#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/06/2012 22:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο ήρωας Κουκίδης και η παραχάραξη της Ιστορίας

Η ιστορία διδάσκει, ακόμη και πριν την κάλπη


‘’Όλβιος όστις ιστορίας έσχεν μάθησιν’’, διατρανώνει από το μακρινό παρελθόν ο Ευριπίδης, επισημαίνοντας την αξία που έχει η γνώση της ιστορίας, μέσω της οποίας κατακτούμε την ευτυχία. Δυστυχής, όποιος λησμονά το παρελθόν του, όποιος αφήνεται να τον κυριεύσει η καταστροφική αμνησία. Για τους μακρινούς, λοιπόν, προγόνους μας εχθρός της ιστορίας ήταν η ολέθρια λήθη. Για μας, όμως, σήμερα ύπουλος εχθρός είναι όχι τόσο η λήθη, όσο η παραχάραξη  της ιστορικής μνήμης, η παραποίηση και η διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας. Είναι και τούτο ένα από τα δεινά της ιδεολογικής σύγχυσης και του εκμαυλισμού των συνειδήσεων, που έχει επιφέρει η παγκοσμιοποιημένη εποχή μας. Πρόκειται για φαινόμενο ιδιαίτερα ανησυχητικό, αφού δεν αφορά υλικά αγαθά, οικονομικά μεγέθη, παραχάραξη του νομίσματος, αλλά αξίες, ιδανικά, υψηλόφρονας στόχους. Η παραχάραξη της ιστορικής μνήμης, στιλέτο δολοφονικό, που διαπερνά την ιστορική αλήθεια και σαρώνει ως πνευματικός λίβας την εθνική μας αυτοσυνειδησία..


            Ένα τέτοιο περιστατικό παραχάραξης της ιστορίας ας θυμηθούμε, επ’ ευκαιρία των επερχόμενων εκλογών και της υπέρ το δέον προβολής γνωστού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, ας αποτίσουμε φόρο τιμής και αναγνώρισης του ηρωισμού του πρωτοπόρου της Εθνικής Αντίστασης, του ξεχασμένου πια σήμερα Κώστα Κουκίδη. Ας πάρουμε, όμως, τα γεγονότα με τη σειρά τους.

Ήταν Κυριακή 27 Απριλίου του 1941, μέρα αποφράδα, τότε που οι Γερμανοί μπήκαν στην Αθήνα. Μια ομάδα από αυτούς κατευθύνθηκε προς τον ιερό βράχο της Ακροπόλεως και με τη σβάστικα στα χέρια, σκόπευαν να υποστείλουν την ελληνική σημαία και να υψώσουν τη δική τους. Να αναρτήσουν στο κοντάρι την σβάστικα, σύμβολο μίσους και αλαζονείας, και να ξεκρεμάσουν το πανίερο σύμβολο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, την ελληνική σημαία. Βρήκαν μπροστά τους έναν φρουρό, έναν απλό στρατιώτη, που υπηρετούσε τη βάρδιά του. Το όνομά του: Κώστας Κουκίδης. Ο Κουκίδης δεν ήξερε γερμανικά, μα κατάλαβε… Ούτε που άφησε τα χέρια του να μολυνθούν με το βδελυρό έμβλημα, μόνο κοίταξε κατάματα, με παρρησία, τον Γερμανό κατακτητή, λέγοντας περισσότερα με τη σιωπή του και ύστερα… Ύψωσε τα μάτια προς την τιμημένη γαλανόλευκη, την ατένισε με δέος, βούρκωσε και την υπέστειλε. Με τρεμάμενα χέρια την φίλησε, την τύλιξε γύρω από το κορμί του και ξαφνικά έγινε «γίγας». Σήκωσε στους μικρούς του ώμους το ασήκωτο βάρος της μοίρας της ελληνικής φυλής και ρίχτηκε από το βράχο της Ακροπόλεως. Παγωμάρα κατέλαβε τους Γερμανούς, μα μόλις συνήλθαν από τον πρώτο ισχυρό ψυχικό κλονισμό, ύψωσαν τη σβάστικα και η σκλαβιά, ίδιος βραχνάς, απλώθηκε και πλάκωσε από άκρου εις άκρον την Ελλάδα.

Η μεγαλειώδης αυτή ηρωική πράξη του ανώνυμου μέχρι τότε Έλληνα φαντάρου συντάραξε την Ευρώπη. Η αγγλική εφημερίδα «Daily Mail» της 9ης Ιουνίου του 1941 έγραψε ανάμεσα σε άλλα: ‘’Πιστεύουμε ότι όλοι οι Έλληνες στέκονται προσοχή μπροστά σε τέτοιες περιπτώσεις ηρωισμού και αυτοθυσίας, παίρνοντας δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσουν τον αγώνα τους’’.

Ένα μήνα περίπου μετά την λεβέντικη πράξη του παλικαριού, που άκουγε στο όνομα Κώστας Κουκίδης, την νύχτα της 30ης Μαΐου, δύο νέοι φοιτητές ο Μανώλης Γλέζος, της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών και ο Αποστόλης Σάντας, της Νομικής, σκαρφάλωσαν στο ιερό βράχο και, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τη γερμανική φρουρά, πλησίασαν τον ιστό και υπέστειλαν την γερμανική σημαία. Χωρίς, βέβαια, να παραγνωρίζεται το αξιέπαινον της ηρωικής τους πράξης, σίγουρα αδυνατεί να συγκριθεί με την αυτοθυσία του Κουκίδη.

Η κατάθεση της ιστορικής αλήθειας που ‘’διαβάζεται’’ μέσα από κάποιες, φαινομενικά, λεπτομέρειες, ωστόσο σημαντικές και αξιοπρόσεκτες στο βάθος, αποτελεί χρέος τούτης της καταγραφής, αλλά κυρίως της μνήμης. Για ‘’του λόγου το αληθές’’ παραθέτουμε αποσπασματικά σημεία από κείμενο στο οποίο, μετά την απελευθέρωση, ιστορούν οι δύο άνδρες την πράξη τους: ‘’Είχε σκοτεινιάσει […] κι είχαμε μαζί μας ένα κλεφτοφάναρο. Κάναμε μια βόλτα γύρω από την Ακρόπολη. Η γερμανική φρουρά φαινόταν. Τάχα στον κοντό να υπήρχε σκοπός; Ήταν δεν ήταν εμείς θα ανεβαίναμε. Σε μια στιγμή, που δεν φαινόταν κανένας γύρω, πηδήξαμε το συρματόπλεγμα που είναι γύρω στο δασάκι των πεύκων της βόρειας πλευράς και σιγά-σιγά, ο ένας πίσω από τον άλλο προχωρήσαμε σκαρφαλώνοντας στα απόκρημνα βράχια.  […] Προς το παρόν, κανένας Γερμανός δεν φαινόταν. Σκυφτοί καθώς είμαστε, κρυβόμενοι πίσω από τα μάρμαρα, προχωρούσαμε. Κάπου-κάπου πετούσαμε μακρυά κανένα πετραδάκι, ώστε να δημιουργείται θόρυβος έξω από κει που ευρισκόμεθα εμείς, ώστε, αν υπήρχε κανένας σκοπός, να προσέξει προς τα εκεί και να αποφύγουμε εμείς τον κίνδυνο. Ώς την ώρα δεν είδαμε ούτε ίχνος σκοπού. […] Έπειτα προχωρήσαμε προς τη βάση του κοντού. Δεν υπήρχε κανένας. Από πάνω μας κυμάτιζε το φασιστικό σύμβολο. Λύσαμε το συρματόσχοινο και αρχίσαμε να τραβάμε για να την κατεβάσουμε’’. Αφού στη συνέχεια περιγράψουν την πρώτη, δεύτερη και τρίτη αποτυχημένη απόπειρα, τέλος διαπιστώνουν ότι το κοντάρι υποβασταζόταν από τρία συρματόσχοινα και συνεχίζουν τη διήγηση: ‘’[…] Τα λύσαμε από κει που ήταν δεμένα και δίνοντας παλμικές κινήσεις στο κοντάρι το ξεμπλέξαμε και η σημαία έπεσε πάνω μας και μας κουκούλωσε. Ξεκουκουλωθήκαμε και βάζοντάς την κάτω, αγκαλιαστήκαμε και χορεύαμε πατώντας τα φασιστικά σύμβολα![…] Κόψαμε από ένα κομμάτι ο καθένας εκεί κοντά στον αγκυλωτό σταυρό. […] Την υπόλοιπη τη μαζέψαμε γρήγορα-γρήγορα και τη ρίξαμε στο ξεροπήγαδο που βρίσκεται ανάμεσα στα τείχη και στο βράχο. […] Γυρίζοντας αργά στα σπίτια μας, μας έπιασε ο σκοπός έξω από το Κρατικό Ταμείο (Ερμού). Η ώρα ήταν 12.10 και η κυκλοφορία είχε σταματήσει. Του δικαιολογηθήκαμε ότι είμαστε σε γλέντι και μας άφησε. Και πραγματικά σε γλέντι είμαστε, διότι κείνο που ποθούσαμε είχε γίνει. Η απαρχή του σκληρού αγώνα έγινε. Το μάθημα στους Γερμανούς είχε δοθεί! ». (Δημητρίου Γατόπουλου, ‘’Ο λαός αρχίζει την Αντίσταση’’ στο ‘’Ιστορικό Αρχείον Εθνικής Αντιστάσεως’’, τεύχος 1ον, σ. 21).

