#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/02/2011 02:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο άνθρωπος πίσω από τις χρωματιστές επαναστάσειςΣε ένα παλιό αρχοντικό της Βοστόνης κατοικεί ένας ηλικιωμένος άνδρας, που καλλιεργεί ορχιδέες, έχει ένα σκύλο Λαμπραντόρ, και το γραφείο του είναι πλημμυρισμένο από βιβλία και χειρόγραφα.

Πρόκειται για τον Dr Gene Sharp, τον άνθρωπο στον οποίο πιστώνεται η στρατηγική που οδήγησε στην ανατροπή της αιγυπτιακής κυβέρνησης.

Ο Dr Gene Sharp είναι ο πιο ειδικός στον κόσμο, σε θέματα μη βίαιων επαναστάσεων. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 30 γλώσσες, και διακινούνται παράνομα, κρυφά από τις μυστικές αστυνομίες, σε πολλές χώρες του πλανήτη. Ποιες είναι με λίγα λόγια οι συμβουλές του;

-Αναπτύξτε μια στρατηγική για να κερδίσετε την ελευθερία, και ένα όραμα για τη κοινωνία που θέλετε.

-Ξεπεράστε το φόβο, μέσω μικρών χειρονομιών αντίστασης.

-Χρησιμοποιείστε χρώματα και σύμβολα για να δείξετε την αντιστασιακή σας ενότητα.

-Διδαχτείτε από τα ιστορικά παραδείγματα των επιτυχημένων, μη βίαιων κινημάτων.

-Χρησιμοποιήστε  όπλα μη βίας.

-Αναγνωρίστε τα στηρίγματα της δικτατορίας, και αναπτύξτε μια στρατηγική υπονόμευσής τους.

-Εκμεταλλευτείτε τις καταπιεστικές και κατασταλτικές πράξεις του καθεστώτος, ως μέσο στρατολόγησης για το  κίνημά σας.

-Απομονώστε και απομακρύνετε από το κίνημα σας όσους επιμένουν στη χρήση ή στην υποστήριξη της βίας.

Τα παραπάνω χρησιμοποιήθηκαν από δημοκρατικά κινήματα για την ανατροπή του  Slobodan Milosevic στη Σερβία, και του  Viktor Yanukovych στην Ουκρανία, όμως ο Dr Gene Sharp παραμένει σχετικά άγνωστος στο ευρύ κοινό.

Παρά τις επιτυχίες του, παρά την υποψηφιότητα του για το βραβείο Νόμπελ ειρήνης το 2009, ο Sharp αντιμετωπίζει χρόνια οικονομικά προβλήματα, και κατηγορείται από πολλούς ότι το ινστιτούτο που διοικεί, το Albert Einstein Institution, αποτελεί βιτρίνα της CIA. Το διοικεί όμως χάρη και μόνο στη δύναμη της προσωπικότητας του, και στην αφοσίωση της διευθύνουσας συμβούλου Jamila Raqib.

Ο Gene Sharp δεν είναι Τσε Γκεβάρα, αλλά ασκεί περισσότερη επιρροή από οποιονδήποτε άλλο πολιτικό θεωρητικό της γενιάς του. Το κεντρικό μήνυμα της θεωρίας του είναι ότι η ισχύς των δικτατοριών προέρχεται από τη θεληματική υπακοή των λαών που τις υφίστανται. Αν οι άνθρωποι μπορέσουν και αναπτύξουν τεχνικές μείωσης της συναίνεσης τους, τότε το καθεστώς θα καταρρεύσει.

Εδώ και δεκαετίες, άνθρωποι που υποφέρουν από καταπιεστικά καθεστώτα, πραγματοποιούν προσκύνημα στον Gene Sharp, για να τον συμβουλευτούν. Τα γραπτά του έχουν ήδη βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους, σε όλο τον κόσμο, να κερδίσουν την ελευθερία τους χωρίς τη χρήση βίας. Όπως λέει: «Αν επιλέξεις να πολεμήσεις χρησιμοποιώντας βία, τότε επιλέγεις να αντιμετωπίσεις τα καλύτερα όπλα που διαθέτει ο αντίπαλός σου, και για αυτό, αν είσαι έξυπνος δεν θα το κάνεις… Εγώ δεν λέω στους ανθρώπους που έρχονται σε εμένα για συμβουλές τι  να κάνουν. Πρέπει να μάθουν πως λειτουργεί η θεωρία μου, και να την εφαρμόσουν από μόνοι τους».

