Ο Τσίπρας ψάχνει χρίσμα απ’ τους ιθύνοντες των ευρωπαϊκών θεσμών για να γίνει πρωθυπουργός
10/06/2014 21:14
Του Κάλχα
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Τσίπρας ψάχνει χρίσμα απ’ τους ιθύνοντες των ευρωπαϊκών θεσμών για να γίνει πρωθυπουργός

Την ώρα που τα στελέχη του κατηγορούν την κυβέρνηση ως «κυβέρνηση διορισμένη απ’ τον Σόιμπλε» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να στείλει μήνυμα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ότι καθίσταται συνομιλητής ισχυρών παραγόντων της ευρωπαϊκής και κατ’ επέκταση της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας τη μέρα του ανασχηματισμού και της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης επιχείρησε να προχωρήσει σε μια κίνηση με την οποία δείχνει τη διάθεση της Κουμουνδούρου να δώσει σκληρή μάχη με την κυβέρνηση για την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων στο επόμενο διάστημα και στο πλαίσιο του πολιτικού τοπίου που διαμόρφωσαν οι κάλπες του Μαΐου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήρε την πρωτοβουλία και επισκέφτηκε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον Ιταλό Μάριο Ντράγκι. Απ’ τις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά ο Αλέξης Τσίπρας δεν προκύπτει κάτι που να αποτελεί είδηση, καθώς επαναλαμβάνει πάγιες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ γύρω απ’ τα ζητήματα μιας συνολικής λύσης του χρέους στην ΕΕ κλπ. Ίσως το πιο ενδιαφέρον σε ότι αφορά τα θέματα της οικονομίας είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε θετικά τα μέτρα για τη μείωση των επιτοκίων με στόχο τη χρηματοδότηση τραπεζών και επιχειρήσεων που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Μάριο Ντράγκι, με την υποσημείωση ότι «δεν είναι αρκετά για την Ελλάδα εξαιτίας του αποπληθωρισμού».

Αυτό που δεν αναφέρεται καθόλου στη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα είναι αν έθεσε θέμα για τυχόν μετακίνηση Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Έχει ενδιαφέρον πάντως ότι απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στην επίσημη δήλωσή του για ένα θέμα το οποίο άπτεται και της λειτουργίας της ΕΚΤ και στο εσωτερικό ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει σηκώσει πολύ ψηλά.

Η δεξιά στροφή του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένη. Εδώ και μήνες γράφουμε στο antinews για το συγκεκριμένο θέμα. Το ζήτημα όμως βρίσκεται αλλού. Στο συμβολισμό της κίνησης Τσίπρα.

Θέλει επίσης να δείξει ότι είναι και εκλεκτός πλέον, ότι αποσπά και την εμπιστοσύνη τους. Πρακτικά ψάχνει κάτι σαν χρίσμα απ’ τους ιθύνοντες των ευρωπαϊκών θεσμών για να γίνει πρωθυπουργός.

Ο γενικός κανόνας που ισχύει στη ζωή πάντως είναι πως καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή, ντροπή είναι να γλύφει κανείς εκεί που έφτυνε…

Δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα μετά τη συνάντησή του με τον Ντράγκι

Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να καταθέσουμε στον πρόεδρο της ΕΚΤ τις εκτιμήσεις μας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και να τον ενημερώσουμε για την πρωτοφανή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία μετά από 4 χρόνια εφαρμογής σκληρής μνημονιακής πολιτικής λιτότητας, που έχει οδηγήσει μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού μπροστά σε μια πρωτοφανή και απαράδεκτη ανθρωπιστική κρίση.

Είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε τον πρόεδρο της ΕΚΤ για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και για τις θέσεις μας, για το πώς πιστεύουμε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση, μέσα από την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του μνημονίου, μέσα από τη σταθεροποίηση της οικονομίας, κι από ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Του εκφράσαμε την πεποίθηση ότι τα νέα μέτρα που έλαβε την προηγούμενη βδομάδα η ΕΚΤ είναι μεν σε θετική κατεύθυνση για την Ευρώπη, αλλά δεν είναι αρκετά, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα δε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν, εξαιτίας του αποπληθωρισμού αλλά και της πολύ άσχημης κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, που δεν μπορούν να παρέχουν εγγυήσεις.

