με τη μεγαλύτερη ανεργία στην Ελλάδα από το να αποκαλείς τους κατοίκους της τεμπέληδες. Και όμως, όταν το κάνει ο εθνικός διασκεδαστής και ο κομπάρσος του, όλοι γελάνε. Και φυσικά, κανείς δεν μπήκε στον κόπο να διευκρινίσει ότι η έκφραση «χαλαρά» δεν χρησιμοποιείται συχνότερα στη Θεσσαλονίκη από ό,τι στην υπόλοιπη χώρα, ούτε τώρα, ούτε ποτέ!

Όταν το «Focus» μας αποκαλεί συλλήβδην τεμπέληδες, διαμαρτυρόμαστε, και διοργανώνουμε εκστρατείες διαμαρτυρίας. Όταν ένα αθηναϊκό κανάλι αποκαλεί τους Θεσσαλονικείς συλλήβδην τεμπέληδες, τότε το αποδεχόμαστε, γιατί είναι «σάτιρα».

Τα αθηναϊκά ΜΜΕ εκπέμπουν από την Αθήνα σε όλη την Ελλάδα. Όπως και οι αθηναϊκές εφημερίδες, με τα DVD τους και τα CD τους και άλλα... τεκμήρια δημοσιογραφικής δεινότητας, κυκλοφορούν σε όλη την Ελλάδα. Όλη η υπόλοιπη Ελλάδα έχει δεχτεί έναν παθητικό ρόλο «ματάκια» στη μιντιακή πραγματικότητα τής Αθήνας.

Λέγε-λέγε, κάτι μένει, που έλεγε και ο... επικοινωνιολόγος τού ναζιστικού ρατσισμού, ο Γκέμπελς.

Η διαρκής γκεμπελική επανάληψη των ρατσιστικών στερεοτύπων έχει δημιουργήσει στον Θεσσαλονικιό ένα σύμπλεγμα κατωτερότητας, το οποίο μας οδηγεί σε μια γενικότερη κατήφεια και παραίτηση. Το συναίσθημα αυτό δεν είναι πολύ διαφορετικό, ούτε λιγότερο άδικο, τηρουμένων των αναλογιών, βεβαίως, από το σύμπλεγμα κατωτερότητας που μπορεί να νιώθει ένας Μαύρος Αμερικανός, ο οποίος μαθαίνει από το σύστημα να πιστεύει ενδόμυχα ότι είναι «κατώτερος» των Λευκών Αμερικανών.

Αυτό το σύμπλεγμα κατωτερότητας έχει δημιουργήσει άθλιες συμπεριφορές. Από τον Θεσσαλονικιό που αγόραζε το «Κλικ» τής δεκαετίας τού 1990 επειδή είχε αφιέρωμα στη νυχτερινή ζωή τής Θεσσαλονίκης, έχοντας περισσότερη εμπιστοσύνη στον επισκέπτη Αθηναίο δημοσιογράφο τού Σαββατοκύριακου από ό,τι στην ίδια του την κρίση, μέχρι τον Θεσσαλονικιό που χρησιμοποιεί τη φράση: «βρωμάει σαν τον Θερμαϊκό». Ο Θερμαϊκός μπορεί να εξακολουθεί να είναι μια πολύ μολυσμένη θάλασσα, αλλά εδώ και 10-15 χρόνια, ΔΕΝ βρωμάει!

Η ρατσιστική επίθεση κατά της Θεσσαλονίκης εξυπηρετεί το πολιτικό και επιχειρηματικό σύστημα τής Αθήνας, το οποίο δεν ανέχεται την παραμικρή υποψία ανταγωνισμού και αμφισβήτησης της απολυταρχίας του από κάποιο δυνητικό «αντίπαλον δέος». Είναι, άραγε, τυχαίο ότι η Θεσσαλονίκη δεν ελέγχει απολύτως κανένα θεσμό και κανένα οργανισμό που θα τη βοηθούσαν να αναπτυχθεί; Η Διεθνής Έκθεση, ο Οργανισμός Λιμένος, το αεροδρόμιο, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου… ακόμη και για τις μονοδρομήσεις δρόμων, η Αθήνα είναι αυτή που αποφασίζει!

Ολόκληρη απόβαση έκαναν οι Κινέζοι αναζητώντας στρατηγικό εταίρο για τις εξαγωγές τους προς την Ευρώπη, και η ελληνική κυβέρνηση εργάστηκε πυρετωδώς και αποκλειστικώς υπέρ των συμφερόντων τού Πειραιά, δηλαδή του λιμανιού τής Αθήνας, λες και η Ελλάδα δεν έχει άλλα λιμάνια. Παράλληλα, η ορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση τού Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης δεν διεκδίκησε τίποτα, παρά μόνο αναλώθηκε σε θολά ευχολόγια. Το σενάριο αυτό παίχτηκε για δεύτερη φορά επί κυβέρνησης Παπανδρέου. Είχε ήδη παιχτεί, πανομοιότυπο, επί κυβέρνησης Καραμανλή. Κατά τα άλλα, «κυνηγούν φαντάσματα» όσοι μιλούν για αθηνοκεντρικό κράτος.Ακόμη, το πολιτικό και επιχειρηματικό σύστημα τής Αθήνας προσδοκά στην εσωτερική μετανάστευση για να καλύψει τα κενά του. Βλέπετε, η Αθήνα είναι μια τόσο «επιτυχημένη» πόλη, που οι νέοι Αθηναίοι φεύγουν «με χίλια» για το εξωτερικό, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Βέβαια, σε εθνικό επίπεδο, η Αθήνα «φυσάει», κάνει παιχνίδι μόνη της, αλλά συγκρινόμενη με ανάλογες πόλεις τού εξωτερικού, ωχριά.

Πώς γίνεται με τις αθηναϊκές ομάδες, των οποίων οι πρόεδροι-εφοπλιστές κανονίζουν να σαρώνουν τα ελληνικά πρωταθλήματα, αλλά με την πρώτη έξοδο στην Ευρώπη, τα γκολ από τους αντιπάλους πέφτουν πέντε-πέντε; Έτσι κάπως.

Ρωτήστε φίλους σας εικοσάρηδες, τριαντάρηδες, σαραντάρηδες Αθηναίους να σας πουν πόσοι από τους συμμαθητές τους ζουν πια στο εξωτερικό. Θα εκπλαγείτε!

Κανείς δεν θα μπορούσε να αρνηθεί ότι η πόλη μας έχει παθογένειες και εντονότατα προβλήματα, ούτε ότι η κοινωνία τής Θεσσαλονίκης είναι άμοιρη ευθυνών για την κατάντια τής πόλης. Η πραγματικότητα στη Θεσσαλονίκη δεν είναι ρόδινη, ούτε είναι η Θεσσαλονίκη μια κοινωνία αγγέλων.

Όσοι ζούμε στη Θεσσαλονίκη, όμως, ξέρουμε ότι η ρατσιστική εικόνα που έχει σκιαγραφηθεί για μας δεν έχει καμμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα.

Ούτε η ρομαντική αποικιοκρατική εικόνα τής «ερωτικής» Θεσσαλονίκης των «καλών και κιμπάρηδων ανθρώπων», λες και είμαστε η Ταϊτή τού Γκογκέν και οι «ευγενείς άγριοι» τού Ρουσσώ, ούτε η δαιμονοποιημένη αποικιοκρατική εικόνα των ημιάγριων, καθυστερημένων και υπανάπτυκτων υπανθρώπων, όπως ήταν η εικόνα των Αφρικανών για τους Ευρωπαίους δυνάστες τους.

Πρέπει να τονίσουμε όλα τα παραπάνω σε κάθε Έλληνα, και κυρίως στους Αθηναίους αδερφούς μας, να τους βοηθήσουμε να καταλάβουν τη χρόνια δυσαρέσκειά μας, να τους εξηγήσουμε ότι η κόντρα μας και τα παράπονά μας από την αθηναϊκή πολιτική, επιχειρηματική και μιντιακή ελίτ (και τους Θεσσαλονικιούς βεληγκέκηδές της) ΔΕΝ είναι κόντρα με τον μέσο Αθηναίο πολίτη.

Θέλουμε τον μέσο Αθηναίο πολίτη σύμμαχό μας, για λόγους ηθικούς και εθνικούς. Σε τελική ανάλυση, μια Θεσσαλονίκη με ισχυρή οικονομία, που θα αναπτύσσεται χωρίς τον βραχνά τής αθηνοκεντρικής κρατικής απολυταρχίας, συμφέρει τον μέσο Αθηναίο, αφού κάτι τέτοιο θα σημάνει λιγότερους Θεσσαλονικείς οικονομικούς μετανάστες στην Αθήνα!

Αντίθετα, τα συμφέροντα του αθηνοκεντρικού κατεστημένου βλάπτονται από μια τέτοια εξέλιξη, αφού αυτό που το συμφέρει είναι η συνέχιση τής εσωτερικής μετανάστευσης προς την Αθήνα, μιας κι έτσι αυξάνεται η προσφορά εργασίας και μειώνεται ο προσφερόμενος μισθός.

Όποιος ελέγχει το φαντασιακό μιας κοινωνίας, ελέγχει την εικόνα που έχει η συγκεκριμένη κοινωνία για τον εαυτό της, και κατ’επέκταση την κοινωνία την ίδια. Η Αθήνα, με το πολιτικό και επιχειρηματικό της κατεστημένο, αλλά και με τους καλλιτέχνες της και –κυρίως- τα ΜΜΕ της, έχει καταστήσει τη Θεσσαλονίκη εσωτερική της αποικία.

Η αποικιοκρατία δεν αφορά μόνο τη γη της αποικίας, αλλά κυρίως και πρωτίστως, τις καρδιές και τις συνειδήσεις των κατοίκων τής αποικίας.

Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε με το δικό μας κεφάλι, και όχι με το κεφάλι τού κάθε Αθηναίου πρωθυπουργού, που μας επισκέπτεται μια φορά τον χρόνο για τα εγκαίνια τής ΔΕΘ, σαν να είναι η Βασίλισσα Ελισάβετ που επιθεωρεί τα Νησιά Φίτζι.

Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε με το δικό μας κεφάλι, και όχι με το γεμάτο κλισέ κεφάλι τού κάθε Αθηναίου μεγαλοδημοσιογράφου.

Καιρός να υψώσουμε τη φωνή μας και να μην επιτρέψουμε άλλο τη διασπορά και διαιώνιση τού αντιθεσσαλονικιώτικου ρατσισμού. Πρέπει να αποβάλλουμε το σύμπλεγμα κατωτερότητάς μας και να ανακτήσουμε την αυτοπεποίθησή μας.

Το χρωστάμε στον εαυτό μας, στα παιδιά μας, στο μέλλον μας, στην αξιοπρέπειά μας. Το χρωστάμε στην πόλη μας.

Στέργιος

Γραμμένο επί τη ευκαιρία τής 26 Οκτωβρίου 2010, εορτής τού πολιούχου μας Αγίου και Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου τού Μυροβλήτου και Θαυματουργού, και 98ης επετείου απελευθέρωσης τής Θεσσαλονίκης από τον τουρκικό ζυγό και εκ νέου υποδούλωσής της στους κοτζαμπάσηδες τής Αθήνας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μήτσος avatar
  Μήτσος 24/10/2010 14:01:58

  Αδελφέ, δεν βλέπω σε τι ακριβώς εξυπηρετούν τέτοια διχαστικά άρθρα αυτή την στιγμή.

  "Πρέπει να τονίσουμε όλα τα παραπάνω σε κάθε Έλληνα, και κυρίως στους Αθηναίους αδερφούς μας, να τους βοηθήσουμε να καταλάβουν τη χρόνια δυσαρέσκειά μας, να τους εξηγήσουμε ότι η κόντρα μας και τα παράπονά μας από την αθηναϊκή πολιτική, επιχειρηματική και μιντιακή ελίτ (και τους Θεσσαλονικιούς βεληγκέκηδές της) ΔΕΝ είναι κόντρα με τον μέσο Αθηναίο πολίτη."

  Σχετικά με το παραπάνω..Κομμάτι δύσκολος ο στόχος σου: Αν δηλώσεις στην Αθήνα ότι είσαι Σαλονικιός κανένας δεν θα σε στραβοκοιτάξει. (πιθανότατα η συζήτηση θα κινηθεί γύρω απο το πόσο όμορφη πόλη είναι η Θεσσαλονίκη). Ούτε θα σου σπάσει το αμαξι επειδη εχει πινακίδες απο Βόρεια Ελλάδα

  Οπότε, σωστά και άγια τα κατηγορώ για το αθηνοκεντρικό κράτος, αλλά ίσως θα χρειαζόταν και λίγο αυτοκριτική.

  • Greco avatar
   Greco @ Μήτσος 24/10/2010 14:09:34

   και 'γω το βρισκω υπερβολικο το κειμενο
   κανει τη τριχα,τριχιά

   αλλο τα πολιτικα και διοικητικα ζητηματα,ο αρθρογραφος το πηγαινει πολυ στο "ρατσιστικο" και πολιτιστικο,κατι που φυσικα δεν ισχυει

   απο θεσσαλονικη ειμαι,μη σου πω οτι μαλλον περισσοτερο μενος εμεις βγαζουμε προς τους πρωτευουσιανους,παρα οι αθηναιοι προς εμας

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Μήτσος 24/10/2010 14:50:56

   Οι ΑΘηναίοι αντιμετωπίζουν τη Θεσσαλονίκη, όπως και την υπόλοιπη Ελλάδα, με αδιαφορία.

   Εφόσον, βέβαια, η Θεσσαλονίκη ή η υπόλοιπη Ελλάδα δεν αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία τής Αθήνας.

   Μόλις ο Θεσσαλονικιός αρθρώσει πολιτικό λόγο, επιτιθέμενος στο κεντρικό κράτος και την απολυταρχία του, ο μέσος Αθηναίος νιώθει πως απειλείται κι αυτός και τα συμφέροντά του.

   Τότε, ο Θεσσαλονικιός, από αξιοπερίεργο-κουλέρ λοκάλ (μπουγάτσα, φραπές, μυδοπίλαφο, τσουρέκια, κιμπαριλίκι) μετατρέπεται σε τέρας (κομπλεξικός, τοπικιστής, πράκτορας ξένων υπηρεσιών).

   Κι ένα τελευταίο... πραγματικά πιστεύεις ότι στη Θεσσαλονίκη σπάνε αυτοκίνητα με αθηναϊκές πινακίδες; Τα μισά αυτοκίνητα στη Θεσσαλονίκη έχουν αθηναϊκές πινακίδες, αφού όλες οι εταιρείες αγοράζουν τα αυτοκίνητά τους στην Αθήνα.

   Εδώ ακόμη και για ντελίβερι από τα Goody's, την πάλαι ποτέ θεσσαλονικιώτικη επιχείρηση, πρέπει να πάρεις τηλέφωνο στο τηλεφωνικό κέντρο στην Αθήνα!

   • Greco avatar
    Greco @ Στέργιος 24/10/2010 15:27:49

    βρε σεργιε εσυ πιστευεις οτι δε θελει η ελιτ των αθηνων να αναπτυχθει η θεσσαλονικη μας?

    εγω σου λεω οτι και γουσταρουν θεσσαλονικη,και την αγαπανε και θελουν να αναπτυχθει

    θεμα ανικανοτητας και βλακειας ειναι οπως τα περισσοτερα πραματα στην ελλαδα...
    δε βλεπεις πως εχει καταντησει το λεκανοπεδιο της αττικης?

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Στέργιος 24/10/2010 15:33:22

    Σαφώς και δεν θέλει, φίλε μου.
    Η ελίτ δεν θέλει να ξεφύγει από τον έλεγχό της ούτε ένα ευρώ.

   • Μήτσος avatar
    Μήτσος @ Στέργιος 24/10/2010 16:46:34

    "Μόλις ο Θεσσαλονικιός αρθρώσει πολιτικό λόγο, επιτιθέμενος στο κεντρικό κράτος και την απολυταρχία του, ο μέσος Αθηναίος νιώθει πως απειλείται κι αυτός και τα συμφέροντά του."

    Λυπάμαι που θα το πώ αλλά τα παραπάνω βρίθουν κομπλεξισμού και εχουν και εναν ελαφρύ ρατσιστικό τόνο - απο την αναποδη ομως.

    Ο μέσος Αθηναίος απειλείται απο τα ηλίθια στερεότυπα που αναπαράγουν τετοια άρθρα, όχι απο την κριτική που γίνεται στο Αθηνοκεντρικό κράτος.

    Άλλο πράγμα το "κάνω πολιτικη κριτική" και άλλο το "ντύνω με πολιτικό μανδύα όλα τα απωθημένα μου".

    Δεν φταίω εγώ στο κατω κατω βρε αδελφε που τηλεφωνείς Αθήνα για να παραγγείλεις Goodys!

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Στέργιος 24/10/2010 17:04:35

    @ Μήτσο

    Δεν φταις εσύ που τηλεφωνώ στην Αθήνα για να παραγγείλω Goody's, αλλά εγώ, που ως Θεσσαλονικιός ανέχτηκα 25 χρόνια τώρα την κατάσταση να φεύγουν όλες οι εταιρείες και οι βιομηχανίες είτε για Αθήνα, είτε για Σόφια, ενώ παράλληλα πλήρωνα φόρους στο αθηνοκεντρικό κράτος που υποτίθεται ότι εξασφαλίζει την ισονομία και την ισοπολιτεία όλων μας.

    Με το ΚΡΑΤΟΣ τα βάζω, όχι με τους Αθηναίους. Αν εσύ, ως Αθηναίος, υπερασπίζεσαι το αθηνοκεντρικό κράτος, θα σε πιάσουν κι εσένα τα σκάγια, πώς να το κάνουμε δηλαδή;

   • Μήτσος avatar
    Μήτσος @ Στέργιος 24/10/2010 19:35:24

    Ναι βρε αδελφέ αλλά απο που και ως που με χαρακτηρίζεις "υπερασπιστή του αθηνοκεντρικού κράτους;"

    Και ως εκτουτου πρεπει να με πάρουν τα σκάγια;

    Με βάση ποια κριτήρια δλδ;

   • Μήτσος avatar
    Μήτσος @ Στέργιος 24/10/2010 19:37:15

    Τα λεγόμενα του Αναρμοδίου Θρακα με εκφραζουν 100%, είναι "επι".

    http://www.antinews.gr/?p=68024&cpage=1#comment-552060

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Στέργιος 24/10/2010 19:38:44

    @ Μήτσο

    Δεν εννοούσα εσένα. Το "εσύ" με τη γενικότερη σημασία τής λέξης. Συγγνώμη για την παρανόηση.

 2. Tassos avatar
  Tassos 24/10/2010 14:03:14

  Ρε φίλε ειλικρινά σε σφίγγω το χέρι. Αυτό το κείμενο πρέπει να το δημοσιεύσουν όλες οι κολοφυλλάδες των Αθηνών. ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ. Ειλικρινά δεν αντέχεται άλλο αυτή η σπέκουλα των "προοδευτικών" Αθηναίων που μας σκυλοβρίζουν ή μας βγάζουν γραφικούς. Οταν καραγκιόζηδες δημοσιογράφοι τύπου Παπαχρήστου ασελγούν στον κόσμο της πόλης ρε δεν υπάρχει ούτε ένας να τον γ---στα--ίσει.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Tassos 24/10/2010 14:55:29

   Έτσι είναι, φίλε Τάσσο.
   Δεν βρίσκεται κανείς να βάλει όλα αυτά τα γουρούνια στη θέση τους, ούτε από την Αθήνα, αλλά -και αυτό είναι χειρότερο- ούτε από τη Θεσσαλονίκη.

 3. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 24/10/2010 14:08:35

  Ρε συ Στέργιο καλά τα λές, αλλά κουβαλάς νερό στο μύλο των "Αθηναίων". Τι ασχολείσαι; Έχουμε κάποια δεδομένα. Όλα μα όλα αποφασίζονται στην Αθήνα. Μια Αθήνα που υπάρχει ως πόλη 150-170 χρόνια, πιο πριν και επί 1800 χρόνια ήταν 5 σπίτια γύρω απ την Ακρόπολη. Η Θεσσαλονίκη ήταν πάντα Πόλις. Άρα έχουμε δεδομένο το κόμπλεξ του νεοπλουτισμού της πρωτεύουσας, στην οποία η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων είναι από αλλού, και πάντως όχι απ την Αθήνα, και άστα να πάνε.
  Αν κάποιος σε βρίζει αδίκως, θα ασχοληθείς; Ειδικά αν σε περνάει 50-100 κιλά; Φάκ δεμ ρε συ καιμην αγχώνεσαι, αλλιώς επιβεβαιώνεις τα περί κομπλεξισμού, για τον οποίο μας κατηγορούν οι "Αθηναίοι" μεγαλοδημοσιογράφοι και λοιποί οπίνιον μέϊκερς, που όμως οι ίδιοι κατάγονται απ΄την Άνω Ραχούλα της Πελοποννήσου.
  ΥΓ- Ξέχασες να αναφέρεις την αθηναϊκή προφορά της λέξης ΥπΕρεσία!!! Και ας μη μιλήσουμε για τις γκαζόζες που τις βάπτισαν λεμονάδες ενώ ανακάλυψαν άλλη λέξη (λεμονίτα) γαι να περιγράψουν τη λεμονάδα. Ή για τα καλαμάκια και λοιπές νεοβάρβαρες ανοησίες. Φάκ ιτ. Δείξε ανωτερότητα.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Strange Attractor 24/10/2010 14:56:16

   Καλύτερα κάποιοι να με λένε κομπλεξικό και να τσαντίζονται μαζί μου, παρά να με λένε μαλάκα και να γελάνε εις βάρος μου.

 4. ΑΡΕΣΜΑΡΕΣ avatar
  ΑΡΕΣΜΑΡΕΣ 24/10/2010 14:11:42

  Υπερβολικό και φοβερά άδικο το άρθρο σου.Ζω και έχω μεγαλώσει στην Αθήνα.Δεν μπορώ να καταλάβω το ότι διαμαρτύρεσαι γιατί ξεπουλήθηκε το λιμάνι του Πειραιά και όχι αυτό της Θεσσαλονίκης;;Ήθελες να ξεπουληθεί και αυτό;;Το άλλο με την πχιότητα που λες είναι άδικο , δεν μιλάμε όλοι όπως ο Σημίτης ;).Τέλος πάντων, πρέπει να ξεκολλήσουμε δεν υπάρχει κανένα δίπολο Θεσ.-Ᾱθήνα που να καθορίζει τα πάντα στην Ελλάδα. Αυτά είναι σαχλαμάρες (και μάλιστα αν τις πιστεύουμε θα μας οδηγήσουν σε επικίνδυνες ατραπούς)

  • Greco avatar
   Greco @ ΑΡΕΣΜΑΡΕΣ 24/10/2010 14:13:14

   +100

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ ΑΡΕΣΜΑΡΕΣ 24/10/2010 14:54:28

   Ούτε εμείς προφέρουμε όλοι το λάμδα παχύ.
   Αλλά ΑΥΤΟ το στερεότυπο δεν σε ενδιέφερε ποτέ να το σπάσεις.
   Απλώς χαχάνιζες μπροστά στον Λαζόπουλο, όπως η μισή Ελλάδα.

   Και να σταματήσει η καραμέλα ότι όποιος δεν υποταχτεί στα κελεύσματα της αθηναϊκής κυβέρνησης οδηγεί την χώρα σε επικίνδυνες ατραπούς, αυτονομήσεις, ξένες εισβολές, λιμούς, λοιμούς και καταποντισμούς.

   Θέλουμε να αποφασίζουμε ΕΜΕΙΣ για το σε ποιον θα δώσουμε το λιμάνι μας, και όχι ο υπουργός ναυτιλίας που διαπλέκεται με τους εφοπλιστές τού Πειραιά και της Κηφισιάς. Πολλά ζητάμε;

  • στελιος Α avatar
   στελιος Α @ ΑΡΕΣΜΑΡΕΣ 24/10/2010 18:12:46

   θα 'ρθει και η ωρα του ΟΛΘ ζηλιαρηδες!

   • vardarskian avatar
    vardarskian @ στελιος Α 24/10/2010 22:33:01

    έλα που δεν προφέρουμε το λ παχύ...

 5. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 24/10/2010 14:14:46

  Και για να λέμε και του στραβού το δίκιο, οι μακεδονομάχοι αν όχιστη πλειονότητα τους, αλλέ σε μεγάλο ποσοστό, Αθηναίοι και Κρητικοί ήταν, όχι Μακεδόνες.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Strange Attractor 24/10/2010 14:15:30

   και Μανιάτες πήγαν

  • Greco avatar
   Greco @ Strange Attractor 24/10/2010 14:22:53

   τσκ τσκ
   παρα πολλοι μακεδονες φιλε μου,απο κοζανη,σερρες(οπως ο πατερας του γερου καραμανλη),χαλκιδικη,κατερινη,και αρκετοι σλαβοφωνοι απο φλωρινα μερια

   ειδικα στη μακεδονια ομως τρεφουμε μια ιδιαιτερη συμπαθεια για τους κρητικους,οπως και οι κρητικοι για τους μακεδονες,γιατι ο αριθμος των εθελοντικων σωματων απτην Κρητη ηταν παρα πολυ μεγαλος

   πολλες ιστοριες ηλικιωμενων το μαρτυρουν αυτο,εκτος απο τα ιστορικα ντοκουμεντα βεβαια

   ημουν παιδακι στην κρητη οταν ενας κρητικος ακουγοντας οτι ειμαι απτη θεσσαλονικη,δε σταματουσε να μας κερνα τσικουδιες (ειχε προγονους μεκεδονομαχους ελεγε)

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Strange Attractor 24/10/2010 14:33:52

   Στον Κότρωνα της Μάνης η πλατεία έχει ονομαστεί Πλατεία Μανιατών Μακεδονομάχων.
   Τα ονόματα Μανιατών που πολέμησαν στο Μακεδονικό Αγώνα είναι πάρα πολλά.

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ αλλενάκι 24/10/2010 14:37:18

    Αλλενάκι,

    Στον Εβρο λίγο έξω απο το Διδυμότειχο, υπάρχει ολόκληρο χωριό, με τον όνομα Μάνη.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ αλλενάκι 24/10/2010 14:40:09

    Τότε ελέχθη και το "είναι εύκολο να είσαι Έλληνας στο Γύθειο αλλά πολύ επικίνδυνο να είσαι Έλληνας στη Φλώρινα" εις πείσμα του Μεγαλεξανδρου, που έκανε έναν άδικο διαχωρισμό στο μνημείο που στήθηκε για τη μάχη του Γρανικού με τις 300 ασπίδες, εξαιρώντας τους Λακεδαιμόνιους, γράφοντας στην επιγραφή:

    "Αλεξάνδρου του Φιλιππου Β και Ελλήνων, πλην Λακεδαιμονίων"

    Το διαχωρισμό αυτό οι "εκδικητικοί" Λακεδαιμόνιοι τον ήραν στην πράξη, πολεμώντας στο πλευρό των αδελφών τους Μακεδόνων.

   • Misha avatar
    Misha @ αλλενάκι 24/10/2010 14:42:08

    Αν Κρητικοί και Μανιάτες δεν ανηφόριζαν στη Μακεδονία, ο τόπος θα ήταν βουλγάρικος.
    Πάει και τελείωσε.

    «Στα Γιαννιτσά, στα Βοδενά, στη
    Φλώρινα, στην Καστοριά
    πολέμησε με τα θεριά - βουλγάρικα και τουρκικά.
    Είχε Μανιάτες γιαλεχτούς, πολεμιστές-oπλαρχηγούς,
    που κυνηγούσαν τα θεριά κι ήταν λιοντάρια φτερωτά!
    Θα μελετήσω χωριστά το Γέρμα και τον Ματαπά
    του Τσιμπιδάρου το παιδί και τους Πετροπουλάκηδες
    Όπου εμείνασι φρουροί -αιώνιοι και σιωπηλοί-
    στα φρούρια της λευτεριάς -στα Μακεδονικά χωριά...»

    (μανιατικο μοιρολόι για τον Παύλο Μελά)

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ αλλενάκι 24/10/2010 14:46:35

    Οι δεσμοί αίματος του Ελληνισμού είναι ακατάλυτοι.

   • Greco avatar
    Greco @ αλλενάκι 24/10/2010 15:03:51

    παντως παρεπιπτοντως εχω παρατηρησει οτι οπως πολλοι βορειοι γενικα μακεδονες δε γνωριζουν καλα τα πραγματα του νοτου,ετσι και ο νοτος(ο οποιος χαρασσει την εθνικη κατευθυνση)πολλες φορες δε γνωριζει καλα τα του βορρα

    πρωτη φορα το παρατηρησα αυτο στα ιστορικα γεγονοτα του 21,οπου βεβαια ολοι γνωριζουν πανω κατω τα τεκταινομενα του νοτου,ομως λιγοι(αν δεν εχουν ενδιαφερον για την ιστορια)ξερουν τις εξεγερσεις στο βολο ή στη μακεδονια για παραδειγμα τον ξεσηκωμο της χαλκιδικης με τον εμμανουηλ παππα

    επισης για τον εμφυλιο,δε ξερω τι εγινε κατω (αλλωστε πολλα θαφτηκαν χαρην της εθνικης συμφιλιωσης),αλλα στη μακεδονια το μενος εναντι στο “δημοκρατικο στρατο” ο οποιος εκαψε αμετρητα χωρια με κριτηριο το φρονιμα των κατοικων εκανε τους μακεδονες ακραια συντηρητικους και κομμουνιστοφοβικους για δεκαετιες(νομιζω φαινεται στην ψηφο τους)

    ενα αλλο παραδειγμα.Η εικονα των βασιλικων το 14-18 για τη μακεδονια.Οι βουλγαροι αφελληνιζαν την περιοχη και κηνυγουσαν τους κατοικους που θελαν να πολεμησουν και παρουσιαζονταν εθελοντικα στους Γαλλους και στην Ανταντ!
    την ιδια στιγμη στην Αθηνα αγρον ηγοραζον(αλλη μια αφορμη για συμπαθεια στους κρητικους,ελεω Βενιζελου)

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Strange Attractor 24/10/2010 14:59:02

   ΛΑΘΟΣ ΜΕΓΑΛΟ!

   Από όλους τους ελεύθερους Έλληνες, ΜΟΝΟ οι Κρητικοί ήρθαν να πολεμήσουν για τη Μακεδονία, και αυτός είναι ο λόγος που στη Μακεδονία αγαπούμε, τιμούμε κι ευχαριστούμε διαχρονικώς τους Κρητικούς.

   Οι Παλιολλαδίτες ήρθαν ΜΕΤΑ το 1912, κατόπιν εορτής, ως όργανα του αθηνοκεντρικού κράτους, είτε δημόσιοι υπάλληλοι, είτε στρατιωτικοί και αστυνομικοί. Οι Παλιολλαδίτες που πολέμησαν για την απελευθέρωση τής Μακεδονίας μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Η Κύπρος έστειλε περισσότερους μακεδονομάχους από ό,τι η Πελοπόννησος.

   Η Μακεδονία απελευθερώθηκε από τους γηγενείς Μακεδόνες και από τους Κρητικούς.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Στέργιος 24/10/2010 15:32:50

    Κάνεις λάθος εσύ Στέργιε, ας παραθέσω μόνο δύο ονόματα που φόρεσαν τη στολή του ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ, ανάμεσα στα πολλά ονόματα Μανιατών που πολέμησαν πριν τους Βαλκανικούς στη μάχη της Οσνίτσανης π.χ.:
    Παναγιώτης Ηλία Πετροπουλάκης (Ράχη, Μάνη 1879 - Οσνίτσανη 1906)
    Λεωνίδας Παναγ. Πετροπουλάκης (Ράχη, Μάνη 1881 - Οσνίτσανη 1906)

    συνεστήθη αντάρτικο σώμα 85 ανδρών να πολεμήσουν τους τούρκους [Λίτσας, Στεφανάκος, Γκιτάκος, Σκοπετέας, Μαντούβαλος και πολλοί άλλοι].
    Το θέμα δεν είναι τοπικιστικό, πόσοι πήγαν περισσότεροι απο κάθε περιοχή.

    Αντί να διαχωρίζεις λοιπόν, θα έπρεπε να χαίρεσαι.

    Δεν θέλησε κανένας Μανιάτης και κανένας Κρητικός να μονοπωλήσει τα ανδραγαθήματα του Ιερου Μακεδονικού Αγώνα.

   • Misha avatar
    Misha @ Στέργιος 24/10/2010 15:38:34

    Στεργιε, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι δικοί σου πρόγονοι δεν ήσαν στη Μακεδονία όταν γινόταν ο αγώνας.
    Μη προσπαθείς να σπείρεις ζιζάνια διχασμού γιατί οι περισσότεροι τωρινοί κάτοικοι της Μακεδονίας έχουν ελάχιστη έως καμμία σχέση με αυτούς που απελευθέρωσαν τον τόπο .

    Και τουλάχιστον θα έπρπε να δείχνεις ένα στοιχειώδη σεβασμό στους πατριώτες που άφησαν οικογένειες και παιδιά για να ελευθερώσουν τον τόπο όπου κατοικείς εσύ τώρα.

    Μη το τραβάς...δεν είναι καιρός για τετοια ,αλλιώς μάλλον θα αποδείξεις τον κακό σκοπό με τον οποίο έγραψες το άρθρο σου.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Στέργιος 24/10/2010 15:46:46

    Και όμως, Misha.
    Οι πρόγονοί μου ήταν κατά το 75% γηγενείς Μακεδόνες.
    Και το υπόλοιπο 25% από την κοντινή προς τη Μακεδονία Ήπειρο.

    Ξέρω πολύ καλά τι λέω.

   • Misha avatar
    Misha @ Στέργιος 24/10/2010 16:02:37

    Στέργιε, δεν ξέρεις καθόλου θα έλεγα.
    Και μόνο η αμφισβήτηση της προσφοράς των Μανιατών μακεδονομάχων για τους οποίους έχουν στηθεί αδριάντες στη Μακεδονία (θυμάμαι τον ήρωα Τσοτάκο -καπετάν Γέρμα, που έδωσε το πολεμικό προσωνύμιο του στο χωριοΓέρμα της Καστοριάς, θυμάμαι και τον καπετάν Κίτσιο -Χρήστο Αργυράκο του οποίου προτομή υπάρχει στην όμορφη Βλάστη της Κοζάνης.Υπάρχουν πολλοί ακόμα) δείχνει πως ΕΊΣΑΙ ΕΜΠΑΘΗΣ ΚΑΙ ΔΙΧΑΣΤΙΚΌΣ.


    Αν η καταγωγή σου είναι από ντόπιους αποτελείς εξαίρεση.
    Το όνομα σου
    Επειδή έχω ζήσει κάποια χρόνια πάνω μπορώ να σου δείξω πολλά συνοριακά χωριά

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Στέργιος 24/10/2010 17:09:11

    Δεν αμφισβητώ την προσφορά κανενός κατά τον Μακεδονικό Αγώνα. Δεν είμαι ιστορικός. Η προσφορά των Κρητών είναι πασίγνωστη. Σαφώς και τιμώ κάθε Έλληνα που ήρθε να πολεμήσει για τη Μακεδονία και σου ζητώ συγγνώμη αν εξαιτίας των ελλιπών γνώσεών μου αδίκησα τους Μανιάτες.

    Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι όσοι Νότιοι ήρθαν, ήρθαν μόνοι τους, όχι συντεταγμένα. Το αθηνοκεντρικό κράτος σφύριζε αδιάφορα για τον Μακεδονικό Αγώνα, επειδή δεν ήθελε να εμπλακεί σε ελληνοτουρκικό πόλεμο 15 χρόνια μετά το φιάσκο τού 1897, ενώ η αιωνίως πουρκουάδικη "Καθημερινή" αναρωτιόταν αν οι Μακεδόνες είναι όντως Έλληνες και αν η "μικρή πλην έντιμος Ελλάς" αξίζει να μπει στον κόπο να ασχοληθεί με τη Μακεδονία. Από τότε διαμόρφωναν το κλίμα τα αθηναϊκά ΜΜΕ.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Στέργιος 24/10/2010 17:10:48

    Επαναλαμβάνω.

    Το άρθρο μου καταφέρεται εναντίον τού ανθελληνικού, ρατσιστικού και αποικιακού αθηνοκεντρικού κράτους, και όχι κατά οποιουδήποτε Έλληνα, είτε αυτός είναι Αθηναίος, είτε Θεσσαλονικιός, είτε Βόρειος, είτε Νότιος.

   • Misha avatar
    Misha @ Στέργιος 24/10/2010 19:18:00

    Δεκτή η συγγνώμη.
    Αν θέλετε την κεντρική διοίκηση επάνω , προσωπικά σας την χαρίζω με όλη μου την καρδιά.Πάρτε τους να δειτε τι ωραία είναι όταν αποφασίζει ο ΓΑΠ ή ο ψ υπουργός να κατέβει από το Καστρί και κλείνουν όλοι οι κεντρικοί δρόμοι.
    Και να διαπιστώσετε ίδιοις όμμασι πόσο νοιάζεται το «αθηναιοκεντρικό κράτος» για την πόλη που το φιλοξενεί.
    Πάρτε μαζί και τους Κινέζους της Κόσκο να δειτε τη γλύκα.

    Ο παππους μου μάζευε αχιβάδες στο Φάληρο,τώρα μαζευουμε λάδια και πίσσες. Εσεις τουλάχιστον έχετε μερικές κοντινές σας παραλίες καθαρές.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Στέργιος 24/10/2010 19:28:34

    Misha, αν τα πράγματα είναι τόσο χάλια στην Αθήνα, τότε γιατί οι Αθηναίοι όταν φεύγουν μετανάστες για μια καλύτερη τύχη φεύγουν στο εξωτερικό; Σύμφωνα με τα λεγόμενά σου θα έπρεπε να έρχονται στη σούπερ ντούπερ Θεσσαλονίκη.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Στέργιος 24/10/2010 19:30:53

    Και Misha, όχι, δεν θέλω καμμία κεντρική διοίκηση ούτε στη Θεσσαλονίκη, ούτε στη Λάρισα, ούτε πουθενά.

    Δεν καταλαβαίνεις ότι ακριβώς αυτό, η κεντρική διοίκηση, φταίει για το κατάντημα τής Ελλάδας;

    Αν ο Όθωνας δεν είχε μεταφέρει την πρωτεύουσα στην Αθήνα, θα ήταν το Ναύπλιο σήμερα που θα είχε 6 εκατομμύρια πληθυσμό, ενώ η Αθήνα θα ήταν ημερήσια εκδρομή για τους τουρίστες.

    Εγώ μιλάω για περιφερειακή ανάπτυξη και όχι για άλλο υδροκεφαλισμό.

   • Misha avatar
    Misha @ Στέργιος 24/10/2010 19:46:27

    Στέργιε, ποιος είπε πως οι Αθηναίοι φευγουν για έξω;
    Ή ποιος είπε πως η Θεσσαλονικη είναι ειδυλλιακος προορισμός για βιοπορισμό;
    Οι Αθηναίοι μέσης ηλικίας όταν αποφασισουν να την κοπανησουν πάνε στα μέρη καταγωγής τους συνήθως. Οι περιπτώσεις μετανάστευσης νεότερων προς την αλλοδαπή δε διαφέρουν σε σχεση με τον τόπο προελεύσεως εξ όσων γνωρίζω.

    Το «υδροκέφαλο κράτος» δεν είναι θέμα τούτων των πονηρών ημερών.Οι περιφερειακές διοικήσεις που προτείνεις θυμίζουν καντονοποιηση η οποια είναι βούτυρο στο ψωμί της Νέας Ταξης που δε διστάζει να κάνει κράτος ακόμη και τη γειτονιά των Σκοπίων ή του Μοντενέγκρο για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της.

    Άσε που τα χάλια των τοπικών αυτοδιοικήσεων δεν είναι καθόλου μικρότερα από τα χάλια της κεντρικής εξουσίας.

    Στα δε ωραια περί αναπτυξης που λες , καλά θα ήταν να ίσχυαν αλλά πχ οι κλωστουφαντουργίες της Νάουσας δεν έχουν κανένα λόγο να μενουν στη χωρα όταν πηγαίνοντας μερικα χλμ βορειότερα βρισκουν μεροκάματα και φορολογία χαμηλότερα κατά 70% .
    Το προβλημα μας λέγεται ΕΕ και νεοφιλελευθερισμός, δε λέγεται «υδροκεφαλικό κράτος»

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Στέργιος 24/10/2010 19:55:00

    @ Misha

    Οι ΑΘηναίοι την κάνουν για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους μετά τη συνταξιοδότηση, όχι πριν.

    Οι Αθηναίοι που ψάχνουν δουλειά την κάνουν αποκλειστικά για έξω.

    Για τους ΟΤΑ ξαναέγραψα. Οι εξουσίες τους είναι μηδενικές, τα χρήματά τους είναι η ελεημοσύνη που τους δίνει η Αθήνα και με τους ΟΤΑ ασχολείται συγκεκριμένη πάστα ανθρώπων, όχι αναγκαστικά οι καλύτεροι.

    Όσο για τις κλωστοϋφαντουργίες τής Νάουσας... Δεν νομίζω να ισχυρίζεσαι ότι έφευγαν για Βουλγαρία το 1985;

    Το πρόβλημά μας είναι πολυδιάστατο. Μία από τις διαστάσεις είναι ο νεοφιλελευθερισμός. Άλλη από τις διαστάσεις, ο αθηνοκεντρισμός. Ακόμη μία, η τοπική παθητικότητα και αναποτελεσματικότητα στη διεκδίκηση των δικαίων μας.

   • Misha avatar
    Misha @ Στέργιος 24/10/2010 19:57:36

    το 85 είχαμε ΕΟΚ, ΕΕ έχουμε από το Μάαστριχτ και δώθε
    (μαύρη η ώρα)

 6. spiros avatar
  spiros 24/10/2010 14:15:49

  Φίλε
  Διαφωνώ μαζί σου . Η θεσαλονίκη έχει την θέση της . Η παλαιά αντίληψη ανάπτυξης του Αθηνοκεντρικού κράτους μπορεί να έχει οικονομική βάση λόγω της εσωτερικής μετανάστευσης αλλά δεν αποτελεί σήμερα καμμία μα καμμία αιτολογία παρόμοιων αισθημάτων. Η θεσσαλονίκη δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από την Αθήνα . Ίσως αποτελεί ποιό ανθρώπινη πόλη και ζηλευτή. Τα αισθήματα αυτά δεν αντιλαμβάνομαι πως ξεπηδούν με τέτοια ένταση.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ spiros 24/10/2010 15:00:06

   Προφανώς επειδή δεν ζεις στη Θεσσαλονίκη, την πόλη με 30% ανεργία.

   • Misha avatar
    Misha @ Στέργιος 24/10/2010 19:19:59

    Το Πέραμα με τους ναυτεργατες έχει 50% ανεργία.
    Κατέβα στον Πειραια να δεις τους άνεργους ναυτικούς να κόβουν βόλτες στον Αγ.Σπυρίδωνα μηπως και βρουν κάποιο παπορι να μπαρκάρουν.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Στέργιος 24/10/2010 19:26:40

    Misha, σύμφωνοι, το Πέραμα έχει 50% ανεργία, και η Μενεμένη 80%. Την κολοκυθιά θα παίζουμε;

    Τουλάχιστον ο εργάτης στο Πέραμα έχει και μια ελπίδα ότι θα βρει δουλειά. Αυτή η ελπίδα έχει προ πολλού χαθεί στη Θεσσαλονίκη για τον περισσότερο κόσμο.

 7. Aris lalidis avatar
  Aris lalidis 24/10/2010 14:16:10

  Σε "περιεργες" εποχες σαν τη σημερινη,οταν συμβαινουν καθοριστικης σημασιας για το μελλον μας γεγονοτα και εφαρμοζονται εγκληματικες πολιτικες εις βαρος του λαου και της πατριδας μας,καταβαλονται προπαγανδιστικες προσπαθειες για να ΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΟΥΝ,ΔΙΑΣΠΑΣΟΥΝ,ΣΥΓΧΥΣΟΥΝ το λαο.
  Για να διχασουν και να αποπροσανατολισουν το λαο και να τον αποτρεψουν απο το να οργανωθει κατα των πραγματικων δυναστων του,του αποσπουν την προσοχη με ρητοριες διασπασης χρησιμοποιωντας ΔΙΧΑΣΤΙΚΑ θεματα.
  Κι εσυ κυριε Στεργιε σε ωρες πολεμου που το ζητουμενο ειναι η ενοτητα,σε ωρες που η πατριδα απειλειται με ακρωτηριασμο,θυμηθηκες τον "πολεμο" Βορειων και Νοτιων.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Aris lalidis 24/10/2010 15:03:56

   Ναι, ΟΚ, τώρα μου ήρθαν τα μιστά από τη Μοσάντ, τώρα έγραψα κι εγώ το κείμενο...

   Είμαι 38 χρονών και ζω στη Θεσσαλονίκη σχεδόν όλη μου τη ζωή.
   Όταν άρχισε η πόλη να παρακμάζει εκεί κατά το 1985, ήμουν 13 χρονών.
   Νιώθω ότι εξαιτίας των επιλογών τής Αθήνας, έχω χάσει 25 χρόνια ευκαιριών σε αυτήν την πόλη, χωρίς να φταίω, χωρίς να έχει γίνει κάποιος πόλεμος ή κάποια μεγάλη φυσική καταστροφή.

   Παράλληλα, βλέπω τους φόρους όλων μας να κατεβαίνουν στην Αθήνα, βλέπω την Αθήνα να έχει ξεφύγει τελείως από την ελληνική πραγματικότητα λες και είναι πια άλλη χώρα, ενώ τη Θεσσαλονίκη (και όλη την υπόλοιπη Ελλάδα) να μαραζώνουν.

   Και μου λες ότι πρέπει να βγάλω τον σκασμό επειδή περιμένουμε αυτόν τον Γκοντό τον εθνικό κίνδυνο; Άντε και βγάζω τον σκασμό. Θα αλλάξει αυτό τίποτα στα εθνικά μας θέματα, τα οποία η Αθήνα συνεχίζει και ξεπουλάει;

   • irida avatar
    irida @ Στέργιος 24/10/2010 16:40:54

    Άκου φίλε!Από τα τελευταία 30 χρόνια τα 20 η Ελλάδα κυβερνιέται από το ΠΑΣΟΚ. Κάτσε και σκέψου πόσοι υπουργοί ήταν σε κυβερνήσεις και των 2 κομμάτων. Αντί λοιπόν να λοιδορείς το νότο καλύτερα λοιδόρησε τους ντόπιους ψηφοφόρους, κι ε΄σενα μέσα, για τις επιλογές που κάνατε και κάνετε. Ανίκανα άτομα και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Κατά τ άλλα για μένα η Θεσσαλονίκη έχει δύο τραγικά πρόσωπα. Το ένα το χριστιανικό-φασιστικό και λάθος χριστιανικό και το άλλο το τάχα αριστερό. Διχασμός σε πολλά επίπεδα. Με κριτήριο ποιά έργα ο Ψωμιάδης εκλέγεται τόσα χρόνια στην ΤΑ; Τα έργα του ή το ότι είναι(....) πόντιος;; Είστε άξιοι της μοίρας σας. Τα συμφέροντα τα οικονομικά δε γνωρίζουν τόπους και συναίσθημα..έχε το υπόψη αυτό προτού ανεβάσεις κάνα άλλο διχαστικό κείμενο(και κομπλεξικό θα λεγα). Συγγνώμη αλλά αυτή είναι η άποψή μου για το κείμενο!

