#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/02/2011 10:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο αδιέξοδος ανασχηματισμός της κυβέρνησηςΌταν στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον Γ. Παπακωνσταντίνου να συντονίζει υποθέσεις οικονομικού ενδιαφέροντος ώστε να μην υπάρχουν φαινόμενα ασυνεννοησίας όπως αυτό με τους ημιυπαίθριους, οι περισσότεροι δεν έδωσαν σημασία.Η φασαρία για τον Ντόλιο δεν έδωσε την ευκαιρία να αναδειχθεί η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού. Όμως, όσο περνούν οι μέρες φαίνεται ότι κάτι κρύβεται πίσω από αυτό.

Καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι ο Πρωθυπουργός δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος από τον υπερυπουργό Γιάννη Ραγκούση, ειδικά μετά τα τελευταία κρούσματα θολούρας στο κυβερνών κόμμα. Από την άλλη, δε λειτουργεί ολόκληρο το πρωθυπουργικό γραφείο που στήθηκε έξω από το Μαξίμου, με επικεφαλής τη Ρ. Βάρτζελη η οποία εμφανίζεται σφόδρα δυσαρεστημένη από πολλούς μέσα στην κυβέρνηση.

Η ταυτόχρονη ύπαρξη δύο συντονιστών, με τη Ρ. Βάρτζελη σε ρόλο “προσωπάρχη του Μαξίμου” και του Γ. Ραγκούση σε ρόλο υπερ-συντονιστή του κυβερνητικού έργου, δε βοηθάει στη λειτουργικότητα της κυβέρνησης. Οι σχέσεις βέβαια των δυο βρίσκονται στο άριστο επίπεδο. Περισσότερο θα λέγαμε πως έχουν “κάνει στην άκρη” τον Ν. Αθανασάκη.

Με το να βάλει τον υπουργό Οικονομικών σε ρόλο ενός ακόμη συντονιστή ο κ. Παπανδρέου επιδιώκει να πιέσει τους υπόλοιπους να αποφασίσουν κάποτε να κάνουν καλά τη δουλειά που τους έχει ανατεθεί. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι και ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι στο απυρόβλητο, το αντίθετο μάλιστα. Ειδικά μετά τα όσα έγιναν με το ναυάγιο του γάμου Εθνικής – Alpha φαίνεται ότι ο «τσάρος» δε στέκει καθόλου καλά στην πλατεία Συντάγματος. Κάποιοι λένε ότι του ανατέθηκε ο συντονισμός προκειμένου να εκτεθεί ακόμη περισσότερο σε υποθέσεις που έρχονται σύντομα. Με μια κίνηση που θυμίζει Ανδρέα Παπανδρέου, ο υιός θέλει να αποδομήσει τον υπουργό Οικονομικών ώστε να τον «στείλει» μια ώρα αρχύτερα. Ο σκοπός είναι διττός: Αφενός να ικανοποιήσει τη λαϊκή οργή προς το πρόσωπό του αφετέρου η κοινή γνώμη να μην ταυτίσει την απομάκρυνση του τσάρου με την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και συνεπώς του ίδιου του έργου της.

Με όλες αυτές τις εξελίξεις στην οικονομία και ειδικά με την εικόνα του “τρεις λαλούν και δυο χορεύουν” που εμφανίζει η κυβέρνηση, δεν είναι καθόλου παράξενο που ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει σε ανασχηματισμό και να αλλάξει αρκετά πρόσωπα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο μετά τη Σύνοδο κορυφής στις 24-25 Μαρτίου, εκτός κι αν προκύψει καμιά εκλογική έκπληξη. Δηλαδή, αν καεί το σενάριο της πρόωρης κάλπης τότε πάμε φουλ για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αν γίνει αντικατάσταση προσώπων στην κυβέρνηση πιστεύεται ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα μετακινηθεί. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να γίνει ανασχηματισμός χωρίς να αλλάξει το οικονομικό επιτελείο διότι τότε ο κόσμος θα τον εκλάμβανε ως καθαρό επικοινωνιακό κόλπο. Αν προκριθεί η λογική της “Ιφιγένειας” ώστε να μαζέψει η κυβέρνηση τα συντρίμμιά της, τότε ο υπουργός Οικονομικών θα πάει σπίτι του ή σε κάποιο άλλο -λιγότερο επώδυνο υπουργείο. Δεν αποκλείεται να γίνει τράμπα με τον Μ. Χρυσοχοϊδη στο υπουργείο Οικονομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Αλλοι πάλι πιέζουν να καταλάβει τη θέση του “τσάρου” ο Λουκάς Παπαδήμος ο οποίος και το παιχνίδι γνωρίζει και άνθρωπος των αγορών είναι. Φέρεται όμως να μην το επιθυμεί και ο ίδιος σε μια τέτοια συγκυρία, ίσως διότι πιστεύει ότι θα μπορούσε να παίξει ευρύτερο ρόλο σε μια κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας, αν αυτό γίνει ποτέ.