Από τα σημεία της διήγησης των Γλέζου και Σάντας στεκόμαστε στα εξής και σχολιάζουμε εντός παρενθέσεως: ‘’Είχε σκοτεινιάσει» (η νύχτα τους κάλυπτε), ‘’κανένας Γερμανός δεν φαινόταν […] δεν είδαμε ούτε ίχνος σκοπού’’ (δεν υπήρχε παρουσία Γερμανών στρατιωτών), ‘’βάζοντας την κάτω, αγκαλιαστήκαμε και χορεύαμε πατώντας τα φασιστικά σύμβολα!’’ (είχαν άπλετο χρόνο για να πραγματώσουν το εγχείρημά τους), ‘’Κόψαμε από ένα κομμάτι ο καθένας’’ (γιατί άραγε; Ως ενθύμιο, ως απόδειξη της πράξης τους;), ‘’Του δικαιολογηθήκαμε ότι είμαστε σε γλέντι και μας άφησε’’ (κατά την διάρκεια της Κατοχής δεν απεκάλυψαν την πράξη τους).

Αφήνοντας τον αναγνώστη αυτού του σημειώματος να κάνει τις δικές του σκέψεις και να βγάλει τα συμπεράσματά του, σημειώνουμε μόνο μια δική μας υπόθεση –εναπόκειται στη διάκριση ή την κρίση του καθενός να την αποδεχτεί ή να την απορρίψει. Το ηρωικό κατόρθωμα του Κουκίδη σκέπασε η περιφρόνηση και η ιστορική αμνησία, ίσως για να βρει χώρο να γραφτεί στην σελίδα της ιστορίας η ενέργεια των Γλέζου και Σάντας. Θα ‘’διακινδυνεύσουμε’’’ να υποστηρίξουμε την άποψη ότι η πολιτική ένταξη των δύο ανδρών στο χώρο της αριστεράς επέβαλε την διαγραφή του Κουκίδη και την οικειοποίηση, αν όχι και την μονοπώληση, της Εθνικής Αντίστασης από τον χώρο της Αριστεράς.

Η αγνωμοσύνη στον πρωταγωνιστή της Εθνικής μας Αντίστασης απέναντι στην ιταμότητα του Γερμανού κατακτητή, στον γενναίο Κώστα Κουκίδη παραμένει… Μαζί και η επισήμανση του  κινδύνου της παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας… 

Η Αλεξανδρινή 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. nestrom avatar
  nestrom 09/06/2012 22:58:05

  Θα γνωρίζετε όμως ότι ως αντίποινα της προσβολής οι Γερμανοί συνέλαβαν πολλούς υπόπτους και απείλησαν να τους εκτελέσουν αν δεν παραδίδονταν οι αυτουργοί.
  Οι ηρωικοί αυτουργοί δεν παραδώθηκαν και οι εκτελέσεις έγιναν.
  Τα γεγονότα πρέπει να τα βλέπουμε συνολικά.
  Οι λαοί έχουν ανάγκη από σύμβολα και ενίοτε τα κατασκευάζουν.

  • Κυριάκος Βλασιάδης avatar
   Κυριάκος Βλασιάδης @ nestrom 10/06/2012 12:50:16

   Γι'αυτό οι γερμανοί καταδικάστηκαν απ'όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Επειδή αυτό που έκαναν , τα αντίποινα, θεωρείται έγκλημα πολέμου. Είδε, Καλάβρυτα, Δίστομο κ.λ.π.

 2. ΠΟΝΤΙΟΣ avatar
  ΠΟΝΤΙΟΣ 09/06/2012 23:01:59

  http://www.youtube.com/watch?v=ay_ANZKlgE0

  AN μου επιτρέπεται φυσικά...

  • dinos avatar
   dinos @ ΠΟΝΤΙΟΣ 04/12/2013 15:39:34

   ETΣI !!!
   Πολύ πιο κοντά στην Ιστορική ΑΛΗΘΕΙΑ.
   ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΟΥΤΕ ΕΥΖΩΝΑΣ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΙΔΗΣ !
   ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΗΤΑΝ (προφανως ΕΑΜίτης).
   Και βέβαια στην πραγματικότητα οι Σημαίες ήταν πολύ μεγαλυτέρων διαστάσεων, υποθετω 3 Χ 2 μέτρα τουλαχιστον...

  • dinos avatar
   dinos @ ΠΟΝΤΙΟΣ 04/12/2013 16:02:36

   http://www.logxi.com/page.php?contentid=197&parentid=46

 3. Ιωάννης33 avatar
  Ιωάννης33 09/06/2012 23:41:17

  Δεν το συμμερίζομαι σε καμία περιπτωση...
  Τόση δύναμη εχει η Αριστερά ώστε να παραχαράξει την Ιστορία;
  Και νομίζω πως το επισημο Στρατιωτικό Αρχείο δεν αναφέρει κανέναν φαντάρο με τέτοιο όνομα ούτε τότε, ούτε ποτέ.Δεν λέω οτι δεν συνέβη αλλά δεν δέχομαι οτι τον ¨εξαφάνισαν".

 4. Στράτος avatar
  Στράτος 09/06/2012 23:55:16

  Με το συμπάθειο αλλά πέρα από την εφημερίδα daily mail δεν υπάρχει άλλο στοιχείο που να επιβεβαιώνει την ύπαρξη της ιστορίας του Κουκίδη. Πρόκειται μάλλον για έναν αστικό μύθο...
  http://www.tovima.gr/society/article/?aid=397933

  • partyman avatar
   partyman @ Στράτος 10/06/2012 03:55:19

   από απλό google search:

   http://www.e-telescope.gr/el/history-and-archaeology/473--1941

   εδώ αναφέρονται και άλλες μαρτυρίες που το επιβεβαιώνουν

  • κωστας κωνσταντοπουλος avatar
   κωστας κωνσταντοπουλος @ Στράτος 26/04/2013 15:40:52

   ...τι θελετε να ειπείτε με τον όρο "αστικός μύθος" δεν το καταλαβαίνω....αν εννοείτε μύθος της "αστικής τάξης" σημαίνει οτι θεωρείτε ότι ο κουκίδης ήταν κάποιο πρόσωπο που είτε την εκπροσωπεί είτε την τιμά, είτε της ανήκει. Εγω στους εθνικούς αγώνες θεωρώ ότι ολες οι τάξεις εχουν συμμετοχή (πρέπει και δικαιούνται και συνήθως έτσι συμβαίνει) και ότι οι "προδότες" δεν έχουν ταξικό προσδιορισμό. Ηρωες και προδότες στην ελλάδα υπήρξαν από κάθε τάξη....Βαθύπλουτοι και τραπεζίτες που αυτοκτόνησαν με αφορμη εθνική τραγωδία (Πηνελόπη Δελτα, Πρωθυπουργός Κορυζης), εξαθλιωμένοι που προσεχώρησαν στον εχθρό για ένα κομμάτι ψωμί (καταδότες/"ταγματασφαλίτες")

