«Ο άνθρωπος που κόστισε στην Ελλάδα δισεκατομμύρια»
20/07/2015 17:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Ο άνθρωπος που κόστισε στην Ελλάδα δισεκατομμύρια»

Ο τρόπος με τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας διαχειρίστηκε την όλη κατάσταση ήταν ιδιαίτερα επιζήμιος, γράφει άρθρο του Reuters, κάνοντας μια συνολική αποτίμηση των γεγονότων.

Για άλλη μια φορά ο Αλέξης Τσίπρας δυσκολευόταν να πάρει μια απόφαση. Στις 13 Ιουλίου, ο έλληνας πρωθυπουργός και οι ηγέτες της Ευρώπης προσπάθησαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για να διασώσουν την Ελλάδα. Τη στιγμή που το κείμενο της συμφωνίας ήταν έτοιμο και όλοι (Μέρκελ, Ολάντ, Τουσκ) ήταν ικανοποιημένοι και έτοιμοι να το υπογράψουν, ο Τσίπρας βγήκε από την αίθουσα για να ελέγξει τις λεπτομέρειες του σχεδίου με τους συναδέλφους του στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά από μια ώρα, ο έλληνας πρωθυπουργός ακόμη δεν είχε επιστέψει στο τραπέζι. Οι ξένοι ηγέτες μιλούσαν ανήσυχοι στα κινητά τους, ενώ η Πρόεδρος της Λιθουανίας και ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας αποχώρησαν αγανακτισμένοι. Όταν, αργότερα, επέστρεψε ο Έλληνας πρωθυπουργός, έγινε αυτό που φοβούνταν οι ξένοι ηγέτες: τους είπε πως δεν μπορούσε να προχωρήσει δίχως την πλήρη υποστήριξη του κόμματός του. Έτσι, η διαδικασία έπρεπε να ξεκινήσει πάλι από την αρχή. Η αποτυχία εκείνης της διαπραγμάτευσης ενίσχυσε την αμφιβολία γύρω από την ικανότητα του Τσίπρα να ελέγξει το κόμμα του.

Φίλοι και συνεργάτες του 40χρονου πρωθυπουργού σημειώνουν ότι η ήρεμη συμπεριφορά του διαψεύδεται από τον τρόπο που αγωνίζεται να ισορροπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, τα οικονομικά συμφέροντα στην Ελλάδα και τη δική του αριστερή ιδεολογία. Το τελευταίο διάστημα, απευθύνεται σε μια μικρή ομάδα συμβούλων που τον βοηθούν να πάρει σημαντικές αποφάσεις, αναφέρει το Reuters.

Η στρατηγική του ήταν να ξεκινήσει τις συνομιλίες με τους εταίρους με σκοπό να τους φέρει σε εκείνο το σημείο που θα έκαναν μια σειρά από παραχωρήσεις. Τελικά, όμως, ήταν εκείνος που έκανε πίσω λόγω της κρίσης που επακολούθησε. Βρέθηκε να πιέζεται αρκετά από τους Γερμανούς που δεν έδειχναν καμία διάθεση να δώσουν κι άλλα χρήματα στην Ελλάδα, αλλά και από τα στελέχη του κόμματός του που αντιτάσσονταν στα μέτρα λιτότητας.

Η αναποφασιστικότητα και οι καθυστερήσεις κόστισαν στην Ελλάδα περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με τα λόγια ενός ανώτερου αξιωματούχου της ΕΕ. «Η αδυναμία του Τσίπρα να καταλήξει σε μια συμφωνία στις αρχές Ιουλίου ανάγκασε τις τράπεζες να κλείσουν και να βυθιστεί η ελληνική οικονομία ακόμη περισσότερο. Έτσι, βρέθηκε με ένα τρίτο πακέτο ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, τη στιγμή που ζητούσε 53 δισ. ευρώ πριν από μερικές μόλις εβδομάδες.