Για να βοηθήσει σε αυτό, ο Sharp αναφέρει στα βιβλία του 198 διαφορετικά μη βίαια όπλα, που κυμαίνονται από τη χρήση χρωμάτων και συμβόλων, μέχρι μποϊκοτάζ και χάπενινγκς. Οι τεχνικές του, που είναι σχεδιασμένες να αντιστοιχούν σε στρατιωτικά όπλα, πηγάζουν από μια ενδελεχή μελέτη όλων των μορφών της αντίστασης απέναντι στη τυραννία, σε ολόκληρη την ανθρώπινη ιστορία.

«Οι μέθοδοι αυτές είναι πολύ σημαντικές, επειδή προσφέρουν στους λαούς μια εναλλακτική λύση…αν ο κόσμος δεν τα αντιληφθεί, και αν δεν καταλάβει τι  δύναμη έχουν, τότε οι επαναστάτες καταφεύγουν πάντα στη βία».

Μετά τη «πράσινη επανάσταση» του 2009 στο Ιράν, πολλοί από τους συλληφθέντες διαδηλωτές κατηγορήθηκαν, μεταξύ άλλων, και για την εφαρμογή 100 από των 198 μεθόδων που διδάσκει ο Sharp. Το πιο διαβασμένο, και το πιο μεταφρασμένο από όλα τα έργα του, «Από τη Δικτατορία στη Δημοκρατία», γράφτηκε για το δημοκρατικό κίνημα της Βιρμανίας το 1993. Το βιβλίο αυτό, κυριολεκτικά άναψε φωτιές. Από τη Βιρμανία, μεταδόθηκε στη Ταϊλάνδη και στην Ινδονησία, όπου και χρησιμοποιήθηκε εναντίον του εκεί δικτατορικού καθεστώτος. Η συνεισφορά του στην ανατροπή του Milosevic το 2000, το καθιέρωσε στην Ανατολική Ευρώπη, στη Νότιο Αμερική, και στη Μέση Ανατολή. Όταν επιτέλους έφτασε στη Ρωσία, οι μυστικές υπηρεσίες έκαναν έφοδο στο τυπογραφείο, και όσα βιβλιοπωλεία το  διέθεταν, κάηκαν μυστηριωδώς!

Οι Ιρανοί ανησύχησαν κάποτε τόσο πολύ, που έφτιαξαν ένα προπαγανδιστικό φιλμ με κινούμενα σχέδια, το οποίο πρόβαλαν στη τηλεόραση, και στο οποίο ο Sharp παρουσιάζονταν να σχεδιάζει την ανατροπή του Χομεϊνί μέσα από τον Λευκό Οίκο…

Ακόμη κι ο Hugo Chavez απευθύνθηκε στο λαό της χώρας του μέσω τηλεόρασης χαρακτηρίζοντας τον Sharp ως τη πιο μεγάλη απειλή για την εθνική ασφάλεια της Βενεζουέλας.

S.A.-BBC News

Σύντομο βιογραφικό του Dr Gene Sharp:

Γεννήθηκε το 1928 στο Οχάιο των ΗΠΑ.

Το 1953 φυλακίστηκε επειδή διαδήλωνε κατά της στρατολόγησης ανδρών για τον πόλεμο στη Κορέα.

Στο πρώτο του βιβλίο, «Gandhi Wields the Weapon of Moral Power: Three Case Histories», που εκδόθηκε το 1960, τον πρόλογο έγραψε ο Albert Einstein.

Το 1968, έγραψε διατριβή για το διδακτορικό του στη Οξφόρδη, με τίτλο «Η πολιτική της μη βίαιης δράσης», που αργότερα (1973) έγινε ομότιτλο βιβλίο.

Είναι καθηγητής πολιτικών επιστημών στο University of Massachusetts από το 1972, ενώ παράλληλα συνεργάζεται ερευνητικά με το Harvard University.