 5. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 09/06/2012 23:55:27

  Συγχαρητήρια γιά τήν ἀνάρτησή σας! Πόσα ἒχουν νά διδαχτοῦν τά παιδιά μας ἀπό τέτοιες ἡρωϊκές πράξεις νέων παιδιῶν!
  Ἀντίθετα,πόση θλίψη κυριεύει ἐμᾶς τούς μεγαλύτερους,γιατί ἀποκρύψαμε ἀπό τήν νέα γενιά τέτοιες πράξεις καί ἀντ'αὐτοῦ τά φουσκώσαμε ὑπερηφάνια γιά ψεύτικα εἲδωλα,τά θρέψαμε ἀπό τήν ἀλαζονεία ψεύτικων ἰνδαλμάτων μέ ἐωσφορική ἒπαρση,νομίζοντας ὃτι ἒτσι θά μεγαλώσουν σωστά,χωρίς ἀναστολές,σύνδρομα καί ἀνασφάλειες...Ἂμ δέ,θερίζουμε καρπούς ἀκριβῶς ὃμοιους μ' αὐτούς πού σπείραμε...Ἀσέβεια,ἀντί τοῦ θάρρους,θράσος,ἀντί τοῦ ὑγιοῦς συναγωνισμοῦ μέ ταυτόχρονο σεβασμό σήν προσωπικότητα τοῦ ἂλλου,ἀθέμιτος ἀνταγωνισμός καί καταπάτηση κάθε δικαιώματος τοῦ ἂλλου καί ἐπιβράβευσης μάλιστα γιά τίς περισσότερς ''ἰκανότητες'' του δικοῦ μας παιδιοῦ...Καταργήσαμε ὣς ὀπισθοδρομικές,τήν ἀγάπη πρός τήν Πατρίδα,τή θρησκεία,τόν συνάνθρωπό μας,τόν κόπο τοῦ ἂλλου,τούς νόμους...
  Ἒ,μήν ψάχνουμε ἂλλες αἰτίες τῆς ἠθικῆς καί οἰκονομικῆς κατάπτωσῆς μας.Μόνο ἑάν στραφοῦμε σ'αὐτά τά παραδείγματα νεανικοῦ ἡρωϊσμοῦ σέ δύσκολες ἐποχές τοῦ Γένους μας καί τίς διδάξουμε στά παιδιά μας,ἒχουμε κάποιες ἐλπίδες νά ἀναγεννηθοῦμε καί ἠθικά,γιατί δέν εἶναι ἀναγκαῖα μόνο ἡ οἰκονομική μας σωτηρία,ἀλλά πρωτίστως ἡ ἠθική...

  • Παύλος avatar
   Παύλος @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 10/06/2012 22:02:00

   Φίλτατε ΚΥΘΗΡΙΕ,
   Σε συγχαίρω για τις υγιείς θέσεις σου- όπως πάντα άλλωστε- και θλίβομαι πραγματικά για την νοοτροπία κάποιων να επιμένουν στην αδικία, στην παραχάραξη της ιστορίας, στην κακομοιριά και την αντεθνική μισαλλοδοξία !
   Αντί να σκύψουμε ευλαβικά και να καταθέσουμε ένα τριαντάφυλλο σ' αυτόν τον πραγματικό ήρωα, αντί να χύσουμε ένα δάκρυ ευγνωμοσύνης, χύνουμε την χολή που καβαλάμε μέσα μας και την μισαλλόδοξη μικροψυχία μας
   Έλειπα και δεν πρόλαβα να διαβάσω όλα τα σχόλια΄αλλά επιφυλάσσομαι να επανέλθω.

   • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
    ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Παύλος 10/06/2012 22:38:21

    Ἀγαπητέ μου Παῦλο εὐχαριστῶ!
    Καί τά δικά σου σχόλια,τά πολύ ὂμορφα,ἐμβριθῆ καίἐμπεριστατωμένα καί κυρίως ἐμφορούμενα ἀπό ὑγιῆ Πατριωτισμό καί σεβασμό πρός τήν Θρησκεία καί τόν συνάνθρωπο,τά ἐπιζητοῦμε,γιατί προσφέρουν πάρα πολλά στήν ὑγιῆ σκέψη καί προβληματισμό...
    Πράγματι,τί ἀληθινή λεβεντιά δείχνει αὐτός ὁ σεβασμός στούς διαχρονικά μεγάλους,ἀλλά καί ἀφανείς ἣρωές μας
    καί ἀντίθετα,τί μικρότητα ψυχῆς δείχνει ἡ λήθη καί ἡ γκρίνια μας...

    • Flat avatar
     Flat @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 12/06/2012 10:49:02

     Εσεις θα αραβωνιαστειτε κιολας.

 6. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 10/06/2012 00:17:15

  Αλεξανδρινή, το να αφήνουμε υπονοούμενα για μια τέτοια ηρωική πράξη (αν όντως έγινε) επειδή δεν προβλήθηκε επαρκώς και η άλλη του Κουκίδη, μετά μάλιστα από 73 χρόνια, είναι (για εμένα) τουλάχιστον μικροπρέπεια.
  Οι λαοί έχουν ανάγκη από συμβολισμούς, από μύθους κλπ. Έγιναν δεν έγιναν.
  Διάβασε προσεκτικά την πραγματική ιστορία του `21 και θα δεις. Δεν ήταν όλα ρόδινα, και εθνοπρεπή.
  Το γεγονός λοιπόν, ότι τη συγκεκριμένη πράξη την έκαναν κομμουνιστές, μπορεί για κάποιους να την απαξιώνει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μειώνει την πραγματική αξία της.
  Ας το έκαναν άλλοι (δεξιοί) αν τολμούσαν.
  Και μόνο η σκέψη περί κατοχής, γερμανικών φρουρών, απαγόρευσης κυκλοφορίας, ναζιστικής κατοχής, κλπ εμένα μου παγώνει το αίμα. Ταινίες βλέπουμε και τρομάζουμε, πόσο μάλλον να ζούσαμε τέτοιες καταστάσεις.
  Για αυτό, ας μην παρασυρόμαστε από τα σημερινά δεδομένα, και τις σημερινές κατάντιες κάποιων, ανθρώπων και πολιτικών σχηματισμών, για να μηδενίζουμε την ιστορία μας και τα σύμβολά της.
  Άλλωστε, πάγια πεποίθησή μου είναι ότι οι πραγματικοί αριστεροί είναι αυτοί που διακινδυνεύουν τα πάντα, σε δύσκολες εποχές, σε καθεστώς παρανομίας κλπ. άσχετα αν πρόκειται για μια λάθος κοσμοθέαση που έχουν. Το θέμα είναι ότι θυσιάζονται για μια ιδέα. Τους προτιμώ από την εκάστοτε χρυσή νεολαία των γιοτ, και της Μυκόνου.
  Και καμιά σχέση δεν έχουν όλοι αυτοί με τους σημερινούς γιαλατζί ντεμέκ αριστερούς λαθρολάγνους μπαχαλάκηδες των τηλεπαραθύρων, προς τους οποίους και θα έπρεπε να στρέψεις το όποιο μένος σου.
  Με συμπάθεια.

  • kapar13 avatar
   kapar13 @ Strange Attractor 10/06/2012 12:38:13

   Τα είπες όλα, Strange!

  • cobalt avatar
   cobalt @ Strange Attractor 10/06/2012 13:38:11

   Το γεγονός λοιπόν, ότι τη συγκεκριμένη πράξη την έκαναν κομμουνιστές

   Αν και δεν έχει σημασία διότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ηρωική πράξη των δυο 17χρονων, αλλά όταν έγινε ο ηρωισμός των Σάντα και Γλέζου, δεν υπήρχε ακόμη ΕΠΟΝ που έχει πεί ο Γλέζος πως ήταν μέλος της νεολαίας.
   Υπήρχε όμως ΕΟΝ.
   Ασήμαντο, αλλά δικαιολογεί την αποσιώπηση του Κουκίδη απο την ιστορία, τον χρόνο της δράσεως των Γλέζου και Σάντα και τις διαφορές στις περιγραφές τους για ένα φεγγάρι.

  • Η Αλεξανδρινή avatar
   Η Αλεξανδρινή @ Strange Attractor 11/06/2012 00:53:01

   φίλε strange attractor,
   Ας είναι καλά όλοι αυτοί οι άδολοι και αγνοί σχολιαστές, που δεν γνωρίζω, αλλά που οφείλω να ευχαριστήσω από καρδιάς, οι οποίοι σου απαντούν ποικιλοτρόπως και προ πάντων πλήρως !!
   Άνοιξε μερικά από τα links (ελληνιστί: συνδέσμους), για να διαβάσεις και μιαν άλλη αλήθεια, επέκεινα αυτής που σου επέβαλε η ακατανίκητη Αριστερή προπαγάνδα !