Πηγές εντός του ΠΑΣΟΚ βλέπουν και τον Ευ. Βενιζέλο σε ενεργότερο ρόλο καθώς και ο ίδιος επιθυμεί να φύγει από το Αμυνας που ταιριάζει περισσότερο σε πολιτικό κοντά στη... σύνταξη. Ετσι, θα μπορούσε κάλλιστα να πάει στη θέση του Γ. Παπακωνσταντίνου αν και υπάρχουν και κάποια πιο... προχωρημένα σενάρια. Δηλαδή μια βελούδινη διαδοχή του Γ. Παπανδρέου ο οποίος θα μπορούσε να αναλάβει κάποια σημαντική θέση στο εξωτερικό (ίσως γ.γ. του ΟΗΕ;) κι έτσι να φύγει χωρίς να φανεί ότι φυγομαχεί. Στη θέση του ο κ. Βενιζέλος ο οποίος θα πάει σε μια κυβέρνηση με βραχύ βίο.

Ενδεχομένως και ο Γ. Ραγκούσης βρίσκεται προς την έξοδο μετά και την αδυναμία συντονισμού της κυβέρνηση ενώ σίγουρη προς αποχώρηση είναι η Τίνα Μπιρμπίλη. Στη θέση της μάλλον ο Ν. Σηφουνάκης. Προς την έξοδο και ο Θ. Πάγκαλος θέλοντας να δείξει ο πρωθυπουργός ότι αλλάζει ρότα και ξεχνά το σκληρό ροκ του αντιπροέδρου. Ισως στη θέση του ή μαζί μ' αυτόν να πάει ο κ. Βενιζέλος. Εκτός σχήματος σίγουρα και η Κατσέλη έπειτα από εντολή της τρόικας με την οποία δε μπορεί να συνεννοηθεί.

Παραμένουν αμετακίνητοι Λοβέρδος, Ρέππας, Δρούτσας, Σκανδαλίδης, Παπουτσής, Διαμαντοπούλου ενώ σφαγή θα γίνει με τους υφυπουργούς.

Όπως και να έχει, πάντως, η έλλειψη συντονισμού, ή αλλιώς το τσίρκο που έχει στηθεί, δύσκολα μπορεί να αλλάξει. Ακόμη κι αν έλθουν νέα πρόσωπα, αυτό που προβληματίζει είναι ότι ακόμη και στην κυβέρνηση έχουν καταλάβει ότι δεν μπορούν να υλοποιήσουν μια πολιτική που δεν πιστεύουν ούτε και οι ίδιοι. Από την άλλη, ακόμη και νέα κυβέρνηση να προκύψει με ποια ορμή και με ποια λαϊκή νομιμοποίηση θα εφαρμόσει το νέο μνημόνιο που έρχεται τους επόμενους μήνες;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 21/02/2011 10:13:45

  Μα τι το παιδεύουν; Ο περιπτεράς και ο καστανάς έχουν περισσότερη διαχειριστική εμπειρία από ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ και ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ από τα φρικιά που παριστάνουν τους Υπουργούς. Όχι ότι δεν ήταν σχεδόν πάντα πέριπου ετσι, αλλά τώρα έχουμε και εκπαιδευτικό επίπεδο της πλάκας. Καλαθοπλεκτικές.

  Τι δουλειά έχει κάνει ποτέ του ο Παπακωνσταντίνου; Ή η Μπαζτελή ή η Μπιρμπίλη; Ή ο Ραγκούσης; Ή ακόμα και ο Πάγκαλος; Ή ο ίδιος ο ΓΑΠ! Πού και πότε έχει δουλέψει ρε Γιώργο; Πότε έβγαλες το ψωμί σου από την δουλειά σου; Ποτέ! Οι αγράμματοι επόπτες σκουπιδιάρηδων διαχειριζόμενοι από κληρονομικούς αργόσχολους. Δεν αφορά ΜΟΝΟ το Πασόκ, αλλά τώρα δεν πάει με ρελαντί και απλή μοιρασιά δανείων...

