12/10/2009 14:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Χριστόφορος Κολόμβος αντιμετωπίζεται ως παρίας πλέον στις ΗΠΑΠολλά κράτη στο «νέο κόσμο» αλλά και αλλού, γιορτάζουν  επίσημα κάθε χρόνο,  την επέτειο της άφιξης του Χριστόφορου Κολόμβου στην Αμερική, η οποία έγινε την 12η Οκτωβρίου 1492 με το Ιουλιανό ημερολόγιο, και την 21η Οκτωβρίου με βάση το Γρηγοριανό. Η επέτειος αποτελεί εθνική γιορτή στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1934,  και  ονομάζεται Columbus Day (ημέρα του Κολόμβου).  Τα τελευταία όμως χρόνια, λίγο η κυριαρχούσα «πολιτική ορθότητα», λίγο η αναθεώρηση πολλών στιγμιότυπων της επίσημης ιστορίας, έχουν κάνει τους Αμερικανούς να βλέπουν με πολύ διαφορετικό μάτι το ρόλο του Κολόμβου στη διαμόρφωση και εξέλιξη της χώρας τους. Οι «γενοκτονίες» των Ινδιάνων, στις οποίες έβαλε το χεράκι του, τον καθιστούν πλέον αμφιλεγόμενη ιστορική προσωπικότητα, ακόμη και στην ήπειρο που αυτός «ανακάλυψε». Έτσι λοιπόν, είναι φυσικό και επόμενο, οι Αμερικανοί πολίτες, να πάψουν να γιορτάζουν «εν χορδαίς και οργάνοις» την επέτειο της άφιξής του στα παράλια της χώρας τους.

Τα τελευταία χρόνια, 22 Πολιτείες δεν θεωρούν πλέον την επέτειο ως ημέρα αργίας, και πολλοί εργοδότες εφαρμόζουν τη μέθοδο του holiday swapping, όπου οι εργαζόμενοι προσέρχονται κανονικά στην εργασία τους την συγκεκριμένη ημέρα, με αντάλλαγμα ένα επιπλέον ρεπό τη περίοδο των Χριστουγέννων ή της πρωτοχρονιάς. Μάλιστα, το πανεπιστήμιο Brown, προχώρησε στην αλλαγή ονομασίας της επετείου σε Fall Weekend, υποκύπτοντας στις αντιδράσεις των Αμερικανών ιθαγενών. Άλλοι πάλι, την ονόμασαν κατά περίπτωση «Ιταλοαμερικανική Ημέρα» ή «Ημέρα των Ιθαγενών».

Οι παραδοσιακές παρελάσεις της ημέρας, έγινα είδος υπό εξαφάνιση καθώς η επέτειος μαραζώνει στη συνείδηση του μέσου Αμερικανού. Ακόμη και η πόλη Columbus του Ohio, ανέστειλε τη πανηγυρική της παρέλαση, εδώ και 11 χρόνια, λόγω των γενικευμένων αντιδράσεων εναντίον του ιστορικού ρόλου του Χριστόφορου Κολόμβου. Ένας κάτοικος της πόλης, που μάταια προσπαθεί να αναγεννήσει το θεσμό της ετήσιας παρέλασης, διαμαρτύρεται πως «οι αντιδράσεις ήταν τέτοιες, που θα νόμιζε κανείς ότι γιορτάζαμε τη Ku Klux Klan!».

 S.A.

Με στοιχεία από τη Wall Street Journal

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 12/10/2009 16:21:56

  Πολύ καλά κάνουν. Την εξολόθρευση των Ινδιάνων θα γιορτάζουν ακόμη; Βάλε κάτω Χιροσίμα, Ναγκασάκι, Βιετνάμ, Χιλή, Ιράκ, Σερβία, Αφγανιστάν, Γκουντάναμο. Άμα καθιερώσουνε για κάθε σφαγή και μια αργία, πότε θα δουλέψουν οι βιοπαλαιστές;

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Μποτίλια στο Πέλαγος 12/10/2009 18:18:01

   G@mw την περιεργεια του Κολομβου g@mw μεσα !!


   ΠΠ

 2. Ορθολογιστής avatar
  Ορθολογιστής 12/10/2009 20:42:21

  Καί τό χειρότερο γιά τόν Κολόμβο, δέν ήταν Αγγλοσάξωνας.

 3. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 12/10/2009 20:44:52

  H Iσαβέλλα φταίει για όλα.

 4. parsifal avatar
  parsifal 12/10/2009 23:15:24

  Μποτίλια διαπρέπεις στην τέχνη του αμαλγάματος σαν κάτι σταλινικούς του 50 - 70 ! Χιροσίμα, Ινδιάνους, Γιουγκοσλαυία, Γκουαντάναμο...ελεος !
  Σε λίγο θα μας κηρύξεις και "αποπυρηνικοποιημένες ζώνες", "μαραθώνιους ειρήνης" και "οχι στους Pershing και τους Cruise"...
  Tο γάρ πολύ του αντι-αμερικανισμού γεννά αλλοφροσύνη !

 5. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 12/10/2009 23:32:31

  Και ο γιος της Μοιραράκη με τα τατού και τις μπε εμ βε κάμπριο θα ήταν αντιαμερικανός μέχρι που επισκέφθηκε τα πακιστανικά μπουντρούμια και κόντεψε να ζήσει από κοντά το ισλαμικό όνειρο.... Αυτός πιστεύω να έγινε οπαδός του Μπους τώρα.

 6. Shalai avatar
  Shalai 13/10/2009 01:49:29

  Αα.. Τώρα κατάλαβα τι έλεγε το πανό. Abolish Columbus (D)ay. Τόσην ώρα διάβαζα Abolish Columbus (cause he was g)ay.

  Συμφωνώ πάντως, η μέρα πρέπει να καταργηθεί, δεν εξυπηρετεί τίποτα παραπάνω από το να επαναφέρει στο προσκήνιο άσχημες αναμνήσεις.

  Τόσο άσχημες που το "παρίας" φαντάζει ιδιαίτερα ευγενής και γεμάτος επιείκεια χαρακτηρισμός.

  Έσφαζε κόσμο για το χρυσάφι, τον βασιλιά και την προσωπική του φιλοδοξία.
  Και τι κατάφερε; Πέθανε μόνος και για καιρό στα μαύρα σκοτάδια.
  Χώρια τις αρρώστιες και την ανισορροπία που προκάλεσαν οι ασθένειες που εισήγαγαν οι ευρωπαίοι με αποτέλεσμα τώρα, οι ινδιάνοι να πλήττονται (είτε από "φυσική" επιλογή, είτε από "επιστημονική" λόγω πειραμάτων πολιτική) από ιούς τύπου χοίρων πολύ πιο εύκολα από τους λευκούς, και να κρίνονται απλώς ως "ατυχείς". "Ατυχείς" επειδή μεταξύ άλλων τους σπρώχνουνε στο ενδιάμεσο και οι κυβερνήσεις στα καζίνα, το αλκοόλ και την φτώχεια γενικότερα με αποτέλεσμα να βάλλεται και να 'ρίχνεται' το ανοσοποιητικό τους σύστημα με τρομερή ευκολία.

  Abolish the damn Day! He was GAY.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.