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Η Αλεξανδρινή 11/06/2012 18:17:34

    Προφανώς τελείς εν συγχίσει. Εγώ δεν αναφέρομαι πουθενά στο αν έκανε ή δεν έκανε την πράξη που λες ο τσολιάς.
    Διάβασε ξανά τι έγραψα, και αν το καταλάβεις, τότε να επανέλθεις με τον κηδεμόνα σου δια τα περαιτέρω.

    • Παύλος avatar
     Παύλος @ Strange Attractor 11/06/2012 20:54:31

     Το να αποφαίνεται ένας άνθρωπος, που κατά σημερινή ομολογία του έζησε μια ζωή εν συγχύσει ( ψηφίζοντας μέχρι Κολάτο) και ποιός ξέρει πόσα άλλα περιψήματα της κοινωνίας - σεβόμενος προφανώς την ιερή του ψήφο - :"προφανώς τελείς εν συγχύσει", σε κάποιον άλλο, είναι , αν μη τι άλλο πρόκληση !!!
     Υ.Γ. Είναι και ντροπή, αλλά , σε ποιον να το πεις;;;;;

     • Strange Attractor avatar
      Strange Attractor @ Παύλος 12/06/2012 00:08:28

      Από το μητσοτακέικο που προφανώς θα ψήφιζες εσύ τότε, ο Κολάτος ήταν κατά τι καλύτερος, Παύλε (ή αλλιώς σουπιά).

     • Παύλος avatar
      Παύλος @ Strange Attractor 12/06/2012 09:06:19

      Όσο και να προσπαθείς να κρυφτείς, πάντα θα ξεχειλίζει η ...¨παλαιο-συριζίλα" που κουβαλάς μέσα σου παράξενε. ( ή αλλιώς σκουριά) .

     • Strange Attractor avatar
      Strange Attractor @ Παύλος 12/06/2012 14:30:48

      Με ξεσκέπασες τελικά και εσύ.
      Καλώς ήρθες. Μπες στην σειρά.
      Υπάρχει ολόκληρη ουρά ξέρεις.

     • Παύλος avatar
      Παύλος @ Strange Attractor 12/06/2012 16:07:48

      Να σου πω την μαύρη αλήθεια μου βρε αδερφέ :
      μπερδεμένο μ έχεις !!
      Ομολογώ ότι διαβάζω σχόλια σου καθ' όλα αξιόλογα και όμορφα. Μακάρι το μέλλον να με διαψεύσει . Θα είναι χαρά μου, όχι λύπη μου.
      Όμως, κάποιες αντιδράσεις σου και κάποιες συμπεριφορές σου ( π.χ. να αποκαλείς "σύμβολό σου" έναν άνθρωπο, που , ναι μεν διέπραξε κάτι σημαντικό και ηρωικό στην εφηβική του ηλικία, αλλά όμως , δυστυχώς το ευτέλισε και το κατάντησε αηδία, αγοραπωλώντας το καθημερινά στο πολιτικό χρηματιστήριο, άλλοτε σαν χρυσή λύρα, άλλοτε σαν κιλίμι, άλλοτε σαν καρπούζι, άλλοτε σαν θέση στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και άλλοτε σαν θέση σ' αυτά του ΣΥΡΙΖΑ, ή να απευθύνεσαι με ιταμότητα και ΄'ύφος Μαλτέζου ναύτη, ή αλητοσυριζαίου μάγκα προς αρθρογράφο και σχολιαστή του Antinews, με φράσεις όπως : "να επανέλθεις με τον κηδεμόνα σου", "παίρνεις κάτι που σε πειράζει","(ή αλλιώς σουπιά)"...... νομίζω ότι δικαιολογούν την δική μου αντίδραση.Αλήθεια, έχεις την εντύπωση ότι ανεβαίνεις στη συνείδηση του κοινού με αυτές τις αλαζονικές μαγκιές και ιταμότητες;;; Αν ναι, σηκώνω ψηλά τα χέρια και παραδίνομαι!!!
      Δεν νομίζεις όμως, ότι πρέπει να προβληματιστείς ;;;
      Εγώ πάντως προβληματίζομαι και είμαι έτοιμος να επανορθώσω τυχόν αδικία εις βάρος σου .

     • Strange Attractor avatar
      Strange Attractor @ Strange Attractor 12/06/2012 16:18:35

      Διάβασε ξανά προσεκτικά το σχόλιο που έγραψα και πυροδότησε την μήνι σου (και της Αλεξανδρινής), διάβασε μετά και τις απαντήσεις σας, και θα καταλάβεις ποιος άρχισε τι.
      Αλλά είμαι συνηθισμένος στις επιθέσεις. Απ το 2008 σχολιάζω και γράφω εδώ μέσα. καταλαβαίνεις τι έχω ακούσει κατά καιρούς.

     • Παύλος avatar
      Παύλος @ Strange Attractor 12/06/2012 16:38:24

      Το διαβάζω ξανά και ξανά. Κοντεύω να το αποστηθίσω.
      Αν έχεις την καλοσύνη, περίμενε την απάντησή μου, έστω και λίγο καθυστερημένα, επειδή τώρα δεν έχω άλλο χρόνο.

     • Παύλος avatar
      Παύλος @ Strange Attractor 12/06/2012 17:36:04

      Άκουσε με , λοιπόν , φίλε Strange,
      Να, τί πυροδότησε την μήνιν μου :
      1. -" είναι (για εμένα) τουλάχιστον μικροπρέπεια". Πρώτη αδόκητη επίθεση !!! Χαρακτηρίζεις μικροπρεπή την αρθρογράφο, που ταπεινά προσπαθεί να ανασύρει από το καταχώνιασμα, έναν πραγματικό ήρωα!!! Επειδή παραθέτει τις αιτίες αυτού του καταχωνιάσματος , που σε ενόχλησαν, ως ερωτοτροπούντα προς την αριστερά (τουλάχιστον πρώην). Πρώτη απρέπεια.
      2. - "Οι λαοί έχουν ανάγκη από συμβολισμούς, από μύθους κλπ. Έγιναν δεν έγιναν".
      Σε ρωτώ λοιπόν φίλε Strange: Πόση παχύδερμη αναισθησία πρέπει να κουβαλάει κάποιος, ώστε να μην παραδέχεται ότι αυτή η φράση αποτελεί μνημείο ύβρεως προς έναν ήρωα ;;;;; Ας αφήσουμε την δική μου βεβαιότητα περί του αληθούς - που ενισχύεται από τόσα και τόσα στοιχεία, που παραθέτουν τα lings των σχολιαστών- και ας δεχθούμε ότι οι πιθανότητες να είναι πραγματικότητα αυτός ο ήρωας Κουκίδης είναι μισή -μισή με το απίθανο .
      -Αν ισχύει το δεύτερο, εγώ πρέπει να σου ζητήσω συγγνώμην, επειδή σε κακοχαρακτήρισα !
      - Αν ισχύει το πρώτο, πόσες απόπειρες αυτοκτονίας πρέπει να κάνεις , για να ξεπλύνεις το όνειδος ότι κατ - - - -σες την μνήμη ενός ήρωα, που δεν είσαι ικανός ούτε να αντικρίσεις το δυσθεόρατο ύψος του ψυχικού του μεγαλείου ;;;;; Δεύτερο ατόπημα.
      3 -."Διάβασε προσεκτικά την πραγματική ιστορία του `21 και θα δεις. Δεν ήταν όλα ρόδινα, και εθνοπρεπή".
      Είναι τυχαίο, ότι σε έπιασε ξαφνικά ο πόνος για την αποκατάσταση της εθνοπρέπειας και του ....΄ρόδινου της Ιστορίας του '21 ;;;
      Μήπως σου ξέφυγε και μίλησε η γλώσσα εκ του περισσεύματος της καρδίας ;;;; Τρίτη πρόκληση.
      4. -"Ας το έκαναν άλλοι (δεξιοί) αν τολμούσαν".
      Πόσο κακόπιστος πρέπει να είναι κάποιος, πόσο μοχθηρός, πόσο σιχαμερά άδικος, για να λέει "ας το έκαναν οι Δεξιοί", όταν καυγαδίζουμε για έναν δεξιό, που έκανε κάτι απείρως ηρωικότερο από αυτό που έκαναν οι Αριστεροί ;;;
      και ο μεν καταχωνιάστηκε, οι δε εξαργύρωσαν ΞΕΔΙΆΝΤΡΟΠΑ χιλιάκις τον ....ηρωισμό τους ;;;;;
      Παρακαλώ , αν έχεις την καλοσύνη , να απαντήσεις επί της ουσίας και όχι να πυροβολάς στον αέρα και να υπεκφεύγεις !!!!!!!
      -