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Aris lalidis 24/10/2010 15:04:35

   Και φυσικά, δεν γράφω για κανένα διχασμό Βορείων και Νοτίων.
   Με το κράτος της Αθήνας τα έχω, όχι με τον μπάρμπα-Κώτσο απ'τη Λαμία.

 8. olympia avatar
  olympia 24/10/2010 14:16:34

  Αδελφέ μου, μία διόρθωση μόνο το ενδιαφέρον κείμενο σου. Η συμφωνία για τον ΟΛΘ είχε υπογραφεί όπως και αυτή της Cosco. Η εταιρεία όμως υπαναχώρησε με αφορμή τα γεγονότα του Δεκεμβρίου ΚΑΙ στη Θεσσαλονίκη, όταν όλως τυχαίως τις ημέρες που θα κατατίθετο η εγγυητική, η Θεσσαλονίκη καιγόταν από τους πράσινους ταλιμπάν
  http://olympia.gr/2009/01/26/hutchinson-cosco/

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ olympia 24/10/2010 15:06:00

   Έχεις δίκιο.
   Μετά όμως η συμφωνία αναστήθηκε μόνο για τον Πειραιά, ενώ ο ελεγχόμενος από την κυβέρνηση ΟΛΘ δεν έχει τη δυνατότητα να κινηθεί ανταγωνιστικά προς την Cosco (π.χ. υποβάλλοντας ευνοϊκή προσφορά στους Άραβες).

 9. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 24/10/2010 14:19:17

  Συγχαρητήρια

  Σπούδασα στη θεσσαλονίκη και την αγάπησα.

  Παρ'ότιΠελοποννήσιος αισθάνομαι ακριβώς έτσι και πάντα με εκνεύριζε η

  συγκαταβατική υποχρέωση όλων όσων επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη να

  υπερθεματίσουν στα στερεότυπα και γραφικά πλέον "πλεονεκτήματα"

  της Θεσσαλονίκης στα οποία συμπεριλαμβάνουν και τις όμορφες καί

  εύκολες Θεσσαλονικιές(έτσι ήταν και οι Αϊτινές και Ταϊτινές στους

  ευρωπαίους εξερευνητές).

  Παραμένω εραστής του Δραγουμικού:"Σώστε τη Μακεδονία για να σας σώσει

  η Μακεδονία".

  Αντισταθείτε αδερφέ μου σε αυτούς, που είναι η ίδια πάστα με εκείνους

  που την περίοδο του Μακεδονικού αγώνα θεωρούσαν προτεραιότητα Εθνική,

  να αποκτήσει η Αθήνα ζωολογικό κήπο.

  • Greco avatar
   Greco @ ΣΟΝ ΠΕΝ 24/10/2010 14:33:46

   η τελευταια φραση σου ειναι μαχαιρι,
   ετσι ειναι

  • Misha avatar
   Misha @ ΣΟΝ ΠΕΝ 24/10/2010 14:45:19

   Εχει πει ενα σχετικο ο σπουδαίος Σαράντος Καργάκος:

   «Δεν είμαστε όλοι οι έλληνες απόγονοι του Λεωνίδα,υπάρχουν και πολλοί απόγονοι του Εφιάλτη.»

   Πήλιος Γούσης, Νενέκος, Τσολάκογλου , Γκιοργκάκις είναι άλλες ενσαρκώσεις του τελευταίου

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ ΣΟΝ ΠΕΝ 24/10/2010 15:07:31

   Σε ευχαριστώ πολύ, φίλε μου, που κατάλαβες ότι το κείμενό μου ΔΕΝ είναι κείμενο κατά των Νοτίων ή των Αθηναίων ειδικά, αλλά κατά της αδικίας που υφιστάμεθα όλοι, συμπεριλαμβανομένου κι εσού στην Πελοπόννησο, από το φαταούλικο αθηνοκεντρικό κράτος.

 10. LS avatar
  LS 24/10/2010 14:19:44

  Στέργιε, συμφωνώ εκατό τοις εκατό.

  Ρε παίδες... Είστε σίγουροι ότι το διαβάσατε και το κατανοήσατε; Δεν κατηγορεί τον μέσο Αθηναίο... Δεν κατηγορεί κανέναν παρά όσους όλη η Ελλάδα ουσιαστικά κατηγορεί.

  Διχαστικό άρθρο; Δεν υπάρχει τίποτα το οποίο θα μπορούσε να με διχάσει αντικειμενικά με οποιοδήποτε συνέλληνα. Όποιον τον δίχασε, ας κάνει την αυτοκριτική του...
  Συμπλεγματικός; Που επακριβώς στο κείμενο διακρίνεις σύμπλεγμα; Βρίσκεις έστω κάπου ότι έχει άδικο;

  Εγώ πιστεύω ότι κάποιοι εδώ απλά αυτόεπιβεβαιώνουν τον Στέργιο ήδη...

 11. george avatar
  george 24/10/2010 14:22:13

  Παρότι το κείμενο είναι μάλλον λίγο υπερβολικό, εν τούτοις αντικατοπτρίζει την αλήθεια (σε μεγάλο βαθμό), έτσι όπως την βλέπει η πλειοψηφία, όχι μόνο στη Θασσελονίκη, αλλά σε ολόκληρη τη σημερινή ελληνική επαρχία.
  Δυστυχώς το υδροκέφαλο κράτος της Αθήνας που έχει δημιουργηθεί αποτελεί καρκίνωμα για την Ελλάδα. Φυσικά ο κειμενογράφος δεν έπρεπε να ξεχάσει ότι στην Αθήνα δε ζουν Αθηναίοι πια (οι παλιοί αστοί Αθηναίοι έχουν μεταναστεύσει εδώ και πολλά χρόνια στην εσπερία). Στην Αθήνα ζει η μισή Ελλάδα, άρα οι μισοί Έλληνες, ο νοών νοείτο.
  Εν κατακλείδι,
  όπως είχε πει και ο Κορνήλιος Καστοριάδης (περίπου έτσι για να είμαι ειλικρινής): "Η εσωτερική μετανάστευση των Ελλήνων προς την Αθήνα είναι Εθνικό έγκλημα. Με δέκα βόμβες οι Τούρκοι απαλλάσσονται από τους μισούς Έλληνες".
  Αυτά από έναν κάτοικο (εκ πεποιθήσεως) της Ελληνικής επαρχίας και δη της Ξεχασμένης Ηπείρου και μάλιστα του φτωχότερου νομού της (και μιας από τις φτωχότερες περιφέρεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση)...της Άρτας.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ george 24/10/2010 16:51:14

   εκείνο το γιοφύρι, όμως, το έχετε φωτίσει εκπληκτικά - και το μνημείο του Ζαλόγγου πρώτο

   • george avatar
    george @ δρόμος 24/10/2010 18:46:32

    Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ - κυριολεκτικά - έργο που αφήνει πίσω του ο επί οκταετίας Δήμαρχος (ΠΑΣΟΚ) κ. Οικονομίδης, ο φωτισμός του Ιστορικού μας Γιοφυριού. Μπορείς να το επιβεβαιώσεις αυτό, απλά κάνοντας μια βόλτα σε αρτινά site ή blog.
    Όσον αφορά το μνημείο του Ζαλλόγου, επειδή εμείς οι Ηπειρώτες είμαστε εξαιρετικά σωβινιστές, πρέπει ν' αναφέρω ότι ανήκει στην Πρέβεζα! (Χα ΧΑ ΧΑ)!

 12. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 24/10/2010 14:28:25

  Τζαμί στην Θεσσαλονίκη θα κάνουν;; Ή μόνο στην Αθήνα. Γιατί τέτοιος ρατσισμός;;

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Professor Moriarty 24/10/2010 14:44:29

   Iσως γιατι δεν τους παιρνει να κανουν στην Θεσσαλονικη.

  • Mak avatar
   Mak @ Professor Moriarty 24/10/2010 15:05:21

   Δεν έχει τόσους μουσουλμάνους μετανάστες η Θεσσαλονίκη.

   Τι να κάτσουν να κάνουν εδώ με τόση ανεργία;

   Θα κατέβουν και άλλοι κάτω.

   Ο φίλος υπερβάλει σε κάποια σημεία, αλλά τα παραδείγματα του είναι αληθινά.

   Είναι οξύμωρο πώς η πόλη και η περιοχή που στήριξε τον Ελευθέριο Βενιζέλο πιο πολύ ίσως ακόμα και από την Κρήτη, "κατηγορείται" ως συντηρητική και οπισθοδρομική από αυτούς που στήριζαν τους φυτευτούς Γερμανούς "βασιλιάδες".

   Επειδή εμένα η πρόγιαγιά μου από τη Χαλκιδική (που την πρόλαβα) και η οικογένεια της, μέχρι τα 12 της ήταν σκλάβοι (κυριολεκτικά) των Τούρκων και έζησε επιδρομές Βουλγάρων μέχρι και το 1940, καταλαβαίνω το διαφορετικό κριτήριο στην επιλογή προσώπου και πολιτικής από τους κατοίκους της Ν. Ελλάδας.

   Ακόμα και το γεγονός ότι στον εμφύλιο πόλεμο οι σκληρότερες μάχες και ο πόλεμος διεξήχθη κυρίως στη Β. Ελλάδα εξηγεί πολλά. Στη Ν. Ελλάδα ζήσαν κυρίως τους διωγμούς των αριστερών ή όσων θεωρούνταν αριστεροί από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

   Διαφορετικές ιστορικές μνήμες και πορείες. Η γιαγιά μου ακόμα θυμάται τη μεγάλη εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης και πώς ζούσαν μαζί. Υπήρχαν πολύ πλούσιοι αλλά και πολύ φτωχοί Εβραίοι τότε. Στην Αθήνα μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε η εμπειρία συνύπαρξης με αλλοεθνής και αλλόθρησκους σε μεγάλους αριθμούς.

   Και όμως οι Θεσσαλονικείς είναι ακροδεξιοί επειδή ψηφίζουν τον Ψωμιάδη...Λες και έχει βάλει σοβαρό αντίπαλο απέναντι στον Ψωμιάδη το πασοκ εδώ και 10 χρόνια! Ό,τι να 'ναι.

   ΥΓ: Μόνο τη φωτό με τις τσιρλίντερ του παοκ να μην έβαζε... :Ρ

   • Mak avatar
    Mak @ Mak 24/10/2010 15:13:32

    Διόρθωση: αλλοεθνείς

    Άνθρωποι χαμηλής πνευματικής στάθμης στην προσπάθεια τους να εξηγήσουν γιατί η Θεσσαλονίκη ψηφίζει "δεξιά", αλλά και για να δημιουργήσουν ενοχικό σύνδρομο πιστεύοντας ότι έτσι θα την οδηγήσουν να ψηφίζει "προοδευτικά" ασκούν αυτή την κριτική περί συντηρητικής-οπισθοδρομικής πόλης.

    Πολιτικά-κομματικά είναι τα κίνητρα. Κουτοπονηριά, βλακεία και αδυναμία να κρίνουν με βάση τις κοινωνικοοικονιμικοπολιτικές ιστορικές εξελίξεις στην περιοχή, μαζί.

 13. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 24/10/2010 14:34:13

  Και μία διόρθωση, πέραν των άλλων. Πόλη με τη μεγαλύτερη ανεργία, είναι η Πάτρα και όχι η Θεσσαλονίκη.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Αυριανιστής 24/10/2010 17:11:45

   Αυτό δεν το ξέρω.
   Αν είναι όντως έτσι, γιατί κάθεστε οι Πατρινοί και δεν ουρλιάζετε, να αρθεί η αδικία;

 14. Aris. A avatar
  Aris. A 24/10/2010 14:41:38

  Στη θεσσαλονίκη ανέβηκα το 2000 για επαγγελματικούς λόγους μένοντας δύο χρόνια.

  Με εντυπωσίασε ότι η πόλη δεν έχει το αίσθημα της μοναξιάς που μας πνίγει στην Αθήνα.

  Ακόμα και αν δεν ξέρεις κανέναν αργά ή γρήγορα θα βρεις ανθρώπους με τους οποίους θα επικοινωνήσεις.

  Από την δουλειά σου από την γειτονιά που μένεις.

  Οι άνθρωποι λένε το καλημέρα ποιό εύκολα.

  Η Θεσσαλονίκη δεν έχει την ασθένεια των μεγάλεων πόλεων την μοναξιά.

  Μετά το 80 δεν έγινε μέχρι και το 2004 κανένα μεγάλο έργο.

  Αποτέλεσμα ήταν η πόλη να μείνει πίσω σε υποδομές.

  Βέβαια και πολιτική τύπου Ψωμιάδη που πούλησαν συστηματικά Μακεδοφροσύνη συνετέλεσαν στο να δημιουργηθεί ένα αίσθημα περιχαράκωσης απέναντι στην κακή Αθήνα.

  Τα κακόβουλα σχόλια της Αθήνας απέναντι στην Θεσσαλονίκη οφείλονται μάλλον στην ζήλια που νοιώθουμε απέναντι στην ομορφιά που έχει η Θεσσαλονίκη και οι άνθρωποι της.

  • Greco avatar
   Greco @ Aris. A 24/10/2010 14:57:20

   αχ με τα εργα του γεροκαραμανλη εχει μεινει η πολη...

 15. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 24/10/2010 14:56:29

  Eιναι γνωστα τα παραπονα της Θεσσαλονικης.
  Ωστοσο στο κειμενο αυτο αν και υπερβολικο ειναι καλο γιατι βλεπω να αναφερεται για πρωτη φορα στην πραγματικη πολιτικη διασταση που εχει η δυσφημιση της Θεσσαλονικης.
  Πολυ απλα το ¨"προοδευτικο" κατεστημενο των Αθηνων δεν ανεχεται την πιο συντηρητικη,"εθνικιστικη" ατμοσφαιρα της Θεσσαλονικης που υπαρχει για ιστορικους λογους (μακεδονικο).
  Η πρωτη φορα που ειδα μειωτικες αναφορες για τη "δεξια" Θεσσαλονικη ηταν στο βιβλιο του Βασιλικου "Ζ" για τη δολοφονια Λαμπρακη.Εγραφε εκει οτι στην Αθηνα δεν θα μπορουσε να γινει παρομοια δολοφονια γιατι εχει "αλλο αερα,αλλη απλα".Βεβαια οπως αποδειχθηκε θα μπορουσαν να γινουν καμμια τριανταρια προοδευτικες δολοφονιες απο τη 17Ν.Υπ οψιν οτι μιλαμε για πριν τη δικτατορια.
  Μετα το 1990 και το ξεσπασμα του νεου μακεδονικου οι αναφορες στο οτι η Θεσσαλονικη εχει καποιο προβλημα γιατι παραειναι δεξια πολλαπλασιαστηκαν.
  Οι επιθεσεις κατα Ψωμιαδη -ασχετα απο το ποιον του ιδιου - εντασονται στο ιδιο σκηνικο.Φετος ενω στην υπολοιπη Ελλαδα μιλαμε περι αντιμνημονιακου μετωπου στη Θεσσαλονικη εγινε προσπαθεια να γινει το αληστου μνημης μετωπο "αλλων δημοκρατικων δυναμεων" για να φυγει η δεξια.Νομιζω οτι το προβλημα ειναι αυτο ακριβως : το μεταπολιτευτικο κατεστημενο δεν ανεχεται μια "συντηρητικη παρεκκλιση" που βλεπει εκει.Εγω φυσικα δεν εχω κανενα προβλημα ουτε με την πολη ουτε με τους κατοικους της,συνεννοουμαι θαυμασια και ευχομαι η παρεκκλιση να γινει κανονας και στην υπολοιπη Ελλαδα.

  • Νίκος Συριστατίδης avatar
   Νίκος Συριστατίδης @ ψυχραιμια 24/10/2010 18:37:51

   Συμφωνώ με την αρχή προσέγγισής σου και τα σχόλια...και σε ευχαριστώ για αυτήν.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ ψυχραιμια 24/10/2010 20:28:12

   Ο Βασιλικός είναι επίσης Βορειοελλαδίτης, Μακεδόνας, Καβαλιώτης.
   Άν διαβάσεις τα πρώτα και καλύτερα έργα του, την τριλογία "Το Φύλλο, το Πηγάδι, το Αγγέλιασμα", θα καταλάβεις το βαθύτερο της κριτικής του.
   Δεν έχει "συντηρητική παρέκκλιση" η Θεσσαλονίκη. Απλά, της έφυγαν για εδώ ή εκεί οι αστοί (σε τέτοιες περιπτώσεις, μαζί τους φεύγουν και οι μισθωτοί εργαζόμενοι) και της απόμεινε μια μικροαστική άμορφη μαζα. Χωρίς ραχοκοκαλιά, εύκολα χειραγαγούμενη από τυχοδιώκτες και καβαλημένα καλάμια.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Ο Θείος 24/10/2010 20:38:17

    Αν αποκαλείς το ένα εκατομμύριο των Θεσσαλονικέων μια "μικροαστική άμορφη μάζα", τότε αναπαράγεις κι εσύ τον κατάπτυστο αντιθεσσαλονικιώτικο ρατσισμό που κατακρίνω στο κείμενό μου.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 24/10/2010 20:45:32

    Δεν ήταν έτσι πάντα η Θεασαλονίκη, φίλε μου. Την έζησα πρίν το 1980: Ήταν άλλη πόλη τότε.
    Αλλά και δεν θα είναι πάντα έτσι. Τα πάντα ρεί. Επιμένω στην κρίση μου επειδή αγαπώ τον πραγματικό "εαυτό" της πόλης, την διαχρονική "ιδέα" της Θεσσαλονίκης, όπως εκδηλώθηκε πολλές φορές, από τις Ρωμαικές και Βυζαντινές της ρίζες μέχρι τη νεωτερική της άνοιξη. Η παρακμιακή φάση είναι "παρέκκλιση" από τον ιστορικό δρόμο της πόλης, είναι παροδική, θα περάσει.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Ο Θείος 24/10/2010 20:58:13

    Δεν ειπα οτι ειναι απο καπου αλλου εκτος απο την Καβαλα.
    Και ασε τα βαθυτερα αιτια κλπ.Πολιτικοι ειναι οι λογοι του και το προβλημα του οτι η Θεσσαλονικη δεν ψηφιζε αυτους που ηθελε.
    Ειχε γραψει και αλλα : οτι οι αγροτες στα συνορα με τη Βουλγαρια βλεπουν τα ηλεκτροφωτισμενα χωρια -που εξηλεκτρισε ο σοσιαλισμος - ενω οι ιδιοι δεν εχουν ρευμα και ζηλευουν.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 24/10/2010 21:03:12

    Ότι δεν ήταν έτσι, θα θυμίσω μόνον τα εργατικά γεγονότα του 1936 : "Μέρα μαγιού μου μίσεψες...". Ως ιστορικός χρόνος είναι πολύ κοντά, σχεδόν χθές.
    Ξέρω από Θεσσαλονίκη: Από την πλευρά του πατέρα μου, είχα τρεις θείες Θεσσαλονικιές που νεαρές δούλευαν εργάτριες σε Θεσσαλονικιώτικες βιομηχανίες, υφαντουργεία. Στη διπλανή μηχανή, Προσφυγίνες Μικρασιάτισσες κι Εβραίες. Μαζί στο εργοστάσιο, μαζί και στους δρόμους. Τράβηξε πολλά ο κόσμος τότε. Πεινούσε. Ούτε κι εγώ που είμαι μεγαλύτερος, μπορώ να μπώ στη θέση τους. Τότε δούλευαν και αγωνιζόταν για να επιζήσουν. Τώρα τσακωνόμαστε για την "πίττα", Βόρειοι, Νότιοι κλπ.
    Έχουν πόρους οι Δήμοι, όλοι οι δήμοι. Αλλά δεν τους διαχειρίζονται σωστά. Τους αρέσει η βιτρίνα και η χλιδή. Μέρος του προβλήματος είναι. Το θέμα είναι ν' αλλάξει η νοοτροπία όλων των πολιτών της χώρας - και ιδίως των υπεύθύνων. Βορρείων, Νοτίων, Ανατολικών και Δυτικών.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 24/10/2010 21:08:57

    ψυχραιμια, η Θεσσαλονίκη ορίν το 1967 ψήφιζε μονίμως πλειοψηφικά κεντρο-αριστερά. Για ακόμα παλιότερα, λόγω και των πολλών προσφύγων είχε σταθερή Βενιζελική πλειοψηφία με ισχυρή αριστερή εργατική παρουσία (βλ. το σχόλιό μου για το 36).
    Οι πολιτικοί συσχετισμοί άλλαξαν με την αποβιομηχάνιση. Ένα φαινόμενο κοινό σε πολλές αποβιομηχανισμένες Ευρωπαικές πόλεις, από το Μιλάνο και Τορίνο (Λέγκα του Βορρά αντί κομμουνιστών), μέχρι Μάντσεστερ και Αμβούργο.
    Κοινό, πολύ κοινό κοινωνιολογικό φαινόμενο με πολιτικές συνέπειες.

 16. Νικος Αντωνιου avatar
  Νικος Αντωνιου 24/10/2010 14:57:53

  Βεβαια το βλεπουμε ποιος ασχολειται ζηλια των θεσσαλονικιων προς τους αθηναιους ειναι ασβεστη ακομα και απο τα σουλβακια καταπιανονoνται λολ
  Δεν εχουν αλλη δουλεια να κανουν οπου σταθουν βριζουν τους αθηναιους
  Εχουν επινοησει και το ορο συμπρωτευουσα που δεν το συναντας πουθενα

  Τωρα ιστορικα ειναι αστειο να συγκρινουν μερικοι μια γνησια αρχαια πολη μνημειο παγκοσμιου πολιτιμσου με μια πολη που εχει σαν συμβολο πρωην τουρκικες φυλακες

  Το κομπλεξ σε ολο του το μεγαλειο , ποιος καλλιεργει το φανατισμο ρωτηστε τους θεσσαλονικεις καλυτερα , γιατι οι αθηναιοι επαψαν ασχολουνται μαζι τους καιρο

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Νικος Αντωνιου 24/10/2010 15:37:28

   Η αντίδρασή σου είναι τυπική αντίδραση Αθηναίου, όταν ο Θεσσαλονικιός κλωτσήσει.

   Σταματά η αδιαφορία ή η τουριστική μπουρδολογία ("ωραίες μπουγάτσες, ωραίες κοπέλλες") και βγαίνει ένα πιο άσχημο πρόσωπο. Το πρόσωπο τού αθηνοκεντρικού κράτους, με το οποίο δυστυχώς ταυτίζεσαι.

  • (A)θανάσης avatar
   (A)θανάσης @ Νικος Αντωνιου 24/10/2010 15:44:06

   Εδώ έχεις λάθος Νικο.

   Η Θεσσαλονίκη είναι πόλη (και μάλιστα μεγάλη, για τα δικά μας δεδομένα) ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ από ιδρύσεώς της. Το πολιτιστικό της φορτίο είναι ασυζητητί μεγαλύτερο από αυτό της Αθήνας, (μιλάω για τις ΠΟΛΕΙΣ, όχι τις τοποθεσίες τους).

   Αφού υπάρχει η διάθεση για αντιπαράθεση μεταξύ Αθηναίων-Θεσσαλονικιωτών, ας λέγονται αλήθειες τουλάχιστον.

   Αλλά τελικά, πάντα έτσι μένει ξεχασμένη η ΥΠΟΛΟΙΠΗ Ελλάδα.
   Πιστεύω ότι σημαντικό ρόλο στην καθυστέρηση της χώρας μας έχει παίξει ακριβώς αυτή η αντιπαράθεση. Αθήνα vs Θεσσαλονίκης, λίγο πασπάλισμα από Κρήτη και Πάτρα και η υπόλοιπη Ελλάδα στα αζήτητα.

  • Tassos avatar
   Tassos @ Νικος Αντωνιου 24/10/2010 18:02:28

   Για να σε μάθω και λίγο ιστορία ΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ ΤΟΝ ΧΤΙΣΑΝ ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΟΙ.

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Tassos 24/10/2010 18:06:49

    Strange Attractor says:
    24/10/2010 at 15:26

    Μεγάλωσα διδασκόμενος πώς τον Λευκό Πύργο τον είχαν χτίσει οι Ενετοί. Τελευταία, αν δεν κάνω λάθος, αποδείχθηκε τελεσίδικα ότι τον έχτισαν οι Τούρκοι το 1430, πάνω στα ερείπια ενός παλιότερου βυζαντινού μικρότερου πύργου...

  • G.K avatar
   G.K @ Νικος Αντωνιου 25/10/2010 08:45:12

   Ν.Αντωνίου

   Ενώ εσύ εισφέρεις στην καταλαγή?

   Μου θυμίζεις το: "@#% την παναγία σας και το χριστό σας άθεοι κομμουνιστές".

 17. athamas * avatar
  athamas * 24/10/2010 15:09:13

  Ωραία! Αρχίζουν σιγά σιγά και πέφτουν οι μάσκες ! Από το πρώτα χριστιανοί και μετά Έλληνες, περάσαμε στο όχι Έλληνες αλλά ρωμιοί ! Και τώρα όχι Έλληνες αλλά Αθηναίοι η Θεσσαλονικείς ! Όσο για το ποιος παράγει πολιτισμό θέλω να τον πληροφορήσω ότι οι αντιπαροχή και η αντιγραφή τουρκοαιγυπτοσυριακών συνθέσεων δεν περιλαμβάνεται σε αυτό που ονομάζουμε Ελληνικό πολιτισμό ! Ας προσδιορίσουν σε πια εθνότητα ανήκουν να τελειώσει πια αυτό το κρυφτούλι, το ποιος είναι τι ,γιατί ως γνωστόν οι γλωσσικοί ιδιωματισμοί υποδηλώνουν και εθνολογική καταγωγή . Επίσης να μας πουν κάποιοι γιατί έχουν και προβάλουν ως σύμβολο της Θεσσαλονίκης μια οθωμανική φυλακή που την ονομάζουν λευκό πύργο. Αυτό !!! δε ενοχλεί τον συγγραφέα ? Αλλά τον ενοχλεί όταν τους το λέει το φόκους ?

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ athamas * 24/10/2010 15:14:12

   Ένα μόνο θα σου πω...
   Αν ήξερες λίγη ιστορία θα καταλάβαινες ότι ο Λευκός Πύργος δεν χτίστηκε για να γίνει οθωμανική φυλακή, αλλά ήταν πύργος-οχυρό που χτίστηκε από τους Βυζαντινούς στο σημείο όπου τα ανατολικά τείχη συναντούσαν το θαλάσσιο. Φυσικά, υπήρξαν παρεμβάσεις και από τους Λατίνους, και από τους Οθωμανούς, αλλά το κτίσμα είναι κατά βάση βυζαντινό και συμβολίζει την ανάγκη να προστατέψουμε τη Θεσσαλονίκη από όσους την επιβουλεύονται, ακόμη κι αν αυτοί είναι εσωτερικοί εχθροί.

   Με τη δική σου λογική, γιατί η Αθήνα να έχει για σύμβολο μια οθωμανική μπαρουταποθήκη;

   • Professor Moriarty avatar
    Professor Moriarty @ Στέργιος 24/10/2010 16:16:08

    Είναι καθαρά οθωμανικό κτήριο και αποτελούσε τμήμα της οθωμανικής οχύρωσης που περιλάμβανε και κανόνια. Σύμφωνα με μαρτυρίες στην είσοδό του υπήρχε η επιγραφή:

    "Κτισθέν κατά διαταγήν του λέοντος των ανδρείων Σουλεϊμάν,

    έγινε ο λέων όλων των φρουρίων

    Με τα λεανταροπρόσωπα δρακόντεια πυροβόλα γύρω του,

    αρμόζει να ονομαστεί το φρούριο αυτό λεοντάρι των οχυρών,

    Ετος 942 της Εγίρας του Προφήτου"

    (Το 942 της εγείρας αντιστοιχεί στο 1564 μ.χ.)

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ athamas * 25/10/2010 08:50:36

   Αν ήξερες ελάχιστα γράμματα δε θα ασχολιόσουν με θέματα που χρειάζονται περισσότερα γράμματα.

   Η γλώσσα δεν αποτελεί στοιχείο εθνικής καταγωγής, γιατί χάνεται πολύ εύκολα και κερδίζεται πολύ εύκολα.

   • enianos avatar
    enianos @ ΣΟΝ ΠΕΝ 25/10/2010 14:15:37

    Πονά η αλήθεια έτσι? Τόσα χρόνια με με την σλάβικη σημαία κρυμμένη στην κασέλα, σας έγινε δευτέρα φύσις η εμπάθεια για τους Έλληνες !

 18. tsilivithras avatar
  tsilivithras 24/10/2010 15:09:36

  Ρε συ Στέργιε στο είπα κι άλλη φορά.
  Είναι καιρός τώρα να μιλάμε για τέτοια πράγματα;;;
  Είναι καιρός να δημιουργούμε εστίες διαφωνίας και τοπικισμού μεταξύ μας;;;
  Θεσσαλονικιός δεν υπάρχει που να μην έχει να πει ή να μην θέλει να καταμαρτυρήσει όλη αυτήν την αδικία η οποία όμως ΔΙΑΧΕΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ!!

  Με τον ίδιο τρόπο μπορεί ο Πατρινός, ο Γιαννιώτης, ο Αλεξανδρουπολίτης, ο Καβαλιώτης να διαμαρτυρηθεί για την πόλη του και για την αποικιοκρατική τακτική της Αθήνας απέναντι σε ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ.

  Η Αθήνα είναι ένα τέρας που παρασιτεί εις βάρος όλης της χώρας.
  Είναι εχθρός των ίδιων των Αθηναίων, όχι μόνο των υπολοίπων.

  Είναι όμως δυνατόν να περιμένεις ότι ένα τέτοιο άρθρο ΔΕΝ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙ αντανακλαστικά αυτοάμυνας και υπεράσπισης των οικείων;;;
  Και γιατί να μην το κάνουν άλλωστε;;
  Ότα θίγεις τον τρόπο που μιλάνε, που τρώνε, που σχολιάζουν, που γλεντάνε, που περνάνε την ώρα τους ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ;;;;

  Όσο δίκιο κι αν έχεις (και έχεις πάρα πολύ δίκιο σε όσα λες) είναι δυνατόν να θεωρείς ότι ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ να συζητηθούν τέτοια θέματα;;

  Πρινς μέρες η loretta πέταξε μια ερώτηση για το πως θα ήταν υποθετικά αν η Θεσνικη γινόταν πρωτεύουσα και ανταλλάξαμε 2 κουβέντες συμφωνόντας ότι ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ θα συζητηθεί το θέμα αλλά όχι τώρα.

  Έχουμε χώρα υπό Κατοχή΄...έχουμε έναν πρωθυπουργό ψεύτη που ετοιμάζεται αύριο-μεθαύριο να μας φλομώσει πάλι στο ψέμμα και στην παραμύθα ΑΠΕΙΛΩΝΤΑΣ ΜΑΣ ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΚΛΑΒΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΡΟΜΟ και θα κάτσουμε να σχολούμαστε με το αν ο Λαζόπουλος κοροιδεύει τη Θεσνικη ή αν οι σκυλοτραγουδιάρηδες είναι γενίτσαροι;;;;

  ΠΛΑΚΑ ΜΕ ΚΑΝΕΙΣ ΡΕ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ;;;;;

  Να βάλουμε τα χέρια μας να βγάλουμε τα μάτια μας;;;;;

  Σου έχω εγώ άλλο θέμα σοβαρότερο και πιο βαρύ:

  Σε 2 βδομάδες θα κληθούμε να ψηφίσουμε και αν θέλουμε να δώσουμε μια ευκαιρία στον Σαμαρά (ΑΝ λέω) θα πρέπει να καταπιούμε για άλλη μια φορά γραφικούς ανίκανους σαν τον Πανίκα προκειμένου να κάνουμε μια πολιτική δήλωση εναντίον του μνημονίου.

  Πως το χωνεύεις αυτό ρε Στέργιο;;
  Πως χωνεύει ο ακομμάτιστος πολίτης που έχει σιχαθεί τον κομματικό μηχανισμό το γεγονός ότι για να στηρίξει τον Σαμαρά (ΑΝ ξαναλέω) πρέπει να φάει στη μάπα τους ανεκδιήγητους τοπικούς μας άρχοντες;;;

  Και ποιο σύστημα είναι αυτό που επιτρέπει σε κάποιον σαν τον Μπουτάρη να πάρει κόσμο με το μέρος του (καλώς κατά τη γνώμη μου) ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΓΡΑΨΕΙ ΣΤΑ ΤΕΤΟΙΑ ΤΟΥ ευθύς μόλις δει την Ευκαιρία να του χαμογελάει;;;

  ΘΕΡΜΗ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

  Σας παρακαλώ πολύ μην παρασύρεστε από την ανάγκη να υπερασπιστείτε μονομερώς την πόλη σας.
  Η πατρίδα μας έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ.

  Περισσότερο από ποτέ...

  Πρέπει να ξεφορτωθούμε τον ΓΑΠ πάση θυσία.

  Τίποτε άλλο δεν μετράει.
  Τίποτε άλλο δεν έχει σημασία μπροστά στην λαίλαπα της πράσινης απάτης που στηρίζεται από το τοκογλυφικό κατεστημένο.

  Στέργιο χίλια συγνώμη αλλά όσο κι αν συμφωνώ με όσα γράφεις δεν μπορώ να στηρίξω την επιχειρηματολογία σου αυτήν την στιγμή.

  Μεγάλο λάθος στο timing φίλε.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ tsilivithras 24/10/2010 15:16:08

   Και πότε είναι το σωστό τάιμινγκ, αγαπητέ;

   25 χρόνια κάναμε μόκο.

   Πόσο ακόμη να περιμένουμε;

   Άλλα 25 χρόνια, όταν θα πηγαίνουμε στη Σόφια και στα Σκόπια για να σφουγγαρίζουμε σκάλες;

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Στέργιος 24/10/2010 21:41:41

    Έννοια σου, και έτσι όπως μας πάει ο Τζέφρυ θα πάμε νωρίτερα στη Σόφια να πλένουμε σκάλες. Εδώ ο Βούλγαρος πρωθυπουργός έφτασε να υποκαταστήσει τις ελληνικές αρχές στις διαπραγματεύσεις για τα μπλόκα των αγροτών.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Στέργιος 24/10/2010 21:44:52

    Και όπως είχα γράψει και παλιότερα, μη σου φανεί παράξενο αν σύντομα δούμε στα στριπτηζάδικα της βουλγάρικης επαρχίας πινακίδες που θα γράφουν "προσεχώς σαράντα Ελληνίδες"...

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ tsilivithras 24/10/2010 15:18:32

   Τα παράπονά μου είναι παράπονα όλης της εκτός Αθήνας Ελλάδας.
   Απλώς, γράφω για τη Θεσσαλονίκη και όχι για την Πάτρα ή την Καβάλα για δύο λόγους:

   1) Ζω στη Θεσσαλονίκη και ξέρω την πραγματικότητα τής Θεσσαλονίκης και όχι άλλων πόλεων, και

   2) Το αθηναϊκό κατεστημένο νιώθει ότι απειλείται ακόμη από τη Θεσσαλονίκη, που είναι ο λόγος για τον οποίο έχει εξαπολύσει συκοφαντική εκστρατεία εναντίον τής Θεσσαλονίκης, και όχι εναντίον τής Καβάλας ή της Πάτρας. Σε αυτό νιώθω ότι αν δεν αντιδρούσα, θα ήταν σαν να αποδεχόμουν τα όσα λέγονται και γράφονται.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ tsilivithras 24/10/2010 15:32:04

   Την παρακάτω παράγραφο...

   "Είναι όμως δυνατόν να περιμένεις ότι ένα τέτοιο άρθρο ΔΕΝ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙ αντανακλαστικά αυτοάμυνας και υπεράσπισης των οικείων;;;
   Και γιατί να μην το κάνουν άλλωστε;;
   Ότα θίγεις τον τρόπο που μιλάνε, που τρώνε, που σχολιάζουν, που γλεντάνε, που περνάνε την ώρα τους ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ;;;;"

   ... θα μπορούσες άνετα να την απευθύνεις στους Αθηναίους που νομίζουν ότι η Θεσσαλονίκη είναι τα στερεότυπα που τους πλασάρουν τα ΜΜΕ.

   Εγώ απλώς τους πλήρωσα με το ίδιο νόμισμα, όχι από αντεκδίκηση, αλλά για παιδευτικούς λόγους.

   • tsilivithras avatar
    tsilivithras @ Στέργιος 24/10/2010 15:39:07

    Στέργιο αφού ΔΕΝ είσαι βλάκας γιατί συμπεριφέρεσαι σαν μικρό παιδί χωρίς αίσθηση μέτρου;;;

    Ή μήπως θεωρείς εμένα απερίσκεπτο ή χαμηλού επιπέδου που δεν αντιλαμβάνεται την αναλογία της κατηγορίας;;

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ καιρός για τοπικισμούς και πρέπει να είναι κάποιος πολύ εγωκεντρικός και μονομανής για να επιτίθεται στην καθημερινότητα των υπολοίπων και να έχει την απαίτηση αυτοί να μην αντιδράσουν επειδή απλά δήλωσε ότι "δεν τα χω μαζί σας".

    Αφού τους επιτίθεσαι...τι θες να κάνουν;;;Να κάτσουν άπραγοι;;

    Δεν έχει σημασία ποιος τι και γιατί.

    Σημασία έχει να είμαστε πιο ενωμένοι στον στόχο όχι να επιμένουμε στα επιμέρους διχαστικά.

  • pastel avatar
   pastel @ tsilivithras 24/10/2010 17:15:03

   @tsilivithras
   "Η πατρίδα μας έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ."
   Εδώ ειναι ο κόμπος. Ποιά πατρίδα θέλει ο καθένας που μπαίνει εδώ και τι είδους.
   Οποιος θέλει την πατρίδα μας όπως ήταν 10 χρόνια να σηκώσειτο χέρι

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ tsilivithras 25/10/2010 09:18:07

   Γιατί η Θεσσαλονίκη όταν απελευθερώθηκε το 1912 ήταν μια μητρόπολη και στη συνέχεια υπό Αθηναϊκή διακυβέρνηση έγινε φτωχομάνα.

   Γι'αυτό.

   Οποιος έχει ζήσει μια εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη νοιώθει την παραμέληση στο πετσί του.

   Ακόμη και από το θεματολόγιο των ειδήσεων, που μπορεί στη Θεσσαλονίκη να έχει πλημυρίσει το σύμπαν και τα "πανελλήνιας"
   κάλυψης κανάλια να ασχολούνται με το φανοστάτη στην Πατησίων που χάλασε και μπλόκαρε η κυκλοφορία.

   Βεβαίως το Αθηνοκεντρικό κράτος υποτιμά και συμπιέζει ολόκληρη την Περιφέρεια αλλά η Θεσσαλονίκη-πώς να το κάνουμε-ήταν και πρέπει να παραμείνει μητρόπολη των Βαλκανίων.

   Μανιάτης κατοικών εν Αθήναις...δυστυχώς.

 19. BIΣ avatar
  BIΣ 24/10/2010 15:11:39

  Aυτά που αναφέρει ο Στέργιος για τις διάφορες κ...φυλλάδες και κ...περιοδικά που στέλνουν ένα δημοσιογράφο της πλάκας από την Αθήνα για ένα ΣΚ στη Θεσσαλονίκη να γράψει για τη "νυχτερινή ζωή¨ της πόλης συμβαίνουν και εντός της αθηναϊκής περιφέρειας, που είναι πολύ λιγότερο ομογενής από ό,τι νομίζουν πολλοί μη Αθηναίοι.
  Μένω στις δυτικές συνοικίες του πολεοδομικού συγκροτήματος. Με εκνευρίζει αφόρητα όταν ένα άσχετο κορασίδιο που θέλει να φτιάξει καριέρα δημοσιογράφου - θυμάμαι μία τέτοια στην Athens Voice - την στέλνει το κ...περιοδικό της να κάνει ρεπορτάζ στο Μπουρνάζι, το Αιγάλεω, στην Αγία Βαρβάρα, τον Κορυδαλλό και τη Νίκαια για να γράψει αυτά τα μέρη πόοοσα πολλά και καλά "μαγαζιά" διαθέτουν και που δεν πρέπει κανείς να φοβάται να τα πλησιάσει...
  Λες και είμαστε ζώα σε κλουβί. Το νυμφίδιο που κατοικοεδρεύει στο Χαλάνδρι και γράφει για την κάθε Lifo αποφασίζει να κάνει την εξερεύνηση της δυτικοαθηναϊκής-πειραϊκής ζούγκλας και να μας πει πόσο ενδιαφέρουσα και φιλική στον επισκέπτη είναι...
  Η Μάγια Τσόκλη στο πιο bimbo και στο πιο επαρχιώτικο...

  • Ευθύμης avatar
   Ευθύμης @ BIΣ 24/10/2010 17:09:49

   Ειναι οι γνωστές κωστοπουλιακές αμερικανιές, να παρομοιαστούν τα δυτικά προάστεια με bronx, η brooklyn της Αθήνας, ώστε αυτοί οι κουτόβλαχοι να αισθάνονται downtown στα κολονάκια.
   Και μην ακούσω τίποτε περίεργα γιατί το κολονάκι έχει τους περισσότερους "τσοπάνηδες" ανα τετραγωνικό σε όλη την επικράτεια.

   Τώρα να πώ κάτι στον Στέργιο, είσαι σίγουρος οτι σε μισούν οι Αθηναίοι; Μήπως παίζει το αντίθετο; Το παχύ Λ που λές και ξαναλές ήταν επιλογή του θεσαλλονικιού Σταρόβα Δημήτρη να το "παιξει" με υπερβολή (οπως κάνουν με κάθε θέμα που θέλουν να διακομωδήσουν - χάρυ κλύνν και θεικός τραμπάκουλας).

   Αν οι αθηναίοι σας ζηλευουμε σε κάτι είναι οτι έχετε κρατήσει καλύτερα σαν κοινωνία την παρέα και ξερετε να περνάτε και καλα όταν χρειαστεί αντι για την αθήνα που την έχει δεί δυτική πολιτεία και καλά και είναι μονίμως πληκτική.

   Αλλά αυτό δεν θα μπορούσες να το χαρακτηρίσεις κακόβουλο.
   Τέλος πάντων, μπορεί να σας πορώνουν οι αθλητικές φυλλάδες για να πουλάνε αλλά δεν πάει να πεί οτι ισχύει κιόλας.
   Σε λίγο αμα το πάμε έτσι να περιμένουμε και τα Νέφιλιμ του Λιακό.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Ευθύμης 24/10/2010 17:13:37

    Είπα εγώ ότι με μισούν οι Αθηναίοι;
    Κάπου έχασες το νόημα των όσων γράφω.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Ευθύμης 24/10/2010 17:14:49

    Όσο για τον Σταρόβα, του τα χώνω ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΑ στο κείμενό μου, ασχέτως αν δεν τον κατονομάζω.

 20. Greco avatar
  Greco 24/10/2010 15:13:28

  το πιο σημαντικο ειναι οτι η πολη θα γιορτασει τα 100 χρονια ανεξαρτησιας με συμβολο της ακομα ,ενα οθωμανικο κτισμα...

  • Mak avatar
   Mak @ Greco 24/10/2010 15:15:37

   Από τότε έχει να γίνει σοβαρό έργο στην πόλη...

   • Greco avatar
    Greco @ Mak 24/10/2010 15:19:22

    black humor

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Greco 24/10/2010 15:19:47

   Ο Λευκός Πύργος δεν χτίστηκε για να γίνει οθωμανική φυλακή, αλλά ήταν πύργος-οχυρό που χτίστηκε από τους Βυζαντινούς στο σημείο όπου τα ανατολικά τείχη συναντούσαν το θαλάσσιο. Φυσικά, υπήρξαν παρεμβάσεις και από τους Λατίνους, και από τους Οθωμανούς, αλλά το κτίσμα είναι κατά βάση βυζαντινό και συμβολίζει την ανάγκη να προστατέψουμε τη Θεσσαλονίκη από όσους την επιβουλεύονται, ακόμη κι αν αυτοί είναι εσωτερικοί εχθροί.

  • tsilivithras avatar
   tsilivithras @ Greco 24/10/2010 15:21:36

   Greco

   Η πόλη ΔΕΝ θα γιορτάσει τα 100χρονα γιατί η πολιτεία ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να γίνει αυτό για έναν αριθμό διάφορων λόγων.

   Όταν ανοίγονται τέτοια θέματα πρέπει όσοι από εμάς ΞΕΡΟΥΜΕ κάποια πράγματα να τα πούμε αλλά εγώ επιμένω ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΜΠΑΡΟΥΤΙΑΣΟΥΜΕ την διαδικτυακή κοινότητα με τοπικισμούς.

   Δεν θα υπάρξει εορτασμός γιατί οι άρχοντες δεν το θέλουν.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Greco 24/10/2010 15:26:18

   Μεγάλωσα διδασκόμενος πώς τον Λευκό Πύργο τον είχαν χτίσει οι Ενετοί. Τελευταία, αν δεν κάνω λάθος, αποδείχθηκε τελεσίδικα ότι τον έχτισαν οι Τούρκοι το 1430, πάνω στα ερείπια ενός παλιότερου βυζαντινού μικρότερου πύργου. Και επίσης, αν δεν κάνω λάθος, υπήρχε μέχρι πριν 150 χρόνια και ένας δεύτερος ολόιδιος πύργος, στη δυτική πλευρά της παραλίας, κάπου στο παλιό μπεχτσινάρ.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Strange Attractor 24/10/2010 15:38:37

    Υπάρχει και ο παρόμοιος Πύργος τού Τριγωνίου, ψηλά στην Άνω Πόλη.

   • Professor Moriarty avatar
    Professor Moriarty @ Strange Attractor 24/10/2010 15:47:56

    Χτίστηκε μιά-δύο δεκαετίες μετά το 1430. Θεωρείται δείγμα οθωμανικής αρχιτεκτονικής οχυρών. Νομίζω είναι γνωστός και ο Οθωμανός αρχιτέκτονας.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Strange Attractor 24/10/2010 16:21:50

    @ Professor Moriarty

    Ο Λευκός Πύργος χτίστηκε πάνω στα ερείπια του προϋπάρχοντος βυζαντινού πύργου και αποτελεί ιστορική συνέχεια αυτού. Ο αρχιτέκτονας που τον οικοδόμησε ήταν ο Γενίτσαρος Μιμάρ Σινάν, γιος ελληνορθόδοξων Καππαδόκων με το βαπτιστικό όνομα Ιωσήφ.

    Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με 2.500 χρόνια συνεχούς ζωής και αποτελεί ένα ιστορικό παλίμψηστο.

    Πες μας τώρα για τον Όθωνα, που γκρέμισε δεκάδες οθωμανικά τζαμιά και βυζαντινά εκκλησάκια στην Αθήνα για να αναδείξει τα αρχαία. Φαντάζομαι να επικροτείς, έτσι;

   • Professor Moriarty avatar
    Professor Moriarty @ Strange Attractor 24/10/2010 19:41:11

    Και επειδή οι Τούρκοι το έχτισαν πάνω στα ερείπια κάποιου βυζαντινού πυργίσκου, σημαίνει ότι είναι βυζαντινό;; Εκτός αν θεωρείς και την Οθωμανική αυτοκρατορία συνέχεια της Βυζαντινής, οπότε πάω πάσο.

    Κατά τα λοιπά, δικαίωμά σου να σου αρέσουν τα Οθωμανικά και τα ταζαμιά. De gustibus et coloribus non disputandum est. Εγώ έχω άλλα γούστα.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Strange Attractor 24/10/2010 19:48:26

    @ Professor Moriarty

    Όχι, δεν λέω να τον αποκαλούμε βυζαντινό.
    Αλλά οι πόλεις με ιστορική συνέχεια, που δεν πάγωσαν στον χρόνο σαν τα ερείπια των Μάγια, είναι ιστορικά παλίμψηστα.

    Για να σκεφτώ... Πλάκα, η "συνοικία των Θεών"... τι γλώσσα μιλούσαν οι Πλακιώτες το 1850; Πού πήγαν τα βυζαντινά εκκλησάκια και τα τζαμιά τής Ακρόπολης;

    Επειδή κάποιοι φαντασιώνεστε ότι η Ελλάδα μπήκε στον καταψύκτη το 400 π.Χ. μέχρι να την αποψύξει ο Όθωνας το 1830, αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε και δίκιο.

 21. Aris lalidis avatar
  Aris lalidis 24/10/2010 15:17:28

  Στέργιος
  Γιατι συγχυζεσαι αγαπητε;Δεν δεχεσαι αντιλογο γιατι νομιζεις οτι εχεις γραψει το....κατα Λουκαν;
  Και γιατι καρφωνεσαι τοσο πολυ με την Μοσαδ;Σε θυμαμαι απο παληοτερες αναρτησεις,εχεις μια ευαισθησια.
  Να κλεισουμε ομως γιατι δεν αξιζει και τον κοπο.Εμεις δηλαδη που δεν ειμαστε ουτε Θεσσαλονικεις ουτε Αθηναιοι και χαιρομαστε για αυτο,ειμαστε υπερηφανοι για αυτο,δεν υφισταμεθα το ρατσισμο σου;
  Δεν εισαι και το κεντρο του κοσμου..

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Aris lalidis 24/10/2010 15:22:53

   Αν δεν είσαι ούτε Αθηναίος, ούτε Θεσσαλονικιός, κι αν δεν είσαι ούτε Κρητικός, έχεις ένα κατά κεφαλήν εισόδημα που θα έκανε ακόμη και έναν Πολωνό αγρότη να σε λυπηθεί. Ζεις, δε, σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες από πλευράς υπηρεσιών περιοχές τής ΕΕ.

   Αν είσαι υπερήφανος γι'αυτό και δεν σε πειράζει που η αθηναϊκή ελίτ τρώει με χρυσά κουτάλια, τότε ΟΚ, με τις υγείες σου.

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ Στέργιος 24/10/2010 17:16:14

    Στέργιε, τώρα προδόθηκες ακόμη μια φορά. Σε "χαμηλότερο" επίπεδο. Αν είναι απλός φθόνος για τα υλικά αγαθά, κρίμα τον κόπο που κατέβαλες. Και άδικα μάλιστα, γιατί καθόλου δεν έχεις υποψιασθεί πόσο ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΣ τόπος είναι η Ελλάδα στο σύνολό της, και πόσο τυχεροί είμαστε που γεννηθήκαμε εδώ, σε οποιοδήποτε από τα τόσο διαφορετικά αλλά και τόσο υπέροχα κομμάτια της, τοπικά και χρονικά.

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ Στέργιος 24/10/2010 17:18:05

    παρέλειψα να πώ ότι κατάγομαι από το Πήλιο και έχω μεγαλώσει στον Βόλο. Μπορείς τώρα να μου πεις, άλλη μια φορά, ότι ο Πολωνός αγρότης θα με λυπηθεί.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Στέργιος 25/10/2010 14:38:12

    Ναι, δρόμε, θα σε λυπηθεί.

    Γιατί από εκεί που η πόλη σου ήταν ένα ακμάζον αστικό και βιομηχανικό κέντρο, τώρα είναι μια επαρχιακή πόλη που μαραζώνει και βασίζει τον οικονομικό της προγραμματισμό στον αριθμό των φοιτητών που θα έρθουν φέτος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο αν θα είναι 3 ή 4 τα τσάρτερ από Γερμανία στο αεροδρόμιο τού Αλμυρού.

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ Στέργιος 25/10/2010 15:17:36

    αχα... για πήγαινε να πεις σε όποιον θέλεις ντόπιο αν θέλει να μετακομίσει κάπου αλλού, και τα ξαναλέμε. Και επίσης, ρώτα και τον Πολωνό σου αγρότη αν έχει τα μέσα να περάσει μία εβδομάδα στο χωριό μου, και τότε μίλα ξανά.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Στέργιος 26/10/2010 11:49:48

    Πώς ζούσες εσύ πριν από 20 χρόνια και πώς τώρα;
    Πώς ζούσε ο Πολωνός αγρότης πριν από 20 χρόνια και πώς τώρα;

    Σε δέκα χρόνια θα τον κυνηγάς να του πουλήσεις σπίτι στο χωριό σου και δεν θα θέλει.

 22. malaxias avatar
  malaxias 24/10/2010 15:19:23

  ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΚΕΙΕΣ. ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΟ ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ. ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ, ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ,ΚΑΙ ΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ.Η ΑΘΗΝΑ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΤΥΠΟ ΟΥΤΕ ΜΕΤΡΟ.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΒΓΗΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΕ ΘΑΡΡΟΣ. ΜΗΝ ΚΟΙΤΑΤΕ ΠΙΣΩ ΣΑΣ ΚΑΜΙΑ ΑΘΗΝΑ. ΕΠΙΒΑΛΕΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ malaxias 24/10/2010 15:23:54

   Πώς; Για πες μας πώς να επιβάλλουμε τον εαυτό μας;
   Εκλέγοντας δημάρχους και περιφερειάρχες χωρίς εξουσίες και κονδύλια;
   Ή εκλέγοντας βουλευτές που συμπεριφέρονται σαν πειθήνια πρόβατα στα κελεύσματα των αρχηγών τους;

   • malaxias avatar
    malaxias @ Στέργιος 24/10/2010 15:48:04

    ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΚΛΑΨΕΣ. ΚΑΙ ΠΑΝΕΞΥΠΝΟΙ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΙΚΑΝΟΙ. ΚΟΙΤΑΞΕ ΠΟΤΕ Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ Η Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΙ ΕΚΑΝΕ Η ΑΘΗΝΑ,Η ΘΗΒΑ, Η ΣΠΑΡΤΗ; ΕΚΑΝΕ ΟΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΑΣΕ ΝΑ ΑΚΟΠΟΥΘΗΣΟΥΝ Η ΝΑ ΜΙΖΕΡΙΑΣΟΥΝ(ΣΠΑΡΤΗ).
    ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ. ΓΙΑΥΤΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.

 23. A.M. avatar
  A.M. 24/10/2010 15:20:58

  Να δεχτώ ότι πράγματι υπάρχει μια αδιαφορία τω πολιτικών και ότι τα φλέγοντα ζητήματα της Θεσσαλονίκης περνάνε σε δεύτερη μοίρα απ αυτά της Αθήνας.
  Να δεχτώ ότι δίνεται απ την κεντρική εξουσία πολύ περισσότερο βάρος στην πρωτεύουσα απ ότι στην συμπρωτεύουσα σε όλους τους τομείς.

  Εν μέρει αυτό είναι και δικαιολογημένο για τους πολιτικούς λόγω ψηφοθηρικών μεγεθών.

  Το να δεχτώ όμως ότι οι πολίτες που ζούν στην Αθήνα βλέπουν σαν οπισθοδρομικούς, υπερσυντηρητικούς, θρησκόληπτους και όλα τα άλλα υποτιμητικά που αναφέρει ο αρθρογράφος ΔΕΝ ΤΟ ΔΕΧΟΜΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΕ!

  Εκτός και όταν ο αρθρογράφος αναφέρεται σε πολίτες της πρωτεύουσας έχει στα υπ' όψιν του αποκλειστικά και μόνο λίγες χιλιάδες καμένων χουλιγκάνων του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού (της ΑΕΚ είναι φίλαθλοι) που ακούν θεσσαλονικιό και παθαίνουν αμόκ.

  Ενημερώνω λοιπόν τον αρθρογράφο ότι στους πολίτες της Αθήνας και με εξαίρεση τους λίγους χουλιγκάνους ΔΕΝ κυριαρχεί καμμία απολύτως υποτιμητική αντίληψη για τους συμπατριώτες μας Θεσσαλονικιούς αλλά και για όλους τους βόρειοΕλλαδίτες.


  Αθήνα μεγάλωσα και ζώ και νομίζω πως γνωρίζω τι γράφω.
  Αν και έχω γεννηθεί πάνω απ τ' αυλάκι και ίσως η άποψή μου να μην είναι εντελώς αμερόληπτη νομίζω πως δεν απέχει απ την άποψη των περισσότερων που ζούν στην Αθήνα.

  • Minnie avatar
   Minnie @ A.M. 24/10/2010 15:34:54

   Ετσι ειναι οπως τα λες.
   Κι'εγω Αθηνα ζω (δεν γεννηθηκα εδω) αλλα σπουδασα στην Θεσσαλονικη και την αγαπησα τρελλα.
   Το παραπονο του Στεργιου για τον Αθηνοκεντρισμο της πολιτειας ειναι ευλογο.

   Μην παιρνεις σβαρνα ομως Στεργιε τον καθε πολιτη που ζει στην Αθηνα.
   Μας αδικεις και -εμενα τουλαχιστον- με πληγωνεις.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Minnie 24/10/2010 15:42:14

    Δεν θέλω να αδικήσω κανέναν.
    Απλώς θέλω να σας δείξω πώς εισπράττουμε εμείς τα στερεότυπα που καλλιεργούν τα δικά σας ΜΜΕ για μας.

    Όταν βλέπω την Χ Αθηναία τού ακροατηρίου να ξεκαρδίζεται όταν ο Λαζόπουλος κοροϊδεύει τη Θεσσαλονίκη, ξέρεις πώς νιώθω εγώ;

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Minnie 24/10/2010 15:47:08

    Ο Λαζοπουλος ειναι συγκεκριμενης πολιτικης κατευθυνσης για την οποια ο "συντηρητισμος" της Θεσσαλονικης ειναι κοκκινο πανι.

   • Minnie avatar
    Minnie @ Minnie 24/10/2010 15:54:59

    Κι'εγω βλεπω Λαζοπουλο αλλα δεν ξεκαρδιζομαι στο "χαλαρα".
    Χαμογελαω μονο και νοσταλγω αυτο που σημαινει για μενα.
    Την ζωη σε μια πολη μεγαλη, με ολα τα συν της Αθηνας, χωρις τα μειον.

    Μια πολη συγκεντρωμενη, με το καθε σημειο της ευκολα προσβασιμο απο οπουδηποτε, μια πολη που δεν χρειαζεσαι να σπαταλησεις ενα πρωινο για μιας πενταρας δουλεια, μια πολη οπου ο χρονος σου πιανει τοπο.
    Μια πολη ομορφη, χαρουμενη, με πολυ μεγαλο ποσοστο νεολαιας σε σχεση με τον πλνθυσμο της απ'οτι η Αθηνα, με πολυ κεφι, με καταπληκτικο φαγητο,με υπεροχα μερη να επισκεφθει κανεις σε αποσταση αναπνοης γυρω της.

    Οταν λοιπον ο Λαζοπουλος λεει "χαλαρα", εγω αυτα σκεφτομαι και με πιανει η νοσταλγια.

   • A.M. avatar
    A.M. @ Minnie 24/10/2010 15:57:04

    @Στέργιο
    Όταν παίρνεις στα σοβαρά τον Λαζόπουλο - σημειωτέον ότι είναι Λαρσνός - τι να σκεφτώ τώρα;
    Και η «Αθηναία» που ξεκαρδίζεται μην είσαι καθόλου σίγουρος ότι δεν είναι Σαλονικιά που βρέθηκε στην εκπομπή του Λάκη και ξεκαρδίζεται με τους Σαλονικιούς. Η πιθανότητα του να είναι Αθηναία βέρα είναι λιγότερη απ την πιθανότητα να κερδίσεις στο λόττο.

    Αλλά ξεφεύγουμε εντελώς ξαναλέω αν ο Λαζόπουλος και οι θεατές του αποτελούν μέτρο για την πλειονότητα των κατοίκων της Αθήνας.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Minnie 24/10/2010 16:05:46

    @ ΑΜ

    Ο Λαζόπουλος δεν είναι Λαρισαίος, είναι νεο-Αθηναίος που εμπίπτει στην κατηγορία των γενίτσαρων στην οποία κάνω αναφορά στο κείμενό μου.

    Ο Λαζόπουλος είναι ένας άνθρωπος που ξέρει ότι για να πραγματοποιηθεί το όνειρό του να γίνει επίτιμος Αθηναίος, θα πρέπει να το εξαργυρώσει με τόνους χολής εναντίον τής "επαρχίας", είτε αυτη είναι η Καρδίτσα (θυμάσαι τους "Μήτσους";), είτε η Θεσσαλονίκη.

   • Ευθύμης avatar
    Ευθύμης @ Minnie 24/10/2010 17:20:50

    ...και κάτι για τον Λαζότετοιονα, κάθεσε και ασχολήσαι με τον τιμητή των καταστροφέων του Δεκεμβρη του 08;
    Ο τύπος είναι πιο τηλεκατευθυνόμενος και απο ηλεκτρικό αυτοκινητάκι...
    Ενοείται οτι καραγουστάρει και ο λαζοτέτοιος και όλες μαζι του οι τέτοιες οι ρόζ να δημιουργούν σύγχηση και διασπαστικά φαινόμενα στους έλληνες, θεσσαλονικιούς, αθηναιους, κρήτες, πελοπονήσιους η απο οπουδήποτε.

    Δεν τον θέλουν τον έλληνα μονιασμένο, δεν το χεις αντιληφθεί;

   • pastel avatar
    pastel @ Minnie 24/10/2010 17:25:47

    Τα τρία λ πχ το "αλλλά", "χαλλλαρά" κλπ ειναι κατάλοιπο της σλαβικής παρουσίας στην πόλη επί σειρά αιώνων. Θυμάμαι σλαβα φίλη ελληνομαθή, που παραπονιόταν για το "λαμδα- προδότη" που θύμιζε την σλαβική καταγωγή της

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Minnie 26/10/2010 11:47:44

    @ pastel

    Η Θεσσαλονίκη δεν είχε ποτέ παραδοσιακά αξιόλογο σλαβικό στοιχείο, σε αντίθεση με πολλές περιοχές τής Μακεδονίας. Οι Βούλγαροι άρχισαν να συρρέουν στη Θεσσαλονίκη από τα γύρω χωριά γύρω στα τέλη τού 19ου αιώνα, πολλοί από αυτούς ακολουθώντας την επίσημη γραμμή τής Βουλγαρίας που ήθελε να δημιουργήσει ερείσματα για μια μελλοντική προσάρτηση της Θεσσαλονίκης στη Βουλγαρία.
    Το "λ" προφέρεται παχύ και σε άλλες περιοχές τής Ελλάδας, όπως είναι η ορεινή δυτική Κρήτη, περιοχές που δεν είδαν ποτέ τους Σλάβο, ούτε κατά τις σλαβικές επιδρομές τού 7ου αιώνα.
    Το να υπονοείς ότι οι Θεσσαλονικείς προφέρουν το "λ" παχύ επειδή είμαστε εξελληνισμένοι Σλάβοι μας πηγαίνει πίσω στον καιρό τού Φαλμεράγερ και των πρωτοσέλιδων τής Καθημερινής από το 1900 που αναρωτιόταν αν οι Μακεδόνες είναι όντως Έλληνες, απόψεις που βρυκολάκιασαν με το απαράδεκτο λεξικό τού Μπαμπινιώτη.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Minnie 26/10/2010 11:57:22

    @ pastel

    Η Θεσσαλονίκη παραδοσιακά δεν είχε ποτέ της σλαβικό πληθυσμό. Οι Σλάβοι άρχισαν να συρρέουν στη Θεσσαλονίκη κατά τα τέλη τού 19ου αιώνα, και πολλοί από αυτούς το έκαναν ακολουθώντας τις προσταγές τού βουλγαρικού εθνικισμού, ο οποίος ήθελε να βρει έρεισμα για μια πιθανή μελλοντική προσάρτηση τής Θεσσαλονίκης στη Βουλγαρία.

    Το "λ" προφέρεται παχύ και σε άλλες περιοχές τής χώρας, όπως είναι τα ορεινά τής δυτικής Κρήτης, στα οποία ποτέ δεν πήγαν οι Σλάβοι, ούτε καν κατά τις σλαβικές εισβολές τού 7ου αιώνα.

    Άρα, το να αποδίδεις το "λ" σε σλαβική επιρροή και να υπονοοείς ότι οι Μακεδόνες είμαστε εξελληνισμένοι Σλάβοι απηχεί τις απόψεις τού σκοπιανού αλυτρωτισμού, τού Φαλμεράγερ, και της "Καθημερινής" τού 1900 που αναρωτιόταν αν οι Μακεδόνες είναι όντως Έλληνες. Απόψεις που -δυστυχώς- προσυπέγραψε και ο Μπαμπινιώτης, με το αισχρό λεξικό του.

 24. tsilivithras avatar
  tsilivithras 24/10/2010 15:27:37

  Μπράβο ρε συ Ιάκωβε.

  Στέργιο έχει δίκιο ρε φίλε.

  Αυτό που προτείνει ο Ιάκωβος καλοπροαίρετα θα ήταν ένας πολύ ωραίος τρόπος ΚΑΙ την πόλη να τιμήσεις ελέω εορτασμού αλλά ΚΑΙ παράδειγμα και παρότρυνση να δώσεις (και μεις μαζί σου ) σε όλους τους Έλληνες που περνάνε το χάλι αυτό που μας φόρτωσε ο ΓΑΠ, είτε είναι στην Αθήνα, Κρήτη, νησιά, Έβρο κτλ.

  Ενωτισμό θέλουμε περισσότερο από οτιδήποτε αυτόν τον καιρό.

  • Μαύρος Ιάκωβος avatar
   Μαύρος Ιάκωβος @ tsilivithras 24/10/2010 15:35:13

   Και όμως Τσιληβήθρα το σχόλιο το έφαγε η μαρμάγκα κ δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο

   • tsilivithras avatar
    tsilivithras @ Μαύρος Ιάκωβος 24/10/2010 15:41:55

    Για κανα δυο λέξεις που έγραψες ρε φίλε όχι από πρόθεση.

    Παρασύρθηκες κι εσύ στην κόντρα...

   • Μαύρος Ιάκωβος avatar
    Μαύρος Ιάκωβος @ Μαύρος Ιάκωβος 24/10/2010 15:46:17

    Αδερφέ ξέρεις πολύ καλά επειδή πρόλαβες κ το διάβασες οτι ο σκοπός μου ήταν κ είναι η ομόνοια κ όχι η διχόνια.Δηλαδή να μην λέμε τα στραβά;Δές τώρα που θα πάει η κουβέντα κ ο γιωργάκης αύριο δίνει διάγγελμα θανάτου της Ελλάδας,το Αιγαίο μοιράστηκε κ επίσημα χτές κ εμείς ασχολούμαστε με τρίχες

   • tsilivithras avatar
    tsilivithras @ Μαύρος Ιάκωβος 24/10/2010 15:51:46

    Ιάκωβε είδες κι εγώ τι είπα.
    Τρέχω να κάνω τον πυροσβέστη ακριβώς για το λόγο που λες.
    Είδες κι εσύ από ενδιαφέρον σου ξέφυγαν κανα δυο λέξεις...ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ο αθηναίος που αισθάνεται αν του επιτίθενται πόσες λέξεις θα του φύγουν;;;;

    ΡΕ ΣΕΙΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΡΕΕΕΕ!!!!!!!!!!

    ΞΕΚΟΛΑΤΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ ΡΕ.

    Ο ΓΑΠ είναι ο εχθρός μωρέ δεν είναι η θεσνικη ΞΥΠΝΑΤΕ!!!

   • Μαύρος Ιάκωβος avatar
    Μαύρος Ιάκωβος @ Μαύρος Ιάκωβος 24/10/2010 15:58:25

    Τσιλι την κάνω πάω για καφέ,η μέρα είναι φανταστική δεν αξίζει να μαλλώνουμε για άσχετα κ ανούσια πράγματα

 25. Asterix avatar
  Asterix 24/10/2010 15:28:31

  Εγώ είμαι Θεσσαλονικιός αλλά έφυγα ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ πριν 10 χρόνια για να ζήσω την οικογένειά μου. Για να γλιτώσω απ' τη πείνα. Και ήρθα στην Αθήνα. Από τότε, ούτε μία (1) φορά δεν άκουσα κακή κουβέντα για τη πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Ούτε μία. Το άρθρο είναι γραμμένο από άνθρωπο που δεν έχει ζήσει στην Αθήνα.
  Αντιθέτως, εγώ που είχα την κατασκευασμένη εντύπωση που περιγράφει ο "Στέργιος", μέχρι να ξεθυμάνω έριξα πολλές μπηχτές για τουν κωλοαθηναίους, τη Ρούμελη και το Μωριά τους... Μέχρι που κατάλαβα ότι κάνω βλακείες, ότι η αντιπαλότητα ξεκινάει απ' τη Σαλονίκη και όχι απ' αυτούς, και το σταμάτησα το παραμύθι. Νέτα σκέτα.

  Αυτά.

  ΥΓ. Το άθρο δεν ενδείκνυται για σκεπτόμενους ανθρώπους.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Asterix 24/10/2010 15:43:17

   Είχα αρχίσει να αναρωτιέμαι... πότε θα εμφανιστεί και κανένας μπαρμπα-Θωμάς...

   Τα σέβη μου στα αφεντικά σας, κύριε.

   • Asterix avatar
    Asterix @ Στέργιος 24/10/2010 16:18:41

    Είμαι αφεντικό της επιχείρησής μου παιδί μου. Ευχαρίστως να μεταφέρω τα χαιρετίσματά σου στην αφεντιά μου. Και να λείπουν οι προσβολές.

    Αλλά δεν φταίς εσύ. Εγώ φταίω που ξέχασα να ξεκαθαρίσω ότι ΔΕΝ απαντάω σε σένα. Το σχόλιο το έγραψα για να το διαβασουν τα παιδιά στη Σαλονίκη! Να μη νομίσουν ότι έχεις και δίκιο επειδή έγραψες δυο τρισδιάστατες βλακείες στο antinews.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Στέργιος 24/10/2010 16:24:20

    Γράφεις ως Αθηναίος, όμως.
    Γράφεις ως κάποιος που έχει μεταφέρει τη ζωή του στην Αθήνα και έχει τα συμφέροντά του εκεί.

    Αν ποτέ γίνει καμμιά ουσιαστική αποκέντρωση, είμαι σίγουρος ότι πρώτα από όλους τους ΑΘηναίους εσύ θα αντιδράσεις. Βασιλικότερος του βασιλέως!

  • martin avatar
   martin @ Asterix 24/10/2010 17:32:28

   Asterix, νομίζω ότι δεν κατάλαβες το γενικό νόημα του άρθρου, που είναι η προσπάθεια διαμόρφωσης της κοινής γνώμης από συγκεκριμένους δημοσιογραφικούς κύκλους, στους οποίους συμμετέχουν και γεννίτσαροι θεσσαλονικείς.
   Όπως λέω και παρακάτω, ας κάνουμε δύο μόνο υποθέσεις:
   -Φαντάσου αυτά που συμβαίνουν στον άγιο παντελεήμονα να συνέβαιναν σε πλατεία της Θεσσαλονίκης,
   -Φαντάσου ο βύρων πολύδωρας να ήταν βουλευτής Θεσσαλονίκης,

   τι θα είχαμε ακούσει για το συντηρητισμό κτλ. της Θεσσαλονίκης. Τώρα υπάρχει πολύ πιο προσεκτική αντιμετώπιση.

   Επίσης, αν έχεις απλή γνώση, το θέμα του οκανα είναι πολύ χαρακτηριστικό: Όταν κάτοικοι πολύ υποβαθμισμένης γειτονιάς της Θεσ/κης αντέδρασαν στην εγκατάσταση και μονάδας υποκατάστασης (πέρα από οίκους ανοχής κτλ.), θα θυμάσαι πόσο άδικα αντιμετωπίστηκαν. Τώρα, που από φορείς και κατοίκους του κέντρου της Αθήνας υπήρξε η απαίτηση να φύγει ο οκανά της σοφοκλέους (αντίστοιχα, και από το συντονιστικό όλων των φορέων του Πειραιά), υπήρξε πολύ κατανόηση για το δίκαιο αίτημα, που τελικά ικανοποιήθηκε. Δηλαδή, εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση από κάποια μέσα για την ίδια ακριβώς αντίδραση.

   Προφανώς οι απλοί κανονικοί εργαζόμενοι Αθηναίοι δε συμμετέχουν σε αυτά, ούτε υπάρχει λόγος να ασχοληθούν με τη Θεσσαλονίκη.

   Τώρα, για τους λόγους αυτής της διαστροφικής αντιμετώπισης από συγκεκριμένους δημοσιογραφικούς κύκλους (και συγκεκριμένους Θεσσαλονικείς) -που με τα δύο μόνο παραδείγματα που ανέφερα θεωρώ ότι είναι αναμφισβήτητη- μπορούμε, αν θέλεις, να ανοίξουμε άλλη συζήτηση. Έχω άποψη, χωρίς βεβαιότητες. Γενικά, πιστεύω ότι η αλήθεια είναι, όπως συνήθως, στη μέση. Δηλαδή, όσο γραφική είναι η στάση ότι για όλα φταίει το αθηνοκεντρικό κράτος και μόνο, τόσο γραφική είναι και η άποψη ότι η Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζεται δίκαια.

   Υ.Σ.: Κι εγώ έφυγα ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ για να εξασφαλίσω καλύτερο εισόδημα. Όμως, αυτό δε σημαίνει ότι καταφεύγω στην εύκολη εξήγηση (=φταίει η Θεσσαλονίκη, έτσι γενικά και αόριστα).

  • Tassos avatar
   Tassos @ Asterix 24/10/2010 18:05:42

   Κε Αστερίξ -για να μην καρφώνεσαι στο λέω- δεν υπάρχει Θεσσαλονικιός που να αποκαλεί την Θεσσαλονίκη "Σαλονίκη".

 26. antiochos avatar
  antiochos 24/10/2010 15:28:54

  tsilivithras
  Σοφη παρεμβαση.
  Eχω ζησει για μια τετραετια στην πολη,και ξερω τον κοσμο της πολυ καλα λογω δουλειας.
  Με τα μεγαλα ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ του,και τα μεγαλα ΠΡΟΤΕΡΗΜΑΤΑ του.
  Στην παρεμβαση σου εβγαλες το χαμογελο της Θεσσαλονικης.
  Παντα τετοια.Μακρυα απο γκρινια,μιζερια,διχασμο.

  Στεργιε
  Δεν επιστρατευεις τις ανησυχιες σου στο Αιγαιο που το μοιραζουν αυτες τις μερες;

  • Γλίτσας avatar
   Γλίτσας @ antiochos 24/10/2010 15:32:28

   Εσενα από που κραταέι η σκουφια σου ρε αντίοχε; που μιλάς για διχασμό; Λέγε ρε. Τι ξες για το Αιγαίο;

 27. Στέργιος avatar
  Στέργιος 24/10/2010 15:30:04

  Κατ΄εσέ, πού οφείλεται το γεγονός ότι ΟΛΗ η εκτός Αθηνών Ελλάδα ρημάζει; Πόλεις όπως ο Βόλος, η Καβάλα, τα Γιάννινα, η Πάτρα, η Ερμούπολη, και μαζί με αυτές και η Θεσσαλονίκη, είχαν μια πλούσια οικονομική και πολιτιστική ζωή μόλις 70-100 χρόνια πριν. Ποιος φταίει που φτάσαμε εδώ που φτάσαμε; Είναι σύμπτωση; Ή μήπως ψηφίζουν στην Πάτρα Ψωμιάδη;

  Η "αφροασιατική" Αθήνα που περιγράφεις αφορά κάποιες περιοχές τής Αθήνας όπου ο κόσμος όντως υποφέρει. Γενικά, δεν έχω τίποτα με τον μέσο Αθηναίο πολίτη, το οποίο θέλω να καταλάβει το νόημα τού κειμένου μου και να μη σταθεί απέναντι.

  Η "αφορασιατική" Αθήνα που αναφέρεις δεν αφορά την αθηναϊκή ελίτ, η οποία ζει και βασιλεύει και μας κατακυριεύει και δεν καταλαβαίνει ούτε από κρίση, ούτε από τίποτα.

  • Misha avatar
   Misha @ Στέργιος 24/10/2010 15:50:40

   Στέργιε, η εμμονή ορισμένων βόρειων με την Αθηνα έχει ελάχιστη σχέση με την πραγματικότητα.
   Που είδες «ανάπτυξη» στην Αθήνα; Ίδια ανάπτυξη έχουμε κι εμείς κι εσείς.Ποντικούς και κόπρανα ξεβράζει η παραλία σας , τα ίδια κι η δική μας δίπλα στα ντόκ του λιμανιού.
   Η «αθηναϊκή ελίτ» κινείται μεταξύ Κολωνακίου και Εκάλης , το υπόλοιπο είναι στα ίδια και χειρότερα χάλια με τα δικά σας.
   Άσε τις σαλλλονικίωτικες (με τριπλό ΛΛΛ) ψευδαισθήσεις και κατέβα να δεις πως ζούν τα (κατα πάσα πιθανότητα) πατριωτάκια σου Πόντιοι και Μικρασιάτες σε Δραπετσώνα, Νίκαια, Κορυδαλλό κλπ

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Misha 24/10/2010 15:57:20

    Όποιος θυμάται την Αθήνα τού 1990 και τη συγκρίνει με την Αθήνα του 2010 ξέρει πολύ καλά για ποια ανάπτυξη μιλάμε.

    Το 1990 δεν μπορούσατε να πάτε σε μια δουλειά στην ώρα σας γιατί έβγαιναν οι τρολέδες από τα σοβιετικά τρόλεϊ, ενώ τώρα έχετε το μετρό. Το 1990 υπήρχαν κάτι δημόσιες τουαλέτες εκεί στο Ελληνικό που έπαιζαν τον ρόλο του αεροδρομίου, ενώ τώρα έχετε ένα αξιοπρεπές αεροδρόμιο. Το 1990 ο μόνος δρόμος ταχείας κυκλοφορίας ήταν η Συγγρού, ενώ τώρα έχουν κατασκευαστεί διάφοροι αυτοκινητόδρομοι. Το 1990 το κέντρο ήταν νεκρό, ενώ το 2010 το ΥΠΠΟ αγοράζει και αναστηλώνει ολόκληρες συνοικίες με χρήματα όλων των Ελλήνων για να αναδείξει την ομορφιά τους.

    Από το 1990 έως το 2010 έχετε και 2 επιπλέον εκατομμύρια πληθυσμού, που σας κάνουν τη ζωή δύσκολη, αλλά αυτό είναι κάτι το αναμενόμενο όταν το ελληνικό κράτος φροντίζει μόνο για την ανάπτυξη τής Αθήνας.

   • Misha avatar
    Misha @ Misha 24/10/2010 16:14:06

    Είσαι εκτός πραγματικότητας.
    Το αεροδρόμιο των Σπάτων ελάχιστα ενδιαφέρει τον Αθηναίο.Ελάχιστα έως καθόλου. Χτίστηκε γιατι ο Μητσοτάκης ήθελε να βγάλει κι άλλα λεφτά από τις μπίζνες με τους Γερμανούς.Αν έμενε λίγο ακόμα είναι βέβαια πως θα τισμέντωνε το Ελληνικό.
    Ποιοι δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας;
    Κατέβα μια μέρα να σε ξεναγήσω στην Κηφισού, να κάνεις τα 20 χλμ από την Κηφισιά μέχρι τον Πειραιά σε 3 ώρες.
    Αν εννοείς την Αττική οδό αυτή δεν διαφέρει πολύ από την δική σας περιφερειακή.
    Για το Μετρό έχεις δίκιο αλλά αυτό έγινε λόγω Ολυμπιακών και είναι ένα από τα δύο καλά που μάς άφησε η κλεπτογιορτή της Κοκα Κόλα, μαζί με την ενοποιηση των αρχαιολογικών χώρων στο κέντρο της πόλης.
    Τα υπόλοιπα Ολυμπιακά ακίνητα είναι άκαλοι τόνοι τσιμέντου, ΜΝΗΜΕΙΑ ΑΣΧΗΜΙΑΣ και ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ πλέον.

    Ενδεικτικά της «προνομιακής μεταχειρισης»: 2004, μετά την Ολυμπιάδα, ξεκίνησαν τα εργα στη γραμμή του ηλεκτρικού Κηφισιά -Πειραιά .Εφτασε 2011 κι ακόμα να τελειωσουν.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Misha 24/10/2010 23:50:20

    @ Misha

    Δεν είναι ακριβές να λέμε (και ακόμα περισσότερο τραγικό να νομίζουμε) ότι το μετρό, έστω και κουτσουρεμένο, έγινε για το πανηγυράκι της κυρα-Γιάννας. Ξεκίνησε, αν θυμάμαι καλά, το 1991 ή 1992 και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2000. Οι δε "επεκτάσεις" του που δόθηκαν σε χρήση μέχρι το 2004 είχαν ούτως ή άλλως προγραμματιστεί κι εκείνες και ουδεμία σχέση, ως κίνητρο, έχει μαζί τους το εθνικό έγκλημα των λεγόμενων "ολυμπιακών αγώνων" που, τελικά, μόνο μίζες, μασαμπούκα και χρέη δημιούργησε.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Στέργιος 24/10/2010 17:30:12

   η οικονομική και πολιτιστική ζωή όλης της ελληνικής επικράτειας, της Αθήνας συμπεριλαμβανομένης, έγινε αντικείμενο συντονισμένης διαχρονικής οικονομικής επίθεσης με στόχο τον εξανδραποδισμό της. Άσε τις σαχλαμάρες κι έλα να βάλουμε χεράκι να ξεκουμπιστούνε όσοι επωφθαλμιούν το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας.

 28. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 24/10/2010 15:37:41

  Φίλτατε, γνωρίζεις πως όταν μπήκαν οι Βούλγαροι στη Μακεδονία επί κατοχής, οι περισσότεροι ντόπιοι τους υποδέχθηκαν με δάφνες ως απελευθερωτές; Και πως αντίσταση έκανε κυρίως το "διεθνιστικο" ΚΚΕ (ΕΑΜ/ΕΛΑΣ) αποτελούμενο ως επί το πλείστον από πρόσφυγες (από Μ.Ασία, Θράκη, Πόντιους κλπ;)

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Strange Attractor 24/10/2010 15:40:42

   Σοβαρά μιλάς τώρα;
   Πες τα αυτά σε κάνα Σερραίο, καλύτερα, να σου πει με πόσα κιλά δάφνες υποδέχτηκαν τους Βούλγαρους που τους έκαψαν την πόλη.

   Πιστεύεις ότι η Μακεδονία θα απελευθερωνόταν αν δεν το ήθελαν οι ίδιοι οι ντόπιοι Έλληνες Μακεδόνες; Και το 1912, και κατά τον Β' ΠΠ.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Strange Attractor 24/10/2010 15:42:56

   Αναφέρομαι στα χωριά και όχι στις πόλεις όπου η πληθυσμιακή σύνθεση ήταν ήδη καθορισμένη πλήρως μετά το `22.

  • (A)θανάσης avatar
   (A)θανάσης @ Strange Attractor 24/10/2010 15:49:53

   Strange τα χωριά που λες είναι όντως υπαρκτά, ακόμη και σήμερα με σημαντική ομοιογένεια στην "ανθρωπολογία" τους.
   Όμως όχι και "οι περισσότεροι ντόπιοι"...
   Μερικοί, ναι. Όχι οι περισσότεροι.

 29. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 24/10/2010 15:40:52

  Στέργιο μην ανησυχείς. Θα μας τα λύσει όλα η Καϊλή, μπορεί να ξανανηφορίσει και ο Φασούλας, που ξέρεις;

 30. antiochos avatar
  antiochos 24/10/2010 15:41:26

  Γλίτσας
  "Γλιτσας","σκουφια","ρε","ξες".
  Δεν πιστευω να περιμενεις απαντηση επιστρατευομενο κατα περισταση ψευδωνυμο;
  Iσως αν εισαι πιο ευγενης με αλλο ονομα..

 31. tsilivithras avatar
  tsilivithras 24/10/2010 15:53:58

  Σχεδόν 100 σχόλια ΜΟΛΙΣ ΣΕ 2 ΩΡΕΣ!!!!

  ΣΕ 2 ΩΡΕΣ ΡΕ ΣΕΙΣ!!!

  Και πόσα από αυτά είναι σχόλια δημιουργικά και απαντούν ερωτήματα μωρέ;;;;;

  ΠΟΣΑ;;;;;;;

  ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΝΟΗΣΙΑ!!!!

  Αύριο θα βγει ο ΓΑΠ να μας φλομώσει στην παραμύθα πάλι και να μας απειλήσει με ΤΡΟΜΟ και ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ μωρέ...!!!

  • (A)θανάσης avatar
   (A)θανάσης @ tsilivithras 24/10/2010 16:00:55

   Δυστυχώς το άρθρο είναι κατανοητό, αλλά άκαιρο και εν πολλοίς μονομερές. Διότι ναι μεν περιγράφει αλήθειες, αλλά όχο όλη την αλήθεια. Διότι αν ισχύουν στη γενικότητά τους αυτά που αποδίδει στους Αθηναίους, τότε τους δικαιώνει για τις δικές τους στερεοτυπικές εντυπώσεις που έχουν για τους Θεσσαλονικείς.
   Επίσης, δεν εκφράζει μια πανελλήνια αντίθεση με το Αθηνοκεντρικό κράτος, αλλά εντοπίζει το πρόβλημα στον ανταγωνισμό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, κάτι που δεν αφορά τους υπόλοιπους και που απαξιώνει ακόμα περισσότερο την "επαρχία".

   Στέργιο σε καταλαβαίνω, αλλά δεν θα βγεί τίποτε με τέτοια νοοτροπία. Απλά αναμοχλεύονται και οξύνονται πάθη και αποτέλεσμα μηδέν Ο τσιλιβήθρας έχει δίκιο.

   • (A)θανάσης avatar
    (A)θανάσης @ (A)θανάσης 24/10/2010 16:23:17

    Οι Αθηναίοι κοροϊδεύουν τους Θεσσαλονικείς. Οι Θεσσαλονικείς τους πχ Βολιώτες. Οι Βολιώτες τους Λαρισσαίους. Οι κάτοικοι των αστικών κέντρων τους "χωριάτες" - κατοίκους των χωριών.

    Τελικά τι θα γίνει? Θα σκοτωθούμε μεταξύ μας?

    Σκέψου έναν κάτοικο κάποιου χωριού, που υφίσταται αυτόν τον "ρατσισμό" αποκαλούμενος συστηματικά 'χωριάτης'.

    Δεν βλέπω κάποιο νόημα στο άρθρο, και να με συγχωρείς. Είναι "διεγερτικό", αλλά δεν προτείνει κάποια λύση. Απλά αφήνει διέξοδο για πάθη.

   • MatrixRevolutionEra avatar
    MatrixRevolutionEra @ (A)θανάσης 24/10/2010 18:10:06

    θα συμφωνήσω με Τσιλιβίθρα. Ειδικά στις μέρες του Καλλικράτη πρέπει να είμαστε προσεχτικοί με τέτοια θέματα. Από τα λίγα που γνωρίζω για τον Καλλικράτη, δηλαδή όσα δημοσιοποιήθηκαν , η κάθε δυσαρεστημένη περιφέρεια με το αθηνοκεντρικό κράτος μπορεί εύκολα να απαλλαγεί από αυτό. Αν κάνω λάθος, διαφωτίστε με.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ (A)θανάσης 24/10/2010 18:14:27

    Ο Καλλικράτης είναι ο Δούρειος Ίππος διαμελισμού γιατί επιτρέπει τα δημοψηφίσματα στις περιφέρειές του.

   • MatrixRevolutionEra avatar
    MatrixRevolutionEra @ (A)θανάσης 24/10/2010 18:36:48

    Το γνωρίζω...Γι αυτό μου σηκώνεται η τρίχα. ΟΜΟΝΟΙΑ αδέλφια!

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ tsilivithras 24/10/2010 16:08:08

   ...και η απάθεια τού γκιαούρη που τα υπομένει όλα χωρίς να αντιδρά, μεμψιμοιρώντας "ε, και τι να κάνουμε;". Προσθέτω εγώ.

   Αυτό το "ε, και τι να κάνουμε;" είναι η σχεδόν στάνταρ απάντηση των Ελλήνων σε όλες τις ερωτήσεις. Πήγε 3 ευρώ η βενζίνη, πώς τα βγάζετε πέρα; Ε, και τι να κάνουμε;

 32. martin avatar
  martin 24/10/2010 16:01:36

  Σχετικά, με την (προσπάθεια) διαμόρφωσης της κοινής γνώμης από συγκεκριμένους δημοσιογραφικούς κύκλους, στους οποίους συμμετέχουν και γεννίτσαροι θεσσαλονικείς, ας κάνουμε δύο μόνο υποθέσεις:
  -Φανταστείτε αυτά που συμβαίνουν στον άγιο παντελεήμονα να συνέβαιναν σε πλατεία της Θεσσαλονίκης,
  -Φανταστείτε ο βύρων πολύδωρας να ήταν βουλευτής Θεσσαλονίκης,

  τι θα είχαμε ακούσει για το συντηρητισμό κτλ. της Θεσσαλονίκης. Τώρα υπάρχει πολύ πιο προσεκτική αντιμετώπιση.

  Επίσης, το θέμα του οκανα είναι πολύ χαρακτηριστικό: Όταν κάτοικοι πολύ υποβαθμισμένης γειτονιάς της Θεσ/κης αντέδρασαν στην εγκατάσταση και μονάδας υποκατάστασης (πέρα από οίκους ανοχής κτλ.), θα θυμάστε όλοι πόσο άδικα αντιμετωπίστηκαν. Τώρα, που από φορείς και κατοίκους του κέντρου της Αθήνας υπήρξε η απαίτηση να φύγει ο οκανά της σοφοκλέους (αντίστοιχα, και από το συντονιστικό όλων των φορέων του Πειραιά), υπήρξε πολύ κατανόηση για το δίκαιο αίτημα, που τελικά ικανοποιήθηκε. Δηλαδή, εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση από κάποια μέσα για την ίδια ακριβώς αντίδραση.

  Όσο για αυτά που γράφει ο Asterix, νομίζω ότι δεν κατάλαβε το γενικό νόημα του άρθρου, που είναι η προσπάθεια διαμόρφωσης της κοινής γνώμης από συγκεκριμένους δημοσιογραφικούς κύκλους, στους οποίους συμμετέχουν και γεννίτσαροι θεσσαλονικείς (αν έχει απλή γνώση του θέματος του οκανα, θα συμφωνήσει με τις τεράστιες διαφορές στη δημοσιογραφική αντιμετώπιση).
  Προφανώς οι απλοί κανονικοί εργαζόμενοι Αθηναίοι δε συμμετέχουν σε αυτά, ούτε υπάρχει λόγος να ασχοληθούν με τη Θεσσαλονίκη.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ martin 24/10/2010 16:15:21

   Ακριβώς, martin. Αυτό είναι το νόημα των όσων γράφω.
   Το πρόβλημα το έχω με το κράτος και τα αθηναϊκά ΜΜΕ, όχι με τον μέσο Αθηναίο, ο οποίος δεν έχει κανένα λόγο να ασχοληθεί με τα προβλήματα τής Θεσσαλονίκης. Το μόνο που ζητάω από τον μέσο Αθηναίο είναι να δείξει κατανόηση στη γκρίνια μας και να ξέρει ότι δεν τον θεωρούμε αντίπαλο.

   Αν η πλατεία τού Αγ. Παντελεήμονα βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη, τα αθηναϊκά ΜΜΕ θα έβγαζαν τίτλους φαρδείς-πλατείς: "Τι φταίει για την έξαρση του ρατσισμού στη Θεσσαλονίκη;". Σε ΟΛΗ τη Θεσσαλονίκη, προσέξτε, όχι σε μια συνοικία, η οποία στη μικροκλίμακά της μπορεί να έχει χίλια προβλήματα, ανάμεσα στα οποία ίσως να μην περιλαμβάνεται καν ο γνήσιος ρατσισμός. Και το Πάντειο θα οργάνωνε συνέδριο για να διερευνήσει τους λόγους για τους οποίους υπάρχει τόσο ακροδεξιός φανατισμός στη Θεσσαλονίκη.

   Αλλά αυτό που προσλαμβάνω εγώ είναι ότι επειδή η συγκεκριμένη διεργασία γίνεται στην Αθήνα, αφορά "κατοίκους" και "ανθρώπους", ενώ αν γινόταν στη Θεσσαλονίκη, θα αφορούσε μαζικά μια "κοινωνία" ολόκληρη.

 33. Στέργιος avatar
  Στέργιος 24/10/2010 16:10:22

  Στον χώρο εργασίας μου, ένας συνάδελφος που μιλάει με το με και με το σε, κορόιδευε έναν Βολιώτη που μιλάει με το νι και και λι σπαστά.

  Όταν γράφω γενικότητες που αποδίδω στους Αθηναίους, το κάνω καθαρά και μόνο για να καταδείξω ότι αν θέλει κανείς να πιαστεί από στερεότυπα για να σπάσει πλάκα ή για να μειώσει τον άλλο, είναι πάρα πολύ εύκολο. Το κάνω για παιδευτικούς λόγους, ΑΚΡΙΒΩΣ για να καταδείξω την ηλιθιότητα των στερεοτύπων.

