#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/01/2010 20:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Ο αγώνας πλέον θα είναι κοινός»Με εννέα κοινά αιτήματα πρόκειται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, όπως προέκυψε σήμερα κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων τους από είκοσι μπλόκα στο Άγκιστρο Σερρών.

 Στη συνάντηση παραβρέθηκαν αρχικά εκπρόσωποι από 23 μπλόκα. Στη συνέχεια, όμως, αποχώρησαν οι εκπρόσωποι τριών μπλόκων (Επανομής, Χαλκηδόνας-Θεσσαλονίκης και Πλατυκάμπου -Λαρίσης), λόγω της διαφωνίας τους στο θέμα για το Μητρώο Αγροτών.

 Συγκεκριμένα, οι αγρότες διεκδικούν:

 -Μη διαχωρισμό των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη.

 -Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και εγγυημένες τιμές στα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα.

 -Προστασία της ντόπιας παραγωγής από ομοειδή εισαγόμενα

 -Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και κατάργηση όλων των "νόμιμων" και "παράνομων" παρακρατήσεων

 -Μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ σε εφόδια και μηχανήματα και των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης, με μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ και επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων κ.α.

 -Πάγωμα των αγροτικών χρεών για τρία χρόνια και παραγραφή όλων των πανωτοκίων

 -Πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κίνδυνους, με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος και άμεση αντιμετώπιση των χρεών του

 -Μη φορολόγηση των χωραφιών

 -Μείωση του χρόνου σύνταξης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, καθώς και τη μεταφορά δικαιώματος της σύνταξης από τον αποθανόντα αγρότη σύζυγο στη σύζυγο και διπλασιασμό της ελάχιστης αγροτικής σύνταξης.

 

 Στη συνάντηση ανταποκρίθηκαν αγρότες από τα μπλόκα: Προμαχώνα (Σερρών), Νίκαιας (Λάρισας), Μαλγάρων (Θεσσαλονίκης), Δοϊράνης (Κιλκίς), Γαλάτιστας, Νέας Τρίγλιας, Ορμύλιας και Καλυβιών (Χαλκιδικής), Σερβίων (Κοζάνης), Μελισσίου, Κρύας Βρύσης και Παραλίμνης Γιαννιτσών (Πέλλας), Λιτοχώρου (Πιερίας), Λούρου (Πρεβέζης), Ορμενίου και Κορνοφωλιάς (Έβρου), ενώ με τηλεφωνική επιβεβαίωση, δήλωσαν συμμετοχή τα μπλόκα από: Μαντούδι Ευβοίας, Κέρκυρα, Χανιά, Αίγιο και Ερμίτσα Αιτωλοακαρνανίας.

Στην υπουργό σήμερα τα αιτήματα

Όπως ανακοινώθηκε, οι αγρότες θα αποστείλουν σήμερα τα αιτήματά τους στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, με την οποία θα διεκδικήσουν συνάντηση, «όταν θα το κρίνουν οι ίδιοι», όπως είπαν χαρακτηριστικά.

 Ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας τόνισε ότι «ο αγώνας πλέον θα είναι κοινός» και απηύθυνε έκκληση στους αγρότες να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Ο αγροτοσυνδικαλιστής από τα Μάλγαρα, Κώστας Ανεστίδης, ανέφερε: «Πλέον δεν μας χωρίζει τίποτα. Μας ενώνει το χρώμα της γης και όχι των κομμάτων».

 Ο εκπρόσωπος των αγροτών από τα μπλόκα του Έβρου Γιάννης Μαργαριτίδης αναφέρθηκε στον κοινό αγώνα των αγροτών για την εκπλήρωση των εννέα βασικών αιτημάτων τους, ενώ ο εκπρόσωπος των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων του Προμαχώνα επεσήμανε ότι "σήμερα οι αγρότες ζούνε μία ιστορική στιγμή που θα μείνει βαθιά χαραγμένη στο μυαλό τους".

 Εκτός των εννέα αυτών βασικών αιτημάτων, κατά τη συζήτηση των αγροτών, επισημάνθηκε ότι το κάθε μπλόκο διατηρεί το δικαίωμα να διεκδικήσει εξίσου τα ιδιαίτερα τοπικά αιτήματά του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 30/01/2010 21:36:17

  "Απορώ" γιατί η κοινή συνάντηση έγινε στο Άγκιστρο, ένα χωριό που απέχει 13 χιλιόμετρα ανατολικά από το (μπλόκο του) Προμαχώνα, και μάλιστα δεν είναι πάνω σε κανένα πέρασμα. Πρακτικά, ο δρόμος που οδηγεί από τον Προμαχώνα στο Άγκιστρο, σταματάει σ' αυτό.