     • Παύλος avatar
      Παύλος @ Strange Attractor 12/06/2012 17:44:02

      'Έχεις λοιπόν συναίσθηση του τί γράφεις ;;;; Μπορείς τώρα να συν αισθανθείς ποιός άρχισε και τί ;;;;

     • Strange Attractor avatar
      Strange Attractor @ Strange Attractor 12/06/2012 18:04:16

      Επειδή το κουράζεις, κι από ότι βλέπω ξεκινάς με προκατάληψη, αφού δεν καταλαβαίνεις τι έγραψα, παρά τις πολλές αναγνώσεις, σου εξηγώ:
      1- Μικροπρέπεια είναι να μειώνουμε μια ηρωική πράξη που έγινε ή δεν έγινε δεν έχει σημασία. Μιλάω για την πράξη του Γλέζου!!!! Είναι δύσκολο να το αντιληφθείς; Αφήνω μάλιστα και υπονοούμενό μου (αμφιβολίας).
      2- Πουθενά δεν αναφέρομαι στην αντίστοιχη του Κουκίδη, αφού προσπαθώ να στηλιτεύσω την Αλεξανδρινή που πάει να μειώσει μια πράξη (του Γλέζου) μετά από 73 χρόνια. Αυτό είναι όλο.
      3- Γράφω επίσης, ότι έγινε η πράξη του Κουκίδη, άσχετα αν δεν έτυχε της ανάλογης προσοχής!
      Τι δεν καταλαβαίνεις; Δες το ξανά:
      …Αλεξανδρινή, το να αφήνουμε υπονοούμενα για μια τέτοια ηρωική πράξη (αν όντως έγινε) επειδή δεν προβλήθηκε επαρκώς και η άλλη του Κουκίδη, μετά μάλιστα από 73 χρόνια, είναι (για εμένα) τουλάχιστον μικροπρέπεια.
      Οι λαοί έχουν ανάγκη από συμβολισμούς, από μύθους κλπ. Έγιναν δεν έγιναν…
      Μετά κι απ αυτό λοιπόν το σχόλιο, ελπίζω να τελειώνει η αντιπαράθεση μας τουλάχιστον σ αυτήν την ανάρτηση. Θα υπάρξουν μπόλικες άλλες ευκαιρίες να ανταλλάξουμε χολή.
      Πάντως σε κρίνω ως κακοπροαίρετο, γιατί αλλιώς δεν θέλω να πιστεύω πως απλά αδυνατείς να καταλάβεις το νόημα ενός απλού κειμένου (σχολίου).
      Από κει και πέρα, σχετικά με δεξιούς και αριστερούς, κλπ όταν οι δεξιοί ήταν δωσίλογοι, κάποιοι άλλοι ήταν στα βουνά πολεμώντας τους κατακτητές. Εκτός κι αν δωσίλογοι και κουκουλοφόροι καταδότες ήταν οι κομμουνιστές και δεν το πήρα χαμπάρι.

    • Η Αλεξανδρινή avatar
     Η Αλεξανδρινή @ Strange Attractor 11/06/2012 22:10:47

     Πάρε τη σκούφια σου και βάρα με...
     Τιμή μου να μου λέει ότι τελώ εν συγχύσει ο άνθρωπος που μια ζωη ζούσε και ζει εν συγχύσει, αφού, σύμφωνα με ομολογία του, ψήφισε μέχρι και Κολλάτο...

     Υ.Γ. Μήπως θα έπρεπε να δείχνεις περισσότερο σεβασμό στον "τσολιά";

     • Strange Attractor avatar
      Strange Attractor @ Η Αλεξανδρινή 11/06/2012 23:48:09

      Ή δεν μπορείς να καταλάβεις τι γράφω (ένα απλό κειμενάκι σχόλιο είναι, δεν είναι διαφορική εξίσωση) ή παίρνεις κάτι που σε πειράζει.
      Αλλιώς δεν εξηγείται.

     • Strange Attractor avatar
      Strange Attractor @ Η Αλεξανδρινή 12/06/2012 00:01:00

      Αλεξανδρινή, αν και παλιό στο αφιερώνω, για να δεις ότι ήρωες υπήρχαν πάντα, και δεν χρειάζεται να ισοπεδώνεις τον έναν για να ανυψώσεις τον άλλο, και μάλιστα για τιποτένιους παραταξιακούς λόγους.
      h__p://www.antinews.gr/2009/07/25/9671/

     • ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ avatar
      ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ @ Η Αλεξανδρινή 12/06/2012 22:33:59

      Αγαπητή Αλεξανδρινή, μετά τά όσα ανέφερε ο Κος Φωκάς, σιγησάτω πάσα σάρξ βροτεία!
      ΄Αφες, αγαπητή μου, τούς νεκρούς, θάψαι τούς εαυτών νεκρούς!
      Εύγε! Συνέχισε γιατί σέ χρειαζόμαστε, σέ χρειάζονται οι νέοι άνθρωποι πού δέν γνωρίζουν επειδή δέν τούς δίδαξαν. Συνέχισε ώς υετός επί πόκον -δηλ. αθορύβως- νά (δια)ποτίζεις καί νά δροσίζεις τίς ψυχές μας.

     • Η Αλεξανδρινή avatar
      Η Αλεξανδρινή @ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 14/06/2012 00:36:39

      Ευχαριστώ από καρδιάς, Αθανάσιε.
      Τα λόγια σου ας είναι βάλσαμο στον καθένα που πληγώνεται για τον λόγον της αληθείας.

  • ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΡΟΥΓΚΑΣ avatar
   ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΡΟΥΓΚΑΣ @ Strange Attractor 10/04/2013 10:07:55

   Η ιστορία περί υποστολής και αρπαγής της Γερμανικής σημαίας
   κάπου "μυρίζει". ΄Εχετε άκούσει ό στρατός νά αφήνει την σημαία του
   τη νύκτα στό ιστό της ; Αυτό δέν συμβαίνει σε κανένα στρατό σε όλο
   τον κόσμο. Τώρα πώς οι Γερμανοί τήν άφηναν τήν νύκτα χωρίς να
   την κατεβάζουν [με άπόδοση τιμών όπως και στήν ανάρτηση] είναι
   απορίας άξιον.
   Φαίνεται πως ήθελαν να δημιουργήσον...." ήρωες " στην Ελλάδα.

 7. Νίκος avatar
  Νίκος 10/06/2012 00:34:08

  Οἱ σημαῖες παραμένουν ἀναρτημένες στὸν ἱστὸ κατὰ τὴ νύχτα;

 8. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 10/06/2012 01:24:48

  Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο Κουκίδης ήταν ανύπαρκτο πρόσωπο. Αντ' αυτού, φαίνεται να υπάρχουν αξιόπιστες μαρτυρίες για στρατιώτη που κατακρημνίσθηκε από την Ακρόπολη με την ελληνική σημαία.
  http://www.istorikathemata.com/2011/04/1941.html

 9. rally monkey avatar
  rally monkey 10/06/2012 02:22:15

  μου φαινεται αδιανοητο να μην εχω ακουσει ποτε εως σημερα (ουτε τυχαια εστω..) το ονομα Κουκιδης και την πραξη
  στα σχολια στο youtube λεει οτι ο Κ. Κουκιδης ηταν μελος της νεολαιας Μεταξα (οποτε..)
  αυτα περι οικοιοποιησης της Εθνικης Αντιστασης απο την αριστερα μηπως δεν ισχυουν αραγε? φυσικα και ισχυουν.
  αλλα μηπως δεν εβαλε το χερι της και η δεξια με το να προσφερει ασυλια στους δοσιλογους και καθε λογης καθαρμα που συνεργαστηκε με τους Γερμανους, αντικομμουνιστες γαρ.
  Αναβιωση τετοιων ιστορικων διαχωριστικων του στυλ αριστερα/δεξια περα απο το ο'τι στερουνται πλεον ρεαλιστικης βασης στον σημερινο κοσμο ειναι το τελευταιο πραγμα που χρειαζονται οι Ελληνες αυτη τη στιγμη

 10. kas avatar
  kas 10/06/2012 03:13:27

  Οντως...υπάρχει ανάγκη συμβόλων

  αλλά

  Κουκίδης δεν υπήρξε ποτές.