 34. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 24/10/2010 16:12:10

  Να γιατι αυτή η χώρα πάει κατά διαόλου.
  Ακόμα και στις πιό κρίσιμες ώρες, κάποιος πετάει μια πεπονόφλουδα και βγαίνουν τα σπαθιά απ΄ τα θηκάρια.

  Βόρειοι και νότιοι! Φουρτουνάτσηδες και Βροντάτσηδες.

  Ολος ο καταπιεσμένος επαρχιωτισμός μας.

  Οταν δεν έχουμε εχθρούς, τους κατασκευάζουμε.
  Λυπούμαι ειλικρινώς.
  Η ανάρτηση αδικεί και τη Θεσσαλονίκη και τους Θεσσαλονικείς.

  Από ένα ....βόρειο (από τον Εβρο) που ζεί στην Αθήνα, είναι Ολυμπιακός, αλλά κάθε φορά που ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη αισθάνεται σπίτι του.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Κώστας Ροδινός 24/10/2010 16:32:42

   Πρώτα από όλα, το κείμενο δεν διαχωρίζει σε Βόρειους και Νότιους.
   Είναι το κείμενο ενός Έλληνα που τυγχάνει να είναι και Θεσσαλονικιός, εναντίον τής απολυταρχίας του αθηνοκεντρικού κράτους το οποίο τον αδικεί, και όταν αυτός αντιδρά, τον λοιδωρεί.

   Αφού τα είπα αυτά... δεν ένιωσες όλη αυτήν την αδικία στο πετσί σου πριν κατεβείς στην Αθήνα; Δεν ένιωσες ποτέ σου θυμό για ένα κράτος που έχει τον Έβρο, το γεωγραφικό κέντρο των Βαλκανίων, γραμμένο εκεί όπου δεν πιάνει μελάνι;

   Εκτός κι αν είσαι Εβρίτης εκ καταγωγής, όσο Κοζανίτης είναι ο Παπακωνσταντίνου, ας πούμε.

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Στέργιος 24/10/2010 16:52:23

    Στέργιε,

    Οποιος θέλει να τον σέβονται πρέπει πρωτίστως να μάθει να σέβεται τους άλλους. Κυρίως αυτούς που διαφωνούν μαζί του.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Στέργιος 24/10/2010 16:59:14

    Και από πού συνάγεται το ότι δεν σε σεβάστηκα ως προσωπικότητα και ως εκφραστή διαφορετικής γνώμης;

   • Orestios avatar
    Orestios @ Στέργιος 24/10/2010 17:50:30

    Το κείμενο βρίθει συμπλεγμάτων αναπαράγωντας την γνωστή διχαστική προπαγάνδα.
    Χαίρομαι που όλο και λιγότεροιθ Θεσσαλονικείς τσιμπούν σε αυτές τις υπερφύαλες τοποθετήσεις.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Στέργιος 24/10/2010 18:40:25

    @ Orestios

    Μάλλον πιο πολλοί από ποτέ είναι οι Θεσσαλονικείς που αντιλαμβάνονται το παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες μας 100 χρόνια τώρα. Είναι τυχαίο ότι τώρα είναι που ακουγόμαστε, ενώ πριν δεν βγάζαμε ούτε τσιμουδιά δημοσίως;

 35. παραέλληνας (διάβολος avatar
  παραέλληνας (διάβολος 24/10/2010 16:12:39

  αν έρθει ο αμερικάνος και πει στον ψωμιάδη: θα σου φέρω εδώ το κέντρο της μεσογείου, ό,τι γουστάρει η ψυχή σου, θα τους έχεις τους άλλους από κάτω, μόνο χωριστείτε και άσε με να βγάλω το bondsteel στη θάλασσα, τί γίνεται;

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ παραέλληνας (διάβολος 24/10/2010 16:35:07

   Δεν χρειάζεται να πει κάτι τέτοιο ο Αμερικάνος στον όποιο Ψωμιάδη.

   Το μόνο που χρειάζεται είναι να πάρει ο Αμερικάνος ένα τηλέφωνο στο Μαξίμου και να τρίξει τα δόντια στον όποιο πρωθυπουργό: "Ή μου δίνεις το λιμάνι της Θεσσαλονίκης τζάμπα, ή σε ρίχνω από την εξουσία".

   Μόνο αυτό χρειάζεται.

   Γλιτώνει και η Αμερική τα έξοδα οικοδόμησης πρεσβείας στη Θεσσαλονίκη.

   • παραέλληνας avatar
    παραέλληνας @ Στέργιος 24/10/2010 17:03:47

    όταν είχε γίνει το συλλαλητήριο για τη μακεδονία είχαμε μαζευτεί στο παλιό κτήριο του προξενείου στην παραλία, που το γκρεμίσανε, και πετούσαμε κοτρώνια. το κορυφαίο είναι που στο νέο κτήριο στη τσιμισκή παραδίπλα από την αμερικάνικη βάλαν λίγο καιρό αργότερα τη σημαία τους και οι γύφτοι, κάπου εκεί κατοικοεδρεύουν. οπότε πήγε και ο ελληνάρας και κρέμασε μια ελληνική στην ταράτσα, πάνω απ'όλες.

 36. AegeanHawk avatar
  AegeanHawk 24/10/2010 16:13:11

  Τελείως άκαιρο το άρθρο, που δεν λέει τίποτα καινούργιο, οπότε "παλιά νέα".

  Ελπίζω βέβαια πίσω από την αγωνία του Στέργιου (αλλά και άλλων) να μην κρύβεται καμμιά λογική του στύλ: "χαλίφης στη θέση του χαλίφη".

  Αν όμως φίλε Στέργιο έγραψες ένα άρθρο με το οποίο βγάζεις τόσο παράπονο και προβληματισμό, φαντάσου πόσα άρθρα μπορεί να γράψει ένας κάτοικος του Αγαθονησιού, των Ψαρών, των Φούρνων, του Καστελόριζου, της Σύμης και δεκάδων ακόμα νησιών του Αιγαίου παρόμοιου μεγέθους.....

  Για κάνε μια βόλτα σε κανα-δυό το επόμενο καλοκαίρι και ξαναγράψε. Και λέω καλοκαίρι, γιατί χειμώνα δε "λέει"......

  • Misha avatar
   Misha @ AegeanHawk 24/10/2010 16:17:48

   Έτσι ακριβώς.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ AegeanHawk 24/10/2010 16:38:55

   Δεν αντιλέγω ότι η κατάσταση της εκτός Θεσσαλονίκης Επαρχίας είναι χειρότερη (με μερικές εξαιρέσεις).
   Αλλά, είμαι Θεσσαλονικιός και γράφω για αυτά που ζω και αντιλαμβάνομαι.
   Να παώ καμμιά βόλτα 2-3 μέρες το καλοκαίρι κατά Καστελλόριζο μεριά και μετά να γράψω για το τι πρέπει να γίνει για το μέλλον τού Καστελλόριζου, δεν πρόκειται να το κάνω ποτέ. Αυτή είναι η τακτική των Αθηναίων δημοσιογράφων, που πηγαίνουν σε ένα μέρος 2-3 μέρες και νομίζουν ότι τα κατάλαβαν όλα.
   Σέβομαι παρα πολύ τη νοημοσύνη των κατοίκων τού Καστελλόριζου για να κάνω κάτι τέτοιο.

   • AegeanHawk avatar
    AegeanHawk @ Στέργιος 24/10/2010 17:06:30

    Ποιές είναι οι "μερικές εξαιρέσεις"?

    Το "πήγαινε στο τάδε μικρονήσι" ήταν/είναι τρόπος του λέγειν.
    Απλά, αν αρχίσει ο κάθε κάτοικος αυτής της έρμης της χώρας να βγάζει τα όποια του παράπονα για τους "υπόλοιπους" θα φτάσομε στο σημείο να "πυροβολάει" ο ένας τον άλλο, θα βγάλομε τα μάτια μας, μόνοι μας.

    Η "γκρίνια" έχει γίνει εθνικό σπορ. Ολοι την "λένε" σε όλους. Οι κάτοικοι του μικρού νησιού ή χωριού την "λένε" στους κατοίκους του μεγαλύτερου νησιού ή χωριού, αυτοί με την σειρά τους την "λένε" στους κατοίκους των μεγάλων πόλεων,....... η Θεσ/κη την "λέει" στην Αθήνα.....και πάμε ανάποδα.

    Δεν βγάζομε "άκρη", έτσι, όμως!

    Και μια και αναφερθήκαμε στο πανέμορφο Καστελόριζο, μέλος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη σε επίσκεψή του εκεί είπε την κορυφαία "ατάκα" και άφησε τους περισσότερους παρευρισκόμενους..."στύλη άλατος".

    "Ξέρετε πόσο επιβαρύνει το προϋπολογισμού του Ελληνικού κράτους ετησίως το μακρινό Καστελόριζο?"

    Ευτυχώς, με την παρέμβαση των "σοφότερων", αλλάξανε κουβέντα και δεν υπήρξαν "παρατράγουδα".

    Αααα και ούτε μάθαμε πόσο μας "στοιχίζει".......για φαντάσου!!!!!

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Στέργιος 24/10/2010 17:19:18

    Οι "μερικές εξαιρέσεις" είναι κάποιες περιοχές που ευδοκιμούν οικονομικά, λόγω τουρισμού και γεωργίας, όπως η Κρήτη, ή η Λάρισα.

 37. nina avatar
  nina 24/10/2010 16:14:50

  @strange attractor .misha, κλπ

  Σιγά μη περιμέναμε απ τους παλιολλαδίτες να μας ελευθερώσουν. Ο μακεδονικός αγώνας κύριοι ξεκίνησε και έγινε απο μακεδόνες
  Ακόμη και οι Παύλος Μελάς/ ίων Δραγούμης , μακεδονικής καταγωγής ήταν και δεν αμφισβητείτε.Η αγωνιστικότητα των μακεδόνων ήταν γνωστή . όταν ανέβηκε ο Μελάς, ο Κατεχάκης, ο Αγρας στη Μακεδονία ένοπλα δικά μας σώματα τους περίμεναν και τους ενημερώνανε.Τα σώματα δεν έπαψαν ποτέ να υπερασπίζονται τον τόπο τους ακόμη και όταν η Αθήνα σφύριζε αδιαφορα οι μακεδόνες πλήρωναν βαρύ φόρο αίματος για να μη εξσλαβισθούν. Μην αλλάξουμε και την ιστορία τώρα. Μέχρι και στην άμυνα του Μεσολογγίου πολέμησαν οι μακεδόνες αλλά μολις απελευθερωθήκατε οι χαμουτζήδες ούτε σας έννοιαξε για τη Μακεδονία. Χρειάστηκε ένας Δραγούμης(μακεδών) και ένας Μελάς (Μακεδων) για να ξυπνήσετε.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ nina 24/10/2010 16:17:43

   Ο Π. Μελάς γεννήθηκε στη Γαλλία, ζούσε στην Αθήνα και η οικογένεια του κατάγονταν από τη Βόρεια Ήπειρο.

  • Greco avatar
   Greco @ nina 24/10/2010 16:23:44

   μην απαντας στο ιδιο υφος νινα
   ειναι καταπτυστα ορισμενα σχολια τους

   εγω αναγνωριζω οτι λογω της εμπλοκης της βουλγαριας και ενος σημαντικου σλαβικου-σλαβοφωνου πληθυσμου στη μακεδονια (ο οποιος βρισκοταν σε ορισμενες μονο περιοχες της μακεδονιας), χρειαζοταν βοηθεια απτο νοτο για τον αγωνα,αλλα μερικοι πελοπονησιοι οπως φαινεται ακομα και σημερα (οχι ολοι ευτυχως) νομιζουν οτι στη μακεδονια κατοικουσαν μπαμπουινοι σλαβοι που τους υπεταξαν στην παλαια ελλαδα
   οι γουναρικοι παππουδες τους ,τους εχουν κανει πλυση εγκεφαλου κανονικη

   καλυτερα ας μην ανεβαιναν ,ας μας αφηναν μονους.Θα τα βγαζαμε περα μαζι με τους κρητες

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Greco 24/10/2010 16:40:17

    "μερικοι πελοπονησιοι οπως φαινεται ακομα και σημερα (οχι ολοι ευτυχως) νομιζουν οτι στη μακεδονια κατοικουσαν μπαμπουινοι σλαβοι που τους υπεταξαν στην παλαια ελλαδα
    οι γουναρικοι παππουδες τους"

    Νά'ναι καλά ο Μπαμπ(ου)ινιώτης και τα λεξικά του.

  • Misha avatar
   Misha @ nina 24/10/2010 16:35:11

   1904 ιδρυεται το Μακεδονικό κομιτάτο , Νίνα
   Με εμπνευστη και πρόεδρο τον μανιάτη Καλαποθάκη, οργανωνει και στέλνει τα σώματα των εθελοντών για τη Μακεδονία.
   Δεν αμφισβητείται ή συμμετοχή των ντόπιων πληθυσμών.Μόνοι τους ωστόσο δε θα κατάφερναν τίποτα, όπως δεν κατάφεραν και οι Κρήτες νωρίτερα και οι Κύπριοι αργότερα και οι βορειοηπειρώτες σημερα.

   Δε χρειάζονται διχαστικές υστερίες σαν αυτές του άρθρου. Μάς κάνουν κακό , βασίζονται σε ψευδαισθήσεις και ανεδαφικές εμμονές και εξυπηρετούν μόνο αυτούς που θέλουν να μας καντονοποιήσουν και να μας τεμαχισουν (βλ.Καλλικράτη και πρώην Γιουγκοσλαβία)

   Χαλαρώστε λοιπόν και τιμήστε όσους Έλληνες θυσίασαν τις χαρες της ζωής για να είστε και να είμαστε όλοι σήμερα ελευθεροι.

 38. Στέργιος avatar
  Στέργιος 24/10/2010 16:27:42

  Το άρθρο αυτό έχει συγκεκριμένη στόχευση.

  1) Να δείξει στους Αθηναίους ότι όταν καταφερόμαστε εναντίον του αθηνοκεντρικού κράτους δεν καταφερόμαστε εναντίον τους.

  2) Να δείξει στους Αθηναίους ότι αν θέλουμε να πιαστούμε από ρατσιστικά στερεότυπα για να περιγράψουμε τον άλλο, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι κι ο άλλος θα βρει να πει για μας.

  3) Να χρησιμεύσει σαν κάλεσμα για τους Θεσσαλονικείς να πάψουμε να ετεροπροσδιοριζόμαστε μοιρολατρικά και να πάρουμε τη μοίρα τής πόλης και του μέλλοντός μας στα χέρια μας.

 39. Γλίτσας avatar
  Γλίτσας 24/10/2010 16:28:56

  Σιγά να μην ήτανε και εβραίος ο Παύλος Μελάς μπρε εσύ νίνα. Θα μας το πει όμως ο αντίοχος, που θα πάει. Και δε με λες, το "εξσλαβισθούν" τι σόι γλώσα είναι;

 40. Asterix avatar
  Asterix 24/10/2010 16:30:30

  Martin, δεν υπάρχουν "γενίτσαροι" στη Σαλονίκη. Υπάρχουν γειτονιές που κυριολεκτικά πεινάνε και τη βγάζουν με ένα τετζερέ ανά τρεις οικογένειες. Ας είναι καλά το Ποντιακό στοιχείο που έφερε την ομόνοια και την ενότητα στην οικογένεια. Ο Ψωμιάδης αυτά τα στρώματα εκπροσωπεί, γιαυτό σαρώνει (και θα σαρώσει) στις εκλογές.

  Αυτοί που νομίζει ο Στέργιος για "Αθηναίοι", είναι στην ίδια ακριβώς μοίρα και μάλιστα χειρότερα. Γιατί είναι ξενιτεμένοι! Δεν υπάρχει το σόϊ για να σε κρατήσει έστω και ψυχολογικά. Ναι, πολύ θα ήθελα να γυρίσω σπίτι μου. Αλλά έχω και παιδιά να μεγαλώσω. Δεν αντέχω να τη βγάζω με 50 ευρώ τη βρομάδα. Φτάνει πια.

  Και επιμένω: Ουδείς Αθηναίος λέει ούτε κακή, ούτε καλή κουβέντα για τη Σαλονίκη. Δεν τον νοιάζει. Δεν προλαβαίνει να τον νοιάξει γιατί έχει να ζήσει κι αυτός. Να βγάλει και την επόμενη βδομάδα. Το κατάλαβες Στέργιε; 'Η μήπως νομίζεις ότι εδώ τρώνε με χρυσά κουτάλια. Αϊντε καημένεεε.... Ξεκόλλα!

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Asterix 24/10/2010 17:16:52

   Asterix, δεν έχεις καταλάβει ούτε λέξη από τα όσα έγραψα.

 41. nina avatar
  nina 24/10/2010 16:32:01

  και μην ακούω βλακίες ότι υποδεχθήκαμε με δάφνες τους βούλγαρους.Σε ποιά ιστορία τα διαβάζεις αυτά strange? Μας έχετε πρίξει με τα Καλάβρυτα και καλά κάνετε αλλά εμείς στη Μακεδονία χάσαμε 17 χω΄ριά και πόλεις έτσι . από τη μιά είχαμε τους γερμανούς και από την άλλη τους Βούλγαρους. ξέρεις γιατ'ι αγαπάμε την πατρίδα περισσότερο από σας ?γιατί χρειάστηκε πολλές φορές να την ταίσουμε με το αίμα μας και το αίμα των παιδιών μας για να την καρτήσουμε ζωντανή.Ακόμη και σήμερα το αθηναικό κράτος είναι έτοιμο να παραδώσει το όνομά μας.εμένα που είμαι ορεσίβια μακεδων μέ ρώτησε αν το πουλώ ή το χαρίζω?Ξέρει τί είμαι ικανή να κάνω προκειμένου να το διατηρήσω? όχι δεν ξέρει και πίστεψέ με καλύτερα να μη χρειαστεί να μάθει.
  αφήστε λοιπόν της βλακείες και σοβαρευτείτε

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ nina 24/10/2010 16:36:24

   Nina, γιατί χρησιμοποιείς υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς "χαμουτζήδες, παλιολλαδίτες, μας έχετε πρήξει με τα Καλάβρυτα!!!"
   Ούτε Κρητικός ούτε Μανιάτης ισχυρίσθηκε ποτέ ότι μονοπωλήθηκε ο Μακεδονικός αγώνας από αυτούς ή ότι ήταν πρωτεργάτες. Θα ήταν ανόητο εξάλλου!
   Το θεωρούν όμως μεγάλη τους τιμή που αγωνίστηκαν με τους Μακεδόνες.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ αλλενάκι 24/10/2010 16:39:45

    Και το Μακεδονικό Κομιτάτο που σου γράφει ο Μisha παραπάνω,εκτός της οργάνωσης των αντάρτικων σωμάτων από τη Νότιο Ελλάδα, εξέδιδε στην Αθήνα την Εφημερίδα Εμπρός η οποία προωθούσε στο "χαμουτζίδικο" το δίκαιο του Μακεδονικού Αγώνα.

  • Misha avatar
   Misha @ nina 24/10/2010 16:37:36

   Στα σύνορα υπάρχουν ολόκληρα χωριά που όταν έφυγαν οι Βούλγαροι μαζί με τους Ναζί, πήγαν μαζί τους.Κάτι σαν τους τσαμηδες στην Ήπειρο.

   • Misha avatar
    Misha @ Misha 24/10/2010 17:10:19

    SA

    Δεν τα διάβασα.Περπατησα στα ίδια τα εγκαταλελειμμένα χωριά με οδηγούς ντόπιους.

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Misha 24/10/2010 17:14:08

    Ρητορικό το ερώτημα μου Μίσια. Το ίδιο περίπου και με εμένα. Οι γονείς μου ως παιδάκια και οι παπούδες μου ως ενήλικες τα έζησαν και μου τα είπαν, δια ζώσης. Η Νίνα όμως ήθελε γραπτές πηγές.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Misha 24/10/2010 17:20:41

    Ποιο είναι το νόημα αυτών των αναρτήσεων; Ότι μέχρι το 45 υπήρχαν Βούλγαροι στην Ελληνική Μακεδονία; Χαίρω πολύ!

   • (A)θανάσης avatar
    (A)θανάσης @ Misha 24/10/2010 17:29:57

    Το νόημα είναι ότι υπάρχουν και υπήρξαν Έλληνες που η εθνική τους προέλευση είναι μη-Ελληνική. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη Μακεδονία. Ούτε μόνο στη Ελλάδα. Αρκετοί συνεργάστηκαν με τους Βούλγαρους. Αλλά και με τους Γερμανούς, ποιοί και πόσοι συνεργάστηκαν?

    Αυτό το νυστέρι δουλεύει πολύ κοντά σε "ευαίσθητες περιοχές", ίσως είναι καλύτερο να γίνει μια αναφορά αλλού και άλλη ώρα. Εδώ μέσα, τώρα, δεν υπάρχει η απαιτούμενη νηφαλιότητα.

   • Misha avatar
    Misha @ Misha 24/10/2010 17:58:55

    Μα δεν έφυγαν οι εξισλαμισμένοι από την Κρητη, όταν αυτή ελευθερώθηκε, οι οποίοι βρίσκονται και σήμερα ακόμα σε Τουρκία και Συρία;
    Μήπως δεν έφυγαν βλαχοι για τη Ρουμανία, εβραίοι για το ισραήλ;

   • MatrixRevolutionEra avatar
    MatrixRevolutionEra @ Misha 24/10/2010 18:26:01

    Ηρεμία παίδες....Ως γνήσιος, εντόπιος Μακεδών έχω αρχίσει να ανατριχιάζω με το που το πάει η συζήτηση...Σε λίγο το διάφοροι ουράνιοι τόξοι θα αρχίσουν να παίρνουν παραπομπές από εδω....ΗΡΕΜΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΤΩΡΑ!!!

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Misha 24/10/2010 18:35:45

    @ Μatrix

    Ας πάρουν όσες παραπομπές θέλουν οι Ουρανιοτοξότες.
    Έτσι κι αλλιώς, είναι 3.000 σε σύνολο 2.500.000 Ελλήνων Μακεδόνων. Να μη νομίσουν ότι τους φοβόμαστε κιόλας.

   • MatrixRevolutionEra avatar
    MatrixRevolutionEra @ Misha 24/10/2010 18:42:02

    Δεν τους φοβόμαστε Στέργιε. Απλώς συνιστώ ηρεμία. Οι καιροί είναι πονηροί. Το είπε και ένας φιλος πιο κάτω" Προσωπικά, επίσης, όχι μόνο δεν το δέχομαι με τίποτα, αλλά είναι ικανό να με θολώσει τόσο ώστε να μην υπολογίζω τίποτα παρά τη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας". Αλήθεια σου λέω σε μια περίοδο έξαρσης έπιασα και τον εαυτό μου να σκέφεται έτσι...και αυτομάτως αυτομπατσίστηκα!!!

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Misha 24/10/2010 18:47:33

    @ Μatrix

    Ναι, φίλε μου, αλλά πότε δεν ήταν πονηροί οι καιροί.
    Πόσο ακόμη θα πρέπει να περιμένουμε;

    Το αθηνοκεντρικό κράτος έχει διώξει από τη Μακεδονία (αναγκάζοντάς τους Έλληνες Μακεδόνες να μεταναστεύσουν στην Αθήνα ή στο εξωτερικό) πολλούς περισσότερους Έλληνες από ό,τι οι Βούλγαροι από την Ανατολική Ρωμυλία, και μου λες ότι πρέπει να υπομείνω το αθηνοκεντρικό κράτος γιατί τάχα αυτό μάχεται για κάποιον υπέρτατο εθνικό σκοπό;

   • Misha avatar
    Misha @ Misha 24/10/2010 18:53:04

    Μatrix

    To παίζουν ήδη το έργο με την Κρήτη.
    Ο Ουτσεκά μιλά για Τσαμουριά , τα μεμέτια βγάλανε σημαία αυτόνομης Θράκης.
    Βούτυρο στο ψωμί του γενιτσαρου Γρούιου οι διάφοροι Στέργιοι

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Misha 24/10/2010 18:53:31

    Το δια ταύτα ποιο είναι;
    Τι θα ήθελες;
    Τι προτείνεις;

    Γενικώς και αορίστως "όχι στο "ρατσισμο κατά των Θεσσαλονικέων";
    Κονδύλια για τη Θεσσαλονίκη;
    Το λιμάνι της να το δώσετε όπου θέλετε;
    Αυτονόμηση της περιφέρειας;

    Τι;

   • MatrixRevolutionEra avatar
    MatrixRevolutionEra @ Misha 24/10/2010 18:57:23

    Δεν μάχεται. Συμφωνώ μαζί σου περί αθηνοκεντρικού κράτους και περιφέρειας που είναι αφημένη στην τύχη της. Βέβαια στην τύχη τους αφημένοι είναι και οι κάτοικοι Αττικής, πλην Εκάλης, Φιλοθέης και Κολωνακίου.
    Για να αλλάξουν όλα αυτά πρέπει ολοι οι 'Ελληνες να σοβαρευτούμε. Βέβαια συμφωνώ με Τσιλιβίθρα ότι υψίστης εθνικής σημασίας είναι να φύγει ο ΓΑΠ και το κόμμα του από την...Ελλάδα. Τυχαίνει να γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα του συγκεκριμένου κόμματος...πίστεψε με είναι άκρως επικίνδυνοι...κυρίως λόγω βλακείας!!

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Misha 24/10/2010 19:08:36

    @ αλλενάκι

    Αυτό που εγώ θέλω, και μιλώ μόνο για τον εαυτό μου, είναι μια επανοργάνωση της Ελλάδας, έτσι ώστε οι περιφέρειες (οι οποίες πρέπει να γίνουν 4-5 το πολύ και όχι 17) να έχουν διευρυμένες αρμοδιότητες σχετικά με τη διαχείριση των οικονομικών τους, και φωνή στην Αθήνα ως περιφέρειες, με την ίδρυση Άνω Βουλής όπου κάθε περιφέρεια θα εκπροσωπείται με ίδιο αριθμό βουλευτών.

    Το 70% των φόρων θα πρέπει να επανεπενδύεται στην περιφέρεια που τους καταβάλλει, και το 30% θα πηγαίνει στο κεντρικό κράτος, το οποίο θα έχει και την εποπτεία των περιφερειών, και θα είναι υπεύθυνο για την εξισορρόπηση των περιφερειακών ανισοτήτων, έτσι ώστε η ψαλίδα ανάμεσα στην Ήπειρο και στην Κρήτη να κλείνει όσο περνούν τα χρόνια.

    Αυτό που ζητώ δεν έρχεται πουθενά σε αντίθεση ούτε με τον ελληνικό χαρακτήρα και το ενιαίο τής Ελλάδας, ούτε με την αύξηση τυχόν εθνικών κινδύνων.

    Πότε κινδυνεύει πιο πολύ η Θράκη; Όταν θα μπορεί να προσφέρει ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής στους Θρακιώτες, με υπηρεσίες αντάξιες μιας ευρωπαϊκής περιφέρειας, ή όταν αιμορραγεί πληθυσμό προς την Αθήνα μέχρι να ερημώσει τελείως από Έλληνες;

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Misha 24/10/2010 19:16:43

    Όσα γράφεις τώρα, πλην της πρώτης παραγράφου για τις 5 περιφέρειες, των οποίων τις συνέπειες εθνικά δεν είμαι σε θέση να εκτιμήσω πρόχειρα τις συνέπειες, ακούγονται λογικά, αλλά χρειάζονταν τόσα λόγια στα σχόλια για να ειπωθούν 5 σταράτα πράγματα;

    Επομένως, το πρόβλημα είναι στην Αθήνα! η οποία πρέπει να αδειάσει από 3 εκ. κόσμο οι οποιοι να επιστρέψουν στις ρίζες τους, σε όλη την Έλλάδα, στεριανή και νησιωτική.

 42. gryphon avatar
  gryphon 24/10/2010 16:44:01

  Καί ο Στέργιος πέφτει στήν "παγίδα" τού ψευτοπροοδευτισμού πού προσπαθούν νά μάς περάσουν κι έδώ στήν Αθήνα.
  Προσπαθεί πάρα πολύ μέ διάφορα επιχειρήματα νά μάς πείσει πώς καί στήν Θεσ/νίκη έχουν "πολιτισμό" λέγοντας πώς κι εκεί έχουν μουσείο "σύγχρονης τέχνης" καί μοιάζει νά έχει ενοχές γιά τά "σκυλάδικα" κλπ.
  Ποιός σού είπε ρέ φίλε ότι πολιτισμός είναι τό άθλιο Megaron τού Λαμπράκη καί τά "έργα τέχνης" από ΄παλιοσωλήνες καί τενεκέδες πού "κοσμούν" διάφορες πλατείες τής Αθήνας η οί εκθέσεις ατάλαντων ψευτοκαλλιτεχνών τύπου outlook.Καί σ' εμάς εδώ όλα αυτά τά πλασάρει μιά ελεεινή ψευτοπνευματική ελίτ.Μήν έχετε κόμπλεξ ούτε γιά τά "σκυλάδικα" ούτε γιά τόν φραπέ ούτε γιά τίποτα.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ gryphon 24/10/2010 16:50:21

   Προσωπικά, για το φραπέ είμαι σούπερ περήφανος καθώς και για το γεγονός ότι "εφευρέθηκε" στη πόλη μας, από κάποιον Δημήτρη Βακόντιο ή Βικέντιο, το 1957 στη ΔΕΘ. Φραπέ ολέ.

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ Strange Attractor 24/10/2010 17:42:09

    τώρα μου πάτησες τον κάλο! αυτή τη μυρωδιά δεν μπόρεσα ποτέ να την ξεχάσω... κι ας πέρασαν τόσα χρόνια...

 43. tsilivithras avatar
  tsilivithras 24/10/2010 16:47:00

  ΕΥΓΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!!ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΕΡΓΙΕ!!!!

  Η ποιοτικότερη διαδικτυακή κοινότητα με το μεγαλύτερο επίπεδο σχολιασμού και ενημέρωσης, μια κοινότητα πρότυπο για τα υπόλοιπα μπλογκς ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΙΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΡΩΝΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΣΥΜΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!!

  Μπράβο σε όλους σας που δεν έχετε φρένο στο στόμα σας και θέλετε ντε και καλά να "δείξετε" πόσο καλά γνωρίζετε ιστορία του έθνους...!!!

  Μπράβο σε όλους που βλέπουν τον διάολο να χαμογελάει και τρέχουν να του χαϊδέψουν τα γένια!!!

  Μπράβο σε όλους σας που έχετε την οξύνοια να αντιλαμβάνεστε ότι ο εχθρός παρακολουθεί ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙΤΕ ΟΤΙ ΤΑΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΧΑΡΑ ΤΟΥ!!

  Πρώτη φορά σήμερα ντρέπομαι που τόσο έξυπνοι και γνώστες σχολιαστές παρασύροντα τόσο εύκολα στην παγίδα.

  Μπράβο Στέργιε...ΕΥΓΕ!

  Κάτσε και καμάρωσε το αποτέλεσμα της μονομανίας σου.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ tsilivithras 24/10/2010 16:57:44

   Έχεις δίκιο, Τσιλιβήθρα.
   Μετανοώ.
   Όσο υπάρχουν εχθροί που μας επιβουλεύονται, δεν θα ξαναμιλήσω για τα δίκαια της Θεσσαλονίκης και τον καταστροφικό ρόλο τού αθηνοκεντρικού κράτους.
   Θα κάτσω και θα τον φάω για άλλα 100 χρόνια, ίσως και για άλλα 1.000.
   Δεν πά' να ερημώσει η Θεσσαλονίκη και να ερειπωθεί, όπως η Πέλλα και οι Αιγές;

   Το Megaron Plus, τα λίφτινγκ τής Τρέμη και ο Ολυμπιακός νά'ν'καλά, ε αρχηγέ μου;

   • tsilivithras avatar
    tsilivithras @ Στέργιος 24/10/2010 17:07:36

    Μην στρέφεις ειρωνία σε μένα Στέργιο.

    Δεν είσαι ο μόνος παθών και σίγουρα όχι ο καλύτερος γνώστης της ντόπιας ιστορίας.

    Θα μπορούσες να εξασκήσεις λίγη υπομονή όπως οι υπόλοιποι από εμάς αλλά όοοοοοχι...εσύ επέμενες να ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ το κακό που μας βρήκε εξ Αθηνών λες και ΔΕΝ ΚΑΙΓΕΤΑΙ Ο Κ*ΛΟΣ ΜΑΣ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΓΑΠ!!

    Κάτσε εκεί λοιπόν και συνέχισε την καταπληκτική ρητορική σου περί των εξ Αθηνών δεινών αδιαφορώντας παντελώς για το πόσο διχαστικό έγινε το κλίμα εδώ μέσα σε ένα 2ωρο.

   • (A)θανάσης avatar
    (A)θανάσης @ Στέργιος 24/10/2010 17:07:44

    Αν διαχωρίζεις τα δίκαια της Θεσσαλονίκης από αυτά της υπόλοιπης Ελλάδας, τότε ναι, να σωπάσεις. Αν δεν τα διαχωρίζεις, τότε να αλλάξεις ρητορική. Και η δικαιολογία "εγώ στη Θεσσαλονίκη ζω, γι'αυτή γράφω", δεν ισχύει. Υποτίθεται ότι γίνεται καταγγελία του αθηνοκεντρικού κράτους. Άρα το που ζεις δεν έχει σημασία. Εκτόν αν εστιάζεις στη γνωστή διαμάχη.

    Το γεγονός ότι συνεχίζεις, σημαίνει ότι εν γνώσει σου αποσπάς την προσοχή του κοινού της μεγαλύτερης διαδικτυακής κοινότητας τη στιγμή που "το καθεστώς" τρίζει και κινδυνεύει. Τώρα θα έπρεπε να ασχολούμαστε με την πτώση της κυβέρνησης και την απεμπόληση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, όπως σωστά σου επεσήμαναν άλλοι. Ή σκοπίμως αποπροσανατολίζεις, ή σε νοιάζει περισσότερο η Θεσσαλονίκη από την Ελλάδα.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Στέργιος 24/10/2010 17:23:41

    @ tsilivithras

    Είμαι 38 χρονών και κάνω ήδη 25 χρόνια υπομονή. Πες μου, πασά μου, πόση ακόμα υπομονή να κάνω, με δεδομένο ότι ο μέσος όρος ζωής για τους άνδρες στην Ελλάδα είναι τα 78 έτη;

    @ Αθανάση

    Πώς μπορώ να γράψω για τα προβλήματα των άλλων; Με ποιο θράσος θα πω εγώ σε έναν π.χ. Γιαννιώτη ότι ξέρω τα προβλήματα της πόλης του καλύτερα από ό,τι αυτός;

   • tsilivithras avatar
    tsilivithras @ Στέργιος 24/10/2010 17:28:55

    Στέργιο αν είσαι 38 χρονών και εξακολουθείς να ΜΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ τι σημασία έχει το timing τότε δεν σε σώζουν ούτε άλλα 38 χρόνια.

    If you HAVE TO ASK then you won't understand the answer anyway.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Στέργιος 24/10/2010 17:36:01

    @ Tsilivithras

    Μωρέ απάντησέ μου εσύ, κι ας μην καταλάβω.

   • Tassos avatar
    Tassos @ Στέργιος 25/10/2010 00:52:33

    Κατά την γνώμη μου δεν θα έπρεπε να απαντάς. Το άρθρο σου ήταν καταπέλτης. Εξέφρασες τον πολίτη της Θεσσαλονίκης. Ολοι οι Θεσνικείς ξέρουν πολύ καλά ότι όλα όσα έγραψες απηχούν την αλήθεια.

 44. LS avatar
  LS 24/10/2010 16:47:45

  «Ακόμη και σήμερα το αθηναικό κράτος είναι έτοιμο να παραδώσει το όνομά μας»

  Πάνω σ΄αυτό που λέει η Νίνα, πραγματικά, αν ολόκληρη η Ελλάδα δεν αντισταθεί σθεναρά, όχι στα λόγια και στις εφημερίδες, η εσωτερική διχόνοια θα γιγαντωθεί. Προσωπικά, επίσης, όχι μόνο δεν το δέχομαι με τίποτα, αλλά είναι ικανό να με θολώσει τόσο ώστε να μην υπολογίζω τίποτα παρά τη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας. Όλα αυτά εν έτει 2010. Πολύ επικίνδυνα πράματα και δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να εναντιωθώ σε οποιοδήποτε συνέλληνα και ν΄αρχίσω να αυτοαποκαλούμαι Μακεδόνας -μόνο. Αλλά το χαζοκέφαλό μου, ικανό το΄χω.

 45. Factorx avatar
  Factorx 24/10/2010 16:47:48

  Τελικά ο έρπων φασισμός είναι χειρότερος απο τον κατεστημένο. μαθημένοι προφανώς ορισμένοι απο τα κανάλια πέσαν να τον φάνε τον αρθρογράφο (και εμάς) με διαφορα κοσμητικά επίπεδα που εκφράζουν μονο το επίπεδό τους. Δεν μπορεί δηλαδή κάποιος να εκφραστεί ελευθερα και κόσμια και να διαφωνήσουμε μαζί του πολιτισμένα; Εμεις στηρίζουμε και το άρθρο και τον αρθογράφο παρό που δεν μας βρίσκει σύμφωνους και όσοι διαφωνουν η θα μάθουν να εκφράζονται κόσμια ή θα κοπούν

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Factorx 24/10/2010 16:52:22

   Φάκτορα, σε παρακαλώ να μην κόψεις κανένα σχόλιο.

   Το ότι κάποιοι βγαίνουν και με αποκαλούν βλάκα, κομπλεξικό, όργανο ξένων δυνάμεων και διαφθορέα τής νεολαίας είναι ενδεικτικό των δυναμικών που δημιουργούνται από τα θέματα που έθιξα στο κείμενό μου.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Factorx 24/10/2010 16:59:33

   Προσωπικά είμαι της γνώμης πως όλες μα όλες οι απόψεις, όσο "περίεργες" ή μη, θα πρέπει να αναπτύσσονται ελεύθερα, και να ακολουθεί ένας γόνιμος διάλογος. Αρκεί αυτός να γίνεται με επιχειρήματα, και με όχι άναρθρες κραυγές. Οποιαδήποτε άποψη! Η θέση και η αντίθεση φέρνουν τη σύνθεση. Έτσι προχωράειο διάλογος, η γνώση, η επιστήμη, ο κόσμος. Σε αυτήν την ψηφιακή εκκλησία του Δήμου, που ονομάζεται ΑΝΤΙΝΙΟΥΖ θα πρέπει να επίτρέπεται να ανθίζουν όλα τα λουλούδια και να ευδοκιμούν όλες οι σχολές σκέψης, που έλεγε και ο Μάο. Με βάση τα παραπάνω όλα τα άρθρα θα πρέπει να είναι αποδεκτά και ας μη ψάχνουν κάποιοι νεόκοποι χωροφύλακες της σκέψης ταπεινά κίνητρα ή ελατήρια πίσω από κάθε ανάρτηση.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Strange Attractor 24/10/2010 17:25:15

    Συμφωνώ απολύτως με τον Αττράκτορα, κι ας διαφωνώ μαζί του γενικότερα (όπως διαφωνώ και με τον Μάο!). ΑΜΑΝ κάνουμε για λίγο διάλογο. Ας μην αναπαράγουμε τις πρακτικές των ΜΜΕ.

 46. nina avatar
  nina 24/10/2010 16:51:39

  @Στεργιο
  Το όνομά σου προέρχεται από το Αστέριος ή από το Στυλιανός?Μη συγχίζεσαι πατριώτη , έχουμε ξαναβρεθεί σε παρόμοια θέση .κολάνε οι μακεδονομάχοι?

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ nina 24/10/2010 16:53:05

   Από το ρήμα "στεργιώνω".

 47. nina avatar
  nina 24/10/2010 17:01:25

  θα συνιστούσα σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν να διαβάσουν το βιβλίο του Ν.Μέρτζου "εμείς οι Μακεδόνες" γράφει την ιστορία των μακεδόνων αναλυτικά και τεκμηριωμένα.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ nina 24/10/2010 17:04:24

   Α, έτσι εξηγείται...

 48. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 24/10/2010 17:02:17

  Μη τα λες αυτά ρε Μίσια. Θα σε δείρουν οι όψιμοι "Μακεδονομάχοι". Που τα διάβασες;

 49. Θησειώτης avatar
  Θησειώτης 24/10/2010 17:05:59

  Φίλε Στέργιε, εάν επιτρέπεις σε έναν Αθηναίο να σε αποκαλεί "φίλο", στο φάϊναλ φορ που φιλοξενηθηκε από την πόλη σου, πριν λίγα χρόνια, δεν συνέβη καμία επίθεση σε αθηναϊκό αυτοκίνητο? Και χωρίς λάβαρα ομάδος, της "μισητής" για σένα Αθήνας. Στην Τούμπα δεν αναρτώνται βουλγάρικες σημαίες, δείχνοντας κατ' αυτό τον τρόπο την αντίθεση στην αθηναϊκή (;;;) σημαία του ελληνικού κράτους? Και κάτι ακόμα. Μάλλον εσείς τρώγεστε πως ασχολούνται όλοι μαζί σας. Συγγνώμη που θα σου το πω, αλλά αυτό είναι δείγμα κορυφαίου επαρχιωτισμού & κομπλεξισμού.


  ΥΓ.: Είμαι κάποιος ο οποίος έζησε στην Θεσσαλονίκη (και όχι Σαλονίκη)για αρκετά χρόνια, έχω παρέες και συγγενείς εκεί και έρχομαι 3 φορές τον χρόνο τουλάχιστον...

  • Misha avatar
   Misha @ Θησειώτης 24/10/2010 17:18:01

   Το παρανοϊκό μίσος μιας προσφυγικής ποδοσφαιρικής ομάδας της Θεσσαλονίκης που σκοτωνεται με τον Ολυμπιακό, μιαν άλλη κατεξοχήν ομάδα προσφυγοσυνοικιών (Νίκαια, Νεάπολη, Δραπετσώνα, Πειραιάς, είναι περιοχές γεμάτες από πρόσφυγες όπως είναι και οι οπαδοί του ΜΠΑΟΚ) είναι αυτό που απεικονίζεται και στο άρθρο.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Θησειώτης 24/10/2010 17:29:34

   Αγαπητέ Θησειώτη.

   Καλό θα ήταν να βρεις κάποιον πιο πρωτότυπο χαρακτηρισμό για μένα από το "επαρχιώτης" και "κομπλεξικός" γιατί έχει καταντήσει κουραστικό. Η ελληνική γλώσσα είναι η πλουσιότερη στον κόσμο. Σίγουρα θα βρεις κάποιον πιο δημιουργικό αρνητικό χαρακτηρισμό για μένα.

   Όσο για τις ζημιές που προκαλούν οι χούλιγκαν, δεν έχουν καμμία θέση στη διαλεκτική μου και δεν με αφορούν καθόλου. Γιατί αν θέλεις να ξέρεις, οι ΠΑΟΚτσήδες πιο πολύ από όλους μισούν τους Αρειανούς, και μετά τους Ολυμπιακούς.

   Όσο για τη βουλγαρική σημαία, αν όντως έγινε κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να αναρωτηθείς πόση πικρία κρύβει μια τέτοια κίνηση, κυρίως μετά που ο Μπαμπινιώτης, ο εξέχων αυτός ακαδημαϊκός, στο λεξικό που εξέδωσε προς χρήση κάθε ελληνικού νοικοκυριού, ταυτίζει τους Βορειοελλαδίτες με τους Βούλγαρους.

 50. LS avatar
  LS 24/10/2010 17:07:27

  Φαήλο, έλα βάλε τα πράματα στη θέση τους. Γράψε μας ένα άρθρο να τα ξεχάσουμε όλα και να γίνουμε μια γροθιά όπως πραγματικά είμαστε.

  • Factorx avatar
   Factorx @ LS 24/10/2010 17:37:01

   ενωτικός παραγων ο Φαήλος; Πάει χάλασε κι αυτός

 51. nina avatar
  nina 24/10/2010 17:17:32

  @strange
  γνωρίζεις πότε έγινε η μεγαλύτερη αποχώρηση ανταρτών από της τάξεις του ΕΑΜ στη Β. Ελλάδα? όταν το ΚΚΕ έριξε το σύνθημα "η μακεδονία στους μακεδόνες"

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ nina 24/10/2010 17:20:43

   Και το ΚΚΕ ήταν ουδέτερο απέναντι στους Γερμανούς, μέχρι που αυτοί εισέβαλλαν στην ΕΣΣΔ. Που θελεις να καταλήξεις; Αμφισβητείς πως οι περισσότεροι (σλαβόφωνοι) γηγενείς υποδέχτηκαν με χαρά τους Βούλγαρους;

   • Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
    Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ @ Strange Attractor 26/10/2010 13:07:41

    @Strange Attractor :

    Μη λες ανιστόρητες αηδίες και προσβάλλεις τη μνήμη και το αίμα χιλιάδων Ελλήνων.

    Σύντροφοι του παππού μου πολέμησαν το 40 για την Ελλάδα ακούγοντας την προτροπή του ΚΚΕ (ναι, του Ζαχαριάδη) περί εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα υπό την κυβέρνηση Μεταξά. Ο ίδιος ήταν εκπαιδευμένος τηλεγραφητής και ήταν πολύ πολύτιμος για την κυβέρνηση στα μετώπισθεν.

    Ακου "ουδετερότητα μέχρι που εισέβαλαν στην ΕΣΣΔ"... τς τς τς

  • νεφέλη avatar
   νεφέλη @ nina 24/10/2010 17:33:42

   @nina

   Πολύ εμφυλιοπολεμική σε βρίσκω.
   Από τις δεκαετίες των 40-50-60-70-80-90,η Ελλάδα έχει αλλάξει, έχει συμφιλιωθεί.
   Μόνη σταθερά, η μητσοτακική διχαστική πολιτική. Δεν τους ανήκει η χώρα και καιρός είναι να το καταλάβουν, όπως κι η χώρα έχει καταλάβει πιά τις παγαποντιές τους!

   Περάσαν πάνω από δέκα χρόνια κι ο κόσμος θυμάται ακόμη..!

 52. JohnK avatar
  JohnK 24/10/2010 17:20:13

  απο Σερραιο πατερα ειμαι Μακεδονας στην καταγωγη!
  γεννηθηκα στην Αθηνα και ειμαι υπερηφανος που μαγαλωσα εδω!
  υπερηφανος ομως ειμαι και γιατι γεννηθηκα Ελληνας!
  αυτα που λες κυριε Στεργιο σπερνουν διχασμο σε επιπεδο Εθνους και ατομικα δειχνουν κομπλεξισμο!
  ξεπερασε το....θα σου κανει καλο!