  Προφανώς και δεν απορώ. Μόνο ρητορική μπορεί να είναι η απορία για όσους ξέρουν ότι στο Άγκιστρο βρίσκονται τα καλύτερα, ίσως, χαμάμ της Ελλάδας. Και, ως καλοί οικοδεσπότες, οι αγρότες των Σερρών αποφάσισαν προφανώς να τα... γνωρίσουν και στους θεσσαλούς συναδέλφους τους. Τι στην ευχή, τόσο δρόμο έκανε ο Μπούτας μέχρι εκεί, να μην το φχαριστηθεί κιόλας;

  Η αγροτική τάξη, βλέπετε, θέλει και τα spa της...

  • Βρασίδας avatar
   Βρασίδας @ Αυριανιστής 30/01/2010 23:34:08

   οι αγρότες πρέπει να την κάνουν σιγά σιγά γιατί περιμένουν σειρά οι φορτηγατζήδες και τα βυτιοφόρα

 2. tony avatar
  tony 30/01/2010 21:56:52

  ...Μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ σε εφόδια και μηχανήματα και των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης, με μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ και επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων κ.α....
  Αυτό και μόνο το αίτημα, απλό, λογικό και δίκαιο,θα άλλαζε την μορφή της υπαίθρου.
  Όλα τα υπόλοιπα αιτήματα έρχονται σε αντίθεση με αυτό.

 3. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 31/01/2010 01:39:38

  'το κάθε μπλόκο διατηρεί το δικαίωμα να διεκδικήσει εξίσου τα ιδιαίτερα τοπικά αιτήματά του'

  Προφανώς τα δικαιώματα των υπόλοιπων Ελλήνων δεν πιάνουν μία μπροστά σε αυτά των μπλόκων. Έχουμε φτάσει σε πλήρη διαστρέβλωση της δημοκρατίας. Οποιαδήποτε ομάδα συμφερόντων μπορεί να αποφασίζει ότι τα δικαιώματά της μπορούν να ασκούνται απεριόριστα και εις βάρος όλων των υπολοίπων και να επιβάλλει τη βούλησή της με τη χρήση ωμής ισχύος. Η δικαιοσύνη γιατί δεν επεμβαίνει; Φοβάται το κράτος να εφαρμόσει το Σύνταγμα; Από την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης έχει διακηρυχθεί ότι ο καθένας μπορεί να ασκεί την ελευθερία του με τρόπο που να μην παρεμποδίζει την ελευθερία των άλλων, αρχή που κατοχυρώνεται, φυσικά, και στη χώρα μας. Υπάρχει ή όχι Σύνταγμα; Δεν είναι υποχρεωτικό για όλους; Δεν είναι υποχρεωτικό για τα τρακτέρ; Αν όχι, τότε γιατί να είναι για τους υπόλοιπους; Γιατί δεν το καταργούμε για να μην κοροϊδευόμαστε τουλάχιστον ότι έχουμε έννομη τάξη; Ας μας κυβερνήσουν λοιπόν οι ξένοι της ΕΕ. Μπορεί τότε η ισότητα απέναντι στο νόμο επιτέλους να εφαρμοστεί.

 4. xenitemenos21 avatar
  xenitemenos21 31/01/2010 02:50:00

  Αυριανιστης εχεις απολυτο δικαιο για το Αγκιστρο. Πριν απο αρκετες δεκαετιες, δυο τρια χρονια μετα το τελος του εμφυλιου, βρεθηκα φανταρος στην περιοχη, συγκεκριμενα στο στηριγμα Τεπελαρ, πανω απο τα οχυρα, και στις περιπολιες που καναμε περιλαμβανοταν παντοτε το Αγκιστρο για να κανουμε ενα ωραιο ζεστο μπανιο και να πλυθουμε. Ειχαν δικιο, λοιπον, οι αγροτες των Σερρων που τους πηγαν εκει, χρειαζονταν να χαλαρωσουν και να ξεβρωμισουν επειτα απο τοσες ημερες στους δρομους...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.