Το 1983 ίδρυσε το μη κερδοσκοπικό Albert Einstein Institution, μέσω του οποίου προωθείται η μη βίαιη δράση σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Xrhstos Theocharis avatar
  Xrhstos Theocharis 23/02/2011 04:25:58

  Είναι προφανές, ότι στην Ελλάδα, εκτός από σένα factorx και μερικούς συνειδοποιημένους νοήμονες, ο Dr. Sharp είναι παντελώς άγνωστος. Αν δεν κυκλοφορούν εκεί τα βιβλία του, να σας στείλω μερικά να τα μοιράσετε σε αριστερούς και δεξιούς χοντροκέφαλους τσαμπουκαλήδες που νομίζουν ότι οι επαναστάσεις σήμερα πετυχαίνουν με αίμα και καταστροφές (πόσοι ηλίθιοι πια υπάρχουν στην ταλαίπωρη αυτή χώρα).

  • stoxastis avatar
   stoxastis @ Xrhstos Theocharis 23/02/2011 15:13:29

   Αγαπητέ Χρήστο το ζητούμενο είναι η επανάσταση... ο τρόπος και η μέθοδος αποτελεί επόμενο βήμα...
   αν λοιπόν μιλάμε για ωριμη επαναστατική φάση να δουμε και την μή βίαιη προσέγγιση...
   ο Σλοβάκος παντως αναλυτής - φιλόσοφος των ημερών μας Slavoj Zizek στο βιβλίο του " Βία¨: εξι λοξοι στοχασμοί" ισχυρίζεται οτι και η απόλυτη αλλαγή από την ΄δράση στήν μή δράση αποτελεί ιδιαίτερα σκληρή μορφή βίας.

 2. lampros avatar
  lampros 23/02/2011 04:49:53

  Δηλαδή ένας αχυράνθρωπος της ΣΙΑ, που βοηθάει θεωρητικά να στηθούν γιαλατζί επαναστάσεις απανταχού της Γης για να βοηθηθούνε τα στρατηγικά συμφέροντα της Αμερικής...

  Μεγάλη μορφή... ο Γεωργαλάς της εποχής μας...

  • Xrhstos Theocharis avatar
   Xrhstos Theocharis @ lampros 23/02/2011 05:13:53

   Ασε ρε Λάμπρο, τον ξέρεις προσωπικά και μπορείς να εκφέρεις και γνώμη; Ήμουν στο UMass για 2 χρόνια και μόνο για κομουνιστή (μεταξύ άλλων) δεν τον κατηγορούσαν... Ο άνθρωπος είναι σύμβολο αντιεξουσίας στη Βοστώνη και όχι μόνο, με τη διαφορά ότι όλοι τον σέβονται, ακόμα και οι "γραφικοί" που βλέπουν παντού συνομωσίες. Ευτυχώς που η ελευθερία του λόγου είναι πραγματική ελευθερία στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο και όχι γιαλαντζή όπως συμβαίνει εκεί κάτω που χτίζουν τους καθηγητές μέσα στα γραφεία τους....

 3. effie B. avatar
  effie B. 23/02/2011 09:21:36

  Καλημερα Strange.
  Ακομη μια ευστοχοτατη επιλογη!!! Συμβαινουν πολλα γυρω μας αλλα δυστυχως εμεις εδω εξαθλιωμενοι και απελπισμενοι σκυβουμε μονο στις δικες μας πληγες!!!

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ effie B. 23/02/2011 09:50:06

   Χίλια ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
   Και για .... μουσικές επιλογές, μας βρίσκεις και στο φέϊσμπουκ!!!!!!

 4. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 23/02/2011 10:17:18

  Και από τον αντίπαλο μπορείς να πάρεις όπλα. Ο Μέγας Αθανάσιος αντιμετώπισε τους Αρειανούς στην Αλεξάνδρεια συνθέτοντας ύμνους που έμοιαζαν με αυτούς των Αρειανών στη μορφή και τη μελωδία, αλλά είχαν ορθόδοξο περιεχόμενο.
  Ενα κίνημα αντίστασης απέναντι στη λαίλαπα του νεοταξισμού και εθνομηδενισμού που εκπροσωπεί ο ΓΑΠ και η κλίκα του, με ειρηνικά μέσα και με συμβολικές "χειρονομίες" θα ήταν πολύ πιο αποφαστικό χτύπημα σε σχέση με τραμπουκισμούς, ξυλοδαρμούς, προπηλακισμούς και σπασίματα, τα παραδοσιακά "όπλα" της ελληνικής Αριστεράς, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και διάφορα άλλα εξαμβλώματα.
  Είχα προτείνει από εδώ τη διοργάνωση ειρηνικών πατριωτικών συγκεντρώσεων, με αποκλεισμένες τις κομματικές ή άλλες σημαίες, όπως και τα ακραία συνθήματα (το "έξω οι ξένοι" το θεωρώ εντελώς ακραίο και προβοκατόρικο, για παράδειγμα).