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ JohnK 24/10/2010 17:31:20

   Σε παραπέμπω στα όσα γράφω περί εθελόδουλων γενίτσαρων στο κείμενό μου. Τελικά εσείς οι εσωτερικοί μετανάστες νεο-Αθηναίοι δεν είστε θύματα, αλλά η πέμπτη φάλαγγα τού αθηνοκεντρικού κράτους.

   • (A)θανάσης avatar
    (A)θανάσης @ Στέργιος 24/10/2010 17:38:39

    Όπως βλέπεις, ο πρώτος που δεν αφήνει τα λουλούδια ν'ανθίσουν είσαι εσύ ο ίδιος, Στέργιο.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Στέργιος 24/10/2010 17:41:18

    @ Αθανάση

    Κάνεις πολύ μεγάλο λάθος.
    Αφήνω όλα τα λουλούδια να ανθίσουν, αλλά κρατώ για τον εαυτό μου το δικαίωμα να λέω ποια λουλούδια μου αρέσουν και ποια όχι. Δεν τα κάνω όλα ένα, τριαντάφυλλα και γαϊδουράγκαθα.

   • (A)θανάσης avatar
    (A)θανάσης @ Στέργιος 24/10/2010 17:44:23

    Δεν είναι δυνατόν όμως όσοι διαφωνούν μαζί σου να είναι τα γαιδουράγκαθα και όσοι συμφωνούν τα τριαντάφυλλα.

   • Misha avatar
    Misha @ Στέργιος 24/10/2010 17:48:17

    Στεργιε, κατ αναλογία είσαι κι εσυ ενας εσωτερικός μετανάστης ή απόγονος κάποιου που πήγε από άλλη περιοχή στη Θεσσαλονίκη για να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής του.

    Θα σου άρεσε να σε λένε «εθελόδουλο γενίτσαρο»;

    Δυστυχως στη Μακεδονία, πέραν του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου, άφησε και απογόνους ο Βουκεφάλας ως φαίνεται.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Στέργιος 25/10/2010 14:48:37

    @ Misha

    Ναι, οι παππούδες μου ήταν από αλλού, αλλά δεν θα με ακούσεις ποτέ να βρίζω τις ιδιαίτερες πατρίδες τους και να τις υποτιμώ. Ίσα-ίσα που τις τιμώ ιδιαιτέρως.

    Δεν θα με ακούσεις να αποκαλώ "κομπλεξικό" τον κάτοικο των ιδιαίτερων πατρίδων των παππούδων μου όταν γκρινιάζει για το αθηνοκεντρικό κράτος.

    Και μην ξεχνάς ότι δεν μένω στην Αθήνα, αλλά στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη που δεν έχει την εξουσία να αποφασίσει ούτε για τις μονοδρομήσεις των οδών της, πόσο μάλλον να επιβάλλει την εξουσία της σε άλλες περιοχές.

    Αλλά κι αν έμενα στην Αθήνα θα ήμουν πιο ταπεινός και δεν θα αντιμετώπιζα τα παράπονα των εκτός Αθήνας Ελλήνων με υπεροπτικό ύφος Μαρίας-Αντουανέττας ("μα γιατί δεν κάνετε κι εσείς κάτι;"), αλλά θα προσπαθούσα να τους ΚΑΤΑΝΟΗΣΩ, όπως έκαναν πολλοί Αθηναίοι φίλοι που έγραψαν σε αυτό το ποστ.

    Κατάλαβες, misha, που κατά τα άλλα κόπτεσαι για την εθνική ομοψυχία; Δεν θέλεις εθνική ομοψυχία, μούγκα στη στρούγκα θέλεις, να μη φωνάζουμε και κόψει ο αφρός τού καπουτσίνο στο DaCapo.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Στέργιος 25/10/2010 14:51:27

    @ Αθανάση

    Γαϊδουράγκαθα δεν είναι αυτοί που διαφωνούν κόσμια και με επιχειρήματα μαζί μου, όπως θα διαπιστώσεις από τον τρόπο με τον οποίο τους απαντώ.

    Γαϊδουράγκαθα είναι αυτοί που πίσω από τη διαφωνία τους κρύβουν μίσος και μισαλλοδοξία απέναντι στη διαφορετική άποψη, αυτοί που έχουν ρίξει συναισθηματική μαύρη πέτρα στον τόπο καταγωγής τους, αυτοί οι πρώην-Θεσσαλονικείς και νυν-Αθηναίοι που θα προτιμούσαν να καταστραφεί η Θεσσαλονίκη από πυρηνική έκρηξη παρά να ορθοποδήσει, γιατί αν ποτέ ορθοποδήσει η Θεσσαλονίκη θα νιώσουν ότι έκαναν λάθος επιλογή που έφυγαν για Αθήνα και - τελικά - δεν ήταν πιο έξυπνοι και καπάτσοι από μας.

 53. nina avatar
  nina 24/10/2010 17:22:38

  @Θησειώτη

  στην Τούμπα ποτέ δεν αναρτήθηκε σημαία άλλου κράτους .και λίγα λόγια για τον πατριωτισμό των παοκτσίδων. ΠΑΟΚ ΖΩ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΝΑ ΣΕ ΔΩ. ποιός άλλος τολμά να το πεί και να το πιστεύει κιόλας.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Misha avatar
   Misha @ nina 24/10/2010 17:54:12

   Nίνα , και ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ και ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ έχουν σηκώσει οι ανεγκέφαλοι.
   Μην εκτίθεσαι εφόσον δε γνωρίζεις .
   Ιδου και η απόδειξη:
   h--p://misha.pblogs.gr/files/f/356496-bulgar.jpg

   • Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
    Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ @ Misha 26/10/2010 13:12:02

    χαχα...με πρόλαβες...Misha... μούγκα η nina τώρα που έβαλε και 10000 θαυμαστικά!

    Αχ μερικοί σχολιαστές , μα τόση σιγουριά πριν διασταυρώσετε αυτό που αμφισβητείτε...?

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ nina 24/10/2010 17:54:53

   Μην είσαι τόσο σίγουρη. Έγινε και μάλιστα αρκετές φορές (δεκαετία `70-`80) ως ένδειξη διαμαρτυρίας και αντίδρασης στις γηπεδικές προσβολές των νοτίων περί Βουλγάρων. Μη μου ζητάς πηγές (αν και σίγουρα θα υπάρχουν, το είδα με τα μάτια μου). Τα του Μπαμπινιώτη ήταν μεθύστερα.

  • Misha avatar
   Misha @ nina 24/10/2010 18:02:10

   και η τούρκικη από το επίσημο σάιτ της Θ4

   h--p://www.elkosmos.gr/images/stories/fotos-2010/150810-paok.jpg

  • Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
   Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ @ nina 26/10/2010 13:14:30

   "Γαμ*** ο ΠΑΟ και η Ελλαδα , στον ***ο σας να βάλετε και την Ολυμπιάδα"

   Ακούστηκε στο ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός. 2004 , (1-2 Ολιζαντέμπε στο 94'). Ήμουν μέσα.

   nina, πριν κανεις σχολιασμό του καναπέ...πέρνα και μία βόλτα από την Τούμπα γιατί μάλλον δεν έχεις ιδέα.

 54. nina avatar
  nina 24/10/2010 17:25:40

  @strange

  μήπως γνωρίζεις το ποσοστό τους? και δεν μου απάντησες σ αυτό που σε ρώτησα.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ nina 24/10/2010 17:28:03

   Θα ψάξω στα αρχεία μου του ...Ελληνικού Βορρά και θα σε ενημερώσω αρμοδίως.

 55. CHEMICAL YOUTH avatar
  CHEMICAL YOUTH 24/10/2010 17:44:10

  Ειμαι απο επαρχια στη μεση μεταξυ αθηνας και Θεσσαλονικης, εχω πολλούς φιλους και στις δυο πολεις και έχω ζήσει και στις δύο πόλεις. Αυτα που γραφει ο Στεργιος δεν τα εχω διαπιστωσει ποτέ παρα μονο σε επιπεδο χαβαλέ. Βεβαια μπορεί να υπαρχουν αλλά να μην εχουν πέσει στην αντίληψή μου.
  Οφείλω να παρατηρήσω μόνο ότι τα πράγματα στην καθημερινότητα της θεσσαλονίκης δεν μπορεί να είναι τόσο άσχημα εφόσον έχει τον μακράν πιο δημοφιλή τοπικό άρχοντα της Ελλάδος. Να φανταστείται ότι εμείς εδώ που δεν είμαστε και πολύ ευχαριστημένοι αλλά και δεν τα τραγικοποιούμε όσο ο στέργιος και αλλάζουμε τοπική αυτοδιοίκηση σε κάθε εκλογές.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ CHEMICAL YOUTH 24/10/2010 17:54:00

   Φίλε Chemical Youth, αυτό που γράφεις περί δημοφιλέστερου τοπικού άρχοντα, είναι ένα σύμπτωμα τής όλης παθογένειας τής Θεσσαλονίκης.

   Από τη μια "κάνουμε υπομονή", όπως λέει κι ο tsilivithras, πότε να φύγει το ΠΑΣΟΚ, πότε να γίνουμε όλοι μια γροθιά για το Μακεδονικό... το αποτέλεσμα είναι το σύστημα να χορεύει πάνω στις πλάτες μας και η δυσαρέσκεια στη Θεσσαλονίκη να γιγαντώνεται.

   Και έτσι, βγαίνει ένας Ψωμιάδης, που είναι στέλεχος κόμματος τού αθηνοκεντρικού κράτους και αγαπημένο τέκνο των αθηναϊκών ΜΜΕ αλλά παρ΄όλα αυτά το παίζει ανεξάρτητος κι εναλλακτικός.

   Ο Ψωμιάδης κατάφερε να πιάσει τη δυσαρέσκεια των Θεσσαλονικιών με την όλη κατάσταση, αλλά αντί να την καναλιζάρει δημιουργικά, την έκλεισε σε ένα μπουκαλάκι και την κατέστησε ανενεργή.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Στέργιος 24/10/2010 17:55:17

    Και μη βιαστείτε να με πείτε όργανο των εχθρών τού Ψωμιάδη, εχθρό τής ΝΔ, κλπ κλπ...
    Δεν έχω σε καμμία εκτίμηση κανέναν από όσους κατεβαίνουν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ως σφουγγοκωλάριοι των υπουργείων.

  • Nick avatar
   Nick @ CHEMICAL YOUTH 24/10/2010 18:06:06

   Εγώ σαν Νεοσμυρνιώτης θλίβομαι όταν βλέπω Θεσσαλονικείς να κατεβαίνουν Αθήνα για να βρούν δουλειά και να θεωρούν ότι η Θεσσαλονίκη "τελείωσε" γι'αυτούς.

   Και δεν τους αδικώ όταν η ανεργία εκεί πλέον είναι δεν είναι 40%.

 56. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 24/10/2010 17:45:47

  ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ, από simplemangreek blogspot
  "Θα’θελα να’μουν Μακεδόνας αυτές τις περίεργες ημέρες των διαβουλεύσεων και των αμφισβητήσεων.
  Θα’θελα να είχα την ατυχία να μου ακυρώνουν την ταυτότητα και να υπερασπίζομαι έναν Αλέξανδρο σαν να έδινε ακόμη μία μάχη, όχι στον Γρανικό, αλλά στον Αξιό ποταμό.
  Να’μουν για μία ημέρα «καρντάσι» και όχι απλός φίλος και ένας Μητροπάνος να τραγούδαγε για μένα.
  Να καυχιέμαι ότι μόνο για τον Βορρά έπαιξε ο Χατζηπαναγής και ο Κούδας, ενώ ο Γκάλης έβαλε ένα τρίποντο για την πάρτη μου, που τον αποθέωνα από την κερκίδα.
  Να’χα την τύχη να ξυπνήσω στην ομίχλη της Καστοριάς και να γίνω σκηνικό του Αγγελόπουλου σε μία χιονισμένη Φλώρινα.
  Να’πινα μπύρα με το όνομα Βεργίνα στα Λαδάδικα και να’λεγα ότι αυτόν τον μπαξέ με τις μηλιές και τις ροδακινιές στην Βέροια, τον έχω από τον παππού μου.
  Να πικραθώ από το τσιγάρο και να στρίψω στην γωνία, στην πλατεία των Σερρών, για να φάω Ακανέ Λαιλιά από τον Ρούμπο.
  Μία βόλτα να βρέξω τα πόδια μου στην θάλασσα της Χαλκιδικής και να ανέβω μέχρι τα Χαμάμ στο Άγκιστρο να νιώσω ότι αυτός ο τόπος της Μακεδονίας κοχλάζει από τα έγκατά της.
  Αυτές τις πικρές ημέρες των συζητήσεων θα’θελα σαν Μακεδόνας να καθίσω στο σκαμνί του Παγκόσμιου Δικαστηρίου γιατί υπερασπίζομαι τα δάση της Δράμας αλλά και την τουλούμπα της Κατερίνης.

  Να φωνάξω: είμαι ένοχος που αυτή την γη την υπερασπίστηκε ένας Παύλος Μελάς σαν να ήταν ο ίδιος Μακεδόνας, και ότι η μπουγάτσα είναι γλυκιά και αλμυρή γιατί, ως Μακεδόνας, έμαθα να τρώω το αλάτι της Ιστορίας όπως και την γλύκα της.

  Να βγω ξημερώματα από το Μινουί, να περπατήσω δίπλα στην Καμάρα έχοντας στα αφτιά μου ακόμη τις πενιές του Καμπουρέλου ενώ η φωνή της Λιλής να γίνεται ένα με τον Βαρδάρη.
  Να μάθω έναν χορό ποντιακό στα χωριά των προσφύγων και στα Γρεβενά να φάω ψητά κρέατα μέχρι η χοληστερίνη να χτυπήσει κόκκινο.
  Να κυληστώ μέσα στον κρόκο στα χωράφια της Κοζάνης και στους καταράκτες της Έδεσσας να καθίσω σ’ ένα παγκάκι.
  Θα’θελα ένα μεσημέρι να γίνω «αλύπητος» από ούζο στην Στοά του Μοδιάνου και να φάω με την χούφτα ελιές στο παζάρι του Σιδηρόκαστρου.
  Θα’ θελα μια μέρα η μάνα μου να με ρωτήσει: «Να σε φτιάξω κεφτέδες;» και να τις απαντήσω: «φτιάξε με γιαπράκια».
  Μια μέρα να ήμουν Μακεδόνας για να έχω το καμάρι να λέω ότι όλα αυτά ήταν, είναι και θα είναι δικά μου."

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ αλλενάκι 24/10/2010 17:47:39

   Σαρμαδάκια!

 57. nina avatar
  nina 24/10/2010 17:52:34

  @νεφέλη
  τη μαχη με τους ηλίθιους τη χάνουν και οι Θεοί.

  • Γλίτσας avatar
   Γλίτσας @ nina 24/10/2010 19:03:04

   Στην περίπτωση σου τους πηρες και τα σόβρακα.

 58. nina avatar
  nina 24/10/2010 17:57:29

  @αλλενάκι

  εκπληκτικό το κείμενο του simpleman τον διαβάζω πάντα. μου είχε αρέσει πολύ και το"Ω έλληνα". το διάβασες? σου άρεσε?

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ nina 24/10/2010 18:09:05

   Τα περισσότερά του τα έχω διαβάσει, ειναι λίγο πικρός βέβαια, αλλά αληθινός.

 59. ΒΡΑΧΟΣ avatar
  ΒΡΑΧΟΣ 24/10/2010 18:00:23

  Αθηναίος. Από γέννα. Υπηρέτησα στην Θεσσαλονίκη για μικρό διάστημα. Έτσι όπως έχουν καταντήσει την Αθήνα, θα έφευγα σε χρόνο dt, για "επάνω". Ο καλύτερος μου φίλος είναι Θεσσαλονικιός. Αδερφός μου. Το Α κεφαλαίο.
  Στέργιο, έχεις σε πολλά δίκιο, αδερφέ. Σου μιλάω ειλικρινά, στεναχωρήθηκα.
  Την πόλη σου και τους ανθρώπους της, τους αγαπώ πολύ.
  Όχι γιατί πέρασα καλά, αλλά γιατί δεν πέρασα καλά και οι άνθρωποι εκεί με βοήθησαν-πολύ.
  Κάθε φορά που ανεβαίνω κερδίζω ζωή.
  Όλοι αγαπάμε τον τόπο καταγωγής μας και όλοι - αυθόρμητα - προσπαθούμε να τον υπερασπιστούμε, με τα καλά του και με τα στραβά του. Όλοι έχουν και από τα μεν και από τα δε.
  Σκοπός είναι να βοηθήσουμε τον μεγάλο τόπο που λέγεται Ελλάδα. Γιατί όλοι τελικά σε ένα μεγάλο χωριό ζούμε, με μερικές γειτονιές, καλές και κακές, όμορφες και άσχημες.
  Μαζί όμως πρέπει να ψάξουμε να βρούμε την άκρη, για να κάνουμε τις "γειτονιές" μας, καλύτερες και πιο όμορφες.
  Σαν την θεσσαλονίκη...Μαζί όμως...

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ ΒΡΑΧΟΣ 24/10/2010 18:06:12

   Φίλε Βράχε.

   Δεν είσαι υποχρεωμένος κάθε φορά που μιλάς για τη Θεσσαλονίκη να την εκθειάζεις, ούτε να ντρέπεσαι να λες ότι από όλη την Ελλάδα πιο πολύ αγαπάς τη δική σου ιδιαίτερη πατρίδα.

   Αυτό που εγώ ως Θεσσαλονικιός θέλω από σένα, Βράχε, είναι την κατανόησή σου για τη θεσσαλονικιώτικη γκρίνια.

   Αυτό για το οποίο θέλω να σε διαβεβαιώσω είναι ότι δεν υπάρχει καμμία εμπάθεια ενάντια στον Αθηναίο πολίτη, αλλά πολύς θυμός απέναντι στο εθηνοκεντρικό κράτος.

   Είμαστε όλοι αδέρφια, δεν υπάρχει αμφιβολία γι'αυτό. Και να μαλώσουμε καμμιά φορά, πάλι αδέρφια είμαστε και θα μονοιάσουμε πάλι.

   Αλλά εμείς εδώ στη Θεσσαλονίκη θέλουμε από εσάς τους Αθηναίους να μην είστε αδιάφοροι για μας, να μας ακούσετε. Ούτε να μας υποστηρίξετε υποχρεωτικά θέλουμε, ούτε να μας αγαπήσετε ντε και καλά. Απλά, να μας ακούσετε.

   • ΒΡΑΧΟΣ avatar
    ΒΡΑΧΟΣ @ Στέργιος 24/10/2010 18:14:06

    Σε κατανοώ απολύτως γιατί ξέρω και την πόλη και τους ανθρώπους της.Έχετε δίκιο βουνό. Να είσαι σίγουρος ότι μερικοί Αθηναίοι σας ακούμε καλύτερα και σας νοιαζόμαστε περισσότερο, από μερικούς "συμπολίτες" σας.
    Τώρα, όμως , προτεραιότητα δεν έχει το "κράτος" των Αθηνών,αλλά το "κράτος" των προδοτών, που ταλαιπωρεί και εσάς και εμάς. Και αν θες, εμείς σε μερικά είμαστε χειρότερα, γιατί τους έχουμε και μέσα στα πόδια μας.
    Άστα να πάνε. Σας ζηλεύω. Έχετε και το αεράκι από τον Θερμαϊκό και ξελαμπικάρει το μυαλό σας...

 60. nina avatar
  nina 24/10/2010 18:03:40

  @Μisha

  99% αποκλείεται.Για το 1% θα το ψάξω στα blogs μας και θα σου απαντήσω κάποια στιγμή. επιφυλάσομαι προς το παρόν.και αυτό γιατι έχω χάσει μετρημένους στα δάχτυλα αγώνες μέσα στο ναό

  • Misha avatar
   Misha @ nina 24/10/2010 18:12:48

   Τι αποκλειεται, καλή μου;
   Δε βλέπεις τις φωτογραφίες;
   Παρε και τα σχόλια των ίδιων των παοκτζήδων για να κουλάρεις με τους «μακεδονομάχους» τύπου Στέργιου , που σηκώνουν βουλγάρικες παντιέρες για να διαμαρτυρηθουν για το «κράτος των Αθηνών»

   h--p://forum.paokmania.gr/viewtopic.php?f=26&t=3124&start=270

   Και μετά πες μας ποιοι είναι οι γενίτσαροι, οι διχαστές και τα τσιράκια της Νέας Τάξης που διέλυσε τα Βαλκάνια και τώρα παιρνει και τα δικά μας μέτρα.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Misha 24/10/2010 18:24:06

    Misha, εξισώνεις το κείμενό μου και τα 500 σχόλια που έχω γράψει εδώ μέσα με τον χουλιγκανισμό των ΠΑΟΚτσήδων; Αυτό κατάλαβες από όλα όσα έχω να πω;

   • Misha avatar
    Misha @ Misha 24/10/2010 18:28:46

    Σαφώς και εξισώνω και τα «επιχειρήματα» σου με αυτά των ανεγκέφαλων ΠΑΟΚτζήδων , όταν χαρακτηριζεις τον Θεσσαλονικιο που κατέβηκε στην Αθηνα να δουλέψει «εθελόδουλο γενίτσαρο».

    ίδιο σκεπτικό, ίδιο επίπεδο.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Misha 24/10/2010 18:33:38

    Χαρακτήρισα τον συγκεκριμένο πρώην Θεσσαλονικιό εθελόδουλο γενίτσαρο γιατί προτιμά να μη βλέπει ότι για τον αναγκαστικό του ξερριζωμό από τη Θεσσαλονίκη δεν φταίει ΜΟΝΟ η Θεσσαλονίκη.

    Δεν είναι όλοι οι πρώην Θεσσαλονικείς που ζουν στην Αθήνα εθελόδουλοι γενίτσαροι, αλλά μόνο αυτοί που ταυτίζονται με την Αθήνα δαιμονοποιώντας τη Θεσσαλονίκη.

   • Misha avatar
    Misha @ Misha 24/10/2010 18:40:41

    Στεργιε

    με συγχωρείς αλλά με όλη αυτη την εμπάθεια που βγάζεις, ακόμη και προς συμπολίτες σου που διαφωνούν με τις εμμονές σου, μάλλον τείνεις προς το «πρώην Έλλην».

    Σα να ακούω τον Τσουκαλά από την ανάποδη.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Misha 24/10/2010 18:44:22

    Ο Σαββόπουλος και η Λάσκαρη είναι συμπολίτες μου;

    Έχουν 50 χρόνια που ζουν στην Αθήνα, δημιουργούν εκεί, έχουν τις ζωές τους και τα συμφέροντά τους εκεί, και είναι συμπολίτες μου επειδή γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη;

    Μην τρελλαθούμε κιόλας!

    Πρώην Θεσσαλονικείς είναι. Δεν είναι κακό. Είναι μια πραγματικότητα. Ο καθένας μας κάνει τις επιλογές του, και αναλαμβάνει και τις συνέπειες αυτών. Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα σε αυτή τη ζωή!

    Οι απόψεις μου δεν είναι "εμμονές" επειδή δεν σου αρέσουν εσένα.

 61. panatha avatar
  panatha 24/10/2010 18:16:01

  Strange Attractor
  Eχεις ξεφυγει τελειως.
  Δεν γραφεις για μασα,τσιπουρο και νταμιζανες που ειναι του επιπεδου σου για να ειμαστε αγαπημενοι;
  Aκου υποδεχτηκαν οι Μακεδονες τους Βουλγαρους κατακτητες....
  Σα δε ντρεπομαστε λεω εγω...

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ panatha 24/10/2010 18:28:57

   Εσύ ως επίπεδος, αναγνωρίζεις αμέσως το επίπεδο του καθενός ε;

 62. nina avatar
  nina 24/10/2010 18:22:22

  @Αλλενακι
  έχεις δίκιο ότι είναι λίγο πικρός.μεταφέρει την πίκρα ολόκληρης γενιάς και ίσως και την καθ οδόν επανάστασή της.

 63. panatha avatar
  panatha 24/10/2010 18:32:04

  nina
  Ατυχησες nina μας.
  Δυστυχως οχι μονο αναρτηθηκε αλλα στον τελικο κυπελλου με την ΑΕΚ στη δεκαετια του 80-δε θυμαμαι χρονια-τα ΜΠΑΟΚΙΑ σηκωσαν δυο βουλγαρικες σημαιες και μαζι τους καμαρωνε κι ο Φασουλας.
  Τα πανο στην Τουμπα ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΣΤΕ και ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΑΣ Η ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΠΟΥΣΤΙΑΣ ποιος τα σηκωσε;
  Nα το κλεισουμε εδω ομως;
  Γιατι ο Στεργιος αρκετο σαλιο μαζεψε για οσα εγραψε και νομιζει οτι βρεχει,αλλα μην του κανουμε τη χαρη......

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ panatha 24/10/2010 18:35:07

   Άργησες τσάκαλε.

   Strange Attractor says:
   24/10/2010 at 17:54

   Μην είσαι τόσο σίγουρη. Έγινε και μάλιστα αρκετές φορές (δεκαετία `70-`80) ως ένδειξη διαμαρτυρίας και αντίδρασης στις γηπεδικές προσβολές των νοτίων περί Βουλγάρων. Μη μου ζητάς πηγές (αν και σίγουρα θα υπάρχουν, το είδα με τα μάτια μου). Τα του Μπαμπινιώτη ήταν μεθύστερα.
   Reply

 64. panatha avatar
  panatha 24/10/2010 18:32:52

  Strange Attractor
  Εβιβα!

 65. ΓΑΝΤΙ avatar
  ΓΑΝΤΙ 24/10/2010 18:48:34

  ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΥΠΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΓΑΝΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΘΗΝΟΚΕΝΤΡΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ. ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΙΑΣ ΕΛΙΤ ΠΟΥ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ , ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΡΧΙΚΑ , Ο ΜΕΛΑΣ , ΚΡΗΤΙΚΟΙ, ΜΑΝΙΑΤΕΣ ,Κ.Λ.Π ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ,ΑΡΓΟΤΕΡΑ Η ΕΛΙΤ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΛΟΓΟΥΣ. Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΔΩ ΚΑΙ 100 ΧΡΟΝΙΑ,ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΠΟΥ ΤΡΕΦΟΥΝ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΛΛΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΙΟΥΣ (ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ Μ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ) ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΣΥΜΦΟΡΕΣ .ΕΙΤΕ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΖΕΙΣ ΣΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ , ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ , ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ,ΣΤΗ ΠΕΛΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ,ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ,ΘΕΣΣΑΛΙΑ ,ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΟΛΟΙ ΚΑΤΑΔΥΝΑΣΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΙΤ ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ,ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ , ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ, ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΙ Κ.Λ.Π. ΕΧΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΤΗ ΑΘΗΝΑ, ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ, ΩΣ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΟΠΩΣ Η ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΧΕΙΡΙΖΟΤΑΝ ΤΙΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΤΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΗΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ.

 66. Νικος Αντωνιου avatar
  Νικος Αντωνιου 24/10/2010 18:51:12

  Δεν οδηγει πουθενα αυτη η αντιπαραθεση του αρθρου υπαρχουν εκαντονταδες τοπιστικες αντιληψεις που γεννουν εχθρες σε πολλες πολλεις (λαρισσα , βολος , πυργος , καλαματα , μεσσολογι , αγρινιο κλπ) ,αυτη την στιγμη ειναι καλο να παρεμεριστουν για το καλο ολων μας
  Ο εχθρος σημερα ειναι κοινος ΔΝΤ-ΤΡΟΙΚΑ-ΕΕ καλος η κακως , πρεπει να επικεντρωθουμε πως θα πεσει η δοσιλογη κυβερνηση
  Ετσι που εχουμε καταντησει δεν ξερουμε πλεον ποιον να εμπιστευουμε , περιστοιχιζομαστε απο προδοτες πολιτικους , αποψη μου ειναι οτι πρεπει να τελιωνει το σημερινο πολιτικο συστημα

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Νικος Αντωνιου 24/10/2010 19:01:05

   Σκέψου, σε παρακαλώ, αγαπητέ Νίκο, πως ίσως αποφεύγαμε τον εξευτελισμό τού Μνημονίου αν το αθηνοκεντρικό κράτος και η ελίτ που το χειρίζεται δεν είχε λυμένα τα χέρια να κάνει όσα αίσχη διέπραξε, με την πυραμίδα τού Χρηματιστηρίου, με τους αβδηριτισμούς των Ολυμπιακών Αγώνων, με την εσκεμμένη διάλυση του πλουτοπαραγωγικού ιστού τής χώρας.

   Αν φωνάζαμε πριν από 20 χρόνια, η Ελλάδα σήμερα δεν θα ήταν αυτό το όργιο παρακμής που είναι.

   Να παραμερίσουμε τον τοπικισμό μας για ποιον λόγο; Για να δώσουμε για ακόμη μια φορά λευκή επιταγή στο κράτος μας;

   Μια Ελλάδα χωρίς περιφερειακή ανάπτυξη και ισορροπία θα καταρρεύσει, όπως έχει αρχίσει να καταρρέει. Ούτε μια Γερουσία με ισότιμη εκπροσώπηση όλων των περιφερειών δεν κατορθώσαμε να πετύχουμε.

   Όχι, φίλε μου, δεν είναι ώρα να σιωπήσουμε, αλλά να φωνάξουμε. Μήπως και περισώσουμε τίποτα.

   • (A)θανάσης avatar
    (A)θανάσης @ Στέργιος 24/10/2010 19:10:42

    Καλά ρε Στέργιο, με τα σωστά σου τώρα εντοπίζεις το πρόβλημα στο αθηνοκεντρικό κράτος?

    Σε ΟΛΗ την Ελλάδα, οι τοπικές κυβερνήσεις (ΟΤΑ Α' + Β' βαθμού) είναι υποδείγματα καλής διαχείρισης και η μόνη παραφωνία είναι η κεντρική κυβέρνηση που αποτελείται από Αθηναίους?

    Είπαμε να γκρινιάξεις, εντάξει. Εσύ το πας στη πλήρη διάλυση και στην ανακήρυξη αυτόνομου κάθε νομού της χώρας.

    Αναγνώρισε ότι υπερέβαλες μπας και γίνουν αντιληπτές οι απόψεις σου και ταρακουνήσεις κάποιον. Αλλά ως εκεί. Και δε μου λες, γιατί νομίζεις ότι οι υπόλοιποι Έλληνες δεν έχουν παράπονα από τη Θεσσαλονίκη, και ιδιαίτερα οι Μακεδόνες?

    Ούτε λίγο ούτε πολύ μας λες πως έχεις τη Σαλονίκη πιο πάνω κι απ'την Ελλάδα.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Στέργιος 24/10/2010 19:22:06

    @ Αθανάση

    Οι ΟΤΑ έχουν ελάχιστες εξουσίες κι ακόμη λιγότερους πόρους, οι οποίοι "χαρίζονται" στους ΟΤΑ από την Αθήνα δίκην ελεημοσύνης. Ακόμη, οι ΟΤΑ ελέγχονται από τα κόμματα και όχι από τις τοπικές κοινωνίες (με εξαιρέσεις, πάντα).
    Αυτό σημαίνει ότι με τους ΟΤΑ θα ασχοληθεί συγκεκριμένη μερίδα συμπολιτών μας. Και το ένα φέρνει το άλλο.

    Δεν ξέρω τι παράπονα μπορεί να έχουν οι υπόλοιποι Έλληνες από τη Θεσσαλονίκη. Αυτό που ξέρω είναι ότι η Θεσσαλονίκη δεν έχει εξουσίες και δεν μπορεί να ρυθμίσει ούτε καν το ίδιο της το μέλλον, πόσο μάλλον το μέλλον των άλλων.

    Βέβαια, οι υπόλοιποι νομοί τής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχουν κάθε δικαίωμα να γκρινιάζουν επειδή βρίσκονται στη σκιά τής Θεσσαλονίκης. Είμαι σίγουρος ότι τα κονδύλια που κατανέμονται στην περιφέρεια κατανέμονται ανισοβαρώς υπέρ της Θεσσαλονίκης. Γι'αυτό, όμως, δεν φταίει η Θεσσαλονίκη. Αυτό που εγώ θέλω, μια Ελλάδα οργανωμένη σε περιφέρειες, εξασφαλίζει ακριβώς αυτό... το να μην καπελώνει η μία περιφέρεια την άλλη. Εξυπακούεται πως για το δικό μου μυαλό, η Θεσσαλονίκη, όπως και η Αττική, πρέπει να αποτελέσουν ξεχωριστές περιφέρειες από την υπόλοιπη Μακεδονία ή Στερεά αντίστοιχα.

 67. panatha avatar
  panatha 24/10/2010 18:54:20

  Strange Attractor
  Πλακα θα με κανεις με τα περι ταχυτητας..
  Δεν παω για πρωταθλημα,να κρατηθω στην κατηγορια με νοιαζει.
  Κερναω παντως για την πρωτια.

 68. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 24/10/2010 19:09:12

  Το κείμενο αυτό μας κάνει κακό. Είναι ένα διχαστικό κείμενο.

  Δεν είναι μόνο μάρτυς μου τα πολλά σχόλια. Αλλά είναι και το ίδιο το οργισμένο ύφος καθώς και οι ιδέες-επισημάνσεις του.

  Δεν βλέπω κάποια νηφάλια "προσέγγιση" του ΓΝΩΣΤΟΥ κατά τα άλλα οικονομικού προβλήματος. Αλλά κυρίως μια συναισθηματική τοποθέτηση που βάζει τον μέσο κάτοικο της Αθήνας στην θέση ενός ρατσιστή.

  Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο κυρίως αντιμετωπίζει και το όλο οικονομικό πρόβλημα της πόλης. Και όχι σαν το πιο ακραίο δείγμα μιας ανισόρροπης διαρθρωτικά οικονομικής πολιτικής, σήμερα στη χώρα.

  Είναι και προεκλογική περίοδος, τα πνεύματα είναι ερεθισμένα, και καλό είναι μέχρι τις εκλογές να μπαίνουμε στους εντελώς απαραίτητους διαλόγους μόνο. Και αυτό το κείμενο δεν είναι "εντελώς απαραίτητο" σε αυτή τη συγκυρία.

  Μόνο στον Καλλικράτη κάνει καλό ένα τέτοιο κείμενο τούτη την ωρα.

  Θραξ Αναρμόδιος

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Θραξ Αναρμόδιος 24/10/2010 19:11:49

   Όχι τον μέσο Αθηναίο, αλλά το ΠΡΟΣΩΠΟ που δείχνει η Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη μέσω του πολιτικού συστήματος και των ΜΜΕ.
   Περιφρόνηση και κοροϊδία.

   • xoirosima avatar
    xoirosima @ Στέργιος 25/10/2010 03:49:15

    Στέργιο δεν υπάρχει Αθηναίος.Η Αθήνα είναι μια ομοσπονδία χωριών δια της "βιας" δημιουργημένη μεταπολεμικά.Με μια ψευδοαστική τάξη και ακόμα μια μεγαλύτερη μέσο-ψευδοαστική τάξη.Αυτό το μπάχαλο είναι η Αθήνα μια ψευδοπρωτεύουσα που ζει κυριολεκτικά παρασιτικά προς την υπόλοιπη χώρα.
    Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η Θεσσαλονίκη δεν έχει τα φόντα και τις δυνάμεις να αντιστρέψει το κλίμα.Γιατί δεν το κάνει?Ψάξε το και θα δεις ότι η Θεσσαλονίκη "πρέπει" να είναι αυτό που αναφέρεις για να εξυπηρετεί τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια που έχουν στο τραπέζι τα γεράκια.Αν ξυπνήσει ο γίγαντας Θεσσαλονίκη τότε θα ξυπνήσει και ο γίγαντας Ελληνισμός που έχει μαστουρώσει από τα καυσαέρια την λάγνας Αττικής Γης.

 69. JohnK avatar
  JohnK 24/10/2010 19:11:21

  μπορεις να γραφεις οτι θελεις ...αλλα να μιλας για πεμπτη φαλαγγα παει πολυ!
  αν δεν εισαι στημενος με το αρθρο σου εισαι επιεικως κομπλεξαρα!
  για μενα μου μοιαζει το πρωτο,γιατι και οι κομπλεξαρες εχουν λιγοτερα να λενε!

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ JohnK 24/10/2010 19:14:03

   Αν είχα ένα ευρώ για κάθε φορά που κάποιος με αποκαλούσε κομπλεξικό, θα είχα γίνει εκατομμυριούχος τώρα!

   Όπως έγραψα και παραπάνω, καλύτερα να με αποκαλούν κομπλεξικό, παρά μαλάκα.

  • AegeanHawk avatar
   AegeanHawk @ JohnK 24/10/2010 19:53:19

   Οτι και νάναι, αποπροσανατολίζει τελείως, σε μια εποχή πολύ δύσκολη για ΟΛΗ την Ελλάδα.

   Πολύ λυπηρά μερικά σχόλια.....

   Πρώτα απ' όλα είμαστε ΟΛΟΙ Ελληνες, όπου και να ζούμε.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ AegeanHawk 24/10/2010 19:56:14

    Δηλαδή για σένα δεν υπάρχει περίπτωση να είμαι κάτι άλλο εκτός από πράκτορας ή κομπλεξάρα;

 70. JohnK avatar
  JohnK 24/10/2010 19:37:44

  γιατι δεν παιρνας τα συνορα κατ επιλογη σκοπια η βουλγαρια και απο εκει να
  ξεκινησεις τον αγωνα σου(θα βρεις πολλους απο εκεινη την μερια)!
  αν δεν ηταν ο Βενιζελος θα ησουν βουλγαρος τωρα!
  η Αθηνα σε πειραξε

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ JohnK 24/10/2010 19:40:49

   Όταν γράφω στο κείμενό μου ότι το αθηνοκεντρικό σύστημα και τα τσομπανόσκυλά του αμφισβητούν ακόμη και την ελληνικότητά μας, αυτό εννοώ.

   Βούλγαρος εγώ, Τουρκόσπορος ο Πολίτης, Αλβανός ο Βορειοηπειρώτης, μη Έλληνας ο Κύπριος...

   Όποιος δεν υποκλίνεται στην Αθήνα, να μη λέγεται Έλληνας.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ JohnK 24/10/2010 19:42:25

   Ο δε Βενιζέλος ήρθε στη Μακεδονία ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ, όταν πια είχε εκδιωχθεί ο βουλγαρικός στρατός από όλη την Κεντρική Μακεδονία. Ο Βενιζέλος δεν έστειλε στρατό να μας απελευθερώσει. Μας άφησε να απελευθερωθούμε μόνοι μας, και μετά ήρθε να μας καταλάβει. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

   • AegeanHawk avatar
    AegeanHawk @ Στέργιος 24/10/2010 20:27:00

    Εεε καλά τώρα.

    Ξεπέρασες κάθε όριο. Αρα λοιπόν η Θεσ/κη δεν απελευθερώθηκε ποτέ......."Την κατέλαβε η "κακιά" Αθήνα".

    Ανάξιο σχολιασμού.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Στέργιος 24/10/2010 20:31:41

    Αν και ξεφεύγει από το στόχο τού άρθρου μου... AegeanHawk, αντιλαμβάνεσαι ότι επί 100 χρόνια η στάση τής διοίκησης απέναντι στους Βορειολλαδίτες ήταν "εμείς σας ελευθερώσαμε, μας χρωστάτε χάρη";

    Εμείς ΜΟΝΟΙ μας απελευθερωθήκαμε. Δεν μας απελευθέρωσε κανείς. Εμείς ΜΟΝΟΙ μας θελήσαμε να ενταχθούμε στο "Ελληνικό". Ο Βενιζέλος ήρθε όταν του στρώσαμε το χαλί.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ JohnK 24/10/2010 19:44:04

   Κι αν η Θεσσαλονίκη είχε πέσει στα χέρια των Βουλγάρων, δεν θα ήμουν Βούλγαρος, αλλά πρόσφυγας. Και θα θρηνούσα μια ακόμη χαμένη πατρίδα, την οποία βλέπω να χάνεται ξανά, 100 χρόνια μετά, εξαιτίας τού μαρασμού που της επέβαλε το αθηνοκεντρικό κράτος.

 71. JohnK avatar
  JohnK 24/10/2010 19:46:45

  βρε κολλημα που εχεις!
  τωρα σου αμφισβητουμαι και την Ελληνικοτητα της Μακεδονιας!
  μηπως το στησιμο σου φτανει για να καταλαβω οτι μαλλον αναποδα το πας?
  μηπως εσυ αμφισβητεις την Ελληνικοτητα της Μακεδονιας!
  απορω πως τοσα εξυπνα παιδια εδω μεσα δεν καταλαβαν οτι εισαι Στημενος!

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ JohnK 24/10/2010 19:49:49

   Αμάν! Ξεσκεπάστηκα!
   Τώρα, τι θα κάνω;
   Εξαιτίας σου, JohnK, κινδυνεύω να με ξεπαστρέψουν τα αφεντικά μου με μια σφαίρα ανάμεσα στα φρύδια.

 72. JohnK avatar
  JohnK 24/10/2010 19:50:26

  συν των αλλων δεν ξερεις και απο ιστορια!
  σε διαβαζουν φιλαρακι,δεν τα εμαθες καλα τα ποιηματα!

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ JohnK 24/10/2010 19:57:21

   Είπαμε, με ξεσκέπασες. Μου έκανες τα μούτρα κιμά.

 73. panatha avatar
  panatha 24/10/2010 19:57:28

  "Ο Βενιζέλος δεν έστειλε στρατό να μας απελευθερώσει. Μας άφησε να απελευθερωθούμε μόνοι μας, και μετά ήρθε να μας καταλάβει."

  Eχεις σπασει το φραγμα της γελοιοτητας.Σε φτυνουν ολοι και συ καθεσαι μια ολοκληρη μερα στο μεροκαματο και απαντας ανοησιες.
  Παπαγαλε!Να ησουν και του Λουμιδη να παει στον κορακα.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ panatha 24/10/2010 20:00:26

   Για να μου απαντάς, δεν θα είμαι τόοοσο γελοίος, έτσι δεν είναι;
   Κάποιο νεύρο θα πατάω και πονάει.

 74. JohnK avatar
  JohnK 24/10/2010 20:01:40

  διαβασε ενα ποιημα............

  H απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης,26 Οκτωβρίου του 1912!!
  Η 26η Οκτωβρίου αποτελεί την πλέον σημαντική ημέρα για τη Θεσσαλονίκη, καθώς είναι η γιορτή του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου και συνδυάζεται με την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης, το 1912 .Συνοπτικά θα παραθέσουμε τα παρακάτω ιστορικά γεγονότα:

  Η Θεσσαλονίκη που αλώθηκε από τους Οθωμανούς το 1430 μετά την κήρυξη του Α' Βαλκανικού είχε την ευκαιρία για να απελευθερωθεί.Τον Οκτώβριου του 1912, μετά την κήρυξη του Α' Βαλκανικού πολέμου με συμμάχους της Ελλάδας την Σερβία και την Βουλγαρία, εναντίον της καταρρέουσας Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ο Ελληνικός στρατός εφορμώντας από τη Λάρισα Βόρεια, απελευθέρωσε την Ελασσόνα, την Κατερίνη, την Βέροια. Αρχηγός του Ελληνικού στρατού ο διάδοχος Κωνσταντίνος και Πρωθυπουργός ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, γνωρίζοντας ότι οι Βούλγαροι ήδη κατέλαβαν την Καβάλα και τις Σέρρες, θέλησε να προχωρήσει ο στρατός προς ανατολάς, προκειμένου να προλάβει την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, ενώ η βασιλική οικογένεια επιθυμούσε να προχωρήσει ο στρατός βόρεια, προς απελευθέρωση του Μοναστηριού για να προλάβει τους Σέρβους που κατέβαιναν νότια.
  Ο Βενιζέλος, με την διπλή ιδιότητα του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εθνικής Αμύνης, ήρθε σε ρήξη με το παλάτι και επέμεινε στην άποψή του, στέλνοντας τηλεγράφημα στον αρχηγό του Στρατού Κωνσταντίνο να στραφεί ανατολικά προς Θεσσαλονίκη χωρίς να χάνει χρόνο.
  Πραγματικά, ο Ελληνικός Στρατός, μετά την απελευθέρωση της Βέροιας, στις 20 Οκτωβρίου πολιορκεί την πόλη των Γιαννιτσών και κατορθώνει και διασπά το Τουρκικό μέτωπο και εισέρχεται στα Γιαννιτσά. Οι Τούρκοι, οπισθοχωρούν προς την Θεσσαλονίκη. Προκειμένου να καθυστερήσουν τον Ελληνικό στρατό, καταστρέφουν τις γέφυρες του Λουδία, του Αξιού και του Γαλλικού. Αγγελιοφόροι αναφέρουν ότι η ΙΙ Βουλγαρική μεραρχία βρίσκεται στην πεδιάδα του Λαγκαδά.
  Ο Αξιός τεράστιος και αδιάβατος. Τη νύχτα της 23ης προς 24η Οκτωβρίου οι Ελληνικές εμπροσθοφυλακές απελπίζονται καθ΄όσον η κατασκευή γέφυρας απαιτεί τουλάχιστον τρείς μέρες και υλικά δεν υπάρχουν. Η Θεσσαλονίκη κινδυνεύει να χαθεί διαπαντός. Σε μια κίνηση απόγνωσης, στρατιώτες απευθύνονται στα γύρω χωριά, τα Μάλγαρα, τα Κύμινα, τη Χαλάστρα και τη Σίνδο. Η ανταπόκριση των κατοίκων είναι άμεση. Χιλιάδες άνθρωποι προσφέρουν ότι ξύλινο υπάρχει στο σπίτι τους και στο βιός τους, τις βάρκες τους, τα ξύλινα βαρέλια, τις πόρτες από τα σπίτια τους, ακόμα και τις κάσες. Δουλεύουν ασταμάτητα χιλιάδες κόσμου και στρατιωτών, άυπνοι και το πρωί της 24ης Οκτωβρίου η γέφυρα είναι έτοιμη.
  Η διάβαση των ποταμών κρατάει μέχρι το πρωί της 26ης Οκτωβρίου, και από το μεσημέρι της ίδιας μέρας, οι προφυλακές της VII είναι ορατές πλέον από τους πανικόβλητους επιζήσαντες Τούρκους που βρισκόταν σε ακόμη αθλιότερη κατάσταση. Το απόγευμα της 26ης διάσπαρτες ομάδες της VII μπαίνουν στο Χαρμάνκιοϊ (Κορδελιό) και στα υψώματα του Ευόσμου. Αντίθετα, η Ελληνική χωροφυλακή προωθείται και εισέρχεται από τη Δυτική πύλη στη Θεσσαλονίκη. Η Βουλγαρική ΙΙ Μεραρχία βρίσκεται 4,5 χιλ. μακριά από το κέντρο της πόλης και στρατοπεδεύει τη νύχτα στην περιοχή του σημερινού Τιτάν.Εν τω μεταξύ ο διοικητής της Θεσσαλονίκης, Ταξίμ Πασάς, διαπραγματεύεται την παράδοση της πόλης στους Έλληνες, λέγοντας "από τους Έλληνες την πήραμε, στους Έλληνες θα την παραδώσουμε". Ο Κωνσταντίνος όμως απέρριψε δύο φορές τους όρους του Τούρκου αρχιστράτηγου Χασάν Ταξίν πασά με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και να επίκειται η κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τον βουλγαρικό στρατό. Τότε ο Βενιζέλος διέταξε τον Κωνσταντίνο να καταλάβει τη Θεσσαλονίκη χωρίς καθυστέρηση, καθιστώντας τον μάλιστα προσωπικά υπεύθυνο για ενδεχόμενη απώλειά της.
  Διαπραγματεύεται τους όρους παράδοσης και τελικά την νύχτα της 26ης προς 27η Οκτωβρίου υπογράφεται το πρωτόκολλο παράδοσης της πόλης. Την επομένη, ο Ελληνικός στρατός εισέρχεται πανηγυρικά στην πόλη.
  Τελείται πανηγυρική δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Μηνά. Είναι συγκλονιστικές οι μαρτυρίες ανθρώπων από την υποδοχή του στρατού. Η πόλη ανοίγει τις πύλες της στους απελευθερωτές.
  Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης είναι η αρχή του οράματος της μεγάλης Ελλάδας, όραμα που κατέληξε στην μεγαλύτερη τραγωδία του Ελληνισμού, στην Μικρασιατική καταστροφή.
  Το βράδυ λοιπόν της 26ης Οκτωβρίου απελευθερώθηκε η Πόλη μας, ημέρα της γιορτής του πολιούχου και προστάτη της, Άγιου Δημητρίου . Ο Αγ. Δημήτριος έχει συνδέσει το όνομά του με την πόλη αυτή και τιμάται ως πολιούχος, καθ' όσον υπάρχουν μαρτυρίες από θαύματα του Αγίου κατά την περίοδο της πολιορκίας της πόλης ..... Πολύς κόσμος έβλεπε τον Άγιο Δημήτριο στα τείχη της .....