Ταυτόχρονα, του εξηγήσαμε ότι, κατά τη δική μας πεποίθηση, ο μόνος δρόμος για να βγει συντεταγμένα η Ευρώπη από το οικονομικό αδιέξοδο, είναι να υπάρξουν γενναίες πολιτικές αποφάσεις στην κατεύθυνση ενός νέου ευρωπαϊκού New Deal. Μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία, από τον συνδυασμό δράσεων της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υπό την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα έδινε τη δυνατότητα για ένα ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο προσανατολισμένο αποκλειστικά σε παραγωγικές επενδύσεις.

Τέλος, του επισημάναμε για άλλη μια φορά την πάγια θέση μας, ότι χωρίς διαγραφή μεγάλου μέρους του ελληνικού δημόσιου χρέους, ρήτρα ανάπτυξης, προκειμένου να υπάρξει πορεία προς τα μπρος με αναπτυξιακή προοπτική, δε θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από την δίνη της οικονομικής κρίσης. Του επαναλάβαμε, λοιπόν, τη θέση μας για μια λύση στο βραχνά του χρέους, αντίστοιχη με αυτή που δόθηκε στη Γερμανία το 1953.

Ήταν μια συνάντηση σε εποικοδομητικό κλίμα. Είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα υπάρξει συνέχεια επαφής και συνεργασίας ανάμεσα στις δυο πλευρές και κυρίως, είχαμε τη δυνατότητα να του καταθέσουμε την οπτική μας για μια συνολική ευρωπαϊκή λύση, μια συνολική ευρωπαϊκή αλλαγή πολιτικής, για να μπορέσει η ευρωπαϊκή περιφέρεια να βγει από την κρίση, η Ευρώπη να οδηγηθεί σε διαφορετική κατεύθυνση, και η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της με την κοινωνία όρθια, κι όχι ισοπεδωμένη, όπως συμβαίνει τα τελευταία 4 χρόνια, με την τρόικα και τα μνημόνια.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΓΙΑΝΝΗΣ Α. avatar
  ΓΙΑΝΝΗΣ Α. 10/06/2014 22:05:19

  Οπως ακριβώς τα λέτε είναι. Με δεδομένο μάλιστα, όπως προκύπτει και απο τα περισσότερα σχόλια στο Antinews, o μετασχηματισμός ουσιαστικά έδωσε κυβέρνηση εκλογών για το φθινόπωρο, είναι λογικό οτι η ώρα του Τσίπρα για την Πρωθυπουργία πλησιάζει. Και όπως και ο Σαμαράς πλησιάζοντας στην εξουσία, έκανε όλες τις ρεαλιστικές στροφές και ελιγμούς παραδεχόμενος οτι "ουδείς αναμάρτητος", έτσι προετοιμάζει και αυτός το έδαφος της υποδοχής του απο τους Ευρωκράτες, αφού έχει κατηγορηματικά αποκλείσει την σύγκρουση μαζί τους με δική του πρωτοβουλία και την αποχώρηση απο το Ευρώ με τη θέλησή μας...Η προσαρμογή στην πραγματικότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό των πολιτικών όσο πλησιάζουν στην εξουσία. Ο Βάτσλαβ Χάβελ περιέγραψε γλαφυρότατα πώς η εξουσία αναγκάζει σε προσαρμογή και τον πλέον ατίθασο πολιτικό ηγέτη. Ακόμα και το Κ.Κ. Ιταλίας όταν έφτασε στην εξουσία έπαψε να είναι Κομμουνιστικό, για να μην πούμε για το Κ.Κ. Γαλλίας που ο Μιττεράν του παρέδωσε 4-5 υπουργεία, με αποτέλεσμα να διαλυθεί...Αναίμακτη Επανάσταση ουδέποτε υπήρξε στην Ανθρώπινη Ιστορία. "Η πολιτική παραμένει η τέχνη του εφικτού"...

 2. ΓΓΣ avatar
  ΓΓΣ 10/06/2014 23:53:29

  Πόση ώρα διήρκησε η συνάντηση; Τι δήλωσε ο Ντράγκι; Το θέμα του διοικητή της ΤτΕ το έθεσε; Ποια θέση πήρε ο Ντράγκι; Υπάρχουν σχετικές συνομιλίες και δηλώσεις ενώπιον δημοσιογράφων; Δεν θα πρεπε τα ΜΜΕ να ενημερώνουν, τουλάχιστον η ΝΕΡΙΤ, για τα ανωτέρω; Είναι τόσο δύσκολο ή.....;