  • astefan avatar
   astefan @ ΒΙΣ 23/02/2011 13:13:36

   Το μόνο που θέλω είναι,
   ένα κίνημα ενάντια στη Γενιά Πολυτεχνείου,

   που αφού μποροδουλόγησε ασύστολα για 40 χρόνια
   και αφού στρογγυλοκάθισε σε υψηλά αμειβόμενες κρατικοδίαιτες θέσεις,

   τώρα πουλάει τρελίτσα
   αγκαλιά με το ΔΝΤ.

 5. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 23/02/2011 10:31:50

  Σωστός ο Xrhstos Theocharis!

  • Xrhstos Theocharis avatar
   Xrhstos Theocharis @ Strange Attractor 23/02/2011 13:20:00

   Sorry Strange Attractor, τώρα μόλις συνέδεσα το S.A. με σένα, νέος στο Antinews γαρ...

 6. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 23/02/2011 11:02:21

  Strange,
  με αιφνιδίασες ευχάριστα με την επιλογή!
  Εξαιρετική για μια ακόμα φορά!
  Εχω γίνει μονότονος!
  τα πράγματα είναι όπως τα λεει ο Θεοχάρης!

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Κώστας Ροδινός 23/02/2011 11:08:13

   You my friend, are a true scholar and a gentleman... always.

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Strange Attractor 23/02/2011 11:30:09

    Strange,
    διάβασα πρώτη φορά εργασίες του Sharp οταν άρχισε το domino των ανατροπών στην πάλαι ποτέ κραταιά Σοβιετική Ενωση.

 7. Φ. avatar
  Φ. 23/02/2011 11:06:51

  Ο συγκεκριμένος μπορεί να είναι πεντακάθαρος αλλά άλλοι με παρόμοιους εργολαβικούς ρόλους σίγουρα δεν είναι.
  Από τον Αντιφωνητή της Θράκης: http://tinypic.com/r/24yxqw4/7

 8. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 23/02/2011 11:22:44

  Επειδή, δηλαδή, στο όνομα του χριστιανισμού γίνανε μερικά από τα χειρότερα εγκλήματα, φταίει ο Χριστός;

 9. Μάρκος avatar
  Μάρκος 23/02/2011 11:35:40

  Η ουσία όλων βρίσκεται στην πρόταση "η ισχύς των δικτατοριών προέρχεται από τη θεληματική υπακοή των λαών που τις υφίστανται. Αν οι άνθρωποι μπορέσουν και αναπτύξουν τεχνικές μείωσης της συναίνεσης τους, τότε το καθεστώς θα καταρρεύσει."
  Συμφωνώ απόλυτα. Αλλά θα προσθέσω και στο ότι η ισχύς των δικτατοριών προέρχεται από το για πόσο καιρό είναι χρήσιμες αυτές στις ΗΠΑ. Ας μη γελιόμαστε. Καμιά ανατροπή καθεστώτων σοσιαλιστικών δικτατοριών όπως στην Αίγυπτο ή αλλού δεν θα γινόταν, αν δεν είχαν τη στήριξη της Αμερικής.
  Γι'αυτό φαντάζει απίθανη η ανατροπή του συμπατριώτη τους Τζέφρεϊ.

 10. lypon avatar
  lypon 23/02/2011 12:24:33

  Προβοκατόρικη ερώτηση, σαφέστατα!

  Και φυσικά, χωρίς απάντηση. Σιγά μην είναι δυνατό να προσχεδιάσεις το χάος!

  Τα think tanks αυτό που κάνουν είναι ασκήσεις επί χάρτου, προσπαθώντας να καλύψουν όλο το εύρος των περιπτώσεων. Όπως έχετε δει, σπάνια τα καταφέρνουν...