  Αυτά για να μην ξεχνιόμαστε ….

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ JohnK 24/10/2010 20:10:53

   Από το 1903 που άρχισε ο Μακεδονικός Αγώνας, ο Ελληνικός Στρατός ήρθε στα μέρη μας το φθινόπωρο τού 1912. ΕΝΝΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ! Σχεδόν δέκα. Όταν όλα είχαν ήδη συμφωνηθεί.

   Δέκα χρόνια μόνοι μας πολεμούσαμε για την ελευθερία μας, μαζί με τους Κρήτες και τους Μανιάτες, και μια φούχτα Παλιολλαδιτών εθελοντών.

 75. JohnK avatar
  JohnK 24/10/2010 20:09:14

  “Ο Βενιζέλος δεν έστειλε στρατό να μας απελευθερώσει. Μας άφησε να απελευθερωθούμε μόνοι μας, και μετά ήρθε να μας καταλάβει.”

  και μετα απο αυτο σου απαντουν?
  αντε αγορι μου να πλυνεις κανενα πιατο απο τα διχαζεις!
  εχει καλυτερο μεροκαματο!

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ JohnK 24/10/2010 20:12:01

   Από τη Μοσάντ; Άντε καλέ!
   Ξέρεις τι μισθό μού δίνουν;
   Μέχρι τώρα που με ξεσκέπασες, δηλαδή.

 76. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 24/10/2010 20:12:07

  Η Θεσσαλονίκη, είναι μια πόλη "περιπόθητη", που την θεωρούν πάντοτε σπουδαία και πολλά αξιόλογα πνεύματα - παιδιά ξένων πόλεων. Αλλά έχει την ατυχία να μην διαθέτει πιά (όπως άλλοτε) πνευματικούς οδηγούς στο δύσκολο κόσμο του σήμερα. Επίσης η αποτυχημένη, άτολμη και κρατικοδίαιτη επιχειρηματική της τάξη, λές και είναι εύγλωττο δείγμα της ευρύτερης σε εθνικό επίπεδο. Ο εργατικός της κόσμος, υψηλής, πολύμορφης και πλούσιας πολιτισμικής δύναμης κάποτε, αφού δέχθηκε πρώτα το πλήγμα του Άουσβιτς, παρέδωσε το πνεύμα μαζί την την τοπική βιομηχανία, στην εικοσαετία 1970 - 1990.
  Έτσι, η κοινωνία της, έμεινε στο σκοτάδι ενός παρακμιακού μικροαστικού λαικισμού: Μόνη της πέταξε τις δυνατότητες που της δόθηκαν να έχει ρόλο σπουδαίο, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη.
  Το γράφω αυτό με πάρα πολλή λύπη, επειδή έχω ζήσει ένα διάστημα της ζωής μου στην πόλη αυτή και την αγαπώ σαν δική μου.
  Και ελπίζοντας σε μιά ξαφνική αναγέννηση, πολιτισμική, οικονομική και κοινωνική, όπως π.χ. η "Παλαιολόγεια Αναγέννηση" στη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη, ή η επιχειρηματική άνθιση στο τέλος του 19ου αιώνα και αρχές του 20ού, που ενίσχυσε την πολύμορφη αστική της τάξη, γέννησε το εργατικό κίνημα και "εγγόνια" της ήταν σπουδαία αρχιτεκτονική, ξεχωριστή λογοτεχνία, βαρβάτο Πανεπιστήμιο, ζωγραφική, θέατρο και άλλα πολλά.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Ο Θείος 24/10/2010 20:19:41

   Η επιχειρηματική τάξη τής Θεσσαλονίκης, σε αντίθεση με αυτή της Αθήνας, ουδέποτε υπήρξε κρατικοδίαιτη.
   Οι Θεσσαλονικείς Εβραίοι υπήρξαν αξιολογότατο κομμάτι τού πληθυσμού τής Θεσσαλονίκης, αλλά όχι το μόνο που δημιούργησε πολιτισμό.
   Η τοπική βιομηχανία παρέδωσε το πνεύμα όταν διαπιστώθηκε ότι κάτω από τη σιδηρά γροθιά τού αθηνοκεντρικού κράτους, καμμία ανάπτυξη δεν είναι δυνατή στη Θεσσαλονίκη. Έτσι, οι Θεσσαλονικείς βιομήχανοι διάλεξαν την εύκολη λύση να κατεβούν στην Αθήνα.
   Η Θεσσαλονίκη έχει κάνει πολλές λάθος επιλογές, αλλά αυτό είναι μία μόνο διάσταση τού προβλήματος. Μια πόλη χωρίς εξουσίες, χωρίς έλεγχο πάνω στους φόρους των πολιτών της, δεν μπορεί να διεκδικήσει τίποτα πιο σημαντικό από κάποιο κοινοτικό πρόγραμμα για πεζοδρομήσεις ή αναπαλαιώσεις κτιρίων.
   Ο παρακμιακός μικροαστικός λαϊκισμός είναι, εν πολλοίς, κατασκεύασμα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα τής Θεσσαλονίκης.
   "Ξαφνικές" αναγεννήσεις δεν υπάρχουν. Εμφανίζονται μόνο αφότου δημιουργηθούν οι κατάλληλες πολιτικοοικονομικές συνθήκες.

 77. Beyond The Stars avatar
  Beyond The Stars 24/10/2010 20:14:22

  Άν Στέργιε ήσουν τελικά τόόσο σαφής -σε αυτά που "περιγράφεις"-
  δεν θάταν αναγκαίο να επανέρχεσαι κάθε τόσο και να δίνεις "εξηγήσεις".


  @ Ατράκτορα, μιά ερωτησούλα μόνο [μπάς και βάλεις κάποτε μυαλό].
  Καθόσουν στην "πιό άνετη στάση" την ώρα που μας περιέγραφες
  το πώς οι συγχωριανοί σου υποδέχτηκαν τους Βούλγαρους?
  Αν όχι, μπορείς να τη πάρεις ακόμα και τώρα, για συνηθίζεις σιγά σιγά
  να ζείς στα γόνατα με το κούτελο κολλημένο στα πλάκάκια.

  ______________________________________________________________

  Έχει κανείς σας ακουστά τη λέξη Δοξάτο?

  Με το "εξαίρετο" άρθρο του ο Στέργιος σκότωσε όλα τα δίκια των Θεσσαλονικέων...Ευτυχώς που [λόγω έλλειψης πνευματικού βάθους]
  ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ να τους εκπροσωπεί!


  ΥΓ
  Τελικά είχε απόλυτο δίκιο ο tsilivithras!

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Beyond The Stars 24/10/2010 20:24:51

   Αν επανέρχομαι για να δίνω εξηγήσεις, αυτό γίνεται επειδή σέβομαι την άποψη κάθε συνομιλητή μου, ακόμη κι αυτών που με βρίζουν όπως εσύ.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Beyond The Stars 24/10/2010 20:53:06

   Κανονικά δεν θα σου απαντούσα ρε Beyond The Stars διότι κάθε φορά που σχολιάζεις είσαι μισαλλόδοξος και γενικά λίγος. Και έχεις και μια εμμονή μαζί μου (άραγε τι να σημαίνει αυτό;) Αλλά θα σου κάνω μια απλή ερώτηση που ακόμη και συ μπορείς να απαντήσεις, αν κάτσεις να σκεφτείς 2-3 ώρες.
   Γιατί σου φαίνεται περίεργο το ότι οι ντόπιοι γηγενείς (σλαβόφωνοι) Μακεδόνες χάρηκαν με τον ερχομό των Βουλγάρων το 1941; Που βρίσκεις το περίεργο; Να ξέρεις ότι πάμπολλα χωριά της Μακεδονίας κατοικούνταν τότε κυρίως από δυο ομάδες: από ντόπιους σλαβόφωνους και Έλληνες πρόσφυγες (Μ.Ασία, Θράκη, Πόντο κλπ.)
   Εσύ συνήθως μπαίνεις σε σχόλια για Εβραίους, τι έγινε; Άρχισες το μούλτι κούλτι μίσος; Φιλάκια

   • Beyond The Stars avatar
    Beyond The Stars @ Strange Attractor 24/10/2010 21:03:42

    Τί να ξέρω ρε Τράκτορα?
    Απο τη Φλώρινα γράφω!
    Τί να μου πείς κι εσύ για σλαβόφωνους,
    ουράνια τόξα και φιλοβούλγαρους?
    Πές μου, πότε και που υποδέχτηκαν οι ντόπιοι
    τους Βούλγαρους με χαρά?

    Υποσημείωση

    Ξαναδιάβασε το αγαπημένο σου Bulgarmak,
    και δώσε στοιχεία.

    Άντε, για να μαθαίνουμε σιγά σιγά,
    να μή γράφουμε ότι νάναι για να δημιουργούμε βαβούρα!
    Έτσι Ατράκτορα?

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Strange Attractor 24/10/2010 21:08:04

    Προφανώς σου τέλειωσαν οι Εβραίοι και τώρα ψάχνεις Βούλγαρους. Καλό είναι νάχεις μια αποστολή στη ζωή σου. Καλύπτεται έτσι το κενό της.

   • (A)θανάσης avatar
    (A)θανάσης @ Strange Attractor 24/10/2010 21:09:48

    Beyond, μιλάει για σλαβόφωνους ντόπιους.

    Η αλήθεια είναι ότι οι ΣΛΑΒΟΓΕΝΕΙΣ ντόπιοι όντως έτσι έκαναν.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Strange Attractor 24/10/2010 21:23:43

    Δεν είναι αλήθεια αυτό. Για τους περισσότερους από αυτούς τους δίγλωσσους ανθρώπους, η λέξη "Βούλγαρος" ήταν τότε κάτι σαν βρισιά (και δεν ήταν όλοι αυτοί ΠΑΟΚτσήδες).
    Το γράφει για παλιότερα (~1920) και ο Μυριβήλης, που δεν ήταν κάν Μακεδόνας, αλλά Μυτιληνιός, περαστικός υπηρετούσε τη θητεία του, άρα μπορεί να θεωρείται αντικειμενικός.

   • (A)θανάσης avatar
    (A)θανάσης @ Strange Attractor 24/10/2010 21:27:37

    Θείε, αν αναφέρεσαι σε εμένα, διαχώρισα το σλαβόφωνους απ'το σλαβογενείς.

   • Beyond The Stars avatar
    Beyond The Stars @ Strange Attractor 24/10/2010 21:38:43

    @ Αθανάση,

    Αμιγώς σλαβόφωνους δεν πρόφτασα τί να σου πώ.
    Μάλλον την έκαναν μαζί με τα απομεινάρια του ΔΣΕ
    προς ανατολικές τότε χώρες.
    Δίγλωσσοι όμως υπάρχουν και σήμερα.

    Ελληνικά είναι η μιά γλώσσα, και η άλλη
    [ας πούμε γλώσσα] είναι ένα μίγμα βουλγαρικών,
    ελληνικών, τούρκικων και αλβανικών λέξεων.
    [και λίγα αγγλικά].


    Η εθνική συνείδηση αυτών που μιλάνε εκτός απο τα Ελληνικά, καί τα λεγόμενα ντόπια είναι σε ποσοοστό
    95 % Ελληνική.
    [Η καταγωγή μου είναι απο αυτήν την εθνική κοινότητα]

    Το υπόλοιπο 5 ή και λιγότερο είναι ρευστής εθνικής συνείδησης,
    γιατί άλλες φορές δηλώνουν Έλληνες, άλλες Βούλγαροι,
    και άλλες φορές δηλώνουν εθνικά "Μακεδόνες".
    Είναι οι ψηφοφόροι του λεγόμενου "ουράνιο τόξο".

    Για σλαβογενείς καθαρά δεν ξέρω να υπήρξαν ποτέ.
    Διότι όσοι σλάβοι και να κατέβηκαν σε Ελληνικά εδάφη, αυτοί απορροφήθηκαν απο το Ελληνικό στοιχείο.
    Τα ρημαγμένα χωριά στα βουνά, ήταν τα αποτελέσματα της διεθνιστικής πολιτικής του Ζαχαριάδη, γιατί αν μπαίναν την νύχτα και στο δικό σου σπίτι Έλληνες κομμουνιστές
    [με όπλα και κονσερβοκούτια],
    ή Γιουγκοσλάβοι μαχητές του ΝΟΦ,
    και σύ εύκολα θα δήλωνες ότι είσαι μαζί τους,
    και ότι αγκαλιάζεις το όραμά τους για μιά μεγάλη Γιουγκοσλαβική "Μακεδονία", οπότε αναγκαστικά [σκοτώνοντας Έλληνες στρατιώτες]
    θα γινόσουν συνένοχος αυτών που πούλησαν την πατρίδα τους
    για το Σοβιετικό όνειρο της εξόδου στο Αιγαίο.

    Εναλλακτικά, Λαικό δικαστήριο, και προσθήκη των ματιών σου στη συλλογή του "καπετάνιου".

    Άν εννούσε αυτό ο Τράκτορας, τότε ναί τέτοιους "βούλγαρους" τους υποδέχτηκαν οι ντόπιοι.
    [θέλοντας και μή]
    Αυτό, μόνον στα ορεινά χωριά, όπου ο Ελληνικός Στρατός δεν είχε παρουσία.

   • Beyond The Stars avatar
    Beyond The Stars @ Strange Attractor 24/10/2010 21:52:08

    Σλαβογενείς, να σου πώ, δεν πρόλαβα!
    Ίσως να την έκαναν μαζί με τα απομεινάρια του ΔΣΕ,
    [το 1949] προς τις ανατολικές τότε χώρες...

   • (A)θανάσης avatar
    (A)θανάσης @ Strange Attractor 24/10/2010 21:56:04

    Έχεις δει ποτέ σου χωριό που όλοι οι κάτοικοι να είναι ξανθοί με γαλάζια μάτια?

   • Beyond The Stars avatar
    Beyond The Stars @ Strange Attractor 24/10/2010 21:58:41

    Δεν υπάρχει τέτοιο χωριό.

   • (A)θανάσης avatar
    (A)θανάσης @ Strange Attractor 24/10/2010 22:04:18

    ...

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Beyond The Stars 25/10/2010 15:57:40

   @Beyond The Stars

   Το Δοξάτο είναι κοντά στη Δράμα, ή κάνω λάθος?

   Εγώ θέλω να καταθέσω μια εξαιρετικά άβολη εμπειρία που είχα στη Δράμα πριν από αρκετά (ίσως 20) χρόνια. Σε κάποια δημόσια υπηρεσία μου έδειξαν ένα παλιό, αλλά πολύ καλοφτιαγμένο τοπογραφικό διάγραμμα, με βουλγαρικούς τίτλους και υπομνήματα. Όταν εξέφρασα τον θαυμασμό μου για το σχέδιο, μόνο που δεν με δείρανε, και μετά μου εξηγήσανε την ιστορία της περιοχής (όταν διαπιστώσανε ότι δεν είχα ιδέα). Πιστέψτε με, πολλά είναι άγνωστα από την ιστορία του τόπου μας σε πολλούς, και όχι αναγκαστικά αδιάφορους. Καλό είναι να γράφονται για να μαθαίνουμε, ώστε η γνώση να μην είναι επιφανειακή.

   • Beyond The Stars avatar
    Beyond The Stars @ δρόμος 25/10/2010 22:27:46

    @ Δρόμε, διάβασέ το, για να ξαναθυμηθείς τον Ατράκτορα
    [με τις περίφημες υποδοχές των Βουλγάρων]

    _______________________________________________________


    Το Δοξάτο είναι μια κωμόπολη 3.500 περίπου κατοίκων. Βρίσκεται ανάμεσα στις πόλεις Δράμα και Καβάλα σε απόσταση 10 και 25 χιλιομέτρων αντίστοιχα.

    Η ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή ξεκινά ήδη από την προϊστορική περίοδο και φτάνει μέχρι σήμερα. Κατά τη μακραίωνη ιστορία του γνώρισε πολλούς κατακτητές. Εκείνοι όμως που άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους ήταν οι Βούλγαροι κατά τις τρεις βουλγαρικές κατοχές 1912-13, 1916-18 και 1941-44.

    Κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο η περιοχή της Δράμας καταλαμβάνεται τον Οκτώβριο του 1912 από τους Βουλγάρους, για να απελευθερωθεί από τον ελληνικό στρατό κατά τον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο την 1η Ιουλίου 1913. Κατά την αποχώρησή τους όμως οι Βούλγαροι προκαλούν ολέθριες καταστροφές και τα γεγονότα του Δοξάτου στις 30 Ιουνίου 1913 συγκλονίζουν την υφήλιο. Σφάζονται άντρες, γυναίκες και παιδιά και η κωμόπολη παραδίδεται στις φλόγες. Ο τραγικός απολογισμός της καταστροφής είναι εξακόσιοι πενήντα (650) νεκροί και 240 σπίτια και 80 καταστήματα πυρπολημένα. Τις επόμενες ημέρες όλες οι έγκριτες εφημερίδες του κόσμου δημοσιεύουν φρικιαστικές λεπτομέρειες από τη σφαγή και την πυρπόληση του Δοξάτου.

    Κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και κατά την περίοδο 1916-18 οι Βούλγαροι, ως σύμμαχοι των Γερμανών, καταλαμβάνουν για δεύτερη φορά την Ανατολική Μακεδονία. Όσοι άντρες διασώθηκαν από τη σφαγή του 1913 οδηγούνται το καλοκαίρι του 1917 ως όμηροι στη Βουλγαρία. Σύμφωνα με την Έκθεση της Διασυμμαχικής Επιτροπής εβδομήντα τέσσερις (74) από αυτούς πεθαίνουν εκεί με φρικτά βασανιστήρια, ενώ 200 περίπου γυναικόπαιδα αφανίζονται από πείνα και αρρώστιες στο Δοξάτο.

    Το κακό τρίτωσε κατά την τελευταία βουλγαρική κατοχή, όταν την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 1941, μία από τις πολλές ομάδες εξέγερσης εισήλθε στο Δοξάτο, χτύπησε το αστυνομικό τμήμα, πυρπόλησε το οίκημα και σκότωσε οχτώ (8) Βούλγαρους αστυνομικούς και έναν βουλγαρογραμμένο συνεργάτη τους. Κατά τη μάχη που διεξήχθη σκοτώθηκε ένας αντάρτης από τη Χωριστή.

    Την άλλη μέρα το Δοξάτο πλήρωσε για άλλη μια φορά βαρύ φόρο αίματος στο βουλγαρικό στρατό κατοχής. Με μια πράξη τυφλής βίας εκτελέστηκαν για αντίποινα τουλάχιστον διακόσιοι (200) αθώοι Δοξατινοί.
    Για τα χίλια εκατόν είκοσι τέσσερα (1.124) αναφερόμενα θύματα κατά τις τρεις βουλγαρικές κατοχές το Δοξάτο τιμήθηκε: το 1945 με Βασιλικό Διάταγμα, το 1985 με το Χρυσό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών και το 1998 με Προεδρικό Διάταγμα, δυνάμει του οποίου χαρακτηρίστηκε ως «Μαρτυρική Πόλη».

    Το 1997 πραγματοποιήθηκε έρευνα στους κατοίκους των ματωμένων κωμοπόλεων Δοξάτου και Χωριστής με θέμα: «Προσωπική και συλλογική μνήμη από τις εμπειρίες της βουλγαρικής κατοχής στην Ανατολική Μακεδονία (1941-1944). Στην ερώτηση «΄Υστερα από τόσα χρόνια πώς θα προσδιορίζατε τις σχέσεις σας με τη σημερινή Βουλγαρία;», οι περισσότεροι κάτοικοι απάντησαν: «Φιλία!». Στην ερώτηση «Δηλαδή εννοείτε να συγχωρήσουμε;» η απάντηση ήταν «Ναι». Στην ερώτηση όμως «Να ξεχάσουμε;» η ομόφωνη απάντηση των κατοίκων ήταν «Όχι!».

    Αντιγραφή απο το

    [http://www.greekholocausts.gr/gr/index.php?option=com_content&task=view&id=70&Itemid=48]

 78. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 24/10/2010 20:16:41

  Η κλαψούρα δεν ωφελεί πάντως.
  Δουλειά χρειάζεται. Πολλή δουλειά, με μυαλό και καρδιά. Ανοιχτά μάτια, αυτιά και σκέψη, δικτύωση των διαφορετικών, επένδυση στη γνώση. Η υποδομή υπάρχει, πρώτα-πρώτα οι νέοι άνθρωποι.
  Και ποροπαντός, μη τα περιμένει κανείς όλα από το κράτος και την Αθήνα.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Ο Θείος 24/10/2010 20:25:52

   Μα ακριβώς αυτό λέω.
   Να μην τα περιμένουμε όλα από την Αθήνα.
   Να απαιτήσουμε να μένουν οι φόροι μας εδώ και να επανεπενδύονται εδώ.
   Να δουλέψουμε για τον τόπο μας με τις δικές μας δυνάμεις.

 79. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 24/10/2010 20:17:12

  Δε μπόρεσα να διαβάσω όλα τα σχόλια, βαρέθηκα.
  Αλλά το θέμα είναι για γέλια, κάποιοι επιμένουν να αναπαράγουν στερεότυπα, η κακή Αθήνα, η αδικημένη Θεσσσαλονίκη. Τι ακριβώς θέλει ο φίλος Στέργιος;
  Ανεξαρτητοποίηση; δημιουργία πόλης κράτους;
  Να! κάτι τέτοια γράφονται και παρουσιάζονται σα σοβαρά κείμενα και δημιουργούν προβλήματα.
  Για μένα και μόνο που διάβασα για την ποδοσφαιρική αδικία που υφίσταται η Θεσσαλονίκη και το ρεντίκολο των αθηναϊκών ομάδων στην Ευρώπη, άρκεσε για να καταλάβω. Οπως γράφει ο φίλος Στέργιος είναι 38 κι εδώ κι 25 χρόνια έχει πρόβλημα. 13 ετών ήταν όταν πήρε ο ΠΑΟΚ τελευταία φορά πρωτάθλημα.

  Πως βαριέμαι ηλίθιες αντιπαραθέσεις!

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ σιδεράκιας 24/10/2010 20:20:56

   Αν δεν βαριόσουν θα σου απαντούσα.
   Αλλά αν βαριέσαι εσύ μια, εγώ βαριέμαι δέκα.

   • σιδεράκιας avatar
    σιδεράκιας @ Στέργιος 24/10/2010 20:31:15

    έλα φίλε μου, κανείς δεν έχει πρόβλημα ούτε με τη Θεσσαλονίκη, ούτε με τους Θεσσαλονικείς. Γιατί συνεχίζεται εσαεί αυτή η κουβέντα.....
    Και μην ξεχνάμε ότι έχουμε όλοι μας δικαίωμα ψήφου.
    Ποιός εκλέγει τους Βορειοελλαδίτες βουλευτές; Εγώ ο Αθηναίος;
    Η σοβαρότητα ποτέ δεν έβλαψε κανένα. Κι όποιος μπορεί διαβάζει κι ανάμεσα στις γραμμές.

    πολύ φιλικά από Αθήνα

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Στέργιος 24/10/2010 20:33:55

    Αγαπητέ Σιδεράκια.

    Ποιος καταρτίζει τις λίστες των υποψήφιων βουλευτών για τη Θεσσαλονίκη, (όπως και για κάθε εκλογική περιφέρεια); Εγώ ο Θεσσαλονικιός, ή κάποια κομματόσκυλα στην Αθήνα;

    Η σοβαρότητα όντως δεν έβλαψε κανένα, σε αντίθεση με τη σοβαροφάνεια.

   • σιδεράκιας avatar
    σιδεράκιας @ Στέργιος 24/10/2010 20:39:29

    Ούτε κι εγώ ο Αθηναίος τους καταρτίζω.
    Τα κομματόσκυλα είναι ανεξαιρέτως Αθηναίοι;
    Κι αν αν πάμε στους αρχηγούς των κομμάτων; από που είναι;
    Ο Καραμανλής τζούνιορ τι καταγωγή έχει;

    Τελικά ποιές είναι οι προτάσεις σου; Και ποιός ο λόγος της ανάρτησης;

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Στέργιος 24/10/2010 20:43:42

    Σιδεράκια:

    Τα κομματόσκυλα δεν είναι κατ'ανάγκην Αθηναίοι. Είναι και ντόπιοι. Αλλά αποτελούν τμήμα του αθηνοκεντρικού κράτους.

    Αν διαβάσεις προσεκτικά θα δεις τι προτείνω, και σε πρώτο επίπεδο στο άρθρο, και σε δεύτερο επίπεδο στα σχόλια. Επίσης θα διαβάσεις ότι στο αθηνοκεντρικό κράτος δεν περιλαμβάνω τον μέσο Αθηναίο πολίτη.

    Τέλος, ο Κώστας Καραμανλής είναι Αθηναίος γέννημα-θρέμμα, που μας τον κότσαρε η ΝΔ για βουλευτή στην Α' Θεσσαλονίκης επειδή στις Σέρρες κατέβαινε ο θείος Αχιλλέας και στην Αθήνα ο ξάδελφος Μισέλ.

    Θα μου πεις, κι εσείς γιατί τον ψηφίσατε;
    Και θα σου πω, βλακεία μας, δεν έπρεπε. Η Θεσσαλονίκη δεν είναι άμοιρη ευθυνών για την κατάντια της.

   • σιδεράκιας avatar
    σιδεράκιας @ Στέργιος 24/10/2010 20:55:20

    Την έδωσες μόνος σου την απάντηση Στέργιοι,
    δε φταίει η Αθήνα, έχετε τη μοίρα σας στα χέρια σας ή πάρτε την. Αλλά βλέπεις που καταλήγουμε; Εμείς κι εσείς;
    Χάσαμε το μέτρο φίλε μου. Υπάρχει κανείς σοβαρός υποψήφιος αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη; Κι αν δεν υπάρχει δημιουργείστε τον! Αν θες και λίγο χιούμορ φτιάξτε θεσσαλονικοδίαιτους λειτουργούς!
    Πότε ήρθες τελευταία φορά στην Αθήνα να δεις κάτι καλούς δρόμους που έχουμε! Ξέρεις που είδα τελευταία καλό και προσεγμένο οδικό δίκτυο; Αν το πιστεύεις στην Ευρυτανία!
    Και δεν νομίζω ότι οφείλεται στην Ντόρα....

 80. JohnK avatar
  JohnK 24/10/2010 20:20:25

  ευχαριστω για την φιλοξενια!
  αυτο για τελευταιο....

  Μακεδονικός Αγώνας 1904 - 1908

  Εισαγωγή
  Ο Μακεδονικός Αγώνας θα μείνει στη μνήμη των περισσοτέρων ως ένας ανορθόδοξος πόλεμος ελληνικών και βουλγαρικών ενόπλων σωμάτων μέσα στην τουρκική επικράτεια. Σκοπός των ελληνικών σωμάτων ήταν να περιφρουρήσουν το εθνικό φρόνημα των χωριών, ν' αποκαταστήσουν την τάξη σε όσα χωριά είχαν σημειωθεί αποσκιρτήσεις μετά από πιέσεις των αντιπάλων, να εξουδετερώσουν τις ένοπλες ομάδες και να περιορίσουν τη δράση των ληστρικών σωμάτων, τα οποία κινούνταν μεταξύ παρανομίας και εθνικού αγώνα, ταλαιπωρώντας τους αγροτικούς πληθυσμούς.

  Ο αγώνας αυτός άρχισε ουσιαστικά το 1903 και πήρε τέλος το 1908, όταν θεσπίστηκε το τουρκικό σύνταγμα με το κίνημα των Νεοτούρκων. Σ' αυτό το χρονικό διάστημα, δύο ήταν οι κυριότεροι εχθροί του ελληνικού στοιχείου: οι Βούλγαροι κομιτατζήδες και οι Τούρκοι σωβινιστές.

  Παρά τον διμέτωπο αγώνα, εναντίον Βουλγάρων και Τούρκων, τα ελληνικά σώματα κατόρθωσαν σταδιακά να περιορίσουν τα βουλγαρικά ερείσματα και ν' αποκαταστήσουν την εθνολογική ισορροπία.

  Ιδιαίτερα σκληρός ήταν ο αγώνας στην ελώδη λίμνη των Γιαννιτσών, σημείο στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο των οδικών αρτηριών, ενώ πολυάριθμες και φονικότατες μάχες έγιναν στα βουνά της δυτικής Μακεδονίας για την τελική επικράτηση σε διαφιλονικούμενα σλαβόφωνα χωριά.

  Από το 1906 ο τουρκικός στρατός ανέλαβε σημαντικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και περιόρισε αισθητά τη δράση των ενόπλων ομάδων, ελληνικών και βουλγαρικών. Πάντως κατά τη διετία 1907-1908 τα ελληνικά σώματα είχαν κερδίσει σημαντικό έδαφος σε όλη την έκταση της Μακεδονίας και είχαν διασφαλίσει είτε την παραμονή, είτε την επανασύνδεση με το Πατριαρχείο πολυάριθμων ελληνικών κοινοτήτων.

  Είναι γεγονός, ότι ποτέ οι Έλληνες δεν υπολόγισαν θυσίες, προκειμένου να γλιτώσει η Μακεδονία από τους Βουλγάρους, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν κάθε μέσο, προκειμένου να την κάνουν Βουλγαρική. Η τακτική τους αυτή, αφύπνισε τους Έλληνες, πολλοί και από όλα τα μέρη της Ελλάδος, έτρεξαν εθελοντές, για να βοηθήσουν τους Έλληνες Μακεδόνες στο σκληρό και άνισο αγώνα τους.

  Ανάμεσά τους και οι Μανιάτες εθελοντές, που δυστυχώς ακόμα και σήμερα η εθελοντική προσφορά τους αποσιωπάται ή δεν προβάλλεται όσο της αξίζει, ενώ «ενοχλούν» οι προσπάθειες προβολής των αγωνιστών της Μάνης. Η προσπάθειά μας αποσκοπεί να αναδείξει τους λησμονιμένους εκείνους ήρωες, που αγωνίστηκαν (και πολλοί «έμειναν») για τη δοξασμένη γη του Αλεξάνδρου.

  Προπαρασκευή
  Πρώτη συστηματική εξόρμηση των Σλάβων ήταν να πετύχουν την ψυχική και γλωσσική αφομοίωση του ελληνικού πληθυσμού, ώστε να έχουν να επικαλεστούν στοιχεία ενισχυτικά των επιδιώξεών τους. Η προσάρτηση στη Βουλγαρία της Ανατολικής Ρωμυλίας τους ενίσχυσε, ώστε να στραφούν απερίσπαστοι στην απόσπαση του μακεδονικού χώρου. γνωρίζοντας πως το ελληνικό στοιχείο δεν θα υπόκυπτε εύκολα, έριξαν το σύνθημα "η Μακεδονία για τους Μακεδόνες" ζητώντας και τη συνδρομή των Ελλήνων γι' αυτόν τον "κοινό αγώνα".

  Άρχισαν την επίθεση τους με τη λεηλασία ναών και μοναστηριών και τη σφαγή ιερέων και καλόγερων. Ο άτυχος πόλεμος του 1897, ενώ αποθάρρυνε το μακεδονικό ελληνισμό, έδινε φτερά στους κομιτατζήδες. Παράλληλα - και επίσημα - οι Βούλγαροι αναλάμβαναν ζωηρή και συστηματική προπαγάνδα στην Ευρώπη. Οργάνωσαν μικρά ευέλικτα σώματα που είχαν δυο στόχους: να εισπράττουν χρήματα με αναγκαστικές εισφορές και να εξοντώνουν όποιον αντιστεκόταν στο βουλγαρικό κομιτάτο.

  Τον Απρίλιο του 1903 αναστατώνεται η Θεσσαλονίκη από βόμβες στους κεντρικούς δρόμους, καίγεται η Οθωμανική Τράπεζα, καταστρέφονται οι εγκαταστάσεις αεριόφωτος και ανατινάζεται ένα μεγάλο γαλλικό εμπορικό πλοίο.

  Αυτά τα γεγονότα έδωσαν αφορμή να επέμβουν οι τότε Μεγάλες Δυνάμεις, Ρωσία και Αυστρία, και να πετύχουν κάποιες μεταρρυθμίσεις στο καθεστώς της Μακεδονίας. Έτσι τους πρώτους μήνες του 1904 σχηματίστηκε στους τρεις νομούς Θεσσαλονίκης, Μοναστηρίου και Σκοπίων, σώμα χωροφυλάκων με διοικητή Ιταλό στρατηγό που είχε στις διαταγές του πέντε ανώτερους Ευρωπαίους αξιωματικούς. Όμως καθεμιά από τις δυνάμεις απέβλεπε σε δικούς της σκοπούς. Έτσι, τίποτα δεν άλλαξε, ενώ το βουλγαρικό κομιτάτο συνέχιζε με περισσότερη ένταση τη δράση του, εξαφανίζοντας Έλληνες πρόκριτους (γιατρούς, δασκάλους, ιερείς κλπ.) και σφάζοντας άοπλους χωρικούς στις πλατείες των χωριών, μπροστά στα μάτια των συγχωριανών τους.

  Την άνοιξη του 1903 όμως, σχηματίζεται η πρώτη επιτροπή, η Μακεδονική Φιλική Εταιρεία από τον Αργύριο Ζάχο, τον Θεόδωρο Μόδη και τον Θεόδωρο Καπετανόπουλο. Σκοπός ήταν να πειστεί η Ελληνική κυβέρνηση να ενισχύσει την ένοπλη άμυνα των ελληνικών πληθυσμών της Μακεδονίας. Έτσι την άνοιξη του 1904, έρχονται στη Μακεδονία για να μελετήσουν την κατάσταση και να υποδείξουν πρακτικά μέτρα οι λοχαγοί Αναστάσιος Παπούλας και Αλέξανδρος Κοντούλης και οι ανθυπολοχαγοί Γ. Κολοκοτρώνης και Π. Μελάς.

  Παράλληλα στην Αθήνα στις 22 Μαΐου 1904 ιδρύθηκε το Μακεδονικό Κομιτάτο, στα γραφεία της εφημερίδας «Εμπρός». Εμπνευστής, ιδρυτής, αλλά και Πρόεδρος του κομιτάτου ήταν ο διευθυντής της εφημερίδας «Εμπρός» Δημήτρης Καλαποθάκης (1862-1921) από την Αρεόπολη και μέλος της πρώτης οργανωτικής επιτροπής ο Πέτρος Κανελλίδης (1846-1911) από το Κουτήφαρι της Έξω Μάνης, διευθυντής της εφημερίδας «Καιροί». Το κομιτάτο, μέλη του οποίου είναι οι Ν. Πολίτης, καθηγητής πανεπιστημίου, Ιωάννης Ράλλης, Πέτρος Σαρόγλου κλπ. αποφασίζει να δράσει άμεσα στέλνοντας ένοπλα σώματα και οπλισμό στους ελληνικούς πληθυσμούς της Μακεδονίας.

  Ο Καλαποθάκης, που ως δημοσιογράφος και ως άνθρωπος είχε την καθολική εκτίμηση κράτους και λαού, κρατάει ουσιαστικά στα χέρια του το σχεδιασμό του Αγώνα στο κέντρο. Οργανώνει τα αντάρτικα σώματα και τα αποστέλλει στη Μακεδονία, αλληλογραφεί και συντονίζει, ενημερώνει το κράτος για τον Αγώνα και τον άξιο πρόξενο της Θεσσαλονίκης, τον Λάμπρο Κορομηλά. Στο γραφείο του γίνονται οι στρατολογήσεις και η οργάνωση των εθελοντών και φυσικά των Μανιατών εθελοντών.

  Σ' όλα τα ελληνικά προξενεία αποσπάστηκαν αξιωματικοί του στρατού και δημιούργησαν ένα θαυμάσιο δίκτυο συνεργατών και αγωνιστών. Στόχος τους ήταν η εξουδετέρωση της βουλγαρικής και ρουμανικής προπαγάνδας, η εμπιστευτική αλληλογραφία, η κατασκοπεία, η μεταφορά τραυματιών, η τροφοδοσία των Ελλήνων ανταρτών και γενικά η υπεράσπιση του ελληνικού στοιχείου.

  Ένοπλη δράση
  Ο Παύλος Μελάς ήταν αξιωματικός του πυροβολικού και γαμπρός επ' αδελφή του Ίωνα Δραγούμη. Έλαβε μέρος στον πόλεμο του 1897 και μπήκε μυστικά για πρώτη φορά στη Μακεδονία τον Φεβρουάριο του 1904, μαζί με τον Κοντούλη, τον Παπούλα και τον Κολοκοτρώνη. Για δεύτερη φορά επέστρεψε τον Ιούλιο, ως δήθεν ζωέμπορος με το όνομα Πέτρος Δέδες.

  Για τρίτη και τελευταία φορά πέρασε τα σύνορα από τη μεριά της Κοζάνης στις 27 Αυγούστου του 1904 με σώμα 35 ανδρών από Μακεδόνες, Κρητικούς, Λάκωνες κλπ., ως αρχηγός των Σωμάτων Μοναστηρίου – Καστοριάς. Έδρασε με το ψευδώνυμο καπετάν Μίκης Ζέζας, σύνθεση των ονομάτων των παιδιών του. Ο θάνατός του από τουρκικό βόλι στη Στάτιστα Καστοριάς -το σημερινό Μελά- στις 13 Οκτωβρίου του 1904, συντάραξε τους Πανέλληνες και τον έκανε ήρωα και σύμβολο του Μακεδονικού Αγώνα.

  Ο Μητροπολίτης Γερμανός Καραβαγγέλης έλεγε σε γνωστό του: «Όπου να ‘ναι φτάνουν από κάτω και Ελληνικά σώματα. Κρητικοί και Μανιάτες. Θα δεις κάθε κλαδί και παλικάρι». Και πραγματικά δεν διαψεύσθηκε ο μάρτυρας Ιεράρχης, μεγάλη επίσης μορφή του Μακεδονικού Αγώνα, αφού ακολούθησαν άλλα αντάρτικα σώματα, που η παρουσία τους και η δράση τους εμψύχωνε τους Έλληνες Μακεδόνες.

  Αρχηγοί και οπλαρχηγοί των ελληνικών σωμάτων, στο μακροχρόνιο και σκληρό εκείνο αγώνα, ξεκίνησαν από όλα τα μέρη της ελεύθερης Ελλάδας και είναι αναρίθμητες οι πράξεις ηρωισμού και αυτοθυσίας ενός αγώνα που παρατάθηκε ως το καλοκαίρι του 1908, οπότε θεσπίστηκε το νέο τουρκικό Σύνταγμα.

  Δεν φτάνουν αλήθεια χίλιες σελίδες για ν’ απαριθμήσει κανείς ονόματα και δράση Μανιατών στα χώματα της Μακεδονίας.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ JohnK 24/10/2010 20:23:05

   Με τον όρο "ελληνικά σώματα" εννοούνται άτακτα στρατιωτικά σώματα αποτελούμενα από Έλληνες. Ο συντεταγμένος ελληνικός στρατός, δηλαδή το ελληνικόκράτος, ήρθε το φθινόπωρο τού 1912, αφού τα "ελληνικά σώματα" έβγαλαν το φίδι από την τρύπα.

   http://upload.wikimedia.org/wikipedia/el/7/72/Empros1912.jpg

 81. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 24/10/2010 20:21:20

  Το επίπεδο της συζήτησης που γίνεται στο θέμα αυτό, δεν είναι πάντως καθόλου αντάξιο του υψηλού επιπέδου άλλων topics. Πρέπει να το πώ αυτό. Και λυπάμαι πολύ, που το διαπιστώνω.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Ο Θείος 24/10/2010 20:27:21

   Λυπάμαι πολύ που σας στεναχώρησα.
   Τι να κάνουμε, δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους, έτσι δεν είναι;

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Στέργιος 24/10/2010 20:33:48

    Δεν φταίς εσύ φίλε μου (καλύτερα, δεν φταίς μόνο και δεν φταίς κυρίως εσύ). Έθεσες το πρόβλημα όπως το είδες από τη σκοπιά σου. Θεμιτό. Μια καλή ευκαιρία για συζήτηση ήταν το κείμενό σου, με τα σωστά και τα λάθη του - κατά τη γνώμη μου.
    Αλλά η ηχώ που σου απάντησε, όχι μόνον δεν διόρθωσε αυτά στα οποία (κατά την ταπεινή μου γνώμη, πάντα) δεν έχεις δίκιο, αλλά έκανε τα πράγματα πολύ χειρότερα.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Στέργιος 24/10/2010 20:35:56

    Θα πρέπει να δεχόμαστε ότι υπάρχουν και διαφορετικές γνώμες σε αυτήν την χώρα και πως όποιος έχει διαφορετική άποψη από εμάς δεν είναι ούτε πράκτορας τού εχθρού, ούτε "χαμηλού επιπέδου".

 82. antiochos avatar
  antiochos 24/10/2010 20:37:10

  Στέργιος
  Aν θελεις μου λυνεις μια απορια.
  Ενα ειναι το πληκτρολογιο του "Στεργιου" η παραπανω;

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ antiochos 24/10/2010 20:39:39

   Κοίταξε, υπάρχουν τρία τερματικά: Ένα στα Σκόπια, ένα στη Σόφια, κι ένα ακόμη στην Ιερουσαλήμ.

 83. Kasut avatar
  Kasut 24/10/2010 20:39:21

  Το αρθρο ειναι επιεικως γελοιο και αναξιο σχολιασμου.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Kasut 24/10/2010 20:39:59

   Τότε γιατί σχολίασες μόλις τώρα;

   • Kasut avatar
    Kasut @ Στέργιος 24/10/2010 20:42:48

    Ειδες να σχολιασα επι της ουσιας? Υπαρχουν και πιο σοβαρα πραγματα απο την ψυχαναλυση σε κομπλεξικους.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Στέργιος 24/10/2010 20:44:21

    Δεύτερο σχόλιο μέσα σε δυο λεπτά!

   • Beyond The Stars avatar
    Beyond The Stars @ Στέργιος 24/10/2010 20:44:24

    Για να εξετάσει την ταχύτητα με την οποία θα απαντήσεις!
    Διαφωνώ με τη λέξη γελοιο.
    Χαζοχαρούμενο ίσως, αλλα γελοίο ποτέ!

   • Kasut avatar
    Kasut @ Στέργιος 24/10/2010 20:48:19

    Θα βαλεις και παρκομετρο μηπως για το ποσο γρηγορα γραφω. Τ9ι χαζοχαρουμενο, τι γελοιο συνωνυμα. Ειναι σαν τα κειμενα των οπαδων ομαδων, τρυπια απο οπου και να τα πιασεις.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Στέργιος 24/10/2010 20:53:27

    Πφφφ, Kasut, την πάτησες!

 84. Beyond The Stars avatar
  Beyond The Stars 24/10/2010 20:51:25

  @ Kasut

  Το προηγούμενο απευθυνόταν στον Στέργιο.
  [Αυτόν, με τα τρία πληκτρολόγια!]

  • Γλίτσας avatar
   Γλίτσας @ Beyond The Stars 24/10/2010 21:01:49

   Χι, χι, θα σκοτωθούν τα βρικολακάκια μεταξύ τους τώρα. Οργανωθείτε μπρε.

  • Kasut avatar
   Kasut @ Beyond The Stars 24/10/2010 21:09:08

   Ναι το καταλαβα, αλλα γιατι εχει 3 πληκτρολογια?

   • Γλίτσας avatar
    Γλίτσας @ Kasut 24/10/2010 21:41:39

    Εσύ είσαι σκέτο σπίρτο.

 85. antiochos avatar
  antiochos 24/10/2010 20:53:40

  Στεργιος
  Οσο νυχτωνει η απορια μεγαλωνει.
  Με το σαλιο το σημερινο δεν θα ματιαζεσαι ποτε.Κατι ειναι κι αυτο.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ antiochos 24/10/2010 21:09:08

   Μην είσαι τόσο σίγουρος ότι έφαγα τόσο πολύ φτύσιμο.

   Από όλους όσους έγραψαν στα σχόλια μόνο ένα 15% μιλάει απαξιωτικά για το άρθρο μου και για μένα (ενώ δεν με ξέρει).

   Ένα ποσοστό γύρω στο 50% συμφωνεί μαζί μου, κι ένα 35% διαφωνεί μαζί μου με πολιτισμένο τρόπο.