Ο Τσίπρας, στην πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, παραδέχθηκε πως έκανε λάθη και πως λήφθηκαν κάποιες κακές αποφάσεις, αλλά ότι ποτέ δεν είπε ψέματα. Ένας πρώην συνάδελφός του στον ΣΥΡΙΖΑ, που γνωρίζει τον πρωθυπουργό από τότε που ήταν έφηβος, δήλωσε: «Έχει κάνει άλματα στην πολιτική του ωρίμανση, αλλά οι αποφάσεις του είναι αποτέλεσμα των φόβων του. Ένας εξ αυτών είναι ότι θα γίνει ο πρωθυπουργός που θα οδηγήσει την Ελλάδα έξω από το ευρώ. Φοβάται ότι θα διαλυθεί το κόμμα του, αλλά και ότι θα προδώσει την ιδεολογία του για την οποία έχει παλέψει από μικρός».

Στη συνέχεια, το άρθρο κάνει μία αναδρομή στην πολιτική καριέρα του Αλέξη Τσίπρα: από τα μικρά του χρόνια και τα πρώτα διαβάσματά του (με πολύ Μαρξ, φυσικά), έως την ανάληψη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ κατόπιν βοήθειας του Αλέκου Αλαβάνου, που στη συνέχεια διαχώρισε τη θέση του από τον Τσίπρα. Επίσης, κάνει λόγο για το στενό κύκλο των συνεργατών του, όπως ο Νίκος Παππάς, ο Γιάνης Βαρουφάκης (μέχρι πρότινος), ο Αλέκος Φλαμπουράρης και η σύζυγός του Μπέττυ Μπαζιάνα.

Αυτή η ομάδα ξεκίνησε να συζητάει το θέμα του δημοψηφίσματος από τον περασμένο Απρίλιο, με στόχο να χρησιμοποιηθεί το αποτέλεσμα ως διαπραγματευτικό όπλο έναντι των δανειστών. Στο μεταξύ, όμως, ο Τσίπρας είχε να διαχειριστεί δύο δεδομένα: το φόβο του χάους που προέβαλλε στους δανειστές και την επισφαλή ενότητα των 16 διαφορετικών ομάδων που συγκροτούν το κόμμα του – με κάποιες από αυτές να ζητούν επίμονα την επιστροφή στη δραχμή. Τότε, εκείνη την περίοδο, οι δανειστές αύξησαν την πίεσή τους προς τον Τσίπρα. Άνθρωποι που ήταν κοντά στις συζητήσεις αναφέρουν πως δύο φορές ο Τσίπρας δέχθηκε τους όρους της συμφωνίας, αρκεί να του έδιναν τη δυνατότητα να συμβουλευτεί τον Παππά και τον Βαρουφάκη. Και τις δύο φορές επέστρεψε με ένα κατηγορηματικό «όχι».

Τελικά ο Τσίπρας κέρδισε στη Βουλή το δικαίωμα να διαπραγματευτεί με τους δανειστές. Με αυτή την εντολή ο Έλληνας πρωθυπουργός πήγε στις Βρυξέλλες και ξεκίνησε μαραθώνιες συζητήσεις. Ήταν τόσο εξαντλημένος που κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι του πρότειναν να ξεκουραστεί λίγο και να συνεχίσει μετά. Τελικά υπέγραψε, αλλά στην Αθήνα το κόμμα του είχε χωριστεί στα δύο: σε εκείνους που ήθελαν τη συμφωνία και στους άλλους που ζητούσαν σύγκρουση. Τώρα, με νέο υπουργικό συμβούλιο και με διασπασμένο το κόμμα του, μένει να αποδείξει ότι μπορεί να κρατήσει τις ισορροπίες. Παραμένει δημοφιλής παρόλα αυτά, επισημαίνει το δημοσίευμα, και αναμένεται να δούμε αν θα προκηρύξει προσεχώς εκλογές.

http://www.reuters.com/article/2015/07/20/eurozone-greece-tsipras-idUSL4N0ZX4JH20150720

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 20/07/2015 18:24:02

  Ο μοιραίος άνθρωπος για την Ελλάδα μας. Του τα είχε πει ο Σαμαράς. Και μας είχε πει προεκλογικά επίσης ο Καλαματιανός: Με Σύριζα κυβέρνηση θα πάμε σε δραχμή η 3ο μνημόνιο. Και πάλι βγήκε αληθινός. Και πάλι εμείς δεν καταλαβαίνουμε. Μιλάμε για μια χώρα που σημαντικό μέρος του λαού (1/3 και βάλε) θέλει εξορκισμό ή ζουρλομανδύα.