  και οι γνωστοί ...δεν κατέβασαν καμία σημαία
  απλά γινόταν το πανηγυράκι των γερμανών με την φίλη τους και κλέψανε ένα πανί από το συρτάρι

  τα ρεστ ανήκουν στην γνωστή βιομηχανία κατασκευής ηρώων

 11. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 10/06/2012 10:06:42

  Που το θυμηθήκατε τώρα αυτό? Ειναι γνωστό πως αυτή η ιστορία είναι προπαγανδιστικό παραμύθι ,που στήθηκε απο το BBC στη διάρκεια του πολέμου.

  Εχει πάρει ξεκάθαρη θέση στο θέμα η Διευθυνση Ιστορίας Στρατού του ΓΕΣ.

  Αλλωσρε οι Γερμανοί δεν κατέβασαν ποτέ την Ελληνική σημαία ,απλά υψωσαν μαζί και τη δική τους (και στη συνέχεια ,μετά απο κλάψες των Ιταλών ,και την ιταλική.


  Μήπως έχουμε έλειψη απο πραγματικούς ήρωες και χρειάζεται να επινοούμε ψευτικους? Ας αφήσουμε τα παραμύθια για τους Σκοπιανούς που τα χρειάζονται!

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ ΣΤΕΛΙΟΣ 10/06/2012 10:13:47

   Φαίνεται και στην φωτό.
   Απλά κάποιοι στην προσπάθειά τους να αποδομήσουν τον Τσιπράκο, θίγουν σύμβολα μας (Γλέζος) που μόνο καλό κάνανε σε γενιές Ελλήνων.

   • Πάύλος avatar
    Πάύλος @ Strange Attractor 11/06/2012 01:19:40

    "Σύμβολά μας" ;;;;;
    Φευ κύριε παράξενε !!!
    Ας είναι καλά ο Νικηφόρος Φωκάς , που σου απαντάει τόσο κατάληλλα και τόσο χορταστικά !!!!!
    (αλήθεια , γιατί κατάπιες τη γλώσσα σου και δεν τον διαψεύδεις;;;;;;)
    Προσπάθησε λοιπόν , να διευρύνεις λίγο τους στενούς, καταθλυπτικούς σου ορίζοντες !!
    Σύμβολά σας λοιπόν !!!!!!
    - ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ !!!!-

    ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΊΡΕΣΤΕ !!!

 12. Νικηφορος Φωκας avatar
  Νικηφορος Φωκας 10/06/2012 11:50:21

  Οσο και να ποναει την αριστερα , το περιστατικο ειναι αληθινο και ο Κων/ος Κουκιδης ΥΠΑΡΚΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ..

  Στοιχεία που συνηγορούν υπέρ τού ανωτέρω ηρωικού γεγονότος και των οποίων γίνεται επίκληση, είναι τα εξής:

  1. Η δήλωση τού επί κεφαλής τής Διευθύνσεως Ιστορίας Στρατού (Δ.Ι.Σ.), ότι πράγματι εκ των ιστορικών αρχείων, εμφαίνεται ότι «ο φρουρός στρατιώτης τής σημαίας ηυτοκτόνησεν περιβληθείς ταύτην».

  2. Ο τότε Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος, στα απομνημονεύματά του, αναφέρει ότι: «Ο Έλλην φρουρός τής Ελληνικής σημαίας επί τής Ακροπόλεως, μή θελήσας νά παραστή μάρτυς τού θλιβερού θεάματος τής αναρτήσεως τής εχθρικής σημαίας, ώρμησεν εκ τής Ακροπόλεως κρημνισθείς καί εφονεύθη. Εκάθησα στό γραφείον μου περίλυπος μέχρι θανάτου καί δακρύων…».

  3. Η εφημερίδα Daily Mail δημοσίευσε στις 9 Ιουνίου 1941, σε δημοσίευμα με τίτλο «A Greek carries his flag to the death» (Ένας Έλληνας φέρει την σημαία του έως τον θάνατο) γράφει: «Ο Κώστας Κουκίδης, Έλληνας στρατιώτης ο οποίος φρουρούσε το εθνικό σύμβολο των Ελλήνων πάνω στην Ακρόπολη, τυλιγμένος με την Γαλανόλευκη, εφόρμησε στο κενό και αυτοκτόνησε (27/4/1941)».

  4. Ο Νίκολας Χάμοντ (Nicolas Hammond), καθηγητής τού Πανεπιστημίου τού Κέμπριτζ, αξιωματικός Ειδικών Επιχειρήσεων Καΐρου στην Ελλάδα κατά την Κατοχή, γράφει: «Την 27ην Απριλίου 1941, λίγο προτού χαράξει, όλα ήσαν κλειστά. Τότε έμαθα ότι οι Γερμανοί διέταξαν τον φρουρό τής Ακροπόλεως να κατεβάσει το ελληνικό σύμβολο. Πράγματι, εκείνος την υπέστειλε. Τυλίχθηκε με αυτήν και αυτοκτόνησε, πέφτοντας από τον βράχο…».

  5. Μια αναφορά του λογοτέχνη Μενέλαου Λουντέμη στο διήγημά του «Τα άλογα του Κουπύλ», που γράφτηκε τον Οκτώβριο του 1944: «…την κατέβασε, τυλίχθηκε μέσα κι έπεσε χωρίς ηρωισμούς απ’ το βράχο».

  6. Το Λεύκωμα «Έπεσαν για τη ζωή», του ΚΚΕ: «Τη στιγμή που άλλοι έδιναν γη και ύδωρ στους χιτλερικούς, ο Έλληνας στρατιώτης, πιστός στα πατριωτικά ιδανικά, προτίμησε να αυτοκτονήσει τυλιγμένος με τη γαλανόλευκη, πέφτοντας από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, παρά ν’ ανεβάσει στον ιστό τη σβάστικα».

  7. Σύμφωνα με την ιστορική έρευνα τού αντιστασιακού ερευνητή Κώστα Γ. Κωστοπούλου: «Ο Ήρωας Στρατιώτης, χτυπώντας πάνω στα βράχια, στην διαδρομή τής πτώσεώς του στον γκρεμό από τον βράχο τής Ακροπόλεως, όταν τελικά κατατρακυλώντας, έπεσε στην οδό Θρασύλλου στήν Πλάκα, είχε πολτοποιηθεί και η στολή του ήταν καταξεσκισμένη. Όταν τον περιμάζεψαν δύο-τρεις κάτοικοι τής Πλάκας, δεν βρήκαν τίποτε επάνω του εκτός από ένα τσαλακωμένο ταχυδρομικό δελτάριο στο οποίο έγραφε πολύ κακογραμμένα το όνομα τού παραλήπτη: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΚΙΔΗΣ. Αυτά τα στοιχεία είχαν καταθέσει δύο γέροντες (επιζώντες ακόμη) σχετικά με το ανωτέρω περιστατικό».