  Παρατρεχάμενοι με περίεργες απόψεις. Όσο κι αν τους ανακατέψεις, τα ίδια κακάκια θα έχεις.

  • manos avatar
   manos @ archaeopteryx 21/02/2011 11:32:12

   Από την αποστείρωση των νεοταξίτικων πανεπιστημίων, βγήκαν να ελέγξουν μια αγορά και μια κοινωνία που καταρρέει.
   Μόνο όπως λες, επειδή δεν είχαν δουλέψει ποτέ τους, τα έκαναν μ....... καλλιγραφία.
   Στου κασίδι το κεφάλι μαθαίνουν οι μπαρμπέρηδες. Μόνο που αυτοί είναι ανεπίδεκτοι...

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ manos 21/02/2011 11:38:49

    υπάρχουν πανεπιστήμια και υπάρχουν πανεπιστήμια. Τους έχω ψάξει έναν έναν. Πτυχία οικονομικής ανάλυσης επιδοτήσεων:

    Έμαθαν να λύνουν την εξίσωση: A= βx + γψ

    Όπου Α είναι πόσα λεφτά τους λείπουν και βx και γψ είναι πόσα θα εισπράττουν από κανονικούς φόρους και από πράσινους φόρους.

 2. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 21/02/2011 10:18:16

  Δεν είναι τυχαίο που και ο Alexis (;), μέσα από το χθεσινό ανώνυμο κεντρικό σχόλιο της αλαφουζοφυλλάδας, έστελνε στον ΓΑΠ το εξής μήνυμα των αφεντικών εκάστου:

  "...Εξίσου απίστευτο είναι ότι ο κ. Παπανδρέου, σε μια τόσο κρίσιμη ώρα, αφήνει στον «πάγκο» διάφορα δοκιμασμένα στελέχη του ίδιου του ΠΑΣΟΚ που θα μπορούσαν να μαζέψουν φόρους ή να νοικοκυρέψουν το κράτος με πολύ αποτελεσματικό τρόπο."

 3. pikras57 avatar
  pikras57 21/02/2011 10:23:11

  ....εκείνοι οι πρωθυπουργικοί σύμβουλοι από το εξωτερικό,
  κάτι περιφερόμενοι καθηγητάδες
  τι εισηγήσεις έκαναν
  για την οργάνωση του πρωθυπουργικού γραφείου???????

  • Orestios avatar
   Orestios @ pikras57 21/02/2011 15:38:51

   Τα έτρωγαν μόνο.
   Εισηγήσεις γιοκ.

 4. ΙΩΝΑΣ avatar
  ΙΩΝΑΣ 21/02/2011 11:35:08

  Σύντομα θα ...ανασχηματίσει τον ίδιο τον Φόρεστ Γκάμπ,(αλλιώς και Τσολάκογλου), ο Ελληνικός Λαός, στην ετυμηγορία του οποίου, θέλουν δεν θέλουν, θα προσφύγουν. Και τότε...

 5. αλλήθωρος avatar
  αλλήθωρος 21/02/2011 11:40:14

  Σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή ο Πάγκαλος παραδέχθηκε ότι οι υπουργοί είναι ασυντόνιστοι, λέγοντας ακριβώς "έχει επανέλθει η αδράνεια των θεσμών".
  Για να επιβεβαιώνει το μπάχαλο που παρατηρείται μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων , ο συντονιστής της κυβέρνησης του ΓΑΠ Β’, κάτι θα ξέρει.

 6. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 21/02/2011 12:05:43

  *Μέσω συμβάσεων παραχώρησης σε λιμάνια, διόδια και αεροδρόμια θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να συγκεντρώσει τα 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, όπως αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξη του στο Έθνος της Κυριακής. Στα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνονται και πώληση συμμετοχής σε εταιρείες του Δημοσίου ενώ ο Γ. Παπακωνσταντίνου αποκλείει το ενδεχόμενο πώλησης ελληνικής γης.