 86. Κάποιος avatar
  Κάποιος 24/10/2010 20:55:12

  Η Θεσσαλονίκη έχει πολύ όμορφες και θερμές γυναίκες, πολύ καλή διασκέδαση και φαγητό, ωραία μέρη για βόλτες, πλούσια ιστορία και βρίσκεται γεωπολιτικά σε πολύ στρατηγικό σημείο.
  Αν κάποιοι Θεσσαλονικείς ασχολούνταν περισσότερο με τον τόπο τους, παρά με το τι κάνει ή δεν κάνει γι΄αυτούς η Αθήνα, θα ήταν πολύ καλύτερα τα πραγματα γι'αυτούς.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Κάποιος 24/10/2010 21:13:14

   "Η Ταϊτή έχει πολύ όμορφες και θερμές γυναίκες, που όλη την ώρα χορεύουν γυμνές στην παραλία και τρώνε τα φρούτα που κρέμονται από τα δέντρα. Αν οι Ταϊτινοί ασχολούνταν περισσότερο με τον τόπο τους, παρά με το τι κάνει ή δεν κάνει γι' αυτούς η Γαλλία, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα", είπε ο Γάλλος αποικιοκράτης, ενώ απομάκρυνε μια επίμονη μύγα με τη βεντάλια του.

   • Misha avatar
    Misha @ Στέργιος 24/10/2010 21:51:01

    Είσαι
    Eίσαι για μια ακόμη φορά προκλητικότατος.
    Νοιώθεις καταπιεσμένος από τις «χαμουτζιδικες» παλαιοελλαδίτικες «αποικιοκρατικές» δυνάμεις;

    Ιδού , ο Γρούιος (με παππου ήρωα των οχυρων της γραμμής Μεταξά παρακαλώ) σε περιμένει να σου χαρίσει τον αέρα της ελευθερίας .Ίσως σου δοθεί και η μέγιστη τιμή να συναντήσεις και τον μέγα Κύρο Γρηγορίου, τον και ιδρυτή του ανεξάρτητου «μακεδονικού» κρατους, να καταστρωσετε μαζί τα σχέδια της απελευθέρωσης της Σολουν και της αιγεατικής Μακεδονίας.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Στέργιος 25/10/2010 13:27:45

    Σιγά να μη συναντήσει και τον Κύρο τον Καμβυσίου από το Hangmatāna (= Εκβάτανα) τον ιδρυτή της δυναστείας των Αχμεντινετζαντ-ιδών (συγγνώμη, Αχαιμενιδών).
    Έγραψε ένα παράπονο ο άνθρωπος, όπως αυτός βρίσκει σωστό, κατά βάση για τον Αθηναικό υδροκέφαλο (σ' αυτό τον συμμερίζομαι απόλυτα), και φτιάξατε από την τρίχα τριχιά.
    Έλεος, με αυτή τη μανία καταδιώξεως, πιά.

 87. καθρέφτης avatar
  καθρέφτης 24/10/2010 21:10:46

  Πάντως, οι Παλιοελλαδίτες αγαπούν και σέβονται τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία και επειδή γνωρίζουν την ιστορία τους και επειδή εκτιμούν τους εξαιρετικούς ανθρώπους τους. Τέτοιου είδους στερεότυπα υπάρχουν σε όλα (και για όλα,σχεδόν)τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας, αλλά δεν χρειάζεται να τα αναπαράγουμε, "πολεμώντας" τα.

 88. panatha avatar
  panatha 24/10/2010 21:13:53

  Γλίτσας
  Mπα μην τριβεις τα χερια σου.Απλα τη γλιτσα λεμε να καθαρισουμε.Χι χι χι.
  Αν συνεχισεις να λες τους Ελληνες βρικολακακια θα εχουμε θεμα παντως.

  • Γλίτσας avatar
   Γλίτσας @ panatha 24/10/2010 21:42:20

   Θα πλακωθούμε στα φιλιά;

 89. A.M. avatar
  A.M. 24/10/2010 21:17:19

  Χαλλλαράααα.
  Βαθειά εισπνοή.. μετράμε μέχρι το πέντε.. κρατάμε ... εκπνοή αργά μέχρι το πέντε.. και πάμε πάλι μία απ τα ίδια.

  Ο Στέργιος έχει ένα παράπονο, ένα βίωμα, μια εμπειρία, μια άποψη.
  Κάποιοι διαφωνούμε και κάποιοι συμφωνούμε μαζί του.
  Αυτό είναι αποδεκτό, δεν γίνεται να συμφωνούμε πάντα και με όλους.
  Το να κάνουμε προσωπικές επιθέσεις ψιλοειρωνικού στυλ-ακίου στον Στέργιο αν μή τι άλλο δείχνει ανικανότητα επικοινωνίας και κακή προαίρεση προς τους συνομιλητές μας.

  • Kasut avatar
   Kasut @ A.M. 24/10/2010 21:20:09

   Υπαρχει και ο ψυχαναλυτης. Και κακη προαιρεση παντα θα δειχνουμε σε τρυπια διαχστικα κειμενα που δεν στεκουν πουθενα. Φταει η Αθηνα για το οτι εκλεγεται ο Πανικας?

   • A.M. avatar
    A.M. @ Kasut 24/10/2010 21:43:46

    Ψυχαναλυτής υπάρχει αλλά όλοι εσείς που ειρωνεύστε ΟΧΙ τις απόψεις αλλά τον άνθρωπο που εκφράζει τις όποιες σωστές ή λάθος απόψεις δεν νομίζω να τον έχετε επισκεφτεί τελευταία.

    Μήπως να περνάγατε καμμιά βολτσίτσα από έναν «ειδικό» να τον συμβουλευτείτε σχετικά με την ανάγκη σας να νοιώθετε ανώτεροι και επειδή προφανώς σας λείπει η ανωτερότητα αναγκάζεστε να μειώνετε τους συνομιλητές σας για να φανείτε ανώτεροι;

    Μια καλοπροαίρετη πρόταση κάνω και γώ με το ύφος το δικό σας.

   • Kasut avatar
    Kasut @ Kasut 24/10/2010 21:52:19

    Ε δηλαδη κειμενα και υφος που θυμιζουν Τακη Τσουκαλα πως πρεπει να τα αντιμετωπισει κανεις περα απο σατυρα και ειρωνεια?

 90. antiochos avatar
  antiochos 24/10/2010 21:35:12

  Στέργιος
  Aχ κατακαημενοι "Στεργιοι" λαθος στοιχεια σας δινει η υποστηριξη...
  Κι επειτα το σαλιο δεν σας ενοχλει διοτι ειπαμε πανω απ ολα ο επαγγελματισμος
  κι οι στοχοι του ινστιτουτου.
  Ξεπερνατε με ευκολια προσωπικους χαρακτηρισμους που εναν ευγενη,εντιμο κι αξιοπρεπη ανθρωπο θα τους εξοργιζαν.Τουλαχιστον...
  Αρα με τι κριτηρια να εκτιμησετε το σαλιο.

 91. vassilis avatar
  vassilis 24/10/2010 21:37:47

  Να στειλουμε στη θεσσαλονικη καμια 100000 πακιστανους για να νοιωσει και ο αρθρογραφος κατι απο την υπεροψια της Αθηνας.Το αρθρο ειναι προβοκατορικο και σε λιγο κατι μου λεει οτι θα ζητησουν και ενωση με τα σκοπια για να φτιαξουν την μεγαλη μακεδονια απεναντι στο βαρβαρο αθηναικο κρατος.Ο εχθρος βρισκεται παντα εντος των τειχων και προφανως φοραει και ρασα.

 92. A.M. avatar
  A.M. 24/10/2010 21:44:44

  @antiochos
  Το ακριβώς προηγούμενο πόστ μου ισχύει ΚΥΡΙΩΣ για σένα.

 93. antiochos avatar
  antiochos 24/10/2010 21:47:19

  A.M.
  Kαλο ξημερωμα.

 94. FRESCO avatar
  FRESCO 24/10/2010 21:59:36

  Ζω στη Θεσσαλονίκη 37 χρόνια. Σας οφείλω θερμά συγχαρητήρια για το εξαιρετικό σας άρθρο. Να είστε καλά. Συνεχίστε την υπέροχη προσπάθεια.
  ΕΥΧΕΣ !

 95. panatha avatar
  panatha 24/10/2010 22:05:17

  Γλίτσας
  Αμα εισαι ετοιμη,χωρις γλιτσα, κουκλιτσα μου ευχαριστως να σου δαγκωσω την πλατη.

  • Γλίτσας avatar
   Γλίτσας @ panatha 24/10/2010 22:14:44

   Μην ζηλέψει μόνο ο Αντίοχος και σε χαρακώσει μπρε Ανδρούτσο μου.

 96. SoterR avatar
  SoterR 24/10/2010 22:09:30

  Τι δεν μπορω να καταλάβω ? Τι εννοεις αόριστα αθηνοκεντρικο κράτος ? Το οποίο διοικείται από ποιούς ? Μόνο από Αθηναίους ? Δεν υπάρχουν Μακεδόνες βουλευτές ? Δεν υπάρχουν Μακεδόνες Υπουργοί ?Δεν υπήρξαν και θα υπάρξουν Μακεδόνες πρωθυπουργοί ? Επίσης δεν υπάρχουν Μακεδόνες επιχειρηματίες που επιρεάζουν τους ως άνω ? Τι πιό φυσιολογικό να δίνεται προταιρεότητα στην πρωτεύουσα ΚΑΘΕ ΚΡΑΤΟΥΣ . Είναι δυνατόν δηλαδή ας υποθέσουμε , να γίνει μετρό στα Γιαννιτσά και όχι στην Θεσσαλονίκη ή να γίνει στην Θεσσαλονίκη και μετά στην Αθήνα ? Αναλόγως των αναγκών δίνονται και οι αντίστοιχες λύσεις . Δυστυχώς ή ευτυχώς η Αθήνα είναι η πολυπλυθέστερη πόλη της Ελλάδος και τυγχάνει να είναι και η πρωτεύουσα ενός κράτους . Αμέσως μετά σε ανάγκες έρχεται η Θεσσαλονίκη και έτσι είναι το φυσιολογικό . Δηλαδή σκέψου , η πόλη σου είναι δεύτερη σε προτεραιότητα και διαμαρτύρεσαι .Τι να πει κάποιος που η πόλη του είναι στην θέση 50 ας πούμε ? Αν το καλοσκεφτείς κι η Θεσσαλονικη εκεί στραγγίζει οικονομικώς την γύρω περιφέρεια . Τώρα αν θέλεις να έχει η Θεσσαλονίκη τα πρωτεία , είναι εύκολο να λυθεί το πρόβλημα σου . Δεν μένει παρά να σου έρθουμε εκεί 4.000.000 πολίτες να δεις τι όμορφα περνάμε εδώ στην εξοχή !

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ SoterR 24/10/2010 23:34:35

   Εμ δεν έρχεστε όμως...
   Κάποιος λόγος θα υπάρχει γι'αυτό.
   Μάλλον δεν περνάτε και τόσο χάλια εκεί στην εξοχή.

   • Γλίτσας avatar
    Γλίτσας @ Στέργιος 24/10/2010 23:37:47

    Εσύ δεν κοιμάσαι ποτέ; Πόσοι είστε τελικά;

 97. Βανζέλ Παπαντο avatar
  Βανζέλ Παπαντο 24/10/2010 22:55:46

  Όταν μιλούν οι Αθηναίοι για κομπλεξισμούς, είναι σα να ενοχλούνται οι μεγαλοτσιφλικάδες που οι σκλάβοι έχουν παράπονα.
  Βρε άντε μαθετε να κάνετε κάνα γιαπράκι, σούργελα

 98. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 24/10/2010 22:57:50

  Είμαστε μια χώρα μπατιρημένη, όπου παρότι το δημόσιο μαζεύει τεράστια ποσά από το ΦΠΑ και άλλους φόρους, δεν μπορεί να επενδύσει ούτε ένα ευρώ στην ανάπτυξή της, γιατί πρέπει με τα λεφτά αυτά, να αποπληρώνει τα κρυφά δάνεια που έπαιρναν και παίρνουν (με νόμο πια, και χωρίς την έγκριση της βουλής, παρά μόνο με απόφαση υπουργού, ξέρετε ποιου), οι πολιτικοί της.

  Μια χώρα που για να δει ανάπτυξη πρέπει να βασίζεται πια στα δάνεια από τη Νορβηγία, το Κατάρ, το ΕΣΠΑ της ΕΕ και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις κατοχής.

  Κι έχουμε εδώ από το μεσημέρι, από όταν εμφανίστηκε αυτό το κείμενο, έλληνες να συνεχίζουν την παλιά κακή συνήθεια των προγόνων τους: τον διχασμό.

  Αντί να δώσουν το χέρι ο ένας στον άλλον, αντί να ξύσουν την κούτρα τους να κατεβάσουν κάποια ιδέα για να βγούμε από το χάλι μας, αντί να ανοίξουν την καρδιά και την αγκαλιά τους στον συνέλληνα, έχουν ταμπουρωθεί και ταίζουν το παλιό σαράκι της φυλής: τον διχασμό.

  Εχετε παλληκάρια Μασούτη και Μαρινόπουλο στην Αθήνα; Εχετε. Εχουμε κι εμείς εδώ στη Σαλλλονίκη. Στα ίδια σούπερ-μάρκετ λοιπόν πάνε οι γυναίκες μας και ψωνίζουν.

  Εχετε πατριώτες βενζινάδικα στην Αθήνα; Εχετε ΔΕΗ; Οτενετ, αέριο κλπ κλπ; Εχετε. Κι εμείς εδώ το ίδιο. Τους ίδιους λογαριασμούς πληρώνουμε κι εμείς.

  Ε, έχουμε πολύ περισσότερα κοινά από όσο φαίνεται με την πρώτη ματιά.
  Εχουμε κοινούς λογαριασμούς πατριώτες.
  Εχουμε κοινά έξοδα.
  Κοινά προβλήματα.

  Φτάνει τόσο που ασκηθήκαμε για μια μέρα στον διχασμό. Ας αφήσουμε και λίγο για αύριο. Εχουμε πιο σπουδαία να σκεφτούμε.

  Θραξ Αναρμόδιος

 99. dmtrs avatar
  dmtrs 24/10/2010 22:58:34

  με το θέμα δεν ασχολούνται:

  οι μπαγιάτηδες,
  που πρώτοι αυτοί απ' τους υπόλοιπους έλληνες ήρθαν σε επαφή με την αστική ευρωπαϊκή κουλτούρα στοιχεία της οποίας ευτυχώς διατηρούν

  και οι γκάγκαροι,
  που τους σέβονται, που δεν διαπνέονται βεβαίως από τον συμπλεγματικό επαρχιωτισμό των νεοαθηναίων και από το πιο φωτισμένο τμήμα των οποίων ξεκίνησε ας μη το ξεχνάμε η προσπάθεια για την εθνική μας ολοκλήρωση

  στην ουσία λοιπόν της ανεύθυνης συζήτησης δεν μπορώ να μπω
  αλλά θα φωνάξω (κι ας μην είμαι comme il faut):

  βρε μαλάκες, Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ, Ο ΛΑΟΣ ΕΞΑΘΛΙΩΝΕΤΑΙ κι εμείς...

  Υ.Γ.

  επί της ουσίας τώρα, τι να προλάβω να διορθώσω...
  μια μικρή μόνο βοήθεια (για ξεκίνημα) σε όσους αναζητήσουν βιβλιογραφική ή διαδικτυακή βοήθεια για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας που τόσο βιάστηκε...  1. Σε γνωρίζω από την κόψη
  Του σπαθιού την τρομερή,
  Σε γνωρίζω από την όψη
  Που με βία μετρά τη γη.


  2. Απ’ τα κόκαλα βγαλμένη
  Των Ελλήνων τα ιερά,
  Και σαν πρώτα ανδρειωμένη,
  Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά !


  3. Εκεί μέσα εκατοικούσες
  Πικραμένη, εντροπαλή,
  Κι ένα στόμα ακαρτερούσες,
  Έλα πάλι, να σου πη.


  4. Άργειε νάλθη εκείνη η μέρα,
  Και ήταν όλα σιωπηλά,
  Γιατί τάσκιαζε η φοβέρα
  Και τα πλάκωνε η σκλαβιά.


  5. Δυστυχής! Παρηγορία
  Μόνη σου έμενε να λες
  Περασμένα μεγαλεία
  Και διηγώντας τα να κλαις.


  6. Και ακαρτέρει, και ακαρτέρει
  Φιλελεύθερη λαλιά,
  Ένα εκτύπαε τ’ άλλο χέρι
  Από την απελπισιά,


  7. Κι’ έλεες: πότε, α! πότε βγάνω
  Το κεφάλι από τς ερμιές;
  Κι αποκρίνοντο από πάνω
  Κλάψες, άλυσες, φωνές.


  8. Τότε εσήκωνες το βλέμμα
  Μες στα κλάιματα θολό,
  Και εις το ρούχο σου έσταζ’ αίμα,
  Πλήθος αίμα Ελληνικό.


  9. Με τα ρούχα αιματωμένα
  Ξέρω ότι έβγαινες κρυφά
  Να γυρεύης εις τα ξένα
  Άλλα χέρια δυνατά.


  10. Μοναχή το δρόμο επήρες,
  Εξανάλθες μοναχή
  Δεν είν’ εύκολες οι θύρες,
  Εάν η χρεία τες κουρταλή.


  11. Άλλος σου έκλαψε εις τα στήθια,
  Αλλ’ ανάσασιν καμιά
  Άλλος σου έταξε βοήθεια
  Και σε γέλασε φρικτά.


  12. Άλλοι, οϊμέ! στη συμφορά σου
  Οπού εχαίροντο πολύ,
  Σύρε νάβρης τα παιδιά σου,
  Σύρε ελέγαν οι σκληροί.


  13. Φεύγει οπίσω το ποδάρι
  Και ολοκλήγορο πατεί
  Ή την πέτρα ή το χορτάρι
  Που τη δόξα σου ενθυμεί.


  14. Ταπεινότατη σου γέρνει
  Η τρισάθλια κεφαλή,
  Σαν πτωχού που θυροδέρνει
  Κι’ είναι βάρος του η ζωή.


  15. Ναι αλλά τώρα αντιπαλεύει
  Κάθε τέκνο σου με ορμή,
  Που ακατάπαυστα γυρεύει
  Ή τη νίκη ή τη θανή.


  16. Απ’ τα κόκαλα βγαλμένη
  Των Ελλήνων τα ιερά,
  Και σαν πρώτα ανδρειωμένη,
  Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!


  17. Μόλις είδε την ορμή σου
  Ο ουρανός, που για τς εχθρούς
  Εις τη γη τη μητρική σου
  Έτρεφ’ άνθια και καρπούς,


  18. Εγαλήνευσε και εχύθη
  Καταχθόνια μία βοή,
  Και του Ρήγα σου απεκρίθη
  Πολεμόκραχτη η φωνή


  19. Όλοι οι τόποι σου σ΄εκράξαν
  Χαιρετώντας σε θερμά,
  Και τα στόματα εφωνάξαν
  Όσα αισθάνετο η καρδιά.


  20. Εφωνάξανε ως τ’ αστέρια
  Του Ιονίου και τα νησιά,
  Και εσηκώσανε τα χέρια
  Για να δείξουνε χαρά,


  21. Μ’ όλον πούναι αλυσωμένο
  Το καθένα τεχνικά,
  Και εις το μέτωπο γραμμένο
  Έχει: Ψεύτρα Ελευθεριά.


  22. Γκαρδιακά χαροποιήθη
  Και του Βάσιγκτον η γη,
  Και τα σίδερα ενθυμήθη
  Που την έδεναν και αυτή.


  23. Απ’ τον πύργο του φωνάζει,
  Σα να λέη σε χαιρετώ,
  Και τη χήτη του τινάζει
  Το Λεοντάρι το Ισπανό.


  24. Ελαφιάσθη της Αγγλίας
  Το θηρίο, και σέρνει ευθύς
  Κατά τ΄άκρα της Ρουσίας
  Τα μουγκρίσματα της οργής.


  25. Εις το κίνημά του δείχνει
  Πως τα μέλη είν’ δυνατά
  Και στου Αιγαίου το κύμα ρίχνει
  Μια σπιθόβολη ματιά.


  26. Σε ξανοίγει από τα νέφη
  Και το μάτι του Αετού,
  Που φτερά και νύχια θρέφει
  Με τα σπλάχνα του Ιταλού


  27. Και σ’ εσέ καταγυρμένος,
  Γιατί πάντα σε μισεί,
  Έκρωζ’ έκρωζε ο σκασμένος,
  Να σε βλάψη, αν ημπορή.


  28. Άλλο εσύ δεν συλλογιέσαι
  Πάρεξ που θα πρωτοπάς
  Δεν μιλείς και δεν κουνιέσαι
  Στες βρισιές οπού αγρικάς


  29. Σαν τον βράχον οπού αφήνει
  Κάθε ακάθαρτο νερό
  Εις τα πόδια του να χύνη
  Ευκολόσβηστον αφρό,


  30. Οπού αφήνει ανεμοζάλη
  Και χαλάζι και βροχή
  Να του δέρνουν τη μεγάλη,
  Την αιώνιαν κορυφή.


  31. Δυστυχιά του, ω δυστυχιά του του,
  Οποιανού θέλει βρεθή
  Στο μαχαίρι σου αποκάτου
  Και σ’ εκείνο αντισταθή.


  32. Το θηρίο π’ ανανογιέται,
  Πως του λείπουν τα μικρά,
  Περιορίζεται, πετιέται,
  Αίμα ανθρώπινο διψά


  33. Τρέχει, τρέχει όλα τα δάση,
  Τα λαγκάδια, τα βουνά,
  Κι όπου φθάση, όπου περάση,
  Φρίκη, θάνατος, ερμιά


  34. Ερμιά, θάνατος και φρίκη
  Όπου επέρασες κι εσύ
  Ξίφος έξω από τη θήκη
  Πλέον ανδρείαν σου προξενεί.


  35. Ιδού εμπρός σου ο τοίχος στέκει
  Της αθλίας Τριπολιτσάς
  Τώρα τρόμου αστροπελέκι
  Να της ρίψης πιθυμάς.


  36. Μεγαλόψυχο το μάτι
  Δείχνει, πάντα οπώς νικεί,
  Και ας είν’ άρματα γεμάτη
  Και πολέμιαν χλαλοή.


  37. Σου προβαίνουνε και τρίζουν
  Για να ιδής πως είν’ πολλά
  Δεν ακούς που φοβερίζουν
  Άνδρες μύριοι και παιδιά;


  38. Λίγα μάτια, λίγα στόματα
  Θα σας μείνουνε ανοιχτά
  Για να κλαύσετε τα σώματα
  Που θε νάβρη η συμφορά.


  39. Κατεβαίνουνε, και ανάφτει
  Του πολέμου αναλαμπή.
  Το τουφέκι ανάβει, αστράφτει,
  Λάμπει, κόφτει το σπαθί.


  40. Γιατί η μάχη εστάθη ολίγη;
  Λίγα τα αίματα γιατί;
  Τον εχθρό θωρώ να φύγη
  Και στο κάστρο ν’ ανεβή.


  41. Μέτρα… είν’ άπειροι οι φευγάτοι,
  Οπού φεύγοντας δειλιούν
  Τα λαβώματα στην πλάτη
  Δέχοντ΄, ώστε ν’ ανεβούν.


  42. Εκεί μέσα ακαρτερείτε
  Την αφεύγατη φθορά
  Να, σας φθάνει, αποκριθήτε
  Στις νυκτός τη σκοτεινιά.


  43. Αποκρίνονται, και η μάχη
  Έτσι αρχίζει, οπού μακριά
  Από ράχη εκεί σε ράχη
  Αντιβούιζε φοβερά.


  44. Ακούω κούφια τα τουφέκια,
  Ακούω σμίξιμο σπαθιών,
  Ακούω ξύλα, ακούω πελέκια,
  Ακούω τρίξιμο δοντιών.


  45. Α! Τι νύκτα ήταν εκείνη
  Που την τρέμει ο λογισμός;
  Άλλος ύπνος δεν εγίνη
  Πάρεξ θάνατου πικρός.


  46. Της σκηνής η ώρα, ο τόπος,
  Οι κραυγές, η ταραχή,
  Ο σκληρόψυχος ο τρόπος
  Του πολέμου, και οι καπνοί,


  47. Και οι βροντές, και το σκοτάδι,
  Οπού αντίσκοφτε η φωτιά,
  Επαράσταιναν τον άδη
  Που ακαρτέρειε τα σκυλιά


  48. Τ’ ακαρτέρειε. - Εφαίνοντ’ ίσκιοι
  Αναρίθμητοι γυμνοί,
  Κόρες, γέροντες, νεανίσκοι,
  Βρέφη ακόμη εις το βυζί.


  49. Όλη μαύρη μυρμηγικάζει,
  Μαύρη η εντάφια συντροφιά,
  Σαν το ρούχο οπού σκεπάζει
  Τα κρεβάτια τα στερνά.


  50. Τόσοι, τόσοι ανταμωμένοι
  Επετιούντο από τη γη,
  Όσοι είν’ άδικα σφαγμένοι
  Από τούρκικην οργή.


  51. Τόσα πέφτουνε τα θέρι-
  σμένα αστάχια εις τους αγρούς
  Σχεδόν όλα εκειά τα μέρη
  Εσκεπάζοντο απ’ αυτούς.


  52. Θαμποφέγει κανέν’ άστρο,
  Και αναδεύοντο μαζί,
  Αναβαίνοντας το κάστρο
  Με νεκρώσιμη σιωπή.


  53. Έτσι χάμου εις την πεδιάδα,
  Μες στο δάσος το πυκνό,
  Όταν στέλνη μίαν αχνάδα
  Μισοφέγγαρο χλωμό,


  54. Εάν οι άνεμοι μες στ’ άδεια
  Τα κλαδιά μουγκοφυσούν,
  Σειούνται, σειούνται τα μαυράδια,
  Οπού οι κλώνοι αντικτυπούν.


  55. Με τα μάτια τους γυρεύουν
  Όπου είν’ αίματα πηχτά,
  Και μες στ’ αίματα χορεύουν
  Με βρυχίσματα βραχνά,


  56. Και χορεύοντας μανίζουν
  Εις τους Έλληνας κοντά,
  Και τα στήθια τους εγγίζουν
  Με τα χέρια τα ψυχρά.


  57. Εκειό το έγγισμα πηγαίνει
  Βαθιά μες στα σωθικά,
  Όθεν όλη η λύπη βγαίνει,
  Και άκρα αισθάνονται ασπλαχνιά.


  58. Τότε αυξαίνει του πολέμου
  Ο χορός τρομακτικά,
  Σαν το σκόρπισμα του ανέμου
  Στου πελάου τη μοναξιά.


  59. Κτυπούν όλοι απάνου κάτου
  Κάθε κτύπημα που εβγή
  Είναι κτύπημα θανάτου,
  Χωρίς να δευτερωθή.


  60. Κάθε σώμα ιδρώνει, ρέει
  Λες και εκείθεν η ψυχή
  Απ’ το μίσος που την καίει
  Πολεμάει να πεταχθή.


  61. Της καρδίας κτυπίες βροντάνε
  Μες στα στήθια τους αργά,
  Και τα χέρια οπού χουμάνε
  Περισσότερο είν’ γοργά.


  62. Ουρανός γι΄αυτούς δεν είναι,
  Ουδέ πέλαγο, ουδέ γη
  Γι’ αυτούς όλους το παν είναι
  Μαζωμένο αντάμα εκεί.


  63. Τόση η μάνητα και η ζάλη,
  Που στοχάζεσαι, μη πως
  Από μία μεριά και απ’ άλλη
  Δεν μείνη ένας ζωντανός.


  64. Κοίτα χέρια απελπισμένα
  Πώς θερίζουνε ζωές!
  Χάμου πέφτουνε κομμένα
  Χέρια, πόδια, κεφαλές,


  65. Και παλάσκες και σπαθία
  Με ολοσκόρπιστα μυαλά,
  Και με ολόσχιστα κρανία
  Σωθικά λαχταριστά.


  66. Προσοχή καμία δεν κάνει
  Κανείς, όχι εις τη σφαγή
  Πάνε πάντα εμπρός. Ω! Φθάνει,
  Φθάνει, έως πότε οι σκοτωμοί;


  67. Ποίος αφήνει εκεί τον τόπο,
  Πάρεξ όταν ξαπλωθή;
  Δεν αισθάνονται τον κόπο
  Και λες κι’ είναι εις την αρχή.


  68. Ολιγόστευαν οι σκύλοι,
  Και Αλλά εφώναζαν, Αλλά
  Και των Χριστιανών τα χείλη
  Φωτιά εφώναζαν, φωτιά.


  69. Λεονταρόψυχα εκτυπιούντο,
  Πάντα εφώναζαν φωτιά,
  Και οι μιαροί κατασκορπιούντο,
  Πάντα σκούζοντας Αλλά.


  70. Παντού φόβος και τρομάρα
  Και φωνές και στεναγμοί
  Παντού κλάψα, παντού αντάρα,
  Και παντού ξεψυχισμοί.


  71. Ήταν τόσοι! Πλέον το βόλι
  Εις τ’ αυτιά δεν του λαλεί.
  Όλοι χάμου εκτίτοντ’ όλοι
  Εις την τέταρτη αυγή.


  72. Σαν ποτάμι το αίμα εγίνη
  Και κυλάει στη λαγκαδιά,
  Και το αθώο χόρτο πίνει
  Αίμα αντίς για τη δροσιά.


  73. Της αυγής δροσάτι αέρι,
  Δεν φυσάς τώρα εσύ πλιό
  Στων ψευδόπιστων το αστέρι
  Φύσα, φύσα εις το ΣΤΑΥΡΟ.


  74. Απ’ τα κόκαλα βγαλμένη
  Των Ελλήνων τα ιερά,
  Και σαν πρώτα ανδρειωμένη,
  Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!


  75. Της Κορίνθου ιδού και οι κάμποι
  Δεν λάμπ’ ήλιος μοναχά
  Εις τους πλάτανους, δεν λάμπει
  Εις τ’ αμπέλια, εις τα νερά


  76. Εις τον ήσυχον αιθέρα
  Τώρα αθώα δεν αντηχεί
  Τα λαλήματα η φλογέρα,
  Τα βελάσματα το αρνί


  77. Τρέχουν άρματα χιλιάδες
  Σαν το κύμα εις το γιαλό
  Αλλ’ οι ανδρείοι παλληκαράδες
  Δεν ψηφούν τον αριθμό.


  78. Ω τρακόσιοι! Σηκωθήτε
  Και ξανάλθετε σ’ εμάς
  Τα παιδιά σας θέλ’ ιδήτε
  Πόσο μοιάζουνε με σας.


  79. Όλοι εκείνοι τα φοβούνται
  Και με πάτημα τυφλό
  Εις την Κόρινθο αποκλειούνται
  Κι’ όλοι χάνουνται απ’ εδώ.

  80. Στέλνει ο άγγελος του ολέθρου
  Πείναν και Θανατικό
  Που με σχήμα ενός σκελέθρου
  Περπατούν αντάμα οι δύο


  81. Και πεσμένα εις τα χορτάρια
  Απεθαίνανε παντού
  Τα θλιμμένα απομεινάρια
  Της φυγής και του χαμού.


  82. Και εσύ αθάνατη, εσύ θεία,
  Που ό,τι θέλεις ημπορείς,
  Εις τον κάμπο, Ελευθερία,
  Ματωμένη περπατείς.


  83. Στη σκιά χεροπιασμένες,
  Στη σκιά βλέπω κι’ εγώ
  Κρινοδάκτυλες παρθένες
  Οπού κάνουνε χορό.


  84. Στο χορό γλυκογυρίζουν
  Ωραία μάτια ερωτικά,
  Και εις την αύρα κυματίζουν
  Μαύρα, ολόχρυσα μαλλιά


  85. Η ψυχή μου αναγαλλιάζει
  Πώς ο κόρφος καθεμιάς
  Γλυκοβύζαστο ετοιμάζει
  Γάλα ανδρείας και ελευθεριάς.


  86. Μες στα χόρτα, τα λουλούδια,
  Το ποτήρι δεν βαστώ
  Φιλελεύθερα τραγούδια
  Σαν τον Πίνδαρο εκφωνώ.


  87. Απ΄τα κόκαλα βγαλμένη
  Των Ελλήνων τα ιερά,
  Και σαν πρώτα ανδρειωμένη,
  Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!


  88. Πήγες εις το Μεσολόγγι
  Την ημέρα του Χριστού,
  Μέρα που άνθισαν οι λόγγοι
  Για το τέκνο του Θεού.


  89. Σούλθε εμπρός λαμποκοπώντας
  Η Θρησκεία μ’ ένα σταυρό,
  Και το δάκτυλο κινώντας
  Οπού ανεί τον ουρανό,


  90. Σ΄αυτό, εφώναξε, το χώμα
  Στάσου ολόρθη, Ελευθεριά
  Και φιλώντας σου στο στόμα
  Μπαίνει μες στην εκκλησιά.


  91. Εις την τράπεζα σιμώνει
  Και το σύγνεφο το αχνό
  Γύρω γύρω της πυκνώνει
  Που σκορπάει το θυμιατό.


  92. Αγρικάει την ψαλμωδία
  Οπού εδίδαξεν αυτή
  Βλέπει τη φωταγωγία
  Στους Αγίους εμπρό χυτή


  93. Ποιοι είν’ αυτοί που πλησιάζουν
  Με πολλή ποδοβολή,
  Κι’ άρματ΄, άρματα ταράζουν;
  Επετάχτηκες εσύ.


  94. Α! Το φως που σε στολίζει,
  Σαν ηλίου φεγγοβολή,
  Και μακρόθεν σπινθηρίζει,
  Δεν είναι, όχι, από τη γη


  95. Λάμψιν έχει όλη φλογώδη
  Χείλος, μέτωπο, οφθαλμός
  Φως το χέρι, φως το πόδι
  Κι’ όλα γύρω σου είναι φως.


  96. Το σπαθί σου αντισηκώνεις,
  Τρία πατήματα πατάς,
  Σαν τον πύργο μεγαλώνεις,
  Και εις το τέταρτο κτυπάς.


  97. Με φωνή που καταπείθει
  Προχωρώντας ομιλείς
  «Σήμερ΄, άπιστοι, εγεννήθη
  Ναι, του κόσμου ο Λυτρωτής.


  98. Αυτός λέγει... Αφοκρασθήτε:
  Εγώ είμ’ Άλφα, Ωμέγα εγώ
  Πέστε, που θ’ αποκρυφθήτε
  Εσείς όλοι, αν οργισθώ;


  99. Φλόγα ακοίμητην σας βρέχω,
  Που μ’ αυτήν αν συγκριθή
  Κείνη η κάτω οπού σας έχω
  Σαν δροσιά θέλει βρεθή.


  100. Κατατρώγει, ωσάν τη σχίζα,
  Τόπους άμετρα υψηλούς,
  Χώρες, όρη από τη ρίζα,
  Ζώα και δένδρα και θνητούς.


  101. «Και το πάν το κατακαίει,
  Και δεν σώζεται πνοή,
  Πάρεξ του άνεμου που πνέει
  Μες στη στάχτη τη λεπτή».


  102. Κάποιος ήθελε ερωτήσει:
  Του θυμού του είσαι αδελφή;
  Ποιός είν’ άξιος να νικήση,
  Ή με σε να μετρηθή;


  103. Η γη αισθάνεται την τόση
  Του χεριού σου ανδραγαθιά,
  Που όλην θέλει θανατώσει
  Τη μισόχριστη σπορά.


  104. Την αισθάνονται, και αφρίζουν
  Τα νερά, και τ’ αγρικώ
  Δυνατά να μουρμουρίζουν
  Σαν να ρυάζετο θηριό.


  105. Κακορίζικοι, που πάτε
  Του Αχελώου μες στη ροή,
  Και πιδέξια πολεμάτε
  Από την καταδρομή


  106. Να αποφύγετε! Το κύμα
  Έγινε όλο φουσκωτό
  Εκεί ευρήκατε το μνήμα
  Πριν να ευρήτε αφανισμό.


  107. Βλασφημάει, σκούζει, μουγκρίζει
  Κάθε λαρυγγας εχθρού,
  Και το ρεύμα γαργαρίζει
  Τες βασφήμιες του θυμού.


  108. Σφαλερά τετραποδίζουν
  Πλήθος άλογα, και ορθά
  Τρομασμένα χλιμιτρίζουν
  Και πατούν εις τα κορμιά.


  109. Ποίος στον σύντροφον απλώνει
  Χέρι, ωσάν να βοηθηθή
  Ποίος τη σάρκα του δαγκώνει
  Όσο οπού να νεκρωθή


  110. Κεφαλές απελπισμένες,
  Με τα μάτια πεταχτά,
  Κατά τ΄άστρα σηκωμένες
  Για την ύστερη φορά.


  111. Σβιέται -αυξαίνοντας η πρώτη
  Του Αχελώου νεροσυρμή-
  Το χλιμίτρισμα, και οι κρότοι,
  Και του ανθρώπου οι γογγυσμοί.


  112. Έτσι ν’ άκουα να βουίξη
  Τον βαθύν Ωκεανό,
  Και στο κύμα του να πνίξη
  Κάθε σπέρμα Αγαρηνό.


  113. Και εκεί πούναι η Αγία Σοφία,
  Μες στους λόφους τους επτά,
  Όλα τ΄άψυχα κορμία
  Βραχοσύντριφτα, γυμνά,


  114. Σωριασμένα να τα σπρώξη
  Η κατάρα του Θεού,
  Κι απ’ εκεί να τα μαζώξη
  Ο αδελφός του Φεγγαριού


  115. Κάθε πέτρα μνήμα ας γένη,
  Και η θρησκεία κι’ η Ελευθεριά
  Μ’ αργοπάτημα ας πηγαίνη
  Μεταξύ τους, και ας μετρά.


  116. Ένα λείψανο ανεβαίνει
  Τεντωτό, πιστομητό,
  Κι’ άλλο ξάφνου κατεβαίνει
  Και δεν φαίνεται και πλιό.


  117. Και χειρότερα αγριεύει
  Και φουσκώνει ο ποταμός
  Πάντα πάντα περισσεύει
  Πολυφλοίσβισμα και αφρός.


  118. Α! Γιατί δεν έχω τώρα
  Τη φωνή του Μωυσή;
  Μεγαλόφωνα, την ώρα
  Οπού εσβηούντο οι μισητοί,


  119. Τον Θεόν ευχαριστούσε
  Στου πελάου τη λύσσα εμπρός,
  Και τα λόγια ηχολογούσε
  Αναρίθμητος λαός


  120. Ακλουθάει την αρμονία
  Η αδελφή του Ααρών,
  Η προφήτισσα Μαρία,
  Μ’ ένα τύμπανο τερπνόν,


  121. Και πηδούν όλες οι κόρες
  Με τις αγάλες ανοικτές,
  Τραγουδώντας, ανθοφόρες,
  Με τα τύμπανα τερπνόν,


  122. Σε γνωρίζω από την κόψη
  Του σπαθιού την τρομερή,
  Σε γνωρίζω από την όψη
  Που με βία μετράει τη γη.


  123. Εις αυτήν, είν’ ξανουσμένο,
  Δεν νικιέσαι εσύ ποτέ
  Όμως, όχι, δεν είν’ ξένο
  Και το πέλαγο για σε.


  124. Το στοιχείον αυτό ξαπλώνει
  Κύματ’ άπειρα εις τη γη,
  Με τα οποία την περιζώνει,
  Κι’ είναι εικόνα σου λαμπρή.


  125. Με βρυχίσματα σαλεύει
  Που τρομάζει η ακοή
  Κάθε ξύλο κινδυνεύει
  Και λιμιώνα αναζητεί


  126. Φαίνετ’ έπειτα η γαλήνη
  Και το λάμψιμο του ηλιού,
  Και τα χρώματα αναδίνει
  Του γλαυκότατου ουρανού.


  127. Δεν νικιέσαι, είν’ ξακουσμένο,
  Στην ξηρά εσύ ποτέ
  Όμως, όχι, δεν είν’ ξένο
  Και το πέλαγο για σε.


  128. Περνούν άπειρα τα ξάρτια,
  Και σαν λόγγος στριμωχτά
  Τα τρεχούμενα κατάρτια,
  Τα ολοφούσκωτα πανιά.


  129. Συ τες δύναμές σου σπρώχνεις,
  Και αγκαλά δεν είν’ πολλές,
  Πολεμώντας, αλλά διώχνεις,
  Άλλα παίρνεις, αλλά καις


  130. Με επιθύμια να τηράζης
  Δύο μεγάλα σε θωρώ,
  Και θανάσιμον τινάζεις
  Εναντίον τους κεραυνό.


  131. Πιάνει, αυξάνει, κοκκινίζει,
  Και σηκώνει μια βροντή,
  Και το πέλαο χρωματίζει
  Με αιματόχροη βαφή.


  132. Πνίγοντ’ όλοι οι πολεμάρχοι
  Και δεν μνέσκει ένα κορμί
  Χάρου, σκιά του Πατριάρχη,
  Που σ’ επέταξαν εκεί.


  133. Εκρυφόσμιγαν οι φίλοι
  Με τς εχθρούς τους τη Λαμπρή,
  Και τους έτρεμαν τα χείλη
  Δίνοντάς τα εις το φιλί.


  134. Κειες τες δάφνες που εσκορπίστε
  Τώρα πλέον δεν τες πατεί,
  Και το χέρι οπού εφιλήστε
  Πλέον, α! Πλέον δεν ευλογεί.


  135. Όλοι κλαύστε. Αποθαμένος
  Ο αρχηγός της Εκκλησιάς
  Κλαύστε, κλαύστε κρεμασμένος
  Ωσάν νάτανε φονιάς.


  136. Έχει ολάνοικτο το στόμα
  Π’ ώρες πρώτα είχε γευθή
  Τ’ Άγιον Αίμα, τ’ Άγιον Σώμα
  Λες πως θε να ξαναβγή


  137. Η κατάρα που είχε αφήσει
  Λίγο πριν να αδικηθή
  Εις οποίον δεν πολεμήση
  Και ημπορεί να πολεμή.


  138. Την ακούω, βροντάει, δεν παύει
  Εις το πέλαγο, εις τη γη,
  Και μουγκρίζοντας ανάβει
  Την αιώνιαν αστραπή.


  139. Η καρδιά συχνοσπαράζει...
  Πλην τι βλέπω; σοβαρά
  Να σωπάσω με προστάζει
  Με το δάκτυλο η θεά.


  140. Κοιτάει γύρω εις την Ευρώπη
  Τρεις φορές μ΄ανησυχιά
  Προσηλώνεται κατόπι
  Στην Ελλάδα, και αρχινά:


  141. «Παλληκάρια μου! Οι πολέμιοι
  Για σας όλοι είναι χαρά,
  αι το γόνα σας δεν τρέμει
  Στους κινδύνους εμπροστά..


  142. »Απ’ εσάς απομακραίνει
  Κάθε δύναμη εχθρική
  Αλλά ανίκητη μια μένει
  Που τες δάφνες σας μαδεί


  143. »Μία, που όταν ωσάν λύκοι
  Ξαναρχόστενε ζεστοί,
  Κουραμένοι από τη νίκη,
  Αχ! Τον νουν σας τυραννεί.


  144. »Η Διχόνοια που βαστάει
  Ενα σκήπτρο η δολερή
  Καθενός χαμογελάει,
  Πάρ’ το, λέγοντας, και συ.


  145. »Κειο το σκήπτρο που σας δείχνει
  Έχει αλήθεια ωραία θωριά
  Μην το πιάστε, γιατί ρίχνει
  Εισέ δάκρυα θλιβερά.


  146. »Από στόμα οπού φθονάει,
  Παλληκάρια, ας μην‘πωθή,
  Πως το χέρι σας κτυπάει
  Του αδελφού την κεφαλή.


  147. »Μην ειπούν στο στοχασμό τους
  Τα ξένα έθνη αληθινά:
  Εάν μισούνται ανάμεσό τους
  Δεν τους πρέπει ελευθεριά.


  148. »Τέτοια αφήστενε φροντίδα
  Όλο το αίμα οπού χυθή
  Για θρησκεία και για πατρίδα
  Όμοιαν έχει την τιμή.


  149. Στο αίμα αυτό, που δεν πονείτε
  Για πατρίδα, για θρησκειά,
  Σας ορκίζω, αγκαλιασθήτε
  Σαν αδέλφια γκαρδιακά..


  150. Πόσον λείπει, στοχασθήτε,
  Πόσο ακόμη να παρθή
  Πάντα η νίκη, αν ενωθήτε,
  Πάντα εσάς θ’ ακολουθή.


  151. »Ω ακουσμένοι εις την ανδρεία!...
  Καταστήστε ένα σταυρό,
  Και φωνάξετε με μία:
  Βασιλείς, κοιτάξτ’ εδώ.


  152. »Το σημείον που προσκυνάτε
  Είναι τούτο, και γι΄αυτό
  Ματωμένους μας κοιτάτε
  Στον αγώνα το σκληρό.


  153. »Ακατάπαυστα το βρίζουν
  Τα σκυλιά και το πατούν
  Και τα τέκνα του αφανίζουν
  Και την πίστη αναγελούν.


  154. »Εξ αιτίας του εσπάρθη, εχάθη
  Αίμα αθώο χριστιανικό,
  Που φωνάζει από τα βάθη
  Της νυκτός: Να’ κδικηθώ.


  155. »Δεν ακούτε, εσείς εικόνες
  Του Θεού, τέτοια φωνή;
  Τώρα επέρασαν αιώνες
  Και δεν έπαυσε στιγμή.


  156. »Δεν ακούτε; εις κάθε μέρος
  Σαν του Αβέλ καταβοά
  Δεν είν’ φύσημα του αέρος
  Που σφυρίζει εις τα μαλλιά.


  157. »Τι θα κάμετε; θ’ αφήστε
  Να αποκτήσωμεν εμείς
  Λευθερίαν, ή θα την λύστε
  Εξ αιτίας Πολιτικής;


  158. »Τούτο ανίσως μελετάτε,
  Ιδού, εμπρός σας τον Σταυρό
  Βασιλείς! Ελάτε, ελάτε, Και
  κτυπήσετε κι’ εδώ».

  • Misha avatar
   Misha @ dmtrs 24/10/2010 23:45:15

   ++++++++++++

 100. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 24/10/2010 23:09:21

  dmtrs says: "βρε μαλάκες, Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ, Ο ΛΑΟΣ ΕΞΑΘΛΙΩΝΕΤΑΙ κι εμείς..."

  κι εμείς...
  Αχ πατριώτη, πατριώτη.

  Εμείς είμαστε σαν τους Σπαρτούς. Που φύτρωσαν από τα δόντια του δράκοντα που φύτεψε ο Κάδμος στη Θήβα. Γιοι δράκοντα όλοι φοβεροί και τρομεροί.

  Αλλά που αρκεί να πετάξει κανείς μια μικρή πετρούλα ανάμεσά τους, για να αλληλοεξοντωθούμε μονάχοι μας...

  Θραξ Αναρμόδιος

  • Misha avatar
   Misha @ Θραξ Αναρμόδιος 24/10/2010 23:46:57

   Ωραία η υπόμνηση Θράκα.
   Θα έλεγα πως είμαστε και οι πρώτοι που θεοποιήσαμε τη διχόνοια

   • (A)θανάσης avatar
    (A)θανάσης @ Misha 24/10/2010 23:50:28

    Χαίρε Έρις!