 11. miden_agan avatar
  miden_agan 23/02/2011 12:24:48

  Τον συγκεκριμένο δεν τον γνωρίζω. Το αν όμως είναι αχυράνθρωπος της CIA δεν θα πρέπει να μεταφράζεται ότι αυτά που λέει δεν μπορούν να αξιοποιηθούν.

 12. Εύμηλος avatar
  Εύμηλος 23/02/2011 13:00:52

  Factorx μπορείς να παραθέσεις τους τίτλους των έργων που αναφέρονται στο άρθρο στο πρωτότυπο (αγγλικό);
  Ευχαριστώ προκαταβολικά

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Εύμηλος 23/02/2011 13:15:31

   h__p://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-12522848

 13. Rote Phane avatar
  Rote Phane 23/02/2011 13:39:11

  1.000.000 ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ.
  ΣΤΑΔΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΧΩΡΑΓΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΕ ΜΙΑ!!!
  Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕ!

 14. stoxastis avatar
  stoxastis 23/02/2011 15:47:52

  το ζητούμενο είναι η επανάσταση… ο τρόπος και η μέθοδος αποτελεί επόμενο βήμα…
  αν λοιπόν μιλάμε για ωριμη επαναστατική φάση να δουμε και την μή βίαιη προσέγγιση…
  ο Σλοβάκος παντως αναλυτής – φιλόσοφος των ημερών μας Slavoj Zizek στο βιβλίο του ” Βία¨: εξι λοξοι στοχασμοί” ισχυρίζεται οτι και η απόλυτη αλλαγή από την ΄δράση στήν μή δράση αποτελεί ιδιαίτερα σκληρή μορφή βίας.

 15. ΕΛΛΗΝ avatar
  ΕΛΛΗΝ 24/02/2011 02:01:33

  Τελικά όλες αυτές οι πολύχρωμες επαναστάσεις ανα τον κόσμο που εμπνεύστηκαν απο τον πολύ κ. sharp

  ΠΟΙΟΝ ΩΦΕΛΗΣΑΝ ????

  Και τίνος τα συμφέροντα ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝ ??????

  • Xrhstos Theocharis avatar
   Xrhstos Theocharis @ ΕΛΛΗΝ 24/02/2011 12:25:39

   Είσαι πάντως λίγο βιαστικός... πρίν θέσει κάποιος τα ερωτήματά σου (τα ΚΕΦΑΛΑΙΑ σου υποδυκνείουν θυμό και ένταση ή μου φαίνεται;) θα πρέπει να δώσει χρόνο στα αποτελέσματα να ωριμάσουν. Και, εννοείται, κάποιοι μήνες δεν λογίζονται καν ως χρόνος. Κάποιος, ίσως σε 10-15 χρόνια να είναι σε θέση να βγάλει "κάπως" ασφαλή συμπεράσματα. Και για του λόγου το αληθές, δες στα σχόλια του antinews πόσοι "επικρίνουν" τους καλοταϊσμένους και καλοβολεμένους της γενιάς του Πολυτεχνείου, της πιο σύγχρονης αλλά και της πιο σημαντικής επανάστασης έπειτα από το τέλος του Β' παγκοσμίου πολέμου.

 16. Κωνσταντίνος Αθανασιάδης avatar
  Κωνσταντίνος Αθανασιάδης 24/02/2011 12:42:53

  Εδώ που τα λέμε όργανα μυστικών υπηρεσιών είναι κι οι ελαιοπαραγωγοί αγρότες από τη στιγμή και μόνο που πράκτορες αξιοποιούν το λαδάκι για τη σαλάτα!

  Να όμως που και στην Ελλάδα εφαρμόζεται με επιτυχία "..η απόλυτη αλλαγή από την δράση στήν μή δράση (που) αποτελεί ιδιαίτερα σκληρή μορφή βίας." κατά του ευνομούμενου της πολιτείας, από δικηγορικούς συλλόγους, γιατρούς κ.τ.λ. μέχρι κι από τρομοκράτες βουλευτές μέσα στη Βουλή

  http://stoixeiadiaplokis.blogspot.com/2008/06/blog-post.html

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.