14/06/2007 16:18
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο αλμοδοβαρικός «Ελεύθερος Τύπος» και η σύγχυση της κας Γιάννας

"Προσπαθώ διαρκώς να φέρω τον κόσμο σε κάποια αρμονία με τη δική μου φύση..."
 Μπέρναρ  Σώου
Το φουτουριστικό σπίτι, χτισμένο στην κορυφή του λόφου της Φιλοθέης επιτρέπει στο γοητευτικό μελαχρινό κορίτσι ν’ ατενίζει το L. Αthens με σηκωμένο το φρύδι καθώς φυσάει το καπνό του πούρου μακριά από το πρόσωπό της.  Το πρωί της Τετάρτης 23 Μαΐου, μπόρεσε επιτέλους να πιάσει στα χέρια της -δίχως να κινδυνεύει να μείνουν σημάδια από μελάνι στα περιποιημένα δάχτυλα της- το πρώτο  φύλλο  της  ανανεωμένης εφημερίδας της. Το ακριβό  χαρτί και η άψογη δουλειά της εκτυπωτικής εταιρίας του Κομμουνιστικού Κόμματος επέτρεψαν στον Ελεύθερο Τύπος να δένει τέλεια με τα υπόλοιπα έπιπλα του σπιτιού. Ήταν τίγκα στη πολυτέλεια. Τόσο που ακόμη κι ο τελευταίος άξεστος αλβανός στην  ιχθυόσκαλα, θα δίσταζε να τυλίξει σ’ αυτό το χαρτί ένα κιλό τσιπούρες .Η κα Γιάννα Αγγελοπούλου, είχε μηδενίσει το κοντέρ της ιστορικής εφημερίδας της δεξιάς κι είχε αρχίσει να μετράει από την αρχή τις μέρες της δικής της εποποιίας. Αρ. φύλλου 1! -για όσους δεν κατάλαβαν.
Μόνο που στο παρθενικό  εγχείρημα της στο χώρο του Τύπου, η  Αλμοδοβαρική σύγχυση περισσεύει. Κατ’ αρχήν το μόνο που θυμίζει τον Ελεύθερο Τύπο είναι τ’ όνομά του.
Η κα Γιάννα και οι ισπανοί ματαντόρ δεν αρκέστηκαν στην ανανέωση του φύλλου και στον επανασχεδιασμό, αλλά έφτιαξαν στη κυριολεξία μια άλλη εφημερίδα μην υπολογίζοντας καν στην οποία δεξαμενή δεξιών αναγνωστών αλίευε χρόνια τώρα η εφημερίδα. Απορία: Γιατί η κα Γιάννα δεν έβγαλε μια καινούργια εφημερίδα με άλλο -πιο μοντέρνο τίτλο και λογική που  ν’ αντανακλά το σήμερα, όπως η ίδια το αντιλαμβάνεται; Πως θα συνέλθουν οι πρώην αναγνώστες της εφημερίδας (συντηρητικοί οικογενειάρχες, καραβανάδες, αστυνομικοί και πάει λέγοντας) από το σόκ της νέας εφημερίδας; Είναι όμως ο νέος Ελεύθερος Τύπος, μια νέα πρόταση εφημερίδας; Κατά τη γνώμη μας, όχι. Ακόμη και το περίφημο layout των ισπανών μπάζει  άγρια μια και απουσιάζουν οι πιο φρέσκιες γραμματοσειρές και η ευρηματικότητα στο στήσιμο. Ακόμη και οι φωτογραφίες  είναι υποτονικές. Η θεματική ταξινόμηση είναι χαοτική, πράγμα που δεν επιτρέπει στον αναγνώστη να δεθεί με την εφημερίδα. Αλλά για ποια εφημερίδα μιλάμε;  Το νέο έντυπο μοιάζει να ζει στο κόσμο του και είναι άδικο για κάποια αξιόλογα περιοδικά που κυκλοφορούν να το ταυτίζει κανείς απαξιωτικά με περιοδικό. Θα μπορούσε να είναι μια ειδική έκδοση κάποιας  άσχετης  με τη δημοσιογραφία εταιρίας, τα στελέχη της οποίας εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το περιβάλλον, την υγεία και τα σχετικά. Δεν υπάρχει νεύρο, δεν υπάρχει άποψη, δεν υπάρχει δημοσιογραφία. Υπάρχει πανάκριβο χαρτί  -απ’ έξω άνεση κι από μέσα μια μουσική-κάτι σαν τις 4 εποχές του Βιβάλντι- που τρεμοσβήνει. Θα κερδίσει το στοίχημα η κα Αγγελοπούλου; Εξαρτάται πως το βλέπει κανείς. Εάν μέσα στις προσφορές της συμπεριλάβει και μεζονέτες σχεδιασμένες από τον Καλατράβα, θα ξεπουλάει. Μόνο που το στοίχημα της δημοσιογραφίας -στη σύγχρονη έκδοση του- δείχνει να το ‘χει χαμένο-εκτός κι αν δεν την ενδιαφέρει. Μ’ αυτή την εφημερίδα δεν μπορεί να κάνει πολιτική παρέμβαση αλλά ωραίες δεξιώσεις με βεγγαλικά στον κήπο του σπιτιού της και καλεσμένους τον Ηλία Ψινάκη, τον Κώστα Μαρτάκη, τις αδελφές Μαγγίρα κι άλλα φρικιά της σόου μπίζ...
Βασίλης Μπόνιος   

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.