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ Γεώργιος Τ. 20/07/2015 20:11:42

   ῾Ο ΑΣ ἔπρεπε νά μείνη. Εἶναι ὁ μόνος πού θά μποροῦσε ν᾿ἀντιμετωπίση τόν τσίπρα καί τόν θίασο του καθώς μᾶς ὁδηγοῦνε στήν δραχμή. ῾Η ἐπιστροφή στήν δραχμή ἦταν πάντα τό πλάν β τοῦ τσίπρα, βαρουφάκη, λαφαζάνη καί ὅλου τοῦ συριζα πρίν τίς ἐκλογές. Ποτέ δέν ἀπάντησαν τί θά ἔκαναν ἄν οἱ ἑταῖροι δέν συμφωνοῦσαν. ᾿Αντί ἄλλης ἀπάντησης, τό εἶχαν ρίξει στόν πεντοζάλη!!

  • Naruto avatar
   Naruto @ Γεώργιος Τ. 21/07/2015 00:21:06

   Σωστά αυτα που γράφεις φίλε Γεώργιε αλλά αν πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή θα διαπιστώσουμε οτι ο μοιραίος άνθρωπος για την χώρα ηταν ο Ανδρέας Παπανδρέου . Αυτός επινόησε το πελατειακό κράτος , αυτός διόριζε , αυτός έδινε συντάξεις σε σαραντάρηδες αυτός διέφθειρε τους πάντες και τα πάντα . Τώρα όμως που τα λεφτά τελείωσαν , όλοι αυτοί που είναι ανίκανοι να βγάλουν μεροκάματο και περιμένουν τα επιδόματα του κράτους για να επιβιώσουν , μετατράπηκαν σε ενα προλεταριάτο που έγινε βούτυρο στο ψωμί του ΣΥΡΙΖΑ . Όσο λοιπόν πιο φτωχή και εξαρτημένη απο την κρατική βοήθεια γίνεται αυτή η λαϊκη μάζα τόσο περισσότερο θα προσκολλάται στον ΣΥΡΙΖΑ . Γίνεται κατανοητό λοιπον οτι ο Τσίπρας δεν έχει κανένα συμφέρον για ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας . Για να σπάσει ο φαύλος κύκλος είναι απαραίτητη η αλλαγή του πολιτικού και πολιτειακού συστήματος και να απαλλαγούμε απο τις πελατειακές σχέσεις και τον λαϊκισμό .

 2. Δήμητρα Μ. avatar
  Δήμητρα Μ. 20/07/2015 19:17:42

  Μιά στάση ζωής που σε κάνει να λες "Παρών" "Οι νέοι έχουν μια δυσοίωνη προοπτική: να ζήσουν. Και αυτά που θα ζήσουν -και ήδη ζουν- είναι φρικτά. Δεν έχουν -όπως δεν είχαν και οι γονείς τους- ορθή πορεία πλεύσεως. Ταξιδεύουν με πλοίο άγονης γραμμής. Στη διαδρομή δεν θα συναντούν μικρά νησιά με γραφικά χωριά. Θα συναντούν σκοπέλους κι ενδέχεται να χαθούν σε μιά απλή φουσκοθαλασσιά. Τους δίδαξαν ψέματα πολλά. Και ούτε τους έμαθαν να κολυμπούν στα βαθειά. Το βιβλίο αυτό δεν είναι σύγγραμμα παιδαγωγικό, ούτε ηθικολογικό. Είναι μία πνευματική γύρις. Όχι γλυκειά. Η γεύση είναι πικρή, όπως η αλήθεια. Αλλά χωρίς αλήθειες οι νέοι, θα κτίσουν μια ψεύτικη ζωή, σαν αυτή που τους προσέφερε η παλαιότερη γενιά με τις πνευματικές παλινωδίες της, την πλουτομανία της, τον αμοραλισμό της και τη κατεδάφιση όλων των αξιών που αποτελούσαν το πρόπλασμα για τη δημιουργία αξιών". Σαράντος Ι. Καργάκος | Εκδ. Οίκος: Σιδέρης (2014)

 3. λαέρτης avatar
  λαέρτης 20/07/2015 21:16:07

  ¨δώστης άλλη μία ευκαιρία!!!!!!¨

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.