 3. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 11/06/2014 06:30:39

  To πραγματικό πρόβλημα του Τσίπρα στο οποίο ο Ντράγκι μπορεί να παίξει ρόλο είναι άλλο. Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα συγκεντρώσει αυτοδύναμη πλειοψηφία και θα πάει σε δεύτερες εκλογές.Όλο αυτό το διάστημα για να μη χάσει ψήφους θα πρέπει να επαναλαμβάνει την κασέτα για "διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους" δηλ. χρεωκοπία. Ποιος όμως θα κρατήσει στην Ελλάδα τα λεφτά του όλο αυτό το διάστημα;Ο Τσίπρας λοιπόν κινδυνεύει να του κόψει το δρόμο ενας πανικός.Το 2012 ο Ντράγκι έστησε επιχείρηση με δις που έφθαναν στα ΑΤΜ της Ελλάδος για να αποτρέψει τον πανικό.Τώρα καλείται από τον Τσίπρα να κάνει το ίδιο ώστε αυτός να μπορεί να απειλεί με χρεωκοπία χωρίς συνέπειες μέχρι να τον ψηφίσουν. Έχει και η ανοχή τα όριά της.Εκτός εάν έδωσε διαβεβαιώσεις ότι όσα λέει είναι φούμαρα.

  • ΓΙΑΝΝΗΣ Α. avatar
   ΓΙΑΝΝΗΣ Α. @ ψυχραιμια 11/06/2014 08:59:08

   Eπομένως ακόμα και εσύ αγαπητέ ψυχραιμία παραδέχεσαι οτι οι διαπραγματεύσεις Τσίπρα-ΕΚΤ-ΕΕ-ΔΝΤ για την μετά Σαμαρά εποχή, άρχισαν ήδη...Και φυσικά πρώτοι οι δανειστές μας απεύχονται εναν πανικό και θα κανουν το παν για να τον αποφύγουν μαζί μας.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ ΓΙΑΝΝΗΣ Α. 11/06/2014 13:13:20

    Ο Ντράγκι είναι αναρμόδιος για τη διαγραφή του χρέους. Αρμόδια είναι τα 17 κοινοβούλια των δανειστών που θα πρέπει να πουν στους ψηφοφόρους τους ότι χάρισαν λεφτά στην Ελλάδα. Ο Ντράγκι το πολύ να ξανακάνει ότι και το 2012.Να διαγράψει αυτός χρέος δεν μπορεί.

    • ΓΙΑΝΝΗΣ Α. avatar
     ΓΙΑΝΝΗΣ Α. @ ψυχραιμια 11/06/2014 17:50:57

     Bρε ψυχραιμία, μην είσαι αφελής. Πιστεύεις στ' αλήθεια οτι ένα ωραίο πρωί θα βγεί π.χ. ο Ρέντσι και θα πεί μέσα στο Ιταλικό κοινοβούλιο, αγαπητοί ψηφοφόροι μετά λύπης μου σας ανακοινώνω οτι στο1 τρις Ευρώ του χρέους μας προστέθηκαν άλλα 17 δις που ήταν η αναλογία της βοήθειάς μας προς την Ελλάδα η οποία κατέβασε ρολλά και μας τα έβαλε φέσι? Εχεις την εντύπωση οτι έχει ποτέ κάποιος Πρωθυπουργός της ΕΕ ενημερώσει αναλυτικά πώς μπήκε το χρέος που είναι πάνω απο 70% του ΑΕΠ (άρα μη βιώσιμο κατά Μάαστριχτ)σε ΟΛΕΣ τις χώρες της ΕΕ? Μόνο ο Σαμαράς νομίζεις οτι αρνείται την "μία και μόνη εξεταστική για το πως δημιουργήθηκε το χρέος?". Απλά ακόμη κι αν αφήσουν οι ιθύνοντες να συμβεί το "ατύχημα" της Ελλάδος μετά απο τόσες απεγνωσμένες και τσαπατσούλικες προσπάθειες που έκαναν για να το αποφύγουν, θα έχουν το θράσος να πουν στους ψηφοφόρους τους "την πατήσαμε, πληρώστε τώρα κορόιδα?" Απλά δεν θα πουν τίποτε άλλο απο την έκφραση της συμπαράστασης και της λύπης τους προς τον Ελληνικό λαό εγκρίνοντάς του ενα κονδύλι ως μικρή αποζημίωση για τα δεινά που υπέστη και εξ αιτίας δικών τους σφαλμάτων...Και βεβαίως άν μαζί με μας επιστρέψουν και οι υπόλιποι στα νομίσματά τους δεν θα πουν κιχ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.