  ΠΠ

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 21/02/2011 12:43:11

   Και αυτό παπά_α είναι. Η σύμβαση παραχώρησης είναι "τρόπος χρηματοδότησης". Είναι προεξόφληση μελλοντικών ταμειακώ ροών στο παρόν προκειμένουν να βρεις σήμερα λεφτά να φτιάξεις κάτι, που θα ξεπληρώσεις στο μέλλον. Δεν είναι "cash in" στο ταμείο, είναι cash in στο ταμείο του εργολάβου που ΘΑ σου φτιάξει κάτι. Είναι OFF BALANCE SHEET FINANCING υπέρ τρίτου. Θέλουν ξύλο τα αληtάκια.

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ archaeopteryx 21/02/2011 12:45:52

    λες να μην ξερω τι ειναι??? η χαρα του τραπεζιτη και του επενδυτη !!

    ΠΠ

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 21/02/2011 12:55:12

     εσύ ξέρεις, ο Λαουτζίκος το ακούει και το παίρνει για κάτι σοβαρό. Κρατικός δανεισμός υπερ εργολάβων, για έργα αμφίβολη χρησιμότητας. ΠΡΟΣΘΕΤΟΣ δανεισμός. Όχι μείωση δανεισμού. Μεγαλώνει το πρόβλημα. Υποθηκεύει ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ το μέλλον. Ειναι επικίνδυνοι.

 7. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 21/02/2011 12:07:42

  *Επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις παραχωρήσεις που προσφέρει η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, με στόχο την εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, απέστειλαν οι εταιρείες Ελληνικά Πετρέλαια και Ενεργειακή Αιγαίου. Οι παραχωρήσεις θα δοθούν για περίοδο 30 ετών και περιλαμβάνουν περιοχές στα νότια των ακτών του Μαυρουβουνίου, στην Αδριατική
  θάλασσα, ενώ στην πρώτη ερευνητική φάση, η περιοχή που θα περιληφθεί, καλύπτει τέσσερις χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα.

  Στα δικα μας νερα τα ΕΛΠΕ δε θελουν??????????? εκει στο Μαυροβουνιο εχει παει πολυς κοσμος εδω και 4-5 χρονια....

  ΠΠ

 8. man8os avatar
  man8os 21/02/2011 13:07:07

  2 Ανασχηματισμοι ειναι κατι πρωτοφανες σε Ελληνικη κυβερνηση, ειδικα σε 18 μηνες θητειας. Σηματοδοτει την αποτυχια του προηγουμενου ανασχηματισμου. Επισης αν τελικα εγκαταλειψει ο κυριος παπανδρεου τοτε γιατι να ειναι αξιοπιστος ο επομενος που θα πρεπει πρωτα να ενημερωθει για τα παντα, αρα παλιο προγραμμα με ανενημερωτα και διαφωνουντα προσωπα.
  Αρα η λυση δεν ειναι ο ανασχηματισμος. Η εχει πιστη στους υπουργους του, η ζητα εκλογες και νεα λαικη εντολη.

 9. Alexandros avatar
  Alexandros 21/02/2011 13:42:22

  Κοιτάξτε τι μου έστειλε πρωί πρωί ένας φίλος γεμάτος,,,χαρά!
  Σύμπτωση; Τυχαίο; Δε νομίζω !
  Μήπως είναι ο … γαμπρό σας κα. Μπακογιάννη;
  http://www.politis-gr.com/2011/02/21/μήπως-είναι-ο-…-γαμπρό-σας-κα-μπακογιά/

 10. δημοσθενης avatar
  δημοσθενης 21/02/2011 13:47:46

  οτι και να κανει ο τζεφρυ και η παρεα του ειναι ξοφλημενοι.ψαχνουν να βρουνε τροπο να το σκασουν,με οποιο τροπο.τωρα ειναι η ωρα για απαλλαγη.
  αντωνη σαμαρα,ως πατριωτης ωφειλεις να καλεσεις τον κοσμο στην απεργια της 23-02-2011.επισης η δακε να αφησει τις καρεκλες και να καλεσει τον κοσμο στους δρομους,οπως και η οννεδ να αφησει τις καφετεριες και να μαζεψει τον κοσμο στην απεργια.
  μην περιμενετε να βγαλουν οι αλλοι το ''φιδι'' απο την τρυπα.
  φτανει πια τα λογια και οι δηλωσεις.ωρα για εργα.
  αφηστε πισω οτιδηποτε και ολοι στην απεργια.να βουλιαξει η αθηνα απο κοσμο και να σταματησουν τα ανθρωπακια της κυβερνησης να λενε οτι ο κοσμος ειναι μαζι τους και εχει ανοχη.
  ανοχη=συνενοχη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.