    Χαίρε, Discordia!

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Misha 24/10/2010 23:52:07

    Ναι. Στο τέλος βέβαια ο Κάδμος παντρεύεται την Αρμονία (τι ειρωνία!), αλλά εμείς δεν είμαστε καλεσμένοι σε αυτόν τον γάμο. Δυστυχώς.

    Εμείς γι' αλλού κινήσαμε γι' αλλού, κι αλλού η Γκόλντμαν Σακς μας πάει...

    Ο δράκος μέσα μας βλέπεις, αγρυπνεί για το κακό μας...
    Διάβολο τον λέτε εσείς οι χριστιανοί, και πολύ καλά κάνετε.

    Αφού λέω ν' αρχίσω κι εγώ να ξανακάνω το σταυρό μου, με τόσα που βλέπω.

    Θραξ Αναρμόδιος

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Misha 25/10/2010 01:24:55

    (Α)θανάση,

    PROSECUTORS WILL BE TRANSGRESSICUTED.

    FNORD!

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Misha 25/10/2010 01:27:27

    Misha και Θράκα.

    Δεν μας φταίει κανείς αν δεν μπορούμε να συζητήσουμε για 5 χειροπιαστά πράγματα.

    Μιλάω εγώ για την αντιμετώπιση τής Θεσσαλονίκης από το αθηναϊκό κατεστημένο, και μπλεχτήκαμε με τον Μακεδονικό Αγώνα, τους κατασκόπους, τον Γκρούεφσκι και τον Εθνικό Ύμνο.

    Στην Ελλάδα πρέπει να έχεις ΜΙΑ άποψη, την επίσημη, για κάθε θέμα, αλλιώς κορυβαντιούν όσοι διαφωνούν μαζί σου και σε τρελλαίνουν.

   • (A)θανάσης avatar
    (A)θανάσης @ Misha 25/10/2010 10:38:32

    Η αλήθεια είναι Στέργιο ότι πολύ fnord πέφτει τελευταία...

  • pastel avatar
   pastel @ Θραξ Αναρμόδιος 25/10/2010 06:54:20

   Ορισμένοι είναι αήττητοι
   Οκ κύριοι το εμπεδώσαμε Και γκώσαμε, γκώσαμε...

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Θραξ Αναρμόδιος 25/10/2010 18:18:19

   Θράκα, αυτά τα ενωτικά κάποιοι τα ξέχασαν όταν ανέβαζαν το ΑΕΠ τής Αττικής στο διπλάσιο τής Κεντρικής Μακεδονίας και στο τριπλάσιο τής Ηπείρου.

 101. laz avatar
  laz 25/10/2010 00:33:37

  Ειμαι Θεσσαλονικιος και δεν εχω ξεχωρισει την πολη μου απο τον υπολοιπο κορμο της χωρας.Αγαπαω ολη την πατριδα μου...συμφωνω πως εν μερει παιζει μια ρατσιστικη συμπεριφορα,αλλα νομιζω αυτος ειναι ενας τροπος αμυνας καποιων αθηναιων απεναντι στην καθημερινοτητα τους.

 102. I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ avatar
  I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ 25/10/2010 02:20:42

  ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ: "...98ης επετείου απελευθέρωσης τής Θεσσαλονίκης από τον τουρκικό ζυγό και εκ νέου υποδούλωσής της στους κοτζαμπάσηδες τής Αθήνας."

  ΣΧΟΛΙΟ 17:54 "Και έτσι, βγαίνει ένας Ψωμιάδης, που είναι στέλεχος κόμματος τού αθηνοκεντρικού κράτους..."

  ΣΧΟΛΙΟ 19:42 "(Ο Βενιζέλος) Μας άφησε να απελευθερωθούμε μόνοι μας, και μετά ήρθε να μας καταλάβει. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους."

  Προς όλους τους σχολιαστές (πλήν Στέργιου): Παιδιά, μη τσιμπάτε άλλο...

 103. sakis avatar
  sakis 25/10/2010 04:35:27

  Ναι μωρέ η Θεσσαλονίκη είναι δεξιά και συντηρητική και στην προοδευτική αριστερή Αθήνα ζούνε σε έναν παράδεισο με τους αναρχικούς να καίνε και καταστρέφουν όποτε τους καπνίσει να μην μπορούν να κυκλοφορήσουν έξω μετά από καποια συγκεκριμένη ώρα λόγω της γκετοποίησης και περιθωριοποίησης πολλών περιοχών που είναι η μοναδική χώρα ίσως στον κόσμο που για να περάσεις από το κέντρο της πρέπει να είσαι καμικάζι αυτοκτονίας λόγω επιθέσεων από λαθρομετανάστες ή να μην κυκλοφορείς με σταυρουδάκια ή άλλα τιμαλφή πάνω σου γιατί μπορεί να βρεθείς με κάνα στιλέτο στην πλάτη. Που έχει καταντήσει καμπούλ και ισλαμαμπάντ από τις τόσες βομβιστικές επιθέσεις και επιθέσεις με γκαζάκια που έχουν γίνει συχνό φαινόμενο που σε λίγο ο δήμαρχος της Καμπούλ θα λέει Αθήνα καταντήσαμε,ή οι διαρρήξεις που είναι θέμα τύχης να πέσεις θύμα από κανέναν κακόμοιρο λαθρομετανάστη αν αυτή είναι η πρόοδος και η ομορφιά της Αθήνας να την χαίρεστε εγώ προτιμώ τον συντηρητισμό της επαρχίας

 104. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 25/10/2010 07:17:09

  1) λατρεύω την Θεσσαλονίκη...είναι πανέμορφη πόλη και σαφώς εδώ και πολλά χρόνια πιο φιλική πόλη "για τον πολιτισμό" από την Αθήνα....

  2) το ότι βρίζουν ή μιλούν υποτιμητικά για την Θεσσαλονίκη (προφανώς για να "πουλήσουν μούρη") 1-2-5-100 "προοδευτικοί" Αθηναίοι που έρχονται στην πόλη σας, δεν μου λέει τίποτα, γιατί :

  α) στην Αθήνα ζούμε 4.000.000 τουλάχιστον εκατομμύρια Έλληνες, οπότε οι 1-2-5-100 είναι ελαχιστότατο δείγμα.....στην Αθήνα αν κατεβείς και πεις "είμαι Θεσσαλονικιός" δεν θα σου πει κανένας ΤΙΠΟΤΑ -μάλλον δεν θα σου δώσει και καμιά σημασία - γιατί είναι ΑΠΡΟΣΩΠΗ πόλη(αυτό το θεωρώ ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά της).
  Δεν ενδιαφερόμαστε από που είναι ο άλλος.....και ξέρουμε ο καθένας 500-1000 άτομα κυρίως στην περιοχή που μένουμε(είναι και μεγάλη πόλη).

  β) αυτοί οι 1-2-5-100 μπορεί να μην είναι καν Αθηναίοι, αλλά να έχουν έρθει και αυτοί από την επαρχία όπως οι περισσότεροι που ζουν σήμερα στην Αθήνα

  3) Ασφαλώς και η Αθήνα πολλές φορές ΚΑΚΩΣ αδιαφορεί για την υπόλοιπη Ελλάδα...αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να κατηγορείτε για όλα την Αθήνα.....αν πιστεύετε ότι την Θεσσαλονίκη "δέρνει κακοδαιμονία" εξαιτίας της Αθήνας μάλλον κάνετε λάθος.

  Ποια μεγάλα έργα τα 30 τελευταία χρόνια ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΑΝ και ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ στην πόλη σας οι αρμόδιοι φορείς της πόλης και οι βουλευτές σας?
  Μήπως για τις τεράστιες παραλείψεις τους και τα λάθη τους υπάρχει πάντα ο αποδιοπομπαίος τράγος,"το αθηνακεντρικό κράτος"?
  Μήπως βολεύει πολλούς εκεί πάνω να έχει ο λαός της Θεσσαλονίκης πάντα εχθρό "το αθηνακεντρικό κράτος"?

  4) Στο ΤΕΙ Πειραιά που σπούδασα έκανα πολλούς φίλους από την Βόρεια Ελλάδα...ο καλύτερος φίλος μου (γνωριστήκαμε στο ΤΕΙ) μάλιστα έχει καταγωγή από την Πτολεμαίδα....ποτέ δεν άκουσα κανέναν από εμάς που κατοικούμε στην Αθήνα να ειπωθεί μια άσχημη κουβέντα, μια ειρωνεία σχετικά με την Θεσσαλονίκη ή την καταγωγή κάποιου από την Βόρειο Ελλάδα.

  5) Να σας πω και μια προσωπική,βιωματική ιστορία......

  Όταν πήρα το πτυχίο, μετά το Κέντρο Εκπαίδευσης στην Θήβα, υπηρέτησα ολόκληρη την στρατιωτική μου θητεία στην Αλεξανδρούπολη....βαρέθηκα 16 μήνες οι καταγόμενοι στρατιώτες από θεσσαλονίκη,Καβάλα,Κατερίνη,Αλεξανδρούπολη - που ανά πόλη είχαν δημιουργήσει κλίκα -, να βρίζουν την Αθήνα στους 10-15 στρατιώτες που ήρθαν από αυτήν την πόλη και να προσπαθούν να τους "χώνουν",επειδή ήταν από εκεί!!!!!!!!
  Και να σκεφτείς ότι εμένα στην αρχή οι προαναφερόμενοι στρατιώτες εξ Βορείου Ελλάδας που έμαθαν ότι είχα ΑΣΜ 105
  - ΑΧΑΙΑ - με έλεγαν "μινάρα"(υποτιμητικός χαρακτηρισμός σαν "μακάκας") λες και έμεινα ποτέ στην ζωή μου στην Πάτρα(ήμουν λόγω πατέρα γραμμένος στα δημοτολόγια Αχαίας) και όταν είπα ότι γεννήθηκα και μένω Αθήνα άρχισαν και σε εμένα να βρίζουν συνέχεια την Αθήνα!!!!!!!!

  Έτυχε μάλιστα να πάω και στα εγκαίνια ενός club και γνώρισα τυχαία 3-4 πανέμορφες αιθέριες υπάρξεις...που μου βγήκε τελικά ξινό, γιατί έκανα κάποια στιγμή το λάθος(για να μην πω καμιά πιο βαριά λέξη) να πω ότι είμαι από την Αθήνα.
  (Αυτές ήταν από Θεσσαλονίκη και τις φιλοξενούσε μια συμφοιτήτριά τους).
  Για 1 ώρα ακριβώς έβριζαν την Αθήνα με τα χειρότερα λόγια.
  Το ωραίο είναι ότι δεν την είχαν δει ούτε σε καρτ-ποστάλ.
  Δεν άντεξα και τους είπα ότι εφόσον δεν έχουν πάει ποτέ στην Αθήνα για να διαπιστώσουν τι μπουρδέλο είναι(πριν τον στρατό βλέπετε,δούλευα στο κέντρο της Αθήνας και έτρωγα κάθε μέρα φοβερή για να μην πω απίστευτη κίνηση)δεν δικαιούνται να την βρίζουν.
  "Μόνο όσοι την έχουν ζήσει από πρώτο χέρι, μπορούν να την βρίζουν" τους είπα και έφυγα εκνευρισμένος.
  Και ήταν ωραίες αιθέριες υπάρξεις!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Γιατί σας τα λέω όλα αυτά?

  Γιατί εσείς που μένετε στην Θεσσαλονίκη(και γενικότερα στην Βόρεια Ελλάδα) είστε ιδιαίτερα τοπικιστές και σίγουρα περισσότερο από ότι είναι όσοι μένουν στην Αθήνα(αυτό βέβαια δεν είναι και κακό).....η Αθήνα είναι ΑΠΡΟΣΩΠΗ πόλη.....κανένας εδώ κάτω δεν ασχολείται μαζί σας....μάλλον αδιαφορούν για εσάς, όπως αδιαφορούν και για όσους μένουν στην υπόλοιπη Ελλάδα.
  Πολλοί όμως από αυτούς που μένουν στην Θεσσαλονίκη φαίνεται ότι ασχολούνται συνέχεια με την ΑΘήνα και συνέχεια την βρίζουν ή την κατηγορούν για την έλλειψη υποδομή στην πόλη σας............σε αυτούς τα μόνα πράγματα που έχω να πω, είναι ότι :

  - όσο και να ασχολούνται με την Αθήνα, σπαταλούν άδικα το χρόνο τους.......ας ασχοληθούν με κάτι καλύτερο - γιατί όχι με την πανέμορφη πόλη τους......

  - πρέπει κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουν ότι για όσα έχουν γίνει και για όσα ΔΕΝ έχουν γίνει στην Θεσσαλονίκη δεν φταίει η Αθήνα.....

  Υ.Γ : ΑΝ τώρα κάποιοι από αυτούς που βρίζουν και κατηγορούν συνέχεια την Αθήνα νοιώθουν ότι έχουν κόμπλεξ με την Αθήνα ή διακατέχονται από συμπλέγματα κατωτερότητας(για να μην με παρεξηγήσετε ΑΣΦΑΛΩΣ και ΔΕΝ εννοώ εσάς), μπορούν κάλλιστα να ζητήσουν ιατρική βοήθεια για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους.....η επιστήμη πλέον κάνει θαύματα!!!!!!!!!!

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ δαιμονάκι 25/10/2010 15:04:57

   Το δαιμονάκι ρωτά:

   "Ποια μεγάλα έργα τα 30 τελευταία χρόνια ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΑΝ και ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ στην πόλη σας οι αρμόδιοι φορείς της πόλης και οι βουλευτές σας?"

   Κι εγώ απαντώ:
   ΚΑΝΕΝΑ!

   Και τώρα ρωτώ το δαιμονάκι ακριβώς την ίδια ερώτηση:
   "Ποια μεγάλα έργα τα 30 τελευταία χρόνια ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΑΝ και ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ στην πόλη σας οι αρμόδιοι φορείς της πόλης και οι βουλευτές σας?"

   ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΝΕΝΑ!

   Γιατί για τα μεγάλα έργα τής Αθήνας αποφασίζει απευθείας το κράτος και τα υπουργεία, παρακάμπτοντας την τοπική αυτοδιοίκηση. Γιατί για την Αθήνα υπάρχει πολιτική βούληση να αναδειχτεί ως βιτρίνα τής χώρας, ενώ για την υπόλοιπη Ελλάδα αυτή η πολιτική βούληση δεν υπάρχει.

   Στη Θεσσαλονίκη ο κόσμος έχει κατεβεί μέχρι και στους δρόμους για να διεκδικήσει δημόσια έργα, με αποτέλεσμα μηδέν εις το πηλίκο.

   Στη Θεσσαλονίκη, τα μεγάλα δημόσια έργα μονίμως "ωριμάζουν", επί δεκαετίες ολόκληρες, ίσως επειδή το κλίμα είναι λίγο πιο κρύο από ό,τι στην Αθήνα, όπου τα έργα ωριμάζουν αμέσως.

   Οι τοπικοί μας βουλευτές συμπεριφέρονται σαν πειθήνια προβατάκια τού κόμματός τους, βάζοντας το κομματικό πάνω από το τοπικό συμφέρον. Κι αυτό γιατί τα ίδια τα κόμματα ξέρουν ποιους να βάλουν στις λίστες, τα πειθήνια προβατάκια, όχι τους ανθρώπους με προσωπικότητα και τσαγανό που θα διεκδικήσουν πέντε πράγματα στη Βουλή.
   Δυστυχώς οι Θεσσαλονικείς εξακολουθούν να τους ψηφίζουν.

   • Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
    Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ @ Στέργιος 25/10/2010 15:12:09

    Αγπητέ Στέργιο,

    Το δαιμονάκι τα λέει μια χαρά

    Κατα την παραμονή μου στη Θεσσαλονίκη από το 1998 έως το 2004-5 η μοναδική φορά που κατέβηκε ο λαός της Θεσσαλονίκης στο δρόμο για διεκδίκηση (τοπικής εμβέλειας) ήταν το ...συλλαλητήριο για τον ΠΑΟΚ... Πραγματική λαοθάλασσα. Μία πόλη καταδικασμένη στην τριτοκοσμικότητα (όπως και όλες οι πόλεις της Ελλάδας) και οι πολίτες της να κατεβαίνουν στον δρόμο μόνο για τον ΠΑΟΚ... τραγικό.

    Στην τραΓικότητα συνέβαλε το γεγονός οτι κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης ανέβαιναν στο βήμα τοπικοί άρχοντες και βουλευτές ξιφουλκώντας κάτα του αθηναϊκού κράτους...

    Τί κρίμα...

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Στέργιος 25/10/2010 17:54:01

    Αλώβητε

    Προφανώς δεν ήσουν στη Θεσσαλονίκη όταν είχαμε κατεβεί στους δρόμους για να ζητήσουμε δημόσια έργα και δικαιότερη κατανομή των πόρων που μοίραζε το ΠΑΣΟΚ στις νομαρχίες. Η Κρήτη, με 500.000 πληθυσμό, έπαιρνε απί Ανδρέα Παπανδρέου όσα και η Μακεδονία, με 2.500.000 πληθυσμό.
    Ήρθες στη Θεσσαλονίκη το 1998, ένα χρόνο μετά που η Αθήνα αποφάσισε να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς και να στερήσει από την υπόλοιπη Ελλάδα ακόμη και τα ψίχουλα που της πετάει.
    Εσείς στην Αθήνα πόσες φορές κατεβήκατε στον δρόμο για να απαιτήσετε κάτι από το κράτος;

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ δαιμονάκι 25/10/2010 15:05:44

   Σταματήστε πια το τροπάρι με το "κόμπλεξ"... μα καλά, είναι δυνατόν να μη μπορείτε να βρείτε μια άλλη λέξη; Κόμπλεξ και κόμπλεξ, έχει κολλήσει ο δίσκος...

 105. Σαος avatar
  Σαος 25/10/2010 10:11:38

  Καλημέρα σε όλους! Και εγώ κατάγομαι από την πλευρά του πατέρα μου από την Μακεδονία, και πιο συγκεκριμένα, από το Παγγαίο. Είμαι περήφανος για την καταγωγή μου, για τον τόπο και τα έθιμα του (που κάποια από αυτά παραπέμπουν σε αρχαίες εορτές) και είμαι περήφανος που Μακεδόνες, Κρητικοί, Μανιάτες, Πελλοπονήσιοι, Κύπριοι και Έλληνες άλλων περιοχών ενώθηκαν για να απελευθερώσουν την Μακεδονία μας! Τότε το έκαναν χωρίς την επίσημη υποστήριξη της αλίτ. Γιατί τώρα να σπέρνουμε ζιζάνια; Ας ξαναενωθούμε τώρα που είναι απαραίτητο, γιατί η κατάσταση ίσως είναι και χειρότερη από τότε. Ο οικονομικός και κοινωνικός ιστός κοντεύει να διαλυθεί και δεν είναι φαινόμενο μόνο στην Θεσσαλονίκη. Θα έλεγα πως στην Αθήνα ίσως είναι ακόμα χειρότερα. Ετοιμαστείτε γιατί κάποιοι από εμάς θα αναγκαστούν να επιστρέψουμε στα χωριά για να ζήσουν και ας ελπίσουμε πως δεν θα χρειαστεί να φορέσουμε και τίποτα χακί ρούχα γιατί οι λαθρομεταναστευτηκές ορδές δεν είναι τυχαίες. Ξέρετε, υπάρχει επίσημα σχέδιο «Βαριοπούλα No 2»...

 106. Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
  Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ 25/10/2010 11:46:46

  Υπερβολικό το άρθρο και στα όρια του κομπλεξισμού.

  Εζησα στη Θεσσαλονίκη, την αγαπάω πάρα πολύ και το μόνο που διαπιστώνω στο

  άρθρο σου είναι ένα αναμάσημα της ακατασχετης μπουρδολογίας που επικρατεί

  σχετικά με κάποιο ΑΟΡΙΣΤΟ ΑΘΗΝΑΙΚΟ κράτος που κυβερνά και δεν μας αφήνει

  να ορθοποδήσουμε...

  Η Θεσσαλονίκη έχει μια μειοψηφία που δημιουργεί που αγωνιά που αντιστέκεται

  στον τριτοκοσμικό αέρα που της έδωσαν Ψωμιάδηδες, Παπαγεοργόπουλοι,

  Ανθιμοι. Μακάρι να γίνει πλειοψηφία.

  Η εγκατάλειψη από την φροντίδα της κεντρικής διοίκησης είναι εμφανής.

  Συμφωνούμε. Αλλά εγώ ως Αθηναίος ποια φροντίδα δέχτηκα; Το να μου φτιάξουν

  γήπεδο Ταε Κβον Ντο; Το να μου κλεισουν με τσιμέντο τον Κηφησό; Σας τη

  χαρίζουμε τέτοια φροντίδα. Η εγκατάλειψη στο επίπεδο της ποιότητας ζωής του

  πολίτη είναι χειρότερη στην Αθήνα όπως και εσύ σημειώνεις.

  Αλλά φταις εσύ!

  Όπως εγώ (καλά όχι εγω ...αλλά λέμε τώρα) έφερα τον ΓΑΠ πρωθυπουργό, έτσι και

  εσύ έχεις Δήμαρχο, Νομάρχη με ΚΟΝΔΥΛΙΑ και ΧΡΗΜΑΤΑ να αναμορφώσουν την πόλη

  σου. Και εάν δεν ανήκεις στην παράταξη αυτή έχει βουλευτές να πιέσεις.

  Τί εκαναν οι βουλευτές σου τόσα χρόνια για τα κακώς κείμενα που θίγεις;;;

  Τίποτα. Εσύ το λες. Ποιος του εξέλεξε; ΕΣΥ

  Στην Ε.Ε. των περιφερειών (που εφαρμόστηκε εδώ με το σχέδιο Καλλικράτης

  δυστυχώς) τα πακέτα στήριξης διανέμονται στο επίπεδο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ!

  Ο Ψωμιάδης λοιπόν θα πρεπει να εξηγήσει εκείνος τι έκανε τον πακτωλό

  χρημάτω που θα πάρει από την ΕΕ... και δυστυχώς θα πρέπει να εγκαταλείψει

  την καραμελίτσα που αναμασάς κι εσύ περί Αθηναικού Κράτους.

  ΥΓ1: Η ζωή στη Θεσσαλονίκη είναι πιο χαλαρή.
  ΥΓ2: Δεν μιλάμε όλοι σαν τον Σημίτη. Το παντα λέγεται ΠΑΝΤΑ και οχι ΠΑNDA όπως θα μπορούσε κανείς να σου αντιτείνει... :) Αλλά ολα αυτά ειναι για να πειράζουμε ο ένας τον άλλον και οχι να τα παιρνουμε σοβαρά


  Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ λάτρης της Θεσσαλονίκης.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ 25/10/2010 15:11:51

   Το κείμενό σου βρίθει από κλισέ.

   Ψωμιάδης-Παπαγεωργόπουλος-Άνθιμος φταίνε για όλα.

   Διεκδικήστε και πιέστε τους βουλευτές σας (άραγε, εσύ πιέζεις του δικούς σου, αφού είναι τόοοοσο δύσκολη η ζωή στην Αθήνα;)

   Η ζωή στη Θεσσαλονίκη (με 30% ανεργία και 30% υποαπασχόληση) είναι πιο χαλαρή.

   Φίλε μου, αν η εγκατάλειψη και η ποιότητα τής ζωής είναι χειρότερη στην Αθήνα, τότε γιατί μένεις εκεί; Γιατί δεν έρχεσαι στη Θεσσαλονίκη, στη Γη της Επαγγελίας, ή μάλλον, της "Επαγγελλλίας" για να ζήσεις όμορφα και χαλλλαρά;

   Να σου πω γιατί;

   Γιατί στην Αθήνα ο μισθός σου είναι κατά μέσο όρο δύο φορές υψηλότερος από ό,τι αν έμενες στη Θεσσαλονίκη, έχεις δημόσιες συγκοινωνίες και ζηλευτές κρατικές υποδομές πολιτισμού, και τα παιδιά σου ξέρουν ότι ακόμη κι αν αρχίσουν την καριέρα τους με ένα μισθό των 600 ευρώ, έχουν την ΕΛΠΙΔΑ να ανέλθουν οικονομικοκοινωνικά, χτυπώντας δουλειές με πολύ καλούς μισθούς μετά από λίγα χρόνια. Γι'αυτό μένεις. Αλλιώς, θα έφευγες με χίλια.

   • Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
    Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ @ Στέργιος 25/10/2010 15:19:12

    Οπως τα είπες.

    Γιαυτό ακριβώς έφυγα από τη Θεσσαλονίκη και ήρθα να δουλέψω στην Αθήνα.

    Το πρόβλημα όμως στο συλλογισμό σου είναι ότι σου φταίει ένα αόρατο Αθηναικό χέρι που δεν σ αφήνει να προοδεύσεις...ενώ ΕΣΥ ο ίδιοσ έχεις τη δύναμη να το κάνεις. Αν' αυτού..κάθε κυριακή "Αθηνα γαμ***ένη , ο ΠΑΟΚ δεν πεθαίνει" , λίγο Ψωμιάδης στον Αυτιά, λίγο Παπαγεωργόπουλος με τις κορδέλες του και τις γιορτές των Αγγέλων και όλα καλα....

    Εγώ έχω διεκδικήσει εναντίον του Δημάρχου μου.

    Μη με κατηγορείς για κλισέ. Δεν υπάρχει κανένα θεσσαλονικώτικο κλισέ που να μην ανέφερες εσύ. Μέχρι και για την ομιλία είπες (!!)

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ 25/10/2010 17:57:39

   Δεν μίλησα για ένα αόρατο αθηναϊκό χέρι, αλλά για το πολύ ορατό και χειροπιαστό αθηνοκεντρικό κράτος, το σύνολο τής κυβέρνησης και της δημόσιας διοίκησης, το οποίο ενδιαφέρεται μόνο και μόνο για την Αθήνα.

   Γιατί ταυτίζεσαι με το αθηνοκεντρικό κράτος; Έχεις να κερδίσεις τίποτα από αυτό;

 107. Blut und Tränen avatar
  Blut und Tränen 25/10/2010 11:47:20

  Οι κοτζαμπάσηδες της Θεσ-νίκης δεν σε πειράζουν και σου φταίνε οι Αθηναίοι; Εσύ δεν είσουν που έγραφες στον Φαήλο ότι θέλεις να είσαι στα τέσσερα;

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Blut und Tränen 25/10/2010 15:12:32

   Αυτό που έγραφα στον Φαήλο είναι αυτό που γράφω και σε σένα:
   Να μάθεις να σέβεσαι τη διαφορετική άποψη.

 108. laz avatar
  laz 25/10/2010 13:09:50

  παιδια επειδη το ποιημα περι ψωμιαδη ειναι χιλιοειπωμενο ας μην ξεχναμε πως οι "καρατζαφερηδες" και οι "βοριδηδες" δεν ειναι Π.Ο.Π θεσσαλονικης.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ laz 25/10/2010 18:13:08

   Ούτε η Χρυσή Αυγή που τα σπάει κάθε δυο και τρεις, ούτε οι αριστερομπαχαλάκηδες (που μπορούν και σπάνε ανενόχλητοι τα μαγαζιά τού κόσμου όποτε θέλουν επειδή για κάποιο λόγο θεωρούνται "δημοκράτες"), ούτε οι χουλιγκάνοι που δίνουν ραντεβού στην Παιανία για να αλληλοσκοτωθούν, ούτε οι "οπαδοί" που έσφαξαν έναν Ουκρανό στην Ομόνοια όταν η Εθνική έχασε από την Αλβανία, επειδή ο Ουκρανός "έμοιαζε με Αλβανό" (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό), ούτε οι 500 τρομοκρατικές οργανώσεις μίσους και τρόμου.

 109. laz avatar
  laz 25/10/2010 13:24:48

  εν πασει περιπτωση θα συμφωνησουμε πιστευω ολοι πως η Αθηνα ειναι μια απαισια πολη με ελαχιστες τουριστικες ως επι το πλειστον πινελιες χρωματος..η θεσσαλονικη ειναι σε σαφως καλυτερη κατασταση λογω παραλιακου μετωπου(και οχι μονο) ,αλλα και αυτη η πολη τα χαλια της εχει...η Θεσσαλονικη θα μπορει να γινει παντως ενας ωραιοτατος τουριστικος πολος ελξης...εχει τα εφοδια...ειναι πιο μαζεμενη πολη απο την αθηνα του τσιμεντου...εχει παραλια εντος κεντρου...εχει την ΔΕΘ στο κεντρο της επι δεκαετιες καθως και πολλα στρατοπεδα συνεπως το κεντρο σωθηκε απο τα τσιμεντα και μπορει να γινει οαση ...τελος με εναν συνδυασμο με μετρο κτλ και με την στηριξη ενος μεγαλου προτζεκτ π.χ ενας τεραστιος ουρανοξυστης ή τελος παντων ενας νεος πυργος τυπου οτε αλλα μεγαλος στο κεντρο της ΔΕΘ(κατι που λογω ακροπολης προφανως δεν γινεται στην Αθηνα)ή μια πελωρια και εντυπωσιακη γεφυρα που να συνδεει την δυτικη θεσσαλονικη με την ανατολικη(δεν εχει μεγαλο βαθος ο θερμαικος στο λιμανι συνεπως δεν θα κοστιζει τοσο οσο ακουγεται το προτζεκτ) και λογω εγγυτητας με τους βαλκανιους μπορει να αποκτησει τρελο τουρισμο η πολη....εχει αλλωστε και ιστορια στην γαστριμαργια και στην διασκεδαση...υπαρχουν λοιπον σοβαρες προυποθεσεις αυτη η πολη να φερει ζεστο χρημα στην πατριδα...αρκει να γινουν επενδυσεις γρηγορα σε εργα ζωτικης σημασιας...μετρο,παρκα,συντηρηση νεοκλασικων,προτζεκτ προσελκυσης τουρισμου ακομα και γκρεμισμα ορισμενων πολυκατοικιων σε νευραλγικα σημεια(με την αποκατασταση των διαμενουντων σε περιοχη που θα χτιστει εξω απο το κεντρο με συνδεση με το μετρο)...φυσικα ο τουρισμος και τα εργα θα φερουν και τις επιχειρησεις...το αντιστροφο ειναι πιο δυσκολο

  Γενικα με το ενα τριτο απο τα λεφτα που ξοδευτηκαν για την ολυμπιαδα και σε μεγαλυτερο βαθος χρονου 15ετια ξερω γω...η θεσσαλονικη λογω μεγεθους και γεωγραφικης θεσης μπορει να αποτελεσει το απολυτο προτζεκτ για την πατριδα...επειδη ομως κακα τα ψεμματα ολες οι αποφασεις παιρνονται απο την κεντρικη διακυβερνηση κατω για τετοια εργα και οχι απο δημαρχους και δημοτικους συμβουλους το πραγμα ειναι δυσκολο...

  • laz avatar
   laz @ laz 25/10/2010 13:33:02

   η ιστορια απο μονη της δεν αρκει για να τραβηξει τον τουρισμο,εν τουτοις εχει το αβανταζ η πολη πως ειναι κοντα στους βασιλικους ταφους της βεργινας...πως υπηρξε μεγαλο ρωμαικο και βυζαντινο κεντρο..και τα γνωστα χιλιοειπωμενα...

   τελος καλη σκεψη θα ειναι αφου επιτευχθει πληρης βιολογικος καθαρισμος του θερμαικου...κατι που εχει ξεκινησει νομιζω....και αναπλαστει το παραλιακο μετωπο ...(καλη η αναπλαση παρεπιπτοντως που εγινε στην νεα παραλια,απλα στην παλια απαιτειται πεζοδρομηση κτλ κτλ) τοτε καπου κοντα αλλα εξω απ το κεντρο στην παραλια της καλαμαριας θα μπορουσαμε να κανουμε κατι που εχουν κανει οι κυπριοι...ηδη εκει κανουν μπανιοι ελαχιστοι ηλικιωμενοι ως επι το πλειστον...ας ισοπεδωσουμε το μερος που ειναι τωρα αποκομμενο απο την καλαμαρια ,ας το γεμισουμε με λευκη αμμο και γιγαντιαιους φοινικες ,(ενα μερος θα εχει και μπαρ κτλ για τους χαβαλετζηδες) και βουαλα...οι αλλοι στον σηκουανα βαλαν αμμο εμεις γιατι το σκεφτομαστε...?

   το λοιπον με τα παραπανω μετρα να δειτε για ποτε η θεσσαλονικη θα γινει η βαρκελωνη της ανατολικης ευρωπης...αλλα το θεμα ειναι οτι περι αλλων τυρβαζουν οι υπευθυνοι

 110. Blut und Tränen avatar
  Blut und Tränen 25/10/2010 13:41:38

  Αν βρίσκετε την θεσ-νίκη όπως κατάντησε ωραία, τότε είστε περιπτώσεις για μελέτη και πειραματισμό. Προέρχομαι από Θεσ-νίκη και έζησα εκεί περισσότερα χρόνια από εσάς τους όψιμους θεσσαλονικολάγνους, και βρίσκω ότι εσείς με το μαζοχιστικό φολκλόρ, την μπουγιουρντί σαχλοκουλτούρα και την μανία καταδίωξης από την οποία πάσχετε είστε χειρότεροι από τους απροσδιόριστους αθηναίους που καταγγέλλετε.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Blut und Tränen 25/10/2010 15:15:54

   Ακόμη ένας μπαρμπα-Θωμάς για τη συλλογή μας.
   Είναι χαρακτηριστικό το μίσος πολλών πρώην-Θεσσαλονικέων για τη γενέτειρα πόλη τους, μίσος που θυμίζει αυτό των Γενίτσαρων επί Τουρκοκρατίας. Μόνο που εκείνοι οι Γενίτσαροι, της Τουρκοκρατίας, δεν έφταιγαν, οι καημένοι. Τους απήγαγαν οι Τούρκοι μικροί, δεν γίνονταν Γενίτσαροι οικειοθελώς.
   Μπαρμπα-Θωμάδες και Γενίτσαροι, σας παραδίδουμε στους ψυχαναλυτές.

 111. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 25/10/2010 15:59:36

  @ Στέργιος.....διάβασα με προσοχή την απάντησή σου.....1) μου γράφεις συγκεκριμένα :
  "Οι τοπικοί μας βουλευτές συμπεριφέρονται σαν πειθήνια προβατάκια τού κόμματός τους, βάζοντας το κομματικό πάνω από το τοπικό συμφέρον"....

  Για αυτό δεν μπορείς να κατηγορήσεις την Αθήνα ή οποιαδήποτε πόλη είτε αν κάποιοι εκεί πάνω δεν κάνουν καλά την δουλειά τους, είτε αν κάποιοι κατεβαίνοντας στην Αθήνα λόγω της βουλευτικής τους ιδιότητας ξέχασαν ποιους εκπροσωπούν και από που κατάγονται.....

  2) και οι βουλευτές σας - όπως όλοι σχεδόν οι βουλευτές της χώρας πλην των βουλευτών επικρατείας - από το 1989 και μετά, εκλέχτηκαν τις περισσότερες φορές με σταυροδότηση των πολιτών, δηλαδή τους εξέλεξαν με σταυρό οι ίδιοι οι πολίτες (η λίστα εφαρμόστηκε σε λίγες εκλογικές αναμετρήσεις).

  3) Να προσέχουμε λοιπόν ΟΛΟΙ ΜΑΣ σε ποιους υποψήφιους βάζουμε σταυρό, ποιους στέλνουμε στην Βουλή....να θυμόμαστε πάντα ότι τους ψηφίζουμε για να αγωνίζονται για εμάς τους πολίτες και τα προβλήματά μας και όχι για να ενδιαφέρονται που θα βρουν την καλύτερη θέση στην πλατεία Κολωνακίου για να απολαύσουν το δωδεκάστερο ουισκάκι τους, λες και έπιναν και στο χωριό τους ουίσκι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  4) Πότε συγκεκριμένα ο κόσμος της Θεσσαλονίκης κατέβηκε μαζικά και επανειλλημμένα στους δρόμους της πόλης για να διεκδικήσει δημόσια έργα?

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ δαιμονάκι 25/10/2010 18:02:23

   Στα 2 και 3 συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΩΣ.
   Οι βουλευτές μας μάς μπαλαμουτιάζουν, μετά κατεβαίνουν στην Αθήνα και ξεχνούν από πού ήρθαν. Αυτό είναι δική μας ευθύνη, αλλά εκφράζει και μια παθογένεια, πάλι του αθηνοκεντρικού συστήματος, αφού τις εκλογικές λίστες τις καθορίζει το κόμμα στην Αθήνα και όχι οι τοπικές οργανώσεις. Η δική μας ευθύνη είναι που δεν φτιάξαμε ένα τοπικό κόμμα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά μας. Με ένα 30% στη Θεσσαλονίκη, ένα τέτοιο κόμμα θα έμπαινε και στη Βουλή.
   Η Θεσσαλονίκη έχει την ΑΠΟΛΥΤΗ ευθύνη τού ραγιαδισμού και της παθητικότητάς της.

   4) Κατεβήκαμε μαζικά κι επανειλημμένα στους δρόμους επί δημαρχίας Κούβελα για να διεκδικήσουμε μετρό και δίκαιη κατανομή των πόρων προς την τοπική αυτοδιοίκηση, και μετά επί Σημίτη για να διεκδικήσουμε τραμ. Σίγουρα υπήρξαν κι άλλες συγκεντρώσεις, τις οποίες δεν θυμάμαι τώρα. Και εν πάση περιπτώσει, πολύ περισσότερες από όσες έγιναν στην Αθήνα, η οποία διοικείται απευθείας από τα υπουργεία που τη φροντίζουν ως κόρη οφθαλμού.

 112. Alkimos avatar
  Alkimos 25/10/2010 17:14:59

  Κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους σήμερα καθώς διαβάζουν τα σχόλια σε αυτή την ανάρτηση…
  Ένα άρθρο καλό ή κακό δεν παύει να είναι μια γνώμη ανάμεσα στις πολλές. Οι αντιπαραθέσεις όμως που έχουν εμφανιστεί εδώ μέσα σήμερα, έφεραν για μια ακόμη φορά στην επιφάνεια το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας: Τον διχασμό!
  Κατά την ταπεινή μου άποψη, όλα ξεκινούν, από το γεγονός ότι η πλειονότητα σε αυτόν τον τόπο δεν είναι ειλικρινά ικανοποιημένη με τον εαυτό της… Αυτογνωσία μας λείπει φίλοι μου. Αυτογνωσία και γνήσιο ενδιαφέρον για τον διπλανό μας.
  Η σύγχρονη νοοτροπία του Έλληνα, είναι: Ότι δεν είναι δικό μου ή δεν μπορώ να αποκτήσω, το μισώ!!!
  Μια πολύ επικίνδυνη νοοτροπία, που εμποδίζει την συσπείρωση σε κοινούς αγώνες, και που μπορεί εύκολα να χειραγωγηθεί από λαοπλάνους και δημαγωγούς.
  Η ελληνική κοινωνία έχει αρχίσει εδώ και καιρό να μετατρέπεται από ανθηρός μπαξές, σε άνυδρη γη!

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Alkimos 25/10/2010 18:08:53

   Δεν μισώ την Αθήνα. Μισώ τη σκλαβιά μου.

   Ναι, να κάνω θυσίες για το καλό της Ελλάδας.
   Όχι όμως για να χτίζονται στην Αθήνα όπερες κι αυτοκινητόδρομοι, αεροδρόμια, μετρό, να αναπλάθονται ολόκληρες συνοικίες δαπάναις τού κράτους, να χρηματοδοτούνται από το ΥΠΠΟ τα προγράμματα τού Megaron Plus, εγώ εδώ να έχω τους ίδιους φορολογικούς συντελεστές με την Αθήνα, και να μη βλέπω ούτε ένα ευρώ σε ανταποδοτικά έργα στην πόλη μου!

   Μόνο ένας Μπαρμπα-Θωμάς νομίζει ότι μπορεί να είναι φίλος με τον Δυνάστη του.

   Γράφεις:
   "Αυτογνωσία μας λείπει φίλοι μου. Αυτογνωσία και γνήσιο ενδιαφέρον για τον διπλανό μας".

   Λοιπον, πού είναι το "γνήσιο ενδιαφέρον" για τον διπλανό σου, όταν αυτός μαραζώνει στην Επαρχία, ενώ η Αθήνα τρώει με χρυσά κουτάλια;
   Ξέρω ότι πολλοί στην Αθήνα ζορίζονται, αλλά τουλάχιστον έχουν την ελπίδα ενός καλύτερου μέλλοντος στην πόλη τους, κάτι που δεν το έχουμε εμείς.

   Λοιπόν, να μην κάνουμε εκκλήσεις για "αυτογνωσία" και "γνήσιο ενδιαφέρον" όταν όοολη μας τη ζωή την περάσαμε αδιαφορώντας για τον διπλανό μας, μόνο και μόνο επειδή ξαφνικά ο διπλανός μας ξύπνησε.

   • Alkimos avatar
    Alkimos @ Στέργιος 25/10/2010 19:12:57

    Βλέπω μια εμπάθεια από μέρους σου φίλε μου και αυτό είναι κακό.
    Πρώτον, στο σχόλιό μου δεν αναφέρομαι στα όσα γράφεις στο άρθρο σου και δεύτερον δεν εννοώ εσένα προσωπικά όταν αναφέρομαι στην νοοτροπία του σύγχρονου Έλληνα. Εσύ κατέγραψες το παράπονό σου και καλά έκανες… Οι αντιδράσεις στο παράπονό σου με ανησύχησαν. Κάποιες μάλιστα ξεπέρασαν το μέτρο, πράγμα που δείχνει πως κάποιοι «σχολιολόγοι» (νέος όρος για το λεξικό του Μπαμπινιώτη) δεν έχουν αντίληψη της εσωστρέφειας που όντως επικρατεί. Αν όμως καταφέρεις κι εσύ να ξεφύγεις λίγο από τα στενά όρια της περιοχής σου, και το ψάξεις λίγο, θα διαπιστώσεις πως το ίδιο συμβαίνει παντού. Σε όλη την Ελλάδα. Τα ίδια παράπονα έχουν και οι περιοχές που είναι εξαρτώμενες από την συμπρωτεύουσα, για παράδειγμα. Η ίδια εσωστρέφεια επικρατεί παντού. Η ίδια αδιαφορία, το ίδιο χάος… Μη πέφτεις λοιπόν στην παγίδα και εσύ και οι υπόλοιποι (που ο καθένας έχει το δίκιο του από μια πλευρά), της προώθησης του σχεδίου διχοτόμησης της χώρας σε «βορρά και νότο». Το πρόβλημα δεν είναι στο «κακό Αθηναϊκό κατεστημένο» αλλά μάλλον στην κακιά νοοτροπία του «ας ζήσω εγώ και ας πεθάνουν όλοι οι άλλοι», που επικρατεί στη χώρα μας. Όποιος καταφέρει και καθίσει σε κάποια καρέκλα εξουσίας, είτε στην Αθήνα είτε στην Θεσσαλονίκη είτε σε οποιαδήποτε άλλη πόλη ή αρχή, παύει να έχει πια οποιαδήποτε επαφή με την πραγματικότητα και επιδίδεται απλά (μαζί με τους κολλητούς του) στο «σπορ» της λεηλασίας…
    Οπότε μη τα παίρνεις όσα καταγράφονται εδώ προσωπικά, διότι όλοι ήμαστε στην ίδια βάρκα, και όλοι έχουμε τα δίκια μας και τα παράπονά μας. Ο καθένας βλέπει τα πράγματα, δυστυχώς, από τη δική του σκοπιά.
    Και σχετικά με «τα χρυσά κουτάλια» της Αθήνας, θα ήταν καλό να κάνεις τον κόπο να κατηφορίσεις καμιά φορά και να κάνεις απλά μια βόλτα στα διάφορα σοκάκια του κέντρου της πρωτεύουσας, καθώς και στις διάφορες συνοικίες. Σε πληροφορώ πως δεν ζουν όλοι οι Αθηναίοι στην …Εκάλη.

 113. enianos avatar
  enianos 25/10/2010 18:12:30

  Η φτώχια φέρνει γκρίνια λένε !Τώρα που κλείσανε η στρόφιγγες των κουτόφραγκων και δεν έχει άλλα ευρώ, τούτοι ξεμπούκωσαν και βρήκαν ξανά την φωνή τους! Ούτος η άλως ποτέ δεν ήμασταν μαζί και δεν χρειάζεται να στενοχωριέται κανείς για την κατ΄επίφαση συνοχή που χάσαμε!

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ enianos 25/10/2010 18:15:23

   Η φτώχια στη Θεσσαλονίκη υπάρχει τουλάχιστον από το 1985.
   Όταν η Γιάννα έκαιγε τα Τουρκοβούνια με τα βεγγαλικά από το πάρτι της το 2004, εγώ ήδη μετρούσα πόσα μαγαζιά έκλειναν, το ένα μετά το άλλο, στην πόλη μου.

   Η Θεσσαλονίκη ξέρει από φτώχια. Τη φτώχια την αντέχει.
   Την αδικία, όμως, όχι.

 114. Γιάννης Χριστόπουλος ΤΝΣ avatar
  Γιάννης Χριστόπουλος ΤΝΣ 26/10/2010 02:03:11

  Βρε Σέργιε ποια Θεσσαλονίκη και ποια Αθήνα , τι είναι αυτά που λές; Η Αθήνα δεν έχει πλέον κανένα χαρακτηριστικό γνώρισμα, έχει γίνει μετα τον β' παγκόσμιο πόλεμο η χαβούζα της Ελλάδος. Τώρα ποια και του υπόλοιπου κόαμου. Το ίδιο ισχύει σε μικρότερο βαθμό και για τη Θεσσαλονίκη.
  Στα πολιτιστικά θα τα χαλάσουμε. Η Κ.Ο.Θ. είναι όντως από τις καλλίτερες ορχήστρες της Ελλάδος αλλά δεν ξέρω αν ντε και καλά είναι καλύτερη. Πάσχεις από το σύμπλεγμα του επαρχιώτη, μανικώς θέλεις να συγκρίνεις την αθήνα με τη Θεσσαλονίκη. Άσε που μεταξύ μας, εκει πάνω δεν δέχεστε με καλό μάτι σε κανένα οργανισμό μη θεσσαλονικιο. για κα΄νε λίγο αυτικριτική. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΕΛΙΤ. ΑΥΤΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΕΣΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΑΒΛΑΧΟΙ ΛΕΦΤΑΔΕΣ. ΑΠΛΩΣ ΖΟΥΝ ΕΔΩ ΓΙΑ ΜΠΙΖΝΕΣ

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Γιάννης Χριστόπουλος ΤΝΣ 26/10/2010 11:32:05

   Πόσες φορές