  8. Μια προσωπική έρευνα του αντιστασιακού Χαράλαμπου Ρούπα, η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Το Βήμα της Αιγιαλείας» (12 Μαΐου 2006):
  «Εγώ και οι φίλοι μου, περίεργοι και αργόσχολοι συνταξιούχοι, αρχίσαμε νά ψάχνουμε στήν Πλάκα μέσα στα παραδοσιακά ταβερνάκια και καφενεία, μήπως βρούμε κάποιο γεροντάκι που να μάς έλεγε κάτι το σχετικό. Όλοι γνώριζαν το περιστατικό, αλλά μάς έλεγαν, “άκουσα… μού είπαν…”, δηλαδή αυτά πού γνωρίζαμε κι εμείς. Τελικά, ψάχνοντας καί κάνοντας με υπομονή την έρευνά μας, βρήκαμε μία γριούλα που μάς είπε: “Πηγαίνετε κάτω στού Μακρυγιάννη (μάς είπε περίπου την διεύθυνση), κι εκεί ζει ένας πρώην τσαγκάρης. Αυτός είναι ο γιος τού παγοπώλη ο οποίος μέ τό καροτσάκι του πήρε τον νεκρό στρατιώτη, και τον επήγε στο Α’ Νεκροταφείο καί τόν έθαψε”.
  Τελικά, συναντήσαμε τον γερο-τσαγκάρη. Δυσκολευθήκαμε όμως να τού δώσουμε να καταλάβει το τι θέλαμε να μας πει, διότι ούτε άκουγε, κι ούτε έβλεπε καλά. Στο τέλος, συγκινημένος, μάς είπε: “Εκείνη την ημέρα είχαμε κλεισθεί στα σπίτια μας, όπως κι όλη η Αθήνα. Εγώ τότε ήμουν 16 χρονών. Ακούσαμε στον δρόμο μία γριά που στρίγκλιζε. Πεταχθήκαμε τότε στον δρόμο δύο-τρεις, για να δούμε το τι συμβαίνει, και τότε είδαμε το τραγικό αυτό θέαμα: Ένα χιλιοστραπατσαρισμένο πτώμα ντυμένο στο χακί και μία σημαία γύρω του ματωμένη. Χαρτιά, πορτοφόλι κλπ. δεν βρέθηκαν επάνω του, εκτός από ένα δελτάριο που έγραφε το όνομά του. Τό δελτάριο το κράτησε ένας φίλος τού πατέρα μου. Επειδή ο πατέρας μου κι εγώ μοιράζαμε κολώνες πάγου στα σπίτια, είχαμε ένα καρότσι. Το έβαλαν το παλληκάρι μέσα μαζί με την σημαία, το σκέπασαν με μία κουβέρτα και το πήγαν μαζί με τον φίλο του στο Α΄ Νεκροταφείου και το έθαψαν.
  Εκεί βρήκαν έναν παπά και του είπαν τι είχε συμβεί. Αυτός τούς πήγε σε έναν ανοικτό τάφο, τύλιξαν το παλληκάρι με ό,τι είχε μείνει από την σημαία, είπε και δύο-τρία λόγια ο παπάς και το παράχωσαν. Εκείνο όμως που πρέπει να σας τονίσω, αυτό το τραγικό περιστατικό από στόμα σέ στόμα το είχε μάθει όλη η Αθήνα. Ο πατέρας μου φοβήθηκε και δεν με πήρε μαζί του. Εάν πήγαινα κι εγώ, τότε θα σας υπέδειχνα που ακριβώς είναι παραχωμένο το παλληκάρι. Τον πατέρα μου, τον έχασα τον Ιανουάριο τού 1942 στην μεγάλη πείνα.”».

  9. Από το βιβλίο «Μυστική Ακρόπολη» του Ιωάννη Γιαννόπουλου, παρατίθενται δύο ακόμα μαρτυρίες.
  Ο Κυριάκος Γιαννακόπουλος, παιδί ακόμη, πουλούσε τσιγάρα στην Πλάκα, γεννημένος πριν ένδεκα χρόνια στο Θησείο. Έτυχε την στιγμή της θυσίας να στρέψει το βλέμμα του προς την Ακρόπολη: «Την ώρα ακριβώς που έπεφτε το παιδί με την σημαία τυλιγμένο και κτυπούσε στους βράχους. Έκανα να τρέξω προς τα εκεί και δεν μπορούσα. Ναι προσπάθησα, να πάω και εγώ εκεί… Το παιδί… τρέξανε, χάλασε ο κόσμος, έγινε σεισμός εκείνη την ώρα που είδαν το παιδί, όλος ο κόσμος αναστατώθηκε. Πού να πάω εγώ παιδάκι τότε, να χωθώ, εκεί μέσα στην στοά της Ακροπόλεως, να μαζέψω… να προσφέρω τι; Απλώς πήρα τα πράγματά μου και έφυγα. Σκοτώθηκε εκείνη την ώρα. Κτύπησε στους βράχους και εκτινάχθηκε. Το θυμάμαι, το βλέπω σαν να το βλέπω τώρα. Αυτό το πράγμα δεν πρόκειται να φύγει ποτέ από τα μάτια μου, μόνο όταν πεθάνω!».
  Ο Στάθης Αρβανίτης, μικρό παιδί κι αυτός, θυμάται: «Ήμουνα τότε επτά χρονών. Μέναμε ακριβώς κάτω απ’ την Ακρόπολη. Εκείνη την ημέρα στις 27 Απριλίου -μια ημέρα ηλιόλουστη με καθαρότατο ουρανό- ο πατέρας μου είχε απαγορέψει και στον αδελφό μου και στην μητέρα μου να βγούνε απ’ το σπίτι. Εγώ ήμουνα στην ταράτσα και έπαιζα με το αυτοκινητάκι μου. Ξαφνικά βλέπω ένα σώμα, μάλλον πρέπει να ‘τανε τσολιάς, να πέφτει από την Ακρόπολη και να χτυπιέται στους βράχους. Κατέβηκα κάτω και το ανέφερα στον πατέρα μου, ο οποίος μέσα στην σύγχυση την στιγμή που έμπαιναν οι Γερμανοί, κάπως δεν με πίστεψε. Μετά 15 ημέρες έρχεται και μου λέει: “Μικρέ είχες δίκιο. Το είπε το BBC.”».

  10. Το γεγονός φέρεται να μνημονεύτηκε σε εφημερίδες του τότε αθηναϊκού Τύπου.

  Ανεξαρτήτως πάντως, από τα παραπάνω, επισήμως και βάσει ερευνών (του Γ.Ε.Σ. και του Υπουργείου Πολιτισμού), ο Κωνσταντίνος Κουκίδης θεωρείται ανύπαρκτο πρόσωπο, καθώς αυτές οι μαρτυρίες δεν αποτελούν (για τους επίσημους φορείς) ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία, παρ’ ότι στο σημείο που εικάζεται ότι έπεσε ο Κουκίδης, ο Δήμος Αθηναίων συμβολικά έχει αναγείρει αναθηματική στήλη που μνημονεύει το όνομά του. Αποτελεί μυστήριο και ερωτηματικό επίσης, το ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, είτε γι’ αυτόν είτε για την οικογένεια του, που λογικά θα έπρεπε να τον αναζητήσει και να τον «διεκδικήσει». Η μοναδική μαρτυρία που επιβεβαιώνει την ύπαρξη του Κουκίδη, είναι του αντιστασιακού Σπύρου Μήλα (περιοδικό Ελλοπία, Μάιος 1998), ο οποίος ισχυρίστηκε ότι τον γνώριζε προσωπικά (τον περιγράφει, ως έναν 20χρονο νέο, μάλλον κοντό κι αδύνατο, ακομμάτιστο, οικοδόμο στο επάγγελμα και κάτοικο Περάματος ή Κερατσινίου) κι ότι έμαθε για τον τραγικό του θάνατο, 2-3 ημέρες μετά το συμβάν. Λίγα χρόνια όμως αργότερα, ο 84χρονος -τότε- Μήλας σε τηλεοπτική εκπομπή (Τηλετώρα 21.4.2000), αντιφάσκει, καθώς ισχυρίστηκε πως είδε με τα μάτια του την πτώση του Κουκίδη. Λέγεται πάντως, χωρίς να επιβεβαιώνεται και να εξακριβώνεται, ότι στα αρχεία κάποιου νεκροταφείου των Αθηνών, υπάρχουν η ημερομηνία θανάτου και η ηλικία του Κωνσταντίνου Κουκίδη.

  Κλείνοντας την περίπτωση Κουκίδη, θα πρέπει να αναφερθεί και η άποψη που λέει, πως η δυστοκία και αναποτελεσματικότητα ως προς την εύρεση στοιχείων επιπλέον αποδεικτικών στοιχείων ή και αποδοχή των ήδη υπαρχόντων, οφείλεται εν πολλοίς στο ότι ο Κουκίδης εμφανίζεται να ήταν μέλος της νεολαίας (ΕΟΝ) του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά, στοιχείο μάλλον «επιβαρυντικό» γι’ αυτόν.

  Ο δε τόσο πρόωρα (21 ετών) χαμένος ποιητής Βασίλης Κουρής, έχει αφιερώσει το παρακάτω ποίημα.

  Ωδή στον φρουρό του Παρθενώνα

  Στων μακάρων όπου περιδιαβαίνεις, τα νησιά,
  είθε του Απόλλωνα να σ’ ευφραίν’ η λύρα,
  ανδρείε στρατιώτη.
  Ωραίο να πεθαίνεις για την πατρίδα.
  και σάβανό σου τη σημαία
  στο κορμί σου τυλιγμένη νάχεις,
  - ωραίο είναι.
  Τρόπαια ένδοξα στη μνήμη σου δε στήθηκαν,
  ουδέ αγάλματά σου.
  Μα των Καρυάτιδων το δάκρυ
  το μνήμα σου εις αεί θ’ αδαμαντοστολίζει
  και ασπασμό στο μέτωπό σου θ’ αποθέτουν
  για την ημέρα εκείνη,
  που του βαρβάρου το ατσάλι
  της Παλλάδος καταπάτησε την πόλη,
  και συ,την γαλανόλευκη σφραγίζοντας με το φιλί σου,
  στους ώμους ετύλιξες
  κι από τον βράχο το άλμα έκανες προς την αθανασία,
  τοις κείνων ρήμασιν πειθόμενος.

 13. Νικηφορος Φωκας avatar
  Νικηφορος Φωκας 10/06/2012 12:23:00

  Εργα και ημεραι Γλεζου...

  Απο δημοσιευματα του τυπου , ηλεκτρονικου η μη..

  Αντιγράφω την είδηση, όπως την βρήκα στο διαδίκτυο: «Στο δημοτικό συμβούλιο Πάρου της 6ης Σεπτεμβρίου του 2011, συζητήθηκε ο ορισμός ακριβούς θέσης στην περιοχή Θόλου Παροικιάς για την τοποθέτηση προτομής του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο επικεφαλής της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Πάρου κ. Μανόλης Γλέζος ψήφισε αρνητικά στην τοποθέτηση της προτομής του Μεγάλου Αλεξάνδρου γιατί όπως είπε, ‘από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου και πιο πριν του πατέρα του Φιλίππου καταργήθηκε η δημοκρατία. Αρνούμαστε λοιπόν την διαστρέβλωση της ιστορίας’».

  Το 1963 λοιπόν, όταν ο Μανόλης Γλέζος, έδωσε στη Μόσχα (του απονεμήθηκε εκεί το Βραβείο Ειρήνης Λένιν) μια συνέντευξη, και προκαλεσε με τα λεγόμενά του σάλο. Φέρεται να μίλησε υπέρ «αυτόνομης Μακεδονίας» (ήταν παλαιότερα η εθνικά ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ «θέση» του ΚΚΕ) και για λύση του προβλήματος των «μακεδονικών μειονοτήτων» στην Ελλάδα (βλεπε εφημεριδες εποχης) . Στην Ελλάδα, κινήθηκαν εναντίον του ποινικές διαδικασίες. Ο Μανόλης Γλέζος, έσπευσε να διαψεύσει τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία και κυρίως το γαλλικό, που έστειλε και την είδηση. Η ΕΔΑ της οποίας ήταν στέλεχος, έσπευσε να τον καλύψει, ενώ στη Βουλή ακολούθησε θύελλα εγκλήσεων εναντίον του, με τους βουλευτές του Κέντρου και της Δεξιάς να του επιτίθενται με πολύ βαριές εκφράσεις...

  Το 1958 (επι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.. ) συνελήφθη στο σπίτι της αδερφής του, μαζί με συνεργάτες του, με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της ΕΣΣΔ. Η Μόσχα αντέδρασε και παρενέβη και μάλιστα, ένα χρόνο αργότερα, τα ταχυδρομεία της ΕΣΣΔ τύπωσαν γραμματόσημα με τη μορφή του Μανόλη Γλέζου. Αντιδρώντας, τα ελληνικά ταχυδρομεία τύπωσαν γραμματόσημα με τη μορφή του Ίμρε Νάγκι, του Ούγγρου πρωθυπουργού που εκτελέστηκε από τους Σοβιετικούς, μετά την καταστολή από αυτούς της Ουγγρικής Επανάστασης του 1956.

  Η συνέχεια από την wikipedia: «Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Σοβιέτ στρατάρχης Βοροσίλοφ με μήνυμά του στον βασιλιά Παύλο εκφράζει την ανησυχία του για τη τύχη του Γλέζου. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Σκεφέρης σε συνάντησή του με το Σοβιετικό πρεσβευτή δηλώνει ότι ο βασιλιάς δε μπορεί να επέμβει και τούτο διότι το Δημοκρατικό Σύνταγμα της Ελλάδος απαγορεύει την ανάμειξή του στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Παράλληλα, την ίδια ημέρα, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής δηλώνει την έκπληξή του για την κινητοποίηση του κομμουνισμού για την εν λόγω δίκη κατασκοπείας και καθώς επίσης ότι η ελληνική Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, αμερόληπτη και δε δέχεται καμία εξωτερική επέμβαση».

  Ο Μανόλης Γλέζος καταδικάστηκε τελικά το 1959 σε πέντε χρόνια φυλάκιση, τέσσερα χρόνια εκτόπιση και οκτώ χρόνια στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, για να απελευθερωθεί το 1962. Ο Μανόλης Γλέζος διώχθηκε και επί Επταετίας, καθώς συνελήφθη το 1967 και απελευθερώθηκε το 1971 .

  Ο Μανόλης Γλέζος επισης , τον Απρίλιο του 1985, είχε την… έμπνευση να παραστεί στην κηδεία του τυράννου και δήμιου του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου, του Γενικού Γραμματέως του Κόμματος Εργασίας Αλβανίας Ενβέρ Χότζα, στα Τίρανα, αποτείοντας φόρο τιμής σε έναν θιασώτη του ερυθρου ολοκληρωτισμού, το φασιστικο κτηνος που γκρέμισε όλες τις εκκλησιές των Ελλήνων. Τα βιντεάκια στη διαδικτυακή πλατφόρμα youtube της τότε αλβανικής τηλεόρασης που δείχνουν τον Μανόλη Γλέζο να συλλυπείται τον Ραμίζ Αλία και τη χήρα του δικτάτορα, είναι χαρακτηριστικά... Ένα πλάνο που τον δείχνει να σηκώνει τη γροθιά του (αλήθεια αυτός ο ερυθροφασιστικος χαιρετισμός δεν ενοχλεί τους δημοκρατες σημερα ;) μπροστά στο φέρετρο, δεν μπορεί παρά να ενοχλήσει κάθε άνθρωπο που αντιστέκεται στον ολοκληρωτισμό.

  • Παύλος avatar
   Παύλος @ Νικηφορος Φωκας 11/06/2012 12:39:49

   Να αγιάσει το στόμα σου αγαπητέ Νικηφόρε!!
   "Εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι" !!!!!!

   Μια ζωή αρέσκονται να προσκυνάνε ..."σάπια είδωλα", κάποτε δε αιμοσταγή!!! . Και ως προς αυτό , με γειά τους με χαρά τους !
   Δεν τους τα πειράξαμε ποτέ, τους αφήσαμε να τα χαίρονται .
   Όχι όμως, να μας τα επιβάλουν διά της βίας και προ πάντων , όχι και να βυσσοδομούν εναντίον αγνών πατριωτών, πραγματικών ηρώων, μή επιζητησάντων ποτέ εξόφληση επιταγών ηρωισμού και των οποίων δεν είναι ικανοί ...."κύψαι και λύειν τους ιμάντας των υποδημάτων" ( τόσον αυτοί, όσον και οι ήρωές των) !!!!!!!

 14. dikefalosaitos avatar
  dikefalosaitos 10/06/2012 22:21:07

  Όποιος κάνει μια ηρωική πράξη και μετά περιμένει για να δρέψει τους καρπούς, την ίδια στιγμή την ακυρώνει.

 15. Σπύρος Κανελλόπουλος avatar
  Σπύρος Κανελλόπουλος 10/06/2012 23:13:03

  Δείτε και εδώ:
  http://math-telos-agras.pblogs.gr/2012/05/koykidhs-santas-glezos-ti-synebh-sthn-akropolh-thn-anoixh-toy-19.html

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.